Zobacz pełną wersję : Potencjalna kradzież Pływających Domów
Witajcie.
Zachodzi prawdopodobieństwo, że podczas ostatniej konserwacji ukradziono niektórym graczom część Pływających Domów.
Poniżej lista (efekt pracy gracza huntcfot44, któremu bardzo dziękuję), pokazująca ile budynków było do zdobycia:
3 szt. - Oferta u kupca
5 szt. - Wielkanoc 2013
3 szt. - Wielkanoc 2014
2 szt. - Oferta limitowana
2 szt. - Mistrzostwa Świata 2014 (z kalendarza)
2 szt. - Świąteczny 2014 (z kalendarza)
2 szt. - Wielkanoc 2015
3 szt. - Wydarzenie Nocy Letniej 2015
2 szt. - Świąteczny 2015 (z kalendarza)
2 szt. - Euro 2016 (z kalendarza)
2 szt. - Świąteczny 2016
2 szt. - Wielkanoc 2017
1 szt. - Oferta z targowiska gildii
1 szt. - Kod na 20-lecie
Gracze z najdłuższym stażem, którzy zawsze i z każdego eventu wykupywali domki, powinni mieć więc ich 32 sztuki.
Z usuniętego tematu (LINK (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/44452-k%C5%82opot-po-aktualizacji-postawiona-g%C3%B3ra)) można się było dowiedzieć (kiedy jeszcze istniał), że Support (tradycyjnie) nie widzi problemu i zamiata sprawę pod dywan oraz, że zniknięcie mogło nastąpić gdzieś pomiędzy strefą S3, a nowo powstałą górą na archipelagu.
Temat ma na celu sprawdzenie ilu graczy może dotyczyć problem i zainteresowanie nim szerszej opinii. Nie dajmy się okradać!
Może ktoś z Was ma screeny swojej wyspy sprzed eventu, które potwierdzałyby, że może istnieć prawdopodobieństwo kradzieży domków?
Sprawdźcie swoje wyspy - może i Wam coś zniknęło.
Osoba, w ktorej watku sie wypowiadalam (a ktory zostal usuniety z forum w calosci), miala screeny swojej wyspy sprzed i po dodaniu gory. Moze sie odezwie w tym watku.
Na wszelki wypadek, nie cytujmy tutaj zadnych odpowiedzi z suportu w tej sprawie, bo jak widac, nie usuwaja samych cytowanych wypowiedzi, a cale watki.
Dzięki graczowi chrisoset (bardzo dziękuję i gratuluję pomysłu!) udało się odzyskać screeny z usuniętego tematu koleżanki jolka_zołza63, która - jak sądzę - nie obrazi się, jeśli je dołączę.
Tak Jej wyspa wyglądała przed:
https://prnt.sc/gl7tjj
a tak po aktualizacji:
https://prnt.sc/gl7uc9
Jolka_zołza63 przyznawała w temacie, że robiła reorganizację na lądzie (stąd zresztą ma screeny), ale nie ruszała przy tej okazji Pływających Domów, które zwyczajnie zniknęły.
Adamynas
17.09.2017, 15:00
Niestety ale i ten temat zniknie jak tylko Cm się zaloguje....
U mnie brakuje dwóch domków ale z wiatrakami nie będę walczyć bo one same się obalą w niedalekiej przyszłości :D
Niestety ale i ten temat zniknie jak tylko Cm się zaloguje....
U mnie brakuje dwóch domków ale z wiatrakami nie będę walczyć bo one same się obalą w niedalekiej przyszłości :D
Jak bym nie liczył, u mnie też, tyle że nie zmieniła mi się populacja.
Więc albo góra przykryła albo są na innym poziomie egzystencji:)
i @huntcfot44 dobrze policzył, niektórzy mają po 32 domki i tyle powinienem mieć a mam 30.
Teraz też mam 30 a kupowałem ile się dało, populacja też OK
Androm3da
17.09.2017, 23:40
Nie wiem czy to dobry pomysł @maruda wypowiadać się za kogoś... widać gołym okiem na drugiej fotce dwa pływające domy na archipelagu, na dole po lewej, na pierwszej fotce ich nie ma... nawet widać domki po przestawieniu obok 2 sektora głównej wyspy, czyli jednak pływające domy ruszała.
Wypowiadam się za siebie, bo mnie też dotknął ten problem. Niestety nie miałem w zwyczaju robić screenów (bo nie podejrzewałem, że ktoś może kraść budowle), dlatego posłużyłem się przykładem z usuniętego tematu.
BB_Penelopa
18.09.2017, 13:55
Witam!
Proszę o kontakt z naszą pomocą techniczną.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Witam!
Proszę o kontakt z naszą pomocą techniczną.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Ręce, nogi opadają.
Ty tak na poważnie?
Wystąpił ewidentny błąd związany z górą który tylko programiści mogą rozwiązać a ty radzisz nam pisać do supportu?
Tego samego który nawet nie raczył przyjrzeć się przesłanym screenom?
Rozczarowałaś mnie, wyżej Cię ceniłem.
Nie muszę Ci mówić co powinnaś zrobić (nie jestem złośliwy, nie żądam Twojej głowy) i na drugi raz rozważniej zapraszaj do kontaktów z supportem.
BB_Penelopa
18.09.2017, 15:43
Ręce, nogi opadają.
Ty tak na poważnie?
Wystąpił ewidentny błąd związany z górą który tylko programiści mogą rozwiązać a ty radzisz nam pisać do supportu?
Tego samego który nawet nie raczył przyjrzeć się przesłanym screenom?
Rozczarowałaś mnie, wyżej Cię ceniłem.
Nie muszę Ci mówić co powinnaś zrobić (nie jestem złośliwy, nie żądam Twojej głowy) i na drugi raz rozważniej zapraszaj do kontaktów z supportem.
Witaj!
Tak, zachęcam do zgłoszenia problemu do naszej pomocy technicznej.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Jolka_zołza63 pisała w tej sprawie do pomocy technicznej i została - krótko mówiąc - spławiona.
Czy support otrzymał w końcu jakieś wytyczne w tej sprawie, aby przyjrzeć się tematowi, zamiast spławiać graczy, jak to ma w zwyczaju? W innym wypadku pisania do supportu ma tyle samo sensu, co pisanie do CM-a.
Patrząć po zrzutach:
1.Albo przestawione samodzielnie
2.Albo rozrzucone automatycznie na dostępne, wolne pola
I jeśli zgadza się populacja to przeliczcie jeszcze ze 2 razy, może się znajdą w innych miejscach.
(...)że się znajdą w innych miejscach.
@V4nD4r jesteś moim znajomym, zapraszam, poszukaj mi te 2 brakujące:)
Jeśli brać pod uwagę populację, to mnie brakuje jednego. Chociaż kto ich wie? Może część ukradli wraz z populacją?
A brał ktoś pod uwagę że czasami można było wybrać czy chce się szkółkę czy domki i każdy może mieć inną ilość
A brał ktoś pod uwagę że czasami można było wybrać czy chce się szkółkę czy domki i każdy może mieć inną ilość
Brał, zawsze wybierałem domki i powinienem mieć 32 a mam 30.
Androm3da
23.09.2017, 18:09
Brał, zawsze wybierałem domki i powinienem mieć 32 a mam 30.
Że tak spytam, a ile masz szkółek wiejskich ? o ile zdobyłeś wszystkie możliwe pływające, a szkółki wybierałeś poza nimi.
