PDA

Zobacz pełną wersję : Pamiętnik Dewelopera: Wydarzenie Wielkanocne 2020 - Dyskusja

BB_Penelopa
27.03.2020, 10:57
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/archive/Forum_int/Pictures/2014_04_Easter/sp_header.png

Witam!

Zapraszam do dzielenia się opiniami na temat Wydarzenia Wielkanocnego 2020 (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47113).

Bądźcie zdrowi!
BB_Penelopa

z3nfist
27.03.2020, 16:08
w sumie niema nic ciekawego , w tym roku, niema Borysa, kolejnego MSW,

pozostaje wykupić parki wiosenne, odkrywczynię Zoe.. i to chyba tyle..

więc szybko się uzbiera,

za tą marność, powinni dać na osłodę, expo x3.

pozdro

pretor29
27.03.2020, 16:29
limit na borysa , brak msw ? daremny event zero inwencji ...

Freha
27.03.2020, 16:31
nie ma drugiego Borysa i mma- smuteczek :(

BB_Penelopa
27.03.2020, 16:49
Witam serdecznie!

Dajcie szansę Zakapturzonemu Generałowi! :)

Przebierając się i maskując swój garnizon, by wyglądać jak bandyci, jest w stanie atakować ukradkiem, a nawet osłabiać wrogów, zanim rozpocznie się faktyczna walka. To sprawia, że ​​staje się groźny, kiedy walczy z bossami. Odzyskuje siły dwa razy szybciej, podróżuje na mapę przygody 3 razy szybciej, ma 1000 PŻ, może przewieźć do 200 żołnierzy. Posiada zdolność zadawania uszkodzeń obszarowych i pierwszego uderzenia. Jego celność jest bardzo niska i wynosi tylko 10%, ale jeśli trafi zada wysokie obrażenia. Jego specjalny talent nazywa się „Zasadzka”. Zmniejsza HP bossa i jednostek obronnych nawet o 25%. "Zasadzka" łączy się z umiejętnością "najazd" i zmniejsza obrażenia zadawane przez bossa o 25%

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

arko19752012
27.03.2020, 17:12
krotko mowiiac dalesz olewanie graczy ale teraz jest okazja lany poniedzialek to mozecie olewac:))

Genciak
27.03.2020, 17:36
Że tak głupio zapytam - jak planować straty jak coś ma 10% szansy na trafienie? (20% z umiejętnością...)

sparkz
27.03.2020, 18:07
Że tak głupio zapytam - jak planować straty jak coś ma 10% szansy na trafienie? (20% z umiejętnością...)

Planowac tak jakby nigdy nie zadawal maksymalnych obrazen tylko zawsze minimalne. W sporadycznych przypadkach po prostu przypadkowo zabije wiecej niz planowano.

EDEK13
27.03.2020, 18:24
Zdecydowane NIE !!! dla tak słabego eventu gdzie z racji panującej epidemii i tak zaleca się siedzenie w domu. Brak MSW oraz limit na Borysa to strzał z otwartej prosto w twarz gracza (tak się właśnie poczułem). Bardzo słaby event,oj bardzo. Quo vadis BB z takimi rozwiązaniami??

pretor29
27.03.2020, 18:29
na koniec napisza ci ze dla nich sa wazne nasze opinie itp itd a potem i tak zrobia swoje ...olewka jak zawsze

shaqoore
27.03.2020, 19:10
A najśmieszniejsze w tym wszystkim, że wśród sezonowych przygód są 2 z Górskiego Klanu, który już drugi event z rzędu nie działa jak należy (bo już na "Motylkowym" się popsuł). Najbardziej sensowne wyprawy nie mogą być robione :)

gilgalad_pl
27.03.2020, 19:15
drugi Borys by się przydał, ale nie rozumiem tej fascynacji generałem MSW, on był wartościowy kilka lat temu, gdy głównym mięsem armatnim byli rekruci, a o Vargusie nam się jeszcze nie śniło

Igorb1985
27.03.2020, 19:21
Brak możliwości zakupu drugiego Borysa to potwarz dla graczy. Czekałem na niego ,bo to jedna z niewielu rzeczy, która w ostatnim czasie była wartością dodaną. I w sumie pod niego miałem się w jakiś sposób "starać" na tym evencie. A tak to 90% to kolejne śmieci wliczając w to również zachwalanego wyżej prze CM-a ślepaka w kapturze, który nawet nie posłuży jako pierwsza fala bo jest goły w skille jak rzadko. O tytanowej kurze, która na obecnym etapie gry jest potrzebna jak chłopu stonka już nie wspomnę. Tak jak kolega wyżej pisał może exp x3 uratował by lekko twarz tego eventu. Szkoda bo niegdyś najlepszy moim zdaniem event równa do tej bylejakości jaką ostatnio nam się tu serwuje.

ArturGrab
27.03.2020, 22:36
Tylko jak rozumieć słowa napisane na samym końcy: Ważna informacja dotycząca limitów:
Ograniczone do podanej ilości na gracza w tegorocznym wydarzeniu. Jeśli posiadasz już przedmiot (niezależnie od ilości z poprzedniego wydarzenia, możesz ponownie uzyskać wymienioną ilość przedmiotu w tym roku.

Brabo7
27.03.2020, 23:03
Tylko jak rozumieć słowa napisane na samym końcy: Ważna informacja dotycząca limitów:
Ograniczone do podanej ilości na gracza w tegorocznym wydarzeniu. Jeśli posiadasz już przedmiot (niezależnie od ilości z poprzedniego wydarzenia, możesz ponownie uzyskać wymienioną ilość przedmiotu w tym roku.

ten zapis dotyczy limitów oznaczonych czerwoną *

StachuSiekiera
28.03.2020, 02:47
Spokojnie, drugi Borys pojawi się w sklepie za odpowiednią ilość klejek :)
A co do tego nowego genka, jest on mniej więcej, na poziomie majora, a majorów, a nawet lepszych od nich, mamy pod dostatkiem. Moim zdaniem, z racji, że podróżuje 10 min na przygody, będzie używany na dropy, no i może jako mięso na 1 atak.
Nowy budynek, "Tytanowa Kura", też bardzo słaby. Dla graczy z wyższym poziomem nieprzydatny, ponieważ mają kopalnie rudy tytanu, a dla graczy z niższym poziomem, za drogi.
Na tesćie, można było kupić dwie nieustraszone i dwie dzielne odkrywczynie. Tutaj widzę limit 1...
Tak to słuchają graczy, zamiast dodać to o co proszą, to zabierają xd

daro13pat
28.03.2020, 04:23
Ewent słabiutki jak futro z misia:)

a1934876817568
28.03.2020, 07:55
ten zapis dotyczy limitów oznaczonych czerwoną *

Zwracam uwagę że gwiazdki nie ma przy Zoe i złotym geologu.
Zaraz sie okaże że tu też jest overall limit jak przy Borysie

G0514
28.03.2020, 09:31
Nie ma też gwiazdek przy parku i hołdzie dla łowców.
Ale limitu na to wszystko chyba nie ma, bo w niemieckim pamiętniku gwiazdki są.

majsterpaulek60
28.03.2020, 16:52
Witam serdecznie!

Dajcie szansę Zakapturzonemu Generałowi! :)

Przebierając się i maskując swój garnizon, by wyglądać jak bandyci, jest w stanie atakować ukradkiem, a nawet osłabiać wrogów, zanim rozpocznie się faktyczna walka. To sprawia, że ​​staje się groźny, kiedy walczy z bossami. Odzyskuje siły dwa razy szybciej, podróżuje na mapę przygody 3 razy szybciej, ma 1000 PŻ, może przewieźć do 200 żołnierzy. Posiada zdolność zadawania uszkodzeń obszarowych i pierwszego uderzenia. Jego celność jest bardzo niska i wynosi tylko 10%, ale jeśli trafi zada wysokie obrażenia. Jego specjalny talent nazywa się „Zasadzka”. Zmniejsza HP bossa i jednostek obronnych nawet o 25%. "Zasadzka" łączy się z umiejętnością "najazd" i zmniejsza obrażenia zadawane przez bossa o 25%

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

co się stanie jak nie trafi ?

