PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiany w grze - 19.03.2019 - Dyskusja

BB_Penelopa
11.03.2019, 15:49
Witam!

Zapraszam do podzielenia się opiniami na temat nadchodzących zmian, opisanych > tutaj (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46242)<.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Longer02
11.03.2019, 17:18
a co z poprawa 30 minutowych logowań ???
co z wieszaniem gry przy przechodzeniu wyspa-przygoda ???
co z zatrzymywaniem gry przy zamykaniu przygody ???
co z zatrzymywaniem gry przy klikaniu czegokolwiek na wyspie???
Kiedy naprawicie podstawowe błędy?? zamiast skórek władyki itp :)))

stachu_stach13
11.03.2019, 17:29
Premia - Szczegółowa Mape Gwiezdna z Obserwatorium oddziałuje poprawnie na Generała Anslema. ??? tylko ? przecież to w ogóle nie działa xD
zajmujecie się pierdołami zamiast zacząć od podstaw.

pretor29
11.03.2019, 17:59
-Niewyczerpalna Kopalnia Żelaza jest teraz dostępna w zakładce "Architekt" u Kupca w grze.
-Mechanika Choinki na prezenty została ulepszona *. Pudełko trafi do Menu gwiazdy - będzie można je otworzyć, aby zobaczyć prezent. Liczba przedmiotów w paczce będzie odpowiadała ilości Choinek na prezent, które masz na swojej wyspie.
-Następujące ozdoby świąteczne mogą teraz zostać usunięte z Menu Gwiazdy: Zimowa ławka, Chata Bożonarodzeniowa, Sterta prezentów, Piramida Bożonarodzeniowa, Latarnia Ze Słodkich Lizaków i Pomnik Dziadka Do Orzechów.
-Czas odnowienia Sali Miodów i Stanicy Wywiadowców został skrócony o jedną godzinę, aby poprawić ogólny czas gdy budynki są używany regularnie.
-Poprawiono teksty stałych niebieskich i czerwonych skórek Domu Władyki, aby odróżnić je od tymczasowych skórek.
-Skorygowano wiele opisów w sklepie i podpowiedzi dla budynków.
-Poprawiono wiele opisów w całej grze, aby pasowały do interfejsu.

hahaha serio ? moze jeszcze zajmijcie sie zmiana koloru kursora ... bledow jest tysiace z ktorymi nic nie robicie bo was przerastaja a bawicie sie w nikomu niepotrzbene glupoty...

ale wazne ze wcisniecie kolejna kopalnie z klej moze ktos naiwny kupi , nie bez powodu zbieglo sie to z ostatnim HH

rolnik35
11.03.2019, 18:03
No obserwatorium nie działa w ogóle, ale teraz, O NIEBIOSA, będzie działało na Anslema, czyli jednego z najrzadziej chyba używanych specjalistów z tria (Vargus - Nusala - Anslem). Cieszmy się i radujmy, naprawdę rewelacja. Tą drogą być może do końca roku zacznie ten "wspaniały budynek" działać również na majora.
Generalnie wspaniałe i bardzo potrzebne zmiany. Usuwanie jakichś ozdobników z gwiazdy, poprawione opisy skórek, poprawione opisy żeby pasowały do interfejsu... Szkoda, że do niedawna działające funkcje w grze nadal nie działają jak powinny, ale opisy będą lepiej pasować, a to jest najważniejsze. Wiem, wiem, należy się cieszyć bo gra się rozwija i grono specjalistów pracuje nad jej błędami. No i będzie niewyczerpalna kopalnia żelaza o która tak multum ludzi płakało. Wspaniale. Potrzebna jak... Nie ważne.

Amber_Pl
11.03.2019, 18:10
stachu_stach13 ależ działa... kwaterek jak wystartuje na przygodę, płynie szybciej niż Mikołaj po ulepszeniu na szybkość, to że reszta generałów płynie starym czasem to przecież nie ma znaczenia, kto by się takimi drobnostkami przejmował, ale mamy mały plus... kwaterek jak dopłynie na przygodę chyba z nudów w oczekiwaniu na resztę wolnej chołoty, zwija i stawia na nowo obozowisko, niby takie małe a jednak cieszy duszę, gdy oglądamy to przez 13 minut :D

zatem uszy do góry bo mamy progres... Anslem ponoć będzie szybciej płynął
i jak tu nie kochać BB

ArturGrab
11.03.2019, 18:28
Czyli stacja pogody i obserwatorium nie zostanie naprawione mimo znanego błedu.
Czyli grube błędy a zajmują sie pierdołami, chyba że zaskoczą nas jak prezentem i ta niespodzianka kryje się
"Poprawiono wiele opisów w całej grze, aby pasowały do interfejsu."

sparkz
11.03.2019, 18:43
No obserwatorium nie działa w ogóle, ale teraz, O NIEBIOSA, będzie działało na Anslema, czyli jednego z najrzadziej chyba używanych specjalistów z tria (Vargus - Nusala - Anslem).

Mnie w tym komunikacje najbardziej nie bawi Anslem, tylko sam fakt tego, ze glosno sugeruja jaki b*rdel tam maja, skoro problemy z generalami trzeba naprawiac pojedynczo (bo najwyrazniej jest wiecej niz jeden skoro nie da sie ich wszystkich zalatwic za jednym zamachem).

chrisoset
11.03.2019, 19:24
a wiecie o tym, że zmiana ze skróceniem odnowienia Stanicy i Sali miodów już jest na serwerach produkcyjnych ? zdaje się od konserwy ratującej start eventu wentylowego? Niezły "bałagan" macie w tym Archeo siostry.

kriskolo76
11.03.2019, 19:50
U mnie szczegółowa Mapa Gwiezdna z Obserwatorium oddziałuje niepoprawnie na wszystkich generałów ;(((((

tomekj9
11.03.2019, 20:14
możecie się zalogowac?

Igorb1985
11.03.2019, 20:28
A co z dublami receptur , gdzie po zrobieniu 27 ciągów przy 25 rzekomo wymaganych dalej mam brak dwóch receptur do fulla w kużni? Nie mówiąc już o innych znajomych, którzy tych dubli mają i po 6?

Pylos1
11.03.2019, 21:07
,,Premia - Szczegółowa Mape Gwiezdna z Obserwatorium oddziałuje poprawnie na Generała Anslema." A co z Generałem Kwatermistrzem.

rolnik35
11.03.2019, 21:51
Ludzie, przestańcie się czepiać jakichś drobiazgów; są ważniejsze rzeczy:

"-Poprawiono teksty stałych niebieskich i czerwonych skórek Domu Władyki, aby odróżnić je od tymczasowych skórek.
-Skorygowano wiele opisów w sklepie i podpowiedzi dla budynków.
-Poprawiono wiele opisów w całej grze, aby pasowały do interfejsu."

:D

Betooniusz
11.03.2019, 21:58
Mnie w tym komunikacje najbardziej nie bawi Anslem, tylko sam fakt tego, ze glosno sugeruja jaki b*rdel tam maja, skoro problemy z generalami trzeba naprawiac pojedynczo (bo najwyrazniej jest wiecej niz jeden skoro nie da sie ich wszystkich zalatwic za jednym zamachem).

