Zobacz pełną wersję : Szanse na trafienie budynków i przygód z dropów
ArturGrab
13.01.2017, 16:35
Ostatnio zgłosiłem wam że drop który dostaje to chyba za karę.
W odpowiedzi od Magdy dostałem informacje że każdy gracz drop ma automatycznie losowany i jest identyczny dla każdego gracza.
Zrobiliście przygody w której traci się mnóstwo nowego wojska "Alladyn i piękna księżniczka"
Co dostałem w nagrodę za takie straty??
https://images83.fotosik.pl/287/6d565352425b0edamed.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/6d565352425b0eda)
Tak się nie da grać dla przyjemności. Taką nagrodę to możecie sobie schować pod poduszkę.
Możliwe do wydropienia towary, oraz procentowe szanse na nie, da się obejrzeć PRZED zrobieniem przygody... Jesli uważasz, że straty poniesione podczas jej robienia, są zdecydowanie wyższe niż *potencjalne* z niej nagrody, to czemu robisz daną przygodę?...
Temat spozniony o jakies 14-15 miesiecy.
ArturGrab
13.01.2017, 17:38
Ranhea - zrobiłem bo miałem już dość drwali i złodziei. Liczyłam i się przeliczyłem że zmęcznie wojska zaowocuje czymś fajnym.
sparkz wiem że temat już nie raz był poruszany, od tego jest forum tylko dlaczego BB (przecież są na forum comminicatros w postaci Anash, penelopy) co mogę i powinny głos ludu przekazać dalej.
Przecież on są tylko statystami na tym forum a Penelopa tylko potarfi napisać świetny poradnik gratulacje.
Na co liczyles jak dropz kazdej przygody jest dokladnie udokumentowany od ponad roku ?
Misiorww
13.01.2017, 18:57
artur nie jesteś nowym graczem, więc twoje oburzenie jest dość zaskakujące.
zanim jeszcze przygody wejdą na serwery live, mniej więcej wiadomo, czego można się spodziewać po dropie.
Jak to na co? Pałac za pierwszym razem.
Nie polecam koledze totolotka, bo można się srodze zawieść.
LordCrucader
13.01.2017, 19:04
widzę , ze koledze arturowi sie nudziło i zrobił pełny exp :)
masochista ^^
prawie 585k expa to mało? To ile byś chciał? Milion? Dwa miliony? Ruda platyny i drewno mahoniowe też w ładnej ilości.
Bartexio
14.01.2017, 12:17
Temat był już wiele razy wałkowany, ale jedynie Młody Drwal, 2 Złodziej, Skarb Mądrości i jeszcze Lampe (na upartego) to jedyne przygody z 1001 nocy które warto robić i da się je w krótkim czasie zrobić bez trzech zastępów armii a i drop jest poprawny. Reszta jest tylko po to aby zrobić i zaliczyć do osiągnięć i koniec
Tornados
14.01.2017, 12:28
Temat był już wiele razy wałkowany, ale jedynie Młody Drwal, 2 Złodziej, Skarb Mądrości i jeszcze Lampe (na upartego) to jedyne przygody z 1001 nocy które warto robić i da się je w krótkim czasie zrobić bez trzech zastępów armii a i drop jest poprawny. Reszta jest tylko po to aby zrobić i zaliczyć do osiągnięć i koniec
1 zlodziej tez jest w miare oplacalny. Straty porownywalne do drwala a exp minimalnie mniejszy. A w pakiecie mini zadanie :)
1 zlodziej tez jest w miare oplacalny. Straty porownywalne do drwala a exp minimalnie mniejszy. A w pakiecie mini zadanie :)
1 złodziej najlepszy na konto premium :)
Najgorszą rzeczą w 1 złodzieju jest to że leci z niego Skarb Wiedzy, i to prawie za każdym razem, czego powiedzieć nie mogę o tym drugim skarbie. Może ja mam pecha ale tak jest
Pewnie dlatego, ze wg tabelki Skarb Madrosci w ogole z niego nie leci.
Do listy przygod dobrych do bicia expa wypada dopisac Trzeciego.
ArturGrab
17.02.2017, 22:14
Obecnie zbieram dropy do przedstawienie BB losowość gry, aby nie było że same drwal robie różne przygody.