Robalus
29.03.2020, 02:24
Event zapowiada się jakoś... Bez szału .... Pozdrawiam Graczy

Alazaria
29.03.2020, 12:17
Ktoś wie na ile przewidywania settlers wiki odnośnie możliwości zdobycie pisanek z danej przygody są poprawne?

Parameters
29.03.2020, 14:40
Ktoś wie na ile przewidywania settlers wiki odnośnie możliwości zdobycie pisanek z danej przygody są poprawne?

może ktoś z BB ale on Ci nie powie

wojtex113
29.03.2020, 18:44
BB już liczy pieniążki ile zarobi na dodatkowym Borysie za klejnoty jeden za 6999 kleju drugi w jakiejś mega paczce za 70 k kleju. Księgowy zobaczył ile kasy wpadło za mega paczki to ucina dostęp do darmowych wartościowych rzeczy w grze. Borys jest cienki nowy generał Zakapturzony jest mega dobry kosi wszystko jak leci ma moc jak msw a czasami nawet trafi za 10 msw ( tylko nie wiadomo kiedy no i bez flankowania ale kto by zwracał uwagę na takie szczegóły). Jest tak dobry że nikt nie wie gdzie go użyć no i można kupić za darom aż 3 sztuki od razu mam uśmiech na twarzy jak pomyśle jak to miło mieć 3 sztuki prawie bez użytecznej rzeczy.

majsterpaulek60
29.03.2020, 23:08
BB już liczy pieniążki ile zarobi na dodatkowym Borysie za klejnoty jeden za 6999 kleju drugi w jakiejś mega paczce za 70 k kleju. Księgowy zobaczył ile kasy wpadło za mega paczki to ucina dostęp do darmowych wartościowych rzeczy w grze. Borys jest cienki nowy generał Zakapturzony jest mega dobry kosi wszystko jak leci ma moc jak msw a czasami nawet trafi za 10 msw ( tylko nie wiadomo kiedy no i bez flankowania ale kto by zwracał uwagę na takie szczegóły). Jest tak dobry że nikt nie wie gdzie go użyć no i można kupić za darom aż 3 sztuki od razu mam uśmiech na twarzy jak pomyśle jak to miło mieć 3 sztuki prawie bez użytecznej rzeczy.

nie przejmuj się gwiazda ma jeszcze dużo miejsca

Zouzofia
30.03.2020, 10:44
no i po rozpoczeciu eventu (czytaj dodaniu lagow) Borys na klodke , czyli po evencie , na szczescie w innych grach dodali tez free premki

pretor29
30.03.2020, 11:25
dziekujemy za mega lagi , reszta oferty daremna

chocisz_rev
30.03.2020, 17:53
gdzie się podział :confused: :

Nazwa: Wspaniały hołd dla łowców (Limit: 1*)

Typ: Hołd (Nie można podarować / Nie można handlować )
Opis: Ten budynek wyraża uznanie dla wszystkich Twoich zawodowych łowców, zwiększając ich skuteczność w zbieraniu mięsa za darmo: produkcja: 3 mięso co 6 minut.
Cena: 2945 Pisanek w Paski

pretor29
30.03.2020, 18:23
rowniez nie ma ... gratulacje

Ranhea
30.03.2020, 19:33
gdzie się podział :confused: :

Nazwa: Wspaniały hołd dla łowców (Limit: 1*)

Typ: Hołd (Nie można podarować / Nie można handlować )
Opis: Ten budynek wyraża uznanie dla wszystkich Twoich zawodowych łowców, zwiększając ich skuteczność w zbieraniu mięsa za darmo: produkcja: 3 mięso co 6 minut.
Cena: 2945 Pisanek w Paski

Az sie nie moge powstrzymac :)

Przez takich maruderów zamykane są kolejne gry, ble to, ble tamto, to syf, tamto syf, bo zieleń nie taka, bo za wolno. Rozlewa się fala krytyki, i zamykają, bo gra przestaje dawać dochody.
Są błędy, które są, zasygnalizować i tyle. Wspierać. Podsycanie niezadowolenia jest totalnie nie na miejscu, bo gra sama w sobie ma potencjał.
Jeśli społeczność uczestniczy w budowie jakiegoś projektu, pomaga, inaczej to wygląda niż gdy wszyscy jęczą, narzekają i plują.
Więcej dystansu do gry, do ludzi którzy ją tworzą, do ludzi którzy tu grają, do siebie, więcej uśmiechu.

Udanych lowow pisankowych :)

BB_Penelopa
31.03.2020, 15:04
rowniez nie ma ... gratulacje

Budynek zostanie wprowadzony do gry w inny sposób. Dajcie się zaskoczyć. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

broda102
31.03.2020, 17:32
Budynek zostanie wprowadzony do gry w inny sposób. Dajcie się zaskoczyć. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

... toż jest w kalendarzu.

Król-Grzegorz6
31.03.2020, 17:42
po epidemii proponuje :-D dajmy się zaskoczyć

jankowal333
31.03.2020, 19:00
Nie działa premia Wróżkowy pył. Może BB obniżyło w osiągnięciach ilość konieczność zebrania na wyspie pisanek?

Król-Grzegorz6
31.03.2020, 19:53
premia działa tylko trzeba kila razy bo sie bardzo dobrze ukrywają ( az 3 razy musiałem zastosować Wróżkowy pył) żebym znalazł

Ranhea
01.04.2020, 08:43
premia działa tylko trzeba kila razy bo sie bardzo dobrze ukrywają ( az 3 razy musiałem zastosować Wróżkowy pył) żebym znalazł

Jestes pewien, ze dziala poprawnie?

Ponizszy cytat za: https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47099-Problem-z-premią-quot-Wróżkowy-pył-quot?p=287369&viewfull=1#post287369

Witam serdecznie!

Opisany problem z działaniem premii "Wróżkowy pył" jest nam znany. Przepraszamy za niedogodności z tym związane i prosimy o cierpliwość w czasie, kiedy nasi deweloperzy pracują nad poprawkami. Niestety nie mam możliwości określenia, kiedy sytuacja wróci do normy, ale dokładamy wszelkich starań, aby skrócić czas oczekiwania dla graczy.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

BB_Penelopa
01.04.2020, 11:12
Nie działa premia Wróżkowy pył. Może BB obniżyło w osiągnięciach ilość konieczność zebrania na wyspie pisanek?

Jak już wyżej Ranhea zacytowała - opisany problem z działaniem premii "Wróżkowy pył" jest nam znany. Przepraszam za niedogodności z tym związane i proszę o cierpliwość w czasie, kiedy nasi deweloperzy pracują nad poprawkami. Niestety nie mam możliwości określenia, kiedy sytuacja wróci do normy, ale dokładamy wszelkich starań, aby skrócić czas oczekiwania dla graczy. Bardzo proszę wstrzymać się z użyciem premii.

Zdrowia!
BB_Penelopa

J_Kuba
01.04.2020, 11:32
Trochę słaby event dla osob które dopiero z grą zaczynaja przygode
nagrody w kalendarzu - słabe

Zee4c
01.04.2020, 11:44
jak slaby dla tych co zaczynają to nie wiem co powiedzieć o tych co kończą ;D tj sa powyżej 60 czy kolo 70 lvl bo to wszystko juz mają... kury i słabego gienka nie liczę bo to dno kompletne.

Kasjamarina
01.04.2020, 14:03
może ja gapa jestem, ale skąd brać przygodę "skąd się biorą pisanki?

Mistamus
01.04.2020, 15:04
Kupiec - zakładka "Wielkanoc!".
Tytuł jest mylący, prawidłowo powinien brzmieć "Jak bezsensownie stracić 89* pisanek" :D

*Za zrobienie pierwszej mamy osiągnięcie dające w nagrodę 10 pisanek.

potfooor
01.04.2020, 15:19
Brak w magazynie prowiantu możliwości wyprodukowania Mikstury nieskończonej energii ?

Marzenka87
01.04.2020, 15:31
Brak w magazynie prowiantu możliwości wyprodukowania Mikstury nieskończonej energii ?