Kryterium które decydowało o wprowadzeniu poprawek był alfabet i w efekcie mamy poprawkę dla Anslema, reszta błędów zostanie fachowo naprawiona prawdopodobnie jeszcze w tym roku ;) Wiara czyni cuda!

http://seriale.frey-united.com/najlepszesitcomy/sasiedzi-par-a-mat-5.jpg

Longer02
11.03.2019, 22:10
czyli jak zwykle nie naprawili kompletnie nic, tylko portfelik z kasa będzie grubszy bo kopalnia:PP
a my zwykłe szare ludki logujmy sie przez 30 minut , w końcu studencki kwadrans a nawet 2 - do wybaczenia :))
a ze po zalogowaniu gra sie zatrzymuje? no cóż, wtedy idziemy zrobić kawę, pranie, ugotować obiad, posprzatać. Po 2 h napewno ruszy , więc głowa do góry:)) wieczór przyjdzie , mozna zgonić na nadmiar grających z pracy wracających:)) zacina? ehh po dniu pełnym wrażeń na grze i to się wybaczy :)

nokia3510i
11.03.2019, 22:17
Czyli techniczne rzeczywiste problemy z logowaniem i stabilnością czy zawieszaniem się gry od jakiegoś 1 grudnia 2018 roku wciąż pozostają nie naprawione, za to otrzymujemy poprawki błędów phef opisów, nazw, literówek.

3 miesiące i dalej NIC...

:mad:

MarexK
12.03.2019, 06:39
Dorzucę i ja do ogródka.
"Uroczy Ogród" zrobiłem 3 premie (a mam zrobić 20) i żadnej mi nie zaliczył.

RomAx105
12.03.2019, 09:06
Dorzucę i ja do ogródka.
"Uroczy Ogród" zrobiłem 3 premie (a mam zrobić 20) i żadnej mi nie zaliczył.

Bo to ma być jedna premia na 20 budynków jednocześnie. Mój rekord to 18 szt za jakieś 10 tys monet które wydałem na przestawianie budynków.SIC!

zvirvanbart
12.03.2019, 10:16
Czy osoby, które wtopiły przez błąd na przygodzie ( Obserwatorium ) otrzymają zwrot przygody?

MalOdkrywca
12.03.2019, 10:47
[QUOTE=Igorb1985;279617]w tym temacie jest już sporo starych graczy, 27 pełnych ciągów, 4 duble w gwieździe i brak jednego planu, dodam jeszcze jeden aspekt tego niby błędu, a jak to się ma do wiarygodności pozostałych dropów? 27 pełnych ciągów wypraw i 4 budynki? daje to pełny obraz bubla, 104 wyprawy i 4 budynki, przy takiej kreatywności zaczynacie przebijać anno

roninasa
13.03.2019, 04:50
A GDZIE INNE BŁĘDY ? Jak zatrzymywanie się gry, podczas grania, robienia przygód, długie wczytywanie się samej gry, grę ja muszę ze 3 razy wgrywać żeby jako tako poprawnie działała, stawiam kopalnie i zaraz muszę od nowa je stawiać to samo z grubasami, puszczam ich i zaraz to samo od nowa. Zadanie tygodnia - powinno mieć możliwość włączenia i wyłączenia go. Wykasowania z zadań Gildii - robienie przygód, kto miał iść w górę z poziomami, to poszedł, lub idzie. Dublowanie budynków do produkcji, bez sensu, w miejsce 2 budynku można np: zakupić lub dostać jakąś premię żeby to samo robiła co 2 budynek, na stałe a sam budynek zmieniał kolory po każdym podrasowaniu, Są braki miejsca na wyspach a nowe budynki i tak duże, które jeszcze bardziej to ograniczają, pomimo wykasowania gór ( skał ) Są ładne ale za duże ! jak - siedziba gildii, laboratorium, obserwatorium, twierdza i stanica wywiadowców.

Iphoris
13.03.2019, 10:50
Premia - Szczegółowa Mape Gwiezdna z Obserwatorium oddziałuje poprawnie na Generała Anslema. ??? tylko ? przecież to w ogóle nie działa xD
zajmujecie się pierdołami zamiast zacząć od podstaw.

Nic dziwnego, że wprowadzenie jakiejś prostej poprawki zajmuje kilka miesięcy albo i więcej, skoro trzeba je wprowadzać osobno dla każdego istniejącego bytu w grze.
Programowanie zorientowane obiektowo... Mówi wam to coś?

Mam pytanie: czy jeżeli zmieniłem nazwę swojemu Anslemowi, to poprawka go obejmie, czy będę musiał poczekać, aż obsłużą go indywidualnie? XD

rolnik35
13.03.2019, 11:23
Mam pytanie: czy jeżeli zmieniłem nazwę swojemu Anslemowi, to poprawka go obejmie, czy będę musiał poczekać, aż obsłużą go indywidualnie? XD

:D Celne pytanie. Dobrze by było, żeby BB się do tego ustosunkowało, bo ja również zmieniłem mu imię. :D

Pylos1
13.03.2019, 11:37
;)

stachu_stach13
13.03.2019, 16:02
:cool:
Nadchodzi wiosna, przygotujcie się! Upewnijcie się, że jesteście przygotowani na nadchodzący sezon i zdobądźcie dodatkowe klejnoty!
to juz jest szczyt bez czelnosci w ich wykonaniu :mad::mad:

pretor29
13.03.2019, 16:04
:cool:
Nadchodzi wiosna, przygotujcie się! Upewnijcie się, że jesteście przygotowani na nadchodzący sezon i zdobądźcie dodatkowe klejnoty!
to juz jest szczyt bez czelnosci w ich wykonaniu :mad::mad:

to chyba oni powinni sie przygotowac, bo nie ogarniaja tego bajzlu ...

Androm3da
14.03.2019, 14:15
Tak z ciekawości przetestowałem pierwszą premię z obserwatorium (prosta mapa gwiezdna) na różnych generałach i wydaje się że działa poprawnie. Tak że myślę, że gdyby nie wyciągali z budynku dwóch pozostałych premii i nie dawali ich osobno do kupca za kwiaty, to wszystkie działały by poprawnie, wystarczyło tylko zwiększyć cenę obserwatorium za równowartość tych dwóch premii.

znik3040
14.03.2019, 16:06
Kiedy można będzie wreszcie dawać plusy/minusy do komentarzy? przynajmniej będziecie wiedzieli konkretnie za czym są gracze a za czym nie są.

set2g
15.03.2019, 17:39
Jak po kolejnej aktualizacji, po paru h gry i kilku zmianach stref wyspa <-> przygoda <-> znajomi, gra będzie się nadawała tylko do reloga, to całe te zmiany możecie sobie w buty wsadzić.

master1x
15.03.2019, 21:34
Obserwatorium w ogóle, nie działa. Na 75% szybkości geneałowie ulepszeni lądują na przygodzie aladyn i lampa oliwna po 8 minutach, nawet ulepszony kwatemistrz.

set2g
16.03.2019, 16:54
Jako że na obecnej wersji na testowym powyższe łatki są już wprowadzone (prawdopodobnie), to jak to BB_Penelopa pisała, śpiesze ją powiadomić że obserwatorium nadal nie działa jak trzeba :D
Generalnie każdy generał, który jest wyszkolony (nawet 1pkt) nie jest przyspieszany widać to na poniższym scr
https://i.imgur.com/gLxJjPl.png

Kwatermistrz niewyszkolony cały czas głupieje i stawia sie i znika przez czas oryginalnie potrzebny mu do dotarcia (15 /8 min)

rolnik35
18.03.2019, 11:19
zakładam set, że w niedługim czas bot Penelopa dokona translacji odpowiedzi od BB i napisze:
"Obserwatorium działa prawidłowo. Premia z obserwatorium nie sumuje się z premią do ruchu z umiejętności (specjalizacji), ponieważ w opisie jest wyraźnie napisane, że mapy gwiezdne działają niezależnie i nie można ich łączyć z innymi premiami w celu uzyskania większego efektu."

