Zobacz pełną wersję : Pamiętnik Dewelopera: Wydarzenie letnie 2020 - Dyskusja
BB_Penelopa
18.06.2020, 12:49
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/forum/pictures/2016_06_summerevent/forum_header.png
Witam!
Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat Wydarzenia Letniego 2020 (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47234).
Bądźcie zdrowi!
BB_Penelopa
plusy
+ bliźniaczka borysa
+ flaga pirata
+ punkty i drop pomnożone
+ parę okien w kalendarzu do przypilnowania
tyle na plus reszta mało ważna albo w ogóle nieważna
nie napiszę że to na minus bo dyżurna (jedyna?) optymistka Marzenka wyciągnie kalkulator, przeliczy co i za ile i napisze 50 linijek o tym jakie to cuda, szkoda czasu na kryptoreklamę ;)
chocisz_rev
18.06.2020, 17:14
żetony za olej :rolleyes: dobre cena jeszcze pójdzie w góre
majsterpaulek60
18.06.2020, 18:12
ilość piłek wylatujących z przygód jest jeszcze tajemnicą każdy musi sam się przekonać
pretor29
18.06.2020, 18:20
pewnie tyle ile na testowym wiec nic wielkiego
@Aruzus - gdybyś zamiast daty 28.05.2013 miał 28.05.2019, dostrzegłbyś więcej plusów:)
BB_Penelopa
19.06.2020, 13:32
ilość piłek wylatujących z przygód jest jeszcze tajemnicą każdy musi sam się przekonać
Wszystkiego dowiesz się w swoim czasie - a konkretnie w poniedziałek 22 czerwca. :)
Do zobaczenia w grze!
BB_Penelopa
chocisz_rev
19.06.2020, 20:00
kiedy będzie można podbijać wyspy innych użytkowników :p, albo się teleportować :confused:
Pytanie do zorientowanych: czy naprawdę Sylvana to Borys w spódnicy, czy jednak czymś, oprócz grafiki, się różnią?
M0rdechaj
20.06.2020, 09:29
Tak
Na serwerze testowym jest to ten sam generał co Borys, choć nie wiadomo czy czegoś nie zmienią przed wejściem eventu. W pamiętniku developera nie ma podanych cech Sylvany, więc pozostaje opierać się tylko na testowym.
Najśmieszniejsze jest to, że w poprzednim evencie nie dali kupić drugiego Borysa bo za mocny i za łatwo będzie, a teraz nagła zmiana zdania i od razu 3szt.
Bartexio
20.06.2020, 11:24
Jeśli nic nie zmienią i sylwana to borys to plus za opcje zakupu 2 sztuk, za klejki to dla desperatów jak już
Cała reszta co już było pisane wielkie nic, ot kolejne klepanie przygód tylko z etykietką eventową. No dobra exp x2 zawsze mile widziany
pretor29
20.06.2020, 13:46
x3
Jeśli nic nie zmienią i sylwana to borys to plus za opcje zakupu 2 sztuk, za klejki to dla desperatów jak już
Cała reszta co już było pisane wielkie nic, ot kolejne klepanie przygód tylko z etykietką eventową. No dobra exp x2 zawsze mile widziany
niby punkty x3 a drop x2 oprócz premii i budynków
a jak wystartuje zobaczymy co działa a co nie pykło ;)
xKostekx
20.06.2020, 18:54
Jak to jest z tymi przygodami, premka działa tylko na podstawe expa z przygody, czy pomnożoną x3 i z tego 50% ?
pretor29
20.06.2020, 20:14
x3 i potem prem premium itp
xKostekx
22.06.2020, 11:40
Czemu jak wchodzę na przygodę to w "Premiach strefowych" nie ma wymienionych żadnych premii jak mnożnik x3 expa czy drop x2 ??? Nie było możliwości zrobienia tego?
Kasjamarina
22.06.2020, 12:06
witam,
Zamieszczone przez majsterpaulek60 Zobacz posta
Wszystkiego dowiesz się w swoim czasie - a konkretnie w poniedziałek 22 czerwca.
