PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Kolorystyczny wskaźnik bilansu produkcji towarów w oknie magazynu

AndyMcQuinn
30.09.2018, 12:19
Witam

Chciałbym zaproponować niewielką modyfikację okna magazynu.
Chodzi o to, żeby przy każdej pozycji w magazynie zaznaczyć kolorystycznie aktualny bilans produkcji tego towaru (analogicznie jak jest to w liczydle). Sposób oznaczenia do dyskusji - można kolorować albo sam pionowy pasek stanu, albo całą komórkę tabeli dotyczącą tego towaru, ewentualnie liczbę określającą stan w magazynie.

Ktoś może powiedzieć: przecież wystarczy kliknąć w "podsumowanie gospodarki" i otworzy się liczydło z tym właśnie produktem. I to prawda, ale trzeba właśnie dodatkowo klikać menu i otwierać nowe okno (wtedy zamyka się okno magazynu), a w tym pomyśle chodzi tylko o to, żeby otworzyć okno magazynu i jednym rzutem oka widzieć, jaki jest orientacyjny stan gospodarki - które towary są na plus, które na minus.

Ewentualnie można by pójść dalej i obok (poniżej) liczby określającej stan towaru podawać druga liczbę określającą bilans produkcji na 12h (wziętą również z liczydła). Wtedy można by kolorem oznaczać właśnie tę liczbę.

Jest to drobna modyfikacja interfejsu, ale wydaje mi się, że byłaby przydatna dla wielu graczy.

Ronin11
30.09.2018, 12:30
Taka drobna poprawka byłaby mile widziana. Zawsze to mniej klikania.

kinia19910
30.09.2018, 12:33
Witam

Chciałbym zaproponować niewielką modyfikację okna magazynu.
Chodzi o to, żeby przy każdej pozycji w magazynie zaznaczyć kolorystycznie aktualny bilans produkcji tego towaru (analogicznie jak jest to w liczydle). Sposób oznaczenia do dyskusji - można kolorować albo sam pionowy pasek stanu, albo całą komórkę tabeli dotyczącą tego towaru, ewentualnie liczbę określającą stan w magazynie.

Ktoś może powiedzieć: przecież wystarczy kliknąć w "podsumowanie gospodarki" i otworzy się liczydło z tym właśnie produktem. I to prawda, ale trzeba właśnie dodatkowo klikać menu i otwierać nowe okno (wtedy zamyka się okno magazynu), a w tym pomyśle chodzi tylko o to, żeby otworzyć okno magazynu i jednym rzutem oka widzieć, jaki jest orientacyjny stan gospodarki - które towary są na plus, które na minus.

Ewentualnie można by pójść dalej i obok (poniżej) liczby określającej stan towaru podawać druga liczbę określającą bilans produkcji na 12h (wziętą również z liczydła). Wtedy można by kolorem oznaczać właśnie tę liczbę.

Jest to drobna modyfikacja interfejsu, ale wydaje mi się, że byłaby przydatna dla wielu graczy.

Kolorki za, druga liczba niepotrzebna ;) bo będzie niezbyt czytelne a po szczegóły można zajrzeć właśnie w liczydło:)

rapalek11
30.09.2018, 13:00
kolorki, jak najbardziej za

Ertz
30.09.2018, 16:18
Jak najbardziej na Tak

bawool2
30.09.2018, 16:31
bardzo dobry pomysł, ułatwiłby gospodarowanie zasobami przy ukierunkowanej gospodarce, szybko wiadomo byłoby na co dać premię.

Marzenka87
01.10.2018, 23:23
kolorki moga byc

pablos73
02.10.2018, 10:32
W sumie pomysl nieglupi. Dalby szybki podglad czy mam problem z danym surowcem, czy to tylko chwilowy kryzys zwiazany z wydaniem danego surowca na jakas inwestycje. Jestem na tak.

ArturGrab
02.10.2018, 13:39
A jak ktoś kolorków nie poznaje to co?? :D

Larxand
02.10.2018, 14:11
A jak ktoś kolorków nie poznaje to co?? :D

to wtedy strzałki

j4c0s
03.10.2018, 18:36
dlatego ja zawsze przeglądam wszystko w liczydle i rzadko do magazynu zaglądam, a było by dużo wygodniej

kacper97
12.10.2018, 19:41
kolorowy pasek stanu :D

FOREST_1
12.10.2018, 20:28
jak najbardziej za ;)

Lisq3
12.10.2018, 20:45
klikniecie w magazyn (a potem w kategorie) czy w podsumowanie gospodarki (a potem kategorie) to tyle samo klików, więc w sumie nie wiem na czym to usprawnienie miałoby polegać. a podsumowanie gospodarki jest o tyle lepsze, że tam są dobrze pogrupowane surowce według kategorii czy też podziału - surowce podstawowe (zasoby), a rzeczy wytwarzane z tych surowców. no i tak jak w magazynie - widać ilość ilość danego produktu, a nawet więcej - bo widać bilans ze strzałkami i kolorami o które prosisz, więc nie wiem za bardzo po co dublować to do interfejsu magazynu i wprowadzać tam chaotyczne kolorowania?

zauważ, że magazyn spełnia inną rolę - pokazuje paski, które wizualnie objętościowo informują ile jeszcze możesz zmieścić surowców do zapełnienia magazynów.

do pokazywania bilansu jest "podsumowanie gospodarki", które jest czytelne i wymaga takiego samego klikania. jeśli wprowadzi się ten pomysł to interfejs magazynów będzie chaotyczny i za bardzo kolorowy, przez co paski zapełnienia będą mniej widoczne.

Raf-Dan
13.10.2018, 22:42
ja też jestem za :)

AndyMcQuinn
16.12.2018, 17:22
.

BB_Penelopa
20.12.2018, 15:35
Witam serdecznie!

Dziękuję autorowi za pomysł i wszystkim za oddane głosy.

Pomysł wkrótce zostanie przekazany.

Pozdrawiam serdecznie,
BB_Penelopa