Zobacz pełną wersję : Gra ✘ Dzień darmowego przesuwania budynków
zjadaczasu
17.10.2019, 11:35
Na początku tej gry bywały dni darmowego przesuwania budynków. Dawało to możliwość uporządkowania wyspy. Obecnie często się zdarza, że jak przeniosę budynek, to miejsce do nowej zabudowy staje się niewidoczne. Częste konserwacje sprawiły nieoczekiwane i niemiłe niespodzianki. Taki dzień darmowego przenoszenia budynków jest bardzo potrzebny.
ColinRaphaël
17.10.2019, 11:43
jestem za :) dobra idea czas powrócić do korzeni :P
Jestem za pomimo negatywnej odpowiedzi od BB powrót do korzeni to jest to. Jeżeli BB Penelopa uważa że my gracze mamy wpływ na tą gre to niech to pokarze w "praktyce" i ustanowi dzień 10 tego każdego miesiąca dniem "darmowego przesuwania" budynków:) Czekam na czekam na odzew osoby wywołanej do odpowiedzi:) Tu
scorpion63
17.10.2019, 14:22
Jestem ZA, przydałby się także dzień darmowego resetowania drzewka umiejętności specjalistów.
Jak najbardziej za, trzeba porządki na wyspie zrobić tym bardziej że coraz więcej nowych i nietypowych budynków przybywa.
radeon76667
17.10.2019, 16:20
tak
Dorota1020
17.10.2019, 17:28
Bardzo potrzebne, ostatnie było bardzo dawno.
I najlepiej kilka dni, na oba (reset drzewek, oraz przesuwanie)
jaceks2005
17.10.2019, 18:28
Też popieram, szczególnie przy ciągłym wprowadzaniu przez BB nowych budynków o różnej wielkości
Raphael1980
17.10.2019, 19:46
Bardzo dobry pomysł. Popieram.
Ja też jestem za. Popieram
Świetny pomysł, popieram !
chyba tylko Nowa Ziemia chce jeszcze przesuwac budynki ;)
Androm3da
18.10.2019, 09:28
Z pół roku temu przestawiałem jakieś budynki, tylko w dwa (2) miejsca nie mogłem nic postawić ponownie.
Myślę, że nawet gdyby dali dzień czy tydzień darmowego przestawiania budynków, to w moim przypadku i tak by nic to nie dało, kiedyś dało się postawić jakiś budynek w danym miejscu, a po usunięciu gra stwierdza że już się nie da i tyle, a jak u mnie tak wyszło, to i u innych było by pewnie podobnie.
Tak z innej beczki, to faktycznie, nie macie na Nowej Ziemi surowców na przestawianie ? :P napiszcie, to zrobimy z innych serwerów zrzutkę ;)
zjadaczasu
18.10.2019, 11:44
Tak z innej beczki, to faktycznie, nie macie na Nowej Ziemi surowców na przestawianie ? :P napiszcie, to zrobimy z innych serwerów zrzutkę ;)
Przestawianie wszystkich budynków na wyspie pochłonie twoją zrzutkę i jeszcze zabraknie.
A swoją drogą jak tak chętnie się ofiarujesz to zrób ją i przekaż na Nową Ziemię. ;)
Przestawianie wszystkich budynków na wyspie pochłonie twoją zrzutkę i jeszcze zabraknie.
Oj, kosztowna impreza, jak sie zmienia duza czesc ustawienia wyspy, np. pod rynek, albo likwidujac wspaniale rezydki...
zjadaczasu
18.10.2019, 15:11
Ja pamiętam dwa takie dni. Chyba raz na rok to było. Były niezapowiedziane i tym samym skorzystali ci, którzy codziennie się logują. Taka gwiazdka z nieba, która błyśnie znienacka i nie ma jej. Bonus dla systematycznych.
BB_Penelopa
18.10.2019, 17:33
Udzieliliśmy już oficjalnej odpowiedzi na to pytanie w wydarzeniu Zapytaj mnie o cokolwiek (pytanie 82). (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/43732)
Nie jest to obecnie planowane, ale oczywiście przemyślimy tę propozycję w przyszłości, jeśli uzasadnią to okoliczności.
