PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Stanica zwiadowców - automatyczne zapytanie

DzikDemon
15.01.2019, 23:12
Proponuję, aby Stanica Zwiadowców automatycznie proponowała włączenie bonusu - o ile jest to możliwe przy rozpoczęciu przygody.
Jest to drobna kwestia, którą wydaje mi się, że każdy gracz doceni - wielu z nas, często zapomina o włączeniu jej przed przygodą.
Ta funkcja jasno określałaby też jak tak naprawdę ta cała Stanica Zwiadowców funkcjonuje - czy trzeba ją włączyć przed przygodą, czy w trakcie przygody.

Stanica automatycznie filtrowałaby jaki przedział lvl'owy przygody wybraliśmy i w związku z tym dobierałaby odpowiedni bonus.

The_BEAST_r10
16.01.2019, 00:46
jak tak naprawdę ta cała Stanica Zwiadowców funkcjonuje - czy trzeba ją włączyć przed przygodą, czy w trakcie przygody.

Witam.
Stanica musi zostać uruchomiona przed przygodą, do tego musisz się upewnić że została włączona jej premia strefowa w menu na górze.
Jeśli takowa premia jest już aktywna możesz odpalić przygodę. Wchodząc na przygodę zauważysz że w menu na górze jest już włączona premia strefowa ze stanicy o nieokreślonym czasie trwania.
Jeśli zrobisz odwrotnie i włączysz przygodę a dopiero stanicę to premia nie zadziała.

Oczywiście w ankiecie jestem na tak, ale czy dla naszych programistów BB nie jest to aby za trudne zadanie do wykonania? ;)

DzikDemon
16.01.2019, 07:20
Oczywiście w ankiecie jestem na tak, ale czy dla naszych programistów BB nie jest to aby za trudne zadanie do wykonania? ;)

Jeśli chodzi o kod, to już mam pomysł - wygenerować kod składający się z 3 funkcji:

Dla przedziału lvl'owego 1-4 - wszystkie dostępne przygody - wg. nazwy, jeśli taka zostanie włączona przez gracza w grze - będzie możliwość włączenia bonusu
Dla przedziału lvl'owego 5-9 - wszystkie dostępne przygody - wg. nazwy - jeśli taka zostanie włączona przez gracza w grze - będzie możliwość włączenia bonusu
Dla przedziału lvl'owego 10-15 - wszystkie dostępne przygody - wg. nazwy - jeśli taka zostanie włączona przez gracza w grze - będzie możliwość włączenia bonusu
Po sprawdzeniu przedziału lvl'owego odpalonej przygody, będzie szło zapytanie czy Stanica Zwiadowców jest dostępna.

Dla ułatwienia - prawie wszystkie przygody z przedziału 10-15 mają kod na jednostki elitarne - automatycznie jest informacja że możesz ich użyć, to będzie podobny kod do tego który już obecnie jest...

The_BEAST_r10
16.01.2019, 07:29
Dla ułatwienia - prawie wszystkie przygody z przedziału 10-15 mają kod na jednostki elitarne - automatycznie jest informacja że możesz ich użyć, to będzie podobny kod do tego który już obecnie jest...

Tylko problem polega na tym, że najpierw musi zostać uruchomiona stanica, odczekać chwilę zanim się załączy premia. Dopiero po spełnieniu tego warunku może zostać odpalona przygoda. :)

DzikDemon
16.01.2019, 07:33
Tylko problem polega na tym, że najpierw musi zostać uruchomiona stanica, odczekać chwilę zanim się załączy premia. Dopiero po spełnieniu tego warunku może zostać odpalona stanica :)

Bardziej boję się o to, czy serwery dadzą radę przetworzyć tyle informacji naraz, niż to, czy kod będzie trudny do wygenrerowania :D

Zobaczymy jak to będzie, mam nadzieję, że pomysł spodoba się na tyle, że BB będzie coś w tym kierunku kombinowało :)

baqslaw
16.01.2019, 12:45
Pomysł nie przejdzie, bo jest to automatyzacja.
Prędzej bym widział graficzną informację o zakończeniu czasu odnowienie i to nie tylko na stanicy, ale na wszystkich budynkach bazujących na czasie odnowienia - mogłoby to wyglądać jak u introligatora po zakończeniu pracy.

