Zobacz pełną wersję : Pamiętnik Dewelopera: Wydarzenie Świąteczne 2019 - Dyskusja
BB_Penelopa
13.12.2019, 11:58
http://static.cdn.ubi.com/0034/int/forum/pictures/2015_12_xmas/forum_footer.png
Drodzy Osadnicy,
Zapraszamy do podzielenia się opiniami na temat najnowszego Pamiętnika Dewelopera (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46892).
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
krotos666
13.12.2019, 17:18
W pamiętniku dewelopera jest napisane:
Nazwa: Niezłomna generał (Limit: 2 na wydarzenie)
Opis: Opis: Ta żołnierka stała się twarda jak stal i szybka jak gepard.
Ma 10 000 PZ, 70% celności, 200 obrażeń (100 utraty obrażeń), flankowanie, obrażenia obszarowe, dowodzi 200 jednostkami.
Cena: 1995 Prezentów
Czy na pewno 200-toma jednostkami dowodzi, bo na testowym było 220 ?
Lord_Crain
13.12.2019, 17:21
Tak samo z tymi małymi domkami, na pewno są nie handlowe? Skoro jest już wgrana opcja ich kupowania?
Mogę prosić o podpowiedź co się opłaca kupować w tym evencie dla początkującego gracza?
The_BEAST_r10
13.12.2019, 17:58
https://i.postimg.cc/MTtSVBxx/screenshot-255.png
No widać że BB Penelopa się pomyliła :)
Mnie bardziej rozczarowała piekarnia, bo 3x tylko premiuje i teraz nie wiem sam czy będzie warty zakup jej :(
The_BEAST_r10
13.12.2019, 18:41
Ja bym zwolnił tłumacza.
No to tak samo jak nam przetłumaczył tłumacz nasienie oleiste a powinno być nasiona oleiste, nasienie mają ssaki a nasiona rośliny!
No to tak samo jak nam przetłumaczył tłumacz nasienie oleiste a powinno być nasiona oleiste, nasienie mają ssaki a nasiona rośliny!
Mnie uczono, że nasienie mają wszystkie zwierzęta. Ale to było dawno temu i może coś się w międzyczasie zmieniło.
BB_Penelopa
13.12.2019, 18:57
Witam serdeczne!
Masz rację Niezłomna Generał dowodzi 220 jednostkami.
Poprawione - dzięki za czujność!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
The_BEAST_r10
13.12.2019, 18:57
Mnie uczono, że nasienie mają wszystkie zwierzęta. Ale to było dawno temu i może coś się w międzyczasie zmieniło.
Dobrze Cię uczono bo nadal tak jest to ewidentny błąd w tłumaczeniu i to na dodatek niesmaczny.
chocisz_rev
13.12.2019, 18:58
:rolleyes: Gdzie jest moje konto :p http://www.e-gify.pl/gify/dla_stron_i_blogow/ksiegi_gosci/ksiegi_gosci1.gif
BB_Penelopa
13.12.2019, 18:59
Tak samo z tymi małymi domkami, na pewno są nie handlowe? Skoro jest już wgrana opcja ich kupowania?
Domkiem nad rzeką nie można handlować.
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/forum/pictures/2019_xmas/b_riverhouse_s.pngDomek nad rzeką
Opis: Uroczy i mały domek nad rzeką, który można zbudować na rzece.
Ulepszenia: Można ulepszyć za żetony 3 razy (każde ulepszenie to 10 mieszkańców, maks. 70) – za 11, 14 i 17 żetonów.
Cykliczny: Zburzony domek powróci do menu gwiazdy.
Można nim handlować/podarować: Nie/Nie
The_BEAST_r10
13.12.2019, 19:09
Domkiem nad rzeką nie można handlować.
https://ubistatic-a.akamaihd.net/0034/int/forum/pictures/2019_xmas/b_riverhouse_s.pngDomek nad rzeką
Opis: Uroczy i mały domek nad rzeką, który można zbudować na rzece.
Ulepszenia: Można ulepszyć za żetony 3 razy (każde ulepszenie to 10 mieszkańców, maks. 70) – za 11, 14 i 17 żetonów.
Cykliczny: Zburzony domek powróci do menu gwiazdy.
Można nim handlować/podarować: Nie/Nie
To jak wytłumaczysz BB Penelopo to?
https://i.postimg.cc/RF2d0Mbm/screenshot-257.png
dawaj, robi sie zabawnie, ciekawe co jeszcze znajdziesz ;D
Lord_Crain
13.12.2019, 19:52
Mnie bardziej rozczarowała piekarnia, bo 3x tylko premiuje i teraz nie wiem sam czy będzie warty zakup jej :(
Ja planuje je wykorzystywać na tej małej wysepce z prawej strony, 2 przemysłowe złota, 1 saletry i 1 tytanu i mam pół niewyczerpywalne kopki.
The_BEAST_r10
13.12.2019, 19:59
Ja planuje je wykorzystywać na tej małej wysepce z prawej strony, 2 przemysłowe złota, 1 saletry i 1 tytanu i mam pół niewyczerpywalne kopki.