Tak na marginesie. Temat dotyczący pływających pojawił się także w swoim czasie na czacie Słonecznego Grodu. Gracze na ogół nie pamiętali ile mają pływających od początku gry, jeden naliczył 32 akurat, drugi 27, trzeci 25, czwarty 30, itp., itd. Czyli, najpierw trzeba się upewnić ile ich się miało tak naprawdę. Wiadomo że ciężko coś udowodnić jeżeli nie miało się zrzutu ekranu, ale niestety jest to niekiedy wymagane żeby cokolwiek zwrócić. Rozumiem zatem graczy którzy nie mogą się doliczyć 32 domków, tylko trzeba się zastanowić czy faktycznie tyle ich mieli. Bo to że ktoś policzył że powinno się mieć 32, to nie znaczy że komuś innemu wszystkie udało się zebrać. Znowu posłużę się tym co pisali gracze na czacie, jak niektórzy się przyznali, nie kupili 2 domków u kupca, bodajże w specjalnej ofercie w zeszłym roku lub 2 lata temu, dokładnie nie pamiętam, ale to było chyba gdzieś w okolicach wakacji, można było wtedy kupić np gienków z zaległych ewentów.
Razem ze mną gra mój syn i powinienem mieć tyle samo domków co on.
Mogę nie pamiętać kiedy je kupiłem ale pamiętam i tego jestem pewien, że powinienem mieć dokładnie tyle samo co on.
I on ma 32 domki a ja 30.
A jeżeli był jakikolwiek wybór między szkółką a domkiem, nigdy nie miałem wątpliwości co dla mnie jest cenniejsze - zawsze wybierałem domki.
Mam wrażenie, że niektórzy wypowiadający się nie zadają sobie trudu przeczytania całego wątku.
Skoro policzyliśmy populację i jest wyższa od wynikającej z posiadanych budynków dokładnie o brakujące domki, to nadal będziecie nam wmawiać, że domki nie zostały skradzione?
Androm3da
23.09.2017, 19:08
Rozumiem @RedJul. Tyle że nie bez powodu zadałem pytanie.
Kto wcześniej, przed założeniem tego tematu zastanawiał się ile ma np pływających ?
Jak wiadomo, niekiedy mieliśmy wybór, czy wybieramy domki czy szkółki, jeżeli ktoś wybrał domki, powinien mieć ich 32. Ja akurat mam te 32 pływające, ale policzyłem ile mam szkółek, mam 18. A chodzi ogólnie o to, że ktoś pisał na czacie o 30 pływających, ale że ma 20 szkółek, czyli jak widać raz musiał wybrać szkółki. Chociaż są gracze co z początku szkółek nie kupowali bo jak pisali nie opłacało się (wtedy jeszcze były max na 1 poziomie), dlatego im jeszcze trudniej będzie doliczyć się ilości owych budynków.
EDIT: @mar_uda
Jakiś czas temu pisałem do supportu w sprawie budynku. Kupiłem arabską rezydencję za 200k granitu. Budynek postawiłem i... sobie stał. Na drugi dzień po wejściu do gry stwierdziłem że ów budynek mi zniknął, nie było go w gwieździe, nie było również wydanego granitu. Napisałem, dostałem budynek. Tyle tylko że po zniknięciu, nie odjęło mi 100 ludków, populacja się zgadzała bo sprawdzałem. Tak że nie uwierzę że populacja jest wyższa od posiadanych budynków, raczej błąd w obliczeniach.
Moje 2 domki również gdzieś się ulotniły. Nie mam screenów, lecz jestem pewny co do ilości
http://s1.fotowrzut.pl/6EGWJDW8MY/1.jpg
sry za poprzednie wpisy u mnei jest oki 32 pływające
pokaz im screen , ilez tam mialas tych domkow. ;P
domki u znajomej z postu wyzej.:P
http://s1.fotowrzut.pl/6EGWJDW8MY/1.jpg
Mi nic nie zaginelo !!! Mam maxa 32 !!!
BB_Penelopa
27.09.2017, 13:19
Witam ponownie!
Jak już wcześniej pisałam, w przypadku niejasności proszę o kontakt z naszą pomocą techniczna.