Nigdy jej tam nie było, zrobisz ją w domu władyki w zakładce kolekcje ;)

potfooor
01.04.2020, 16:24
Aż mi głupio, zmyliła mnie grafika i opis na wiki :)

Aruzus
02.04.2020, 00:20
a co na wiki jest napisane, że zmyliło?
masz tam (pochodzenie) skąd wpada i że jest w DOMU WŁADYKI do zrobienia i z czego, nic o magazynie prowiantu, zamotałeś się trochę ;)

Zee4c
02.04.2020, 00:39
a Kopernik była kobietą!!

sloslo57
02.04.2020, 18:37
Scenariusz z jajkami to czasem nie tylko strata 89, ale u mnie to było 99. Kupiona za pisanki. Pojawiła się w gwieździe. Odpaliłem. Nie pojawiła się. Reset. Gwiazda pusta i brak przygody.

chocisz_rev
02.04.2020, 19:57
Zakapturzony generał - jakieś pomysły życiowe :p

diabelek1983
03.04.2020, 16:52
Nie moge poradzić sobie z 1 pisanką ktoś pomoże gdzie może być ?Albo oślepłem albo jej nie ma ;-)

broda102
03.04.2020, 17:15
https://snipboard.io/xlWjoz.jpg

Androm3da
04.04.2020, 11:17
To ja napiszę z innej beczki.
Ludzie siedzą na ogół w domach, a dlaczego to wiadomo, jest event. Jedni mają stanice/obserwatoria, inni nie mają, tak czy siak, stanica/obserwatorium trwa tylko 2h.
Może by tak na ten okres, czy przynajmniej na czas reszty eventu dać jakąś premię strefową na generałów, żeby nie czekać na nich aż dojdą czy wrócą z przygody 3 minuty, 5 minut czy 15, żeby szli w jedną stronę i drugą natychmiast ? pytanie raczej do BB.

Xylos81
04.04.2020, 11:41
Uwaga!
Moje osobiste odkrycie!
Jeśli macie mini przygody z szukaniem obiektów na retro wysepkach (mini przygody te wpadają z Szamana i Starych ruin), to z nich też lecą pisanki. Odpowiednio 14 i 28. Przetestowałem! Na dropy z tych mini też działa premium.

https://pokazywarka.pl/minijajka/

sparkz
04.04.2020, 11:47
Może by tak na ten okres, czy przynajmniej na czas reszty eventu dać jakąś premię strefową na generałów, żeby nie czekać na nich aż dojdą czy wrócą z przygody 3 minuty, 5 minut czy 15, żeby szli w jedną stronę i drugą natychmiast ?

Odsylam do kazdego mini eventu z ostatnich 2 lat gdzie wprowadzenie szybszego podrozowania odkrywcow w wydaniu BB dzialalo tak, ze nie wracali w ogole.

Co jak co ale tego raczej dla dobra nas i siebie lepiej niech nie ruszaja.

BB_Penelopa
06.04.2020, 13:56
To ja napiszę z innej beczki.
Ludzie siedzą na ogół w domach, a dlaczego to wiadomo, jest event. Jedni mają stanice/obserwatoria, inni nie mają, tak czy siak, stanica/obserwatorium trwa tylko 2h.
Może by tak na ten okres, czy przynajmniej na czas reszty eventu dać jakąś premię strefową na generałów, żeby nie czekać na nich aż dojdą czy wrócą z przygody 3 minuty, 5 minut czy 15, żeby szli w jedną stronę i drugą natychmiast ? pytanie raczej do BB.
Hej!

Warto ten pomysł wraz z opisem dodać w sekcji "Pomysły i Sugestie (https://forum.thesettlersonline.pl/forums/183)".

Zobaczymy co inni Gracze na to i może wtedy zostanie ten pomysł rozpatrzony przez deweloperów.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

rolnik35
06.04.2020, 16:34
no widzę, że cenzura działa i pani penelopa kasuje niewygodne posty (mój poprzedni napisany wczoraj po sparkz). Kolejny DUŻY + dla ekipy TSO za czujność i szybką reakcję :)))

Slawkus11
06.04.2020, 17:19
no widzę, że cenzura działa i pani penelopa kasuje niewygodne posty (mój poprzedni napisany wczoraj po sparkz). Kolejny DUŻY + dla ekipy TSO za czujność i szybką reakcję :)))

A miało być tak pięknie, demokracja, wolność słowa, wywiady, kwiaty a jest po staremu - a z ciekawości spytam co tam tak strasznego napisałeś?

Ranhea
07.04.2020, 08:52
A miało być tak pięknie, demokracja, wolność słowa, wywiady, kwiaty a jest po staremu - a z ciekawości spytam co tam tak strasznego napisałeś?

Tez zauwazylam, ze post rolnika zniknal... Nic strasznego, ironia kogos po lydkach pogryzla i tyle ;)

Mistamus
07.04.2020, 13:49
Czy eventowy generał ma jakiekolwiek zastosowanie (poza utylizacją nadmiaru pisanek)?

Igorb1985
07.04.2020, 14:10
Czy eventowy generał ma jakiekolwiek zastosowanie (poza utylizacją nadmiaru pisanek)?

Żadne. Może jako pierwsza fala, ale młodemu gemini, msw itd. może buty wiązać. Strata pisanek generalnie.

Alazaria
07.04.2020, 14:56
Naprawdę nie ma żadnych ukrytych mocy :) ma 1.000 życia dużo nie dużo ale pomimo tego że jest ślepy i okazjonalnie w coś trafi to ma jakieś -25% do obrony wrogich obrońców bossa itp., więc może do czegoś, oprócz ozdoby w gwieździe, się przyda? Tak nawiasem mówiąc do zdobycia jest mistrz obrony 5.000 życia który ze swoimi obrażeniami trochę ślepego w kapturze przypomina, a taka generał Niezłomna ma 10.000 życia i parę asów w rękawie. Więc szkoda że nie można dokupić za eventową walutę niezłowmnej.

Mistamus
07.04.2020, 15:50
Dzięki, tak podejrzewałem, że nie warto :)
Na pierwszą falę mam kilkunastu innych...

sparkz
07.04.2020, 15:54
Punkty zycia nie maja zadnego znaczenia bo general nie jest atakowany zanim cala armia nie zginie - stad wielu ma 1HP i im to w zadnym stopniu nie przeszkadza.

General jest prawie bezuzyteczny dlatego, ze jego glowna umiejetnosc zmniejsza HP bossom, co dziala w zasadzie tak samo, jak zwiekszenie obrazen armii (w sensie takim ze nie zmienia mechaniki walki a wplywa jedynie na jej dlugosc ), wiec rownowazny efekt mozna uzyskac stosujac po prostu o wiele wiecej jednostek, a mamy juz ogolnodostepnych generalow ktorzy to potrafia.

Do tego jeszcze jego zakres dzialania jego umiejetnosci jest ograniczony (dziala tylko na bossow i niektore typy jednostek ) przez co jego zastosowanie ma sens moze w 5% obozow, plus ze wzgledu na procentowy charakter umiejetnosci umiejetnosc ta nie daje prawie nic przy slabych bossach ( na alibabach sa np minibossowie z ok. 4-5k hp, co po zredukowaniu o 25% daje zysk rownowazny atakowi doslownie kilku obleznikow )

Alazaria
07.04.2020, 16:30
dzięki za wyjaśnienia:) i teraz pytanie za 100 punktów, po co on jest?

sparkz
07.04.2020, 17:06
Nie po co a dlaczego.