Bartexio
16.01.2019, 17:15
Nej - przecież możesz se sam kliknonć A po jakiemu to ?? Może wpierw warto napisać po polsku ankiete
Stanica działa raptem 2h więc funkcja zbędna i tyle,

Porit
16.01.2019, 19:39
...Stanica działa raptem 2h więc funkcja zbędna i tyle,

Co ma czas działania stanicy do zbędności lub nie funkcji?

baqslaw
16.01.2019, 20:06
Co ma czas działania stanicy do zbędności lub nie funkcji?

tak

DzikDemon
16.01.2019, 22:05
A po jakiemu to ?? Może wpierw warto napisać po polsku ankiete
Stanica działa raptem 2h więc funkcja zbędna i tyle,

Właśnie dlatego, że działa 2h i dlatego że ładuje się aż dwa dni, a gracze mają dostęp do gry powiedzmy w różnych porach i czasami mają różne cele na realizacje przygód - czasami robisz tylko ŁG, czasami same Baby... Wydaje mi się, że fajnie mieć świadomość tego czy dana przygoda rozpocznie się z bonusem ze Stanicy Zwiadowców, bez klikania na nią...

kinia19910
16.01.2019, 22:31
bez klikania nie przejdzie i już wyjaśniono czemu

drugru
16.01.2019, 23:10
Dajcie spokój, co za problem kliknąć

konkur4
17.01.2019, 10:28
Osobiście jej nie używam, i nie chcę być zasypywany spamem przed każdą przygodą, czy chcę odpalić premię, czy nie. Raczej tego jako opcję nie dodadzą, a rady typu "to ją sobie zburz" zostawcie dla siebie. Więc nie.

rolnik35
17.01.2019, 10:43
No generalnie to już takie jest totalne lenistwo. Tak ciężko kliknąć, poczekać kilka sekund i na pasku sprawdzić czy premia jest już aktywna? To może wprowadzić opcję automatycznego zaliczania przygody po jej odpaleniu? Klikasz na przygodę, odpalasz, system pobiera jednostki, które powinniśmy stracić (najlepiej jeszcze w opcji z udanymi blokami) i klikamy zakończ przygodę. Dwa kliki i po przygodzie. Już nie przesadzajcie, że tak ciężko kliknąć, żeby premie przed przygodą odpalić.

The_BEAST_r10
17.01.2019, 14:26
Widzę że czytacie wątek i nawet nie wiecie jak miałoby to wyglądać, przy takim ustawieniu nie ma możliwości aby tym osobom co pisali wyżej, przeszkadzała taka właśnie funkcja.

https://i.postimg.cc/fbHfQY4h/screenshot-297.png (https://postimages.org/)

Bartexio
17.01.2019, 15:08
To tak samo można by się dopominać o przypomnienie tego parku co daje premke na magazyn prowiantu i wiele innych
Nie tędy droga,

The_BEAST_r10
17.01.2019, 15:45
Pomysł nie przejdzie, bo jest to automatyzacja.

Nie jest to żadna automatyzacja, ponieważ to tylko PRZYPOMNIENIE (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46070-Stanica-zwiadowc%C3%B3w-automatyczne-zapytanie?p=277741&viewfull=1#post277741) (domyślnie wyłączone) które zaznaczasz manualnie. Po zaznaczeniu że chcesz użyć stanicy otwierałoby się okno stanicy i sam byś wybierał co chcesz w niej załączyć.