Też o tym myślałem, ale miałem nadzieję że premia będzie x4, te osoby co uważają że jak jest kopalnia na 1 poz to nie pobiera ze złoża, tak nie pobiera złoża, ale także pasek produkcji nie startuje. Żeby działała kopalnia musi być przynajmniej na 2 lvl. Najbardziej jednak się opłaca lvl 3 bo wtedy pobiera tak samo jak by była na 1lvl.
shaqoore
13.12.2019, 20:47
Trzeba docenić, że chyba po raz pierwszy wszystko skrupulatnie wypisane wraz z listą budynków, które można podnieść na 7 poziom oraz liczbą PD na poszczególne nowe poziomy.
Mnie brakuje tylko sprecyzowania czy te x3 PD to tylko dla przygód czy też wliczone są w to wyprawy i scenariusze (no i jak są tacy hojni to może drop x3 też by dali)?
Przyjęte limity: Rynek Bożonarodzeniowy, choinka z prezentami, czempioni z Anterii, staranny eksplorator – wszystko to znowu można zdobyć w tym roku!
Baaardzo niefortunne sformulowanie, jak jednym tchem wymienia sie rzeczy do kupienia za prezenty oraz jedna rzecz (*) do kupienia za klejnoty...
(*) no ok, czempionow jest trzech...
a mi sie najbardziej podobaja nowe premie:
Nazwa: Zamiana na Granit Efekt: Zamienia Prezenty i Marmur na Granit.
Minimalne wymagania: Poziom 7 (gracz musi mieć Magazyn Prowiantu na wyspie)
Dostępność: Magazyn prowiantu
Nazwa: Transformacja Zaprawy Efekt: Zamienia Prezenty i Granit w zaprawę
Minimalne wymagania: Poziom 7 (gracz musi mieć Magazyn Prowiantu na wyspie)
Nazwa:Transformacja Mahoniu Efekt: Zamienia prezenty i egotyczne drewno w Mahoniowe drewno
Minimalne Wymagania: Poziom 7 (gracz musi mieć Magazyn Prowiantu na wyspie)
wprost nie mogę sie doczekać az zamienię 40k prezentów w 40k tak potrzebnego i drogocennego granitu!!!
jak ktos sie chce posmiac to przeliczcie sobie ile trzeba postawic olejarni/ przetwarzaczy narzedzi, biorac pod uwage, ze cykl produkcyjny tego drugiego wynosi 38 minut, nie da sie go ulepszyc i produkuje bazowo 1,5 narzedzi na godzine, a koszt upgradu per budynek wynosi liczby rzedu 500 - 5000
The_BEAST_r10
13.12.2019, 21:59
jak ktos sie chce posmiac to przeliczcie sobie ile trzeba postawic olejarni/ przetwarzaczy narzedzi, biorac pod uwage, ze cykl produkcyjny tego drugiego wynosi 38 minut, nie da sie go ulepszyc i produkuje bazowo 1,5 narzedzi na godzine, a koszt upgradu per budynek wynosi liczby rzedu 500 - 5000
Zapomniałeś jeszcze dodać że budynek do zaawansowanych narzędzi zajmuje dokładnie tyle samo miejsca co ul. magazyn :) 2x3 pola w wzdłuż
jozioblabla
13.12.2019, 22:29
Ja to chyba w końcu zacznę przeorganizowywać wyspę. Zamiast stawiać te budynki zabierające miejsce nawrzucam w końcu sukcesywnie wszyskie ulepszone budynki i wrzuce na 6 poziom jak zrobiło to wielu pewno dawno temu. Mi do tej pory ze względu na samowystarczalność z niewielką pomocą handlu wystarczało mieć na 5 poziomie większość.
Ile w końcu będzie tych Rynków do kupienia? Na niemieckim podali dwie sztuki, tutaj jest wymieniona jedna.
majsterpaulek60
13.12.2019, 23:32
Też o tym myślałem, ale miałem nadzieję że premia będzie x4, te osoby co uważają że jak jest kopalnia na 1 poz to nie pobiera ze złoża, tak nie pobiera złoża, ale także pasek produkcji nie startuje. Żeby działała kopalnia musi być przynajmniej na 2 lvl. Najbardziej jednak się opłaca lvl 3 bo wtedy pobiera tak samo jak by była na 1lvl.
tak ale raz na tydzień czy to opłacalne
Budynek do narzędzi to "pikuś" bo jest tani i możesz ich postawić ile chcesz. Ale hamulcem będzie olejarnia, bo poza klejnotami to tylko trzy można kupić za "normalne" surowce.