On jest dlatego, ze BB musi stworzyc pozory rozwijania gry w jakis sposob i dodawania nowej zawartosci, a jednoczesnie nie ma czasu ani nikogo na tyle kompetentnego zeby poswiecil 10 minut i sie faktycznie zastanowil ktore z tych nowosci maja sens, albo policzyl jak te liczby graja ze soba.

wojtex113
07.04.2020, 17:46
Zakapturzony generał jest o kilka klas lepszy od:Zwykłego Generała, Doświadczonego Generała, Ponurego Żniwiarza, Lorda Draculi, Szalonego Naukowca.
https://i.imgur.com/Kcb4z5n.jpg - można sobie zerknąć jak wypada ten zakapturzony np w lampie użyłem tego symulatora symulacja całej mapy https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46771-TSO-Swift-Simulator-w-wersji-PL. W innych przygodach wypada podobnie można nim zrobić kilka obozów oszczędzając kilkanaście kz w porównaniu do starszego gemini.

sparkz
07.04.2020, 18:08
Faktycznie zaskakujace, ze general o pojemnosci 200 z jakas umiejetnoscia jest lepszy od takiego o identycznej pojemnosci bez zadnych umiejetnosci :D

wojtex113
07.04.2020, 18:31
Zakapturzony generał bardzo poszerzył możliwości robienia przygód tam gdzie inni generałowie sobie nie radzą on przybywa z pomocą genialny i bardzo przemyślany ruch ze strony projektantów BB. Ten generał i jego doskonałość odsunęły wszystkie moje obawy dotyczące przyszłości tej gry. Własnie sprzedaję dom żeby doinwestować moją wyspę. Tak mnie ta gra urzekła, że na stałe przenoszę się na moją wyspę a zakapturzony będzie mnie prowadził we wszystkich bitwach.
Pozdrawiam wszystkich i proszę was kupujcie zakapturzonych.
ps
Jakby jeszcze projektanci z BB dodali niewyczerpalną kopalnię kamieni i marmuru tak po 10 k klejnotów za sztukę już nic więcej by mi nie brakowało proszę spełnijcie moje marzenie.

rolnik35
07.04.2020, 23:39
ano generalnie napisałem, że po powrocie do gry po prawie roku nieobecności ten Event przez duże "E" strasznie mi się podoba, bo nie trzeba w nim nic robić ponieważ:
- Borysa kupić za pisanki nie mogę bo jest kłódeczka ( i zapewne większość graczy ją ma), a reszta generałów na obecnym etapie gry to zwykłe śmieciuchy nie warte zachodu;
- domki, włącznie z tym czymś od kur to też bezużyteczne śmieci;
- no i pozostają jak zwykle odkrywcy, ale biorąc pod uwagę, że każdego trzeba indywidualnie wysyłać (bo wysłanie kilku na raz przerasta BB, choć oni mówią, że zaznaczenie kilku żeby poszli szukać tego samego byłoby automatyzacją psującą radość i zabawę z gry - SZOK!!!) to po wysłaniu tych 55 co już mam, nic więcej już mi się robić nie chce, tak jest to blazujące, więc sens kupowania kolejnych też jest raczej... mało sensowny.

Reasumując BB idzie jak szło po równi pochyłej w dół, ale teraz to już nie do dna (bo to dawno już osiągnęli jeśli chodzi o (niedo)rozwój TSO), ale ryją już w mule. Więc brawo dla zespołu BB za trzymanie poziomu - jak zwykle są niezawodni :))))

I to było mniej więcej to co zostało usunięte. Na koniec mogę jeszcze jedynie dodać to co ładnie napisał sparkz - pomysły BB nadal są zerowe; rozwijanie domków na 7lvl służy... nie wiadomo czemu, nowo wymyślani "specjaliści" to (s)hit jak się patrzy, itd. Ale szybciej zostanie odkryty lek na covid-19 niż działania BB zaczną mieć jakikolwiek sens :))) )

P.S.
wojtex, po 8 latach grania brakuje Ci kamienia i marmuru??? Niewyczerpalna kopalnia??? A dlaczego nie niewyczerpalna manufaktura drewna iglastego za 10k klejnotów? Też fajny pomysł, w końcu może komuś brakuje. I nie obraź się, proszę bo nie to jest moim zamierzeniem, ale czy BB płaci Ci za pozytywne recenzje i reklamę ich durnych pomysłów ("Zakapturzony generał bardzo poszerzył możliwości robienia przygód tam gdzie inni generałowie sobie nie radzą on przybywa z pomocą genialny i bardzo przemyślany ruch ze strony projektantów BB. Ten generał i jego doskonałość odsunęły wszystkie moje obawy dotyczące przyszłości tej gry.(...) Pozdrawiam wszystkich i proszę was kupujcie zakapturzonych.")? No chyba, że to żart, a ja go nie zrozumiałem bo jestem już za stary :)))

Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo zdrowia :)

wojtex113
08.04.2020, 00:35
Oświadczam, że to żarty były z mojej strony mości rolniku35 gra leży i kwiczy a ja się z niej śmieję a do tego gram w 100% za darmo więc generuję im koszty

pretor29
08.04.2020, 05:12
Nie po co a dlaczego.

On jest dlatego, ze BB musi stworzyc pozory rozwijania gry w jakis sposob i dodawania nowej zawartosci, a jednoczesnie nie ma czasu ani nikogo na tyle kompetentnego zeby poswiecil 10 minut i sie faktycznie zastanowil ktore z tych nowosci maja sens, albo policzyl jak te liczby graja ze soba.

generalnie tego typu watki ktore otwiera penelopa zeby wyrazac swoje zdanie na dany temat nie maja zadnego sensu ...

kazdy pisze swoje opinie w 99% sa to niezadowolenia z takiego czy innego powodu ludzie podaja tu mnostwo argumentow ze to wszystko zmierza do nikad i jest coraz gorzej , a na koniec po wszystkim penelopa pisze dziekujemy za wasze opinie przekaze je dalej i jak zawsze konczy sie tak samo czyli zadnych wnioskow nie wyciagaja ... wiec po co cala ta szopka ?

Zee4c
08.04.2020, 10:42
dziwne ze Rolnik nie dostrzegł ironii pięknego pomysłu Wojtexa ;DD ja dodaje watek do odpowiedniego działo z ankietą - uważam ze niewyczerpalna kopalnia kamienia za 30k klejnotów jest bardzo potrzebnym budynkiem na obecnym etapie gry :DD
W ogóle to forum i dialog z BB przypomina mi Rejs i scenę z poetą mówiącym o smutku i bezsensie - on to mówił no przecież prześmiewco ironicznie

Bimbolus
08.04.2020, 11:12
Tytanowa kura - najbardziej beznadziejny budynek w historii tej gry.
Wydajność - 1 szt rudy tytanu co 40 minut to czysta kpina
Zużycie surowców - 50 ryb można przeboleć, ale 20 sztuk surowca dostępnego tylko jako drop, na dodatek potrzebnego jeśli chcemy rozwijać budynki do 7 poziomu.

sparkz
08.04.2020, 12:13
ale 20 sztuk surowca dostępnego tylko jako drop, na dodatek potrzebnego jeśli chcemy rozwijać budynki do 7 poziomu.

co zabawne problem sie sam rozwiazuje przez inny problem : masz dostep do na tyle malej ilosci olejarni, ze jesli tylko aktywnie robisz jakiekolwiek przygody to i tak surowca nie przerobisz, a kura może zeżreć nadwyżki :D

Bimbolus
08.04.2020, 14:30
co zabawne problem sie sam rozwiazuje przez inny problem : masz dostep do na tyle malej ilosci olejarni, ze jesli tylko aktywnie robisz jakiekolwiek przygody to i tak surowca nie przerobisz, a kura może zeżreć nadwyżki :DAle to jest rozwiązanie dla nolajfów którzy na co dzień robią więcej przygód niż ja w czasie eventu :/

wojtex113
08.04.2020, 18:37
W końcu nadszedł ten wspaniały dzień kiedy mogłem sobie pozwolić na zakup tytanowej kury. Stawiam sobie na wyspie ten piękny budynek i z bijącym mocno sercem otwieram interfejs tego budynku i moim oczom ukazuje się wspaniałe przeliczenie zbędnego nasienia oleistego i kilku ryb na 1 tytan co 40 minut. Oczami wyobraźni już widzę ile dobra będzie z tego tytanu na mojej wyspie. Wspaniała robota programiści z BB im więcej patrzę na ten budynek tym większy podziw we mnie wzbudza. Duma mnie rozpiera że ja posiadam ten wspaniały budynek a jak sobie pomyślę, że jeszcze dokupię sobie 2 sztuki tytanowej kury szok. Własnie spostrzegłem, że znowu BB mnie rozpieszcza i jest promocja na klejnoty to dzisiaj będę mógł sobie pozwolić na komplet tytanowych kur na mojej wyspie. Siedzę i patrzę na moje 3 tytanowe kury im więcej patrzę tym większa radość mnie ogrania ja sobie siedzą a tytan płynie na moją wyspę szerokim strumieniem. Tyle szczęścia dla mnie czym ja sobie na te tytanowe kury zasłużyłem. Wielki podziw dal twórcy tego budynku jeszcze raz dziękuje za tyle radości dla mnie.

zjadaczasu
08.04.2020, 22:52
Ale jest bardzo piękna ta tytanowa kura. Kurnik jest przepiękny i pasuje mi do epickiego gospodarstwa. W dodatku jest ona wyjątkowa, bo pływa po wodzie.
Dokładnie jak w zagadce: Co to jest? Po wodzie pływa kura się nazywa?