Do zobaczenia w grze!
BB_Penelopa
wydarzenie się zaczęło a wszystko nadal jest enigmą. czasy introligatora zupełnie oszalały
xKostekx
22.06.2020, 15:14
Nawóz słonecznikowy nie wlicza się do premii x2 drop, nie wiem czy tak ma być czy to błąd, a drop piłek, przynajmniej z tej przygody co ja zrobiłem, jest taki sam jak napisany na wiki (ta ilość która jest napisana to już jest x2)
pretor29
22.06.2020, 16:06
na wik iamsz juz x2 wpisane
AniaYoga
23.06.2020, 10:08
Mam nieaktywne okno wydarzenia pod avatarem? Czy to błąd czy coś robię źle? Jestem na poziomie 27.
BB_Penelopa
23.06.2020, 11:49
Mam nieaktywne okno wydarzenia pod avatarem? Czy to błąd czy coś robię źle? Jestem na poziomie 27.
Hej Aniu!
Opisany przez Ciebie problem może być spowodowany błędnymi lub/i nieaktualnymi danymi w pamięci podręcznej (tzw. cache) Twojej przeglądarki lub Flash Playera.
Aby mieć pewność, że korzystasz z aktualnej wersji gry, zalecamy regularnie czyścić pamięć podręczną przeglądarki internetowej, a ponadto skorzystać z instrukcji umieszczonych poniżej.
Pamiętaj, aby wylogować się z gry na co najmniej 15 minut i zamknąć stronę przed wykonywaniem tych czynności. Następnie zrestartuj przeglądarkę i zaloguj się ponownie.
Instrukcja, jak wyczyścić cache Flash Playera:
- przejdź proszę na ten adres: http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager07.html
- poczekaj aż załaduje się Panel Ustawienia przechowywania witryn internetowych
- kliknij w nim na "Usuń wszystkie" i potwierdź swój wybór
Instrukcja czyszczenia pamięci DNS:
1) uruchom wiersz poleceń
Start -> Uruchom -> wpisz "cmd" i zatwierdź
2) wpisz "ipconfig /flushdns" i zatwierdź
Spróbuj również zalogować się do gry, korzystając z innej przeglądarki.
Jeżeli to nie pomoże - wyślij zgłoszenie do Supportu.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Nazwa: Kwietna Falaga Piratów (Można handlować, można podarować)
Typ: Budynek
Opis: Dzięki tej fladze Twoja Wyspa może stać się piracką wyspą. Możesz nawet przyciągnąć prawdziwych piratów, którzy przybęda i ukryją skarb na Twojej wyspie. Nigdy nie wiadomo. Rozmiar to 2x3.
Cena: 199 Futbolówek | Bez limitu
ktoś z BB wyjaśni konkretnie o co chodzi ? opis inny niż pozostałe flagi , cena inna a jak narazie jest na wyspie i nic nie robi więc może ktoś coś konkretnie napisze np. w planie jest coś albo miała coś robić ale sie coś skichało lub co najbardziej prawdopodobne - jest tylko ozdobą .
Tornados
24.06.2020, 15:00
lub co najbardziej prawdopodobne - jest tylko ozdobą .
Brawo! O to wlasnie chodzi! :D
stark60stark
24.06.2020, 19:23
Nazwa: Hołd dla piekarni (Nie można handlować, nie można podarować)
Typ: Hołd, Wraca do Menu gwiazdy
Postawiłem na próbę i następnie zburzyłem. Nie wrócił do Menu gwiazdy !
Event w starym stylu. Niby taki sam jak poprzednie, ale nie dziala, wiec na DE w ogole go nie wprowadzili tylko wrzuca w przyszlym tygodniu.
Jednoczesnie informacja o niedziałającym hołdzie pojawila sie wczoraj na DE, tutaj na razie nie trafiła, bo ... no wlasnie, czemu ?
