PDA

Zobacz pełną wersję : Gra ✘ Drobna zmiana w oknie gildii

theobibok
21.03.2019, 12:02
Witam,

Może w jednej z przyszłych aktualizacji wprowadzić drobną zmianę w oknie gildii. Technicznie nie powinno to sprawić żadnych problemów.
O co mi chodzi ? O dodanie jednej kolumny do obecnego okna w którym zostanie zapis z poprzedniego dnia dotyczący wykonania zadania gildii.
Większość gildii prowadzi jakiś raport wykonalności zadań. Bez tego monitorowanie tego przez liderów/zarządy jest uciążliwe. Zgłaszanie kto z członków zadanie wykonał też jest mało komfortowe. Całość budzi wiele niepotrzebnych nieporozumień. Przy tej poprawce nie będzie problemu ze zgłaszaniem lub monitorowaniem kto takie zadanie wykonał a kto nie, bo widać czarno na białym. Lider gildii czy zarząd może sobie na drugi dzień na spokojnie sprawdzić spisać stan faktyczny, a nie nerwowo spisywać przed samą zmianą zadania. Mogło by to wyglądać jak w załączniku lub pod linkiem:
https://prnt.sc/n0wbw6
Poniżej ankieta. Jak będzie wielu za to może BB wprowadzi. Pozdrawiam Obi

baqslaw
21.03.2019, 12:08
Jestem za, ale nie lubię ankiet publicznych. Jeśli chciałbym, aby każdy poznał moje zdanie, to wypowiedziałbym się w wątku ;)

hadzi4
21.03.2019, 12:10
Jestem za,ale czy BB chciałoby się coś zrobić dla nas?:)

Arsen_Lupen
21.03.2019, 13:50
niezły pomysł - ale czy BB zrobi to inna sprawa :))

szwargotka
21.03.2019, 14:29
Kontrola, kontrola, większa kontrola? Zapisuj na karteczce :p

Geralt007
21.03.2019, 14:55
Taka opcja sprawdzenia kto wykonał zadanie gildii poprzedniego dnia jest potrzeba, nie wiem czy w tej formie (publiczna tak żeby wszyscy widzieli, może budzić niepotrzebne wnioski, ponieważ ktoś mógł wziąć urlop) czy też jakiś raport wysyłany "z automatu" do zarządu lub lidera. Reasumując taka opcja jest potrzebna, a nad formą warto dyskutować.
PS. Mam nadzieje że BB przeczyta ten wątek i coś z tym zrobi.

theobibok
21.03.2019, 16:02
Czy ktoś wziął urlop / L4 czy coś w tym stylu to już jest sprawa danego gracza, bo wysyła wcześniej informacje do lidera/zarządu. Osoba monitorująca weryfikuję listę w oknie gildii z listą zgłoszeń jaką otrzymała od graczy zgłaszających i w wewnętrznych statystykach odpowiednio notuje bo ma na to dobę a nie w pośpiechu między wyjściem do pracy, spacerem z dzieckiem czy gotowaniem obiadu.
Moje rozwiązanie ma być proste. Po pierwsze nakład pracy do zrobienia tego przez BB jest niewielki (skrypt przerzucający zawartość kolumny z zadaniem gildii do nowej kolumny w chwili zmiany zg)- co daje szanse, że może się nad tym zastanowią i wdrożą w niedalekiej przyszłości.
Co zyskujemy ?
- Członkowie gildii: nie muszą zgłaszać wykonania zg na czacie/w pw/czy inny sposób - po prostu robisz zg i wiesz ze lider/zarząd na spokojnie będzie widział czy zrobiłeś zadanie danego dnia
- Lider/Zarząd: nie musi siedzieć 24/7 i monitorować stanu wykonania zadania by go odnotować, zwłaszcza nerwowo zerkać czy ktoś tuż przed sama zmiana zg na nowe przypadkiem nie zaliczył - bo na weryfikacje będzie miał kolejna dobę a wiadomo ludzie maja rodziny/dzieci/pracę/życie prywatne
- Wszyscy zyskują: brak nieporozumień ze ktoś zgłosił na czacie/szepcie a ktoś nie przeczytał i nie odnotował itp. nieporozumień wynikających z niepoprawnej komunikacji między ludźmi

Tak więc, nawet jeśli w oknie gildii wyświetli Ci ze nie zrobiłeś zg i jedna z osób w zarządzie tak odnotuje. To zapewne druga do której poszła wiadomość o urlopie po pojawieniu się w dowolnym czasie to poprawi. Ale wszystko jest jasne, klarowne i bezstresowe. Widać kto zrobił a kto nie, a jak wysłałeś wiadomość to też masz czarno/na białym że wysłałeś.

Reasumując: to ma być proste w zrobieniu i pomocne dla większości, bo wysyłanie raportów i dorabianie kolejnych rzeczy jest ok, ale czy BB będzie się chciało chcieć ? (pytanie retoryczne)

Lumpola
22.03.2019, 07:05
Super pomysł, dzięki za inicjatywę

Antoni0
22.03.2019, 07:30
popieram !! pomysł na topie i przydatny bo nie widzę by komuś mogło to zaszkodzić:) ale czy BB jest w stanie zrobić coś w kierunku graczy z + dla nas??