Wiem jakie jest potencjalny drop nie liczę że każdym drwalu wpadnie mi kolejna przygoda, ale założenie BB jest przecież takie aby zrobić złodzieje którego kolwiek muszę zrobić drwala bo przecież od niego się zaczyna.
Tylko dlaczego robić drwala nie dostaje kolejnej przygody.
Dlaczego oni tam twierdzą że każdy gracz ma równe szanse, dlaczego u mnie każda przygoda kończy się bez dodatkowego slota?
Wieża w byku to już historia, obrazek który mam tylko w pamięci jaki kiedyś wpadała.
Elelkal_
17.02.2017, 23:27
Obecnie zbieram dropy do przedstawienie BB losowość gry, aby nie było że same drwal robie różne przygody.
Wiem jakie jest potencjalny drop nie liczę że każdym drwalu wpadnie mi kolejna przygoda, ale założenie BB jest przecież takie aby zrobić złodzieje którego kolwiek muszę zrobić drwala bo przecież od niego się zaczyna.
Tylko dlaczego robić drwala nie dostaje kolejnej przygody.
Dlaczego oni tam twierdzą że każdy gracz ma równe szanse, dlaczego u mnie każda przygoda kończy się bez dodatkowego slota?
Wieża w byku to już historia, obrazek który mam tylko w pamięci jaki kiedyś wpadała.
Szanse na trafienie każdy ma taką samą, a kiedy to się uda, to już inna kwestia. Raz się udaje a raz nie. Teraz nie masz tego dodatkowego slota a innym razem trafisz kilka razy z rzędu. Co do kwestii wieży, to masz tylko 2%, czyli na 100 byków powinny wpaść 2 wieże ale może być tak, że wpadnie ich więcej albo mniej. Kwestia tylko jak duża będzie próba. Zresztą trudno byłoby znaleźć kogoś, kto prowadzi szczegółową dokumentację swoich dropów i może się wypowiedzieć jak to wygląda, większość pewnie pamięta jak wyglądało kilka ostatnich dropów i czy coś tam wypadło ale to i tak za mało.
PS. Nie korzystaj z translatora google bo on zawsze kiepsko tłumaczy :)
Po pierwsze - te 2% czy jakakolwiek inna szansa na wygrana w dropie to nie jest oficjalna informacja z BB tylko ktoś tam kto ma dojścia (podobno) zdobył te informacje.
Po drugie - zakładając prawdziwość tych 2% to szansa na to, że w 100 próbach nie zdobędziesz wieży wynosi 13,26%, ponad 1/8. Czyli ktoś, kto w tych 100 próbach nie zdobył wieży może mówić o pechu ale nie o rzeczy niemożliwej.
sir-dario
18.02.2017, 01:12
Po pierwsze - te 2% czy jakakolwiek inna szansa na wygrana w dropie to nie jest oficjalna informacja z BB tylko ktoś tam kto ma dojścia (podobno) zdobył te informacje.
Po drugie - zakładając prawdziwość tych 2% to szansa na to, że w 100 próbach nie zdobędziesz wieży wynosi 13,26%, ponad 1/8. Czyli ktoś, kto w tych 100 próbach nie zdobył wieży może mówić o pechu ale nie o rzeczy niemożliwej.
Rożnie to bywa, kiedyś nałogowo robiłem byki i wymieniałem, i pamiętam że nawet w ilości 300 dropów byłem bez wieży ( czas niecałe 2 miechy) ale był też potem okres że w ciagu 2 tygodni wpadło 6, czyli na około 60-90 dropów, Ale czuje tu teorię spiskowa, ponieważ znajomy z którym wymieniałem wtedy dropy trafił 4 wieże w tym samym okresie, czyli też na 60-90 dropów.
wojtex113
18.02.2017, 01:43
Losowość w tej grze jest trochę dziwna ale jest. Prawdopodobieństwo wylosowania wieży jest 2% czyli ze 100 piłek tylko 2 maja napis w środku wieża, a 98 jest pusta. Za każdym razem losujesz 1 i po wylosowaniu ona wraca z powrotem, a nie ją zatrzymujesz to jest kluczowe cały czas jest 100 piłek. Nie ważne ile razy zrobisz przygodę zawsze losujesz 1 ze 100.
Tu można się pobawić generatorem liczb
https://www.random.org/
Prawdopodobieństwo wylosowania wieży jest 2% czyli ze 100 piłek tylko 2 maja napis w środku wieża, a 98 jest pusta.