Milimetr001
25.06.2020, 16:16
U kupca jest błąd, niektórzy mogą kupić dwóch szczęśliwych odkrywców, a inni tylko jednego. Tak jak jest przedstawione w pamiętniku.
Tornados
26.06.2020, 09:18
Tak wogole to byla gdzies informacja czy Sylvana za klejnoty zostanie w kufrze po evencie?
BB_Penelopa
26.06.2020, 11:36
Dzień dobry! :)
Napisz w tej sprawie do supportu. Formularz kontaktowy znajdziesz na stronie: https://www.thesettlersonline.pl/pl/pomoc-i-wsparcie
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
The Settlers Online
Czy jeżeli ktoś rozpoczął event w tym tygodniu to ma szanse na ukończenie łańcucha zadań "Obowiązki gospodarza"? W całym łańcuchu jest 15 zadań a można wykonać tylko 1 dziennie...
Czy pod pierwszych 2 tygodniach eventu będzie można wykonywać te zadania zaraz po ukończeniu poprzedniego?
stark60stark
30.06.2020, 20:15
Sprawa została załatwiona i to nawet dość szybko.
BB_Penelopa
01.07.2020, 14:08
Sprawa została załatwiona i to nawet dość szybko.
Dokładnie tak!
Zachęcam do kontaktu z Supportem. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Kasjamarina
04.07.2020, 17:28
jak to jest z mennicą żetonów? czy działa jak np. olejarnie, że im więcej, tym szybciej pracują czy ilość nie ma wpływu na tempo produkcji?
dzięki
Tornados
04.07.2020, 18:01
jak to jest z mennicą żetonów? czy działa jak np. olejarnie, że im więcej, tym szybciej pracują czy ilość nie ma wpływu na tempo produkcji?
Ilosc nie ma wplywu na tempo produkcji. Kazda pracuje oddzielnie.
BB_Penelopa
07.07.2020, 13:55
Drodzy Osadnicy,
jesteśmy świadomi problemów z hołdem dla piekarni z kalendarza.
W tej chwili nie powróci do menu gwiazdy, jeśli zostanie zburzony. Podczas przenoszenia budynku należy uiścić opłatę w surowcach, co nie jest zamierzonym działaniem, ale nie można było go skorygować przed rozpoczęciem wydarzenia.
Proszę nie burzyć hołdu dla piekarni z kalendarza, w przeciwnym razie zniknie całkowicie. Jeżeli ktoś już utracił hołd proszę o kontakt z Supportem za pośrednictwem formularza kontaktowego na stronie głównej, lub mailowo, pod adresem account.support@thesettlersonline.pl
Problem dotyczy tylko hołdu dla piekarni z kalendarza, nie dotyczy hołdu, który jest dostępny u Kupca za futboówki.
Miłej gry,
BB_Penelopa
chocisz_rev
07.07.2020, 19:37
a czy suport to sprawdza :p proponuje, aby każdy zgłosił się po hołd ;)
BB_Penelopa
08.07.2020, 11:27
a czy suport to sprawdza :p proponuje, aby każdy zgłosił się po hołd ;)
Oczywiście, że sprawdza! :)
Miłego dnia,
BB_Penelopa
wiem, że to pewnie losowość bla bla bla, ale 144 manekiny przy kilkunastu k innych znajdek to chyba coś nie tak ;)
chocisz_rev
09.07.2020, 10:52
Dajcie spokój z tymi manekinami, zadania skończone , a to dalej na polu rośnie.... i do tego wcelować trzeba po 3x razy... moja myszka jest już strasznie potargana :rolleyes: za to piłek tyle leci z przygód, że mi już dawno opadła ochota na łapanie tych okazji.
don_Roberto
09.07.2020, 11:43
Hej. Czy ktoś wie czy coś (poza piłkami zapewne) będzie zamieniane na inne rzeczy po evencie? Mam na myśli czy warto zachować te wszystkie manekiny, smary itd., czy lepiej zrobić z nich faule, wślizgi itp.? Czy to obojętne, bo i tak na nic tego nie zamienią?
