Zobacz pełną wersję : Gra Drakul i jego owieczki
W zwiazku z narastajacymi oszustwami podczas sprzedazy przeroznych towarow i nie chodzi tu tylko o looty, bo na pochopnej sprzedazy budynku moza duzo wiecej utopic wnosze o segrekacje nowych graczy, dobrym sposobem bylby inny kolor czcionki na wadze i na czacie, mysle ze to dobre rozwiazanie, taki okres probny mozna przeciagnac nawet do miesiaca
Inny pomysl to segregacja wzgledem poziomow, do 42 lvl inny kolor, wtedy calkowicie wyeliminujemy oszustwa sprzedaży lootow
P>S> PILNE:rolleyes:
Ze względu na to iż kolorek nie wszystkim odpowiada i sa inne ciekawe pomysly proponuje potraktowac ta ankiete jak "chce bądź nie chce wyroznien nowych graczy", gdzie pkt. "nie lubie kolorowanek" będzie oznaczal sprzeciw takiemu procederowi, 3 pierwsze punkty bez zmian:o
Nie można generalizować ,że tylko niskie levele robią przekręty. Gram już długo i widziałam niezłe wałki szacownych graczy ze stażem. Kolorowanki lubię ale segregacji stanowcze nie. Karanie oszustów i pomysły na ograniczanie kantów jak najbardziej, ale nie w taki sposób. Poza tym i tak jest mało nowych graczy. Chcesz ich jeszcze zniechęcić traktując jak potencjalnych oszustów?
Adamynas
26.02.2018, 15:58
piszących haniebnym żółtym kolorem?
Poza tym o jakiej pochopnej sprzedaży budynków piszesz?
Czy ceny tutaj nie są czasami cenami umownymi? czy jednak jest gdzieś sztywny wykaz cen towarów i usług w tso? O.o
weź przestań już bredzić bo po pas w tych wymiotach brodzisz
idac tym tropem rozumowania to levele graczy tez powinny byc niewidoczne, bo wprowadzaja "segregacje"
piszących haniebnym żółtym kolorem?
Poza tym o jakiej pochopnej sprzedaży budynków piszesz?
Czy ceny tutaj nie są czasami cenami umownymi? czy jednak jest gdzieś sztywny wykaz cen towarów i usług w tso? O.o
weź przestań już bredzić bo po pas w tych wymiotach brodzisz
nieszczesniku zalosny wbij sobie do glowy co oznacza kolor żółty "Szczęście, słońce, radość"
Adamynas
26.02.2018, 16:10
A są widoczne? na czatach, handlu, wadze??
w tso żółty oznacza zupełnie co innego radośniku brodzący
Kolor najważniejszy? a co z tą pochopną sprzedażą?
:(nie od dzis zauwazylem ze jestes gorliwym obronca naduzyc na wadze, takze rozumiem twoja gorycz
W zwiazku z narastajacymi oszustwami podczas sprzedazy przeroznych towarow i nie chodzi tu tylko o looty, bo na pochopnej sprzedazy budynku moza duzo wiecej utopic wnosze o segrekacje nowych graczy (...)
Jakimi oszustwami skoro widzisz w co klikasz a bez Twojego dobrowolnego klikniecia nikt nie moze Ci nic sprzedac/ kupic ?
Glupote ludzi nazywajmy po imieniu.
Adamynas
26.02.2018, 18:03
Napiszę raz jeszcze, może w końcu to zrozumiesz chociaż Sparkz już to wyjaśnił dosadnie.
O jakim nadużyciu mówisz przy WYSTAWIANIU SWOICH OFERT?
nie, juz predzej powinien byc lvl przy nicku gracza ( i na czacie i na wadze)- ale bez zadnych kolorowych wyroznien
nie, juz predzej powinien byc lvl przy nicku gracza ( i na czacie i na wadze)- ale bez zadnych kolorowych wyroznien
masz racje rozwiazanie twoje spelniloby swoje zadanie i nie kolilo tak w oczy co niektorych, ale nie moge tego dodac juz do ankiety, takze poczekamy na inne wypowiedzi... moze BB cos z tym w koncu zrobi
1. zrobic 42 lvl to mysle ze miesiac grania, a moze i szybciej
2.wg mnie to raczej gracze z rocznym moze troche wiekszym stazem kombinują - widza wyzsze levele i mysla ze w ten sposob szybciej je osiaga:)
3.wystarczy grac w dobrej gildii jest z kim wymieniac dropy i handlowac
4.oszustwa w wiekszosci dotycza mlodych graczy to starsi sie znaja:)
Czy ktoś może podać przykład oszustw na wadze? Kto traci w przypadku oszustwa - kupujący czy sprzedający? Jakoś tego nie pojmuję...