Tu tkwi podstawowy blad w rozumieniu prawdopodobienstwa przez wiekszosc graczy.
Wg najbardziej rozpowszechnionej definicji prawdopodobienstwo to stosunek nazwijmy to sukcesow do liczby prob przy liczbie prob dazacej do nieskonczonosci. Nie przy 5ciu, nie przy 10ciu, nie przy stu tylko przy nieskonczonej liczbie prob. Stad w malych probkach wyniki moga w sposob dowolny odbiegac od tej granicznej wartosci, ale przy odpowiednio duzej probie losowej powinny do tej granicy dazyc. I co zabawne, jak ludzie kiedys prowadzili an forum statystyki dropow granitu dysponujac wynikami idacymi w setki (albo nawet > tysiac, nie pamietam dokladnie) to juz zaczynalo byc widac jakas tendencje ktora byla zbiezna z danymi z dataminingu.
A dla fanow teorii spiskowych proponuje nastepujace cwiczenie : codziennie przez 10 dni 20 rzutow moneta z zapisaniem dokladnych wynikow. Jak sie mozna domyslic wyniki kazdego dnia beda prawie na pewno rozne, i calkiem spora szansa ze nie beda sie rozkladaly 50:50. Czy w takim razie mozna powiedziec, ze :
- moneta jest zepsuta bo nie ma rownowagi pomiedzy orlami i reszkami ?
- w nocy ktos po kryjomu podmienia monete bo wyniki pomiedzy dniami sie roznia ?
Adamynas
18.02.2017, 10:51
A dla fanow teorii spiskowych proponuje nastepujace cwiczenie : codziennie przez 10 dni 20 rzutow moneta z zapisaniem dokladnych wynikow. Jak sie mozna domyslic wyniki kazdego dnia beda prawie na pewno rozne, i calkiem spora szansa ze nie beda sie rozkladaly 50:50. Czy w takim razie mozna powiedziec, ze :
- moneta jest zepsuta bo nie ma rownowagi pomiedzy orlami i reszkami ?
- w nocy ktos po kryjomu podmienia monete bo wyniki pomiedzy dniami sie roznia ?
A gdzie się podziała ta podmieniona moneta?, chętnie kupię, szept.... :)
ArturGrab
18.02.2017, 18:03
BB_Alex stwierdził że tam gdzie się pojawiają budynki aby drop zrównoważyć, ilość innych zasobów jest drastycznie niższa.
W tej grze nie ma co szukać za bardzo logiki, bo to wszytko raczej układa ktoś / grupa ktosiów całkowicie oderwanych od gry, dla których to tylko liczby.
.
Jeżeli ten BB_Alex tak twierdzi to niech rozwiąże za mnie tą zagadkę dlaczego mimo małej ilości zaprawy w trudnych przygodach wylosowanie budynku czy dodatkowej przygody jest takie trudne?
Przecież to nie ma sensu w tym co oni tłumaczą, bo jak mało zaprawy wpada to gdzie i kiedy wpadają te dodatkowe budynki.
Teraz nie masz tego dodatkowego slota a innym razem trafisz kilka razy z rzędu.
Nie mam teraz i nie miałem wtedy. Ostatnio każdemu z kim rozmawiam stwierdzenie jest takie samo, kiedyś dropiło się dużo fajniej.
Kwestia dropów jest o tyle nie sprawiedliwa że nie ma żadnych konkretnych danych i ja uważam że nie jest to kwestia szczęścia lub pecha.
To samo jest obecnie z manuskryptami bardzo dużo graczy narzeka że ich nie można obecnie otrzymać, a na testowym już nowe drzewko na generała.
Wynik zamieszczam poniżej. Oczywiście może mi ktoś pisać ze mało prób, wg mnie wystarczająco aby pokazać że coś jest nie tak.
https://images82.fotosik.pl/371/264b86cf7ecb212bmed.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/264b86cf7ecb212b)
laress123
18.02.2017, 21:01
przy takiej iloscie prob... Proponuje isc na matematyke i pouczyc sie prawdopodobieństwa :D
Milady84
19.02.2017, 09:56
Jeżeli ten BB_Alex tak twierdzi to niech rozwiąże za mnie tą zagadkę dlaczego mimo małej ilości zaprawy w trudnych przygodach wylosowanie budynku czy dodatkowej przygody jest takie trudne?
