PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Wyświetlanie informacji o graczu

Rosadamascena
03.03.2018, 13:32
Zgodnie z prośbą BB_Penelopy zamieszczam nowy wątek z ankietą :)

A teraz o co chodzi:
Ostatnio na forum pojawił się pomysł oznaczania nowych graczy innym kolorem w celu wyeliminowania potencjalnych oszustów (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/45143). Osobiście jestem przeciwna takiej "segregacji rasowej" :) Nie każdy nowy musi być od razu naciągaczem. W wątku przedstawiałam parę swoich pomysłów. Pod dyskusję podaję ten, który wg mnie jest najłatwiejszy w wykonaniu i najwygodniejszy w użyciu dla graczy.

Więc tak: do menu rozwijanego po kliknięciu na nick gracza poza obecnymi opcjami pojawiałaby się jeszcze jedna, "Wyświetl informacje". Mniej więcej coś takiego:
Obcy gracz: https://prnt.sc/im87qn
Osoba z gildii, której nie mamy w znajomych: https://prnt.sc/im88cf
Ktoś z listy znajomych: https://prnt.sc/im8854
Oczywiście umiejscowienie przycisku jest dyskusyjne, można go przenieść nad przyciski "Dodaj"/"Usuń znajomego", ja na początek dokleiłam tak bo tak było mi wygodniej.

Po kliknięciu opcji "Wyświetl informacje" otworzy się nam okno:
https://prnt.sc/im8e4z
Można tu jeszcze ewentualnie dodać zieloną kropkę z paska znajomych, ale wg mnie nie jest to już niezbędny bajer :)

W ankiecie dałam 4 opcje - bardzo proszę, aby w przypadku wybrania opcji drugiej dodawać od siebie konkretne informacje co można jeszcze usprawnić :)

#EDIT
Dodałam do okienka nowe elementy, zgodnie z sugestiami. Wyglądać mogłoby to tak:
https://prnt.sc/immkx7

Mam też prośbę do osób głosujących na NIE - czy mogłibyście uzasadniać dlaczego jesteście przeciwni takiej, jak to set2g stwierdził, wizytówce?

horis
03.03.2018, 14:30
jestem za, proste a dobre

zaden uczciwy gracz nie musi sie wstydzic i sie bac jak ktos inny takie podstawowe dane zobaczy

Dla którego zespołu NBA grał Magic Johnson?

set2g
03.03.2018, 20:18
taka wizytówka publiczna, fajny pomysł, mozna by ewentualnie dodać jakas customizacje, cos co mozna by było tam zawrzeć ale nie obowiązkowo

QueenAlex
03.03.2018, 20:57
Witam, bardzo fajny pomysł, dodałabym tylko informację, od kiedy gra dana osoba (data) wtedy "oszusta", "naciągacza" czy jak Go tam zwał będzie łatwo namierzyć
pozdrawiam QA:)

Jak daleko trzeba biec w wyścigu triathlonowym “Ironman”?

Agniesia1604
03.03.2018, 21:18
świetny pomysł , mam nadzieję że to znajdzie swoje miejsce w tej grze..:)

parasola10
03.03.2018, 21:20
Też jestem na tak :)

The_Cocoloco
03.03.2018, 21:26
Yuppi - tak :)

Podczas którego z eventów piłkarskich w grze pojawił się Szczęśliwy odkrywca (podaj rok)?

Cris_Alisar
03.03.2018, 21:31
Myślę ze to dobry pomysł, wielu "anonimowych "graczy straciło by pewność siebie. jetem na Tak

rapalek11
03.03.2018, 21:38
świetny pomysł, pozwoli ocenić czy warto czasem na prędko kupić coś z wagi

Kazuio
03.03.2018, 22:45
Super pomysł, BB do dzieła , bo nic nie robicie z draculem...

Wewoora
03.03.2018, 22:46
Dodałabym do opcji, datę dołączenia do gry :) ewentualnie sam rok :) Pomysł sam w sobie bardzo dobry :)

dXepl
03.03.2018, 22:48
Pomysł ok ale łatwiej by było po prostu dodać do nicku (lvl) np dXe(51) można szybko zweryfikować czy ktoś jest w ogóle w stanie robić ta przygodę a co dopiero sprzedawać i nie trzeba klikać na niego. Bez inwigilacji w daty itd prosto i przejrzyściej.

Rosadamascena
03.03.2018, 23:27
Pomysł ok ale łatwiej by było po prostu dodać do nicku (lvl) np dXe(51) można szybko zweryfikować czy ktoś jest w ogóle w stanie robić ta przygodę a co dopiero sprzedawać i nie trzeba klikać na niego. Bez inwigilacji w daty itd prosto i przejrzyściej.