Oczywiście obecnie poniżej w opisie Obserwatorium jest napisane, że specjalizacje sumują się z mapami, ale kto by się tam tym przejmował. BB zmieni (zaktualizuje) opis budynku (bo obecny jest nieprawidłowy i nie pasuje do interfaceu gry ;) ) i napisze, że wszystko jest ok. A że kwatermistrze się rozkładają i składają... no cóż, tak miało być, ale nikt o tym nie napisał, bo to taka bonusowa niespodzianka ;)

sparkz
18.03.2019, 12:07
A że kwatermistrze się rozkładają i składają... no cóż, tak miało być, ale nikt o tym nie napisał, bo to taka bonusowa niespodzianka ;)

Przeciez to logiczne.

Wyobraz sobie, ze przyjezdzasz na impreze godzine za wczesnie. Tez bys sie z nudow rozkladal i skladal, chociazby dla zabicia czasu.

Ranhea
18.03.2019, 20:12
Przeciez to logiczne.

Wyobraz sobie, ze przyjezdzasz na impreze godzine za wczesnie. Tez bys sie z nudow rozkladal i skladal, chociazby dla zabicia czasu.

Sparkz!
Takie komentarze powinny byc poprzedzone spoilerem, zeby nie pic w trakcie ich czytania :)

dziadunio76
18.03.2019, 23:01
Jak zwykle nic konkretnego. Wiedza ze maja powazne buble nic z tym nie robia i serwery wylaczaja. Wczesniej gralem dlugo teraz raz na 2 dni sie zaloguje ( o ile sie uda ) no to tyle. gra upada.

Iwona_D
19.03.2019, 03:31
Sparkz!
Takie komentarze powinny byc poprzedzone spoilerem, zeby nie pic w trakcie ich czytania :)

to ja się jednak chyba napiję :)

znik3040
19.03.2019, 09:06
A tych konserw które trwają 4h to na serio nie da się zrobić tuż po północy od 01:00 do 05:00 ??????

A co do samych byczorów w grze, zdaje się że BB kopiuje Microsoft z czasów jego świetności, kiedy błąd to nie był błąd lecz ....... właściwość. ech....
a to całe obserwatorium to jedna wielka wtopa. czy tego naprawdę nie dało się wyłapać na testach? to jest po prostu żałosne. czy tych mechanizmów premiowych nie da się ogarnąć jednym algorytmem???? czy każdego gienka trzeba poprawiać z osobna???

to samo serwery. czemu one tak mulą? zrozumiałbym gdyby to był jakiś RTS, bo to wymaga mocy. ale to jest gra w zasadzie strategiczna i nie wiem, co tu ma się zamulać. coś mi się zdaje że ta gra jest do kompletnego refaktoringu, czyli wszelkim zmianom STOP i do roboty naprawiać byczory. czy BB to zrobi? szczerze wątpię. byleby tylko kasę zbierać ze sprzedaży klejek.

niech lepiej BB idzie tu: http://sanctus.pl/index.php?grupa=44&podgrupa=193&doc=140 może się w tym odnajdzie.

ooo widzę że na testowym już wielkanoc, i bardzo dobrze. ciekawe ile byczorów po raz kolejnych zostanie przegapionych.

The_BEAST_r10
19.03.2019, 09:07
A tych konserw które trwają 4h to na serio nie da się zrobić tuż po północy od 01:00 do 05:00 ??????

BB w nocy nie pracuje.

ArturGrab
19.03.2019, 11:58
A powinni może wtedy było by mniej błędów kiedy nie musieliby w nocy w stawać na konserwy.

BB_Penelopa
19.03.2019, 12:28
Witam!

Na serwerze testowym nie jest dostępna wersja, która dziś zostanie wgrana. Proszę o informacje zwrotne po dzisiejszej aktualizacji.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

BB_Penelopa
19.03.2019, 12:41

A co do samych byczorów w grze, zdaje się że BB kopiuje Microsoft z czasów jego świetności, kiedy błąd to nie był błąd lecz ....... właściwość. ech....
a to całe obserwatorium to jedna wielka wtopa. czy tego naprawdę nie dało się wyłapać na testach? to jest po prostu żałosne. czy tych mechanizmów premiowych nie da się ogarnąć jednym algorytmem???? czy każdego gienka trzeba poprawiać z osobna???

to samo serwery. czemu one tak mulą? zrozumiałbym gdyby to był jakiś RTS, bo to wymaga mocy. ale to jest gra w zasadzie strategiczna i nie wiem, co tu ma się zamulać. coś mi się zdaje że ta gra jest do kompletnego refaktoringu, czyli wszelkim zmianom STOP i do roboty naprawiać byczory. czy BB to zrobi? szczerze wątpię. byleby tylko kasę zbierać ze sprzedaży klejek.

niech lepiej BB idzie tu: http://sanctus.pl/index.php?grupa=44&podgrupa=193&doc=140 może się w tym odnajdzie.

ooo widzę że na testowym już wielkanoc, i bardzo dobrze. ciekawe ile byczorów po raz kolejnych zostanie przegapionych.

Witam!

Obecnie nie możemy przeprowadzać aktualizacji nocą. Prace techniczne wykonujemy za to wówczas, kiedy mamy najlepsze zaplecze, najwięcej pracowników, którzy mogą zareagować w przypadku jakichś komplikacji. Nie jest to przejaw złej woli, lecz tak się po prostu składa, że jak to w biurach bywa, pracujemy w dzień.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Pr0mcio
19.03.2019, 12:44

Tu masz wyjaśnione dlaczego :eek:
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46234-Problem-z-Logowaniem?p=279778&viewfull=1#post279778

Mario467_PL
19.03.2019, 12:49
Wielka bitwa nadal zamglona :/
Pytanie do Penelopy, bo nie satysfakcjonuje mnie odpowiedź z supportu, że przygoda nie będzie zwracana. Jak wszyscy wiemy, jest to ostania przygoda z serii, w której pozyskanie pierwszej przygody i koszty poniesione w trakcie ich robienia, są bardzo wysokie, a wyniku WASZEGO błędu przygody nie mogę zakończyć i co za tym idzie, uzyskać ulepszeń do kuźni. Oczekiwałbym aby jednak przygoda została zwrócona, czym chociaż w niewielkim stopniu, zmylibyście swoje winy.

set2g
19.03.2019, 12:51

Ale to zostało wyłapane i dokładnie wypunktowane na testowym, ale i tak błędy zostały przepchnięte, nie wierze w to że było to niezauważone.

to samo serwery. czemu one tak mulą? zrozumiałbym gdyby to był jakiś RTS, bo to wymaga mocy. ale to jest gra w zasadzie strategiczna i nie wiem, co tu ma się zamulać.

Jak coś ma kod tak sknocony to nie wiem ile byś serwerowi mocy nie dał to i tak będą problemy, wina zapewne nie leży w sprzęcie, przecież Ubi ma własne datacenter do obsługi ich wszystkich gier online i raczej one nie stoją na amigach(bez obrazy dla amigi ;)) tylko renomowanym sprzęcie.

znik3040
19.03.2019, 13:34
Witam!