To tak samo można by się dopominać o przypomnienie tego parku co daje premke na magazyn prowiantu i wiele innych
Nie tędy droga,

Złe porównanie, ponieważ park można uruchomić w każdym momencie, a stanicy nie, dlatego to zmienia postać rzeczy i jest dość ważne żeby nie zapomnieć o jej uruchomieniu przed odpaleniem przygody.

kozakm36
17.01.2019, 17:37
Zaraz będzie tak,żeby odpalić przygodę będziemy musieli odpalić 10 budynków współpracujących...... :) ))))

DzikDemon
18.01.2019, 09:03
Widzę że czytacie wątek i nawet nie wiecie jak miałoby to wyglądać, przy takim ustawieniu nie ma możliwości aby tym osobom co pisali wyżej, przeszkadzała taka właśnie funkcja.

Doskonale opisane, dziekuje za pomoc! :)

DzikDemon
18.01.2019, 09:04
Zaraz będzie tak,żeby odpalić przygodę będziemy musieli odpalić 10 budynków współpracujących...... :) ))))

Nic nie będzie wymagane, to jest tylko dodatek który pozwoli Ci włączyć przygode z dodatkowym % do doświadczenia - ułatwienie dla zapominalskich graczy...

Skoro istnieje opcja: prośba o współpracę przy przygodzie - z której pewnie nikt nie korzystał, to dlaczego nie dodać tej opcji co pokazał The_Beast_r10?

Chodzi o tylko jedną linikę tekstu, która pozwoli Ci włączyć od razu bonus kiedy zaczynasz przygodę... Ludzie, czemu wszyscy jesteście tak ograniczeni żeby nie pojąć tego, że to Wam tylko i wyłącznie pomoże?

konkur4
18.01.2019, 09:45

Sami sobie w kolano strzelacie :P
Myślisz, że wprowadzenie takiego kwadracika będzie oznaczało, że stanica odpali się tylko wtedy, kiedy będzie dostępna za darmo? Błąd, dla mnie to opcja "odpal mimo wszystko", co w przypadku odnawiania = wydaj klejki. I nawet nie zauważycie, że Wam klejki pobrało, bo w tej grze nie ma tego typu zabezpieczeń, klikasz i wydajesz.

The_BEAST_r10
18.01.2019, 09:55
Sami sobie w kolano strzelacie :P
Myślisz, że wprowadzenie takiego kwadracika będzie oznaczało, że stanica odpali się tylko wtedy, kiedy będzie dostępna za darmo? Błąd, dla mnie to opcja "odpal mimo wszystko", co w przypadku odnawiania = wydaj klejki. I nawet nie zauważycie, że Wam klejki pobrało, bo w tej grze nie ma tego typu zabezpieczeń, klikasz i wydajesz.

Kolejny co nie czyta ze zrozumieniem, przecież napisałem wyraźnie (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/46070-Stanica-zwiadowc%C3%B3w-automatyczne-zapytanie?p=277748&viewfull=1#post277748) że będzie domyślnie tryb nieaktywny, a po zaznaczeniu i naciśnięciu odpal przygodę przeniesie nas do stanicy i wtedy sami zdecydujemy co dalej zrobić :)

Naprawdę czy WAM wszystko trzeba tłumaczyć jak małemu dziecku, tak bardzo już się boicie czegokolwiek dokładać do tej gry, a może każdy ma tak na nią wywalone, że cokolwiek się nie napisze to i tak będzie w głowie jedna myśl, po co mi to potrzebne?

rolnik35
18.01.2019, 10:45
Ludzie nie są ograniczeni, a jedynie nie widzą problemu z kliknięciem na stanicę przed rozpoczęciem przygody. Większym problemem dla mnie będzie pamiętanie, żeby przy włanczaniu przygody pamiętać za każdym razem (lub trzy razy z rzędu) o kliknięciu na niej użycia w przygodzie, niż teraz gdy ją odpalam raz i wiem, że mam dwóch drwali i trzecią przygodę z premią do expa, z automatu bez klikania już na nic - nie muszę pamiętać, żeby zaznaczyć w przygodzie, że chcę jej użyć. Więc ta opcja, jak dla mnie niczego nie ułatwia, a wręcz odwrotnie - zmusza mnie do zaznaczania na odpalanej przygodzie, że chce użyć stanicy. Zwłaszcza, ze majac dwie godziny, przygody odpalam szybko i automatycznie - nie czytam ich opisów, niczego nie zaznaczam.