Myślałam i o tej opcji. Odrzuciłam ją ze względu na mnogość znaków przed wpisem na czacie, które już występują.
Nawias z godziną, a czasem nawet datą, nawias z tagiem (nawet 5 znaków poza samym nawiasem), nick (nie zawsze krótki). Idzie dostać oczopląsu, teraz doszłyby jeszcze kolejna spacja, 2 znaki nawiasu i 2 cyfry. Troszkę nieprzejrzyście się robi

taka wizytówka publiczna, fajny pomysł, mozna by ewentualnie dodać jakas customizacje, cos co mozna by było tam zawrzeć ale nie obowiązkowo

Pole na notkę z limitem 200 znaków zawsze można dać :) Jutro mogę pobawić się w sklejenie tego

Kazuio
03.03.2018, 23:33
Dodałabym do opcji, datę dołączenia do gry :) ewentualnie sam rok :) Pomysł sam w sobie bardzo dobry :)

miesiąc i rok byłby w sam raz np. 08.2014

Glavo
04.03.2018, 00:19
Niegłupie, jestem za. Można dorzucić info o aktywnej przygodzie ;)

RedJul
04.03.2018, 00:32
Może wrócić do pomysłu (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/36160-Panel-znajomego) z przed 4 lat?
Na datę rozpoczęcia gry nie ma co liczyć, to już podchodzi pod BBowskie tajne przez poufne.

Freha
04.03.2018, 10:05
Pomysł fajny, choć wolałabym żeby lvl gracza wyświetlał się przy jego nicku na handlu, ale rozumiem Twoją uwagę, że byłoby nieprzejrzyście. Dużo głosów na " tak" w krótkim czasie. Oby to wdrożyli, bo widać, że pomysł się spodobał :)

kiciak2409
04.03.2018, 12:02
Jestem na tak.

Rosadamascena
04.03.2018, 13:45
Myślałam i o tej opcji. Odrzuciłam ją ze względu na mnogość znaków przed wpisem na czacie, które już występują.
Nawias z godziną, a czasem nawet datą, nawias z tagiem (nawet 5 znaków poza samym nawiasem), nick (nie zawsze krótki). Idzie dostać oczopląsu, teraz doszłyby jeszcze kolejna spacja, 2 znaki nawiasu i 2 cyfry. Troszkę nieprzejrzyście się robi

Zmontowałam na szybko obrazek dla zwizualizowania, straszny tasiemiec wychodzi :) Tag przypadkowy, nie wiem, czy taka gildia istnieje. Mój nick jest idealnym przykładem ponieważ jest długi, ale jeszcze mieści się w granicach przeciętnej długości (przynajmniej na Złotej Górze).
https://prnt.sc/immuj9

Poza tym co już jest wypadałoby jeszcze dodać, że grając pomiędzy 23:30 a 00:30 i pisząc tworzymy jeszcze dłuższe wpisy ponieważ dochodzi data w formacie [03.03.2018 23:29]. Sama godzina to 7 znaków, z datą wychodzi 18 (wliczając spacje).

Czyli koło północy mamy 18 znaków daty i godziny + spacja przed tagiem (o ile występuje) + tag (o ile występuje, ale jeżeli tak to jest to chyba 3-7 znaków zależnie od długości tagu) + spacja przed nickiem + nick (na oko zazwyczaj 7-13 znaków) + spacja + lvl (pierwsze 9 poziomów idzie momentalnie więc nawet nie uwzględniam ich, liczę 4 znaki - nawias i 2 cyfry lvlu)+ dwukropek + spacja. I dopiero po tym wszystkim pojawia się właściwa wiadomość

uriasz2012
04.03.2018, 14:14
Oczywiście jestem za propozycją Rosy, bo przecież chcielibyśmy docelowo wyeliminować nieuczciwych graczy handlujących w taki sposób dropami z przygody. Moim zdaniem warto byłoby tak ich odznaczyć, że każdy by wiedział z kim ma do czynienia. Potem szukanie takiego gracza, czy próbowanie ostrzec innych jest już "musztardą po obiedzie".
Jestem za wyraźnym zidentyfikowaniem takiego oszusta.

Kofelove
04.03.2018, 14:55
Popieram !!!! chcę wiedzieć od kogo biorę dropa i chcę wiedzieć gdzie tego kogoś później szukać !

Misiorww
04.03.2018, 15:06
jestem za :)
nie wiem czy bb ma informacje kto kiedy zaczął grę

Iphoris
04.03.2018, 15:08
Wszyscy piszą o tym jako o zabezpieczeniu przed oszustwami przy handlu dropami.
Błąd. Żeby zlikwidować oszustwa przy handlu dropami, należy zlikwidować handel dropami. A żeby zlikwidować handel dropami trzeba przebudować system przygód.

Ale wizytówka będzie przydatna w innych sytuacjach.

Rosadamascena
04.03.2018, 15:15

Skoro jest taka informacja na forum i tutaj każdy może ją wyszukać, to myślę, że się da :)
Ale nawet sam lvl byłby już wskazówką

Misiorww
04.03.2018, 15:25
lvl może być tylko małą wskazówką, bo ktoś może grać od początku powoli i nie mieć 50lvl ;p

Robalus
04.03.2018, 23:13
Jestem na Tak , przemyslane i proste ! Teraz BB moze to szybko wprowadzic ... Pozdro :)

Wewoora
04.03.2018, 23:27
Może wrócić do pomysłu (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/36160-Panel-znajomego) z przed 4 lat?
Na datę rozpoczęcia gry nie ma co liczyć, to już podchodzi pod BBowskie tajne przez poufne.

