Zobacz pełną wersję : Nie zadziałał blok obozu
Hej, robiłem dziś bagienną wiedźmę, tak jak zawsze według instrukcji z tej strony (http://settlersonlinewiki.eu/przygody/dla-jednego-gracza/bagienna-wiedzma/bagienna-wiedzma-general-250-z-kusznikami/) i straciłem 189 konnych podczas blokowania obozu nr 8. Dlaczego? Robiłem wszystko tak jak według instrukcji, wcześniej wiele razy mi to wychodziło, wracali wszyscy zdrowi. Czy to jakiś błąd po stronie gry? Dodam, że w ostatnich dniach robiłem kilka razy banitów z blokowaniem i również była podobna sytuacja - trzy razy udało mi się wykonać przygodę, tak jak według instrukcji na wiki, a za czwartym razem straciłem wojska przy blokowaniu dwóch ostatnich obozów, mimo, że wszystko robiłem tak jak wcześniej, nie pomyliłem się w niczym. Dlaczego raz się udaje a raz nie?
MOD_Victoria
13.11.2017, 19:56
Witaj! :)
Blokowanie to taktyka opracowana przez graczy w celu zmniejszenia strat w przygodach. Nie jest to oficjalna mechanika rozgrywki wspierana przez BB. Oznacza to, że BB nie gwarantuje, że bloki będą za każdym razem działały poprawnie i nie rekompensuje strat z powodu nieudanego bloku.
Poradniki również są tworzone przez graczy a nie przez kogokolwiek z BB - zarówno te, które znajdują się w odpowiednim dziale na forum jak i te, które są umieszczone na stronach fanowskich, między innymi na wiki.
Wyjątkiem są ekspedycje, gdzie mechanika walki jest kompletnie różna od tej w przygodach - tam bloki są oficjalną jej częścią.
Pozdrawiam
MOD_Victoria
Bloki to wykorzystanie błędu w grze, w przygodach, który BB łaskawie pozwala wykorzystywać. To że nie się nie udał wynikać może z kilku powodów:
1 generał który miał atakować kolejny obóz zmienił cel
3 wykonanie bardzo ryzykownego bloku, który nie zawsze się uda
3 błędy gracza (sam tak wymieniłem z 500 Wartowników knocąc 3 bloki zaledwie na 2 przygodach), nieodpowiednie składy, błędy przy wysyłaniu generałów
4 lagi na łączu internetowym (rzadkie, ale czasem się zdarzają)
Zobacz raporty z walk, to pozwoli ocenić co się nie udało
Doszło jeszcze jedno o którym niektórzy zapominają.
Ulepszenie generałów - jak ktoś wstawi ulepszonego generała blok może nie wyjść.
Rozumiem, ale dlaczego kilka razy mi te bloki wychodziły, a teraz nagle nie?
Mam zwykłych generałów i weterana.
Dario - wrzucam screeny https://imgur.com/a/6KurJ nie znam się za bardzo na walkach, bo krótko gram w settlersy, ale wychodzi na to, że po prostu konie przegrały walkę zanim weteran podbił główny obóz. Nie zrobiłem błędów, zawsze wszystko sprawdzam dokładnie - wojska, rozmieszczenie identyczne jak na mapach, wysyłam jeden za drugim itp.
wojtex113
14.11.2017, 15:35
Przeczytaj sobie to
http://settlersonlinewiki.eu/przygody/jak-robic-bloki/
Blokowany obóz zawsze atakujesz zwykłym generałem z tawerny czy na pewno takiego użyłeś.
