PDA

Zobacz pełną wersję : Pamiętnik Dewelopera: Wydarzenie Walentynkowe 2020 - Dyskusja

BB_Penelopa
07.02.2020, 13:23
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/general/2019_valentines/2019_02_valentine_banner.png

Drodzy Gracze,

Zapraszamy do podzielenia się opinią na temat najnowszego Pamiętnika Dewelopera (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47020).

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

looney86
07.02.2020, 18:02
Jak działa ta ekstra premia z uroczego ogrodu?

pretor29
07.02.2020, 19:53
czas zwiekszony do 35 min , kwiaty z poszukiwan skarbow obciete... ale ja kto mowi penelopa " sluchamy wasz opinii sa one dla nas bardzo wazne "dlatego robimy wszystko na przekor

Hor4cy
08.02.2020, 01:58
żałosne już są te budynki z premiami. co event to kolejne budynki i w każdym pare premii. najbardziej idiotyczny pomysł z ostatnich lat. czy serio trzeba **** na potęgę nowymi budynkami? nie można zwyczajnie zwiększać receptur do już istniejących ? ewentualnie dodatkowe magazynu prowiantu i receptury dodawać wedle uznania. każdy magazyn prowiantu rozbudowywać o takie receptury jak sie chce, albo i dublować jak ktoś chce.

sparkz
08.02.2020, 10:10
nie można zwyczajnie zwiększać receptur do już istniejących ?

Nie mozna, bo jesli juz posiadasz istniejace, to za recepture nie daloby sie Ciebie skasowac kilkanascie tysiecy waluty eventowej za nowe budynki i kilka tysiecy za upgrady zeby to jako tako dzialalo.

A tak, jesli sie nie wyrobisz ze zbieraniem odpowiedniej ilosci waluty to moze ja kupisz za €.

Androm3da
09.02.2020, 23:47
No to dzielę się swoją opinią.
Żeby wykupić większość przedmiotów ze sklepu (plus podniesienie 1 drzewka miłości i 1 cukiernika) trza tak +- około 100.000 kwiatów.
Uprawa kwiatów + zadania + odkrywcy dają Nam 30.000 kwiatów (i to tak mocno zaokrąglając w górę). Czyli zostaje Nam zdobyć w inny sposób jakieś 70k kwiatów :)
No i zostaje Nam zdobyć doładowania do uprawy kwiatów żeby to miało jakiś ogólny sens. Czyli wychodzi zrobienie 74 dmk (dzielny mały krawiec) przy założeniu że będzie wpadało max doładowania, no i 137 dmk przy założeniu że będzie wpadało tego doładowania minimalnie. Biorąc pod uwagę to, że raz będzie wpadało min do doładowania, a raz max doładowania (w dropie z przygody), to wyjdzie zrobienie około 100 dmk, czyli jakieś 7 dmk na dzień. Oczywiście wszystko to z wymianą z innymi graczami, czyli umawiamy się z 2 graczami i robimy przez 14 dni po 7 dmk dziennie każdy :)

No i zostaje zacytować wątek z blogu dewelopera:
"Współpraca w zespole jest kluczowa
Ponadto wydarzenie na walentynki koncentruje się na interakcjach z innymi graczami. Oznacza to jednak nie tylko granie z innymi i przygody kooperacyjne. Odnosi się to również do wzajemnej wymiany premii. Trzeba opracować zbiorową strategię, aby uzyskać jak najwięcej kwiatów. Celem jest dyplomacja, a w ostateczności handel. Jeśli wszystkie te opcje zostaną wykorzystane, można osiągnąć wspaniałe wyniki. Łupy odkrywców nie pasują do tej wizji, ponieważ nie wymagają interakcji z innymi. Dlatego zmniejszyliśmy liczbę walentynkowych kwiatów, które będą przynoszone z poszukiwań skarbów, szczególnie w przypadku dłuższych poszukiwań.

Przy zwiększonym wysiłku i przenikliwym myśleniu można wiele osiągnąć - jesteśmy przekonani, że wykorzystacie możliwości, które dodaliśmy w ciągu ostatnich miesięcy oraz te które dodamy wraz z tym wydarzeniem i że znajdziecie metodę, jak zmaksymalizować zyski. Zachęcamy do dzielenia się i omawiania swoich strategii z innymi Settlersami."

"Oznacza to, że nie będzie łatwo, ale wysiłki będą jeszcze bardziej satysfakcjonujące."

Brawo BB :)

Gdyby coś, ktoś, to nie narzekam, nie marudzę, wyrażam ino swoją opinię.

Ranhea
10.02.2020, 10:31
Swietnie napisane, Androm3da :)

Az szkoda, ze zaraz Ci jakies fejkowe konto odpowie, ze i tak marudzisz, bo mogliby nie robic eventow w ogole. Albo ze nigdzie nie jest napisane, ze musisz zdobyc wszystko.

Milady84
10.02.2020, 10:46

Az szkoda, ze zaraz Ci jakies fejkowe konto odpowie, ze i tak marudzisz, bo mogliby nie robic eventow w ogole. Albo ze nigdzie nie jest napisane, ze musisz zdobyc wszystko.

No tak prawdę mówiąc to będzie ciężko. Ale bądźmy szczerzy ja w inne gry grałam, tam się brało to na co starczyło i nikt nie lamentował, że nie kupił wszystkiego. tu ciągle... Nowi gracze mają ciężko? Dziwne nade mną się nikt nie użalał jak w swój pierwszy ewent sprzedawałam silosy z limitu, żeby zarobić na ponurego żniwiarza... A teraz gildie końcówki rozdają. Generałów nowym sponsorują i lamenty.....

Arturro15
10.02.2020, 13:06
jedyne podsumowanie kolejnych eventów - wyciągnięcie jak najwięcej kasy z graczy na klejki, skoro gra i tak już pada. Nikt, kto normalnie pracuje i traktuje grę jako odskocznię i relaks, nie jest w stanie ugrać to co wymyśliło BB. Ogólnie mówiąc należy się nagroda Malin dla zespołu The Settlers za zniszczenie takiej fajnej gry

ArturGrab
10.02.2020, 18:58

Podpisuję się pod tym cały swoim kontem.

A tak od siebie to ja już dawno zauważyłem i odpuściłem że BB nie czyta naszch opinii a nawet jak ktoś z BB je przeczyta to ma na nie wywalone.

Jest to tak żałosne że przestałem już narzekać.

kuyaviak
10.02.2020, 20:56

Nie narzekajcie. Przecież mogło nie być tego eventu, a poza tym nie musicie mieć wszystkiego :)

wojtex113
10.02.2020, 23:15
Już widzę te narzekania za rok jak do tego co jest za 100k kwiatów dołożą jeszcze super hiper krzak który da 2000% premii i będzie go można użyć raz na miesiąc na 20 minut jakie to będą zyski na wszystkim a rozbudowa będzie kosztowała 30 k kwiatów. Dojdzie jeszcze nowy grubas który będzie przynosił po 30 razy tyle wszystkiego tylko na poszukiwaniach najkrótszych i można go wysłać tylko w piątek 13. Czy ktoś to jeszcze traktuje na poważnie co oni dodają do tej gry można się z tego tylko śmiać.

sachtel
11.02.2020, 07:10
Cześć

Czy to tak ma działać, że gdy wczoraj dostałem od Żony pięć bukietów kwiatów na rezydencje, a dopiero potem uaktywniło mi się zadanie "Szczęśliwych Walentynek", to gra nie zaliczyła przyznania bukietów przez znajomych - a były przyznane, aktywne, jak na zrzucie:

https://files.tinypic.pl/i/00997/ndwdeqj61rmr.png

Na zrzucie widać, że premie z kwiatów są aktywne - a zadanie nie zaliczone.

Dopiero drugie przyznanie 5 bukietów pozwoliło zaliczyć zadanie.

To tak ma być, jak myślicie?
Przecież mi przyznała...

set2g
11.02.2020, 13:36
Zgodnie z twoim tokiem rozumowania, czemu nie zaliczyło wrzucenia każdemu kto rok temu wrzucał sobie bukiety, przecież były wrzucone.

Wymagania postawione w zadaniu zawsze się realizuje dopiero jak to zadanie się aktywuje. Tu nie ma większej filozofii, zawsze tak było, i nie widzę w tym nic nadzwyczajnego

gilgalad_pl
11.02.2020, 17:46
Żeby wykupić większość przedmiotów ze sklepu (plus podniesienie 1 drzewka miłości i 1 cukiernika) trza tak +- około 100.000 kwiatów.
Uprawa kwiatów + zadania + odkrywcy dają Nam 30.000 kwiatów (i to tak mocno zaokrąglając w górę). Czyli zostaje Nam zdobyć w inny sposób jakieś 70k kwiatów :)
No i zostaje Nam zdobyć doładowania do uprawy kwiatów żeby to miało jakiś ogólny sens.
brakujące kwiatki możesz skupić przez rynek, wyjmujesz równowartość 40M monet i może się uda :)

ArturGrab
12.02.2020, 18:17
Już widzę te narzekania za rok jak do tego co jest za 100k kwiatów dołożą jeszcze super hiper krzak który da 2000% premii i będzie go można użyć raz na miesiąc na 20 minut jakie to będą zyski na wszystkim a rozbudowa będzie kosztowała 30 k kwiatów. Dojdzie jeszcze nowy grubas który będzie przynosił po 30 razy tyle wszystkiego tylko na poszukiwaniach najkrótszych i można go wysłać tylko w piątek 13. Czy ktoś to jeszcze traktuje na poważnie co oni dodają do tej gry można się z tego tylko śmiać.

Ten post to chyba nie tutaj tylko powinieneś napisać w dziale pomysły i sugestie, bo dla nich to super hiper pomysły jak wydoić gracza :)

+ dla Ciebie wojtex113 :)

PS. BB_Penelopa pofatygowałem się i mam lekturę dla Ciebie oraz pytanie,
czy z 303 postów z ostaniego wydarzenie wzięliście sobie coś do serca, tylko tak piszesz że liczycie się ze zdaniem graczy

https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46156-Wydarzenie-Walentynkowe-2019-Dyskusja/page31?highlight=walentynkowe+2019

wg mnie tylko ściemniacie.

shaqoore
18.02.2020, 18:07
I jak tam ludziska wrażenia w połowie eventu? :) Premia Walentynka (wszystkie 3 farmy zbuffowane walentynkami) fajna rzecz. Szkoda tylko, że nikt nie poprawił tego, że gdy premia gaśnie W TRAKCIE przygody i wrzucamy drugi zestaw to bonusu nie ma. Trzeba skończyć przygodę przed wyłączeniem/wygaszeniem buffa.

