Zobacz pełną wersję : Gra Drobna modyfikacja tawerny
Obecnie po wykupieniu wszystkich specjalistów z tawerny staje się ona bezużyteczna i z reguły gracze są usuwają zyskując w tym celu jeden dodatkowy patent.
Moja propozycja ma na celu wprowadzenie dodatkowych korzyści z posiadania tawerny na mapie - wszak tawerna to miejsce spotkań osadników! :)
Pomysł jest prosty - sprawienie, że tawerna będzie dostarczać graczowi populacji, coś na wzór zamku ekspedycyjnego który jakiś czas temu po aktualizacji zaczął dawać graczom populację.
Nie wiem natomiast jaka powinna być liczba populacji - na pewno większa od najlepszego budynku, który daje populację - aby nie było sytuacji, w której ktoś nadal wyrzuca tawernę a w jej miejsce stawia jakiś inny budynek. Myślę, że minimum populacji jaki powinna dawać tawerna to 250 osadników. Jeśli macie inne propozycje to zamieszczajcie w postach, jednak myślę, że nie ma co szarżować :)
Co wy na to? Zapraszam do dyskusji!
Dobry pomysł, jednak na większą populację trzeba byłoby wprowadzić możliwość jej rozbudowy
To dobry pomysł, gdyż obecnie tawerna wygląda mizernie :)
Całkiem spoko tym bardziej teraz, gdy widać coraz większy nacisk BB na zwiększanie populacji.
Ode mnie nie, a to dlatego, że Tawerna była już parę razy wspominana w kontekście werbowania generałów/bohaterów i tamte pomysły zdecydowanie bardziej mi do niej pasują (ludzie nie mieszkają w tawernach).
To ja bym jeszcze populacje wepchał tak:
- do magazynu prowiantu, bo go nie używam,
- do kantoru handlowego, bo nie handluję,
- do akademii wojskowej, bo nie robię ekspedycji,
- do zbrojowni, bo jak nie robię ekspedycji, to broni do niej też nie,
- do siedziby gildii, bo należąc do gildii nic mi nie daje,
- do mennicy i piecu od złota, bo wytop monet jest bez sensu,
- do budynków mistrzowskich, bo odpala się je od święta,
- do domu władyki, epickiego składu drewna i epickiego gospodarstwa, bo są za duże,
- do ozdób wszelkiego rodzaju, bo zajmują niepotrzebnie miejsce,
- do garnizonów nieużywanych generałów, bo jeśli się ich nie używa to niech sobie tam mieszkają.
pablos73
20.11.2018, 14:02
jestem na tak
A na co komu znów populacja ? Można nie mieć 100 tys populacji i normalnie grac.Tawerna powinna słuzyc do innych celów. Np mozna by w niej umiescic mikstury i wojownikow gdzie mozna by rekrutowac czasowo celem np wzmocnienia wojska na przygode.
Nowy pomysł - możliwość produkowania pakietów medycznych oraz ekspedycji w tawernie (zamiast w magazynie prowiantu)
Może by tak wykorzystać zasoby budynku, tawerna daje tam specjalistów, stawiamy tawernę, mamy w niej zasób generałów, geologów, odkrywców, marszałków,,, i zero miejsc dla osadników,,, w zamian za każdego odebranego z tawerny specjalistę - plus ileś tam miejsca na osadników, liczba 250 po wybraniu wszystkich wydaje się być rozsądna,,,
bardzo mi miło że pomysł cieszy się takim ogromnym poparciem! zapraszam również do głosowania i komentowania moich pozostałych pomysłów, linki w sygnaturze
Darekbart
09.01.2019, 10:53
Moja propozycja jest taka,że skoro tawerna to budynek który dał nam specjalistów, to niech też daje osadników, tak jak uniwersytet lub szkółka wiejska.
broda102
10.01.2019, 17:25
Lepsza byłaby pierwotna funkcjonalność - ale wiadomo - prościej wszystko spaprać.
https://i.ytimg.com/vi/5hH9le6Qr1Q/maxresdefault.jpg
The_BEAST_r10
10.01.2019, 17:47
Lepsza byłaby pierwotna funkcjonalność]
Tak jak Darekbart wspomniał że dała nam specjalistów, ale dała to jak dla mnie za duże słowo. Tawerna nam ich udostępniła a my musieliśmy za nich zapłacić.
To co pokazałeś na obrazku dało mi pewien pomysł, mianowicie można by było w niej kupować najemne wojsko. Wojsko to po zakupie lądowało by do menu gwiazdy pod postacią najemników do wykorzystania w przygodzie bez możliwości powrotu.
Znając życie koszty by były niebotyczne :p
Ale to na pewno jakaś alternatywa gdyby było potrzeba jakichś jednostek na już.
BB_Penelopa
11.01.2019, 16:59
Witam!
Ciekawy wątek, jednak opcja druga: "Tak, lecz chcę o wiele więcej populacji". Niewiele mówi.