Ellaz
22.03.2019, 13:09
popieram :) Zarzad nie bedzie sie stresowal, ze kogos nie odklilal, kto w ostatniej chwili zrobil ZG, a nie zglosil.
Dla mnie super pomysł.

Gomoria
22.03.2019, 16:11
Jak najbardziej za:))

Larxand
23.03.2019, 12:11
W takiej wersji nie. Jeśli już kontrolować, to dodatkowa kolumna powinna zawierać informację o wykonanych zg w tej gildii, np 27/35, albo odsetek wykonanych zg w procentach.

theobibok
24.03.2019, 10:17
Idąc Twoim tokiem rozumowania, można by jeszcze wprowadzić pierwiastek z wykonanych zg, procent wykonania przygód w zg oraz ikonę z aktualnym stanem zdrowia gracza. Ile osób tyle pomysłów na rozbudowę i marne szanse na wprowadzenie przez bb. Ale ten pomysł nie na tym polega, bo rozbudować można to w nieskończoność, ale kto Ci to zrobi ? Statystyki każda gildia sobie prowadzi jakie chce. Dla jednych jest ważna ogólna ilość, dla innych procent z miesiąca itp. itd. Ale nie o to chodzi w tym pomyśle.
Jeszcze raz: Ma być prosto w zrobieniu przez developera, a w tym pomyśle wszystko jest, trzeba tylko wyciągnąć na widok dodatkową kolumnę ze stanem z dnia poprzedniego. Ma to TYLKO i AŻ ułatwić sprawdzanie sobie przez gildie/lidera kto wykonał zadanie. Daje im to więcej czasu i mogę to wykonać bezstresowo i bez obawy że im stan umknie po zmianie zadania gildii na nowe.

Sokaar
25.03.2019, 09:05
tak

Larxand
25.03.2019, 13:56
Idąc Twoim tokiem rozumowania, można by jeszcze wprowadzić pierwiastek z wykonanych zg, procent wykonania przygód w zg oraz ikonę z aktualnym stanem zdrowia gracza. Ile osób tyle pomysłów na rozbudowę i marne szanse na wprowadzenie przez bb. Ale ten pomysł nie na tym polega, bo rozbudować można to w nieskończoność, ale kto Ci to zrobi ? Statystyki każda gildia sobie prowadzi jakie chce. Dla jednych jest ważna ogólna ilość, dla innych procent z miesiąca itp. itd. Ale nie o to chodzi w tym pomyśle.
Jeszcze raz: Ma być prosto w zrobieniu przez developera, a w tym pomyśle wszystko jest, trzeba tylko wyciągnąć na widok dodatkową kolumnę ze stanem z dnia poprzedniego. Ma to TYLKO i AŻ ułatwić sprawdzanie sobie przez gildie/lidera kto wykonał zadanie. Daje im to więcej czasu i mogę to wykonać bezstresowo i bez obawy że im stan umknie po zmianie zadania gildii na nowe.

Czego by nie wymyślić, BB zajmie to 15 lat.
Przekonaj mnie: Jeśli prowadzisz statystyki, to sprawdzając każde zg, masz od razu informację o poprzednim. Co mi da wiedza, że zrobiłeś poprzednie zg, jeśli nie zrobiłeś trzydziestu wcześniejszych?

Aruzus
25.03.2019, 18:15
Czego by nie wymyślić, BB zajmie to 15 lat.
Przekonaj mnie: Jeśli prowadzisz statystyki, to sprawdzając każde zg, masz od razu informację o poprzednim. Co mi da wiedza, że zrobiłeś poprzednie zg, jeśli nie zrobiłeś trzydziestu wcześniejszych?

Właśnie nic nie da, to tak samo niepotrzebne jak grzebanie w cenach przygód, tylko TAM na genialny pomysł wpadają oni, a a TU ktoś z graczy :D
statystyki ZG sam kiedyś robiłem, notowałem kto i kiedy ale nigdy nie usunąłem nikogo z gildii z tego powodu, że realne życie przedkłada nad bezsensowność dukania zadań które zajmują kilka dodatkowych kwadransów albo zmuszają do częstszego niż ktoś chce logowania - aby wyklikać jakąś głupotę

czylli taka zmiana jest zupełnie niepotrzebna, szczególnie że długiego życia settlersowi online nie wróżą, ale w odróżnieniu od śmiesznej propozycji zmiany cen przygód ta byłaby nieszkodliwa, więc dałbym głos neutralny ale autor nie przewidział takiej opcji - a więc nie głosuję :eek:

theobibok
25.03.2019, 20:51
@ Larxand

Niestety nie czytasz ze zrozumieniem.
Jak ktoś prowadzi statystki i sobie je notuje w jakimś dajmy na to arkuszu Google to widzi kto, kiedy i jakie zadania robił. Nie w tym jednak rzecz.
Problem jest w CZASIE na spisanie takiego zadania. Bo niekiedy gracze wykonują je tuż przed samą zmianą na nowe i jak Cię nie ma w grze w okolicach czasowych zmiany na nowe zadanie to nie wiesz kto zrobił a kto nie. Postaram się to jeszcze raz dla co poniektórych przedstawić na przykładzie.
Zaczynamy:
Dla uproszczenia załóżmy że jesteś liderem gildii, która ma 10 członków. Prowadzisz sobie statystyki gildii w arkuszu Google.
Codziennie logujesz się przed 13 (by zdążyć przed zmianą zadania na nowe) i spisujesz kto zrobił zadanie. W swoim arkuszu masz historie wykonanych zadań dla członków Twojej gildii. Prowadziłeś ją systematycznie przez miesiąc i masz całą historię kto robił i kiedy. I teraz nastaje dzień w którym wypadło Ci coś ważnego, że nie zalogowałeś się przed 13 - zadanie się zmieniło znikły informacje kto zrobił zadanie. Możesz wywnioskować ile osób zrobiło po ilości przyznanych monet, ale nie ustalisz kto konkretnie zrobił. Natomiast jak będziesz miał tą kolumnę to jeszcze kolejnego dnia możesz rzetelnie uzupełnić oswoją statystykę. Dzięki tamu zyskujesz TYLKO i AŻ czas. Wiadomo każdy ma życie prywatne, różne sprawy wypadają, nie mówiąc o niespodziewanych aktualizacjach gry nie masz wtedy szans sprawdzić kto zrobił. Po tej drobnej zmianie masz dodatkowe 24 godziny na rzetelne uzupełnienie statystyk. Nie ważne czy prowadzisz je bo lubisz statystyki i wykresy, czy do nagradzania bądź karania graczy. Pomijam wewnętrzne potrzeby każdej z gildii dla czego to prowadzi, ale większość prowadzi w jakiejś tam formie. A ta zmiana daje im komfort na rzetelne i nienerwowe ich prowadzenie. Jeśli ktoś nie korzysta w niczym mu to nie przeszkadza, jeśli korzysta bardzo pomoże.

@Aruzus
Widzisz, Tobie nie potrzebna więc niech nie będzie. Po co ma pomóc 90% graczy jak Ty nie korzystasz. Ja jeszcze rozumiem jakby Ci w czymś kolidowało, ale nie Twoje podejście to typowe: mi nie potrzebne to nikt nie będzie miał. I jeszcze ten głos neutralny :) Nie masz zdania na TAK lub NIE nie głosuj to też wybór neutralny. A jak już coś musisz kliknąć kliknij usuń konto, bo i tak grze nie wróżysz długiego życia. Oszczędź sobie i innym :) A teraz po złości kliknij w głosowaniu na NIE, bo po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że będzie to dla Ciebie typowe zachowanie :)

MWhiteman
26.03.2019, 02:45
rozwiazuje problem przy aktualizacjach, sami wiecie ze czaseto przedluzaja czy sa w trakcie zakonczania zg i nie ma mozilwosci tego ogarnac jak nie roziczysz przed konserwa

Aruzus
26.03.2019, 16:51
@ Larxand

Niestety nie czytasz ze zrozumieniem itd.

@Aruzus
Widzisz, Tobie nie potrzebna więc niech nie będzie. Po co ma pomóc 90% graczy jak Ty nie korzystasz. Ja jeszcze rozumiem jakby Ci w czymś kolidowało, ale nie Twoje podejście to typowe: mi nie potrzebne to nikt nie będzie miał. I jeszcze ten głos neutralny :) Nie masz zdania na TAK lub NIE nie głosuj to też wybór neutralny. A jak już coś musisz kliknąć kliknij usuń konto, bo i tak grze nie wróżysz długiego życia. Oszczędź sobie i innym :) A teraz po złości kliknij w głosowaniu na NIE, bo po Twojej wypowiedzi wnioskuję, że będzie to dla Ciebie typowe zachowanie :)

ale foch! :D :D :D
sam sposób konstrukcji ankiety w twoim przypadku pokazuje podejście do opinii innych graczy: jeśli na TAK to cieszę michę, jak na NIE to gryzę, a najgorszy to ''wróg'' który uważa że coś jest niepotrzebne ;)
ładnie że darowałeś temu który wytknął publiczna ankietę która nie wszystkich zachęca do glosowania (właśnie by uniknąc gryzienia po kostkach), ale jeśli był na TAK to nie musi kasować konta - jaki jesteś dobry :rolleyes:

ale wiesz co, mimo że rubryka która umożliwia kontrolę wykonanie JEDNEGO zadania wstecz jest niepotrzebna to glosowałbym na TAK - jeśli to tobie coś ułatwi (co, będziesz miał dodatkowe narzędzie do nadzorowania graczy w gildii?)
jednak NIE zagłosuję, bo nie lubię gdy ktoś agresywnie lobbuje do swoich pomysłów, ale co tam-jeden głos dla BB nie ma znaczenia, skoro pomysł dobry, potrzebny i łatwy w wykonaniu to zrobią dodatkową rubrykę i będziesz szczęśliwy