A co do reszty - inflacja jak w PRL :) A liczyłem, że uzbieram na paczkę...

Artur_fig
18.02.2020, 18:19
a oni liczą ze wydasz trochę kasy na tą paczkę ;p

Kasjamarina
19.02.2020, 14:21
uważam, że stosunek większych i mniejszych ilości kwiatów przynoszonych przez odkrywców jest wręcz skandaliczny. jeśli chodzi o przygody ratujemy sie walentynkami, ale to co oni ci przynoszą to afera. zazwyczaj ten stosunek oscylował około 40:60. raz przynosili więcej raz mniej. ale teraz tych kilkudziesięciu wysłanych potrafi przynieść tylko raz lub dwa razy większą ilość (żadne tam 70:30). teoria spiskowa wydaje się coraz realniejsza.

DeVvV
19.02.2020, 23:41
I jak tam ludziska wrażenia w połowie eventu? :) Premia Walentynka (wszystkie 3 farmy zbuffowane walentynkami) fajna rzecz. Szkoda tylko, że nikt nie poprawił tego, że gdy premia gaśnie W TRAKCIE przygody i wrzucamy drugi zestaw to bonusu nie ma. Trzeba skończyć przygodę przed wyłączeniem/wygaszeniem buffa.

A co do reszty - inflacja jak w PRL :) A liczyłem, że uzbieram na paczkę...

Nie wiem skąd masz taką informację o takim działaniu premii walentynkowej ale od samego początku tegorocznego eventu jeszcze się z tym wcale nie spotkałem. Gdy stanicę + obserwatorium mam aktywne to na premii walentynkowej jadę 3x Drugi złodziej i potem Wąż/Lampa/Miasto, by zdążyć jeszcze na stanicy załapać. Owszem w premii walentynkowej czas się kończy dlatego jakieś 10min przed końcem zdejmuję ją i wymieniam na nowe 3h. Za każdym razem drop z powyższych przygód jest prawidłowo naliczany wraz z expem. Może dlatego że ja to sam anuluję, a nie czekam łaskawie aż zejdzie samo. Cholera wie.

wojtex113
20.02.2020, 15:09
I jak tam ludziska wrażenia w połowie eventu? :) Premia Walentynka (wszystkie 3 farmy zbuffowane walentynkami) fajna rzecz.
Trzeba się upewnić czy jest aktywna premia strefowa walentynka po wrzuceniu walentynek na uprawy kwiatowe to dzięki premii strefowej masz zasoby x 2. Jak jesteś na przygodzie, a ktoś ci wrzuci premie na uprawy to nie dostaniesz zasobów x 2 chyba, że przed końcem przygody wrócisz na swoją wyspę. Do tego jest jeszcze szansa na losowy błąd z tą walentynką

Minael
20.02.2020, 19:47
Minało już trochę czasu od startu eventu i musze conieco napisać, moich wrażeń, więc nie każdy musi się z tym zgodzić.

1. Forma eventu
Generalnie wszystko było napisane na początku, że będzie to trudniejszy event, więcej trzeba wypracować grając wspólnie a mniej jako jednostka. Czyli promowane przygody wspólne a solo -jak ktoś lubi za darmo to ok 0:)
Jako, że to Walentynkowy, to generalnie jest ok, fajne pomysły, trochę do poprawy ale da się przeżyć. Ale są też wkurzające rzeczy - jak wchodze na wyspę a mi tu płatkami sype. Straszne... 0;)

2. Odkrywcy
Wiadomo - nie do końca podoba mi się, że odkrywcy przynoszą mniej, a im krótsze tym bardziej jest to opłacalne. To trochę próba przyklejenia gracza do ekranu, bo wariaci będą odkrywcami ładować na krótkich. Ja puszczam 2x dziennie i starczy - nie ważne czy wolny, szybki - czas mają podobny tylko czasem są to średnie, długie itp. Wysyłam ich kiedy mi to pasuje a nie kiedy to się opłaca.

3. Walentynnki
Pomysł fajny, niby tylko 3h ale zauważyłem, że to czasem i tak dla mnie za dużo. 3h OK, ale więcej byłoby już za dużo, a 2h.... może czasami za krótko. Wtedy robię sobie sesję, jakieś groby, jeziora, bukanierzy, oblężenie itp. To jest czas, który w sumie raz dwa razy dziennie da się poświęcić. Kilka takich "sesji" i mamy pełne pola. Tak więc tragedii nie ma. Na początku mówiłem, czemu tak mało ale to jednak ma jakiś sens - przyklejamy się na max 3h i tyle, a tak to by kusiło aby cały dzień siedzieć. Jak komuś zależy, to odpala po raz kolejny 0:)
Wadą są same premiowania. Nie zawsze wchodzi trzecia. Tak, często sięzdarza, że niby jest dźwięk, niby coś tam "weszło" ale za chwilę nie działa premia. Może to wina obciążenia serwera, bo każdy tłucze przygody, a może jakiś błąd premii. Czytałem, że były inne, ale mnie to nie spotkało.

4. Przygody
Tu jako odrębny punkt, bo zauważyłem wielkie ożywienie przygód, których mało kto robił. Zawsze jak wspólne to tylko Grobowce i czasem cośinnego było na handlu. A teraz chodzi wszystko: atak na łupieżców, oblężenie, bukanierzy, jezioro, groby. Ostatnio mniej Wir a na początku było go więcej. Może inne okazały się lepsze, wygodniejsze? 0:)
Bez Walentynek ciężko, więc trzeba na nie postawić.

Ogólnie, miałem zawsze nadmiar grobowców, jeziora, bukanierów. Przyszedł event i mi wszystko wyczyściło 0;) A taki ruch na serwerze jakby ktoś dworzec otworzył. Nawet grobowce są już sprzedawane 0:) bo jest deficyt na przygody.

5. U kupca
Tu jest trudno. Dużo tego jest, niektóre domki nawet x7, więc nie tak jak kiedyś, że można było kupić wszystko i to dość łatwo. Tu trzeba dużo pracy i waluty. Jest trochę budynków strategicznych, które warto mieć. I to nie ceny są wysokie, tylko trudniej dostępne kwiatki. Osobiście udało mi się kupić wszystko co planowałem i to już na tym etapie, ale jest trudno.

6. Budowle dziwne
Coraz więcej budynków typu - im więcej tym szybciej, nie do końca to jest fajne, bo czasem trzeba to latami zbierać (np. 1 budynek, 2 na event i nie ma go potem nigdzie). Cukiernika da się przeżyć ale drzewo miłości, to już jakiś kosmos. Ktoś tam nieźle odleciał 0;)
Jak ktoś to wyprowadzi na odpowiedni poziom, np gdzie daje 1000% to aby to się zregenerowało (6h trwania) w czasie 1:1 to trzeba budynków chyba z 20. Po co mi taka premia, która odpalę sobie raz na tydzień. Nie wiem, może jest jakieś uzasadnione zastosowanie, ale nie jest to budynek dający regularne premię. Jeśli ma tak być, to trzeba na niego masę kasy wyłożyć i conajmniej kilka lat zbierać (tylko 3x na event).

Uroczy ogród, to moim zdaniem kolejny taki. Człowiek się musi nagimnastykować ustawiając aby to dawało jakieś realne (choć nie wiem czy to dobre słowo...) premie a i tak one są słabe, bo można zastąpić je czymś innym i to szybciej. Może się mylę i ktoś wie jak z tego coś zrobić, ale to moja opinia.

Miłosne uniesienie - to działa w sumie fajnie, tylko zastanawia mnie jak to działa 0:) Jak mam premie typu przekąska stadionowa, to mnoży to x2, podobnie zombie i te inne mniejsze. Natomiast dowalony olej maszynowy nie zmienia się w ogóle. Chyba, że max uprawa na kwiatkach to x10. Olej z prestiżową daje x10 i pomnożenie tego x2 to już nie wchodzi w grę.

7. Podsumowując
Ogólnie spodziewałem się trudnego eventu - w zeszłym roku przegapiłem, jak w zasadzie prawie każdy (byłem wtedy kiedy nie było eventu 0:) ...) więc raz się chciałem spiąć, tym bardziej, że zapowiadał się trudny. Udało się, ale nawet gdybym nie zdobył co chciałem, uważam, że forma jest OK. O ile czasem tych wszystkich słodkości, serduszek jest za dużo i przesadnie, to da się go zaakceptować. Większych błędów nie było (nie miałem) poza obciążeniem serwera, zę czasem nie dało się wejść lub strasznie muliło.

To tyle... takie moje prywatne wrażenia.

Zee4c
20.02.2020, 22:15
to sie kiedyś nazywało grafomania...

Minael
21.02.2020, 01:32
to sie kiedyś nazywało grafomania...

A co? Nie doczytałeś do końca? 0:) Może to nie było do Ciebie 0:)

sparkz
21.02.2020, 08:53
Po co mi taka premia, która odpalę sobie raz na tydzień.

Po to, zeby glupi kupil, bo widzi 1000%, a potem nie mogl uzywac, bo jakby mogl, to produkowalby za duzo i rozwalal gre jeszcze bardziej.

Strategia pt. "jak dac duzo tak, zeby nic nie dac" w wydaniu BB ma akurat juz paroletnia tradycje.

IGOZERI
21.02.2020, 13:21
nie każdy ma komu dać walentynkę albo che dać walentynkę. Powinna być chociaż jedna przygoda dla 1 gracza z dropem kwiatków :)) .