Przecież to nie ma sensu w tym co oni tłumaczą, bo jak mało zaprawy wpada to gdzie i kiedy wpadają te dodatkowe budynki.
Nie mam teraz i nie miałem wtedy. Ostatnio każdemu z kim rozmawiam stwierdzenie jest takie samo, kiedyś dropiło się dużo fajniej.
Kwestia dropów jest o tyle nie sprawiedliwa że nie ma żadnych konkretnych danych i ja uważam że nie jest to kwestia szczęścia lub pecha.
To samo jest obecnie z manuskryptami bardzo dużo graczy narzeka że ich nie można obecnie otrzymać, a na testowym już nowe drzewko na generała.
Wynik zamieszczam poniżej. Oczywiście może mi ktoś pisać ze mało prób, wg mnie wystarczająco aby pokazać że coś jest nie tak.
https://images82.fotosik.pl/371/264b86cf7ecb212bmed.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/264b86cf7ecb212b)
Oj tam zaraz nie może. też 8 razy narzekałam, że nie mogę, a za 9tym przedwczoraj manu wpadł czyli jednak można. Fakt, że nie trafiło się jak niektórym manu i tom w 3 podejściach tylko w 11stu:) A kodeks olewam jak chyba każdy z wiadomowego powodu.
ArturGrab
19.02.2017, 14:07
przy takiej iloscie prob... Proponuje isc na matematyke i pouczyc sie prawdopodobieństwa :D
Super komentarz pisałem że "Oczywiście może mi ktoś pisać ze mało prób" więc ktoś musi sie polskiego podszkolić.
Super komentarz pisałem że "Oczywiście może mi ktoś pisać ze mało prób" więc ktoś musi sie polskiego podszkolić.
Jak może to pisze, o co chodzi :):):)
Nie będzie teorii spiskowych, to nikt nie będzie pisał, że mało prób. Z tego co tam piszesz wnioskuję, że tu nie chodzi o znajomość rachunku prawdopodobieństwa, tylko o wiarę.
Codziennie puszczam po artefakty ponad 20 grubasów. Dziś przynieśli w sumie jedną torbę śniegu, a wczoraj 7. Mam uznać, że ktoś majstrował?
ArturGrab
21.02.2017, 22:55
Ale torbę dostałeś a jak ja puszczam to mi kanapki z serem zielony przynosi, też można napisać że przyniósł premie.
Tylko po co go szkole po co tracze czas chyba nie po pierdoły.
Adamynas
22.02.2017, 10:34
Czas i tak tracisz siedząc przy Tso więc nie jojcz tematu
Elelkal_
23.02.2017, 02:00
Ale torbę dostałeś a jak ja puszczam to mi kanapki z serem zielony przynosi, też można napisać że przyniósł premie.
Tylko po co go szkole po co tracze czas chyba nie po pierdoły.
Ale szkoląc go dokładnie wiesz na co się piszesz, chyba nie liczysz, że za każdym razem przyniesie torbę ? Jeśli komuś nie odpowiadają przynoszone premie itp. to nie wysyła się po nie grubasów albo się ich nie szkoli pod premie.
Senlandia
06.06.2017, 08:58
Witam,
Zrobiłem 6x z rzędu Aladyn i piękna księżniczka i nie wpadła mi żadna budowla.
Z tego co czytam to jest prawie 40% szans że coś wpadnie - ar.rez.7%, rez.w oazie 7%, ar.pałac 5%, mag.lampa 20%.
Z 6-ciu przygód to już jest 240%.
Mam wyjątkowego pecha czy coś popsuli przy okazji ostatnich zmian?
aTenSion
06.06.2017, 12:12
Witam,
Zrobiłem 6x z rzędu Aladyn i piękna księżniczka i nie wpadła mi żadna budowla.
Z tego co czytam to jest prawie 40% szans że coś wpadnie - ar.rez.7%, rez.w oazie 7%, ar.pałac 5%, mag.lampa 20%.
Mam wyjątkowego pecha czy coś popsuli przy okazji ostatnich zmian?