Jak już zostało wyjaśnione przez MOD_Victorię, w tym wątku (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46454), zmiany statusu tematu mogą zdarzyć się w dowolnym momencie. Temat oznaczony wstępnie przez projektantów jako „dobra sugestia” może zostać odrzucony na kolejnym etapie. Analogicznie, odrzucony pomysł może zostać podjęty do realizacji w późniejszym terminie, ponieważ wpisuje się w obecne plany.
Proszę również pamiętać, że projektanci gry mogą w dowolny sposób modyfikować sugestie przedstawione przez graczy.
ColinRaphaël
18.10.2019, 19:10
Z pół roku temu przestawiałem jakieś budynki, tylko w dwa (2) miejsca nie mogłem nic postawić ponownie.
Myślę, że nawet gdyby dali dzień czy tydzień darmowego przestawiania budynków, to w moim przypadku i tak by nic to nie dało, kiedyś dało się postawić jakiś budynek w danym miejscu, a po usunięciu gra stwierdza że już się nie da i tyle, a jak u mnie tak wyszło, to i u innych było by pewnie podobnie.
wiesz jak to jest :) Penelopa dała oficjalne statystyki który server oddał najwięcej baloników na event rocznicowy i tak wyszło że nasz :D co za tym idzie wypłukaliśmy się z surowców więc jak najbardziej by taki darmowy dzień nas urządzał :)) także śmiało śmiało ślijcie surowce do nas magicznym sposobem a chętnie je spożytkujemy na przesuwanie budynków ;))
zjadaczasu
18.10.2019, 19:18
Udzieliliśmy już oficjalnej odpowiedzi na to pytanie w wydarzeniu Zapytaj mnie o cokolwiek (pytanie 82). (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/43732)
Pytanie 82: opabayern, Niemcy
Czy planowane jest wydarzenie z przemieszczaniem budynków za darmo lub tańszym kosztem?
BB_Alex: Eventy z przestawianiem budynków będą uruchamiane tylko w przypadku krytycznych zmian i zablokowania mapy. Reorganizacja Twoich budynków i optymalizacja gospodarki jest częścią budowania gospodarki w grze The Settlers Online. Ostatnie wydarzenia związane z przemieszczaniem budynków miały negatywny wpływ na użycie mechaniki przenoszenia poza tymi wydarzeniami i zdecydowaliśmy się nie uruchamiać żadnych dodatkowych eventów tego typu, z wyjątkiem sytuacji, gdy jest to naprawdę potrzebne ze względu na krytyczną zmianę lub aktualizację.
Jest przypadek krytycznych zmian, ponieważ jak już wspominałam i potwierdzają inni gracze ("Z pół roku temu przestawiałem jakieś budynki, tylko w dwa (2) miejsca nie mogłem nic postawić ponownie.") mapa jest inna w swojej możliwości zabudowy od tej, którą zabudowaliśmy.
MOD_Victoria
18.10.2019, 20:13
Jest przypadek krytycznych zmian, ponieważ jak już wspominałam i potwierdzają inni gracze ("Z pół roku temu przestawiałem jakieś budynki, tylko w dwa (2) miejsca nie mogłem nic postawić ponownie.") mapa jest inna w swojej możliwości zabudowy od tej, którą zabudowaliśmy.
Nie jest, ponieważ w ostatnim czasie nie wprowadzono do gry żadnych zmian, które miały wpływ na ilość dostępnych miejsc pod zabudowę, ani nie występowały krytyczne błędy, które powodowały np zablokowanie strefy (uszkodzony obszar serwera) ani np. generałów, jak wtedy gdy lądowali na pustych studniach/wyjałowionych polach, co powodowało ich unieruchomienie.
Owszem jest inna, a dlaczego jest inna, opisano tutaj. (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/41195)
Wprowadzona była zmiana, po której niemożliwe stało się np. stawianie budynków mieszkalnych czy warsztatów na złożach lub likwidowanie przeszkadzających krzaczków poprzez stawianie na nich grządek z kwiatami. I dlatego, jeśli ktoś teraz przestawia budynki, to może być zdziwiony nagłym brakiem miejsc.
