Zobacz pełną wersję : Gra Kolorystyczny wskaźnik bilansu produkcji towarów w oknie magazynu
AndyMcQuinn
30.09.2018, 12:19
Witam
Chciałbym zaproponować niewielką modyfikację okna magazynu.
Chodzi o to, żeby przy każdej pozycji w magazynie zaznaczyć kolorystycznie aktualny bilans produkcji tego towaru (analogicznie jak jest to w liczydle). Sposób oznaczenia do dyskusji - można kolorować albo sam pionowy pasek stanu, albo całą komórkę tabeli dotyczącą tego towaru, ewentualnie liczbę określającą stan w magazynie.
Ktoś może powiedzieć: przecież wystarczy kliknąć w "podsumowanie gospodarki" i otworzy się liczydło z tym właśnie produktem. I to prawda, ale trzeba właśnie dodatkowo klikać menu i otwierać nowe okno (wtedy zamyka się okno magazynu), a w tym pomyśle chodzi tylko o to, żeby otworzyć okno magazynu i jednym rzutem oka widzieć, jaki jest orientacyjny stan gospodarki - które towary są na plus, które na minus.
Ewentualnie można by pójść dalej i obok (poniżej) liczby określającej stan towaru podawać druga liczbę określającą bilans produkcji na 12h (wziętą również z liczydła). Wtedy można by kolorem oznaczać właśnie tę liczbę.
Jest to drobna modyfikacja interfejsu, ale wydaje mi się, że byłaby przydatna dla wielu graczy.
Taka drobna poprawka byłaby mile widziana. Zawsze to mniej klikania.
kinia19910
30.09.2018, 12:33
Witam
Chciałbym zaproponować niewielką modyfikację okna magazynu.
Chodzi o to, żeby przy każdej pozycji w magazynie zaznaczyć kolorystycznie aktualny bilans produkcji tego towaru (analogicznie jak jest to w liczydle). Sposób oznaczenia do dyskusji - można kolorować albo sam pionowy pasek stanu, albo całą komórkę tabeli dotyczącą tego towaru, ewentualnie liczbę określającą stan w magazynie.
Ktoś może powiedzieć: przecież wystarczy kliknąć w "podsumowanie gospodarki" i otworzy się liczydło z tym właśnie produktem. I to prawda, ale trzeba właśnie dodatkowo klikać menu i otwierać nowe okno (wtedy zamyka się okno magazynu), a w tym pomyśle chodzi tylko o to, żeby otworzyć okno magazynu i jednym rzutem oka widzieć, jaki jest orientacyjny stan gospodarki - które towary są na plus, które na minus.
Ewentualnie można by pójść dalej i obok (poniżej) liczby określającej stan towaru podawać druga liczbę określającą bilans produkcji na 12h (wziętą również z liczydła). Wtedy można by kolorem oznaczać właśnie tę liczbę.
Jest to drobna modyfikacja interfejsu, ale wydaje mi się, że byłaby przydatna dla wielu graczy.
Kolorki za, druga liczba niepotrzebna ;) bo będzie niezbyt czytelne a po szczegóły można zajrzeć właśnie w liczydło:)
rapalek11
30.09.2018, 13:00
kolorki, jak najbardziej za
bardzo dobry pomysł, ułatwiłby gospodarowanie zasobami przy ukierunkowanej gospodarce, szybko wiadomo byłoby na co dać premię.
Marzenka87
01.10.2018, 23:23
kolorki moga byc
pablos73
02.10.2018, 10:32
W sumie pomysl nieglupi. Dalby szybki podglad czy mam problem z danym surowcem, czy to tylko chwilowy kryzys zwiazany z wydaniem danego surowca na jakas inwestycje. Jestem na tak.
ArturGrab
02.10.2018, 13:39
A jak ktoś kolorków nie poznaje to co?? :D
A jak ktoś kolorków nie poznaje to co?? :D
to wtedy strzałki
dlatego ja zawsze przeglądam wszystko w liczydle i rzadko do magazynu zaglądam, a było by dużo wygodniej
kacper97
12.10.2018, 19:41
kolorowy pasek stanu :D
FOREST_1
12.10.2018, 20:28
jak najbardziej za ;)
klikniecie w magazyn (a potem w kategorie) czy w podsumowanie gospodarki (a potem kategorie) to tyle samo klików, więc w sumie nie wiem na czym to usprawnienie miałoby polegać. a podsumowanie gospodarki jest o tyle lepsze, że tam są dobrze pogrupowane surowce według kategorii czy też podziału - surowce podstawowe (zasoby), a rzeczy wytwarzane z tych surowców. no i tak jak w magazynie - widać ilość ilość danego produktu, a nawet więcej - bo widać bilans ze strzałkami i kolorami o które prosisz, więc nie wiem za bardzo po co dublować to do interfejsu magazynu i wprowadzać tam chaotyczne kolorowania?
zauważ, że magazyn spełnia inną rolę - pokazuje paski, które wizualnie objętościowo informują ile jeszcze możesz zmieścić surowców do zapełnienia magazynów.
do pokazywania bilansu jest "podsumowanie gospodarki", które jest czytelne i wymaga takiego samego klikania. jeśli wprowadzi się ten pomysł to interfejs magazynów będzie chaotyczny i za bardzo kolorowy, przez co paski zapełnienia będą mniej widoczne.
AndyMcQuinn
16.12.2018, 17:22
.
BB_Penelopa
20.12.2018, 15:35
Witam serdecznie!
Dziękuję autorowi za pomysł i wszystkim za oddane głosy.
Pomysł wkrótce zostanie przekazany.
Pozdrawiam serdecznie,
BB_Penelopa