PDA

Zobacz pełną wersję : Konkursy na czacie - pytania, opinie, komentarze, pomysły

Kikojo
04.07.2017, 20:01
Chciałbym jako informację zwrotną wyrazić opinię, że konkurs matematyczny, który polega na sumowaniu pojemności różnych budynków przy braniu pod uwagę różne ich lvle, de facto jest wart mniej niż zero. Coś co ma polegać na lataniu po wiki i podsumowywaniu ich pojemność w zależności od poziomu? Żenada, która ma własnie miejsce na moim serwerze.

Same konkursy matematyczne - czemu nie, możnaby wymyślić coś ciekawego i sensownego.

Dziękuję.

Betooniusz
04.07.2017, 23:53
ooj-tam ;)
to nic w porównaniu z ułożeniem czegoś settlersopdobnego z ,,AMotylaCzapij SkargiPodo'' czym Victoria wprawiła dzisiaj w konfuzję zdziesiątkowaną populację serwera
Odpowiedź padła już po ,,całych'' 8 minutach, gratulacje dla pięknego umysłu grającego na naszym serwerze jako... zapomniałem :rolleyes:
Ogólnie dobór czy trudność pytań jest mniej ważna, skoro nagrodą nie są klejnoty dla nielicznych w ilości wystarczającej na zakup kilku desek lub czerwonego drzewka ze sklepu - a chwila zabawy i śmiechu, choćby ze swojej niemocy fizycznej i (lub) intelektualnej :o

mar_uda
05.07.2017, 08:33
A mnie ta forma konkursu akurat się podoba (i nie piszę dlatego, że wygrałem, bo nic nie wygrałem).
Ciągłe "wpisywanki" i zgadywanki były już trochę nużące - zawsze to jakaś odmiana. I nie jest to jedyna forma, kiedy można "podpierać" się Wiki - tak samo zdarza się w innych pytaniach dotyczących - jak to ładnie piszą - "wiedzy związanej z TSO". :)
Mam tylko nadzieję, że nie stanie się to jedyna i podstawowa forma konkursów, ale będzie stosowana na zmianę z innymi, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

BB_Penelopa
05.07.2017, 17:59
A mnie ta forma konkursu akurat się podoba (i nie piszę dlatego, że wygrałem, bo nic nie wygrałem).
Ciągłe "wpisywanki" i zgadywanki były już trochę nużące - zawsze to jakaś odmiana. I nie jest to jedyna forma, kiedy można "podpierać" się Wiki - tak samo zdarza się w innych pytaniach dotyczących - jak to ładnie piszą - "wiedzy związanej z TSO". :)
Mam tylko nadzieję, że nie stanie się to jedyna i podstawowa forma konkursów, ale będzie stosowana na zmianę z innymi, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Dzięki za opinię! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Misiorww
06.07.2017, 09:44
kikojo a co byś chciał, żeby było w konkursie matematycznym? obliczanie całek, może macierze?
uważam, że konkurs powinien być na tyle łatwy, żeby każdy miał możliwość wygrania.

Adamynas
06.07.2017, 09:51
Uważam ze konkurs nawet najłatwiejszy będzie mega wyzwaniem dla sporej grupy graczy, wystarczy sobie przypomnieć pomoc i problemy świata w zadaniu ważne drewno sosnowe, lub w innym zadaniu gdzie trzeba było zajrzeć do liczydła, ba... wystarczy przypomnieć sobie zmianę w info premii: nie 4x a 300% do wydajności już było nie lada wyzwaniem: ile to w sumie jest produkowane? :D

horis
07.07.2017, 19:12
konkursy sa roznego typu, jednym pasuja matematyczne, innym literowkowe dotyczace gry , a jeszcze innym graczom z wiedzy ogolnej- nikt wszystkich nie zadowoli

Kikojo
19.07.2017, 16:02
To nie jest konkurs matematyczny, tylko jak wskazałem w pierwszym poście konkurs polegający na szybkim przeszukiwaniu wikipedii i sumowaniu pojemności poszczególnych budynków przy uwzględnieniu wskazanego poziomu budynku.

@misiorr Nie, ale znalazłoby się całkiem sporo fajnych pytań z zakresu matematyki, które by tu znalazły zastosowanie. Choćby tak "głupie" jak: Cegła waży kilo i pół

cegły. Ile waży cegła?

@Penelopa Proszę potraktować również mój pierwszy post w tym temacie jako opinię ^^

BB_Penelopa
19.07.2017, 16:19
@Penelopa Proszę potraktować również mój pierwszy post w tym temacie jako opinię ^^

Ok! Dzięki! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Zolw2012
07.09.2018, 11:40
Uważam, że gracze, którzy wygrali w danym konkursie lub w danej sesji psują całą zabawę i ideę konkursu podając kolejne rozwiązania. Robią to chyba, żeby się dowartościować, bo na kolejną wygraną szans nie ma. Takim osobom powinno się zabierać wygraną nagrodę, żeby mogli zdobyć kolejną, skoro nie potrafią się bawić.

MOD_Victoria
07.09.2018, 11:53
Dzień dobry,

nie będziemy zabraniać podpowiadania. Wygrać można raz na dwa tygodnie i każda kolejna prawidłowa odpowiedź jest traktowana jako podpowiedź. ;) Takie odgadywanie kolejnych zagadek jest całkiem niezłą gimnastyką dla szarych komórek, szczególnie w wypadku konkursów z przestawionymi literkami. ;)
Nagród też nie będziemy zabierać. ;) Poza tym... niech pierwszy rzuci kamieniem, kto nigdy nie skorzystał z podpowiedzi! :p

____

W ostatnim czasie konkursy na czatach mają nieco inną formę niż wcześniej, jednak nie wszystkim się to podoba i dlatego chcielibyśmy poznać Wasze zdanie na ten temat.