Stosowne wydarzenie z przestawianiem budynków po tej konkretnej zmianie miało już miejsce, kto chciał ten skorzystał.
Pozdrawiam
MOD_Victoria
Wprowadzenie do gry rynku bozonarodzeniowego, jak i uroczych ogrodow, bylo "krytyczna" zmiana, wymagajaca znaczacej zmiany podejscia do zabudowy wyspy, jesli chce sie wykorzytac w pelni mozliwosci tych budynkow.
chocisz_rev
18.10.2019, 23:37
nie bedzie zadnego przestawiania budynków... nic juz nie bedzie w tej grze!!!!!!!!!!!!
zjadaczasu
19.10.2019, 09:36
Wprowadzona była zmiana, po której niemożliwe stało się np. stawianie budynków mieszkalnych czy warsztatów na złożach lub likwidowanie przeszkadzających krzaczków poprzez stawianie na nich grządek z kwiatami. I dlatego, jeśli ktoś teraz przestawia budynki, to może być zdziwiony nagłym brakiem miejsc.
MOD_Victoria
Nigdy nie czyściłam wyspy kwiatkami, bo od zawsze do dzisiaj mam na niej wystarczająco miejsca i jeszcze spory zapas. Po prostu mam budowle, których zasięg nie jestem w stanie wykorzystać bez gruntownego przebudowania wyspy.
Bardzo mi przykro, że Wasz - a szczególnie Viktorii głos jest zawsze jednoznaczny - NIE.
nie bedzie zadnego przestawiania budynków... nic juz nie bedzie w tej grze!!!!!!!!!!!!
Na to wygląda, ze masz rację.
MARIO333PL
19.10.2019, 13:55
Jestem za
MOD_Victoria
19.10.2019, 18:35
Bardzo mi przykro, że Wasz - a szczególnie Viktorii głos jest zawsze jednoznaczny - NIE.
Czuję się wywołana do tablicy, więc odpowiem:
Prywatnie mogę mieć, i często mam zupełnie inne zdanie niż programiści. W tym przypadku brzmi tak: nie mam nic przeciw takiemu wydarzeniu. Robię przemeblowania na bieżąco, więc ani mnie to ziębi, ani parzy. :)
Wypowiadam się jednak z pozycji moderatora, i tutaj sprawa wygląda następująco:
Tłumaczę Wam, co, według programistów, byłoby uzasadnionym powodem uruchomienia w grze mini-eventu pod tytułem "Tydzień/Dzień darmowego przenoszenia budowli."
I nie, wprowadzenie do gry Rynku Bożonarodzeniowego czy Uroczego Ogrodu, nie spełnia tych kryteriów.
Masz rację, jeśli chodzi o ogół pomysłów/sugestii związanych z grą, jeżeli w ogóle się wypowiadam, to z moich postów najczęściej wywnioskować można odpowiedź "NIE". Ale nie jest to mój głos, bo to nie moderator, ani nie BB_Penelopa decyduje o wprowadzaniu do gry czegokolwiek.
Jeżeli już piszę posty na forum dotyczące pomysłów w grze, nie są to wróżby z fusów, ani moje stanowisko, tylko robię to w imieniu BB_Penelopy.
Tutaj (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46297-✘-Grupowe-wysyłanie-specjalistów?p=283628#post283628) wyjaśniłam dlaczego tak jest. Rolą moderatora jest pilnowanie porządku (w tym przypadku na forum, chociaż jak wiesz jestem też moderatorem czatu) oraz obustronna pomoc. I poprzez swoje działania staram się pomóc BB_Penelopie i troszkę ją odciążyć. BB_Penelopa od jakiegoś czasu pełni nie tylko funkcję Community Managera, ale też Game Mastera, czyli poza swoimi zadaniami, wykonuje też obowiązki, które należały wcześniej do BB_Taku i BB_Anash. Staram się też pomóc Wam, przekazując Wam info "z góry" tak często, jak to możliwe.
Oprócz tego scalam i zamykam tematy, oraz wykonuję inne swoje zadania zgodnie z wytycznymi.
W tym wątku (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46454) starałam się wyjasnić, co własciwie dzieje się po przekazaniu Waszych życzeń.