Budynek do narzędzi to "pikuś" bo jest tani i możesz ich postawić ile chcesz. Ale hamulcem będzie olejarnia, bo poza klejnotami to tylko trzy można kupić za "normalne" surowce.
nie taki pikus, bo :
- nie wszedzie wejdzie
- nadal kazdy z tych budynkow bedzie pobieral duzo surowcow, wiec skalowanie jest z gory ograniczone Twoja produkcja tytanu
- im wiecej ich postawisz tym gorzej wykorzystujesz buffy (ie. raczej ciezko Ci bedzie utrzymywac 5-6 sztuk na torbach sniegu przez setki godzin, a jednego na lvl 6 juz bys mogl)
Tak czy siak to jest kolejny przyklad tego, ze jak BB robi cos zwiazanego z cyferkami to patrzac na efekty nie wiadomo czy sie smiac czy plakac.
jednego na lvl 6 juz bys mogl
Mowisz? :)
A oglosili juz, kiedy bedzie na nim lvl 6?
Najprawdopodobniej nigdy, bo jakby mial byc upgradowalny to juz by byl.
Lord_Crain
14.12.2019, 12:43
Za parę miesięcy zapewne pojawi się szybka wersja warsztatu za klejki ;( ;( ;(
'ulepszony warsztat do produkcji zaawansowanych narzędzi 10 000 niebieskich jak olejarnia' nie zdziwiło by mnie to w ogóle :)
Bartexio
14.12.2019, 15:15
Po raz kolejny pokazują że tym upem na 7lvl budynków nie panują nad tzw. gospodarką. Koszt podniesienia do zysku jest mizerny, plus jak wyżej wspomniano koszt budowy tej olejarni za łodygi czy za te rudę to już omg.
Co do samego eventu oferta u kupca mega .. rozbudowana i wybór spory, ale opcji na prezenty bez wydawania real kasy jak co roku słabo. Trzeba będzie wybierać co potrzebne i tyle. Bo np. ten nowy domek na wodzie dla mnie jest zbędny. Ale każdy ma inne potrzeby ja wole manufki węgla niż ten domek np
Ta piekarnia na premie też widać że nie dopracowana ale puszczaja już na live serwery i teraz tu będa ćwiczyć co poprawić
gregorypeck
14.12.2019, 20:56
W pamiętniku odnośnie nowej generał mamy podane:
Ma 10 000 PZ, 70% celności, 200 obrażeń (100 utraty obrażeń), flankowanie, obrażenia obszarowe, dowodzi 220 jednostkami.
zastanawiam się co znaczy to określenie "100 utraty obrażeń" - znowu jakieś niefortunne tłumaczenie czy dodatkowa właściwość?
Witam
- święta są dla nas czy dla was ?
- oferta taka że nie wiem czy do wigilii siądę
- ciekawe jak wam wyszło ile klejnotów trzeba kupić ?
- była moda na mega budynki multi - kulti teraz na mikro.
- po co budynki z premiami strefowymi ?
- może jakaś automatyzacja w zarządzaniu ludźmi skoro 40 wysyłam po to samo ?
- może drogi lub sady lub uprawy a nie magiczne surowce nie wiadomo skąd ?
- co ma piekarnia świąteczna wspólnego z piekarnią ?
- choinka na prezent jest piękna ale chyba jej celem jest ukryć coś za nią ?
- widocznie tylko u mnie ale bodajże od portu gra żyje własnym życiem wysyłam za chwile wrócili nie
wiadomo czy coś przynieśli czy coś zrobili ile było ile jest też nie wiadomo ( kreatywna księgowość
i kreatywne zarządzanie ) 2 + 2 = 4 to chyba podstawa takich gier i nie tylko. Skoro mówicie że coś jest
czarne to niech to będzie czarne albo zmieńcie pracownika albo zainwestujcie w sprzęt.
Zdrowych i wesołych świąt
The_BEAST_r10
15.12.2019, 13:08
W pamiętniku odnośnie nowej generał mamy podane:
Ma 10 000 PZ, 70% celności, 200 obrażeń (100 utraty obrażeń), flankowanie, obrażenia obszarowe, dowodzi 220 jednostkami.
zastanawiam się co znaczy to określenie "100 utraty obrażeń" - znowu jakieś niefortunne tłumaczenie czy dodatkowa właściwość?
Pewnie to przedział od 100 do 200 obrażeń, ale tłumaczenie znowu daje nam do myślenia hehe
BB_Penelopa
16.12.2019, 12:23
https://i.postimg.cc/RF2d0Mbm/screenshot-257.png
The_BEAST_r10 bardzo dziękuję! Sprawdzę to i dam znać! :)
Dzięki za czujność.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
pretor29
16.12.2019, 15:22
na testowym byl mozna tu pisze ze nie mozna heheh to jest komunikacja ... parodia
Tomentos
16.12.2019, 18:01
Ta gra to parodia to fakt.
pretor29
17.12.2019, 13:53
ale kolejne promo na klej juz wrzucili hahah
Andarielll
17.12.2019, 15:46
Witam, wczoraj otworzył się kalendarz i pierwsza była przygoda i mi się to wszystko zawiesiło, niby przygoda odkryta ale nie mam jej w menu gwiazdy, nie mogę zrobić przygody ani zadań, wszyscy inni pokończyli a ja nawet nie zaczęłam, co mam zrobić?? pomocy!!!