Więc daruj sobie tych ograniczonych ludzi, bo ta "dodatkowa opcja" nie jest, bynajmniej dla mnie, żadnym ułatwieniem, a wręcz kolejnym utrudnieniem o którym muszę pamiętać za każdym razem gdy odpalam przygodę. Naklej sobie kartkę na monitorze, żeby włanczać stanicę przed przygodą i będziesz miał przypomnienie

Iphoris
18.01.2019, 11:07
Będzie więcej budynków o podobnym do stanicy schemacie działania (np. pogoda i obserwatorium z walentynkowego). Nie wiem czy jak ich przybędzie, to nie będzie za bardzo pokręcone.

Ja bym zaproponował listę budynków, które są nieużywane (w pierwszej kolejności te z odnowieniem, kolejką i produkcją uruchamianą ręcznie, dalej stojące z powodu braku lub nadmiaru surowców).

The_BEAST_r10
18.01.2019, 11:09
Ludzie nie są ograniczeni, a jedynie nie widzą problemu z kliknięciem na stanicę przed rozpoczęciem przygody.

Zgoda, tu masz rację można kliknąć samemu.

Większym problemem dla mnie będzie pamiętanie, żeby przy włanczaniu przygody pamiętać za każdym razem (lub trzy razy z rzędu) o kliknięciu na niej użycia w przygodzie, niż teraz gdy ją odpalam raz i wiem, że mam dwóch drwali i trzecią przygodę z premią do expa, z automatu bez klikania już na nic - nie muszę pamiętać, żeby zaznaczyć w przygodzie, że chcę jej użyć.

Tu już nie rozumiem, czemu tak sądzisz? Skoro stanica nadal będzie działała jak działa do tej pory. Klikasz raz i nie więcej :)

Więc ta opcja, jak dla mnie niczego nie ułatwia, a wręcz odwrotnie - zmusza mnie do zaznaczania na odpalanej przygodzie, że chce użyć stanicy. Zwłaszcza, ze majac dwie godziny, przygody odpalam szybko i automatycznie - nie czytam ich opisów, niczego nie zaznaczam.

Nadal podczas odpalania przygody nie będziesz nic musiał zaznaczać, ponieważ przypomnienie do zaznaczenia będzie domyślnie wyłączone :)
Stanice również będziesz odpalał jak do tej pory. Zmiana nastąpiłaby dopiero po zaznaczeniu, ale Ty przecież z tego nie chcesz korzystać, więc Ciebie to nie dotyczy.

Więc daruj sobie tych ograniczonych ludzi, bo ta "dodatkowa opcja" nie jest, bynajmniej dla mnie, żadnym ułatwieniem, a wręcz kolejnym utrudnieniem o którym muszę pamiętać za każdym razem gdy odpalam przygodę. Naklej sobie kartkę na monitorze, żeby włanczać stanicę przed przygodą i będziesz miał przypomnienie

Nadal musisz pamiętać aby w ogóle przed przygodą odpalić stanicę, a zamiast kartki na monitorze wolę mieć przypomnienie podczas odpalania przygody :)

Mistamus
19.01.2019, 14:10
tak bardzo już się boicie czegokolwiek dokładać do tej gry
Biorąc pod uwagę, że ze wszelkich oznak na niebie i ziemi wynika, że kod gry jest mocno zabałaganiony i drobna zmiana w jednym miejscu potrafi zepsuć pięć innych*, nie dziw się, że ludzie nie chcą dodawania zbędnych ich zdaniem funkcji.

* chociażby nadal nie naprawiono otwierania poczty i po wejściu do gry trzeba klikać dwa razy, nadal nie usunięto błędu, że czasami nie można rzucić premii na jakiś budynek i trzeba odświeżać grę lub odwiedzić znajomego, nadal ni z tego nie z owego w trakcie rzucania premii część budynków przestaje być podświetlona, nadal nie zawsze widać wszystkie wystawione przez siebie oferty handlowe itp. itd.