theobibok
26.03.2019, 22:14
@Aruzus

Chłopie głosuj jak chcesz lub nie głosuj - osobiście to mi to lotto. Nikt tu agresywnie nie agituje do głosowania na TAK jak mu się nie podoba. Poza tym akurat ja nikogo nie nadzoruje, nie jestem liderem gildii, nie jestem w zarządzie, nie prowadzę statystyk - jestem zwykłym graczem. Dla mnie ułatwieniem będzie to że ktoś widzi czy zrobiłem zadanie czy nie i może to sobie odnotować.
Konstrukcja ankiety jest prosta jak budowa cepa bo nie ma sensu jej rozbudowywać. Dla Ciebie pewnie odpowiednia była by: TAK, NIE, NIE MAM ZDANIA, WSTRZYMUJĘ SIĘ, JESTEM NA TAK ALE PRZECIW, TAK ALE TYLKO W DNI POWSZEDNIE, NIE ALE TYLKO CO DRUGI MIESIĄC, ITP.
Takim osobą nigdy się nie dogodzi. To nie potrzebne, tamto nie potrzebne, ankieta nie tak zrobiona, pomysł nie taki, to bez sensu, gra nie ma sensu i już się kończy. Z takim podejściem jak Twoje świat zatrzymałby się w epoce kamienia łupanego. Nikt nic by nie wprowadzał, nie ulepszał bo i po co.
Nikt Ci nie broni mieć swojego zdania i Ty nie broń innym mieć własnego, że to akurat jest potrzebne. Nie broń innym konstruować ankiet i pomysłów jak chcą.
Nie pasuje - olej temat i zajmij się innym który Cię interesuje. Albo idź na handel i pisz ze ktoś za drogo coś sprzedaje bo jesteś osobą tego pokroju :) I nie płacz jak ciepłe kluchy i chłopiec w rurkach. Nie masz zdecydowanego zdania w tym temacie (ankiecie) to milcz. Bo wiesz - lepiej milczeć i wyglądać jak idiota niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości. Żyj i daj żyć innym :)

rolnik35
26.03.2019, 23:27
@Aruzus

Chłopie głosuj jak chcesz lub nie głosuj - osobiście to mi to lotto. Nikt tu agresywnie nie agituje do głosowania na TAK jak mu się nie podoba. Poza tym akurat ja nikogo nie nadzoruje, nie jestem liderem gildii, nie jestem w zarządzie, nie prowadzę statystyk - jestem zwykłym graczem. Dla mnie ułatwieniem będzie to że ktoś widzi czy zrobiłem zadanie czy nie i może to sobie odnotować.
Konstrukcja ankiety jest prosta jak budowa cepa bo nie ma sensu jej rozbudowywać. Dla Ciebie pewnie odpowiednia była by: TAK, NIE, NIE MAM ZDANIA, WSTRZYMUJĘ SIĘ, JESTEM NA TAK ALE PRZECIW, TAK ALE TYLKO W DNI POWSZEDNIE, NIE ALE TYLKO CO DRUGI MIESIĄC, ITP.
Takim osobą nigdy się nie dogodzi. To nie potrzebne, tamto nie potrzebne, ankieta nie tak zrobiona, pomysł nie taki, to bez sensu, gra nie ma sensu i już się kończy. Z takim podejściem jak Twoje świat zatrzymałby się w epoce kamienia łupanego. Nikt nic by nie wprowadzał, nie ulepszał bo i po co.
Nikt Ci nie broni mieć swojego zdania i Ty nie broń innym mieć własnego, że to akurat jest potrzebne. Nie broń innym konstruować ankiet i pomysłów jak chcą.
Nie pasuje - olej temat i zajmij się innym który Cię interesuje. Albo idź na handel i pisz ze ktoś za drogo coś sprzedaje bo jesteś osobą tego pokroju :) I nie płacz jak ciepłe kluchy i chłopiec w rurkach. Nie masz zdecydowanego zdania w tym temacie (ankiecie) to milcz. Bo wiesz - lepiej milczeć i wyglądać jak idiota niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości. Żyj i daj żyć innym :)

theobibok cóż, odezwałeś się i rozwiałeś wszelkie wątpliwości. Wyluzuj więc i nie obrażaj ludzi, bo jak na razie to zachowujesz się jak idiota i kawał chama. A skoro brak ci kultury to może lepiej samemu milcz, bo za takiego posta jak powyżej to powinieneś dostać bana. Ludzie mają prawo wyrazić swoje zdanie, i nie musi być one zgodne z twoim, a jak Ci to nie pasuje to twój problem. Bo jak na razie to ty obrażasz ludzi, i żądasz aby uznali twój pomysł za świetny, lub się nie wypowiadali w ogóle. Zrobiłeś ankietę i na tym poprzestań, bo o kulturze wypowiedzi nie masz bladego pojęcia.

chrisoset
27.03.2019, 07:34
NIE, za chamstwo i agitację rodem z PRL
ktoś zapomniał, że to gra a nie karny obóz pracy

Larxand
27.03.2019, 11:42
@ Larxand

Niestety nie czytasz ze zrozumieniem. itd.

