Zobacz pełną wersję : Oferty handlowe widoczne, ale niedostępne dla osób ignorowanych
Witam, jeśli osoba którą mam dodaną na liście ignorowanych oraz zablokowanych graczy kupi mój drop na handlu poprzez kliknięcie mojej oferty "za rybę", nie dostanie tego dropu i napisze do supportu ,że ją oszukałem a ja przecież nie chcę mieć z tą osobą nic do czynienia (dlatego jest w ignorowanych i zablokowanych) To jak to support rozpatrzy? Czy można zmusić kogoś do niechcianego kontaktu z osobą ignorowaną i dlaczego miałbym zgodzić się na taki dyskomfort psychiczny ?
Po to są chyba opcje ignorowania i zablokowania niechcianych graczy abym nie miał z nimi żadnego kontaktu. Nie jest moją winą,że te opcje są niedopracowane w grze i w Kantorze Handlowym widać oferty.
Support powinien to zignorowac bo nie ma zadnych relacji pomiedzy handlem a ustnymi umowami dotyczacymi zaproszen ktore wiazalyby oba. Ignorowany po prostu kupil droga rybe i jego problem w co klika.
Misiorww
09.01.2018, 23:21
tylko co w przypadku jeżeli ignorowany nie wie, że jest ignorowany? :)
aTenSion
09.01.2018, 23:39
tylko co w przypadku jeżeli ignorowany nie wie, że jest ignorowany? :)
to w tym przypadku kupił drogą rybę ot co
Witam, jeśli osoba którą mam dodaną na liście ignorowanych oraz zablokowanych graczy kupi mój drop na handlu poprzez kliknięcie mojej oferty "za rybę", nie dostanie tego dropu i napisze do supportu ,że ją oszukałem a ja przecież nie chcę mieć z tą osobą nic do czynienia (dlatego jest w ignorowanych i zablokowanych) To jak to support rozpatrzy? Czy można zmusić kogoś do niechcianego kontaktu z osobą ignorowaną i dlaczego miałbym zgodzić się na taki dyskomfort psychiczny ?
Po to są chyba opcje ignorowania i zablokowania niechcianych graczy abym nie miał z nimi żadnego kontaktu. Nie jest moją winą,że te opcje są niedopracowane w grze i w Kantorze Handlowym widać oferty.
przeciez mozesz mu zwrocic kase i powiadomic go o wpisie na "czarna liste" z zastrzezeniem ze nastepnym razem nastapi przepadek mienia
z drugiej strony mozesz sobie zrekompensowac straty moralne i olac gostka, szybciej sie nauczy dobrych manier:confused:
Olac to , suport nie wtraca sie w handel . Wiec spoko , zero stresu !!!
zwroc 1 raz pieniadze, napisz do tej ignorowanej przez ciebie osoby pw ze ja ignorujesz i zeby nie kupowala od ciebie dropow czy innych rzeczy za tzw rybke na wadze, i zrob screena z tego, aby miec podkladke dla supp w razie potrzeby
bo czasem supp reaguje jak ktos wali skarge ze kupil droga rybe i porobi screeny z wagi i handlu ( ze niby ofka klamliwa)
Adamynas
10.01.2018, 22:39
Jaka kłamliwa ofka? tu nie ma sztywnych ustalonych z góry cen, nikt nikogo siłą nie zmusza do klepnięcia rybki. Jak sprzedają lodówki za rybę... (koniec gry) to wszyscy klaszczą i nikt, nawet inny sprzedawca lodówek za xxx monet nie marudzi tylko klaszcze :p dlaczego w drugą stronę jest już bee?
Do autora tematu: Jeżeli kogoś ignorujesz to tego się 3maj :)
klamliwa ofka czyli taka ze, pisze co innego na handlu a co innego sie dzieje pozniej- my na zlotej gorze dpbrze ten temat znamu
co innego jest w sytuacji kazuio- dlatego tez dalem rade jak sie z tym uporac
ps. rozumiem cie kazuio bo identyczny problem mialem i wlasnie w ten sposob sobie dalem rade
Ja bym zrobił tak. Wysłał pw. jesteś ignorowany, oddaję monety. Wystaw rybę. Rób screena tej wiadomości i jakby co to ślij to
ArturGrab
12.01.2018, 19:48
Ja bym napisał do MOD_Vicotria2 aby dała mu jeszcze banana na drogę :)
Adamynas
12.01.2018, 21:06
Uprzejmie donoszę?...