Proszę również nie ujawniać korespondencji z Supportem.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Zamiast wklejać suche formułki i ośmieszać się, kasując posty, które Ci się nie podobają, odpowiedz na zadane Ci pytanie (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/44463-Potencjalna-kradzie%C5%BC-P%C5%82ywaj%C4%85cych-Dom%C3%B3w?p=261211&viewfull=1#post261211).
A jak nie masz nic konstruktywnego do napisania, to nie pisz.
Shadow_mk
27.09.2017, 20:55
Witam ponownie!
Jak już wcześniej pisałam, w przypadku niejasności proszę o kontakt z naszą pomocą techniczna.
Proszę również nie ujawniać korespondencji z Supportem.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
eh nie ma czego ujawianiac napisalem poprosili o screena i od 4 dni milcza .... znajac zycie zamkna nawet nie informujac ehhh
Czyli, najpierw trzeba się upewnić ile ich się miało tak naprawdę. Wiadomo że ciężko coś udowodnić jeżeli nie miało się zrzutu ekranu, ale niestety jest to niekiedy wymagane żeby cokolwiek zwrócić.
Na serio?? :)
Na serio sugerujesz, ze regularnie, i czesto (co najmniej przed kazda spodziewanas konserwacja), gracze maja robic screeny wszystkiego z wyspy, bo cos moze zniknac??
Slyszalas/es kiedykolwiek o logach? Historii?
Jesli ktorys z graczy zwraca sie do suportu z zagadnieniem jw, to wedlug mnie, support powinien moc sprawdzic logi, a nie grac w ciuciubabke z graczami i oczekiwac screenow SPRZED konserwy.
Masz swiadomosc ile tych screeenow trzeba by robic, zeby miec podkladke na wszystko, co po konserwie moze ulec zmianie?? I tak loop przed kazda konserwa??
Kto z graczy mogl - nawet zakladajac, ze robi przed spodziewana konserwa analize ryzyke pt co moze zniknac z wyspy w wyniku konserwacji - przewidziec, ze akurat domki na wodzie w tym miejscu zostana poszkodowane?...
A juz usuwanie calego watku "z powodu zawartych w nich cytatow"... well. Z wielu innych watkow i komentarzy modow widac, ze mozna usunac czesc tekstu z watkow, bez usuwania calosci.
O ile np z zadania kryzysowego dalabym BB najwyzsza mozliwa ocene (mimo malutkich potkniec z pomylka z tresci zadania), o tyle w tym temacie tutaj, po prostu sie nie popisali, i tyle.
eh nie ma czego ujawianiac napisalem poprosili o screena i od 4 dni milcza .... znajac zycie zamkna nawet nie informujac ehhh
z tego co kiedys pisali do mnie (i to nie jest cytat!!!), wynika, ze zamykaja automatycznie po bodajze 48 h ciszy w temacie (zakladam, ze to standardowy tekst w kazdym majlu) - wiec jesli nie chce sie, zeby zamkneli, trzeba pisac co drugi dzien cos nowego ;)
Androm3da
28.09.2017, 13:32
Na serio?? :)
Na serio sugerujesz, ze regularnie, i czesto (co najmniej przed kazda spodziewanas konserwacja), gracze maja robic screeny wszystkiego z wyspy, bo cos moze zniknac??
Tak właśnie sugeruję. Jak ktoś gra ogólnie kilka/kilkanaście lat, o ile nie więcej, to wie o co chodzi. Screeny z innych gier to podstawa do ewentualnego zwrotu, gdy coś zginęło lub się zapodziało. Oczywiście można sprawdzić logi, itp., ale screeny mają to do siebie, że są jakby podstawą do owego zwrotu i tym samym szybciej do tego dojdzie. Sam je robię co jakiś czas.
Zresztą wspomniałem o tym wyżej, gra nie działa tak jak byśmy chcieli, dlatego np przez zakupem czegoś konkretnego na handlu (tym bardziej jeśli mam wydać spory zapas jakiegoś surowca) robię fotki.