Senlandia
09.04.2020, 15:19
Może ktoś podać choćby 1 skład obozu wroga (przygody z wojskiem elitarnym) gdzie wyszkolony zakapturzony będzie miał mniejsze straty niż najlepszy (na ten obóz) inny generał?
Bo ja nie znajduję...

Glavo
09.04.2020, 19:33
Ali Baba, młody drwal, obóz 5, straty wg symulatora 15-24, gdzie Borys ma 23-24, Vargus 31-34

pretor29
09.04.2020, 19:45
Ali Baba, młody drwal, obóz 5, straty wg symulatora 15-24, gdzie Borys ma 23-24, Vargus 31-34

n oto mamy 1 gdzie straty sa praktycznie identyczne

Senlandia
09.04.2020, 22:30

OK, czyli mówimy o obozie 150 mistrzów miecza, który bez problemu można blokować, ale racja, straty są średnio o 4 KZ mniejsze,
mamy coś jeszcze?

wojtex113
10.04.2020, 00:01
Tylko, że ten zakapturzony ma 20% szansy na niższe straty. Obóz można skasować starszym gemini ze stratami 18-22 kz do tego można odzyskać 5-6 kz https://tiny.pl/7qwpx .
Nawet BB wie, że ten generał jest słaby bo dało 3 sztuki za pisanki a borysa tylko jeden raz 1 sztukę za pisanki.

Senlandia
10.04.2020, 09:18
Tylko, że ten zakapturzony ma 20% szansy na niższe straty. Obóz można skasować starszym gemini ze stratami 18-22 kz do tego można odzyskać 5-6 kz https://tiny.pl/7qwpx .
Nawet BB wie, że ten generał jest słaby bo dało 3 sztuki za pisanki a borysa tylko jeden raz 1 sztukę za pisanki.

Masz rację, gemini będzie miał takie same średnie straty jak kaptur, a dostanie większy odzysk, wiec ten przypadek nie zapiszemy po stronie kaptura,
szukamy dalej :)

rolnik35
10.04.2020, 11:24
Wojtex, spoko, powiem Ci, że lubię twoje ironiczno-żartobliwe wpisy i sorki, że nie skumałem od razu. Choć swoją drogą mógłbyś pracować w dziale reklamy z takimi pięknymi i natchnionymi tekstami, bo ja prawie (ale tylko prawie) uwierzyłem, że Ty tak na poważnie :) Sorki, że tak późno odpisuję, ale miałem problem z dostępem do forum ;)

P.S.
co do zakapturzonego... Jest takie powiedzenie "Jeśli coś jest dobre i działa to nie naprawiaj tego na siłę." Sądzę że szukanie zastosowania dla czegoś w gruncie rzeczy bezużytecznego, kiedy inne rzeczy świetnie sie sprawdzają, jest słabe. Lepiej już za te pisanki kupić coś użytecznego (kolejne domki na wodzie???) niż marnować je na tego "specjalistę" od jakiegoś jednego obozu w jakiejś jednej przygodzie. Choć oczywiście poszukiwać zastosowań dla niego dla samych poszukiwań można jak się ktoś nudzi :)))

Mistamus
10.04.2020, 17:28
Lepiej już za te pisanki kupić coś użytecznego (kolejne domki na wodzie???) niż marnować je na tego "specjalistę"

Prawda. Tyle, że to, co dla mnie było użyteczne już kupiłem za pisanki z zadań i przyniesione przez odkrywców... Niby mógłbym kupić kolejnego majora, ale po co?

gilgalad_pl
11.04.2020, 09:50
Zastosowaniem nowego generała będzie przede wszystkim wstępne czyszczenie obozów, podobnie jak msw, dlatego można ich kupić aż trzech, a mistrza wycofali. Działa jednak trochę inaczej, a porównując ich obu: MSW zadaje obrażenia 450-500, a zakapturzony 500-5000, ten pierwszy flankuje, drugi nie, jednak na wielu obozach ZG potrafi uderzyć w jednostki szybkie i flankujące przynajmniej z siłą mistrza, a raz na 10 walnie 10 razy mocniej, więc zawsze to coś.

A jak ktoś nie chce generała to zawsze może zbierać jajka na cudowny domek.

sparkz
11.04.2020, 10:30
Zastosowaniem nowego generała będzie przede wszystkim wstępne czyszczenie obozów, podobnie jak msw, dlatego można ich kupić aż trzech

Blad logiczny, mozna ich kupic az trzech dlatego ze BB nie wiedziec czemu tylu umiescilo w sklepie :)

Natomiast niezaleznie od tego jak do tego podchodzic ta ilosc na pewno nie ma nic wspolnego z zastosowaniem, bo docelowym zastosowaniem jest bicie bossow (do czego nie potrzebujesz 3 takich samych generalow) a nie wysylanie goscia na samobojce (co jest generalnie kompletnym przeciwienstwem tego jakie on ma umiejetnosci).

Stad poprawnie byloby powiedziec, ze tego generala bedzie sie stosowac co najwyzej do oslabiania obozow ;D

wojtex113
11.04.2020, 15:11
Generał zakapturzony to nie to samo co msw bo nie ma flankowania więc jego użyteczność jako pierwsza fala spada bardzo mocno.
https://tiny.pl/7qf8k https://tiny.pl/7qf8z tu przykłady, że jednak to nie msw a takich obozów jest dużo na przygodach.
Można go podsumować, że od czasu do czasu przyda się jako pierwsza fala i od wielkiego dzwona przyda się jako zabójca bossa.

pretor29
11.04.2020, 16:33
Żadne. Może jako pierwsza fala, ale młodemu gemini, msw itd. może buty wiązać. Strata pisanek generalnie.

+

Stary_Niedźwiedź
12.04.2020, 01:39
Ewent słabiutki jak futro z misia:)

Wypraszam sobie... ;P

Androm3da
12.04.2020, 23:25
Fajnie by było, gdyby w budynku/ach "tytanowa kura" była opcja ręcznego odbierania surowca po wyprodukowaniu (podobnie jak w introligatorze odbieramy książki), większa motywacja żeby częściej do gry wchodzić.

Zee4c
13.04.2020, 02:29
ty to poważnie? bo nie wyczułem ironii...

rolnik35
13.04.2020, 11:40
Androm3da... SERIO???

Fajnie by było, jak by trzeba było ręcznie odbierać produkcje ze wszystkich budynków :) To by dopiero była motywacja, żeby częściej wchodzić do gry. Ale wszystko jeszcze przed nami. Trzeba tylko założyć ankietę, a być może BB pójdzie na rękę aktywnym graczom i pozwoli im zbierać z domków produkcje ręcznie zamiast żeby sama wchodziła do magazynu - kto to widział taką automatyzację gry - gdzie tutaj frajda ze zbierania surowców :D
Gracze odchodzą bo nie mają co robić w grze, a tutaj wystarczyłoby takie proste rozwiązanie - ręczne zbierania surowców zamiast automatyzacji - i znowu tłumy wróciłyby do TSO :D

wojtex113
13.04.2020, 15:03
Androm3da super pomysł z odbieraniem ręcznym surowców ten kto siedzi non stop na wyspie zyskuje. Ja mieszkam na mojej wyspie więc jestem za.

gosiaj
13.04.2020, 19:46
zakapurzony + kz i wymiata na drwalu, po evencie z ż bedzie wymiatał na zdradku :)

Alazaria
13.04.2020, 21:36
a tak bliżej jak wymiata, bardziej niż niezłomna?

sparkz
13.04.2020, 22:51
po jakiego grzyba teraz robic krawce ? mamy 2020 a nie 2015 ..