Obecnie nie możemy przeprowadzać aktualizacji nocą. Prace techniczne wykonujemy za to wówczas, kiedy mamy najlepsze zaplecze, najwięcej pracowników, którzy mogą zareagować w przypadku jakichś komplikacji. Nie jest to przejaw złej woli, lecz tak się po prostu składa, że jak to w biurach bywa, pracujemy w dzień.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

No cóż, też pracuję w dzień, ale jak trzeba w nocy to się pracuje w nocy. to chyba normalna sprawa. po prostu nie rozumiem tu bardzo wielu rzeczy. w nocy to można spokojnie wgrać, nie wpuścić nikogo, przetestować albo nawet puścić automat testujący niech sobie klika. są do tego narzędzia. jak aktualizacja wytrzyma, wtedy nie ma problemu, wpuszcza się ludzi. a jak nie wytrzyma, to co za problem wszystko złożyć, i przywrócić snapshota z przed konserwy? naprawdę tego nie rozumiem, ale cóż, może mam za mały rozum jak na BB :D

btw. nie macie czym testować klikologii? a jaki problem skoro ktoś już dawno zrobił automat dla gracza który klika różne rzeczy w jego imieniu :) płaci się za niego kilka USD i się ma. nie potraficie zrobić automatu testującego, to kupcie tamtem. nastawicie sobie kilkanaście komputerów, sprawdzicie wyniki i już wiadomo czy jest akceptowalnie czy lipa.

a teraz? no niby konserwa się skończyła. niby, i w pewnym momencie chat zdechł, a gra przymuliła. chyba cache wam się nie załadował albo macie zbyt powolne dyski więc idzie na piechotę i staje dęba. a przecież nawet do tego nie trzeba jakichś mega zaawansowanych macierzy dyskowych, bo wszystko można załatwić na linux LVM i MD. zacznijcie od eliminacji wąskich gardeł.

jeśli chodzi o zmiany które wymieniliście, jakieś opisy, być może jakieś grafiki, to jest kosmetyka i jak najbardziej do wdrożenia online.

generalnie życzę powodzenia, ale nie dziwcie się irytacji graczy, bo wiecie jak jest.

SETG: niestety objawowo widać jak na dłoni że kod gry jest sknocony. pytanie na którym etapie? bo jak na etapie projektu to jest po prostu fatalnie. np. dane do gry dla jednego gracza to jest mała garstka danych, a ładuje się jakby to była centralna aplikacja transakcyjna do obsługi nowojorskiej giełdy. i tu masz rację, gra jest prawdopodobnie sknocona, i tu raczej mało pomoże wymiana dysków na szybsze, dołożenia ramu do serwera czy do kontrolera dysku. to nic nie da. w czym to jest pisane? w bashu ???? :D tak wiem że nie, ale wydajność a właściwie jej brak, to sugeruje.

Pr0mcio: słuszny link. nie chciałem tego tak ujmować, ale tak właśnie jest. tyle że to jeden z wielu błędów.

i na koniec, BB, kiedy na forum będzie można plusować/minusować komentarze? przynajmniej byście wiedzieli, czy dana opinia graczom się podoba, czy nie.

Mariuszcza
19.03.2019, 14:29
Anselam poprawili w obserwatorivm a nie poprawili innych gienkow

Mushan
19.03.2019, 14:32
To może na serwerze Dolina odkrywców ;) Puściłem teraz każdego generała jakiego miałem i obserwatorium zadziałało tylko na tych, co nie mieli żadnej książki zainwestowanej... Fajnie to było widać na 2 żniwiarzach jakich mam, jeden szkolony na szybkość, a drugi w ogóle. Pierwszy szedł 8 minut, a drugi trochę ponad 3.
Ciekawa sprawa z kwatermistrzem. Ten szkolony na pojemność dalej bawi się sam ze sobą na mapie przygody, a ten wyszkolony na szybkość, grzecznie wylądował.
Well done BB! :)

szkarłatnyrubin
19.03.2019, 14:40
Anselam poprawili w obserwatorivm a nie poprawili innych gienkow

nic nie poprawili, anslema też nie

GammaOmega
19.03.2019, 15:14
Tak kwatermistrz potrafi płynąć tak, że aż nieraz całą grę zawiesza.

BB_Penelopa
19.03.2019, 17:32
Witam!

Odnośnie mgły w Wielkiej Bitwie
Możecie pisać: Proszę o informację czy osoby, u których w dalszym ciągu widnieje mgła, rozpoczęły przygodę PO wgraniu nowej wersji?
Mgła w ostatnim sektorze zniknie wraz z zamierzeniem, jeżeli przygoda została rozpoczęta w dniu 19.03 po aktualizacji, czyli po godzinie 12:00.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

ArturGrab
19.03.2019, 18:39
Witam!

... kiedy mamy najlepsze zaplecze, najwięcej pracowników, którzy mogą zareagować w przypadku jakichś komplikacji. Nie jest to przejaw złej woli, lecz tak się po prostu składa, że jak to w biurach bywa, pracujemy w dzień.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Boże czytasz to i nie grzmisz???
Kobieto wy macie jakieś tam zaplecze? ludzie wam zgłaszają błędy a Wy nie potraficie tego naprawić, jak można dać ludziom kiełbasę i nie pozwolić jej zjeść.
To znaczy jak można wymyślić obserwatorium napisać kod a późnij mimo informacji że nie działa nie umieć tego naprawić.
Przecież to nie trzeba nawet szukać w kodzie sprzeda 5 lat.
Przecież Wy zaczynacie oszukiwać ludzi, klejnoty pokupować i wydać na coś co nie działa reklamuje się ale sprzedawca ma to głęboko.

Alekin
19.03.2019, 20:38
Obserwatorium nadal nie działa po tej konserwie. Gratulacje...

Mar85
19.03.2019, 21:17
Może mi ktoś odpowiedzieć w jaką stronę zmierza ta gra? Czy wprowadzanie coraz to większej ilości zbugowanych rzeczy, robionych pewnie na szybko nie oznacza że ktoś tu nie ma kompletnie pomysłu co będzie jak flash zniknie? Ludzi w grze coraz mniej, a nowości tyle że trudno zliczyć! Nie wiem sam co mnie trzyma w tej grze jeszcze i inne osoby ale jak po kolejnym evencie mam dostać stos bugów to ja dziękuje.

Vilgeforz
19.03.2019, 21:25
Możliwe że to już jest ostatnie tchnienie tej gry. To wprowadzanie kolejnych niewyczerpalnych kopalni wygląda jak skok na kasę, ostatnie wyciśnięcie cytryny przed końcem działania flasha. Prawdopodobnie czeka nas koniec tej gry w wersji flash bez przesiadki na coś innego.

rolnik35
19.03.2019, 21:47
Czyli nie naprawili niczego (istotnego). Jak zwykle. I po co tutaj cokolwiek pisać... Chyba tylko po to żeby sobie popisać i wyleć nieco rozczarowania, żeby nie było, że gra jest super i wszystko w niej działa... bo nie działa. A z każda konserwą działa coraz mniej.

pretor29
20.03.2019, 00:37
bledow coraz wiecej konserwy nic nie naprawiaja , ale co tam , wazne ze bb daje co chwile happy hour i liczy ze ktos te klejki bedzie jeszcze kupowal i wydawal na niedzialajace rzeczy ...