Jak to mówią, dla chcącego nic trudnego. Jeśli ktoś w jakiejś grze napracował się żeby zdobyć jakiś przedmiot, poświęcił sporo czasu i niekiedy nawet realnej kasy żeby go upgradować na wszystkie możliwe sposoby, potem go stracił nie ze swojej winy, a najczęściej przez jakiś błąd gry, to wie że screeny z gry to podstawa. Jeśli ktoś tego nie doświadczył to nie będzie przekonany.
Sugerowanie, że użytkownicy powinni okresowo robić screeny na wypadek awarii jest niepoważne (choć jak tak dalej pójdzie, to nie będzie innego wyjścia). Po to są logi, żeby można było z nich odtworzyć, co się działo. Po to są kopie zapasowe, które każda poważna firma (nie wiem czy to się tyczy BB - mam wątpliwości) robi PRZED aktualizacją, żeby można było odtworzyć sytuację sprzed aktualizacji. Pomijam już fakt, że jeśli ta część danych jest przetrzymywanych w relacyjnej bazie danych (a tak pewnie jest), to średnio zorientowany programista bez trudu powinien (prawdopodobnie jednym zapytaniem) móc znaleźć użytkowników, których dotyczy problem. Bo to nie jest zadanie dla supportu, ale dla developerów! Przypominam, że przy okazji "hecy magazynowej" nie było problemów ze znalezieniem kto i ile ma "nadprogramowych" magazynów.
Jeśli problem nie zostanie rozwiązany globalnie, to aktualnie część graczy ma więcej miejsc do budowania na wodzie niż mieć powinno (na razie nie ma to znaczenia, ale jeśli komuś wpadnie do głowy, żeby znieść limit domków u kupca, to już będzie to pewna przewaga okradzionych). A jak sprawa zostanie zamieciona pod dywan, to BB szybko o tym zapomni, aż ktoś znajdzie błąd i w kolejnych planach aktualizacyjnych ujrzymy informację dotyczącą naprawy zawyżonej populacji, co pewnie może skutkować jej "wyrównaniem w dół". Czyli nie dość, że zostaliśmy okradzeni z domków, to jeszcze i populację nam "naprawią".
Najbardziej zadziwiające są nie same błędy, bo te się zdarzają wszystkim, ale niechęć firmy do przyznania się do nich i naprawy. Jak ktoś miał jakąkolwiek styczność z Supportem tej gry, to pewnie nie ma wątpliwości, że tej formacji nie zależy na rozwiązaniu problemów graczy, ale na zamykaniu zgłoszeń. A nie od tego chyba powinna być. To właśnie sprawia, że część graczy nie poleci nikomu nie tylko tej gry, ale żadnej, w której choćby palec maczała ta firma.
Adamynas
02.10.2017, 10:19
Najbardziej zadziwiające są nie same błędy, bo te się zdarzają wszystkim, ale niechęć firmy do przyznania się do nich i naprawy. Jak ktoś miał jakąkolwiek styczność z Supportem tej gry, to pewnie nie ma wątpliwości, że tej formacji nie zależy na rozwiązaniu problemów graczy, ale na zamykaniu zgłoszeń. A nie od tego chyba powinna być. To właśnie sprawia, że część graczy nie poleci nikomu nie tylko tej gry, ale żadnej, w której choćby palec maczała ta firma.
Odnośnie ostatniego zdania: nie polecam nikomu! Amen
Minęło już 2,5 miesiąca odkąd problem został zauważony i dwa miesiące, odkąd zainteresowałem nim samą BB_Anash. Reakcji brak.
Można to chyba porównać do sytuacji, w której złodziej złapany za rękę mówi, że to nie jego ręka. Gratuluję standardów!
Adamynas
02.12.2017, 11:07
Nie marudź ;p