PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Pueblo - sposób na wykorzystanie zasobów i dodatkowe miejsce na populację

baqslaw
09.03.2018, 15:04
Stoi sobie jak wyrzut sumienia góra na naszym archipelagu i wygląda na to, że BB nie bardzo ma na nią pomysł, więc może im podpowiemy.

Otóż osadnicy ogromnym wysiłkiem i kosztem zasobów postanowili wydrążyć sobie w niej apartamenty.

Koszt i pojemność oczywiście do dyskusji, ale ja wstępnie widziałbym to w ten sposób, żeby wykorzystać interfejs magazynu "przekazanie zasobów" - każdy zasób wyceniany i przeliczany na punkty:

Np:
Zasób podstawowy nieprzetworzony: 1 pkt
Zasób podstawowy pośredni: 2 pkt
Zasób podstawowy końcowy: 3 pkt

Zasób średni nieprzetworzony: 2 pkt
Zasób podstawowy pośredni: 4 pkt
Zasób podstawowy końcowy: 6 pkt

Zasób zaawansowany nieprzetworzony: 4 pkt
Zasób zaawansowany pośredni: 8 pkt
Zasób zaawansowany końcowy: 12 pkt

Zasób mistrzowski nieprzetworzony: 6 pkt
Zasób mistrzowski pośredni: 12 pkt
Zasób mistrzowski końcowy: 18 pkt

Zasób elitarny nieprzetworzony: 8 pkt
Zasób elitarny pośredni: 16 pkt
Zasób elitarny końcowy: 24 pkt

Po uzbieraniu odpowiedniej ilości punktów, możemy podnieść pueblo o jeden poziom.
Jeśli chodzi o poziom vs pojemność vs liczba punktów to widzę to tak:
Jeden poziom zwiększa pojemność puebla o 10 osadników, koszt pierwszego poziomu to 1000 punktów, koszt każdego kolejnego poziomu to poprzedni poziom x2, maksymalna liczba poziomów - nieograniczona (w końcu zawsze można kopać w głąb góry, a wiadomo że koszta wraz z głębokością rosną).
Jeśli pomysł będzie cieszył się dużym poparciem, a okaże się, że BB ma już dla naszego pagórka inny plan, to alternatywą może być "sztuczna wyspa" nad archipelagiem - jest tam wolne miejsce, które aż prosi się o zagospodarowanie.

pablos73
09.03.2018, 17:46
swietny pomysl, choc watpie czy bb na to pojdzie

BB_Penelopa
09.03.2018, 18:37
Witam!

Bardzo dobrze rozpisany pomysł!
Dzięki Baqslaw za Twoją pracę.

Zachęcam do głosowania.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

M0rdechaj
09.03.2018, 19:08
Pomysł bardzo dobry, w końcu można by się było pozbyć zalegającej rudy platyny i innych surowców.

koteeczeek
11.03.2018, 17:38
dobry pomysl

wojtek91
11.03.2018, 17:43
a może zrobić z tej góry wielki dom ale nie w ziemi tylko do nieba

Szenszyl
11.03.2018, 17:52
Świetny pomysł. Magazyny puchną od towarów. W gwieździe ludzie mają zmagazynowane towary liczone już w milionach sztuk. Jak tylko uda się stworzyć coś, co da możliwość zagospodarowania tych surowców, uwolnienie stanów magazynowych oraz rozruszanie łańcuchów produkcji to gra stanie się bardziej atrakcyjna.

ste1ed
11.03.2018, 18:09
jestem za

ECECIK
11.03.2018, 18:11
pomysl rewlka oby dotarolo do BB , ze nie tylo oni moga tworzyc lecz i gracze ktorzy maja pojecie o ograniceniach tej gry

Danny76
11.03.2018, 18:19
Stoi sobie jak wyrzut sumienia góra na naszym archipelagu i wygląda na to, że BB nie bardzo ma na nią pomysł, więc może im podpowiemy.

Otóż osadnicy ogromnym wysiłkiem i kosztem zasobów postanowili wydrążyć sobie w niej apartamenty.

Koszt i pojemność oczywiście do dyskusji, ale ja wstępnie widziałbym to w ten sposób, żeby wykorzystać interfejs magazynu "przekazanie zasobów" - każdy zasób wyceniany i przeliczany na punkty:
...