wojtex - czytałem, mam wolnych generałów, do ataku uzylem weterana - robilem wszystko wg poradnika. No i powtarzam - robilem te przygode wiele razy, zawsze tak samo i nigdy nie mialem zadnych problemow, a teraz nagle mialem taki przypadek, dlatego zastanawia mnie co sie stalo
A miało być 196 konnych !!!!:D
Betooniusz
14.11.2017, 16:38
wojtex - czytałem, mam wolnych generałów, do ataku uzylem weterana - robilem wszystko wg poradnika. No i powtarzam - robilem te przygode wiele razy, zawsze tak samo i nigdy nie mialem zadnych problemow, a teraz nagle mialem taki przypadek, dlatego zastanawia mnie co sie stalo
Nie, nie zrobiłeś wszystkiego wg. poradnika. Gdybyś zrobił dobrze wysyłając atak z właściwym składam na obóz 8 zawsze wygrałbyś bitwę mimo ciężkich strat. Wniosek: pomyliłeś się wysyłając 189 a nie 196 konnych (co najmniej 194!) i szansa na zwycięstwo wynosiła ,,tylko'' 65% - miałeś pecha-przegrałeś :)
druga sprawa, ciekawsza - czyli wiara w garbate aniołki.
Bloki to wykorzystanie błędu w grze, w przygodach, który BB łaskawie pozwala wykorzystywać.
Napiszcie to jeszcze 100 razy a wszyscy w to uwierzą, nawet BB. To NIE błąd a cecha gry! Tak została skonstruowana jej mechanika a główny-jeśli nie jedyny powód dla którego mieliśmy kiedyś okazję przeczytać, że BB nie ,,wspiera bloków'' to chęć uniknięcia dziesiątków-setek zgłoszeń do supportu na problemy z blokami, które - niestety, wynikają z naszej pomyłki, jakości połączenia lub ograniczeń manualnych. TSO to prosta gra aleee zabawa w trakcie pracy lub obiadu itp. jest obarczona pewnym ryzykiem - mimo rutyny trzeba się skupić, nawet w trakcie wysyłania bloku u bagiennej wiedźmy :D
PS.
A miało być 196 konnych !!!!:D
i tu kolega też wyjaśnił, pomyliłeś skład ataku. Błąd był drobny ale niestety kosztowny :)
Kurczę, nie wiem jak to się stało, bo sprawdzałem kilka razy i te konie były poprawne.... No ale mimo wszystko kolega wyżej pisze, że i tak bym wygrał z tym obozem. To był obóz 8 na bank - 80 Kultysta, 60 Kapłan Mrocznego Kultu, tutaj screeny https://imgur.com/a/GeLM9
Angel7212
14.11.2017, 17:14
czeski blad, miales dac 198 koni dales 189
A co to za gienerał wysłany do blokowania? Ja takiego to nie mam i na wiki tez nie ma nic o nim.
Do bloków to tylko generałowie z tawerny, czasem mistrz obrony. Przypadki gdy do bloku idzie weteran lub inny szybki są zaledwie pojedyncze.
A czeskie błędy to wina "za szybkich paluszków", znajoma z gildii zrobiła takiego na 3 znaki.
wojtex113
14.11.2017, 18:34
Grasz kilka lat w tą grę i jeszcze robisz bloki w bagiennej przecież tam się wysyła 3 razy msw po 220 rek i to koniec tej przygody. Bloki mają to do siebie że czasami różnica o jeden w składzie wojska sprawia że blok może nie wyjść.
A co to za gienerał wysłany do blokowania? Ja takiego to nie mam i na wiki tez nie ma nic o nim.
Do bloków to tylko generałowie z tawerny, czasem mistrz obrony. Przypadki gdy do bloku idzie weteran lub inny szybki są zaledwie pojedyncze.
A czeskie błędy to wina "za szybkich paluszków", znajoma z gildii zrobiła takiego na 3 znaki.
tak wygląda generał z tawerny w raporcie, dziwnie trochę ;)
Grasz kilka lat w tą grę i jeszcze robisz bloki w bagiennej przecież tam się wysyła 3 razy msw po 220 rek i to koniec tej przygody. Bloki mają to do siebie że czasami różnica o jeden w składzie wojska sprawia że blok może nie wyjść.
Wystarczy nawet 1xNusala 165 rek i 1xMSW 220 rek.
MOD_Victoria
13.06.2018, 09:43
Dzień dobry,
skoro problem został rozwiązany - temat zamykam i przenoszę do archiwum.
Pozdrawiam
MOD_Victoria