M0rdechaj
14.04.2020, 00:13
zakapurzony + kz i wymiata na drwalu, po evencie z ż bedzie wymiatał na zdradku :)

W porównaniu z Borysem, to może co najwyżej po nim pozamiatać. Mikołajowa jest nawet lepsza na drwalu.

Yamira
14.04.2020, 11:02
W końcu nadszedł ten wspaniały dzień kiedy mogłem sobie pozwolić na zakup tytanowej kury. Stawiam sobie na wyspie ten piękny budynek i z bijącym mocno sercem otwieram interfejs tego budynku i moim oczom ukazuje się wspaniałe przeliczenie zbędnego nasienia oleistego i kilku ryb na 1 tytan co 40 minut. Oczami wyobraźni już widzę ile dobra będzie z tego tytanu na mojej wyspie. Wspaniała robota programiści z BB im więcej patrzę na ten budynek tym większy podziw we mnie wzbudza. Duma mnie rozpiera że ja posiadam ten wspaniały budynek a jak sobie pomyślę, że jeszcze dokupię sobie 2 sztuki tytanowej kury szok. Własnie spostrzegłem, że znowu BB mnie rozpieszcza i jest promocja na klejnoty to dzisiaj będę mógł sobie pozwolić na komplet tytanowych kur na mojej wyspie. Siedzę i patrzę na moje 3 tytanowe kury im więcej patrzę tym większa radość mnie ogrania ja sobie siedzą a tytan płynie na moją wyspę szerokim strumieniem. Tyle szczęścia dla mnie czym ja sobie na te tytanowe kury zasłużyłem. Wielki podziw dal twórcy tego budynku jeszcze raz dziękuje za tyle radości dla mnie.

Wpadłam pod stół ze śmiechu:D:D:D

wojtex113
14.04.2020, 15:08
Wszędzie pełno tych sceptyków co z nimi zrobić jak ich naprowadzić na światłość która bije z naszych wspaniałych twórców gry.
Weźmy sobie np takiego zakapturzonego generała on jest wspaniały ma wielki obóz od którego bije blask chwały jak tylko postawiłem ten obóz na wyspie wszyscy osadnicy zbiegli się i patrzyli się na ten wielki obóz wręcz majestatyczny. Patrzę sobie na ten obóz i widzę że on pięknie to wszystko uzupełnia stanął zaraz przy domu włądyki nie zwykłym domu władcy tylko własnie władyki przecież to genialne posunięcie jesteś władyką wyspy. Jeżeli tu nie widzisz w tej nazwie władyka geniuszu twórców tej gry to nie pojmiesz wspaniałości generała zakapturzonego.
Otrząśnij się chłopie i dorośnij nie jesteś władcą tylko władyką i tak ma być.

M0rdechaj
16.04.2020, 18:29
Co tam tytanowa kura, jak na testowym dodali wspaniałą uprawę słoneczników: http://settlersonlinewiki.eu/budynki/inne/uprawa-slonecznikow/
Produkcja taka, że bez ulepszenia magazynów się nie obejdzie xD

sparkz
16.04.2020, 18:38
Niech im ktos powie zeby tak czesto nie pluli nam w twarz bo sie biedaczki odwodnią...

pretor29
16.04.2020, 20:03
i niech ktos powie ze oni maja jakiekolwiek pojęcie o tej grze

wojtex113
16.04.2020, 22:02
i niech ktos powie ze oni maja jakiekolwiek pojęcie o tej grze

Mylisz się to jest dokładnie zaplanowane działanie nowego specjalisty od mikrotransakcji poprzedni sposób się wyczerpał to przeszli na wyższy poziom wyciągania pieniędzy. Ta technika nie jest przewidziana dla biednych tylko szukają złotego strzału kogoś bogatego który wyda kilka tysięcy euro kilka takich osób i mają więcej kasy niż wcześniej. Zacznie się wycinanie co bardziej cennych rzeczy z ewentów tak ja teraz poleciał msw i borys. Za darmo nic cennego w większej ilość niż 1 sztuka nie będzie. Znam to z wielu innych gier i za kilka miesięcy gra umrze z braku graczy lub przejdzie w hibernację wieczystą.

RedJul
17.04.2020, 22:24
Co tam tytanowa kura, jak na testowym dodali wspaniałą uprawę słoneczników: http://settlersonlinewiki.eu/budynki/inne/uprawa-slonecznikow/
Produkcja taka, że bez ulepszenia magazynów się nie obejdzie xD

O co Ci chodzi?
Zawsze możesz użyć nawozu:)
http://settlersonlinewiki.eu/poradniki/premie/nawoz-do-slonecznikow/

jozioblabla
18.04.2020, 20:24
A ja wczoraj się sfrajerzyłem jak chyba mało kto na świecie. Nie doczytałem jakie surowce bierze tytanowa kura. Myślałem, kij, dziadowskie w sumie budynki, ale pewnie jak złota wieża. Weźmie jakiś nic nie znaczący towar i da te 3 rudy na 40 minut, a na podwójnej premii chociaż 6...A się dowiedziałem dziś, że jeszcze "słoneczniki" zabiera. 12 tys. pisanek wyrzucone w błoto. Chyba nie ma obecnie większego frajera na serwerze ode mnie.

Marzenka87
18.04.2020, 20:47
A ja wczoraj się sfrajerzyłem jak chyba mało kto na świecie. Nie doczytałem jakie surowce bierze tytanowa kura. Myślałem, kij, dziadowskie w sumie budynki, ale pewnie jak złota wieża. Weźmie jakiś nic nie znaczący towar i da te 3 rudy na 40 minut, a na podwójnej premii chociaż 6...A się dowiedziałem dziś, że jeszcze "słoneczniki" zabiera. 12 tys. pisanek wyrzucone w błoto. Chyba nie ma obecnie większego frajera na serwerze ode mnie.

hahahaha nie martw się, kupisz farmę słoneczników za jakiś czas i się wyrówna :D aczkolwiek jak wtedy siebie nazwiesz? ;)

Androm3da
19.04.2020, 08:36

Kiedyś było podobnie ze szkółkami wiejskimi, jedni kupili, inni nie, a z czasem jak dodali możliwość ich podniesienia, to Ci co nie kupili zaczęli narzekać (mniejsza z tym czy teraz są przydatne czy nie). Może podobnie będzie z tytanowymi kurami.

RedJul
20.04.2020, 10:46
Pogratulować.
Będziesz mógł dziennie produkować 108 rudy tytanu.
Tytaniczna ilość która mam nadzieję nie zachwieje handlem w Słonecznym Grodzie:)
Ciekawe tylko skąd weźmiesz codziennie 2.160 słoneczników.
Moja kopalnia (bez bufów) produkuje tylko 672 dziennie.
Cienizna.

Freha
20.04.2020, 10:53
.

Freha
20.04.2020, 10:57

ja się podobnie czuje po kupieniu wypasionych chałup, w które teraz muszę zainwestować 175 żetonów ;)

Ta plantacja słoneczników to jakiś sposób na nadprodukcję wody (i fajnie wygląda ;)), ale ilość "zbioru" szału nie robi
ps. właśnie doczytałam o nawozie ha ha ha- no nieżle

pretor29
20.04.2020, 12:20
1 faza dobiega konca i tak ... lancuch zadan nie naprawiony , targowisko gildii to samo , premie w regionach nie naprawione ...

Zee4c
20.04.2020, 14:25
a kto pamięta o świątecznej piekarni i wyłączaniu silosów przez nia? Od grudnia nie naprawione...