No to Ci powtarzam jeszcze raz i używając Twoich własnych argumentów i sposobu dyskutowania, bo widzę, ze nie czytasz ze zrozumieniem, a jak ktoś ma inną wizję, to się zachowujesz, jakby Ci wiaderko w piaskownicy zabrali (Aruzus):
Zaczynamy:
Jeśli BB ma poświęcić 15 lat (bo tyle im to zajmie) na rozwiązanie w takiej postaci, to jestem na nie, bo jeśli mają się tym zająć, to niech się zajmą porządnie a nie fragmentarycznie. Tak się składa, że prowadziłem gildię, która liczyła kilkukrotnie więcej niż 10 członków i nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby prowadzić jakieś statystyki tego co, kto i kiedy a już na pewno nie po to, żeby kogoś z czegoś rozliczać. No ale to ja. Inni mają inaczej. Jeśli miałbym takie statystyki prowadzić i rozliczać, to zamiast Excela chciałbym mieć dodatkową kolumnę z informacją kto ile zg wykonał. Nie pierwiastki, całki ani logarytmy (będziesz miał w liceum), tylko proste "x" z "y".
Teraz mniej więcej rozumiesz, dlaczego Twoja propozycja mi nie podchodzi, biorąc pod uwagę, że musiałaby zaangażować BB na długi czas?
Nie wiem czy zauważyłeś, nie dałem głosu na "nie", nie tylko dlatego że z zasady nie głosuję w publicznych ankietach (które swoją drogą są wyraźnym objawem potrzeby kontroli), ale również dlatego że nie jestem kategorycznie przeciw, tylko uważam, że potrzebne jest bardziej kompleksowe rozwiązanie opisanego przez Ciebie problemu.

theobibok
27.03.2019, 11:49
@ rolnik35
@ chrisoset
Odzywam się od początku i jeśli rozwiałem jakieś wątpliwości to to, że mam własne zdanie sposób prezentacji i głosowania we własnym wątku.
Poza tym ja tam nie widzę, aby ktoś kogoś obrażał i zwracał się do kogoś personalnie, że jest idiota i cham lub używał innych epitetów w odróżnieniu od Ciebie. Wychodzi na to że kultury powinieneś się uczyć ale Ty. A jak interpretujesz moją wypowiedź to już Twoja sprawa. Skoro wziąłeś ją do siebie coś musi być na rzeczy.
Slogany i porzekadła są po to, aby przedstawić pewien sposób zachowania a nie po to by kogoś obrazić. Jak teraz napiszę że lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć to znaczy że nazwałem Cię głupim ? Jak chcesz możesz tak interpretować :) albo możesz potraktować jak ogólne powiedzenie dotyczące jakiegoś ogółu lub sytuacji. Nie będę zniżał się do Twojego poziomu i mówił kto tu jest personalnie chamem.
A w tym pomyśle wypowiadać się możesz tak jak autor założył tj. TAK / NIE.
Jak Ci nie pasuje załóż własny wątek, zrób ankietę jaką chcesz. Jakby mnie interesował zdanie na temat mojej ankiety lub ile osób nie interesuje ten pomysł to pewnie tak bym skonstruował ankietę. Szczerze to Was nie rozumiem. Nikogo nie zmuszam do wypowiadania się w tym wątku i nie nakłaniam do oddania głosu na TAK. Chcesz głosuj na NIE lub nie głosuj wogóle. Ale nie będziecie mi w chamski, prymitywny sposób sugerować jak mam robić ankietę lub co zmienić w pomyśle.
Jeszcze raz dla uproszczenia interesuje mnie ile osób jest na TAK a ile na NIE w tym konkretnym pomyśle jednej jedynej dodatkowej kolumny.
Nie interesuje mnie co ktoś by dodał do tego pomysłu i jakby by go widział na własny sposób, itp. Chcesz go przedstawić po swojemu załóż wątek ze zmodyfikowanym pomysłem i własna rozbudowaną ankietą - Twoja wola. Nie będę się czepiał. Ehhh co za ludzie.

Sineard
27.03.2019, 12:01
szkoda słów.

theobibok
27.03.2019, 12:03
@ Larxand
Przeczytaj post powyżej.
Nikt cię nie zmusza do głosowania.
Nie pytam ile zajmie wykonanie tego BB.
Nie pytam czy się komuś podoba ankieta publiczna.
Nie pytam co kto potrzebuje do zmiany w oknie gildii - masz własne potrzeby i pomysł to je przedstaw.
Jakbyście choć trochę szanowali zdanie innych to zastosowalibyście się do zasad przez niego zaproponowanych na starcie.
Np. Ktoś robi imprezę i zaprasza chętnych. Mówi że będzie Whisky i Gin a w tle muzyka klasyczna. A Wy jako przychodzący - przychodzicie w gości i bezczelnie sugerujecie a nawet naciskacie ze to głupie po powinna być Wóda i wina proste. I w ogóle muzyka jest bezsensu po powinna być disco polo.
Czuję się trochę jakbym rozmawiał ze ścianą. Jak nie rozumiecie sedna sprawy to ja pasuje z dyskusją z Waszym kółkiem wzajemnej adoracji.
Mądry zrozumie głupiemu szkoda tłumaczyć.
Pozdrawiam serdecznie :)

theobibok
27.03.2019, 12:20
szkoda słów.

Wstydziłeś się swojej wypowiedzi że ją CAŁKOWICIE zmieniłeś ?
Właśnie szkoda słów :)

kinia19910
27.03.2019, 13:56
(...)Ale nie będziecie mi w chamski, prymitywny sposób sugerować jak mam robić ankietę lub co zmienić w pomyśle.