Pech
Procenty procentami, podam swój przykład, odkąd pojawił się excelsior robię długie listy i za każdym razem (35+ ) z pudełka mam zamiast receptury 50 klejnotów
I pech i braki w wiedzy matematycznej:)
Arabski pałac jest w osobnym slocie (8) więc nie mozna go dodawać do slota siódmego. Według wikipedii szansa na pudło wynosi 66%, szansa na pudło 6 razy z rzędu wynosi już tylko 8%.
Tyle że to rachunek prawdopodobieństwa dotyczący liczb których nie jesteśmy pewni (być może Wiki ma rację, może nie:)) więc wszystko możliwe:)
wychodzi nieznajomosc matematyki.
Senlandia
06.06.2017, 15:17
wychodzi nieznajomosc matematyki.
nie badzmy drobiazgowi :)
kiciak2409
22.07.2017, 08:02
Mam pytanie, czy ktoś już trafił wieżę portową w wyprawie "jeden krok naprzód"?
Jakoś nie mogę trafić i tracę nadzieję, że jest w dropie :D
Jest.
Ale bardzo mała szansa na trafienie. Rzadki budynek i drogi.
Dość powiedzieć że wczoraj widziałem ofertę KUPNA za 7 lodowych.
u nas jedna dziewczyna trafila wieze portowa w przygodzie jeden krok naprzod
Lesny__skrzat
23.08.2017, 10:09
jak to jest z lootem - w opisie jest informacja że zyskuje się dużo zasobów i punkt doświadczenia oraz może budynek.
na kilkanaście / dziesiąt podejść widzę że nagrody są zawsze identyczne a budynek nigdy nie wpada
Wpada, z mojej praktyki masowego robienia CR w czasie eventów wychodzi forteca co 200-250 lotów ;p
Lesny__skrzat
23.08.2017, 11:28
czyli tylko kilka promili szans w czasie eventu
Elelkal_
23.08.2017, 20:31
Wpada budynek ale nigdzie nie jest napisane, że w każdym dropie go dostaniesz. Według wiki masz 2% szansa czyli teoretycznie w co 50 dropie wpadnie forteca, oczywiście to nie są oficjalne informacje od BB, także dokładnie nie wiadomo jaka jest szansa a kolejna sprawa to tylko teoretyczna szansa, nie ma żadnej gwarancji, że i na 100 CR wpadnie forteca, raz się trafi a raz nie.
aTenSion
25.08.2017, 09:46
fortecy z cr nie widziałem już z 2 lata, a porobiło się tego dziesiątki od tego czasu
Bartexio
25.08.2017, 12:43
To samo można powiedzieć o wieży w byku tez niby leci ale zalezy jak się fartnie
w byku , wieża nie leci.. co ty gadasz, eh
trza robić i wpada , często wymieniać i będą takie kokosy..
Wieża z Ryczącego Byka (http://z3nfist.cba.pl/Drop/)
Witam, proszę mi wyjaśnić mechanizm tym rządzący.W ostatnim czasie zaliczyłem 16 dropów z Lampy i w żadnym nie było przygody Księżniczka( na wiki ktoś podał 50% !!!! ) Z innymi przygodami jest podobnie , albo ktoś co pozmieniał i się nie przyznaje albo mam tak wielkie "szczęście"
Igorb1985
07.12.2017, 11:34
% z wiki to sobie można między bajki włożyć szczerze mówiąc. Przykład z dziś - pięciokrotnie zrobiony Trzeci złodziej i pięciokrotnie Osobliwa moneta gdzie na wiki podają ,że masz 70% szans na pandę. Chyba, że ja mam też takiego pecha ^^
Fleotria
07.12.2017, 16:22
% z wiki to sobie można między bajki włożyć szczerze mówiąc. Przykład z dziś - pięciokrotnie zrobiony Trzeci złodziej i pięciokrotnie Osobliwa moneta gdzie na wiki podają ,że masz 70% szans na pandę. Chyba, że ja mam też takiego pecha ^^
Chyba szczęscie..wiecej pd wiecej gwiezdnych tylko trzeba na przygode sie wybrać :)
Lesny__skrzat
07.12.2017, 17:43
ja jakoś przez ponad pół roku nie zobaczyłem budynku z przygód, także z setek wykonanych przygód dlatego w te % nie ma co wierzyć
Pretensje do garbatego że ma proste dzieci?