Tajne przez poufne? Takie informacje są dostępne tutaj, data dołączenia do forum, więc chyba nie do końca takie tajne :D

MOD_Zeus2
05.03.2018, 09:01
Witam

Proszę o oddawanie głosów.
Pomysł świetny.

Skoro jest taka informacja na forum i tutaj każdy może ją wyszukać, to myślę, że się da :)
Ale nawet sam lvl byłby już wskazówką

Tak też odniosłem się do poprzedniej ankiety o wyróżnieniu gracza, sama opcja wyświetlenia lvl gracza pomogłaby zdecydowanie na przesiewaniu ofert handlowych.

Pozdrawiam i życzę miłej gry.

Androm3da
05.03.2018, 12:26
Wg mnie pomysł jest nie do końca przemyślany, bo wychodzi na to, że dotyczy tylko tych graczy którzy piszą na czacie, a to trochę bez sensu.

baqslaw
05.03.2018, 13:13
Wg mnie pomysł jest nie do końca przemyślany, bo wychodzi na to, że dotyczy tylko tych graczy którzy piszą na czacie, a to trochę bez sensu.

Chciałabyś na liście kontaktów mieć możliwość wyświetlenia okienka z poziomem gracza? - to faktycznie ma sens :P
Jak kupujesz od kogoś zboże za wodę, to chyba wszystko Ci jedno jaki ma poziom. Za to jak ktoś z poziomem 13 próbuje sprzedać loot w DMK, to jednak taka informacja się przydaje.

BB_Penelopa
05.03.2018, 13:22

Naprawdę w to wątpisz? :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

MOD_Zeus2
05.03.2018, 17:51
Naprawdę w to wątpisz? :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Nie ma dużo pewników na tym świecie ale takie informacje o graczach to Blue Byte ma na pewno :)
ps. Ja nie wątpię ;)

Pozdrawiam

RedJul
05.03.2018, 18:29
Chciałabyś na liście kontaktów mieć możliwość wyświetlenia okienka z poziomem gracza? - to faktycznie ma sens :P
Jak kupujesz od kogoś zboże za wodę, to chyba wszystko Ci jedno jaki ma poziom. Za to jak ktoś z poziomem 13 próbuje sprzedać loot w DMK, to jednak taka informacja się przydaje.

Raczej o to chodzi by wrócić do możliwości kliknięcia gracza na wadze.
Kiedyś można było i pojawiało się identyczne menu jak na czacie.

NieMakonta
06.03.2018, 02:08
Można przypinać "szpilkę" nicku ale ale ja wiem że teraz wielu "dobrych" i szanowanych graczy miało wiele kont i na eventach naciosalo sobie. A ta moja szpilke do niku to zbyt wiele pracy i nowy kod by trzeba bylo pisac,a i tak by byly naduzycia. Ja już bana za napisanie ze zlodziej dostalem.

Moze ustawienie jak w a... "dobry handlarz" oceny moga byc rozne, ale im wiecej dobrych tym lepiej. Choc i to mozna zhakowac

tomas24123
07.03.2018, 21:00
Czesc, dosc czesto spotykalem w innych grach spolecznosciowych kolorki oznaczajace postepy w grze danego gracza, jest to mega wygodne przy dobieraniu skladu przygody, handlu itp.Dodatkowe opcje sa oczywiscie fajne ale przy kupowaniu atrakcyjnego dropa licza sie sekundy sami wiecie jak to jest:) gdy klikacie a dropik odfrunal wam sprzed nosa.Oczywiscie mozna by bylo wyznaczyc z 5 kolorkow (czerwony,zolty,zielony,niebieski i zloty) Odzwierciedlajacych faktyczne postepy w grze gracza tj,lvl gry lvl pvp plus poziom rozwoju wyspy.Dyskryminacja hmm dla mnie irytujace jest to gdy ktos pyta o lvl a potem to komentuje.Kolorki to jest to co sie przyjelo na innych grach i zdaje egzamin.

Pozdrawiam

Tomas

BB_Penelopa
08.03.2018, 08:58
Witam!

Bardzo dziękuję za gorącą dyskusję i za oddane głosy.
Ponad 100 osób jest na tak! :)

Myślę, że warto taki pomysł przekazać.
Dziękuję Rosadamascenie za dokładny i jasny opis pomysłu! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

NieMakonta
10.03.2018, 00:33
Wielo kontowcow wielu ale naciagaja mlodzi i ich rodzinki oraz 0700

Rosadamascena
12.03.2018, 17:35
(...)
Ponad 100 osób jest na tak! :)
Myślę, że warto taki pomysł przekazać.
(...)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Dzięki Pene :) To jeszcze wprowadźcie to w życie ;)