BB_Penelopa
09.07.2020, 12:05
Hej. Czy ktoś wie czy coś (poza piłkami zapewne) będzie zamieniane na inne rzeczy po evencie? Mam na myśli czy warto zachować te wszystkie manekiny, smary itd., czy lepiej zrobić z nich faule, wślizgi itp.? Czy to obojętne, bo i tak na nic tego nie zamienią?
Hej Don_Roberto! :)
Konwersja zasobów eventowych
Waluta eventowa zostanie usunięta i wymieniona na złote monety w stosunku 1:1
Zasoby taktyczne zostaną usunięte z menu gwiazdy, magazynów i poczty w grze bez rekompensaty
Elementy taktyczne (premie) zostaną usunięte z menu gwiazdy bez rekompensaty
Scenariusze eventowe zostaną usunięte z menu gwiazdy i poczty w grze bez rekompensaty
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Tornados
09.07.2020, 12:17
To co w koncu z ta Sylvana za klejnoty? :D Zostaje czy nie?
Z punktu widzenia osoby, która wystartowała z eventem 29.06 o 9tej rano uważam, że to był ostatni moment aby móc w ogóle ukończyć ciąg zadań "Obowiązki gospodarza" (zobaczę czy to się faktycznie uda).
Czy nie można byłoby w przyszłości zrobić jednak tak, że po ukończeniu jednego zadania kolejne wskakuje od razu? Jeżeli twórcy nie chcieli dać możliwości "natychmiastowego" zdobycia "Stoiska z przekąskami" to mogli zrobić tak, że kolejne 5tki zadań dostępne są dopiero na początku kolejnego tygodnia eventu.
W ten sposób te osoby, które dołączyły później nadal miałyby szansę na ukończenie tego ciągu zadań. Tymczasem w tym evencie każdy kto dołączył po 10tej 29.06 nie zrobi już "Obowiązków gospodarza".
EDIT: Udało się...
Marzenka87
13.07.2020, 14:14
A to moja opinia o evencie:
Plusy:
- dobór przygód z największą liczbą futbolówek w dropie, pd z przygód x3, nagrody z przygód x2, futbolówki z wypraw.
- zadania eventowe stopniowo pojawiające się, nagrody spoko.
- osiągnięcia poza jednym same się zrobiły i fajnie, że w nagrodach za ich wykonanie były futbolówki.
- futbolówki z poszukiwań skarbów, nie było tragedii :)
- kalendarz eventowy, sporo futbolówek, premek, 3 budynki, dobrze że mało okien ze zwykłymi surowcami jak mięso czy granit w moim wypadku.
- kupiec, sporo pozycji, każdy coś dla siebie wybierze, ja znalazłam dla siebie kilka rzeczy. Do tego nielimitowane wieże magazynowe, kto jeszcze nie zakupił ich wcześniej na pewno się ucieszył i powtykał je przy swoich budynkach produkcyjnych zamiast dużych magazynów zwalniając miejsce na dodatkowy budynek produkcyjny.
- mennica żetonów, no dużo lepszy budynek od kury tytanowej, ale nie wyróżniający się na wyspie :P na premce da całkiem sporo żetonów.
Minusy:
- skleroza moja zajmuała mi mennice żetonów hahaha po ciężkim poranku znalazła się na wyspie :P
Cały event łatwy, troche przydługi, ale bez większych problemów technicznych, przycięcia gry standardowe.