Jurek12345
17.12.2019, 18:13
Witam, wczoraj otworzył się kalendarz i pierwsza była przygoda i mi się to wszystko zawiesiło, niby przygoda odkryta ale nie mam jej w menu gwiazdy, nie mogę zrobić przygody ani zadań, wszyscy inni pokończyli a ja nawet nie zaczęłam, co mam zrobić?? pomocy!!!
Napisz do suportu account.support@thesettlersonline.pl
Andarielll
17.12.2019, 19:15
Napisz do suportu account.support@thesettlersonline.pl
dziękuję bardzo, napisałam ale nie pod ten adres już piszę tutaj
Publiusz
19.12.2019, 16:05
Witam
Chciałbym zgłosić pewien problem z zasięgiem świątecznej piekarni. Dotyczy on ostatnich dwóch wysp na północnym-wschodzie archipelagu. Piekarnia mimo postawienia jej na skraju sektora 9, który graniczy z wyspami lub na samych wyspach, nie obejmuje swoim zasięgiem złóż na ostatniej wyspie. mało tego zasięg ten "przesuwa" się na wnętrze setora 9. Dodam, że budynek nie był ponoszony na wyższy poziom i nadal jest w swojej podstawowej wersji.
Poniżej (powinien) być link do screena
http://zapodaj.net/5e24185ba95e8.png.html
BB_Penelopa
20.12.2019, 14:21
Witam
Chciałbym zgłosić pewien problem z zasięgiem świątecznej piekarni. Dotyczy on ostatnich dwóch wysp na północnym-wschodzie archipelagu. Piekarnia mimo postawienia jej na skraju sektora 9, który graniczy z wyspami lub na samych wyspach, nie obejmuje swoim zasięgiem złóż na ostatniej wyspie. mało tego zasięg ten "przesuwa" się na wnętrze setora 9. Dodam, że budynek nie był ponoszony na wyższy poziom i nadal jest w swojej podstawowej wersji.
Poniżej (powinien) być link do screena
http://zapodaj.net/5e24185ba95e8.png.html
Witam serdecznie!
Prześlij proszę zgłoszenie w tej sprawie do naszej pomocy technicznej. Formularz kontaktowy znajdziesz na stronie: https://www.thesettlersonline.pl/pl/pomoc-i-wsparcie
Zdjęcie dodaj w formie załącznika.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Formularz kontaktowy znajdziesz na stronie: https://www.thesettlersonline.pl/pl/pomoc-i-wsparcie
Zdjęcie dodaj w formie załącznika.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Nie da sie dodac zalacznika do zgloszenia wysylanego przez formularz kontaktowy...
DAGMARA197601
20.12.2019, 21:12
Witam, czy ktoś może wie gdzie znaleźć misję (przygodę wojskową) na 5 poziomie, która jest w zadaniu Kryjówka?
Mistamus
20.12.2019, 23:25
Zerknij na listę przygód na settlers wiki - wszystkie przygody od trudności 5/15.
Androm3da
24.12.2019, 11:41
Pytanko dla zasady. Na testowym piekarnia dawała 300% do wydajności, w grze jest 200%, błąd czy po prostu zmiana ?
Kasjamarina
24.12.2019, 12:41
w opisie w pamiętniku jest "trzykrotnie" czyli +200%
BB_Penelopa
24.12.2019, 12:57
Witam serdecznie!
Oficjalnie potwierdzam, że małym domkiem nad rzeką można handlować. Dziękuję Wam za czujność! :)
Opis w pamiętniku dewelopera został zmieniony.
Wesołych Świąt!
BB_Penelopa
Chciałabym zgłosić błąd w działaniu olejarni - podczas produkcji 25 szt na raz nie trafia on do magazynu - po prostu znika... Ma ktoś podobny problem? Pojedyńczo produkowany (po 1 szt) po zakończeniu produkcji widnieje 1 szt w magazynie, a przy tworzeniu 25 już niestety nie. Problem zgłosiłam do działu technicznego - Edit - olej pojawił się w gwieździe - nie było tematu :P
Alazaria
25.12.2019, 10:54
nie aktualne
Alazaria
26.12.2019, 16:07
Taka mała dygresją - chciałem nabyć promocyjne 125% kleików za 40zł (tak mnie napadło) ale po wybraniu coś mielił i nie mogłem wejść w płatności i suma summarum nie kupiłem i kiedy chciałem spróbować jeszcze raz to okazało się że nie mam już promocji na kleiki za 40zł - to jest tak byle jak skonstruowany sklep, że nie liczy się limit 1 zakupu od faktycznie przeprowadzonej transakcji ale od kliknięcia. Do sruportu pisać nie będę - mam na to wylane; nie kupiłem i moich pieniędzy już nie zobaczycie.