Zee4c
21.02.2020, 14:09
Swoją drogą idiotyczna tendencja do robienia nowych budynków z premiami obszarowymi - mamy już 10 rożnych (sala miodów, drzewo miłości, świąteczna piekarnia, stacja pogody, obserwatorium, stanica, wiosenny park, uroczy ogród, cukiernik, rynek bożonarodzeniowy) a każdy trzeba mieć w kilku egzemplarzach by miał sens (choć pewnie i tak nie ma). A założę sie za w evencie wielkanocnym czekają nas całkiem nowe wspaniale budynki! Z 10000% wsparcia do nie wiem czego ale za 100 000 000 pisanek (w promocji za 75000 klejkow tylko). Powodzenia

Aha zapomniałem dopisać ze jajka będą wpadały tylko z WIRa w ilości 3 sztuki. Grubasy wciskane od 7 lat nie będą przynosiły NIC bo trzeba wspierać kooperacje. Ale w klejkach bedzie promocja ;D

BB_Penelopa
21.02.2020, 15:29
Witam serdecznie.

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie opinie, wkrótce wszystko przekażę deweloperom.
Zostało jeszcze trochę czasu wiec, jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania, to gorąco zachęcam.

Wasze opinie są dla nas bardzo ważne!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Marzenka87
21.02.2020, 17:21
Minało już trochę czasu od startu eventu i musze conieco napisać, moich wrażeń, więc nie każdy musi się z tym zgodzić.

1. Forma eventu
Generalnie wszystko było napisane na początku, że będzie to trudniejszy event, więcej trzeba wypracować grając wspólnie a mniej jako jednostka. Czyli promowane przygody wspólne a solo -jak ktoś lubi za darmo to ok 0:)
Jako, że to Walentynkowy, to generalnie jest ok, fajne pomysły, trochę do poprawy ale da się przeżyć. Ale są też wkurzające rzeczy - jak wchodze na wyspę a mi tu płatkami sype. Straszne... 0;)

2. Odkrywcy
Wiadomo - nie do końca podoba mi się, że odkrywcy przynoszą mniej, a im krótsze tym bardziej jest to opłacalne. To trochę próba przyklejenia gracza do ekranu, bo wariaci będą odkrywcami ładować na krótkich. Ja puszczam 2x dziennie i starczy - nie ważne czy wolny, szybki - czas mają podobny tylko czasem są to średnie, długie itp. Wysyłam ich kiedy mi to pasuje a nie kiedy to się opłaca.

3. Walentynnki
Pomysł fajny, niby tylko 3h ale zauważyłem, że to czasem i tak dla mnie za dużo. 3h OK, ale więcej byłoby już za dużo, a 2h.... może czasami za krótko. Wtedy robię sobie sesję, jakieś groby, jeziora, bukanierzy, oblężenie itp. To jest czas, który w sumie raz dwa razy dziennie da się poświęcić. Kilka takich "sesji" i mamy pełne pola. Tak więc tragedii nie ma. Na początku mówiłem, czemu tak mało ale to jednak ma jakiś sens - przyklejamy się na max 3h i tyle, a tak to by kusiło aby cały dzień siedzieć. Jak komuś zależy, to odpala po raz kolejny 0:)
Wadą są same premiowania. Nie zawsze wchodzi trzecia. Tak, często sięzdarza, że niby jest dźwięk, niby coś tam "weszło" ale za chwilę nie działa premia. Może to wina obciążenia serwera, bo każdy tłucze przygody, a może jakiś błąd premii. Czytałem, że były inne, ale mnie to nie spotkało.

4. Przygody
Tu jako odrębny punkt, bo zauważyłem wielkie ożywienie przygód, których mało kto robił. Zawsze jak wspólne to tylko Grobowce i czasem cośinnego było na handlu. A teraz chodzi wszystko: atak na łupieżców, oblężenie, bukanierzy, jezioro, groby. Ostatnio mniej Wir a na początku było go więcej. Może inne okazały się lepsze, wygodniejsze? 0:)
Bez Walentynek ciężko, więc trzeba na nie postawić.

Ogólnie, miałem zawsze nadmiar grobowców, jeziora, bukanierów. Przyszedł event i mi wszystko wyczyściło 0;) A taki ruch na serwerze jakby ktoś dworzec otworzył. Nawet grobowce są już sprzedawane 0:) bo jest deficyt na przygody.

5. U kupca
Tu jest trudno. Dużo tego jest, niektóre domki nawet x7, więc nie tak jak kiedyś, że można było kupić wszystko i to dość łatwo. Tu trzeba dużo pracy i waluty. Jest trochę budynków strategicznych, które warto mieć. I to nie ceny są wysokie, tylko trudniej dostępne kwiatki. Osobiście udało mi się kupić wszystko co planowałem i to już na tym etapie, ale jest trudno.

6. Budowle dziwne
Coraz więcej budynków typu - im więcej tym szybciej, nie do końca to jest fajne, bo czasem trzeba to latami zbierać (np. 1 budynek, 2 na event i nie ma go potem nigdzie). Cukiernika da się przeżyć ale drzewo miłości, to już jakiś kosmos. Ktoś tam nieźle odleciał 0;)
Jak ktoś to wyprowadzi na odpowiedni poziom, np gdzie daje 1000% to aby to się zregenerowało (6h trwania) w czasie 1:1 to trzeba budynków chyba z 20. Po co mi taka premia, która odpalę sobie raz na tydzień. Nie wiem, może jest jakieś uzasadnione zastosowanie, ale nie jest to budynek dający regularne premię. Jeśli ma tak być, to trzeba na niego masę kasy wyłożyć i conajmniej kilka lat zbierać (tylko 3x na event).

Uroczy ogród, to moim zdaniem kolejny taki. Człowiek się musi nagimnastykować ustawiając aby to dawało jakieś realne (choć nie wiem czy to dobre słowo...) premie a i tak one są słabe, bo można zastąpić je czymś innym i to szybciej. Może się mylę i ktoś wie jak z tego coś zrobić, ale to moja opinia.

Miłosne uniesienie - to działa w sumie fajnie, tylko zastanawia mnie jak to działa 0:) Jak mam premie typu przekąska stadionowa, to mnoży to x2, podobnie zombie i te inne mniejsze. Natomiast dowalony olej maszynowy nie zmienia się w ogóle. Chyba, że max uprawa na kwiatkach to x10. Olej z prestiżową daje x10 i pomnożenie tego x2 to już nie wchodzi w grę.

7. Podsumowując
Ogólnie spodziewałem się trudnego eventu - w zeszłym roku przegapiłem, jak w zasadzie prawie każdy (byłem wtedy kiedy nie było eventu 0:) ...) więc raz się chciałem spiąć, tym bardziej, że zapowiadał się trudny. Udało się, ale nawet gdybym nie zdobył co chciałem, uważam, że forma jest OK. O ile czasem tych wszystkich słodkości, serduszek jest za dużo i przesadnie, to da się go zaakceptować. Większych błędów nie było (nie miałem) poza obciążeniem serwera, zę czasem nie dało się wejść lub strasznie muliło.

To tyle... takie moje prywatne wrażenia.

Wreszcie jakaś konkretna opinia, brawo :)
W paru kwestiach się z Tobą zgadzam, a w paru nie. Mi bardzo podobają się spadające płatki :D a te wszystkie słodkości i serduszka i walentynkowe wiadomości są ok, jak na ten Walentynkowy event :D Co do budynków tych dziwnych, cukiernik bardzo fajne premki robi, a drzewka miłości to bardziej traktuję jako ozdoby w tym roku, ale w przyszłym mogą już być całkiem niezłe, na razie odpalam je co drugi dzień. Miłosne uniesienie nie łączy się z innymi premiami tego typu, czyli właśnie z prestiżem, ale da się więcej niż x10 mieć z upraw przy pomocy drzewek, bo aż x22. Uroczy ogród dla mnie akurat jest zbędnym budynkiem.
Ogólnie event na plus, nie za długi i nie za krótki, za to był fajnym wyzwaniem i jest satysfakcja z zakupów :D

gilgalad_pl
21.02.2020, 21:47
Po co mi taka premia, która odpalę sobie raz na tydzień.

Po to, zeby glupi kupil, bo widzi 1000%, a potem nie mogl uzywac, bo jakby mogl, to produkowalby za duzo i rozwalal gre jeszcze bardziej.

Świątecznej piekarni można użyć tylko raz na tydzień, a więc jeszcze rzadziej niż drzewa miłości. No chyba, że ma się 4 sztuki (a tyle było do zdobycia w ostatnim evencie), to wtedy można ją odpalić już co drugi dzień, a działa aż 23 godziny. I w tym sęk, że opłaca się kupić cały komplet budynków jednego typu i dobrze ustawić, ew. rozbudować jeden z nich.

sparkz
21.02.2020, 22:30
I w tym sęk, że opłaca się kupić cały komplet budynków jednego typu i dobrze ustawić, ew. rozbudować jeden z nich.

Spieralbym sie czy sie oplaca, bo premiowanie zwyklej produkcji w nieskonczonosc nic nie daje.

Imho to raczej jest wymog, aby tych budynkow w ogole sensownie uzywac, wiec to co wczesniej napisalem jest jak najbardziej prawdziwe.

Minael
22.02.2020, 03:06
I w tym sęk, że opłaca się kupić cały komplet budynków jednego typu i dobrze ustawić, ew. rozbudować jeden z nich.

Zgodzę się, że warto mieć jakąś serię i ją dobrze rozstawić. Ja mam np. rynek bożonarodzeniowy i całkiem dobrze się sprawdza. Premia 12h, regeneracja 7,5h. Więc spokojnie dwa razy dziennie można odpalić z zapasem. Na przyszły event (jak dotrwamy 0;) ...) jeden rynek więcej i 6h na 12h. Więc można naprzemiennie 4x w ciągu dnia. Wiadomo... Nie będę pilnował tego co 6h, bo to by było szaleństwo, ale zawsze dodatkowo mogę to drugie przy okazji odpalić. Mam 2 grupy budynków, gdzie ta premia chodzi. Jedna ważniejsza, druga mniej. Bez premii, normalny przebieg jakby mnie nie było, bez strat. Ta gorsza grupka czasem jest odpalana jak potrzebuje uzupełnić pewne surowce. I to ma jakiś sens. Nawet jak pozostałe rynki będa gdzieś na uboczach, aby po prostu były dla przyspieszenia regeneracji 0:)

Ale reszta - średnio mnie przekonuje. Premia 3h, 6h a regeneracja 2-3 dni? To chyba tylko od święta - ale w takim razie po co w to inwestować na siłę.