Marzenka87
22.04.2020, 20:54
A to moja opinia o evencie:
Plusy:
- przygody wybrane do dropa x2 bardzo mi się podobały, najczęściej robiłam na końskim grzbiecie, młodego drwala, a na obserwatorium latało się na groby i buki, poza tym na skarb przy jeziorze, wir i atak na łupieżców. Ze wszystkich leciało dużo pisanek, dlatego uważam event za ogólnie łatwy.
- zadania eventowe, podoba mi się, że są dodawane łańcuchy co parę dni, nagrody z nich też były spoko. Wolę taką formę zadań, niż jak na początku eventu dostaję łańcuch zadań, zrobię w jeden dzień i później już nic do końca.
- uniwersytet z zadań, który ulepsza się wykonując osiągnięcia, w tym roku zielony, za rok poproszę o żółty ;)
- osiągnięcia pozwalające na ulepszenie uniwersytetu na najwyższy lvl robiły się same, przy czym nagrody nawet spoko, pisanki, jakieś premki, skórki retro dla kolekcjonerów.
- pisanki z poszukiwań skarbów, ja mam już 54 odkrywców i mi całkiem sporo tych pisanek przynosili.
- nieproszeni goście, mały koszt pokonania, a sporo pisanek :)
- zadania gildii, jak dla mnie w każdym evencie można zastąpić monety gildii surowcem eventowym.
- kalendarz eventowy, super, dużo premii, jak toczenie pisanek, strzały, dzień premium czy łapki zawsze przydatne. Pojawiły się też tokeny, co mnie bardzo cieszy :), sporo pisanek, książki, 3 budynki i tu się też bardzo ucieszyłam. Moment wypadnięcia dworku z kalendarza był idealny, akurat już miałam wszystko co chciałam wykupione od kupca i zastanawiałam się co dalej robić z pisankami, dzięki temu na wadzę zaraz pojawiły się oferty handlowe z dworkami. Medyk, na pewno cieszył początkującego gracza co ma same tawerniaki, dla mnie zbędny generał, 3 już w sumie mam, użyłam może raz czy dwa, ale nie wszystko co fajne dla początkującego jest przydatne dla graczy z wysokim lvl i odwrotnie. Kryształy, 2x po 25 kryształów dało mi 400 klejnotów z listów :D . Kalendarz coraz lepszy jak dla mnie.
- kupiec, więcej rzeczy na plus niż na minus dlatego tutaj o nim piszę mimo braku czegoś co pozytywnie zaskoczyłoby graczy z wysokimi lvl, którzy w zasadzie mają już wszystko. Sporo pozycji, z roku na rok coraz więcej do kupienia, każdy coś dla siebie wybierze, a bardzo wybrednym pozostaje handel, ja znalazłam dla siebie kilka rzeczy. Mniejsze lvl pewnie miały duży dylemat co kupować. Zakapturzonemu dam szanse, może się okazać niezbyt celnym generałem, ale za to szybko biega, co przy włączonym obserwatorium i odpowiednim szkoleniu może być całkiem spoko wyborem przy maratonie przygód w eventy.
- wygląd Tytanowej kury i garnizonu Zakapturzonego generała.
- kórliczki bwahahaha!!!

Minusy:
- kilka osiągnięć: "Ukończ przygodę „Skąd Się Biorą Pisanki?” raz, 3 i 5 razy, "przejdź raz przygodę Traper Garrun", brak motywacji do ich robienia, nie mają ciakawych nagród, a koszt zrobienia są spore.
- Tytanowa kura, pomimo ładnego wyglądu nie kupiłam. Dopiero co były świąteczne piekarnie działające na kopalnie tytanu, mam 3 przemysłowe kopalnie tytanu ( jedna z nich ma wydobycie 100% szybsze), robię na 12 h 4662 rudy tytanu przy małym zużyciu surowca do wyrobu, zamieniać jej na kury nie ma sensu, wspomóc nimi produkcję rudy tytanu też nie ma sensu, bo to strata miejsca na wyspie, które i tak jest ograniczone mocno. Szczerze mówiąc nie wiem, komu miałaby się ta kura przydać. Mając niższy lvl też nie pamiętam problemów z barkiem rudy tytanu. Teraz nie wiem jak dużo małe lvl zbierają nasion oleistych, żeby zacząć je przerabiać na rude gdy z pewnością korzystniej nadmiar byłoby sprzedać na wadze. Szczerze zastanawiam się jaki sens w tym budynku widzieli autorzy, czy mogliby swój punkt widzenia przedstawić?
- brak mistrza sztuk walki, brakuje mi 2 szt. szkoda, że jednak się nie pojawił, brak drugiego borysa nawet mnie tak nie zawiódł jak brak msw, no ale przeżyje bez nich ;).

Cały event łatwy, trochę przydługi, ale bez większych problemów technicznych, przycięcia gry standardowe.
Przy znikomym wystawianiu ofert handlowych na pisanki udało się kupić wszystko co chciałam u kupca, czyli:

3x Zakapturzony generał
1x Geolog o Złotym Sercu
1x Księżniczka Zoe
2x Dzielna odkrywczyni
2x Nieustraszona odkrywczyni
2x Wiosenny Park
3x Cudowny dom mieszkalny
2x Pływający dom

oraz na handlu:
2x Duży domek nad rzeką
5x Wieża magazynowa
7x Dwór nad wodą

Bez szaleństw, ale jestem zadowolona :D

Aruzus
22.04.2020, 22:46

jestem zadowolona :D

a gdzie dopisek o tym że tekst zawiera lokowanie produktu? :D

to może w skrócie, oferta sklepu tak przeładowana towarem że skutecznie odbierała chęć by dłużej stukać przygody w wolnym czasie
ale na Borysa dało się uzbierać-jak ktoś miał opcję kupienia, na jednego ślepego kapturnika też by sobie stał i zbierał szacun na dzielnicy za groźnie wyglądający obóz

o grandzie z niewystawieniem Borysa w ofercie (nie piątego, dziesiątego a tylko drugiego!), ale wstawieniu generała nieprzydatnego do niczego poza lotami, albo bzdurnym pomyśle z tytanowa kurą, która otwiera nowy łańcuch zakupów-kosztów (uprawy, nawóz!) - to szkoda dłużej pisać bo i tak uwag graczy chyba się nie słucha :p
ogólnie plus za to ze event był i drugi plus oraz ulga że się skończy jak zawsze w terminie ;)
dodatkowy plusik bo czas zleciał bez problemów technicznych, może poza lagami na przepełnionym serwerze

Król-Grzegorz6
23.04.2020, 18:27
Plusy:
- przygody wybrane do dropa x2 bardzo mi się podobały, najczęściej robiłam na końskim grzbiecie, młodego drwala, a na obserwatorium latało się na groby i buki, poza tym na skarb przy jeziorze, wir i atak na łupieżców. Ze wszystkich leciało dużo pisanek, dlatego uważam event za ogólnie łatwy.
- zadania eventowe, podoba mi się, że są dodawane łańcuchy co parę dni, nagrody z nich też były spoko. Wolę taką formę zadań, niż jak na początku eventu dostaję łańcuch zadań, zrobię w jeden dzień i później już nic do końca.
- uniwersytet z zadań, który ulepsza się wykonując osiągnięcia, w tym roku zielony, za rok poproszę o żółty ;)
- osiągnięcia pozwalające na ulepszenie uniwersytetu na najwyższy lvl robiły się same, przy czym nagrody nawet spoko, pisanki, jakieś premki, skórki retro dla kolekcjonerów.
- pisanki z poszukiwań skarbów, ja mam już 54 odkrywców i mi całkiem sporo tych pisanek przynosili.
- nieproszeni goście, mały koszt pokonania, a sporo pisanek :)
- zadania gildii, jak dla mnie w każdym evencie można zastąpić monety gildii surowcem eventowym.
- kalendarz eventowy, super, dużo premii, jak toczenie pisanek, strzały, dzień premium czy łapki zawsze przydatne. Pojawiły się też tokeny, co mnie bardzo cieszy :), sporo pisanek, książki, 3 budynki i tu się też bardzo ucieszyłam. Moment wypadnięcia dworku z kalendarza był idealny, akurat już miałam wszystko co chciałam wykupione od kupca i zastanawiałam się co dalej robić z pisankami, dzięki temu na wadzę zaraz pojawiły się oferty handlowe z dworkami. Medyk, na pewno cieszył początkującego gracza co ma same tawerniaki, dla mnie zbędny generał, 3 już w sumie mam, użyłam może raz czy dwa, ale nie wszystko co fajne dla początkującego jest przydatne dla graczy z wysokim lvl i odwrotnie. Kryształy, 2x po 25 kryształów dało mi 400 klejnotów z listów :D . Kalendarz coraz lepszy jak dla mnie.
- kupiec, więcej rzeczy na plus niż na minus dlatego tutaj o nim piszę mimo braku czegoś co pozytywnie zaskoczyłoby graczy z wysokimi lvl, którzy w zasadzie mają już wszystko. Sporo pozycji, z roku na rok coraz więcej do kupienia, każdy coś dla siebie wybierze, a bardzo wybrednym pozostaje handel, ja znalazłam dla siebie kilka rzeczy. Mniejsze lvl pewnie miały duży dylemat co kupować. Zakapturzonemu dam szanse, może się okazać niezbyt celnym generałem, ale za to szybko biega, co przy włączonym obserwatorium i odpowiednim szkoleniu może być całkiem spoko wyborem przy maratonie przygód w eventy.
- wygląd Tytanowej kury i garnizonu Zakapturzonego generała.
- kórliczki bwahahaha!!!