BB_Penelopa
27.02.2018, 15:37
Witam!
Nie jestem pewna, jak to miałby wyglądać. Do jakiego poziomu gracze byliby oznaczeni danym kolorem.
Mnie osobiście takie szufladkowanie się nie podoba, ale nie wiem co na to reszta?
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Adamynas
27.02.2018, 15:51
Czy ktoś może podać przykład oszustw na wadze? Kto traci w przypadku oszustwa - kupujący czy sprzedający? Jakoś tego nie pojmuję...
Pytałem autora tego wspaniałego tematu kilka razy o to jednak on sam nie do końca wie co, z czym i jak ;p
Pytałem autora tego wspaniałego tematu kilka razy o to jednak on sam nie do końca wie co, z czym i jak ;p
rece opadaja:p sory to nie moj poziom, jak nie dotarlo to nie czytaj wiecej, bo i tak nie pojmiesz
to by nie był głupi pomysł bo służyło by to celom informacyjnym a nie segregacyjnym
Mnie osobiście takie szufladkowanie się nie podoba (...)
mi też nie
Oszustwo, wyłudzenie – przestępstwo polegające na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem własnym lub cudzym za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania jej błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.
Chce kupic opactwo warte 300km za 25km, wystawiam taka offke i pisze na wadze ze jest atrakcyjna cena,
Druga opcja nie reklamuje oferty ale licze na to, że ktos w pospiechu, nieuwadze, bądź tez z czystej niewiedzy klepnie taka offke, to jest wlasnie oszustwo i mnostwo podobnych offek chodz mniej drastycznych
Ale w tej ankiecie glownie chodzi o Drakula, sprzedaz lootow, których nie ma, dlatego jak masz jeszcze jakies pytania to idz do mamusi i zapytaj się "dlaczego ja……….???":o
BB_Penelopa
27.02.2018, 19:44
Inny pomysl to segregacja wzgledem poziomow, do 42 lvl inny kolor, wtedy calkowicie wyeliminujemy oszustwa sprzedaży lootow
Proponuję założyć nowy wątek z osobną ankietą. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
(...)
Chce kupic opactwo warte 300km za 25km, wystawiam taka offke i pisze na wadze ze jest atrakcyjna cena,
Druga opcja nie reklamuje oferty ale licze na to, że ktos w pospiechu, nieuwadze, bądź tez z czystej niewiedzy klepnie taka offke, to jest wlasnie oszustwo i mnostwo podobnych offek chodz mniej drastycznych
(...)
W którym momencie miało by się oznaczać gracza na inny kolor - przed czy po transakcji?
Bo takie wystawianie nie jest wcale domeną graczy krótko grających czy mających niskie levele.
Najprostszym rozwiązaniem byłby powrót do tego co było a z niezrozumiałych względów (choć ja mam swoją teorię, niekoniecznie korzystną dla BB) zostało zlikwidowane.
Czyli - na wadze przy graczu mamy informację z jakiej jest gildii a w opisie gildii widocznym dla wszystkich mamy listę członków i ich poziomy.
juz mi sie nichce, Oni i tak lubia Drakula:p , trzeba go zlapac w klatke, nakarmic, umyc, dac mu jakies portki i beda z niego "nawet ludzie" :) ...oswoimy go:eek:
Ciapa ten, kto klika oferty bez zastanowienia! Błagam, nie wpadajmy w paranoję.... Raz mogę się pomylić, dać 'zrobić w balona' i gratulacje dla tego, co mnie w takie coś wmanipuluje. Ale drugi raz tego nie zrobię! A jeśli ktoś prosi - oznaczajcie, bo jestem oszukiwany... - toć patrz co klikasz, na co się decydujesz.
Wiele lat grałem w Anno Online - tam dopiero był hardcore na handlu. Jedni płakali, że im towar przepadł, a ja mając dystans do siebie i gry gratulowałem czasami refleksu tym, co towar podebrali - mieli do tego prawo.
Niedawno tutaj - chciałem kupić za steki mięso, a kupiłem doładowanie do mięsnego złoża. Zostałem oszukany...? Nie, kupiłem LEKKOMYŚLNIE.
Można tez prościej - dodać osobną zakładkę do handlu - Dla tych, co nie oszukują. I po sprawie.
BB_Penelopa
28.02.2018, 14:16
Witam ponownie!
Pomimo dyskusji, zostało oddanych bardzo mało głosów.