Taki cukiernik jest do zaakceptowania - to taki zaopatrzeniowiec, magazyn prowiantu. Jego wielokrtoność, to tak jakbyśmy inne budynki (smolarz, miecznik, piec, leśnik, tartak itp.) budowali w większych ilościach aby zwiększyć produkcje. Ale bez tego pracuje cały czas, tylko wolniej. A nie wskakuje raz na kilka dni.

Androm3da
23.02.2020, 12:03
Tak tylko napiszę, że premia "gęsta czekolada do picia" (produkcja w cukierniku), nie działa na magazyny prowiantu, a dokładniej na "bukiet kwiatów" i "pudełko z walentynkami", z resztą jest OK.

starszy2008
23.02.2020, 12:55
moim skromnym zdaniem ostatnia nagroda w kalendarzu powinna być ukryta i super podsumowująca event (super niespodzianka a nie takie badziewie jak obecnie) i premiująca tych którzy klikali w systematycznie w okienka

Król-Grzegorz6
23.02.2020, 15:00
moim zdaniem najgorszy event jaki tylko był gram od 8 lat ale tak mało surowca jesz nie było ledwo na 1 cukiernia i zapalona odkrywczyni, kalendarz miłosny mogli by sie bardziej postarać

odpowiedz BB_Penelopa
Witam serdecznie.

Zostało jeszcze trochę czasu wiec, jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania, to gorąco zachęcam.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

jak zwykle ta sama przekaże deweloperom.

a oni wyciągną wnioski ,za klejnoty dać wszystko za rok

pretor29
23.02.2020, 15:29
odpowiedz BB_Penelopa Witam serdecznie.

hahaha penelopa sama siebie przechodzi z tymi tekstami ... tych opinii nikt nie czyta a gdzie tam jeszcze zeby je bral pod uwage

shaqoore
23.02.2020, 20:56
Fantastyczny klej cukrowy wg opisu w Pamiętniku Dewelopera miało się dać wrzucić u znajomego (z wydłużeniem czasu działania). Tymczasem da się go tylko wrzucić u siebie jak pozostałe kleje.

Skuszony opisem wydałem kwiatki i działa jak działa. Także tego...

Lazory
24.02.2020, 10:14
Na plus:
- event jako event ok, „mniejsi” gracze mieli szansę (jeśli chcieli) wykazać się na wadze farmiąc niskolvlowe przygody dla dopałek
- bonusowy drop i exp
- cukiernik – czekostrzały to taki swojego rodzaju gamechanger ze względu na możliwość handlu
Meh:
- drzewo – inwestycja na eventy produkcyjne (dynie itp.), do zastosowań w produkcji szkoda zachodu imho
- domki, kolejne domki, więcej domków …
- paczka za 17k kwiatów (circa 37k kleju stosując Wasz przelicznik eventowy) IMHO nie warta swojej ceny
Na minus:
- odkrywcy – zbyt niskie zyski z poszukiwań i totalna dysproporcja w zależności od rodzaju poszukiwań, tu ktoś ostro poleciał z fantazją
- brak możliwości przekazywania walentyn i zbyt krótki czas trwania premii w stosunku do czasu ich produkcji – i tak wszyscy je odpalali to po co upierdliwe ich wrzucanie co 3h, można zwiększyć koszt wytworzenia i wydłużyć czas trwania
- kalendarz eventowy – najgorsze z dotychczasowych nagrody, przedostatnie i ostatnie okno w kalendarzu to chyba żart devów
Największy minus : to co tygryski z kolonii lubią najbardziej – LAG. Wszechogarniający LAG, do tego co najmniej 2-3 z 14 dni eventu wypadły (Kolonia) przez problemy z logowaniem (sic!). Frustracja była przeokrutna i patrząc na frekwencję znajomych po problemach z logowaniem pozbawiła Was kilkunastu potencjalnych klientów, głównie młodszych stażem graczy nie przyzwyczajonych do realiów TSO. Czy ktoś z devów weźmie to pod uwagę ? Już chyba nikt w to nie wierzy..

DeVvV
24.02.2020, 20:18
Też się wypowiem, ale na pewno nie będę przebierał w słowach.
1.Zacznę od minusów, wpierw tego największego bo bez niego się nie obejdzie: LAGI i ROZŁĄCZANIE serwera KOLONIA(nie wiem jak pozostałe). To było po prostu ŻAŁOSNE! Wydawało mi się, że gra ma sprawiać przyjemność ale w tym evencie zostało to jednak świetnie zaprzeczone. Nie wiem po jaką cholerę jest "serwer testowy", po jaką cholerę są te testy, zgłaszanie bugów i innych niedoskonałości i co za dzbany wgrywają takie coś na grywalny serwer???? Oj, pomyliłem się z tym grywalnym - przecież na ziemniakach gramy. "Nasi technicy znają problem i pracują nad tym..." <---- to nie mogli w trakcie testowania tego zrobić? Event jest po to by bardziej zachęcać ludzi do gry, tu chyba było odwrotnie.
2. Odkrywcy i ich przynoszenie skarbów. No dobra, zmniejszyliście ilość znoszonych kwiatków ale czy ktoś pomyślał o niskich levelach, którzy mają tylko tawerniaków? Chyba , że ta polityka opiera się właśnie na kupnie klejnotów to gratulacje.
3. Kalendarz eventowy : zgodzę się co do kiepskiej nagrody w ostatnim dniu... po cholere to klikanie by dojść na samym końcu do "królika".
4. Długi czas tworzenia walentynek - kolejny znakomity matematyk tam się u was znalazł.
5. Kolejne kupowanie tych samych budynków by skracać czasy tworzenia/regeneracji premii. Ciekawe gdzie to stawiać?! Fajnie, że zachęcacie jakimiś "unikatowymi" budynkami i dajecie możliwość zdobycia ich ale zmieńcie wpierw projektanta, który życzy sobie stawiania kilka takich samych budynków by uzyskać znośne efekty. Zamiast waflować kilka takich samych budynków to nie lepiej w oknie ulepszania danego budynku dodać opcję "Skróć czas produkcji/regeneracji premii o 100%" za równowartość waluty eventowej potrzebnej do zakupu budynku? I od razu miejsca zaoszczędzone na wyspie... Ale co ja tam wiem, projektanci wiedzą lepiej.
6. Cena kwatermistrza : no bez jaj. Nawet nie wart tej ceny.
7. Brak nagród w postaci kwiatków w Osiągnięciach, tylko nędzne premie które każdy ma.

PLUSY:
1. Premia od Walentynek 200%.
2. Premie Cukiernika przydatne.
3. Kalendarz eventowy, szkoda że nie dopracowany do końca.
4. Obserwatorium i Stanica - niezbędnik do szybkiego expienia każdego gracza. Szkoda tylko, że trzeba kupić więcej i postawić na wyspie marnując miejsce, o czym pisałem w minusach.

Póki co, nic mi na razie wiecej nie przychodzi do głowy. Minusów pewnie jeszcze bym nazbierał, niż plusów.
Podsumowując, dla mnie event 4/10.

PS. Penelopa, przekaż przekaż. Tylko nie zapomnij poupiększać tych wypowiedzi, by wiedzieli że wszystko jest w porządku.

jozioblabla
24.02.2020, 21:51
Ja kupiłem stanicę, a reszta to się zastanawiam czy paczkę z anslemem czy odkrywców czy tą cukiernię na tą czekoladę. Bardzo dobra premia na farmy dyń z krótkim czasem produkcji, o ile prestiżowa premia od przyjaciela podwoi jej produkcję. Reszta budynków i generałów czy geologów bez znaczenia.

Edit. Nie doczytałem, pomyliłem budynki. Czyli cukiernia też do niczego.

Kasjamarina
25.02.2020, 10:52
1. nieporozumienie z klejem cukrowym: co innego w opisie w pamiętniku, co innego w praktyce
2. mnożenie budynków, których czas działania zależy od ich ilości - makabra. gdzie to stawiać? zwłaszcza takie kolubryny jak stanica czy obserwatorium.
jeśli ktoś chce mieć zrównoważoną produkcję, by nie zależeć wyłącznie od handlu i do tego jaką taką populację brak na to miejsca.
3. z przygód na walentynkach leciała fajna ilość dosypek, lecz to sukces połowiczny: owszem dosypki surowców się przydadzą, ale nadmiar dosypek kwiatów niewiele
nam da, nie wykorzysta się ich do końca. tak naprawdę wystarczyłoby robić te przygody 3 - 4 dni, żeby zapewnić wykorzystanie upraw do końca eventu. tylko że
to nie wystarczy nam na zakupy, niezależnie od użytych premii.
4. zawsze istniała jakaś równowaga pomiędzy ilością waluty eventowej przynoszoną przez odkrywców a zdobywaną na przygodach. można powiedzieć, że obecnie
również panuje równowaga: i tego i tego jest dramatycznie mało. zdobyte w grze kwiaty pokrywają mniej niż 50% zapotrzebowania (pomijam ozdoby). i wcale
nie dlatego, że ktoś "chce mieć wszystko", lecz żeby uzyskać sensowną do wykorzystania ilość budynków czy specjalistów. żeby tak uczynić należałoby dodatkowo
wykupić kwiatów za kilkadziesiąt tysięcy klejnotów.
5. żeby nie tylko marudzić: pomysł na wymuszenie od graczy współpracy bardzo udany
podsumowanie: event, który poprzez niemożność wykorzystania wszystkich szans wywołuje głęboką frustrację graczy to chyba nie jest to, o co chodziło.

sparkz
25.02.2020, 10:56
5. żeby nie tylko marudzić: pomysł na wymuszenie od graczy współpracy bardzo udany

Wymuszanie czegokolwiek na graczach nie jest niczym pozytywnym. Jesli BB kiedykolwiek zalezalo na wspolpracy miedzy graczami, to na nich ciazy obowiazek skonstruowania gry w taki sposob, by ta wspolpraca miala sens, a nie musiala byc wymuszana.

Kasjamarina
25.02.2020, 12:02
szansa na współpracę zawsze istniała, tylko teraz była ona konieczna

ogólnie; sądzę,że fakt, iż na wadze chyba tylko 2 razy widziałam, żeby oferty zapełniły więcej niż jedną stronę i ani razu nie spotkałam gracza z levelem niższym niż41+
(a podobno to ze względu na nich zmieniono ilości przynoszonych kwiatów) o czymś świadczy. nie tędy droga, bb.

sparkz
25.02.2020, 12:10
No wlasnie problem w tym, ze nie.

Gra jest skonstruowana w taki sposob, ze w kazdej przygodzie wieloosobowej inni gracze nie maja Ci niczego do zaoferowania poza wojskiem dokladnie takim samym jak Twoje, ktorym moga atakowac obozy przeciwnika w sposob dokladnie taki sam jak Ty, jednoczesnie kradnac Ci punkty doswiadczenia ze z gory ustalonej puli.

Stad ze wzgledu na fundamentalne bledy w designie wspolpraca od poczatku gry jest skrajnie nieporządana, bo na niej tracisz. Stad wlasnie zamiast wspolnego robienia przygod masz sprzedawanie lootspotow (bo system nagrod jest tak samo idiotycznie zaprojektowany, i dodatkowych graczy w przygodzie chcesz miec, tylko nie chcesz zeby aktywnie w niej uczestniczyli).

Z kolei wspolpraca poprzez handel w przypadkach eventow tez sensu nie ma, bo gra jest jednorodna i kazdy gracz potrzebuje tego samego, wiec poza jakimis logicznymi anomaliami nie ma powodu zeby Tobie sprzedawal to czego potrzebujesz, bo on potrzebuje tego samego.

Marzenka87
25.02.2020, 13:44
3. z przygód na walentynkach leciała fajna ilość dosypek, lecz to sukces połowiczny: owszem dosypki surowców się przydadzą, ale nadmiar dosypek kwiatów niewiele
nam da, nie wykorzysta się ich do końca. tak naprawdę wystarczyłoby robić te przygody 3 - 4 dni, żeby zapewnić wykorzystanie upraw do końca eventu. tylko że
to nie wystarczy nam na zakupy, niezależnie od użytych premii.

Absolutnie się nie zgodzę, że nadmiar dosypek kwiatów nam niewiele da. Dał bardzo dużo, można było go przehandlować na kwiatki. Dzięki temu właśnie kupiłam, aż tyle w tym evencie....a wcale dużo czasu nie potrzeba było na to, są na pewno gracze co kupili dużo więcej.

Moje zakupy to:
5 odkrywców
3 drzewa (1 na 3 lvl)
3 cukierników (1 na 3lvl)
obserwatorium
dowód miłości/ paczka
natomiast nad stanicą i stacją pogodową się jeszcze zastanawiam, czy brać czy może jednak jakieś wodne budynki, bo jeszcze z 10k kwiatków będę miała na wydanie.
A jak Wasze zakupy, ile udało się Wam uzbierać kwiatków?

BB_Penelopa
25.02.2020, 13:54
hahaha penelopa sama siebie przechodzi z tymi tekstami ... tych opinii nikt nie czyta a gdzie tam jeszcze zeby je bral pod uwage

Czytamy! :)

Zee4c
25.02.2020, 13:57

no własnie -tylko czytacie - pod uwagę nie bierzecie ;DD

Lord_Crain
25.02.2020, 15:10
U mnie 1/3 eventu wypadła na wypad do Zakopanego, także zakupy = prawie zeru. Co do stanicy to taniej idzie kupić od kogoś za prezent, niż za kwiatki ;)

pretor29
25.02.2020, 15:25

no wlasnie czytacie , a pod uwage i tak zaden tego nie bierze bo wy wiece lepiej co nam trzeba

Marzenka87
25.02.2020, 15:35
U mnie 1/3 eventu wypadła na wypad do Zakopanego, także zakupy = prawie zeru. Co do stanicy to taniej idzie kupić od kogoś za prezent, niż za kwiatki ;)

Ekstra, pojadłeś oscypków? :)
Dobra uwaga, jeśli się zdecyduję na nią, to spróbuję kupić na wadze ;)

Lord_Crain
25.02.2020, 15:58
Akurat do oscypków mam wstręt z dzieciństwa i nie idzie przełamać, ale innych regionalnych przysmaków próbowaliśmy sporo :) Chętnie bym tam jeszcze został, zima w pełnych urokach :)

kinia19910
25.02.2020, 16:40
No to ja też coś dodam...

Event jak event...

PLUSY

+ fajnie, że krótki, 3 tygodniowe są bardziej męczące
+ Dopałki.
Po tygodniu miałam dość dopałek do końca już (na Walentynkach). W związku z tym, że dopałek było sporo to trudno było w zamian za dopałki uzyskać wystarczającą ilość gotowych kwiatów, bo był przesyt, ale lepiej tak, niż gdyby miało brakować
+ wreszcie się robiło coś dla kilku osób, a nie każdy sam, jak to bywało w innych eventach, gdzie sie robiło po 150 banitów czy czegoś tam, do znudzenia, tu był wybór miedzy przygodami, dropy podobne, wiec jak komuś obrzydło, to sobie zmienił na trochę
+ rozmiar drzewek miłości
+ premki z bukietów i walentynki
a) Nie dopadły mnie bugi z Walentynkami, samo rzucanie Walentynek było troche męczące, ale za to był mnożnik expa i wydobycia, poza tym w końcu na coś znajomi z gry sie przydali, wymuszono interakcję, a nie "każdy sobie rzepkę skrobie" jak wspomniałam wyżej - więc ostatecznie na plus
b) premki z bukietów -
1. przyrost populacji wiadomo, spoko w eventach, chociaz i tak trochę gotowych ludzi z gwiazdy zużyłam ;)
2. premia na koszary - jeszcze bardziej spoko, bo obie sie kumulowały z innymi tego typu

neutralne:
1. Obcięcie kwiatów odkrywcom
na razie jako neutralne, bo jestem w stanie zrozumieć Wasze decyzje, przy 50+ odkrywcach jest jeszcze w miarę (tylko klikać się nie chce) ... ale jak kolejny raz obetniecie to już będzie na minus, bo ilości będą śmieszne i nie pomoże to w zakupach.

2. Budynki typu "postaw kilka, a będzie szybciej"
nie ma gdzie stawiać.. niby tak, ALE jak wiadomo, ciągłe podwyższanie produkcji i pakowanie surowców do gwiazdy nie ma najmniejszego sensu. Na razie, póki nie dodadzą jeszcze 50 innych tego typu i w dodatku ogromnych, da się to jeszcze przeżyć, dlatego opinia neutralna. Zaraz mi ktoś skontruje, że niby jak to?! Tak to: wystarczy ulepszyc powoli część budynków na 7 lvl, resztę zburzyć i odzyskać miejsce. Długo to potrwa, ale co w TSO nie trwa długo?
To samo z populacyjnymi, są tygodniówki, wiadomo, że nie do końca takie jak byśmy chcieli, ale za pod-zadania też coś wpada.

MINUSY
- przymus wydania kwiatów na ulepszenie drzewek - wiem że to nie pierwszy event i nie pierwszy budynek, ale i tak mi sie to nie podoba
- za duża dysproporcja między ceną stanicy a obserwatorium
- brak kwiatków za osiągnięcia, jak już ktoś wyżej wspomniał - dodajcie to, wszędzie indziej jest, a tu zabrakło, a te parę setek (łącznie za osiągnięcia) robi różnicę ;)
- LAGI - norma w każdym evencie, tak oczywiste, że nawet nie ma co się rozpisywać

Wydałam między 25k - 30k kwiatów. Chciałam nazbierać tylko na paczkę, nawet gdyby tam była tylko kopalnia żelaza, prestiżowa premia i Czempion, więc jestem zadowolona.
Ale że apetyt rośnie w miarę jedzenia.. to kupiłam też obserwatorium i wzięłabym i stanicę, gdyby kosztowała tyle samo. Ale że nie kosztowała, to wszystkie 3 drzewka też wzięłam, ale na upgrade już zabrakło, niestety. Gdybym brała stanicę, to pewnie wzięłabym i odkrywce zamiast drzew, chociaż klikać mi się nie chce tych, co już mam. :p Co do nowych graczy... Są tacy w ogóle? :D Poza tym czy każdy z Was w pierwszym evencie w którym uczestniczył kupił wszystko czy tylko to, na co go było stać?

Podsumowując: Jest dobrze, a byłoby lepiej gdybym miała co przehandlować. :D

sparkz
25.02.2020, 17:08
Dał bardzo dużo, można było go przehandlować na kwiatki.

To sie jeszcze zastanow jak to magicznie znalazl sie ktos kto kupowal doladowania w zamian za gotowy surowiec, skoro te doladowania tak latwo zdobyc ;)

Z duzym przyblizeniem rowne zero.
Event w ktorym jedyne co moge kupic to prawie bezuzyteczni odkrywcy i jakies buffy do produkcji nie jest warty nawet minuty mojego czasu.

Marzenka87
25.02.2020, 17:11
2. Budynki typu "postaw kilka, a będzie szybciej"
nie ma gdzie stawiać.. niby tak, ALE jak wiadomo, ciągłe podwyższanie produkcji i pakowanie surowców do gwiazdy nie ma najmniejszego sensu. Na razie, póki nie dodadzą jeszcze 50 innych tego typu i w dodatku ogromnych, da się to jeszcze przeżyć, dlatego opinia neutralna. Zaraz mi ktoś skontruje, że niby jak to?! Tak to: wystarczy ulepszyc powoli część budynków na 7 lvl, resztę zburzyć i odzyskać miejsce. Długo to potrwa, ale co w TSO nie trwa długo?
To samo z populacyjnymi, są tygodniówki, wiadomo, że nie do końca takie jak byśmy chcieli, ale za pod-zadania też coś wpada.

Do tego jest coraz więcej wodnych budynków powiększających populację, że kilku już można się pozbyć z wyspy i powstawiać w ich miejsca cukierników na przykład.

