PDA

Zobacz pełną wersję : Gra wysyłanie generałów na przygodę

Lumpola
17.08.2020, 08:17
Przyznam, że z ochotą przystąpiłam do sezonu przygód z kultystami, co wiązało się z dużą ilością zrobionych przygód. I nie wiem czy inni też, ale mam coraz większe problemy z wysyłaniem generałów na przygodę. Nie rozumiem jaki klucz jest zastosowany w ich ułożeniu w czasie wysyłania. Nie jest to na pewno klucz ułożenia ich sobie w gwieździe, ani załadowanego wojska. Nie ma wpływu tez czy generał jest na wyspie, czy tez zwinięty do gwiazdy. Ponieważ długo gram, mam dużo Genków i wyszukiwanie ich z całego tego tłumu jest coraz trudniejsze. A tu na horyzoncie pojawiają się nowi generałowie.
Bardzo proszę to w jakiś sposób uporządkować, dla mnie osobiście wystarczałoby, żeby byli w wysyłaniu widoczni ci co stoją na wyspie, albo układali się według załadowanego wojska.

Pozdrawiam Lumpola

Zee4c
17.08.2020, 08:25
Bardzo proszę to w jakiś sposób uporządkować, dla mnie osobiście wystarczałoby, żeby byli w wysyłaniu widoczni ci co stoją na wyspie, albo układali się według załadowanego wojska.

Może nie ci co stoją na wyspie - bo ja nie mam żadnych - na wyspie są tylko kwatermistrzowie tylko na czas dodawania wojska. Np kolejność taka jak w gwieździe (gdzie wszystkich gienkow mam odpowiednio nazwanych i dzięki temu uporządkowanych wg moich kryteriów) - wtedy łatwo by sie wysyłało na przygodę.

Milimetr001
17.08.2020, 15:34
Mogliby też ma ikonie przygody wstawić migająca ikonę generała, która informowałaby, ze generał którego gracz wysłał dotarł już na przygodę. Często gracze się zagadają i zapominają o że lecą np. do kogoś na lota.

kirk30
18.08.2020, 06:41
Może nie ci co stoją na wyspie - bo ja nie mam żadnych - na wyspie są tylko kwatermistrzowie tylko na czas dodawania wojska. Np kolejność taka jak w gwieździe (gdzie wszystkich gienkow mam odpowiednio nazwanych i dzięki temu uporządkowanych wg moich kryteriów) - wtedy łatwo by sie wysyłało na przygodę.

Zgadza się, wystarczy ich odpowiednio nazwać.

Lumpola
18.08.2020, 07:17
mam nazwanych - 1 - to młodsi, 2 Sylwany itd - jak posyłam jest groch z kapustą i muszę wszystko przeszukiwać. A jak się gra na mapach to każda sekunda jest cenna

Zee4c
18.08.2020, 08:27
kirk30 - pomimo nazwania i porządku w gwieździe w momencie wysyłania kolejność ustawienia jest losowa (?) i czasami dłuuuugo się szuka odpowiedniego generała

sparkz
18.08.2020, 08:37
kirk30 - pomimo nazwania i porządku w gwieździe w momencie wysyłania kolejność ustawienia jest losowa (?)

Nie sprawdzalem tego jakos doglebnie ale kiedys jak w gildii monitorowalismy kolejnosc, to wychodzilo na to, ze pozycja w menu jest zwiazana z pozycja na mapie. Wyglada na to, ze BB ma jakis dziwny system koordynatow na mapie w oparciu o ktory sortuje specjalistow.

Jesli tak, to glownym problemem jest brak synchronizacji przy ladowaniu ich z powrotem jak wracaja z przygody, jesliby taka synchronizacja byla to zawsze wracaliby na "swoje" miejsce.

Pewnosci nie mam, rownie dobrze mogl byc to przypadek. Jesli tak jest faktycznie to jest to zupenie niezrozumiale i zbedne, ale czego innego sie po nich spodziewac :)

Lumpola
18.08.2020, 08:40
nie jest tak, bo wszystkie nieużywane Genki mam zwinięte z mapy, a w wysyłaniu się wszystkie pojawiają
Swoją drogą, tych nieużywanych jest bardzo dużo
wszystkich Genków z kwatermistrzami na dzisiaj 71, przy wypuszczaniu już troszkę szukania jest

sparkz
18.08.2020, 09:39
Na pewno nie jest tak we wszystkich przypadkach, bo jakies sortowanie po typach zawsze bylo - np tawerniani u mnie sa zawsze na koncu niezaleznie od tego gdzie ladują. Natomiast sam algorytm rozlozenia ich w menu chyba jednak bierze pod uwage pozycje, bo dawno temu jak to sprawdzalismy udawalo nam sie po 40-50x uzyskac taka sama pozycje w menu przy takim samym ustawieniu.