arko19752012
20.03.2019, 00:45
a kiedy zostanie naprawione wpadanie receptur ponadplanowych do kuzni
czym blizej zakonczenia lancuchow produkcyjnych bedzie coraz wieksze prawdopodobienstwo wpadniecia takich receptur
3 mieziace temu jak pisalem do suportu napisali ze moge w koszto wrzucic
napisali tez ze jest to jedno razowe teraz napisalem ze kolejna dostalem i niesa slowni
teraz juz zmienili zdanie i proponuja zostaic moze kiedys bedzie za to rekompensata :))))))
tylko jak duze jest to morze i czy nie plywaja w kolko niech tez uwazaja na rekiny jak plyna wplaw:)

Margherita
20.03.2019, 05:54
Wypróbowałam dzisiaj "naprawione" obserwatorium. Wysłałam na przygodę moich gienków (wszyscy szkoleni w kłusie i przyspieszonej nawigacji). Normalnie czas dojścia - 8'15". Przy szczegółowej mapie gwiezdnej wyświetlił się czas: 2'4". Weszłam na przygodę żeby sprawdzić, czy rzeczywiście przybędą zgodnie z podanym czasem. Niestety, w menu gwiazdy na przygodzie wyświetlał im się stary czas: 8'15". Tak też przybyli.

Jak widać obserwatorium nadal nie działa. Anslema nie wysyłałam do tej przygody, więc nie wiem jak z nim by było. Ale to i tak nie rozwiązałoby problemu. Jest drobna zmiana kosmetyczna - wyświetla się czas skrócony, ale gorzej z implementacją. Znowu straciłam bez sensu 500 szt. najlepszego papieru.
Może teraz zajmijcie się geologami, bo popsuły się "solidne stemple". Było dobrze przez parę lat, a teraz nie działają prawidłowo.
I jestem ciekawa co będzie z "Czarującym geologiem".

A skoro ważniejsze jest poprawianie literówek to w Poszukiwaczu, w zadaniu "Tytaniczna praca" jest błąd: "Posiadaj co najmniej 5 sztuk budynków na poziomie 3 z następującej listy: Kopalnia tytanu". Cyferki wam się poprzestawiały - trzeba posiadać 3 sztuki na 5 poziomie.

Pr0mcio
20.03.2019, 10:39
Może mi ktoś odpowiedzieć w jaką stronę zmierza ta gra? Czy wprowadzanie coraz to większej ilości zbugowanych rzeczy, robionych pewnie na szybko nie oznacza że ktoś tu nie ma kompletnie pomysłu co będzie jak flash zniknie? Ludzi w grze coraz mniej, a nowości tyle że trudno zliczyć! Nie wiem sam co mnie trzyma w tej grze jeszcze i inne osoby ale jak po kolejnym evencie mam dostać stos bugów to ja dziękuje.
Pewnie sentyment do Settlersów I oraz II jeszcze za czasów Amigi :)

ArturGrab
20.03.2019, 15:38
trzeba posiadać 3 sztuki na 5 poziomie.

Tam chyba trzeba mieć na poziomie 6, opis główny zadania inaczej to pokazuje ale masz racje z literówkami jest na odwrót :)

Margherita
21.03.2019, 03:53
Tam chyba trzeba mieć na poziomie 6, opis główny zadania inaczej to pokazuje ale masz racje z literówkami jest na odwrót :)

2 na 6 levelu to inne zadanie.

Na plus: naprawili choinkę. I pojawił się w księdze zadań licznik czasu do odbioru prezentów. To taki mały plus, który jednak nie przeważy pozostałych minusów.

The_BEAST_r10
21.03.2019, 10:05
2 na 6 levelu to inne zadanie.

Na plus: naprawili choinkę. I pojawił się w księdze zadań licznik czasu do odbioru prezentów. To taki mały plus, który jednak nie przeważy pozostałych minusów.

O jakim liczniku piszesz? Bo ja nic nie mam takiego.

https://i.postimg.cc/8cF244Qk/Ali-baba-i-2-gi-z-odziej.png

rolnik35
21.03.2019, 11:38
też nie mam żadnego licznika dla choinki. Więc może instalowali liczniki ręcznie na każdym koncie, i nie wszystkim zdążyli zainstalować. Zdarza się. Licznik jest mi do niczego nie potrzebny. OBSERWATORIUM miało działać (nie na anslema czy jakiegoś innego pajaca ale OGÓLNIE). A nie działa. I pewnie do końca tej gry już nie zadziała, i tylko gwiazdę zaśmieca.

pretor29
21.03.2019, 12:19
licznik jest , tylko po co ... najmniej istotna zmiana

Milady84
21.03.2019, 12:33
też nie mam żadnego licznika dla choinki. Więc może instalowali liczniki ręcznie na każdym koncie, i nie wszystkim zdążyli zainstalować. Zdarza się. Licznik jest mi do niczego nie potrzebny. OBSERWATORIUM miało działać (nie na anslema czy jakiegoś innego pajaca ale OGÓLNIE). A nie działa. I pewnie do końca tej gry już nie zadziała, i tylko gwiazdę zaśmieca.

Mylisz się obserwatorium działa. Problem w tym, ze tylko na generałów nie wyszkolonych na prędkość. A nikt nie będzie im tej umiejętności kasował, więc obserwatorium do kosza...

set2g
21.03.2019, 16:19
też nie mam żadnego licznika dla choinki. Więc może instalowali liczniki ręcznie na każdym koncie, i nie wszystkim zdążyli zainstalować. Zdarza się. Licznik jest mi do niczego nie potrzebny.

Licznik pojawia się po pierwszym odebranym prezencie po konserwie, jak go nie masz to pewnie jeszcze cie się choinka nie zregenerowała

Mushan
21.03.2019, 18:33
Mylisz się obserwatorium działa. Problem w tym, ze tylko na generałów nie wyszkolonych na prędkość. A nikt nie będzie im tej umiejętności kasował, więc obserwatorium do kosza...

W pamiętniku dewelopera było wyraźnie napisane, że ma działać również na wyszkolonych. A skoro na takich nie działa, to nie można mówić że budynek działa ;) Dorzucam screen jakby czasami edytowali opis i udawali, że nie wiedzą o co nam chodzi ;)
https://snag.gy/fIwxyp.jpg

Alekin
21.03.2019, 20:15
Podczas konserwacji miała być taka zmiana:
"Czas odnowienia Sali Miodów i Stanicy Wywiadowców został skrócony o jedną godzinę, aby poprawić ogólny czas gdy budynki są używany regularnie."

Dzisiaj patrzę i czas nie jest skrócony, nadal jest 1d 23h. O co tu chodzi???

baqslaw
21.03.2019, 20:17
Podczas konserwacji miała być taka zmiana:
"Czas odnowienia Sali Miodów i Stanicy Wywiadowców został skrócony o jedną godzinę, aby poprawić ogólny czas gdy budynki są używany regularnie."

Dzisiaj patrzę i czas nie jest skrócony, nadal jest 1d 23h. O co tu chodzi???