Pomiędzy Waszymi rozmowami widzę kilka nowych pomysłów - proponuję, aby pomysłodawcy złożyli nowe wątki z ankietami.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Rosadamascena
02.03.2018, 15:08
Pomysł z lvlem gracza w jakimś nawiasie przy nicku ok, kolory nie ok :) Ewentualnie powrót do starych czasów, gdy wchodząc na gildię można było sprawdzić listę członków i lvl każdego gracza - tylko tu ze strony BB miły byłby mały ukłon, przydatny nie tylko do sprawdzania oszustów: wyszukiwarka gildii po tagu. Tzn wchodzę w panel gildii i mam tam opcję wpisania w polu tagu gildii, który mnie interesuje. Przydałoby się to nie tylko do weryfikacji potencjalnych oszustów ale też gdy szukamy kontaktu z konkretną gildią (bo np jesteśmy na kooperce i nagle znika nam jeden ze współpracowników zaproszonych z handlu - często w gildiach gracze mają na siebie jakieś namiary poza grą, łatwiej dowiedzieć się co się z zaginionym stało, czy to na chwilę czy własnie uziemił 3 osoby na parę godzin).
Najbardziej uciążliwa opcja - lista użytkowników na forum z informacją o lvlu - każdorazowo widząc nieznany nick wchodzę na forum, wklepuję nick i wyszukuję gracza. Wiem, że obecnie da się przez listę znajomych/ignorowanych. Ale jak ktoś nie wchodzi na forum to nie ma konta. Lista użytkowników byłaby nieco szybsza. Ważnym warunkiem jest fakt, że musiałaby się wiązać z powrotem do dawnych czasów, gdy konto na forum powstawało automatycznie, nie po pierwszym wejściu na owe forum.
#EDIT:
Jest jeszcze opcja z innych gier (osobiście widziałam akurat w jakimś RPG-u) - sprawdzanie profilu gracza z poziomu gry. Czyli: klikam nick i w rozwijalnym istniejącym menu do opcji szept/wyślij wiadomość/dodaj (dla nieznajomego) oraz wejdź/szept/wyślij wiadomośc/prezent/handel/porównaj osiągnięcia/usuń znajomego (dla znajomego) dorzucamy czwartą/ósmą "wyświetl informacje". Wyskakuje nam wtedy okienko z avatarem, nickiem, lvlem i informacją o przynależności do gildii
BB_Penelopa
02.03.2018, 22:41
\
#EDIT:
Jest jeszcze opcja z innych gier (osobiście widziałam akurat w jakimś RPG-u) - sprawdzanie profilu gracza z poziomu gry. Czyli: klikam nick i w rozwijalnym istniejącym menu do opcji szept/wyślij wiadomość/dodaj (dla nieznajomego) oraz wejdź/szept/wyślij wiadomośc/prezent/handel/porównaj osiągnięcia/usuń znajomego (dla znajomego) dorzucamy czwartą/ósmą "wyświetl informacje". Wyskakuje nam wtedy okienko z avatarem, nickiem, lvlem i informacją o przynależności do gildii
Moja Droga,
Masz ciekawe pomysły, ale troszkę różnią się od oryginału, dlatego poproszę o nowy watek z ankietą. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Rosadamascena
03.03.2018, 13:37
Moja Droga,
Masz ciekawe pomysły, ale troszkę różnią się od oryginału, dlatego poproszę o nowy watek z ankietą. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/45164-Wy%C5%9Bwietlanie-informacji-o-graczu
gotowe :)
MOD_Zeus2
05.03.2018, 09:08
Moja Droga,
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Uważam że sensu stricto pomysłu jest wyświetlenie lvl gracza, czy to z menu rozwijanego czy tez po "najechaniu" myszką na nick gracza.
Pozdrawiam.
BB_Penelopa
05.03.2018, 16:48
https://forum.thesettlersonline.pl/threads/45164-Wy%C5%9Bwietlanie-informacji-o-graczu
gotowe :)
Super, bardzo dziękuję! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Uważam że sensu stricto pomysłu jest wyświetlenie lvl gracza, czy to z menu rozwijanego czy tez po "najechaniu" myszką na nick gracza.
Pozdrawiam.
Chciałeś błysnąć, ale wyszło cokolwiek niegramatycznie. Do tego pomysł opisany już dokładnie w innej ankiecie, do której link masz powyżej.
Uważam że sensu stricto pomysłu jest (...)
Rozumiem, że jest to dalszy ciąg wojskowej anegdoty
"Szeregowy MOD_Zeus2 stańcie vice versa drzwi" :)
MOD_Victoria
06.06.2018, 16:07
Dzień dobry,
pomysł nie ma szans na realizację, w związku z tym temat zamykam i przenoszę do archiwum.
Pozdrawiam
MOD_Victoria