Pisze o tym jako ciekawostka, bo praktycznego zastosowania przy obecnej ilosci generalow to nie ma raczej ..

hadzi4
20.08.2020, 22:09
otwieram wiki pod przygodę, misje. pakuje wojo w odpowiedniego generała i wysyłam...nie rozumiem problemu:) a czy ląduje 5 sek czy 20 sek jeden od drugiego to dla mnie bez znaczenia

sayanne2604
20.08.2020, 22:27
ja bym chciała aby okienko wysyłanie generałow było za miast 2x3, to jakies 3x3 lub 4x4 i aby ukladali sie np. msw, potem weterani, itp a nie każdy sobie cholera wie gdzie w jakiej kolejności

RedJul
21.08.2020, 14:36
A może tak po krasnoludzku - alfabetycznie?

lepszat
03.02.2021, 17:23
Podbijam temat. Wystarczy by byli ustawieni alfabetycznie po nadanej nazwie tak jak to można ustawić w gwieździe.

Acoma
04.02.2021, 08:13
W samej przygodzie też by wystarczyło, że lądowanie danego genka zależy od gracza - tak samo jak 'wyławianie' go z gwiazdy na wyspie, tak samo w przygodzie - jak 'dotarł' na miejsce, to dopiero gracz decyduje w jakim miejscu ma się 'rozpakować'.
Samo przesuwanie to już standardowo...

Ranhea
04.02.2021, 10:13
...57.

Penelopo, czy pomysl zostal juz przekazany dalej?

ariette
04.02.2021, 15:50
macie złe podejście - cały czas mówicie o lądowaniu gienków, tymczasem można zrobić żeby nie musieli lądować, tylko żeby można im było przypisywać wojo w menu gwiazdy bez ustawiania garnizonów na wyspie i wysyłać załadowanych wojem prosto z gwiazdy na przygodę.
no i wtedy odległość garnizonu gienka od magazynu przestaje mieć znaczenie,
można też zrobić kilka sposobów wysyłania do wyboru, ale co ja tam wiem zresztą..
A ustawienie gienków na przygodzie... macie przecież menu gwiazdy i na wyspie przygody, no i nie chwaląc się wrodzoną przebiegłością ośmielę się stwierdzić iż ilość miejsca na wyspach przygód jest ograniczona więc może trzeba się dostosować a nie wysyłać wszystkie gienki jakie macie, albo przynajmniej nie wszystkie na raz..

Ranhea
04.02.2021, 17:13
...57.

Penelopo, czy pomysl zostal juz przekazany dalej?

69 :)
Ponawiam pytanie do Penelopy...

ArturGrab
05.02.2021, 21:14
otwieram wiki pod przygodę, misje. pakuje wojo w odpowiedniego generała i wysyłam...nie rozumiem problemu:) a czy ląduje 5 sek czy 20 sek jeden od drugiego to dla mnie bez znaczenia

Otwieram swój kalkulator w którym mam ustawione ataki 7x mikołajkową 2x borysem 4x niezłomna 3x fale młodymi 2x starym geminim do tego 2 kwaterów i 8x msw do ataków na fale i co sie dzieje nie wszyscy lądują
Przykładowo skarb wiedzy weź tak na pusto wyślij tyle generałów.

Może nie każday korzysta z wiki i nie kazdy atakuja w jedenj przygodzie 1 generałem.

Acoma
06.02.2021, 19:48
macie złe podejście - cały czas mówicie o lądowaniu gienków, tymczasem można zrobić żeby nie musieli lądować, tylko żeby można im było przypisywać wojo w menu gwiazdy bez ustawiania garnizonów na wyspie i wysyłać załadowanych wojem prosto z gwiazdy na przygodę.
no i wtedy odległość garnizonu gienka od magazynu przestaje mieć znaczenie,(...)
Ponieważ to przy lądowaniu jest losowanie miejsce - tak przy powrocie, jak i na samej wyspie.
Bardziej logicznym pomysłem byłoby dodanie opcji, iż przy powrocie z przygody, generał lub jakichś z kwatermistrzów ląduje od razu w gwieździe, i tak samo 'zatowarowanie' przed wysyłką na przygodę lub wyspę także można by było robić bez 'wysadzania' na wyspę.