BB też zapomniało ogłosić (zresztą nigdy NIE podawało) że wyliczony przez graczy % występowania fantów w dodatkowych slotach się zmienia i przykładowo % występowania mrocznej fortecy został zmieniony na UŁAMEK procenta by się graczowi w tyłku nie poprzewracało od dobrych dropów :p Szukajcie odpowiedzi u BB czemu grzebie w dropach albo róbcie nowe testy pokazujące procentowe występowanie budynków albo przygód! Tylko że jeśli grać nie ma komu to testować tym bardziej. Gra powoli się kończy i nikt tego nie będzie sprawdzał dokładniej, trzeba się cieszyć z tego co jest np. że po wczorajszej konserwie zrobili tylko jedną dzisiaj, a nie 2-3 ;)
Niech się może ktoś wypowie, bo zakładając wątek na to liczyłem.
Jeśli przez jakiś czas szanse na trafienie były przykładowo 50% i tak się właśnie trafiało.To ktoś zmieniając % chyba innych powinien o tym poinformować!
To warunkuje którą przygodę robię i jakie są ceny na wadze.
Nie masz co liczyć na odp kogoś z administracji.
Od startu gry gracze dopytywali się, prosili, powstawały tematy [nie tylko na polskim forum] ale to nic nie dało. BB ma politykę że nic nie potwierdza nic nie zaprzecza, aby nie było jakichkolwiek podstaw do dyskusji niż tylko domysły lub wyliczenia gracy na podstawie dropów.
Jednym leci innym nie.
MOD_Victoria
19.06.2018, 14:20
Witam, proszę mi wyjaśnić mechanizm tym rządzący.W ostatnim czasie zaliczyłem 16 dropów z Lampy i w żadnym nie było przygody Księżniczka( na wiki ktoś podał 50% !!!! ) Z innymi przygodami jest podobnie , albo ktoś co pozmieniał i się nie przyznaje albo mam tak wielkie "szczęście"
BB_Alex wyjaśnia to w tym temacie (https://forum.tsotesting.com/threads/22993-Coop-Adventure-New-Loot) na forum serwera testowego.
Proszę pamiętać, że http://settlersonlinewiki.eu jest stroną fanowską, nie wspieraną przez Blue Byte, w związku z tym, nie wszystkie informacje tam zawarte muszą być zgodne ze stanem faktycznym.
Pozdrawiam
MOD_Victoria
Tarczyńca
21.06.2018, 17:58
Cześć.
Takie zasadnicze aczkolwiek ważne pytanie...
Czy od 01.06.2018 dostał ktoś ww z byka? robił ktoś np 20 swoich byków +/- wymieniał ich na Handlu? Bo ja jak robię a robię :) ich dużo to od własnie 01 czerwca nie widziałem wieży wiedźmy. dlatego się zastanawiam czy ona dalej jest w tym dropie? bo statuetki lecą aż głupie :P. :confused:
pretor29
21.06.2018, 21:06
są
Edytka46
22.06.2018, 21:40
od czerwca??? ja nie mam wieży od półtora roku :)
Tarczyńca
22.06.2018, 22:22
No ja jakoś robie po 50 byków i ni ma ;P tak że nie wiem ile Ty robisz.. pretor29 że masz ;P
pretor29
23.06.2018, 18:35
hm to nie znaczy ze nie leca
czy ktos wydropil z tej wyprawy robiac szybki drop wieze portowa?
sir-dario
06.08.2018, 12:27
zrobiłem koło 30 i nic, ale przynajmniej 2 osoby mają które znam
Igorb1985
06.08.2018, 16:41
za 23 razem z szybkiego dropa wpadła.
dideczek
22.08.2018, 09:10
wypowiem się, bo RB to już szczerze nienawidzę.
Od lutego nie dropnęła mi ani jedna wieża.
Ogólnie mam jakieś takie dziwne wrażenie, że u mnie nie dropi nic.
Za przykład niech posłuży Lodowa Rezydencja, która leci z kilku przygód.
Drop z Wikingów daje przygodę - Inwazja Wikingów (gram od 2013 roku) i ani razu z Wikingów nie poleciała mi ta przygoda.
Wiec szanse na lodowa są raczej UJEMNE :D
Zmienione dropy przygód kooperacyjnych również nie dały się odczuć.
Na G1 widać ludzi którzy piszą w ciągu 1 dnia "o kolejna wieża z Łupek", a ja mam kolejny drop bez..