Nie zauważyli, że wcześniej skrócili. Na początku były równe 2 dni.

rolnik35
22.03.2019, 00:56
Milady84, jak napisał Mushan (i ja na 4 stronie tego tematu) obserwatorium miało działać na wyszkolonych, co wyraźnie napisali i pokazali na przykładzie. Zakładam, że za jakiś czas się z tego wycofają, o czym też napisałem, i napiszą, że głupi gracze nie zrozumieli idei obserwatorium, bo premia z niego nie sumuje się z innymi premiami, w tym ze specjalizacjami, ale w chwili kupowania obserwatorium miało działać i się sumować, i na dzień dzisiejszy, zgodnie z opisem, również powinno działać i się sumować. Ale teraz BB zajmie się zmianą cen przygód za mapki i klejnoty, bo to jest obecnie najważniejszy i najbardziej palący problem.
Czyli reasumując:

"- Gospodarzu, chałupa wam się pali.
- Panie, a na jaki kolor pomalować płot?"

baqslaw
22.03.2019, 01:32
Milady84, jak napisał Mushan (i ja na 4 stronie tego tematu) obserwatorium miało działać na wyszkolonych, co wyraźnie napisali i pokazali na przykładzie. Zakładam, że za jakiś czas się z tego wycofają, o czym też napisałem, i napiszą, że głupi gracze nie zrozumieli idei obserwatorium, bo premia z niego nie sumuje się z innymi premiami, w tym ze specjalizacjami Załóż też aluminiową czapeczkę na głowę, żeby Ci nie wykasowali wspomnień, jak było naprawdę.

Ale teraz BB zajmie się zmianą cen przygód za mapki i klejnoty, bo to jest obecnie najważniejszy i najbardziej palący problem.
Czyli reasumując:

"- Gospodarzu, chałupa wam się pali.
- Panie, a na jaki kolor pomalować płot?"
To raczej działa jak rozbudowa i remont dużego budynku. Ty byś chciał jak za komuny - ktoś spieprzył płytki w jednej łazience, to robota stoi, bo każdy musi swoje pięć groszy wtrącić, dlaczego spieprzone i co on by inaczej zrobił. Elektryk naprawdę nic nie pomoże przy płytkach, tak jak osoba od balansu ekonomii przy zwalonym kodzie premii.

sparkz
22.03.2019, 01:39
Ale teraz BB zajmie się zmianą cen przygód za mapki i klejnoty, bo to jest obecnie najważniejszy i najbardziej palący problem.

Tak gwoli scislosci to jesli mieli takie zmiany zaplanowane w roadmapie to je realizuja i nie ma sie czym bulwersowac, ze robia to wtedy kiedy zaplanowali.

Bardziej interesujace jest raczej to PO CO te zmiany zaplanowali, bo nic niewnoszace dlubanie przy rzeczach ktore nikogo nie obchodza to nie jest cos za co powazna firma powinna placic.

baqslaw
22.03.2019, 01:45
Tak gwoli scislosci to jesli mieli takie zmiany zaplanowane w roadmapie to je realizuja i nie ma sie czym bulwersowac, ze robia to wtedy kiedy zaplanowali.

Bardziej interesujace jest raczej to PO CO te zmiany zaplanowali, bo nic niewnoszace dlubanie przy rzeczach ktore nikogo nie obchodza to nie jest cos za co powazna firma powinna placic.

Kolejny raz zacytuję, bo we właściwym temacie każdy jest chyba skupiony na hejtowaniu i nikt moich wypocin nie czytał:

Innym ważnym celem jest stworzenie spójnej formuły równoważenia, która pozwoli nam wprowadzić więcej przygód i pozwolić systemowi odpowiednio zrównoważyć cenę.
Jak dla mnie chcą wprowadzić większą ilość przygód za mapki (i klejnoty?), ale nie chce im się ręcznie ceny ustalać, więc wprowadzają jakąś formułę, która te ceny policzy w zależności od typu, lootu, poziomu i liczby graczy i to co nam przedstawili to wynik obliczeń na aktualnie dostępnych przygodach.

sparkz
22.03.2019, 02:48
nie chce im się ręcznie ceny ustalać, więc wprowadzają jakąś formułę, która te ceny policzy w zależności od typu, lootu, poziomu i liczby graczy

Co jest kompletnie bez sensu bo opracowywanie logiki jest znacznie bardziej pracochlonne niz wklepanie paru liczb do pliku konfiguracyjnego, w szczegolnosci jesli pewnie ponad polowy istniejacych przygod nawet nie ma sensu pchac do sklepu za jakakolwiek cene.

Stad dla mnie ten komentarz to jest zwykla zaslona dymna dla jakiegos bezproduktywnego grzebania w cyferkach, nie tam gdzie powinni.

rolnik35
22.03.2019, 10:55
baqslaw jak zajdzie potrzeba to założę, ale na razie robię co dzień kopię zapasową wspomnień, więc się nie martw o moje wspomnienia.

"To raczej działa jak rozbudowa i remont dużego budynku. Ty byś chciał jak za komuny - ktoś spieprzył płytki w jednej łazience, to robota stoi, bo każdy musi swoje pięć groszy wtrącić, dlaczego spieprzone i co on by inaczej zrobił. Elektryk naprawdę nic nie pomoże przy płytkach, tak jak osoba od balansu ekonomii przy zwalonym kodzie premii. "

Rozbudowa i remont o raczej Twoje pobożne życzenie baqslaw. Nie wiem skąd znasz komunę, ale: za komuny to nikt usterkami się nie przejmował, byle plan i założenia zostały zrealizowane, projekt został oddany w terminie i można się pochwalić ile to procent normy nie zrobiono. Propaganda sukcesu. Jak udało się zrobić dobrze, to OK, a jak się nie udało i wyszły usterki... Usterki usunie się później. Dokładnie tak jak obecnie robi to BB. Obserwatorium na testowym nie działa, raportują to dziesiątki, jeśli nie setki graczy? Nie ważne, wprowadźmy je i tak, a naprawiać będziemy później. Premie nie działają? Nie ważne, wprowadźmy je, a później poprawmy opis żeby "pasował do interface'u gry" i wytłumaczmy graczom, że źle ich używali i zróbmy z nich głupków. Ludzie piszą o ważnych dla nich, a nie działających obecnie sprawach (problem z zalogowaniem, wady w przygodach, itp.)? Nie ważne, zajmijmy sie zmianą cen przygód w sklepiku. BB zajmuje się głupotami, żeby pokazać, że mają progres i móc się pochwalić ile to nie zrobili. Plan został zrealizowany, a że nikt o to nie prosił i nikomu, lub ogromnej większość graczy na świecie to nie potrzebne... Nie ważne; plan zmian wykonany. Działamy prężnie i z rozmachem. Niech się mury pną do góry, a że fundament się rozsypuje. Nie ważne, byle do przodu, fundamentami zajmiemy się później.

Ludzie proszą BB żeby zajęło się naprawieniem tego co nie działa, zamiast wprowadzaniem nowej treści, która to jeszcze bardziej zamula grę. Ale oni mają to gdzieś, bo mają swój plan i prą z nim do przodu, nie patrząc na efekt całościowy. Jak za komuny.