Przy wieczornych maratonach grobów, pykaniu bogactw w wolnych chwilach kupiłam dużo więcej niż chciałam, mianowicie:
3x Mennica żetonów
2x Geolog archeologiczny
1x Wszechstronny pakiet
2x Żądna przygód odkrywczyni
1x Korzystna paczka z premiami
2x Stoisko z przekąskami
1x Szczęśliwy odkrywca
może kupie jeszcze jedna sylvane, bo ponad 5,5k piłek zostało, dozbieram na handlu :)
http://www.tonyszalupa.cba.pl/obrazek/132_zetony.jpg
pretor29
13.07.2020, 15:27
uniesienie podwaja sprawdzalem ...
podsumowujac :
lagi , lagi , pomiedzy lagami jak juz sie udalo kolejne lagi i tak w kolko ...
ilosc pilek w przygodach marna...
jakis plus? poprostu byl event i tyle
event byl przydlugi ? wg mnie standard 21 dni
http://www.tonyszalupa.cba.pl/obrazek/2020-07-13_153459.jpg
Wychodzi , że lepsze będzie drzewko miłości, bo nie każdy ma setki premii "miłosne uniesienie " do wykorzystania 2x w tygodniu.
do postu, poniżej:
to pokaz na obrazku, co i jak jakie premie , użyte, bo coś nie tak, mam premie dla znajomego i na niej nie zwiększa produkcji o 50%.
i co to za uniesienie, nie równe uniesieniu, pokazanemu na obrazku...
do postu, poniżej:
jeśli , wpierw dałeś uniesienie, potem dodałeś drzewko , a
owe premie się nie kumulują to masz tylko 14 żetonów,
u mnie na samym drzewku 22 ,
bez premii z drzewka, na prestiżowej jest tylko 1 żeton
pretor29
13.07.2020, 16:54
drzewko kumuluje sie z uniesieniem , to co ty zaznaczyles to tyczy sie uniesienia ktore nie kumuluje sie z premka znajomego
takze sprawdzone na 1000% u mnie drzewko x7 plus uniesieniex2 wychodzi 14 zetonow na 1 mennicy , to samo robilem z holdem dla intro
tak samo premia znajomego plus drzewko dziala ... bo z twojego opisu na obrazu wycyztalem ze nie zwieksza
jozioblabla
13.07.2020, 18:45
Ech, znowu widzę pewien bajcarski post, jak w poprzednim evencie. Łatwy event i wieczorne maratony z grobami, i w zasadzie wszystko kupione bez słowa o tym, że trzeba było handlować. Zakładając nawet jeden z przekąskami z kalendarza i tak potrzeba jakieś 51k piłek. Do tego to trzeba mieć co najmniej prestiżową, co najmniej 70 podrasowanych odkrywców, a te maratony z grobami to chyba całodobowe, a nie wieczorne. Zakładając nawet 8 na godzinę na obu slotach i pełnie szczęścia z premium to jakieś 400 piłek - a to raczej nierealne. Zaproszenie, odpalanie przygody, przeładowanie generałów i czas odrywający od klikania robi 8 na godzinę mało realnym. Wieczorny to dla mnie jakby 3-4 godziny czyli maks. 1600 piłek = co raczej jest nierealne. To daje 33k piłek, a realnie obstawiam 20-25k. 70 podrasowanych odkrywców przynosi niecały 1000 piłek co przez 21 dni nie da nawet 20k. A ja swoich wysyłałem na najdłuższe i jeszcze często na krótkie jako wypełnienie. Czyli nadal brakuje do 50k. A tu jeszcze 5,5k piłek zostało. Czyli jakieś ponad 10k. Patrząc na czas rejestracji i to co ja nadal mam dostępne w sklepie to wątpliwe jest posiadanie 70 odkrywców bez wykupienia wszystkich ze sklepu - ja z eventów zebrałem wszystkich i jeszcze ze sklepu mam niewykupionych może 10-15 maks i mam właśnie jakieś 70 odkrywców. Są kozacy na serwerach, ale bądźmy poważni.
ja dostałam 22 żetony na bufie drzewka i uniesienia
a po co ci wszystko ze skrzyni?