Podsumowując: Jest dobrze, a byłoby lepiej gdybym miała co przehandlować. :D
Na pewno nie jest jeszcze tak źle i dasz rade pohandlować jeszcze na upgrade drzewka jednego na 3lvl, masz jeszcze czas, wykorzystaj premie, przygody, ozdoby, wszystko co masz można sprzedać :D

To sie jeszcze zastanow jak to magicznie znalazl sie ktos kto kupowal doladowania w zamian za gotowy surowiec, skoro te doladowania tak latwo zdobyc ;)

Nie ma co się zastanawiać, każdy wie kto kupował i co to niby zmienia w tym evencie? W dyniowym też kupują. To się nie zmieniło, zawsze ktoś ma czas robić przygody lub handlować skupując/sprzedając, a inny nie i chce kupić na handlu i się nie wysilać. Małe lvl tak jak już wspomniała Kinia, nie wszystko jest dla nich do zdobycia, dopiero jak podrosną w siłę i poznają tajniki handlu to zaczną więcej zbierać w eventach i każdy tak miał w pierwszym swoim evencie ;)

Z duzym przyblizeniem rowne zero.
Event w ktorym jedyne co moge kupic to prawie bezuzyteczni odkrywcy i jakies buffy do produkcji nie jest warty nawet minuty mojego czasu.
Czyli tak trochę krzyczysz, aby pokrzyczeć. Masz już tyle wszystkiego, że nawet nie podjąłeś wyzwania żeby sprawdzić, czy na pewno taki to trudny event jest :P
Może nie przeczytałam wszystkich opinii, ale wydaje mi się, że gracze którzy przeszli aktywnie przez event, są raczej zadowoleni z niego i zakupów. A nikt nie zmusza do kupowania rzeczy tylko od kupca w event, jeżeli komuś nie pasują ceny czy towary, to za te kwiatki czy inne surowce eventowe zawsze może sobie zakupić coś na handlu.

sparkz
25.02.2020, 18:37
Nie ma co się zastanawiać, każdy wie kto kupował i co to niby zmienia w tym evencie?

Zmienia. Kupowanie doladowania za gotowy surowiec jest wewnetrznie sprzeczne w evencie w ktorym mozna tego surowca uzyskac skonczona ilosc przez to jak dzialaja farmy kwiatowe, wiec samo to zjawisko jest juz podejrzane.

Jesli nie widzicie w tym nic dziwnego i uwazacie ze wszystko jest ok, to sie mozecie zdziwic w przyszlosci gdy sie nagle okaze, ze takich 'jeleni' ubylo i juz jednak sie nie da osiagnac tego co sie chce grajac normalnie.

Stad lepiej to wytykac palcami i albo zmienic percepcje graczy, albo potencjalnie (pomarzyc zawsze mozna) podejscie BB.

Czyli tak trochę krzyczysz, aby pokrzyczeć.

Dokladnie, krzycze bo akurat lubie.

Masz już tyle wszystkiego, że nawet nie podjąłeś wyzwania żeby sprawdzić, czy na pewno taki to trudny event jest :P

Od wyzwan mam normalne gry. Tutaj zbieram tylko rzeczy ktore mi sie moga przydac w dalszej rozbudowie, a poszukiwacze do takich nie naleza (i pewnie nalezec nie beda biorac pod uwage to ze BB jednoznacznie to sugeruje)

Król-Grzegorz6
25.02.2020, 19:19

chyba gazety w kiosku

pretor29
25.02.2020, 20:20
event jak kazdy inny , odkrywcy, jakis budynek z popem , i budnki z kolejnymi premkami , jakby nie szl otego wcisnac w 1 tylko na sile stawiac 50 roznych ... podsumowujac - kopia kopii poprzednihc eventow , watpie ze przygotowanie go trwalo wiecej niz 5 minut

Alazaria
25.02.2020, 20:46
Pytam z czystej ciekawości (może się czegoś nauczę :) jak udało się Ci zdobyć 30.000 kwiatów - ja buffując farmy torbami i 50 odkrywcami ledwo mam ok. 10.000 --------- To do Kinii :)

DeVvV
25.02.2020, 20:55
Jest też coś takiego jak HANDEL. No chyba że Happy Hour było bardziej kuszące :D

Aruzus
25.02.2020, 21:03
Pytam z czystej ciekawości (może się czegoś nauczę :) jak udało się Ci zdobyć 30.000 kwiatów - ja buffując farmy torbami i 50 odkrywcami ledwo mam ok. 10.000 --------- To do Kinii :)

rozmawialiśmy o tym u nas na serwerze, a chwalili się że zebrali lekko 55k kwiatów, te 30k to przy tym straszna nędza LOL
bez względu czy ktoś pisze o walentynkach na uprawach, miłosnym uniesieniu, drzewkach i innych pierdółkach - nie da się tego zebrać!
ale jest karta dużej rodziny, itd albo czarna magia :D

a bajki o kwiatach z handlu kupowanych masowo to na półeczkę odłożyć do poczytania dla dzieci czy wnuków, gramy 8 lat widzimy jak zmieniła się gra pod koniec swojego życia, jeśli ktoś ma kilku farmerów może się chwalić ilością ale bez wciskania kitu że zebrał więcej niz pozwala matematyka i siedzenie 24h na dobę w grze

DeVvV
25.02.2020, 21:22
Wszystko się da i nie trzeba zarywać 24h na dobę. Wyliczyłem, że sam wydałem już 27179 kwiatów. Na magazynie jest już 3579, do końca eventu ponad 5dni. Uprawy doładowane do końca eventu już pod koniec pierwszego tygodnia. Reszta dopałek sprzedawana, schodziły jak ciepłe bułki. Tak samo pozbywałem się na wadze nadmiarów produkcji, bo Prestiżowa premia nieźle daje boosta. Po co mam ładować do Gwiazdy jak nigdy tego nie wykorzystam :O Odkrywców mam łącznie 35 już, są gracze którzy mają dużo więcej, co znosili to znosili - zawsze coś. Uprawy przeważnie bufowane olejami 400%, czasami ładowane walentynki 3h 300%. Teraz tylko Olejami bufuje, mam ich sporo to czemu nie korzystać? Samymi 400% w tym ostatnim tygodniu na lajcie jeszcze wpadnie 7-8k kwiatów.

Aruzus
25.02.2020, 21:36
Wszystko się da i nie trzeba zarywać 24h na dobę. Wyliczyłem, że sam wydałem już 27179 kwiatów. Na magazynie jest już 3579, do końca eventu ponad 5dni. Uprawy doładowane do końca eventu już pod koniec pierwszego tygodnia. Reszta dopałek sprzedawana, schodziły jak ciepłe bułki. Tak samo pozbywałem się na wadze nadmiarów produkcji, bo Prestiżowa premia nieźle daje boosta.
itd
jakie produkty sprzedawałeś (bo na prestiżowej premii robią się tysiące-tysięcy :D) że jeszcze bogatszy (w kwiaty) settlers to kupował?
weź łaskawie z archiwum handlu wynotuj parę ofert, (najlepiej scren jakbys był uprzejmy) zaawansowane narzędzia sprzedawałeś i olej czy deski i wodę w dobrej cenie? no przecież na prestiżowej premii robi się tego tyle że wylewa
doradziłbyś coś, bo ja tam wierzę i w te 30k i te 55k też, ale każdy jest trochę lekko nieufnym Tomaszem :D

jozioblabla
25.02.2020, 22:31
Na prestiżowej i walentynkach na przemian z hotdogami jakieś 950 kwiatów na dobę. Odkrywcy min. 550 do 750. Jeśli ktoś ma wszystkich podrasowanych to też około jakieś 800-900 kwiatów przyniosą. 3-4 grobowce + jeden drugi z wymianą + 1 dniowe premium i mamy dopałek na półtora dnia i wystarczy 2,5 godzinny dziennie by bez handlu mieć jakieś 25k kwiatów.

Marzenka87
25.02.2020, 22:54
rozmawialiśmy o tym u nas na serwerze, a chwalili się że zebrali lekko 55k kwiatów, te 30k to przy tym straszna nędza LOL
bez względu czy ktoś pisze o walentynkach na uprawach, miłosnym uniesieniu, drzewkach i innych pierdółkach - nie da się tego zebrać!

a bajki o kwiatach z handlu kupowanych masowo to na półeczkę odłożyć do poczytania dla dzieci czy wnuków, gramy 8 lat widzimy jak zmieniła się gra pod koniec swojego życia, jeśli ktoś ma kilku farmerów może się chwalić ilością ale bez wciskania kitu że zebrał więcej niz pozwala matematyka i siedzenie 24h na dobę w grze

8 lat i dalej nie umiesz handlować?

Wcześniej sprzedawałam dopałki, wodę, mięso, napitek, miecze brąz, marmur, stalówki, deski, zaprawę nawet i fasole ale w większości jednak były to zwykle surowce, które produkuję w dziesiątkach tysięcy codziennie. Da się wszystko tylko trzeba umieć oferty wystawiać na handel :P

Proszę bardzo tak dla przykładu obrazek tego co teraz sprzedaje...
https://i.imgur.com/dccWfAi.png

DeVvV
25.02.2020, 23:25
jakie produkty sprzedawałeś (bo na prestiżowej premii robią się tysiące-tysięcy :D) że jeszcze bogatszy (w kwiaty) settlers to kupował?
weź łaskawie z archiwum handlu wynotuj parę ofert, (najlepiej scren jakbys był uprzejmy) zaawansowane narzędzia sprzedawałeś i olej czy deski i wodę w dobrej cenie? no przecież na prestiżowej premii robi się tego tyle że wylewa
doradziłbyś coś, bo ja tam wierzę i w te 30k i te 55k też, ale każdy jest trochę lekko nieufnym Tomaszem :D

Koleżanka Marzenka87 wstawiła już przykład. Ja mam poprzewijane już dawno ale znalazło się coś jeszcze. Proszę bardzo. Były też bale iglaste, mięso, mąka. Jak widać nawet węgiel :D Ale bardziej gustuję w tych elitarnych matsach :)
https://i.imgur.com/yAFT0eT.jpg
https://i.imgur.com/w1MJhEx.jpg

Androm3da
26.02.2020, 00:07
Zmienia. Kupowanie doladowania za gotowy surowiec jest wewnetrznie sprzeczne w evencie w ktorym mozna tego surowca uzyskac skonczona ilosc przez to jak dzialaja farmy kwiatowe, wiec samo to zjawisko jest juz podejrzane.

Jesli nie widzicie w tym nic dziwnego i uwazacie ze wszystko jest ok, to sie mozecie zdziwic w przyszlosci gdy sie nagle okaze, ze takich 'jeleni' ubylo i juz jednak sie nie da osiagnac tego co sie chce grajac normalnie.