Ogólnie jakoś tak biednie :(
kiedyś liczyłem co mi wpada z dropów (robiłem głównie RB), wygląda to tak:
granit - 137 750
drzewo egzotyczne - 118 500
saletra - 18 750
ruda tytanu - 28 300
środka nie liczę bo to nie ma sensu
pomnik - 49
wieża - 13
to zdobycz z moich 256 przygód.
Zadziwiające jest to, że długo nie leci nic, a jak w końcu bańka pęknie - kolejna wieża leciała w 6 dropie (w 6 uruchomionej przygodzie).
Ale zdarzały się też takie momenty, że przechodząc byka 94x nie wpadało nic.
ArturGrab
22.08.2018, 09:29
Jak Vicia odświeżyła temat to ja chętnie się pod niego podepnę.
Po rozmowie z Taku2 o losowości gry stwierdziłem ( w sumie nic nowego nie odkryłem) że BB nawet nie ma pojęcia co to drop co tam wpada jak wpada i komu.
Rozumiem losowość gry ale jak Taku potrafi mi opowiadać o kostce co ma 6 oczek i wylosowanie 6 to losowość to ja się pytam jak jeden gracz ma ciągle 6 w dropach a inny tłucze męczy i nie ma nic.
Przecież to nie jest już losowość, szczęście gracza?? nie w to nie uwierzę, tak jak pisał Aruzus BB grzebie w dropach i to widać jak na dłoni zmieniając "losowość" w kooperacji a później wciskają bajkę o tym że drop to szczęście indywidualne gracza.
pablos73
22.08.2018, 10:01
Jak Vicia odświeżyła temat to ja chętnie się pod niego podepnę.
Po rozmowie z Taku2 o losowości gry stwierdziłem ( w sumie nic nowego nie odkryłem) że BB nawet nie ma pojęcia co to drop co tam wpada jak wpada i komu.
Rozumiem losowość gry ale jak Taku potrafi mi opowiadać o kostce co ma 6 oczek i wylosowanie 6 to losowość to ja się pytam jak jeden gracz ma ciągle 6 w dropach a inny tłucze męczy i nie ma nic.
Przecież to nie jest już losowość, szczęście gracza?? nie w to nie uwierzę, tak jak pisał Aruzus BB grzebie w dropach i to widać jak na dłoni zmieniając "losowość" w kooperacji a później wciskają bajkę o tym że drop to szczęście indywidualne gracza.
bo w tso kostka jest zle wywarzona ;)
WW predzej kupie niz trafie z przygody.... :(
Statystycznie liczac ... To po zrobionych przygodach powinienem miec okolo 200k zasobow ludzkich.....
lordmilordek
23.08.2018, 09:34
wiesz dideczek ze pisac kazdy moze a w rzeczywistosci czy trafil to mozna przemyslec :D
Bazujac na tym co piszesz wyglada na to, ze wlasnie nie rozumiesz losowosci, jak zreszta jakies 95% ludzi ktorzy sie na temat losowosci wypowiadaja :)
Androm3da
24.08.2018, 22:43
Bazujac na tym co piszesz wyglada na to, ze wlasnie nie rozumiesz losowosci, jak zreszta jakies 95% ludzi ktorzy sie na temat losowosci wypowiadaja :)
@ sparkz jest pewnie w tych 5% co rozumieją losowość :P
Losowość to może i jest, ale w rzucie monetą, co wypadnie, orzeł czy reszka, ale nie w dropie.
Można by przyjąć, że losowością w grze nazwiemy ataki w grze wojskiem, choćby rekrutami. Rekruci zadają podstawowe obrażenia w przedziale 15-30, więc raz do przykładu zostanie ich 10 po ataku i pokonaniu obozu, raz powiedzmy 5, a raz giną wszyscy, gdzie tu więc losowość, jeśli cały czas ilość rekrutów którzy przeżyli lub nie się powtarza ? bo jednak atak rozrzutu między 15 a 30 jest spory. Jeżeli była by losowość w obrażeniach między 15-30, to wydaje mi się że raporty z ataku były by różne, a dokładnie mówiąc ilość rekrutów którzy przeżyli i zostali (mogło by zostać 5, 6, 7, 8, czy 12, itp.) ,a nie cały czas podobnie, albo 5, 10 albo giną wszyscy, czyli obrażenia pomimo tego że mają rozrzut między 15-30 są cały czas takie same, czyli albo zadają 15, albo 20, albo max, czyli 30 (to tylko przykład).