Taka mała dygresją - chciałem nabyć promocyjne 125% kleików za 40zł (tak mnie napadło) ale po wybraniu coś mielił i nie mogłem wejść w płatności i suma summarum nie kupiłem i kiedy chciałem spróbować jeszcze raz to okazało się że nie mam już promocji na kleiki za 40zł - to jest tak byle jak skonstruowany sklep, że nie liczy się limit 1 zakupu od faktycznie przeprowadzonej transakcji ale od kliknięcia. Do sruportu pisać nie będę - mam na to wylane; nie kupiłem i moich pieniędzy już nie zobaczycie.
A suport Ci pewnie odpowie, ze za platnosci odpowiada zewnetrzna firma i ze oni na to nie maja zadnego wplywu... :P
PS. Po najdalej 48h powinno sie to odblokowac... :)
BB_Penelopa
27.12.2019, 14:10
Witaj! :)
Pakiet +125%, który jest dostępny w naszym sklepie online, jest ofertą promocyjną dostępną tylko podczas pierwszego zakupu. Jeżeli nie kupowałeś wcześniej klejnotów tym sposobem, powinieneś mieć możliwość skorzystania z tej oferty.
Jeśli jednak w trakcie zakupu wystąpił błąd lub oferta zniknęła z innej przyczyny, pakiet powinien pokazać się ponownie w ciągu 48 godzin.
Ewentualnie możesz spróbować wyczyścić pamięć podręczną przeglądarki lub uruchomić stronę gry w trybie prywatnym/incognito, co również być może pozwoli na ponowne skorzystanie z tego rozwiązania.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Velaatta
28.12.2019, 22:22
dzień dobry,
czy ktoś ma pomysł na najlepsze usadowienie świątecznej piekarni?
Velaatta
28.12.2019, 23:14
https://zapodaj.net/989ab1c1b6407.png.html
takie miejsce znalazłam na piekarnie, przynajmniej na premiowanie kopalni. Dajcie znac czy miejscówka dobra czy macie leszą
Sir_Kshyhoo
31.12.2019, 11:50
Dlaczego Świąteczna piekarnia nie premiuje łowców? Mięso to nie żywność ;p?
Mam problem ze Świąteczną Piekarnią z premią do żywności: na postawione i ZBALANSOWANE (kilka lat juz) 20 ul. gosp i 20 ul. silosów odpaliłem ww premke - czyli 200% do farm i niepotrzebnie (sic) do silosow... A teraz mimo ze silosy tez dostaly 200% z pola pszenica zaczęła znikać w oczach. 800 jedn. zniknęło w 2 godziny!
Musiałem za trzymać premie ze Świątecznej Piekarni na silosach i dałem kilka stekow i pszenicy zaczęło przybywać... Ktos może mi powiedzieć jak premia może wpływać na balans silos-farma????
I w tym momencie Świąteczna Piekarnia jest totalnym bublem bo nie będę odpalał premii obszarowej po to by musieć zatrzymywać ww premie na połowie budynków ręcznie.
rolnik35
02.01.2020, 12:43
generalnie nie powinno to wpływać w żaden sposób, bo używając premii zwiększamy produkt wyjściowy,a nie pobór surowca pierwotnego. Ale może to kolejny budynek z niespodzianką (jak stanica i obserwatorium, które również do dziś, na ile mi wiadomo, nie działają jak powinny). BB lubi sobie od ostatnich kilku eventów wrzucać takie "śmieci z niespodzianką" - mają pięknie działać, po czym jak go się już postawi okazuje się, że to strata surowców i miejsca bo nie działają lub działają źle. Ja piekarni nie stawiam bo do niczego mi nie jest potrzebna. Jak napisałeś mam balans i nie widzę potrzeby posiadania milionów zboża w gwieździe bo i niczemu to nie służy. Podobnie jak 80 lvl czy tym podobne SUPER nowości nic nie wnoszące do gry.
Milady84
02.01.2020, 13:10
generalnie nie powinno to wpływać w żaden sposób, bo używając premii zwiększamy produkt wyjściowy,a nie pobór surowca pierwotnego. Ale może to kolejny budynek z niespodzianką (jak stanica i obserwatorium, które również do dziś, na ile mi wiadomo, nie działają jak powinny). BB lubi sobie od ostatnich kilku eventów wrzucać takie "śmieci z niespodzianką" - mają pięknie działać, po czym jak go się już postawi okazuje się, że to strata surowców i miejsca bo nie działają lub działają źle. Ja piekarni nie stawiam bo do niczego mi nie jest potrzebna. Jak napisałeś mam balans i nie widzę potrzeby posiadania milionów zboża w gwieździe bo i niczemu to nie służy. Podobnie jak 80 lvl czy tym podobne SUPER nowości nic nie wnoszące do gry.
Chyba powinno wpływać ale odwrotnie. Na zboże tego nie testowałam. Ale przy piekarni przemysłowe kopki zużywają 3 złoża zamiast 7. Tu chyba też powinny o połowę mniej zużywać.