Z tym akurat się zgodzę.

Koleżanka @Marzenka87 i kolega @DeVvV do przykładu wkleili oferty handlowe, które fajnie schodzą, tylko trzeba by się zastanowić. Bo jeśli koleżanka Marzenka87 i kolega DeVvV produkują surowce w dziesiątkach tysięcy, to inni czy nawet większość graczy produkują to samo, więc po co inni to kupują, jeśli też mają tysiące surowców dziennie ? zapewne kupują z nadmiaru kwiatów, a skąd je mają, tego nie wiedzą nawet najstarsi górale... chociaż pewnie wiedzą, ale nie powiedzą.
Większość podobnych ofert które schodzą, kupują tacy "eventowi" gracze, których na co dzień nie widać w grze, wystarczy popaczeć po nickach.

DeVvV
26.02.2020, 00:13
Mnie nie interesuje kto to kupi, skąd ma walutę eventową, czy znajomy czy nieznajomy. Ważne, że zeszło i zysk z tego jest.
Po prostu udowodniliśmy, że drogą handlową też idzie się dorobić na eventach.

Androm3da
26.02.2020, 00:31
Mnie nie interesuje kto to kupi, skąd ma walutę eventową, czy znajomy czy nieznajomy. Ważne, że zeszło i zysk z tego jest.
Po prostu udowodniliśmy, że drogą handlową też idzie się dorobić na eventach.

Tak, tylko że @sparkz dał dobry przykład, bo uzyskanie surowca eventowego w "normalny" sposób jest skończone, jest to tylko ograniczone tym ile kto ma odkrywców, jak często ich wysyła i jakie premie daje na uprawy, pewnie różnica waha się między 30k a 50k kwiatów (i to tak mocno zawyżone w górę), więcej się nie da zebrać normalnie. Tylko kogo to obchodzi skąd ten nadmiar kwiatów pojawia się na handlu.

Masz rację, udowodniliście że drogą handlową można się dorobić na eventach, tylko że teraz sprzedajesz 100k saletry za 500 kwiatów, a w kolejnym evencie już nie sprzedaż 100k saletry za 500 pisanek (przykład), bo ktoś inny da 200k saletry, ktoś kto ją kupił za kwiaty.

Minael
26.02.2020, 12:28
poza tym w końcu na coś znajomi z gry sie przydali, wymuszono interakcję,

Dziękuję 0;)

No to się pochwalę, bo dawno nei miałem tak dobrego wyniku nawet w łatwiejszych eventach:

Obserwatorium + mapa gwiezdna
Stanica
Wielkosercy x1 (tylko jeden na specjalne przeznaczenie), od biegania mam Mikołajów 0:)
Drzewo miłośxi x3 + lv2, lvl3
Cukiernik x3 + lvl2, lvl3
Paczka
Uroczy ogród x2 - budynek w sumie niepotrzebny, ale zakupiony po symbolicznej cenie na handlu. Inaczej nawet bym tam nie spojrzał.
jakieś tam drobiazgi
i jeszcze za kilka dni zdecyduję co dokupić, bo trochę kwiatków wpadnie

Łącznie ponad 55k kwiatków. Ale działałem na prestiżowej, z premium i trochę handlowania. Nastawiłem się na trudny event, akurat miałem czas i się udało. Inaczej małe szanse. Tym bardziej, żeby zdobyć główne Walentynkowe budynki, to trzeba by było wydać ponad 100k kwiatków. Pomijam silosy, gospodarstwa itp. oraz ozdoby.

Przyznaje, że irytują mnie takie podejścia - aby zdobyć kwiatki, wydaj kwiatki. Np. trzeba wydać kwiatki aby zdobyć jakieś inne drobiazgi czy osiągnięcia. Wydajesz 40 kwiatków, dostajesz 20. Po co to? Nie lepiej dać 20 mniej i nie żądać od graczy wydawania tej waluty? Przypomina mi to 500+ 0;)

kinia19910
26.02.2020, 12:42
Do tego jest coraz więcej wodnych budynków powiększających populację, że kilku już można się pozbyć z wyspy i powstawiać w ich miejsca cukierników na przykład.
Też prawda

Na pewno nie jest jeszcze tak źle i dasz rade pohandlować jeszcze na upgrade drzewka jednego na 3lvl, masz jeszcze czas, wykorzystaj premie, przygody, ozdoby, wszystko co masz można sprzedać :D
Wiadomo, coś wymyślę, ale łatwo nie będzie :D

Handel + odpowiednie buffy. Pierwszego dnia na premium miałam całe 30 dopałek :D Dopóki się walentynki nie zrobiły, potem ruszyło.
https://prnt.sc/r7utgo

Były i mniejsze ilości po korzystniejszym przeliczniku, ale już mi zniknęły z historii. Musiałam się szybko pozbyć, by nie zostać górą niepotrzebnych doładowań. Gildię w międzyczasie też wspomogłam. Najwięcej szło wyciągnąć z doładowań (nie tylko do kwiatów) i handlu przygodami.

różnica waha się między 30k a 50k kwiatów (i to tak mocno zawyżone w górę)

Da się zebrać ~ 30k, nie jest to zawyżone, stan na teraz:

16.999
3.490
2.195
2.195
+ 2.195
= 27.074

Coś tam się jeszcze wydobywa z farm + coś tam zdejmuję z wagi

Dziękuję 0;)

Mini, nie bierz tego do siebie :))

i jeszcze za kilka dni zdecyduję co dokupić, bo trochę kwiatków wpadnie

Pożyczysz mi na upgrade drzewka, hahaha :D

Ale tak, zaszalałeś w tym evencie zgadzam się ;) Odpowiedni dobór przygód i kompanów i załatwione :P

Alazaria
26.02.2020, 13:44
Dzięki za informacje i porady, na pewno przydadzą się w przyszłych eventach :)

MOD_Victoria
26.02.2020, 21:01
Fantastyczny klej cukrowy wg opisu w Pamiętniku Dewelopera miało się dać wrzucić u znajomego (z wydłużeniem czasu działania). Tymczasem da się go tylko wrzucić u siebie jak pozostałe kleje.

Skuszony opisem wydałem kwiatki i działa jak działa. Także tego...

Jest to już sprawdzane.
Pozwolę sobie skopiować Twój post i utworzyć wątek (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/47059-23572-Fantastyczny-klej-cukrowy-działanie-niezgodne-z-opisem) w dziale Problemy techniczne. Właśnie tam szukaj aktualizacji statusu problemu i dalszych informacji.

Pozdrawiam
MOD_Victoria

jozioblabla
26.02.2020, 22:12
Podsumowanko. Ponad 50 odkrywców. Z czego co najmniej połowa mogła być wysłana na przedłużone poszukiwania, a wszyscy poza tawernowymi i innymi z długim poszukiwaniem (5 szt) co drugi dzień. 950 kwiatków dziennie na premii x4 podwojonej przez prestiżową. Odkrywcy przynosili pomiędzy 550 - 850 kwiatów dziennie (orientacyjne bo dokładnej wartości nie sprawdzałem z każdego dnia). Z 400 dosłało BB, trochę z łańcucha zadań. 2000 kwiatków wydałem na dopałki, 2000 kwiatków kupiłem. Uzbierałem łącznie 22k, jeszcze przez pozostałe 4 dni będzie trochę ponad 2k. Razem niecałe 25k. Mogłem grać średnio po 2,5 godziny na dzień. Dwa dni nie mogłem robić przygód. Za te 2,5 godziny 3-4 razy grobowiec i 1-2 drugi złodziej z wymianką lub sprzedażą dropa. Przez te dwie i pół godziny byłbym w stanie klepnąć więcej, ale nie jestem w stanie siedzieć cały czas przy kompie nawet te 2,5 godziny. Rano lub około 15 nie mogłem się zalogować by wysyłać dodatkowo odkrywców. Tak więc odpada możliwość handlowania dopałkami na masową skalę jak tu się ktoś chwali bo trzeba by robić dużo więcej niż to co napisałem, a to co napisałem bez kupienia dopałek na handlu nie starczyło by mi nawet na moje własne pola kwiatów. Żeby ogarnąć wyspę i produkować wszystkie te rzeczy w tysiącach to również trzeba męczyć znajomych o wrzucanie premii i samemu też wiele ogarnąć. Grając po 2,5 godziny nie ma szans. Handel. Fajnie, że ktoś tu pokazuje, że opchnął 100k saletry za 400 czy 500 kwiatków. Ale z samych kopalnie nie wyciągniesz tyle, a dopałek z przygód też grając tyle co ja. Więc pozostaje zbieranie ostro zapasów między eventami i to co się uzbierało przez ileś lat wstecz. 5k kwiatków to milion saletry. z handlu najmniej trzeba wyciągnąć 30k. Czyli sama saletra to 6 milionów. Pytanie czy znajdziesz 60 razy klienta na to. Jeszcze jest zaprawa z której można nieźle wyciągnąć czy łodygi fasoli. Reszta to w zasadzie drobnica. 50k rudy miedzi za 15 kwiatków, wszystko inne z 3 pierwszych zakładek też nie nawojujesz nawet jak będziesz tego miliony dziennie sprzedawał. Owszem da się mieć te dziesiątki tysięcy, ale to trzeba non stop handlować i klepać przygody, a jak ktoś twerdzi inaczej to kłamie. Ponad 4 lata temu grałem nawet po 8 godzin na dzień co przełożyło się na to, że byłem przez chwilę na czele serwera. Czy ktoś był wtedy szybszy? Może, choć to wątpliwe by wszyscy których mam w znajomych dziś to w większości starzy wyjadacze. Dobili obecnie do 78-79 poziomu, a wiem że siedzą więcej niż ja i wtedy część już miałem w znajomych i byli za mną, teraz nie dobili jeszcze do 80 poziomu, ale fakt jest taki, że wbiją te 5 poziomów w sumie w jakieś 2-3 miesiące i widzę handel. Nie każdy się chwali co kupił, ale po handlu idzie stwierdzić, że te 55k kwiatków to wcale nie jest tak lekko, a już na pewno nie dla tych co grają maks do 3 godzin dziennie i nie mają ponad 50 odkrywców jak ja. Nie mam tylko 13 odkrywców, którzy są dostępni za klejnoty. Tak to mam wszystkich możliwych. Tak więc więcej to mogą mieć tylko ci co również grają od około 2012 roku roku i jeszcze dodatkowo wykupili tych za klejnoty. Dopałki schodziły jak świeże bułeczki? A kto je kupował, albo czemu ich tyle sprzedawaliście? Ano temu, ze nie przerobilibyście tego na farmach, a kupowali tacy co grali mniej niż ja i nie mieli ze swoich dropów tylu doładowań. A że dawali co najmniej 2 x tyle kwiatów co wynosiło doładowanie więc też musieli albo mieć 8x wydajność z tych farm albo nie wiem. Inaczej się w ogóle nie opłacało tego kupować, bo by nie odrobili na premiach tego przez dobę. Nie twierdzę, że się nie da tych 55k, da się, ale to nie jest takie hop siup, a z niektórych komentarzy to ja widzę niezłe fantazje.