Tak jak napisał @Robalus, jeden zrobi 50 przygód i 0 budynku, drugi tyle samo i wpadnie mu 8, gdyby nawet wpadł mu 1 czy 2, to gdzie tu losowość biorąc pod uwagę pierwszego gracza ?
Kiedyś grałem na prywatnym serwerze w pewną grę, mógł bym coś napisać o "losowości" w grach, ale mi się nie chce :P
Można by przyjąć, że losowością w grze nazwiemy ataki w grze wojskiem, choćby rekrutami. Rekruci zadają podstawowe obrażenia w przedziale 15-30, więc raz do przykładu zostanie ich 10 po ataku i pokonaniu obozu, raz powiedzmy 5, a raz giną wszyscy, gdzie tu więc losowość, jeśli cały czas ilość rekrutów którzy przeżyli lub nie się powtarza ? bo jednak atak rozrzutu między 15 a 30 jest spory. Jeżeli była by losowość w obrażeniach między 15-30, to wydaje mi się że raporty z ataku były by różne, a dokładnie mówiąc ilość rekrutów którzy przeżyli i zostali (mogło by zostać 5, 6, 7, 8, czy 12, itp.) ,a nie cały czas podobnie, albo 5, 10 albo giną wszyscy, czyli obrażenia pomimo tego że mają rozrzut między 15-30 są cały czas takie same, czyli albo zadają 15, albo 20, albo max, czyli 30 (to tylko przykład).
No to slaby przyklad, bo akurat mechanika dziala tak, ze albo zadaja 15 albo 30. A ze wiekszosc jednostek ma szanse na pelne trafienie 80% albo i wyzej, to akurat niczym dziwnym jest jesli uzyskujesz prawie wylacznie maksymalne wyniki. Do tego obrazenia sa naliczane per jednostka, wiec nawet jesli sa jakies fluktuacje to i tak ich nie zauwazysz, bo musialbys miec podglad kazdego rekruta z osobna.
Do tego rozklad wynikow nijak sie ma do losowosci, i to jest akurat jeden z najczesciej powtarzanych bledow merytorycznych (stad te 95% o ktorych pisalem wyzej).
jeden zrobi 50 przygód i 0 budynku, drugi tyle samo i wpadnie mu 8, gdyby nawet wpadł mu 1 czy 2, to gdzie tu losowość biorąc pod uwagę pierwszego gracza ?
Jak to gdzie ? w tym miejscu, ze trafia budynki albo ich nie trafia :)
Nie wiem jakie sa Twoje oczekiwania odnosnie losowosci i jaka by Cie zadowolila ? Taka w ktorej wyniki rozkladaja sie rownomiernie ? Taka w ktorej jednemu graczowi obcina sie wyniki po to, zeby nie byly lepsze od innych ?
Zmartwie Cie, ale akurat przy nauce matematyki na dosc elementarnym poziomie ucza wlasnie tego, ze systemy w ktorych wyniki wychodza "ladne" to sa te ktore sa podejrzane, bo prawdziwa losowosc nigdy ladna nie jest. I znowu, stad blad poznawczy powtarzany przez wiekszosc ludzi, ktorzy losowosc staraja sie traktowac intuicyjnie, a nie powinni.
Warto nadmienić, że 80% szansy na obrażenia 30 u rekrutów nie oznacza, że 80 na 100 rekrutów zada takie właśnie, podobnie z dropami - 20% szansy na budynek nie oznacza gwarancji, że na każde 5 przygód wpada jeden.
Nie ma to jak mylić rachunek prawdopodobieństwa ze statystyką i do tego ignorować "narzut" RNG.
Androm3da
25.08.2018, 22:49
Jak to gdzie ? w tym miejscu, ze trafia budynki albo ich nie trafia :)
Jakoś mnie to dalej nie przekonuje :P
ArturGrab
29.08.2018, 15:42
Jakoś mnie to dalej nie przekonuje :P
mnie jakoś też nie dalej uważam że to raczej szczęście (wole sobie tak wmawiać )
MOD_Victoria
06.02.2020, 19:13
Połączono tematy.