PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Notatki na mapie przygód

Unangwata
14.09.2018, 20:39
Ciągłe przełączanie do poradnika lub sięganie do notesu może być zbyteczne jeśli by wprowadzić możliwość wpisywania notatek w wybranym miejscu w przygodach, które były by zapamiętywane i wyświetlanie kiedykolwiek robimy daną przygodę.

Umożliwiło by to wpisywanie jakie wojska są potrzebne pod obozami wroga, gdzie zwracać uwagę itp.

Nie trzeba by było tak żąglować w przeglądarce.

konkur4
14.09.2018, 22:50
Może jeszcze niech się przygody same robią?

Misiorww
15.09.2018, 09:10
nie widzę takiej potrzeby

Larxand
15.09.2018, 09:34
Nie widzę takiej potrzeby, ale nie widzę też przeszkód (oczywiście poza technicznymi z punktu widzenia BB, bo nie obiektywnymi).
@Konkur4, jak ktoś bardzo chce,to przygody i tak same się robią.

Unangwata
16.09.2018, 09:57
Może jeszcze niech się przygody same robią?

Może tobie się robią.
Ja zamierzam odstawić poradnik i kalkulować walki dla mojego generała. Możliwośc zapisywania na mapie rezultatów by ograniczyła mi sięganie do notatnikia. A tobie ciągłe wchodzenie na settlers wiki..

Glavo
16.09.2018, 10:04
Całkiem obiektywnie - a jest jakaś gra, która to umożliwia? Coby zerknąć, zobaczyć...

Igorb1985
16.09.2018, 10:06
Dam na tak, choć pomysł mnie nie dotyczy bo to co robię znam na pamięć, ale skoro może to komuś pomóc... ;)

sparkz
16.09.2018, 11:19
Przygody (jak wiekszosc rzeczy w tej grze) sa odtwarzane z templatow, takie przerobienie silnika gry zeby kazdy gracz mogl sobie dowolnie customizowac ulotne elementy i jeszcze do tego bylo to zapisywane w bazie jest nierealne (biorac pod uwage architekture i ilosc ludzi ktorzy nad ta gra jeszcze "pracuja").

A juz w szczegolnosci nikt powazny nie bedzie tego robil zeby latwiej bylo korzystac z poradnikow, bo to byloby jawne przyznanie sie do tego, ze gra nibystrategiczna nie wymaga myslenia tylko powielania mechanicznie prostych czynnosci.

Unangwata
16.09.2018, 13:03
Przygody (jak wiekszosc rzeczy w tej grze) sa odtwarzane z templatow, takie przerobienie silnika gry zeby kazdy gracz mogl sobie dowolnie customizowac ulotne elementy i jeszcze do tego bylo to zapisywane w bazie jest nierealne (biorac pod uwage architekture i ilosc ludzi ktorzy nad ta gra jeszcze "pracuja").

A juz w szczegolnosci nikt powazny nie bedzie tego robil zeby latwiej bylo korzystac z poradnikow, bo to byloby jawne przyznanie sie do tego, ze gra nibystrategiczna nie wymaga myslenia tylko powielania mechanicznie prostych czynnosci.

Ale ty głupoty gadasz..

konkur4
16.09.2018, 14:49
Może tobie się robią.

Nie, nie robią się, ale gdyby takie pomysły miały wchodzić w życie to ta gra już totalnie zeszłaby na psy. Więc równie dobrze mogłyby robić się same.

Ja zamierzam odstawić poradnik i kalkulować walki dla mojego generała. Możliwośc zapisywania na mapie rezultatów by ograniczyła mi sięganie do notatnikia.

No to wyślij sobie na pocztę składy dla wszystkich obozów, jeśli korzystanie z edytora tekstu/arkusza excela w czasie robienia przygody sprawia Ci problem.

A tobie ciągłe wchodzenie na settlers wiki..

Osobiście postuluję za jej usunięciem, i leję za każdym razem, jak ludziki płaczą w grze, że im wiki nie działa.

Larxand
16.09.2018, 16:03
Nie, nie robią się, ale gdyby takie pomysły miały wchodzić w życie to ta gra już totalnie zeszłaby na psy. Więc równie dobrze mogłyby robić się same.
Osobiście postuluję za jej usunięciem, i leję za każdym razem, jak ludziki płaczą w grze, że im wiki nie działa.

Jeśli ktoś robi przygody korzystając z Wiki, to faktycznie jest niezłym desperatem ale to nie powód, żeby postulować jej usunięcie.
Nie to, żebym jakoś desperacko pragnął wdrożenia tego pomysłu, ale ciekaw jestem w jaki sposób to, że Unangwata robił(a)by sobie notatki w grze sprawiłoby, że TWOJA gra stałaby się zbyt łatwa (zeszłaby na psy).

pablos73
18.09.2018, 09:05
Jak to ma komus pomoc, to jestem na tak. I nie rozumiem szydzenia z wiki, nie kazdy ma czas siedziec po kilka, kilkanascie godzin nad gra.

Unangwata
18.09.2018, 10:07
Jak to ma komus pomoc, to jestem na tak. I nie rozumiem szydzenia z wiki, nie kazdy ma czas siedziec po kilka, kilkanascie godzin nad gra.

To by było duze usprawnie. Inaczej oprócz notatek potrzebnego wojska do ataku musimy korzystac z mapy przedstawiającej obozy. Umieszczenie notatki obok obozu na mapie by dużo ułatwiło sprawę.