Bartexio
13.07.2020, 20:08
Na plus eventu exp razy 3 co dało kopa w lvl wielu graczom. Do tego podwojone dropy dobre na górskie wyprawy
Do tego należy dołożyć 2x boryso - sylvana więc całkiem spoko. Sam kalendarz ot nic specjalnego ale zawsze coś wpadło
Cała reszta wg potrzeb i uznania
Na minus mizerne ilości piłek jakie nosili odkrywcy, bo o dodatkach do kolekcji to leciały tony z przygód więc pod korek tego
I po raz pierwszy jak kojarzę nie było żadnego prezentu na event nawet symbolicznej dosypki miedzi, za to promo na klejki
A zamiast kolejnego ozdabiacza wyspy jakim jest ten budynek na żetony, dano by coś nowego do produkcji oleju ze słonecznika który w evencie leciał jak woda w dropach. Na ten moment kolejkę do produkcji mam prawie na 2 lata do przodu, a nie każdy będzie kupował 20 budynków za klejki aby przyśpieszyć produkcje.
Tak coś za coś ale to pokazuje po raz kolejny brak logiki i przemyślenia techniki gry
Dajcie już spokój z tym narzekaniem
chocisz_rev
15.07.2020, 17:10
Co wy za bzdury wypisujecie, czy my gramy w tą samą grę :confused: Olej im leciał z dropów :p Ciekawe ile Wam tego oleju wystarczy na żetony i jak długo będą pracowały te nic nie warte mennice :(
kuyaviak
15.07.2020, 22:41
A ja se wziąłem te paczki, dziewuchę do bijatyki, dziewuchy do szlajania i prestiżową. Na więcej nie miałem czasu i jakoś nie żałuję.
BB_Penelopa
16.07.2020, 13:27
Witam serdecznie!
Zbliżamy się do końca Wydarzenia, chciałabym usłyszeć Wasze ogólne przemyślenia! Co Wam się podobało a co nie? Czy macie jakieś sugestie, aby w przyszłym roku było jeszcze lepiej? Czekam na Wasze opinie!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
A to w przyszłym roku gra będziesz działać? Może jakieś konkrety. Zostało 5 miesięcy do śmierci flash. Ogólne informacje że jakoś to będzie to proszę sobie darować. Kiedy będzie jakiś konkret w tej sprawie??
pretor29
16.07.2020, 21:49
po kazdym wydarzeniu jest 1000 postow na jego temat i co komu sie nie podoba i kazde nastepne wydarzenie wyglada tak samo zadnych wnioskow nie wyciagac wiec po co to komu ...
BB_Penelopa
17.07.2020, 14:18
A to w przyszłym roku gra będziesz działać? Może jakieś konkrety. Zostało 5 miesięcy do śmierci flash. Ogólne informacje że jakoś to będzie to proszę sobie darować. Kiedy będzie jakiś konkret w tej sprawie??
Hej Mar85!
Nie martw się, The Settlers Online pozostanie czynne!
W sprawie Twoje pytania odnośnie wygaszenia Flasha, Jak BB_Alex napisał już na forum serwera testowego, nie pracujemy nad rozwiązaniem za pomocą DSO2 lub HTML5. Niemniej jednak monitorujemy sytuację związaną Flashem i pracujemy na różne sposoby, aby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie do jesieni 2020 roku. Jednym z pomysłów jest samodzielny klient, podobny do tego, z którego aktualnie korzystamy (Wersja przeglądarkowa slim).
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
MOD_Victoria
17.07.2020, 15:25
po kazdym wydarzeniu jest 1000 postow na jego temat i co komu sie nie podoba i kazde nastepne wydarzenie wyglada tak samo zadnych wnioskow nie wyciagac wiec po co to komu ...
Wnioski są wyciągane. Przykładem jest choćby modyfikacja osiągnięcia, w którym trzeba było kliknąć 1000 przedmiotów kolekcjonerskich związanych z futbolem. W tym roku było to 750 przedmiotów, co sprawiło, że osiągniecie stało się bardziej wykonalne dla osób, które mogły poświęcić na grę trochę mniej czasu. Nie trzeba już było zbierać kolekcji 3x dziennie.
Co do tysiąca postów - nie ma tyle. :) Niezależnie od tego ile ich jest, miło by było, gdyby wreszcie przestały się pojawiać posty, które mają na celu tylko "punktowanie" BB (w negatywnym znaczeniu) a konstruktywnej krytyki było więcej niż tylko "narzekania dla samego narzekania". Warto też pisać o plusach. :)
Wiem, że narzekanie to podobno jest nasza cecha narodowa, ale zdecydowanie polecam ten drugi kierunek dyskusji. :)
Zespołowi BB łatwiej będzie wtedy przedyskutować pewne aspekty ponownie i wyjść naprzeciw oczekiwaniom społeczności.
Pozdrawiam
MOD_Victoria
pretor29
17.07.2020, 19:26
poczytaj lepiej te watkie o ktorych mowa to zobaczysz ile wnioskow wyciagneli ....
narzekanie? krytyka cy nie kazdy ma prawo do wlasnego zdania ... poczytaj posty po kazdym evencie zrozumisz
Wnioski są wyciągane. Przykładem jest choćby modyfikacja osiągnięcia, w którym trzeba było kliknąć 1000 przedmiotów kolekcjonerskich związanych z futbolem. W tym roku było to 750 przedmiotów, co sprawiło, że osiągniecie stało się bardziej wykonalne dla osób, które mogły poświęcić na grę trochę mniej czasu. Nie trzeba już było zbierać kolekcji 3x dziennie.
Co do tysiąca postów - nie ma tyle. :) Niezależnie od tego ile ich jest, miło by było, gdyby wreszcie przestały się pojawiać posty, które mają na celu tylko "punktowanie" BB (w negatywnym znaczeniu) a konstruktywnej krytyki było więcej niż tylko "narzekania dla samego narzekania". Warto też pisać o plusach. :)
Wiem, że narzekanie to podobno jest nasza cecha narodowa, ale zdecydowanie polecam ten drugi kierunek dyskusji. :)
Zespołowi BB łatwiej będzie wtedy przedyskutować pewne aspekty ponownie i wyjść naprzeciw oczekiwaniom społeczności.
Pozdrawiam
MOD_Victoria
Każda krytyczna wypowiedź to od razu "nasza cecha narodowa"- taaa jaaasne.. na zagranicznych serwerach to się pewnie wszystko wszystkim podoba ;). BB słucha tylko tego co dla nich wygodne a nie głosu graczy.
Co do eventu- fanty w sklepiku fajne- zwłaszcza możliwość zdobycia Sylvanek bardzo na plus. Robienie skarbu wiedzy z taką ekipą to nawet przyjemność.Szkoda, że takie symboliczne ilości piłek w dropach i od poszukiwaczy. Osobiście odpuściłam, bo żeby kupić np. paczkę za 12 k piłek to bym chyba musiała spać przy kompie. Mega pozytyw, że w końcu nic się nie popsuło podczas wydarzenia i nie było konserwacji po konserwacji.
Igorb1985
18.07.2020, 10:36
Hej Mar85!
Nie martw się, The Settlers Online pozostanie czynne!
W sprawie Twoje pytania odnośnie wygaszenia Flasha, Jak BB_Alex napisał już na forum serwera testowego, nie pracujemy nad rozwiązaniem za pomocą DSO2 lub HTML5. Niemniej jednak monitorujemy sytuację związaną Flashem i pracujemy na różne sposoby, aby znaleźć jak najlepsze rozwiązanie do jesieni 2020 roku. Jednym z pomysłów jest samodzielny klient, podobny do tego, z którego aktualnie korzystamy (Wersja przeglądarkowa slim).
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Chciałem zauważyć ,że nie korzystamy póki co bo od 3 miesięcy nie działa. Nie wiem co może być aż tak trudnego w ponownym uruchomieniu tego Slima. Poza tym jak ten kolejny ma tak działać ,że wykrzacza go 5 razy w roku z byle powodu to ja raczej podziękuję za grę. gra ma mi sprawiać jakąś tam przyjemność a nie generować kolejną walkę z wiatrakami.