Też dziś mnie powitały wyjałowione pola. Piekarnia redukuje pobór surowca wejściowego a do tego daje premie +200%. Ale chyba te redukcje jakoś psuja silosy, bo niby podsumowanie pokazywało olbrzymią nadwyżkę sypania do pół to nikły w oczach.
niedlugo dziesieciolecie istnienia gry, a im sie nawet dzialanie buffowania udalo wreszcie zepsuc ;)
Kolejna sprawa, czy mi sie wydaje czy pływający dom z kalendarza nie wraca po zburzeniu? Nie ma złotej obwódki jak inne wracające budynki i jak sie najedzie ikona burzenia też nie ma tej informacji.
https://i.imgur.com/qIqRzvn.png
Kopalnie "naprawiali" od reki ciekawe jak bedzie w druga strone.
Kopalnie "naprawiali" od reki ciekawe jak bedzie w druga strone.
"Nasz zespol specjalistow pracuje nad tym, damy znac, jak tylko bedziemy cos wiedziec" :)
BB_Penelopa
03.01.2020, 18:24
Witam serdecznie!
Opisany problem jest nam znany i pracujemy nad jego poprawieniem. Nie ma potrzeby wysyłania zgłoszeń do Supportu w tej sprawie.
Dziękuję za zrozumienie.
BB_Penelopa
Bartexio
04.01.2020, 16:05
Czyli event w tradycji podtrzymany, że jak zawsze coś nie działa coś nie funkcjonuje jak powinno ot NORMA.
Po takim czasie to już nikogo nie powinno dziwić że nawet tego nie potrafią wgrać poprawnie.
Tu serwery testowe i produkcyjne to synonimy :D
Angel7212
04.01.2020, 21:09
Też dziś mnie powitały wyjałowione pola. Piekarnia redukuje pobór surowca wejściowego a do tego daje premie +200%. Ale chyba te redukcje jakoś psuja silosy, bo niby podsumowanie pokazywało olbrzymią nadwyżkę sypania do pół to nikły w oczach.
Silosy nie pracują na premii z piekarni :)
https://imgur.com/a/uk65WwP
Witam , mam pytanko o wieksze PD z przygód . Jest do jutra czy do końca eventu...???
pretor29
05.01.2020, 15:18
chyba niestety bb nie ujelo tego nigdzie w pamietniku ani na forum
ArturGrab
05.01.2020, 15:50
Czy wy umiecie czytać forum albo wypociny Penelopy jeden gra od 2012 a drugi od 2014 juz ile eventów za wami a ciągle te same pytania.
Każdy event ma 2 fazy - jedna to część gdzie się zbiera a druga to gdzie się wydaje
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46892-Pami%C4%99tnik-Dewelopera-Wydarzenie-%C5%9Awi%C4%85teczne-2019?p=285285&viewfull=1#post285285
Główne mechanizmy wydarzenia zostaną wyłączone wraz z rozpoczęciem fazy usuwania.
Kasjamarina
06.01.2020, 07:39
piekarnia premiuje silosy, ale dramatycznie wydłuża ich czasy pracy i pola wciąż padają
Jak to w końcu jest z tymi poszukiwaniami? W pamiętniku developera znajduje się informacja:
Wszystkie poszukiwania skarbów rozpoczęte przed fazą usuwania mają szansę na nagrodę w postaci zasobów eventowych.
Odkrywcy wysłani wczoraj, wrócili dzisiaj około 11:00. Wszyscy na pusto.
Mistamus
06.01.2020, 12:33
"Mają szansę" nie oznacza "Na pewno przyniosą".
"Houston, mamy problem"
Otóż, są porypane osiągnięcia eventowe. Osiągnięcia z tego eventu są pod zakładką "2019" i te mam wszystkie zrobione. Natomiast pojawiła się kolejna zakładka "2020", w której są częściowo porobione osiągnięcia. Nie jestem jedyną osobą, która tak ma. Czyżby BB zrobiło wstawkę pod kolejny event? :D Wiem, że to bug - po prostu zgłaszam :) Penelopo - wybieram Cię! :P
Lord_Crain
06.01.2020, 14:28
http://prntscr.com/qjz7uk
Piekarnia nie tyle wydłuża czas pracy silosów, co całkowicie wyłącza ich pracę.
Bartexio
06.01.2020, 14:50
To jeszcze lepiej, czyli ta piekarnia czy jak zwał to najlepiej w gwiezdzie zostawić i nie ruszać.
Do tego problem z logowaniem i mamy piękny obraz gry - ale zaraz będzie kolejna promo na klejki
pretor29
06.01.2020, 15:32
Czy wy umiecie czytać forum albo wypociny Penelopy jeden gra od 2012 a drugi od 2014 juz ile eventów za wami a ciągle te same pytania.