Którą formę wolicie i dlaczego?

Wasze opinie są dla nas cenną wskazówką, dzięki Waszym sugestiom zaczęliśmy organizować konkursy z wiedzy ogólnej, matematyczne (obliczanie pojemności magazynowej i miejsca na populację - chcecie, żeby wróciły?) i ortograficzne.

Wiemy, ortografii dawno nie było na czatach, ale wkrótce to nadrobimy. ;)
Zgłaszaliście też zapotrzebowanie na konkurs historyczny i tym również wkrótce się zajmiemy.

Jeżeli macie jakieś pomysły na nowe konkursy, możecie zamieszczać je w bieżącym temacie.

baqslaw
05.04.2019, 22:06
Po tym co napiszę, konkursy a) b) c) nie będą miały już całkiem sensu, ale to tylko kwestia czasu aż ktoś na to sam wpadnie ;)
A mianowicie: wystarczy, aby trzy osoby z gildii umówiły się na jedną literkę każda, a o rozstrzygnięciu będzie już tylko ping decydował.

The_Cocoloco
05.04.2019, 22:19
a może jakieś większe nagrody w klejkach, ewentualnie może jakie fanty z świata gry budyni od czasu do czasu ?

chrisoset
05.04.2019, 22:26
jeżeli są podane odpowiedzi to nie jest istotne czy trzeba wpisac litere czy wklepac całe hasło. O wygranej decyduje glownie rachunek prawd. (1/3) i szybkosc palcow a nie wiedza.

MOD_Victoria
05.04.2019, 22:55
a może jakieś większe nagrody w klejkach, ewentualnie może jakie fanty z świata gry budyni od czasu do czasu ?

Zdarza się, że nagrody są nieznacznie większe niż standardowe 100 klejnotów. Na podwyższenie nagród na stałe i/lub zamienienie ich na budynki do tej pory zgody nie było i nic nie wskazuje by miała być.
Konkursy mają być rozrywką, zabawą a nie sposobem na "dorobienie się". :) Dlatego nagrody są symboliczne, ale patrząc na realia TSO całkiem niemałe - równowartość tygodniowego logowania.

O wygranej decyduje szybkosc palcow a nie wiedza.

To samo mówicie przy konkursach z wiedzy ogólnej, matematycznych.. Tylko dopisujecie szybkość netu. Nie dogodzisz ;))

chrisoset
06.04.2019, 07:16
To samo mówicie przy konkursach z wiedzy ogólnej, matematycznych.. Tylko dopisujecie szybkość netu. Nie dogodzisz ;))[/QUOTE]

ale na jednym końcu osi czasu masz ułamki sekundy na losowe wpisanie np a+enter, a na drugim czas potrzebny na wyszukanie danej informacji w googlu/wiki przez osoby, które nie znają odpowiedzi, a to trwa tyle, że daje szansę na wygraną przez posiadających daną wiedzę.

Milady84
06.04.2019, 08:26
A niech sobie zostaną jakie tam sobie chcecie. Ale róbcie je na global 2:) Global 1 jest czatem od wszystkiego. Groźby zbanowania za przeszkadzanie w konkursie są zwyczajnie niesmaczne. Bo ten czat jest od pogawędek o wszystkim, a nie od konkursów. Piszę to mimo tego, że przynajmniej z 10 razy wygrałam i w sumie lubię te konkursy obojętnie w której formie...:) Chociaż największym wyzwaniem były te co trzeba było ze słownikiem scrabble się zakumplować:)

Witghost
09.04.2019, 08:48
Victorio... Bezzensowność konkursów typu a) b) c) jest tak oczywista, że nawet nie będe tego opisywał i komentował ponieważ byłoby to potwarzą dla normalnie myslących ludzi.

arko19752012
17.04.2019, 20:59
trzeba jeszcze wejsc na czat zeby brac udizl w konkursie :)
logowanie trwa okolkogodziny lub dni prosze jeszcze o podanie o ktorej zaczac sie logowac zeby zdazyc narazie okolo godziny sie laduje ale sa gracze ktorym kilka dni sie laduje fajnie bedzie jak na odpowiedz na ostatnie pytanie zdarza
suport chyba zegarki przestawil nie w ta strone
nieduzo tylko tydien wczesniej zaczeli graczy olewac a w lany poniedzialek to juz kakretne olewanie bedzie:)

pysia753
11.11.2019, 21:03
Konkurs na czacie z okazji Dnia Niepodległości, pytanie numer 2: W którym miejscu w Warszawie obchodzi się główne uroczystości związane ze Świętem Niepodległości. Ktoś z Państwa zna prawidłową odpowiedź? Na s7 Mod Zeus uznał za prawidłową "Plac Trzech Krzyży". Gdyby szanowny moderator wklepał sobie w wyszukiwarkę "Plac Trzech Krzyży" to może by się, po lekturze wikipedii dowiedział z czego to miejsce było znane w czasie PRLu...A od wielu lat głównym miejscem jest Plac Piłsudskiego. Bardzo bym prosiła nie szerzyć własnej niewiedzy wśród graczy :D https://prnt.sc/pvhfj1 https://prnt.sc/pvhf9f