Seeeriooo? To po co w ogóle ankieta na forum? Forum służy do dyskusji. Trzeba było pisać od razu do Supportu, nikt by niczego jaśnie panu nie sugerował. :D
Zgadzam się z przedmówcami, też nie lubię publicznych ankiet.
Co do samej ankiety, powinna też zawierać opcję "obojętne".
Natomiast co do pomysłu - myślę, że w niczym by to nie zaszkodziło, ale skoro ankieta jest publiczna to nie zagłosuję. :)

theobibok
27.03.2019, 14:18
Seeeriooo? To po co w ogóle ankieta na forum? Forum służy do dyskusji. Trzeba było pisać od razu do Supportu, nikt by niczego jaśnie panu nie sugerował. :D
Zgadzam się z przedmówcami, też nie lubię publicznych ankiet.
Co do samej ankiety, powinna też zawierać opcję "obojętne".
Natomiast co do pomysłu - myślę, że w niczym by to nie zaszkodziło, ale skoro ankieta jest publiczna to nie zagłosuję. :)

Tak forum służy do dyskusji. A ankieta służy osobie która ją zakłada. Jak ktoś chce poznać ile osób miało katar to robi ankietę jaka mu potrzebna. Np. Miałeś katar ? odpowiedz TAK/NIE. Nie interesuje go czy to katar alergiczny, zatokowy czy inny - to i nie daje takiej opcji w ankiecie.
Wchodzisz na forum widzisz ten temat, czytasz pomysł, widzisz ankietę publiczną. Nie lubisz takich to nie głosujesz. Po co pisać na forum że ich nie lubisz ? Myślisz że autora to interesuje ?
Nie lubisz ankiet publicznych i nie głosujesz - i ja to szanuje.
Głosujesz na NIE - ja to szanuje.
Głosujesz na TAK - ja to szanuje.
Twoja opinia o rodzaju ankiety, ilości pytań w ankiecie, co by dołożyć do pomysłu - niekoniecznie bo o to nie pytam.

PS. Szczerze powiedziawszy to pierwszy raz przedstawiłem pomysł i pierwszy raz w życiu zakładałem tu ankietę. Dodałem interesujące mnie pytania, a na resztę opcji (publiczna/nie publiczna) nie zwróciłem uwagi. Dla mnie to było bez znaczenia. Są osoby które głosowały na nie i ja to szanuje. Słowa im nie napisałem że głosowały tak a nie inaczej. Ich wola i chciałem poznać ich zdania które wyrazili tak jak chcieli ale w formie jaką przewidział autor. A reszty marud którym nie pasuje nawet nie meritum sprawy tylko forma - kompletnie nie rozumiem.

szwargotka
27.03.2019, 15:20
Theobibok - ale jesteś męczący, gdybym miała w domu takiego nerwusa to bym go spakowała i wystawiła walizki za drzwi :p
a gdyby w gildii ktoś zaczął mnie rozliczać jak nauczyciel dzieci z zadań domowych to też bym się pożegnała, na szczęście gram z ludźmi dorosłymi i raczej odpowiedzialnymi. Ty chyba miałeś pecha bawić się często z osóbkami z łapanki, które trzeba kontrolować, uczyć prostych zasad a czasem kultury której sam się nie nauczyłeś, bo od kogo?

theobibok
27.03.2019, 15:34
Theobibok - ale jesteś męczący, gdybym miała w domu takiego nerwusa to bym go spakowała i wystawiła walizki za drzwi :p
a gdyby w gildii ktoś zaczął mnie rozliczać jak nauczyciel dzieci z zadań domowych to też bym się pożegnała, na szczęście gram z ludźmi dorosłymi i raczej odpowiedzialnymi. Ty chyba miałeś pecha bawić się często z osóbkami z łapanki, które trzeba kontrolować, uczyć prostych zasad a czasem kultury której sam się nie nauczyłeś, bo od kogo?

A co Twój post wnosi do tematu ? Jak dla mnie to wielki spam w temacie.
Zarzucasz mi jedynie, że jestem męczący i nerwowy - mimo, że ja Ciebie w żaden sposób nie zaczepiłem.
Zagłosowałaś jak chciałaś, coś tam bez sensu o kontroli napisałaś -nawet tego nie skomentowałem. Czego chcesz jeszcze ?
Kultury mnie uczyć ?
Napisać/pochwalić się z kim grasz i jak grasz ? Że jesteś dorosła i odpowiedzialna ?
A co to mnie interesuje ?
Graj z kim chcesz i jak chcesz. Jeden lubi szachy inny warcaby. Niech każdy ma prawo grać w co chce i jak chce.
Żenujący i zaczepny post. Niestety pokazujący tylko Twój poziom dorosłości i kultury.
Pozdrawiam serdecznie :)

rolnik35
27.03.2019, 15:45
theobibok bardzo lubisz porzekadła, których jednak jak widać nie rozumiesz. Nim jakiegoś użyjesz, zastanów się czy rozumiesz co ono oznacza i jakie ma przesłanie. Bo obraziłeś ludzi swoim "porzekadłem" i kontekstem w jakim go użyłeś ("Bo wiesz - lepiej milczeć i wyglądać jak idiota niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."), którego albo nie rozumiałeś używając, albo celowo odwracasz kota ogonem. Czytaj ze zrozumieniem to co piszesz, choć po twoich wypowiedziach widzę, że to ty masz problem ze zrozumieniem idei forum i ludzi się tutaj wypowiadających, a nie ludzie ciebie. My sobie dyskutujemy, a ty się rzucasz na wszystkich, którzy napiszą coś więcej niż "tak" lub "nie". Niektórzy jak widać mają nieco więcej do powiedzenia. Ale to za trudne do zrozumienia.