Bartexio
27.02.2020, 20:23
A ja podsumuje to tak: gra nie działa tj. nie mogę się od 2 miesięcy zalogowac na kompie ino na telefonie. A to jest .. a nie gra
Jedynie udało się jakimś cudem uzbierać na tego kwatermistrza ot i cały sukces. Bo im jedyne co się udaje to promo na klejki i nic więcej, bo kontakt z suportem to jak rozmowa z lustrem
Oferta w sklepie jak by event miał trwać z miesiąc a nie 14 dni, nagrody w kalendarzu na odczep się i tyle.
Gra zmierza ku końcowi nie tylko technicznemu ale i społecznemu - tak nikt nie zmusza do gry, ale fajnie widzieć jak gra upada
Ciekawe co znów na wielkanoc wymyślą i czy uda się mi do tego zalogowac na kompie

ArturGrab
29.02.2020, 21:28
No to ja też coś dodam...

Event jak event...

PLUSY

+ fajnie, że krótki, 3 tygodniowe są bardziej męczące
+ Dopałki.
Po tygodniu miałam dość dopałek do końca już (na Walentynkach).

Pod plusami się nie podpiszę bo żeby mieć te dopałki to trzeba było oczy z orbit wywalić męczyć kooperacje i pilnować premii na farmach, a jakoś nikt nie przedstawił swoich screnów na handlu, tym bardziej nie będę go brał pod uwagę bo każdy serwer rządzi się swoimi prawami.

U mnie byli posyłani sami odkrywcy i parę grobów zmęczonych i efekt 3x zapalona i 1,5 cukrownika 1k trzeba było dokupić za horendalną cenę 45k zaprawy.

To tylko pokazuje jak gra ma się dobrze bo ofert jest mało a co niektórzy lubią się na tym wzbogacić.

gilgalad_pl
01.03.2020, 11:49
Moje podsumowanie w skrócie:

Plusy

- bonusy do dropu z przygód wieloosobowych, szczególnie doświadczenie dochodzące do 5kk z przygód typu skarb wiedzy
- niewyczerpana kopalnia żelaza (plus kilka pomniejszych bonusów w paczce, dla mnie mniej istotnych)
- drzewo miłości – to co prawda tylko 6h co drugi dzień (gdy mamy 3 sztuki), jednak na trzecim levelu bonus wymiata, oczywiście używamy go do najkosztowniejszych produkcji, których normalnie nie opłaca się odpalać na stekach
- cukiernik
- czarujący geolog
- kolejna stanica

Minus

nie można mieć wszystkiego i trzeba obejść się smakiem, na zakup powyższych luksusów trzeba się sporo napracować i nahandlować, a i tak trzeba sobie odpuścić odkrywców, pływające domostwa, o innych nie wspomnę. Ale czy to taka wada, że w sklepie jest za dużo towaru? Wielu graczy zamiast paczki albo drzewka wybrało obserwatorium, odkrywców albo dworki.

P.S. Ktoś może się dziwić, że jako przykład super przygody podałem akurat skarb wiedzy. To dlatego, że lampa i drugi złodziej były najcenniejszymi produktami do przehandlowania za kwiatki, a sw każdy ma spory zapas, po ogarnięciu przygodę robi się w ok. 2,5 godziny, a straty nie są aż tak wielkie i całkiem do odrobienia na bonusach.

Zee4c
02.03.2020, 08:57
Pod plusami się nie podpiszę bo żeby mieć te dopałki to trzeba było oczy z orbit wywalić męczyć kooperacje i pilnować premii na farmach
by mieć dosypki na cały event zagrałem przez 3 tygodnie 5 razy po 2 godziny ŁG (na obserwatorium 12-13 przygód) za każde 2 godziny po ok 250 dosypek i tylko incydentalnie pojdeyncze inne przygody. Co do pilnowania premii na farmach w ogóle nie pilnowałem - miałem premie dla przyjaciela z UZBIERANYCH klejkow oraz torby sniegu.

Minael
02.03.2020, 09:53
Pod plusami się nie podpiszę bo żeby mieć te dopałki to trzeba było oczy z orbit wywalić męczyć kooperacje i pilnować premii na farmach, a jakoś nikt nie przedstawił swoich screnów na handlu, tym bardziej nie będę go brał pod uwagę bo każdy serwer rządzi się swoimi prawami.

U mnie byli posyłani sami odkrywcy i parę grobów zmęczonych i efekt 3x zapalona i 1,5 cukrownika 1k trzeba było dokupić za horendalną cenę 45k zaprawy.

To tylko pokazuje jak gra ma się dobrze bo ofert jest mało a co niektórzy lubią się na tym wzbogacić.

Nie wiem ile musiałeś tych grobów "zmęczyć", że miałeś tak mało. Może nie korzystałeś z Walentynek? 0;)
Ja nie mam czasu za bardzo tłuc przygód, nawet jak w evencie są promowane, a jednak nie poświęciłem dużo czasu i jakoś z pilnowaniem nie było problemu.
Przygody? Grobowce rzadziej, ale oblężenie, bukanierzy i to styknęło. Miałem może 5 takich "sesji" 3h w całym evencie. Starczyło

Pilnowanie upraw? Torba śniegu lub stadionowe i po ptokach, masz spokój na długie dni. Ja miałem trudniej, bo ambitnie leciałem olejem, miksturami a nawet drzewkiem miłości. Tu musiałem bardziej się w czasie zgrać.

Tak, event był bardzo trudny aby mieć wszystko. Ale nie było jakiejś tragedii. Z handlu jakieś 10-20% wyhaczyłem, może w tej ostatniej fazie więcej, bo nie było już bonusów typowo eventowych. A jak miałeś 45k zaprawy, to znaczy, że jesteś bogaty i jednak możesz 0;) Ja nigdy takiej ilości u siebie na oczy nie widziałem. Ba, 10k raz mi się zdarzyło 0:)

Kasjamarina
03.03.2020, 16:01
dlaczego premia z drzewka miłości "nakładała się" na inne premie przy uprawach kwiatów ale nie działa w ten sposób przy innych budynkach?

BB_Penelopa
06.03.2020, 12:16
Też się wypowiem, ale na pewno nie będę przebierał w słowach.
1.Zacznę od minusów, wpierw tego największego bo bez niego się nie obejdzie: LAGI i ROZŁĄCZANIE serwera KOLONIA(nie wiem jak pozostałe). To było po prostu ŻAŁOSNE! Wydawało mi się, że gra ma sprawiać przyjemność ale w tym evencie zostało to jednak świetnie zaprzeczone. Nie wiem po jaką cholerę jest "serwer testowy", po jaką cholerę są te testy, zgłaszanie bugów i innych niedoskonałości i co za dzbany wgrywają takie coś na grywalny serwer???? Oj, pomyliłem się z tym grywalnym - przecież na ziemniakach gramy. "Nasi technicy znają problem i pracują nad tym..." <---- to nie mogli w trakcie testowania tego zrobić? Event jest po to by bardziej zachęcać ludzi do gry, tu chyba było odwrotnie.
2. Odkrywcy i ich przynoszenie skarbów. No dobra, zmniejszyliście ilość znoszonych kwiatków ale czy ktoś pomyślał o niskich levelach, którzy mają tylko tawerniaków? Chyba , że ta polityka opiera się właśnie na kupnie klejnotów to gratulacje.
3. Kalendarz eventowy : zgodzę się co do kiepskiej nagrody w ostatnim dniu... po cholere to klikanie by dojść na samym końcu do "królika".
4. Długi czas tworzenia walentynek - kolejny znakomity matematyk tam się u was znalazł.
5. Kolejne kupowanie tych samych budynków by skracać czasy tworzenia/regeneracji premii. Ciekawe gdzie to stawiać?! Fajnie, że zachęcacie jakimiś "unikatowymi" budynkami i dajecie możliwość zdobycia ich ale zmieńcie wpierw projektanta, który życzy sobie stawiania kilka takich samych budynków by uzyskać znośne efekty. Zamiast waflować kilka takich samych budynków to nie lepiej w oknie ulepszania danego budynku dodać opcję "Skróć czas produkcji/regeneracji premii o 100%" za równowartość waluty eventowej potrzebnej do zakupu budynku? I od razu miejsca zaoszczędzone na wyspie... Ale co ja tam wiem, projektanci wiedzą lepiej.
6. Cena kwatermistrza : no bez jaj. Nawet nie wart tej ceny.
7. Brak nagród w postaci kwiatków w Osiągnięciach, tylko nędzne premie które każdy ma.

PLUSY:
1. Premia od Walentynek 200%.
2. Premie Cukiernika przydatne.
3. Kalendarz eventowy, szkoda że nie dopracowany do końca.
4. Obserwatorium i Stanica - niezbędnik do szybkiego expienia każdego gracza. Szkoda tylko, że trzeba kupić więcej i postawić na wyspie marnując miejsce, o czym pisałem w minusach.

Póki co, nic mi na razie wiecej nie przychodzi do głowy. Minusów pewnie jeszcze bym nazbierał, niż plusów.
Podsumowując, dla mnie event 4/10.

PS. Penelopa, przekaż przekaż. Tylko nie zapomnij poupiększać tych wypowiedzi, by wiedzieli że wszystko jest w porządku.

Bardzo dziękuję za opinie! :)

Przekazałam bez upiększania!

Miłego weekendu,
BB_Penelopa