Każdy event ma 2 fazy - jedna to część gdzie się zbiera a druga to gdzie się wydaje
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46892-Pami%C4%99tnik-Dewelopera-Wydarzenie-%C5%9Awi%C4%85teczne-2019?p=285285&viewfull=1#post285285
Główne mechanizmy wydarzenia zostaną wyłączone wraz z rozpoczęciem fazy usuwania.
sory ja mam sie domyslac ,co kobieta ktora mowi jedno robi drugie i co chwile zmienia zdanie , ma na mysli pod pojeciem glowne mechanizmy ... wystarczylo napisac jak w przypadku innych podpunktow , pd zostanie wylaczone 6 stycznia i po0 sprawie
pretor29, tu nie ma co sie domyslac, zawsze w fazie drugiej zostaje tylko sklep, więc wszystko co nim nie jest znika i tak trzeba zawsze zakładać. Bo bardzo często to co jest napisane w pam dev nie ma realnego odzwierciedlenia przez błędy w samej grze lub tłumaczeniu
pretor29
06.01.2020, 15:51
spoko ja to rozumiem , mogla to poprostu napisac jak kazda inna rzecz ktora wymienila... albo dac tylko jeden punkt "po 6 stycznia zostaje tylko sklep"
"Mają szansę" nie oznacza "Na pewno przyniosą".
No tak, ale jak na ponad 30 odkrywców żaden nie przyniósł?? To jakie to są szanse? Było od razu napisać, że nie przynoszą.
Mistamus
06.01.2020, 18:23
To jakie to są szanse?
Nikłe :D
W końcu już od kilku eventów tak jest, nie wiem, czemu tak się dziwisz...
To samo wysłani przed startem tez nie przynieśli, więc teraz trzeba słać tak aby zdążyli za minuta koniec aby cokolwiek przynieśli
Kasjamarina
06.01.2020, 19:04
Piekarnia nie tyle wydłuża czas pracy silosów, co całkowicie wyłącza ich pracę.
u mnie działają, ale czas dojścia z 28sek skoczył do 3min24sek.
jak do tej pory wróciła mi połowa odkrywców i każdy przyniósł prezenty.
Bartexio
06.01.2020, 20:12
To się ciesz bo chociaż się możesz zalogować i sprawdzić, a u mnie kicha od wczoraj nie mogę się zalogować
Dobrze że chociaż zakupy eventowe zrobione to w razie W nie będe stratny
ArturGrab
06.01.2020, 20:19
Nikłe :D
W końcu już od kilku eventów tak jest, nie wiem, czemu tak się dziwisz...
Ja się dziwienie bo albo mają szanse tyczy się wszystkich graczy albo nie, albo każdemu coś przyniosą albo nie, bo ja nie rozumiem że jednym przyniosą a już pozostałym nie.
to czy znajdą jest uzależnione od kilku warunków, szczegóły byly opisywane tu:
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/41504-Dev-Blog-Poszukiwanie-skarb%C3%B3w
BB_Penelopa
08.01.2020, 15:27
Witam serdecznie!
Odpowiedź na wątpliwości znajduje się w naszym Pamiętniku dewelopera (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46892#10). Dla ułatwienia przytaczam poniżej fragment:
Poszukiwanie skarbów (Odkrywca)
Wszystkie poszukiwania skarbów rozpoczęte przed fazą usuwania mają szansę na nagrodę w postaci zasobów eventowych. Każde poszukiwanie skarbów rozpoczęte podczas lub po tym jak rozpoczęła się faza usuwania nie zostanie nagrodzone walutą eventową.
Prezenty w tym wypadku nie są gwarantowane, a odkrywcy mają jedynie szansę na ich znalezienie.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Kasjamarina
08.01.2020, 18:12
czy ktoś wie do czego ma służyć trzeci olej, ten z nasion i kamieni?
Jurek12345
08.01.2020, 18:23
.
Witam serdecznie!
(...) Prezenty w tym wypadku nie są gwarantowane, a odkrywcy mają jedynie szansę na ich znalezienie.
Jak to się ma do tego:
Prezenty
Zasoby eventowe mogą zostać wykorzystane do nabycia specjalnych przedmiotów w sklepie eventowym.
Twoje prezenty są wymienione w magazynie w eventowej zakładce.
Istnieje wiele możliwości zdobycia zasobów eventowych:
• Poprzez wyszukiwanie skarbów przez odkrywce (szansa na przyniesienie prezentów)
i do tego, że w czasie eventu prawie 50 odkrywców z każdych poszukiwań przynosiło prezenty a ci sami wysłani ostatniego dnia eventu nie przynieśli żadnego?
Coś tu po prostu nie zadziałało i po co ściemniać. A z tłumaczeń Alexa (mimo, że angielski znam bardzo dobrze) nic nie rozumiem. Może ktoś bardziej ogarnięty wyjaśni ten wyjątek, o którym pisze.
W innych grach kiedy coś nie działa developerzy piszą, że wiedzą, przepraszają, zrekompensują, a tutaj zawsze pierwsza linia obrony to "wszystko działa dobrze, tylko gracze nie rozumieją".
...Może ktoś bardziej ogarnięty wyjaśni ten wyjątek, o którym pisze"...