Masz wyniki swojej ankiety TAK/ NIE, i się ciesz, a jeśli nie podoba ci się (i nie interesuje cię, jak sam wciąż powtarzasz) co ludzie piszą, to nie czytaj i się nie wypowiadaj, zwłaszcza w sposób obrażający przedmówców, a później nie udawaj, że nie rozumiesz o co ludziom chodzi, bo przecież ty jesteś OK, a wszyscy wokół są inni. Miałeś nie dyskutować z naszym "kółkiem wzajemnej adoracji" a nadal ciągniesz te swoje wywody (czyli jesteś kłamcą), i nadal chcesz nam udowodnić, że jesteśmy głupsi od ciebie i niczego nie rozumiemy. I jak ci tutaj wierzyć... :) Ale niech i tak będzie :)

Żenujący to jesteś ty. I nie jedna osoba ci to już napisała, ale po tobie spływa to jak po kaczce bo przecież ty masz rację, a wszyscy wokół są pozbawieni kultury, rozumu i wszystkiego czego tobie brak... chłopcze.

A jako, że lubisz porzekadła ustąpię ci pola z tymi słowami: "Nigdy nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." I to tylko porzekadło; ja absolutnie cię nie obrażam :) I dłużej wymiany zdań z tobą ciągnąć nie będę, bo to daremne i niczemu nie służy.

kinia19910
27.03.2019, 15:58
Tak forum służy do dyskusji.
(...)
Twoja opinia o rodzaju ankiety, ilości pytań w ankiecie, co by dołożyć do pomysłu - niekoniecznie bo o to nie pytam.

Więc po to piszę - bo to dyskusja. Propozycje, co by tu dołożyć do pomysłu, to też dyskusja. Temu właśnie ma służyć forum - przedstawiasz pomysł, czytasz co ludziki piszą i udoskonalasz. Serio tego nie rozumiesz? W innym wypadku możliwe byłoby zakładanie ankiet a, b, c - bez komentowania, ale wtedy to już nie byłoby forum.
Widzę, że w ogóle nie akceptujesz krytyki, cóż...

Wracając do tematu: pomysł jest w porządku.

I teraz muszę znów wrócić do ankiety: tak jak mówiłam, pomysł jest w porządku, i zagłosowałabym "ZA" gdyby ankieta nie była publiczna, bo nie lubię publicznych ankiet. Tak, to że ja nie lubię, jest moją własną, subiektywną opinią nt. tejże ankiety. Opinię nt. pomysłu przedstawiłam wyżej.

I na przyszłość:
Głos odnośnie ankiety (nie tylko mój), że powinna zawierać opcję "OBOJĘTNIE" nie jest już opinią, tylko wskazówką dla BB i dla autorów samych pomysłów czy dany temat jest "chodliwy" czy komuś zwisa, mówiąc kolokwialnie. Ponadto, regulamin tego działu również mówi, że ankieta powinna zawierać opcję "OBOJĘTNIE"

Temat powinien zawierać ankietę złożoną z trzech możliwości wyboru: ZA, PRZECIW, OBOJĘTNE. Opis owych możliwości może odbiegać od zaproponowanego modelu, jednakże musi umożliwić jasne sprecyzowanie opinii o pomyśle/sugestii.

Mam nadzieję, że teraz zrozumiałeś i przestaniesz naskakiwać na każdego kto się z Tobą w czymkolwiek nie zgadza, bo to słabe jest... :)

theobibok
27.03.2019, 16:17
@ kinia19910

Jakby mój pierwszy post był sformułowany w sposób otwarty na dyskusję np. Wypowiadajcie się co by tu jeszcze można dodać/ulepszyć. To jak najbardziej oczekiwałbym dodatkowych uwag w treści postów. Forma pomysłu była zamknięta.
Zrozum - mnie interesuje jak nazwa tematu wskazuje DROBNA zmiana w oknie gildii a nie rewolucja. Nie interesuje mnie nic innego jak tylko czy ktoś jest ZA lub PRZECIW temu co KONKRETNIE zaproponowałem. Nic mi nie daje że ktoś nie ma zdania, bo jak nie ma to niech się nie wypowiada.

Aczkolwiek tak jak pisałem pierwszy raz zakładałem ankietę i nie zwróciłem uwagi na mi obojętną formę publicznej/nie publicznej. Nie zwróciłem też uwagi, że ma mieć 3 opcje w regulaminie. Umożliwiła założenie ankiety z dwoma pytaniami to tak zrobiłem. Było by wymuszone 3 były by 3. Mój błąd jeśli faktycznie jest 3 pytania w regulaminie. I to jest merytoryczne uzasadnienie które mnie przekonuje.