Zee4c
18.09.2018, 10:45
Ludzie a wiecie ze można użyć do robienia notatek jeszcze tzw" kartki" oraz "długopis"? Można kupić, widziałem w sklepie i tańsze niż mała partia klejek ;D

Larxand
18.09.2018, 10:57
Ludzie a wiecie ze można użyć do robienia notatek jeszcze tzw" kartki" oraz "długopis"? Można kupić, widziałem w sklepie i tańsze niż mała partia klejek ;D

Pewnie. Można mieć na przykład całą szufladę wypełnioną kartkami z notatkami do każdej przygody. I oczywiście można zabierać tę szufladę i wszystkie te kartki ze sobą, jeśli gdzieś się chce wyjechać z komputerem, albo do pracy, bo nigdy nie wiadomo kiedy i jaką przygodę będzie się chciało rozegrać. Wprawdzie czasami trzeba przepisywać wszystko od początku, jak pozmieniają się charakterystyki jednostek, albo składy obozów, ale w ten sposób przynajmniej można sobie potrenować trzymanie długopisu, żeby nie wyjść z wprawy.

konkur4
18.09.2018, 11:12
Wystarczy stary, poczciwy excel i konto google. Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto musi mieć wszystko all-inclusive. To proponuję, żeby wrzucić w silnik gry dodatkowo oficjalny symulator, bo przecież korzystanie z zewnętrznych i niedopracowanych rozwiązań jest karygodne.

Unangwata
18.09.2018, 22:48
Wystarczy stary, poczciwy excel i konto google. Ale zawsze znajdzie się ktoś, kto musi mieć wszystko all-inclusive. To proponuję, żeby wrzucić w silnik gry dodatkowo oficjalny symulator, bo przecież korzystanie z zewnętrznych i niedopracowanych rozwiązań jest karygodne.

A w czym ci to niby tak przeszkadza, że jesteś na nie ?

Glavo
19.09.2018, 10:50
Moim zdaniem gra jako gra, polega na wyzwaniach i zmierzaniu się z nimi, czasem na wyrzeczeniach, gdy - na przykład - w niektórych grach MMO są tygodniowe bitwy i nie ma zmiłuj, albo nadgodziny, albo wypadasz. Gra to stopniowe sukcesy i czasem wysiłek umysłowy - jak zrobić, jak ustawić, co z czym.
Wprowadzenie opcji typu notatnik to krok wstecz, jeśli chodzi o angażowanie gracza do wysiłku umysłowego. Jakiż to problem zrobić mniejsze okno przeglądarki i obok otworzyć notatnik? Okno notatek nic nie zmieni w mechanice gry, a doda funkcjonalność, nad którą kilku programistów będzie siedziało dwa tygodnie.
Sposób na notatki: napisz wiadomość do siebie i wyślij. Chcesz coś dopisać? Kliknij Odpowiedz, zmień notatkę, wyślij.
Do mnie pomysł niestety także nie dociera. Może za mało masz argumentów...

Unangwata
19.09.2018, 11:10
Moim zdaniem gra jako gra, polega na wyzwaniach i zmierzaniu się z nimi, czasem na wyrzeczeniach, gdy - na przykład - w niektórych grach MMO są tygodniowe bitwy i nie ma zmiłuj, albo nadgodziny, albo wypadasz. Gra to stopniowe sukcesy i czasem wysiłek umysłowy - jak zrobić, jak ustawić, co z czym.
Wprowadzenie opcji typu notatnik to krok wstecz, jeśli chodzi o angażowanie gracza do wysiłku umysłowego. Jakiż to problem zrobić mniejsze okno przeglądarki i obok otworzyć notatnik? Okno notatek nic nie zmieni w mechanice gry, a doda funkcjonalność, nad którą kilku programistów będzie siedziało dwa tygodnie.
Sposób na notatki: napisz wiadomość do siebie i wyślij. Chcesz coś dopisać? Kliknij Odpowiedz, zmień notatkę, wyślij.
Do mnie pomysł niestety także nie dociera. Może za mało masz argumentów...

A co ma wysilek umysłowy do notatek w grze czy w notatniku ?

Misiorww
19.09.2018, 14:51
każdy korzysta czy to z wiki czy z innych poradników czy z symulatora.
to że jedna osoba chce sobie dodać notatnik/excel do gry mija się z celem.
nie ma żadnego żonglowania w przeglądarce. ustawiasz poradnik jednej przygody i robisz.

sparkz
19.09.2018, 15:04
Okno notatek nic nie zmieni w mechanice gry, a doda funkcjonalność, nad którą kilku programistów będzie siedziało dwa tygodnie.

W dwa tygodnie to Ci moga dodac nowy budynek ktory jest kopia starego tylko szybciej dziala.

Tutaj ze wzgledu na to ze przygody sa instancjonowane z templatow trzebaby od zera napisac jakas forme komunikacji zwrotnej od klienta do bazy tych templatow zeby w ogole moc dodac cos do przygody, plus zabezpieczyc sie na okolicznosc gdyby dziesiatki tysiecy uzytkownikow chcialo do definicji danej przygody dodac wiele roznych notatek, pomnozone przez ilosc przygod.

To naprawde nie jest taki trywialny problem jak sie niektorym moze wydawac ;)

MOD_Victoria
13.04.2019, 13:50
Dzień dobry,

Z uwagi na to, że pomysł widnieje na naszym forum od dłuższego czasu i większość głosujących jest przeciw pomysłowi, temat zamykam i przenoszę do archiwum.

Pozdrawiam
MOD_Victoria