I nie traktuj tego osobiście, bo nie taki jest mój zamiar; chcę Ci jedynie pokazać, że doszukujesz się w pozorowanych działaniach większego sensu, którego, od jakiegoś czasu, w nich nie ma. Ktoś w BB coś wymyślił, i wcisnął do gry. Nie zadziałało, ale to nie ważne; zostawmy jak jest i wciskajmy kolejne rzeczy, nawet mało potrzebne, a wady naprawi się później. Z czasem tych "później" jest tyle, że ogarnąć nie idzie, ale przemy dalej do przodu. Jest progres. Jeśli według Ciebie to jest postęp i rozwój... to chyba patrzymy na te sprawy z zupełnie odmiennej perspektywy. I sądzę, że nikt normalny nie chciałby takiego postępu i rozwoju. Chciałbym zobaczyć, jak budując dom, w którym miałbyś mieszkać zgodziłbyś się, żeby kafelkarz kładł Ci w łazience płytki na krzywych ścianach i podłodze żeby robota szła do przodu, nawet jeśli miałoby to później g... wyglądać, zamiast najpierw wyrównać owe ściany i podłogę żeby efekt końcowy był taki jaki ma być. No chyba, że efekt końcowy jest nie ważny, byle robota szła do przodu.

pretor29
22.03.2019, 11:42
i kolejna bardzo pilna konserwa hahaha . info napisali na 10 minut przed jej wprowadzeniem ... kpina

Margherita
23.03.2019, 06:58
Kolejny raz zacytuję, bo we właściwym temacie każdy jest chyba skupiony na hejtowaniu i nikt moich wypocin nie czytał:

Uważasz, że zwracanie uwagi na to, że coś nie działa to hejtowanie?
W końcu to BB założył wątek do dyskusji na temat aktualizacji. Dyskusja to nie bałwochwalstwo i pochlebstwa. To jest wazeliniarstwo.
A ty byś chciał żebyśmy tutaj wpisywali same pochwały. Obserwatorium nie działało po zakupie, nie działa po poprawce. I co mam napisać? Nie ważne, że nie działa, ale za to ładnie wygląda?
Teraz chciałabym żeby BB się ustosunkował do faktu, że dalej nie działa i przedstawił plan odnośnie do dalszej naprawy.

baqslaw
23.03.2019, 08:38
Uważasz, że zwracanie uwagi na to, że coś nie działa to hejtowanie?
W końcu to BB założył wątek do dyskusji na temat aktualizacji. Dyskusja to nie bałwochwalstwo i pochlebstwa. To jest wazeliniarstwo.
A ty byś chciał żebyśmy tutaj wpisywali same pochwały. Obserwatorium nie działało po zakupie, nie działa po poprawce. I co mam napisać? Nie ważne, że nie działa, ale za to ładnie wygląda?
Teraz chciałabym żeby BB się ustosunkował do faktu, że dalej nie działa i przedstawił plan odnośnie do dalszej naprawy.

"We właściwym temacie", czyli tym o cenach przygód: https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46274-Notatki-Dewelopera-Ceny-Przygód-Dyskusja
Wtopy z obserwatorium nie bronię, chociaż wolę żeby dobrze działało dopiero za jakiś czas, niż żeby całkiem go nie było.
@rolnik nie będę rozkładał Twojego testu na kawałki, tylko krótko na najważniejsze. Określenia "większość" i "ludzie" są nieuprawnione, bo znasz tylko swoje zdanie i garstki znajomych. Prawda jest taka, że mityczna większość wcale się nie wypowiada.

Był już taki czas, że nie wprowadzali nowej zawartości, tylko łatali starą - przed XXL. Dużo graczy odeszło w tym czasie z gry, większość nie wróciła. Ja wtedy logowałem się raz dziennie na kilka minut, żeby zadania odklikać, nawet bufować się nie chciało. I zdecydowanie wolę dziurawe nowości, które są łatane z czasem niż całkowity ich brak.

Aruzus
23.03.2019, 14:46
"We właściwym temacie", czyli tym o cenach przygód: https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46274-Notatki-Dewelopera-Ceny-Przygód-Dyskusja
Określenia "większość" i "ludzie" są nieuprawnione, bo znasz tylko swoje zdanie i garstki znajomych. Prawda jest taka, że mityczna większość wcale się nie wypowiada.

nie tylko to uprawnione stwierdzenie ale prosty i logiczny wniosek z tego co się pisze na forum, czego nie rozumiesz baqslaw?
to nie daje do myślenia że jeśli na 10 osób 2 są raczej zadowolone (i to z zupełnie różnych powodów, bo 1 opinia to naiwność której ze świecą szukać, a 2 to czysta głupota-albo żart, do wyboru) a 8 ma o tym krytyczną opinię, to odbiór WIĘKSZOŚCI jest negatywny?

baqslaw
23.03.2019, 15:13
nie tylko to uprawnione stwierdzenie ale prosty i logiczny wniosek z tego co się pisze na forum, czego nie rozumiesz baqslaw?
to nie daje do myślenia że jeśli na 10 osób 2 są raczej zadowolone (i to z zupełnie różnych powodów, bo 1 opinia to naiwność której ze świecą szukać, a 2 to czysta głupota-albo żart, do wyboru) a 8 ma o tym krytyczną opinię, to odbiór WIĘKSZOŚCI jest negatywny?

Za tych co się wypowiedzieli już się wypowiadać nie trzeba, a pozostałych opinii nie znasz Ty, rolnik ani ja. Zrozumiałe? Każdy ma prawo do swojej opinii, ale uzurpowanie sobie prawa do wyrażania opinii większości pozostawmy politykom.
Przy okazji prosty test dla Ciebie: ile produktów które zakupiłeś w ciągu ostatniego roku i z których jesteś zadowolony (lub nie jesteś niezadowolony) oceniłeś w necie?
Tak się składa, że motywacja negatywna jest zdecydowanie silniejsza niż motywacja pozytywna w takich wypadkach. Mimo to, nie zaryzykuję stwierdzenia, że większości osób event walentynkowy się podobał mimo baboli, bo na pewno wiem tylko, że mi się podobał. Zachęcam zatem do wyrażania własnych opinii i rzeczowej dyskusji.
A w temacie wątku - choinka na plus, za obserwatorium baty, bo sami najwyraźniej nie wiedzą co jest z nim nie tak.

Aruzus
23.03.2019, 15:33
Za tych co się wypowiedzieli już się wypowiadać nie trzeba, a pozostałych opinii nie znasz Ty, rolnik ani ja. Zrozumiałe?
i nic nie rozumiesz dalej
np. dwie osoby są szczęśliwe
1 gracz - może być, czasem nawet byle jak i drogo ale jestem zawsze zadowolony
2 gracz - jeśli nie jest dobrze to część wielkiego planu zmian, modernizacji, a w ogóle to realizacja ''mojego'' pomysłu - nie wiem, może tak jest?
ale na te 2 opinie masz kolejne 8, 18, czy 80 które MERYTORYCZNIE pokazują błędy w wykonaniu i planowaniu
- a ty swoje, każdy ma prawo do swoich opinii, ale skoro myślisz że większość głosów negatywnych na forum rzeczywistą większością już nie jest, to milcząca reszta ma to gdzieś i zalicza się do tej pierwszej, zawsze zadowolonej grupy?
Nawet tego że rzeczowa dyskusja trwa tu od tygodni i miesięcy i nasila się z powody kolejnych, nienaprawionych błędów też nie dostrzegasz i musisz do niej nawoływać, LOL obudź się, już wczesne popołudnie a ciągle jesteś zaspany? :D

baqslaw
23.03.2019, 16:57
i nic nie rozumiesz dalej
np. dwie osoby są szczęśliwe
1 gracz - może być, czasem nawet byle jak i drogo ale jestem zawsze zadowolony
2 gracz - jeśli nie jest dobrze to część wielkiego planu zmian, modernizacji, a w ogóle to realizacja ''mojego'' pomysłu - nie wiem, może tak jest?
ale na te 2 opinie masz kolejne 8, 18, czy 80 które MERYTORYCZNIE pokazują błędy w wykonaniu i planowaniu
- a ty swoje, każdy ma prawo do swoich opinii, ale skoro myślisz że większość głosów negatywnych na forum rzeczywistą większością już nie jest, to milcząca reszta ma to gdzieś i zalicza się do tej pierwszej, zawsze zadowolonej grupy?
Nawet tego że rzeczowa dyskusja trwa tu od tygodni i miesięcy i nasila się z powody kolejnych, nienaprawionych błędów też nie dostrzegasz i musisz do niej nawoływać, LOL obudź się, już wczesne popołudnie a ciągle jesteś zaspany? :D

Chyba za trudne to co napisałem i nawet ani ja w zdaniu które zacytowałeś jest dla Ciebie niezrozumiałe. Spróbuję jeszcze raz: nie twierdzę, że znam zdanie większości, twierdzę że rolnik ani nikt inny (w tym ja) go nie zna.

rolnik35
23.03.2019, 21:14
baqslaw, zarzuciłeś mi myślenie komunistyczne, a sam jesteś jak widzę jego zagorzałym zwolennikiem (buble Ci, nie przeszkadzają, byle plan szedł do przodu). Ale takie Twoje prawo. I postaram się napisać jeszcze prościej. Jeśli 80% wypowiedzi na forum jest negatywna to "większość" wypowiedzi jest negatywna. A zatem jako osoba bezrozumna uściślę moją i Aruzus wypowiedź, specjalnie dla Ciebie, bo chyba to za trudne co napisaliśmy, i za wszelka cenę uprawiasz pustą demagogię, nie na temat.

Większość opinii osób wypowiadających się na forum, dotyczących (opinii) całokształtu polityki BB oraz wprowadzanych przez nich bzdurnych zmian, a zaniedbywanie rzeczy istotnych, jest negatywna. Rzekłbym nawet, że zdecydowana większość. I stwierdzam to na podstawie tych znanych mi opinii. A opinie ludzi, którzy się nie wypowiadają, nie stanowią dla mnie podstawy dla wyciągania jakichkolwiek wniosków; brak wypowiedzi nie oznacza zadowolenia, a jedynie bierną akceptację; wyników wyborów (jakichkolwiek) nie ocenia się na podstawie ludzi, którzy nie oddali żadnego głosu, ale tych, którzy zagłosowali.

Mam znajomych, którzy grają w tę grę od lat, ale nigdy nie napisali na forum nawet jednego postu, bo uważają pisanie na forum za stratę czasu, która niczego nie wnosi, bo twórcy gry i tak zrobią swoje (to jest ich zdanie). Biorą (znajomi) co im dają, olewają co im się nie podoba i nie tracą czasu na wyrażanie opinii które w większości (TAK, W WIĘKSZOŚCI) i tak są ignorowane prze twórców (BB).

I jeśli nadal nie rozumiesz i będziesz się starał wykazać, że moja wypowiedź jest niezgodna z prawdą/ stanem faktycznym, a ty jesteś jedynym obrońcą prawdy i strażnikiem rzeczywistości, to ja nie widzę sensu kontynuowania dalej tej, do niczego nie prowadzącej dyskusji. Odeszła ona od tematu zmian w grze, a Ty uczepiłeś się słowa i nadajesz mu swoje znaczenia dla potrzeb bezsensownej dysputy o niczym. Sądzę, że większość ludzi wypowiadających się na forum zrozumiało co miałem na myśli, a tylko ty szukasz dziury w całym.

Tak więc bardzo dziękuję Ci za tę dysputę, ale nie chcę jej już dalej kontynuować. Jeśli to co napisałem (i nie tylko ja) było/ jest dla ciebie zbyt trudne... No cóż, niech i tak będzie. Ważne, że inni zrozumieli :)

baqslaw
23.03.2019, 23:05
Plan został zrealizowany, a że nikt o to nie prosił i nikomu, lub ogromnej większość graczy na świecie to nie potrzebne...
O ten fragment między innymi mi chodziło.

A Wy zamiast odnieść się do merytorycznej części mojego wpisu:

Był już taki czas, że nie wprowadzali nowej zawartości, tylko łatali starą - przed XXL. Dużo graczy odeszło w tym czasie z gry, większość nie wróciła. Ja wtedy logowałem się raz dziennie na kilka minut, żeby zadania odklikać, nawet bufować się nie chciało. I zdecydowanie wolę dziurawe nowości, które są łatane z czasem niż całkowity ich brak.
Rozpoczęliście spór o "rację" - jestem tak samo winien, bo w nim uczestniczę, ale przynajmniej nie obrzucam nikogo epitetami i nie przypisuję mu tego, o czym nie pisał.
Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że moja "krucjata" nie jest przeciw Tobie - od zawsze irytuje mnie wypowiadanie się jednej osoby za ogół i nie raz dałem tego przykład na forum. Ale poza tym, że czasem marudzę na graczy i na grę i czasem przejawiam zbytni optymizm (np. w przypadku szalonego naukowca) staram się dać też pozytywny feedback i czasem "coś od siebie". Natomiast w Twoich postach widzę 99% narzekania, co zdaje się potwierdzać moją teorię, że ludzie raczej piszą gdy coś im się nie podoba.

P.S. 2013-2016 faktycznie tak Ci się podobała stabilność gry i brak nowych treści, że nie raczyłeś narzekać na forum, czy może zrobiłeś sobie przerwę, bo gra stała się nudna przez brak nowych treści?

hary1957
01.04.2019, 22:41
nie moge sie od rana zalogowac i wejsc do gry czy to prima-aprilis

naniijja5
05.04.2021, 14:07
Ja też uważam, że każdy ma prawo do własnej opinii i nie powinno się podważać preferencji danej osoby. Ja na przykład mogę powiedzieć, że panele lvt vinyl do łazienki (https://imello.pl/produkty/panele-lvt-vinyl), które niedawno zakupiłam są super i kolorystycznie bardzo mi pasują. Nie rysują się i bez cienia wątpliwości mogę je ocenić pozytywnie. Oczywiście ktoś inny może je położyć w przedpokoju. W takim przypadku, na skutek codziennego użytkowania mogą stracić pierwotny blask już po kilku tygodniach, co z kolei sprawi, że użytkownik nie będzie w pełni usatysfakcjonowany.

ariette
05.04.2021, 15:08
obcy spytany czy by nie chciał pograć w TSO klika na smartfonie i patrzy na fotki jak wygląda gra na max levelu, myślą że budynki i cała "wspaniałość" w tej grze buduje się i zdobywa wraz ze zdobywaniem leveli -
- a więc się patrzy.., patrzy.. i LIPA
tak to zachęca nowych graczy do utworzenia konta w setach, tak zachęca..
to ja mam promować sety i pokazać kierunki żeby nowi gracze przyszli? a to wcale nie jest tak trudno jak by się mogło wydawać..
to nowi gracze, a starzy...
starzy - nie mogem siem od rana zalogować a zara stara mi karze jechać z nią po zakupy - jak tu grać..
albo - godzinę próbowałem się zalogować i wreszcie się udałło.. tylko potem po półgodzinie mnie wywaliłło.

miło było pograć w wersję online tej legendarnej wspaniałej gry razem z Wami gamonie, ale niedługo to już chyba nie będzie warto czasu tracić na to co tu się dzieje

P.S. A Penelopa i tak powinna odejść..

Glavo
05.04.2021, 18:46
Cierpliwości... Unity będzie hulać jak ta lala :)

P.S. Kogo proponujesz zamiast Penelopy?

Kłusownik1
23.04.2021, 02:09
No i na co mi te nowości jak nie mogę się logować.