Nie ma co się bratać z niewolnikami :)
Valaquenta
16.02.2018, 22:00
// ciach
BB_Penelopa
21.02.2018, 14:32
Witam!
Jak bronić się przed ofertami odwrotnymi?
Aby paść ofiarą "oferty odwrotnej", trzeba spełnić kilka warunków:
a) oszust musi być na liście znajomych ofiary
b) ofiara musi dodatkowo zaakceptować transakcję - proszę dokładnie czytać to co akceptujecie.
W związku z powyższym, zalecamy szczególną ostrożność podczas akceptowania transakcji handlowych!
Jeśli ktoś nie ma kogoś w znajomych i zostanie oszukany, nie spełnił tych wymogów, to nie dostanie wsparcia za oszustwo.
Po prostu kupi bardzo drogą rybę.
Więcej informacji znajduje się > tutaj (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/25412)<.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Penelopa zasłużyła na złoty szpadel :D
Witam!
Jak bronić się przed ofertami odwrotnymi?
Aby paść ofiarą "oferty odwrotnej", trzeba spełnić kilka warunków:
a) oszust musi być na liście znajomych ofiary
b) ofiara musi dodatkowo zaakceptować transakcję - proszę dokładnie czytać to co akceptujecie.
W związku z powyższym, zalecamy szczególną ostrożność podczas akceptowania transakcji handlowych!
Jeśli ktoś nie ma kogoś w znajomych i zostanie oszukany, nie spełnił tych wymogów, to nie dostanie wsparcia za oszustwo.
Po prostu kupi bardzo drogą rybę.
Więcej informacji znajduje się > tutaj (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/25412)<.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Nie wiem czy dobrze doczytałem te informację. Usunę wszystkich ze znajomych. Zrobię czarną listę na wszystkich poza gildią. Wystawię ofki na drop np. ze zdradka za pół ceny. Na handlu napiszę, że sprzedaję drop. Ktoś kupi (nie będzie moim znajomym i jest na czarnej liście). Jestem oszustem czy nie?
Nie wiem czy dobrze doczytałem te informację. Usunę wszystkich ze znajomych. Zrobię czarną listę na wszystkich poza gildią. Wystawię ofki na drop np. ze zdradka za pół ceny. Na handlu napiszę, że sprzedaję drop. Ktoś kupi (nie będzie moim znajomym i jest na czarnej liście). Jestem oszustem czy nie?
Tak
To instrukcja z czasów, kiedy handel funkcjonował w całkiem inny sposób, o czym Penelopa nie wie, ale Ty powinieneś sądząc po dacie utworzenia konta. A odnosząc się do głównego wątku - jeden raz można oddać wartość lootu informując za pośrednictwem czatu globalnego o powodzie. Jak ktoś sobie kupi drugi raz to jego problem. Support GENERALNIE nie wtrąca się w takie sytuacje, bo handel dropami nie jest oficjalną funkcjonalnością. Co innego jeśli ktoś regularnie naciąga graczy na dropy których nie ma, ale i tu społeczność raczej szybciej zareaguje niż wsparcie.
BB_Penelopa
22.02.2018, 13:47
Witam!
Sprawa jest prosta.