Minusy:
- kilka osiągnięć: "Ukończ przygodę „Skąd Się Biorą Pisanki?” raz, 3 i 5 razy, "przejdź raz przygodę Traper Garrun", brak motywacji do ich robienia, nie mają ciakawych nagród, a koszt zrobienia są spore.
- Tytanowa kura, pomimo ładnego wyglądu nie kupiłam. Dopiero co były świąteczne piekarnie działające na kopalnie tytanu, mam 3 przemysłowe kopalnie tytanu ( jedna z nich ma wydobycie 100% szybsze), robię na 12 h 4662 rudy tytanu przy małym zużyciu surowca do wyrobu, zamieniać jej na kury nie ma sensu, wspomóc nimi produkcję rudy tytanu też nie ma sensu, bo to strata miejsca na wyspie, które i tak jest ograniczone mocno. Szczerze mówiąc nie wiem, komu miałaby się ta kura przydać. Mając niższy lvl też nie pamiętam problemów z barkiem rudy tytanu. Teraz nie wiem jak dużo małe lvl zbierają nasion oleistych, żeby zacząć je przerabiać na rude gdy z pewnością korzystniej nadmiar byłoby sprzedać na wadze. Szczerze zastanawiam się jaki sens w tym budynku widzieli autorzy, czy mogliby swój punkt widzenia przedstawić?
- brak mistrza sztuk walki, brakuje mi 2 szt. szkoda, że jednak się nie pojawił, brak drugiego borysa nawet mnie tak nie zawiódł jak brak msw, no ale przeżyje bez nich ;).

Cały event łatwy, trochę przydługi, ale bez większych problemów technicznych, przycięcia gry standardowe.
Przy znikomym wystawianiu ofert handlowych na pisanki udało się kupić wszystko co chciałam u kupca, czyli:

3x Zakapturzony generał
1x Geolog o Złotym Sercu
1x Księżniczka Zoe
2x Dzielna odkrywczyni
2x Nieustraszona odkrywczyni
2x Wiosenny Park
3x Cudowny dom mieszkalny
2x Pływający dom

oraz na handlu:
2x Duży domek nad rzeką
5x Wieża magazynowa
7x Dwór nad wodą

Bez szaleństw, ale jestem zadowolona :D

i frytki do tego:D

Marzenka87
23.04.2020, 23:20
hehehe Aruzus tak mogłabym napisać jedynie tyle ile zacytowałeś, jednak jaki z tego wniosek wyciągnęliby twórcy na przyszły rok? :D uprzedzając twoje pytanie, odpowiem... tak, wierzę, że nasze opinie trafiają do kogo trzeba.
Król-Grzegorz6 hehe i w przyszły event będą frytki zamiast kurki? :D

Androm3da
24.04.2020, 10:22
W związku z tym że trwa 2 faza eventu taka myśl mi się nasunęła, a raczej pytanie.
W eventach wielkanocnych 2016 i 2019 dostaliśmy "pojemne magazyny", które mogliśmy podnieść na kolejne poziomy dzięki osiągnięciom, tak jak teraz podnosiliśmy "uniwersytet".
Czy jeśli zburzę pojemny magazyn i będę go chciał przestawić w inne miejsce będę miał możliwość jego podniesienia na następne poziomy ? Może ktoś będzie wiedział :)

EDIT:
jednak da się, sprawdziłem :)

BB_Penelopa
24.04.2020, 12:19
Witam serdecznie!

Bardzo dziękuję za opinie na temat wydarzenia - i czekam na kolejne! :)

Milego dnia!
BB_Penelopa

Tornados
24.04.2020, 14:49
W związku z tym że trwa 2 faza eventu taka myśl mi się nasunęła, a raczej pytanie.
W eventach wielkanocnych 2016 i 2019 dostaliśmy "pojemne magazyny", które mogliśmy podnieść na kolejne poziomy dzięki osiągnięciom, tak jak teraz podnosiliśmy "uniwersytet".
Czy jeśli zburzę pojemny magazyn i będę go chciał przestawić w inne miejsce będę miał możliwość jego podniesienia na następne poziomy ? Może ktoś będzie wiedział :)

EDIT:
jednak da się, sprawdziłem :)

Z kazdym budynkiem ulepszanym za osiagniecia sie tak da bo gra ma zapisane ile osiagniec zrobiles :)

DeVvV
24.04.2020, 17:59
Moja opinia o evencie.
PLUSY
1. Duży wybór premiowanych przygód. Było w czym przebierać, każdy znalazł coś dla siebie. Zarówno niskie levele jak i starzy wyjadacze. Dobrze, że te premiowane przygody nie były tylko do dropa ale również expa, co jest cholernie ważne dla graczy, gdyż każdy chce wskoczyć trochę do góry :)
2. Osiągnięcia eventowe zaliczę jako plus. Trochę jajek za nie, trochę pierdół. Ujdzie.
3. Kalendarz eventowy. Nagrody zacne. Trochę szkoda kolejnego Medyka do kolekcji ,no ale ...
4. Jajka za misje gildyjne. To jest duży plus, niby to symboliczna ilość w porównaniu z dropieniem jajek na przygodach ale przydatna. Jak już ktoś wspomniał wcześniej - na każdym evencie tak powinno być, by za zadania gildyjne wpadała eventowa waluta.
5. Sporo rzeczy u kupca. Było w czym przebierać.
6. Duża ilość jajek do zdobycia dała nam w gildii możliwość zorganizowania kolejnej zbiórki dla tych słabszych graczy, dzięki czemu mogli zdobyć upragnionych Borysów i innych mieszańców :)

MINUSY
1. Brak zdobycia drugiego Borysa. Nie będę się tu rozpisywał, bo to największa bolączka tego eventu.
2. Brak szczegółowego opisu Tytanowej Kury. Trafiło nam się w gildii kilka sytuacji, gdzie ktoś nie wiedział, że Tytanowa Kura pobiera Nasienie Oleiste do produkcji i BUM - rozczarowanie po zakupie. Taka informacja widniała owszem w Pamiętniku Developera ale już BRAKOWAŁO jej w opisie u Kupca. Jak widać nie wszyscy czytają Pamiętniczki. Przy okazji dodam tu, żeby nie robić kolejnego punktu, że ta Tytanowa Kura to największy "szit" na tym evencie. Projektanci tu się nie popisali.
3. Jak już ktoś wcześniej wspomniał: durne osiągnięcia do "Skąd się biorą pisanki" , "Traper Garrun" .... zrób kilka razy. Cena nieadekwatna do tego typu osiągnięcia.

To by było na tyle. Jak coś mi się przypomni to edytuję posta.