Fajnym pomysłem byłoby użycie dotychczas wytwarzanych zasobów do budowy lub podnoszenia lvl zamiast tworzyć osobne nowe łańcuchy produkcji. I tak:
1. robotnicy muszą jeść, dlatego do każdego lvl musiałoby schodzić określoną ilość napitku, chleba, wędlin i ryb,
2. robotnicy muszą czymś pracować, dlatego każdy kolejny lvl pochłaniałby określoną ilość narzędzi,
3. kopiąc w ziemi robotnicy muszą drążyć tunele i stawiać stemple i docelowo umacniać ściany, a to pochłaniałoby określoną ilość desek iglastych, liściastych, egzo, a nawet mahoniowych, kamienia, marmuru, granitu, miedzi, żelaza, stali i platyny.
4. robotnicy muszę drążyć według jakiś planów, a te zapisane są na zwykłym papierze, szkice na dobrym papierze, a plany geodezyjne np. na najlepszym papierze. A wszystko to zapisane stalówką.

Wydaje mi się, że to mogłoby trochę urozmaicić grę i sprawić rozgrywkę bardziej ciekawą.

Cezaryyyyyy
11.03.2018, 23:05
Geniusz :D Polać Mu ^^ . Jestem zdecydowanie na tak ,świetny pomysł

baqslaw
15.03.2018, 14:44
Stówka pękła, pomysł nie budzi kontrowersji, więc może by nadać sprawie dalszy bieg?

Robalus
16.03.2018, 12:10
Świetny pomysł , jestem ZA !!! Ale słabo widzę by BB zgodziło się z twoją sugestią by z tą górą coś zrobić zgodnego z twoim pomysłem !!! Pozdrawiam

haris84-
19.03.2018, 21:29
Mam Pomysł który Nie odstraszy wam klientów! Nie wyłączajcie gry na minimum 48h a nie wiadomo kiedy włączycie?! to może z 3 dni!? Przez 10 lat grania w gry online na żadnej taki brak szacunku do klienta nie miał miejsca to świadczy o polityce firmy i na co jest nastawiona tylko pieniądze! Po tygodniu gry stwierdzam żal.pl

tojanik
20.03.2018, 09:10
Jakie puebla do cholery!!!. To nie Nowy Świat!!! Trzymaj się klimatu.

baqslaw
20.03.2018, 13:15
Jakie puebla do cholery!!!. To nie Nowy Świat!!! Trzymaj się klimatu.

Ale którego klimatu? Arabskiego? Lodowych rezydencji? Domów z piernika?
Nazwa pueblo akurat najmniej istotna w całej zabawie. Równie dobrze może być "Petra" i będzie pasowało do arabskich klimatów, jak i sztuczna wyspa, w wypadku gdyby góra miała już jakieś przeznaczenie.

tojanik
20.03.2018, 14:09
Ale którego klimatu? Arabskiego? Lodowych rezydencji? Domów z piernika?
Nazwa pueblo akurat najmniej istotna w całej zabawie. Równie dobrze może być "Petra" i będzie pasowało do arabskich klimatów, jak i sztuczna wyspa, w wypadku gdyby góra miała już jakieś przeznaczenie.

Z tym wszystkim co jest w grze Settlersi mieli kontakt. Zaglądnij do książek.Arabowie handlowali z Wikingami już w siódmym wieku. Na wyspach byli już wcześniej. Nawet przed Hadrianem.

Kolego.

baqslaw
20.03.2018, 20:19
Z tym wszystkim co jest w grze Settlersi mieli kontakt. Zaglądnij do książek.Arabowie handlowali z Wikingami już w siódmym wieku. Na wyspach byli już wcześniej. Nawet przed Hadrianem.

Kolego.

W Ameryce Północnej również byli. Kolego.
Za to baśni braci Grimm ani Andersena raczej nie czytywali.

MOD_Victoria
06.06.2018, 16:22
Dzień dobry,

pomysł nie ma szans na realizację, w związku z tym temat zamykam i przenoszę do archiwum.
Projektanci gry mają pomysł na górę/wulkan - będzie tam Epicka Kuźnia. :)

Pozdrawiam
MOD_Victoria