Pisałem też, są osoby które się nie zgadzają, zagłosowały na NIE i na nikogo nie naskakuje, więc nie wiem czemu tak twierdzisz. Jeśli ktoś się wypowiada nie zgadzając ze mną to czemu ja nie mogę nie zgadzać się z nim ? To jest słabe - że niektórzy mogą krytykować, a autorowi zabrania się obrony własnego zdania.

@ rolnik
Ostatni raz w ramach wyjaśnienia. Czytać to nie to samo co czytać ze zrozumieniem.
Nie napisałem, że z nikim nie będę rozmawiał w tym wątku - odpowiadam innym osobom a nie "kółko".
"Kółko wzajemnej adoracji" tyczyło się osób powyżej mojej wypowiedzi- tj. Aruzus, chrisoset, Larxand, rolnik35

I nie żebym Cię obrażał. Pozdrawiam serdecznie :)

Aruzus
27.03.2019, 21:12
no i jest puenta, podsumowałeś dosadnie ale mam wątpliwość czy sam wiesz czego to dotyczy, trochę wątpię :D
tylko pamiętaj że obiecałeś tłumaczyć coś OSTATNI raz i nie przeszkadzaj już w głosowaniu, którego temat sam wymyśliłeś bo po prostu mu szkodzisz, im mniej obiboka tym lepiej dla tematu

BB_Penelopa
28.03.2019, 12:37
Witam serdecznie!

Dziękuję Autorowi za propozycję.
Pomysł wkrótce zostanie przekazany.:)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

sayanne2604
31.03.2019, 21:37
jestem jak najbardziej na tak

MOD_Victoria
05.04.2019, 14:50
Dzień dobry,

proszę o zachowanie minimum kultury w swoich wypowiedziach. Na forum zasady również obowiązują.

Pozdrawiam
MOD_Victoria

Kazuio
05.08.2019, 20:41
@BB_Penolopa, proszę powiedzieć na jakim etapie jest ten bardzo pomocny pomysł? Został przekazany i co dalej z nim?

MOD_Victoria
16.08.2019, 10:45
@BB_Penolopa, proszę powiedzieć na jakim etapie jest ten bardzo pomocny pomysł? Został przekazany i co dalej z nim?

Zapoznaj się z tym tematem (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46454-Co-się-dzieje-z-przekazywanymi-pomysłami).

Pozdrawiam
MOD_Victoria

Raf-Dan
28.08.2019, 19:09
Trochę dawno nie byłem na forum, a tu taka ciekawa propozycją. Jestem jak najbardziej za. Nasza gildiia też prowadzi własne statystyki wykonywania zadań. Jest to bardzo uciążliwe zarówno dla członków gildii, bo muszą zgłaszać wykonanie zadania, jak i członków Rady gildii, którzy muszą prowadzić tabelkę pokazującą każdego gracza i jak sumiennie podchodzi do wykonywania zadań. Zaproponowane rozwiązanie nie powinno stanowić nie lada wyzwanie dla programistów, a nam graczom da duże ułatwienie. Gratuluje theobibok pomysłu.

dorottak
28.08.2019, 22:15
Jestem za, bardzo dobry pomysł

Gibusia
28.08.2019, 22:31
Ekstra pomysł! jestem za :) Czekam na realizację :) :) :) Pozdrawiam.

A_Aisza
29.08.2019, 04:36
Jestem na tak !!!

andrzejon26
29.08.2019, 07:26
Jak najbardziej jestem na TAK

natka27
29.08.2019, 10:29
Nieduża zmiana, ale może sporo pomóc w niektórych gildiach :), jestem za

Dzonii
29.08.2019, 14:06
A ja jestem na NIE, bycie w gildii nie jest obowiązkowe. Ale do sedna nie róbmy z gildii przedszkola że mus wykonania bo do kąta cię wyślemy.
Obecnie monety dostają tylko ci co robią zadania, więc o co cały ból.
A raportowanie czy inne metody "kontroli" kto zrobił zadanie domowe to przesada. Tylko szkoda że takie gildie nie działają w dwie strony że tu kontrola ale jak coś wypadnie to kopa z gildii

Glavo
29.08.2019, 19:08
Zagłosowałem za 'Za', może ktoś na tym zyska...
Jednego pojąć nie mogę: aż taki rygor i mus mają niektóre z gildii? Aż mnie ciary przechodzą, jakbym miał się logować i tłumaczyć z wczorajszego dnia, dlaczego nie zrobiłem zadania, bo miałem grilla i byłem tylko na chwilkę.

MOD_Victoria
11.09.2019, 14:03
Dzień dobry!

Podobnie jak w przypadku dodania informacji o tym kiedy członek gildii ostatni raz logował się do gry - dodanie informacji o statusie wykonania ostatniego zadania gildii również nie jest możliwe ze względu na ochronę danych. Jest to uważane za formę kontroli i nadzoru, a BB są temu przeciwni. W chwili obecnej nie ma szans na realizację tego pomysłu.

Pozdrawiam
MOD_Victoria