Jeśli ktoś ma kogoś w znajomych, to znaczy, że nie ma go w ignorowanych, jeżeli jest inaczej należy się zglosić do supportu.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
penelopo. ale my rozmawiamy o ofertach na tzw wadze, co zrobic jak kupi ktos od nas rybke za umowna cene (a to cena 'uslugi' w grze), kogo my mamy na ignorze i nie chcemy z ta osoba mnie nic wspolnego
nie o handlu tzw. bezposrednim
BB_Penelopa
23.02.2018, 14:36
Witam ponownie! :)
Aby nie narazić się na nieprzyjemności związane z zakupem bardzo drogiej ryby (bo nie można wymagać, że ktoś ignorowany sfinalizuje transakcję, której treść nie została omówiona) lub oszustwem handlowym, zalecamy zawsze wpierw, przed dokonaniem zakupu, skontaktować się osobą, która ofertę udostępnia przez szept, a następnie po uzgodnieniu transakcji zawrzeć ją zgodnie z ustaleniami. Wtedy takie ustalenia mogą służyć jako dowód do potwierdzenia oszustwa przez pomoc techniczną. Teoretycznie rzecz biorąc wszystko, co jest "na wadze" jest sprzedawane po takich cenach, po jakich jest oferowane, więc pamiętajcie, żeby dobrze uzgadniać wszystkie transakcje. Zdaję sobie sprawę, że częstym nawykiem graczy jest pomijanie tego etapu, ale my nie możemy udzielać wsparcia dla transakcji umownych, jeśli w ogóle nie było uzgodnień.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Transakcje umowne w większości dotyczą dropów. Nie wiem dlaczego nie chcecie tego zaakceptować i wprowadzić ułatwień w tym kierunku. Wykluczyłoby to oszustwa w tym zakresie. Sprzedaż dropów w tej grze wg. mnie stała się jedną z podstaw egzystencji części graczy.
penelopo, chyba masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem- my tu rozmawiamy o sytuacji kiedy to My jestesmy Sprzedajacym rybe umowna, a nie chcemy aby sfinalizowac transakcji z osobowa ktora od nas dostala tzw ignora ( co sie dzieje nie bez powodu) , ktora wie o tym ze nie chcemy miec z nia nic wspolnego
i tu sie rozbija problem, bo nie chcemy aby nas supp potraktowal jako oszustow, jak ignorowany delikwent zacznie sie na nas pluc
fajna opcja by bylo aby osoba ktora wyladowala na naszej ignorelist nie widziala naszych ofek na wadze- ale podejrzewam ze to nierealne marzenia w tej grze
LeoBullero
25.02.2018, 19:45
Nie wiem, czy podobna sytuacja istnieje na innych serwerach, ale na Nowym Świecie mamy gracza, który wyspecjalizował się w polowaniu na błędne/omyłkowe oferty na handlu. Nie podaję jego nicku, nazwijmy go np. Wszawy, chociaż wszyscy z naszego serwera pewnie kojarzą, o kogo chodzi. Czasem zdarza się pomylić przy wystawianiu offki i - zanim zdąży się ją cofnąć - Wszawy już potrafi ją przytulić.
Rozwiązanie wydaje się proste: wystarczy, aby gracz, który jest na mojej liście ignorowanych, widział moje oferty handlowe, ale nie mógł ich kupić/zaakceptować. W ten sposób pole do działania dla hieny zostanie znacznie ograniczone, a gra stanie się bardziej fair. Przy okazji wyeliminowałoby to też problemy, którym jest poświęcony wątek.
The_Cocoloco
26.02.2018, 19:26
Nie podaję jego nicku, nazwijmy go np. Wszawy, chociaż wszyscy z naszego serwera pewnie kojarzą, o kogo chodzi.
:confused: nie wiem o kogo chodzi :) :D :p :rolleyes: :o :cool:
ArturGrab
26.02.2018, 19:40
pewnie to kto z Yupii :)
Rosadamascena
02.03.2018, 15:11
Dodajcie ankietę w dziale z pomysłami i pewnie znajdą się głosy na Tak :)
BB_Penelopa
02.03.2018, 15:54
Witaj!
Opisz dokładnie swój pomysł i dodaj go do działu "Pomysły i sugestie (https://forum.thesettlersonline.pl/forums/183)".
Nie zapomnij o ankiecie! :)
Może inni gracze poprą Twój pomysł.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
MOD_Victoria
06.02.2020, 17:28
:D
Połączono tematy.