O ile w ogóle po przekazaniu pomysłu dalej BB_Penelopa otrzyma odpowiedź zwrotną, prawie na pewno będzie to odpowiedź "NIE".
Wynika to z faktu, iż projektanci gry dokonują wstępnej selekcji. Potem rozważają, co się będzie działo dalej z tymi sugestiami. Nie chcą też składać żadnych obietnic, i dlatego, o ile mówią cokolwiek, mówią "NIE", albo "może kiedyś, nie teraz", nigdy "TAK".
Przykładem pomysłu, który wstępnie był przez programistów oznaczony jako niemożliwy do zrealizowania, ale po kilku/nastu miesiącach pasował do obecnego planu rozwoju gry i został zrealizowany, jest między innymi niewyczerpana kopalnia żelaza, czy drugi introligator z możliwością kolejkowania ksiąg.
Poza tym, lepiej jest powiedzieć "NIE" i później pozytywnie zaskoczyć społeczność wprowadzając pożądaną funkcję/budynek do gry, niż obiecać coś, następnie na skutek zmiany decyzji wycofać się z tego, i czytać Wasze posty i komentarze wyrażające niezadowolenie.
Mam nadzieję, że moja odpowiedź jest wystarczająca i rozwiała wszystkie watpliwości.
MOD_Victoria
Androm3da
20.10.2019, 12:19
O ile w ogóle po przekazaniu pomysłu dalej BB_Penelopa otrzyma odpowiedź zwrotną, prawie na pewno będzie to odpowiedź "NIE".
MOD_Victoria
Czyli wychodzi na to że "mózgiem" BB są w większości kobiety :P
Ogólnie to dziękuję za wypowiedź, przynajmniej wiadomo na czym stoimy.
No i wychodzi na to że źle głosujemy w ankietach... jeżeli przez rok, czy dwa, BB_Penelopa nie przekazała by żadnego pomysłu, może wtedy projektantom gry by się głębiej zastanowili...
(projektant gry) - co tam słychać Penelopko ? - a nic, po staremu jakby, ino narzekają...
(projektant gry) - tak się zastanawiamy... grają tam w Polsce jeszcze ? bo od dwóch lat nie przekazałaś żadnego pomysłu...
(BB_Penelopa) - grają, grają, pomysłów mają tysiące, tylko co mam wysyłać, jak w ankietach jest średnio po 50.000 głosów na NIE :P
Pozdrawiam
Andom3da
MOD_Victoria
20.10.2019, 15:26
Źle zrozumiałeś.
Ogólnie, jeżeli chodzi o ankiety i Wasze pomysły:
odpowiedź "NIE" wynika z faktu, że projektanci nie chcą składać obietnic, żeby później, w przypadku zmiany decyzji, nie było ogólnoświatowego narzekania.
Dlatego albo nie ma odpowiedzi zwrotnej, co znaczy, że pomysł nie został wykluczony od razu, albo jest odpowiedź "NIE".
Z drugiej strony... Podałam wyżej przykłady pomysłów, które najpierw były odrzucone, a po czasie zrealizowane, czyli wniosek jest jeden: nigdy nic nie wiadomo. :P
Jeśli zaś chodzi o bieżący pomysł, stanowisko developerów jest jasne. W tej chwili nie zostanie zrealizowany, ale tak jak napisałyśmy z BB_Penelopą powyżej: Nikt całkowie nie wyklucza takiego wydarzenia, jeśli w przyszłości zdarzy się jakaś aktualizacja, która będzie miała wpływ na zmianę miejsc pod zabudowę, to oczywiście sugestia zostanie na nowo rozpatrzona, i być może taki tydzień darmowego przenoszenia budowli pojawi się ponownie w grze.
zjadaczasu
20.10.2019, 23:15
A świstak siedzi i zawija te sreberka...
Przy ciągle pojawiających się nowych budynkach w grze, pojawiają się w związku z tym nowe koncepcje wyspy - to bardzo potrzebne, żeby móc to przemyśleć i przestawiać bez konsekwencji, a to co czytam powyżej ze strony Bb wygląda na klasyczny argument "Nie bo nie"