Tłumaczenie Alexa:
1. Wysyłasz odkrywców - generowana jest tabele z zasobami eventowymi jakie przyniosą.
2. Wylogowujesz się - tabela z zasobami jest kasowana.
3. Logujesz się po evencie - tabela z zasobami ponownie jest generowana ale event zakończył się. Brak zasobów eventowych.
Gdybyś był cały czas online lub zalogował się przed końcem eventu i poczekał na odkrywców to przynieśliby zasoby eventowe.
Tak to rozumiem.
1. Wysyłasz odkrywców - generowana jest tabele z zasobami eventowymi jakie przyniosą.
3. Logujesz się po evencie - tabela z zasobami ponownie jest generowana ale event zakończył się. Brak zasobów eventowych.
Co jest kuriozalne bo trigger odpowiadajacy za nagrody powinien byc ustalony na poczatku albo na koncu cyklu, i nie ma zadnego uzasadnienia zeby mial byc w trakcie cyklu zmieniany.
Jak ktos nie rozumie dlaczego, to niech sie zastanowi czy np geologowie zapominaja o tym ze szukali zloz jesli gracz sie wyloguje, albo czy budynki przestaja sie ulepszac.
M0rdechaj
09.01.2020, 08:37
Rano zalogowałem się, potem koło 9 zamknąłem grę, odkrywcy wrócili godzinę po zakończeniu eventu i prezenty przynieśli (nie patrzałem czy wszyscy), więc tłumaczenie BB ma się nijak do tego co się podziało.
Mistamus
09.01.2020, 12:23
tłumaczenie BB ma się nijak do tego co się podziało.
Nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni :D
SNAFU.
BB_Penelopa
10.01.2020, 13:22
"Houston, mamy problem"
Otóż, są porypane osiągnięcia eventowe. Osiągnięcia z tego eventu są pod zakładką "2019" i te mam wszystkie zrobione. Natomiast pojawiła się kolejna zakładka "2020", w której są częściowo porobione osiągnięcia. Nie jestem jedyną osobą, która tak ma. Czyżby BB zrobiło wstawkę pod kolejny event? :D Wiem, że to bug - po prostu zgłaszam :) Penelopo - wybieram Cię! :P
Czuję się taka wyróżniona :D Zgłoszone - dział techniczny już działa! Dzięki za czujność.
Miłego weekendu!
BB_Penelopa
Czuję się taka wyróżniona :D Zgłoszone - dział techniczny już działa! Dzięki za czujność.
Miłego weekendu!
BB_Penelopa
Czujesz się wyróżniona, że ktoś cię nazwał pokemonem? :confused:
Spiesze z wytlumaczeniem, ze poziomy smiesznosci to nie poziomy w grze, i to ze przekraczacie kolejne nie jest rownoznaczne z tym, ze jestescie coraz lepsi.
Bo najwyrazniej ktos mial problem ze zrozumieniem tego ;)
Tłumaczenie Alexa:
Gdybyś był cały czas online lub zalogował się przed końcem eventu i poczekał na odkrywców to przynieśliby zasoby eventowe.
Tak to rozumiem.
Zauważyłem że jest zupełnie na odwrót:
1. Wchodzisz przed zakończeniem eventu. Wysyłasz odkrywców. Zamykasz grę.
2. Wracasz do gry po kilku godzinach. Wszyscy którzy wrócili przynoszą prezenty.
3. Wracasz kolejny raz po jakimś czasie. Pozostali, którzy nie zdążyli wrócić przed poprzednim wejściem już nie przynoszą prezentów.
2. Wracasz do gry po kilku godzinach. Wszyscy którzy wrócili przynoszą prezenty.
3. Wracasz kolejny raz po jakimś czasie. Pozostali, którzy nie zdążyli wrócić przed poprzednim wejściem już nie przynoszą prezentów.
Dobre spostrzeżenie, trzeba będzie spróbować przy okazji następnego eventu.
W evencie dyniowym wszyscy wrócili u mnie z prezentami, w świątecznym żaden nic nie przyniósł...
@BB_Penelopa, może podzielisz się swoimi spostrzeżeniami? :D
M0rdechaj
11.01.2020, 13:59
Wychodzi na to, że "tabela dropów" jest generowana podczas każdego logowania, więc trzeba się zalogować ponownie po zakończeniu eventu, jak już odkrywcy wrócą.
pretor29
11.01.2020, 14:39
oni sami dalej nie wiedza jak to dziala a kaza nam czytac wypociny z ktorych nic nie wynika
Chciałbym podziękować BB za super iwent, szczególnie za ostatni jego tydzień, tyle dobra wpadło z iwentu, że aż z tego dobrobytu padł serwer. Śmiechom nie było końca, a saport przez pół roku jeszcze będzie zamiast śniadań wcinać ciastka, które ludzie czyścili z namaszczeniem od tygodnia.
Witghost
21.01.2020, 15:07
A ja nie dziękuję ponieważ: Wszystko to nie ma znaczenia bo wykopią Was z gry tak jak mnie!