Androm3da
19.07.2020, 08:58
Chciałem zauważyć ,że nie korzystamy póki co bo od 3 miesięcy nie działa. Nie wiem co może być aż tak trudnego w ponownym uruchomieniu tego Slima. Poza tym jak ten kolejny ma tak działać ,że wykrzacza go 5 razy w roku z byle powodu to ja raczej podziękuję za grę. gra ma mi sprawiać jakąś tam przyjemność a nie generować kolejną walkę z wiatrakami.
Żona czy mąż też mają sprawiać jakąś przyjemność, a też się wykrzaczają i to zapewne więcej niż 5x w roku :P
Poza tym co to za przyjemność z grania, tylko się tyje i psuje wzrok :P
Przyjemnością jest np wyjechanie do afryki i pomoc głodującym dzieciom, albo upolowanie lwa lub krokodyla gołymi rękami :P
MOD_Victoria
21.07.2020, 13:57
Każda krytyczna wypowiedź to od razu "nasza cecha narodowa"- taaa jaaasne.. na zagranicznych serwerach to się pewnie wszystko wszystkim podoba ;). BB słucha tylko tego co dla nich wygodne a nie głosu graczy.
narzekanie? krytyka cy nie kazdy ma prawo do wlasnego zdania ...
Nie zrozumieliście mnie.
Oczywiście, że każdy ma prawo do własnego zdania, ale najważniejsze jest to, aby dyskusje były merytoryczne.
CM czyta forum i przekazuje Wasze opinie dalej. Następnie są one rozpatrywane i brane pod uwagę. Oczywiście nie wszystkie prośby czy pomysły mogą zostać spełnione.
Krytyka jest w porządku, jeżeli jest konstruktywna.
Konstruktywna krytyka to rodzaj krytyki, której celem jest pomoc, a nie piętnowanie.
Na zagranicznych serwerach bywa różnie, jednak konstruktywnej krytyki jest więcej niż u nas, u nas niestety więcej jest narzekania i piętnowania, nad czym ubolewamy.
Pozdrawiam
MOD_Victoria
Igorb1985
21.07.2020, 15:36
Nie zrozumieliście mnie.
Oczywiście, że każdy ma prawo do własnego zdania, ale najważniejsze jest to, aby dyskusje były merytoryczne.
CM czyta forum i przekazuje Wasze opinie dalej. Następnie są one rozpatrywane i brane pod uwagę. Oczywiście nie wszystkie prośby czy pomysły mogą zostać spełnione.
Krytyka jest w porządku, jeżeli jest konstruktywna.
Konstruktywna krytyka to rodzaj krytyki, której celem jest pomoc, a nie piętnowanie.
Na zagranicznych serwerach bywa różnie, jednak konstruktywnej krytyki jest więcej niż u nas, u nas niestety więcej jest narzekania i piętnowania, nad czym ubolewamy.
Pozdrawiam
MOD_Victoria
Jest, ponieważ wszelkie konstruktywne uwagi i pomysły nie spotykają się z pożądanym przez graczy zainteresowaniem Dewelopera.
Krytyka jest w porządku, jeżeli jest konstruktywna.[/COLOR]
Jesli ktos nie wykonuje swojej pracy nalezycie, to nie zasluguje na to zeby mu w tej pracy pomagac tylko wlasnie na to, zeby takie podejscie do pracy pietnowac.
Konstruktywna krytyke mozna stosowac tam gdzie to ma sens - jesli chodzi o dopieszczenie szczegolow czy tuning gry tak, aby bardziej odpowiadala oczekiwaniom. Jesli pol historii gry opiera sie na decyzjach z rzyci wzietych i jest do doprawione konsekwentną nieudolnoscią i zaniedbaniem, to nie bardzo wiadomo jak sie o tym konstruktywnie wypowiadac.
A komentarz odnosnie CMa jest dosc zabawny, bo od czasu Xaara nie ma zadnej dyskusji pomiedzy strona developerska a graczami, tylko imitacja komunikacji za pomocą ciągle tych samych frazesów :)