Widzę zainteresowanie tematem, co oznacza, że temat jest wart przekazania...
Czy mogę, aby każdy napisał, co dla niego oznacza "O wiele więcej"? :)
Może autor założy nowy wątek i doprecyzuje?
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
The_BEAST_r10
11.01.2019, 17:09
Witam!
Czy mogę, aby każdy napisał, co dla niego oznacza "O wiele więcej"? :)
Witam.
Jak na moje rozumowanie słowo o wiele więcej oznacza więcej niż w opcji nr1 czyli powyżej 250 populacji.
Ale tak jak już wspomniałem wyżej, wolałbym widzieć w tawernie najemników.
To co pokazałeś na obrazku dało mi pewien pomysł, mianowicie można by było w niej kupować najemne wojsko. Wojsko to po zakupie lądowało by do menu gwiazdy pod postacią najemników do wykorzystania w przygodzie bez możliwości powrotu.
Pozdrawiam.
Bardzo do bry pomysł.Może faktycznie niech daje 250 populacji, ale może też działać podobnie jak szkółka wiejska.
kurczakk14
20.01.2019, 10:47
Swoją tawernę wywaliłem parę lat temu - nawet już nie pamiętam jak wyglądała
Więc bardzo ciekawy pomysł
BB_Penelopa
02.04.2019, 13:33
Witam serdecznie!
Dziękuję Autorowi za propozycję.
Pomysł wkrótce zostanie przekazany.:)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Witam serdecznie!
Dziękuję Autorowi za propozycję.
Pomysł wkrótce zostanie przekazany.:)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Czy pomysł został przekazany Deweloperom?
ArturGrab
03.01.2021, 10:12
To ja bym jeszcze populacje wepchał tak:
- do magazynu prowiantu, bo go nie używam,
- do kantoru handlowego, bo nie handluję,
- do akademii wojskowej, bo nie robię ekspedycji,
- do zbrojowni, bo jak nie robię ekspedycji, to broni do niej też nie,
- do siedziby gildii, bo należąc do gildii nic mi nie daje,
- do mennicy i piecu od złota, bo wytop monet jest bez sensu,
- do budynków mistrzowskich, bo odpala się je od święta,
- do domu władyki, epickiego składu drewna i epickiego gospodarstwa, bo są za duże,
- do ozdób wszelkiego rodzaju, bo zajmują niepotrzebnie miejsce,
- do garnizonów nieużywanych generałów, bo jeśli się ich nie używa to niech sobie tam mieszkają.
zapomniałęś dodać jeszcze wulkan :D
Stary_Niedźwiedź
03.01.2021, 20:00
Aaaalbo wszyscy generałowie siedzą w Tawernie i nie zajmują miejsca na wyspie. Z Tawerny można im przypisywać wojsko bez potrzeby umieszczania nich na wyspie/archipelagu.
Aaaalbo wszyscy generałowie siedzą w Tawernie i nie zajmują miejsca na wyspie. Z Tawerny można im przypisywać wojsko bez potrzeby umieszczania nich na wyspie/archipelagu.
popieram! :)
ColinRaphaël
04.01.2021, 18:39
chyba najlepsze rozwiązanie z przedstawionych :) zró ankietę osobną i głosujmy ;) pomysł godny poparcia i rozesłania ;)
Wycofanie nieużywanych genków do gwiazdy jest lepszym rozwiązaniem.
Na potrzeby przygody i tak transport wojsk przechodzi głównie kwatermistrzami, a genkowie - czy w tawernie czy 'leżący' na wyspie i tak są widoczni w gwieździe.
Pietrek2019
01.03.2021, 23:34
Jestem za. Wielu generałów nie używam, albo jeszcze nie mają rozwiniętych umiejętności. Mogli by sobie czekać w tawernie, a w gwieździe byliby tylko aktywni, łatwiejsze będzie nimi zarządzanie.
wojtex113
02.03.2021, 00:43
Pomysł z generałami fajny a co do populacji to lepiej się nauczyć budować dwory na wodzie mały przykład
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8b8dd06967c3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/8b8dd06967c3.jpg.html)
Pomysł z generałami fajny a co do populacji to lepiej się nauczyć budować dwory na wodzie mały przykład
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8b8dd06967c3.jpg (https://naforum.zapodaj.net/8b8dd06967c3.jpg.html)
Tak się da ustawić jak na obrazku???
wojtex113
02.03.2021, 12:44
Tak się da ustawić jak na obrazku???
Wybudować się nie da w tej formie ale przestawić można wybudowany budynek zaczynając zawsze od prawego dolnego rogu
Wybudować się nie da w tej formie ale przestawić można wybudowany budynek zaczynając zawsze od prawego dolnego rogu
Faktycznie, jak się od dołu zacznie to się da upchnąć więcej
BB_Penelopa
09.03.2021, 16:07
Czy pomysł został przekazany Deweloperom?
Przekazany!
Aczkolwiek nic nie mogę obiecać.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa