Zobacz pełną wersję : Gra Geologiczne poszukiwania - HURTEM
Każdy, kto buduje na mapie kilkanaście kopalń żelaza czy złota, ma wiele warsztatów kamieniarza (zwłaszcza tego od granitu) lub po prostu fascynuje go wydobywanie marmuru na pewno nie raz pomyślał sobie o tym, o ile łatwiejsze byłoby jego życie, gdyby tak móc 2 czy 3 razy dziennie wysłać swoich kilkunastu Geologów za pomocą jednego przycisku.
Funkcjonalność można by wprowadzić do gry w następujący sposób:
- na górnym pasku pomiędzy ikoną ludności a ikoną patentów budowlanych umieszczamy ikonę geologa,
- po kliknięciu na ikonę pojawia się okno tożsame z tym, poprzez które wysyłamy generałów na przygodę,
- na ciemnym pasku, który w przypadku wysyłania generałów jest pusty, umieszczamy ikony złóż (obecnie 9 - zaczynając od kamienia, kończąc na saletrze)
- po zaznaczeniu 1-go złoża, zaznaczamy tych geologów, których chcemy wysłać na wybrane poszukiwania (dokładnie w ten sposób, w jaki obecnie wysyłamy generałów na przygodę)
- klikamy na fajkę (za Wikipedią: ptaszek, haczyk czy parafkę), aby zakończyć wybór.
Jeśli ktoś ma coś sensownego do dodania - zapraszam do dyskusji - jeśli nie, będę wdzięczny za oddanie głosu - "By grało się lepiej!" :)
Mechanizm "generalski" jest świetny, popieram :)
Elelkal_
03.05.2017, 23:32
Jak dla mnie powyższe rozwiązanie będzie trwało dłużej niż obecnie jestem w stanie powysyłać geologów ale głosuje na "Tak" bo może komuś się przyda.
BB_Penelopa
04.05.2017, 12:18
Witam!
Zachęcam do głosowania! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Jak dla mnie powyższe rozwiązanie będzie trwało dłużej niż obecnie jestem w stanie powysyłać geologów ale głosuje na "Tak" bo może komuś się przyda.
Jak pisałem wcześniej, powyższe rozwiązanie byłoby najbardziej przydatne osobom, które mają większą ilość geologów (poza 3 tawernianymi) oraz wysyłają duże grupy tych specjalistów na poszukiwania jednego rodzaju złoża. Pozostałych nawet jeśli redukcja czasu nie byłaby dla nich aż tak odczuwalna, mogłoby to zachęcić do częstszej eksploracji złóż na wyspie.
Wierzę, że BB jest w stanie to zaimplementować z uwagi na fakt, że podobne rozwiązania są już w grze, także jedynie krótki kawałek kodu trzeba by napisać od początku - reszta to kopiuj, wklej (i ew. delikatnie zmodyfikuj). Dlatego tak jak Community Manager powyżej, zachęcam wszystkich do głosowania :)
BB_Penelopa
05.05.2017, 09:54
Witam!
Zachęcam do dalszej dyskusji! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Nie ukrywam, że bardziej (w każdym razie mi) przydało by się to w przypadku poszukiwaczy.
Po pierwsze jest ich więcej, po drugie wysyłanie pojedynczego poszukiwacza jest bardziej pracochłonne niż geologa a i o pomyłkę łatwiej.
FourFingersWoo
05.05.2017, 21:25
Jestem za możliwością grupowania wszystkiego. Poszukiwaczy, odkrywców, generałów wysyłanych na przygodę, premii wrzucanych na wyspie...
Elelkal_
05.05.2017, 21:40
Jestem za możliwością grupowania wszystkiego. Poszukiwaczy, odkrywców, generałów wysyłanych na przygodę, premii wrzucanych na wyspie...
Jeśli dobrze pamiętam, to w przypadku wysyłania grupowego Odkrywców to już jest temat z takim pomysłem. W przypadku generałów to od początku gry jest coś takiego. W przypadku premii także jest już temat z pomysłem ale to raczej nie przejdzie ze względu na zbyt duże zautomatyzowanie. Dostaliśmy premie strefowe, więc to i tak dużo.
W przypadku generałów to od początku gry jest coś takiego.
Fatktycznie od momentu, kiedy dołączyłeś do forum (sierpień 2014), opcja hurtowej wysyłki generałów była już zaimplementowana. Jednak przez pierwsze 2 lata działania gry generałów trzeba było wysyłać pojedynczo...
Mam nadzięję, że w przypadku geologów pomysł dający gotowe rozwiązanie i mający zauważelne poparcie graczy ma również szansę na realizację.
W przypadku odkrywców mogłoby to wyglądać bardzo podobnie, jedynie górny pasek należałoby podzielić na 2 wiersze. Trzeba by też dopisać kawałek kodu, bo nie wszystkich odkrywców da się wysłać na fasoladę czy poszukiwanie artefaktów także po selekcji część z nich musiałaby zostać nieaktywna (jak w przypadku próby wysyłki na zwykłą przygodę generałów z przydzielonym wojskiem elitarnym).
Elelkal_
06.05.2017, 20:13
Fatktycznie od momentu, kiedy dołączyłeś do forum (sierpień 2014), opcja hurtowej wysyłki generałów była już zaimplementowana. Jednak przez pierwsze 2 lata działania gry generałów trzeba było wysyłać pojedynczo...
Mam nadzięję, że w przypadku geologów pomysł dający gotowe rozwiązanie i mający zauważelne poparcie graczy ma również szansę na realizację.
W przypadku odkrywców mogłoby to wyglądać bardzo podobnie, jedynie górny pasek należałoby podzielić na 2 wiersze. Trzeba by też dopisać kawałek kodu, bo nie wszystkich odkrywców da się wysłać na fasoladę czy poszukiwanie artefaktów także po selekcji część z nich musiałaby zostać nieaktywna (jak w przypadku próby wysyłki na zwykłą przygodę generałów z przydzielonym wojskiem elitarnym).
W tso to akurat zacząłem grać wcześniej niż Ty,wnioskując po dacie dołączenia do forum ;) Zapewne tak było, na szczęście to zmienili, więc można spokojnie o tym zapomnieć, zwłaszcza, że wtedy nie miało się tylu gienków, co teraz. Jeśli jednak zdecydują się na wprowadzenie tego pomysłu, to mam nadzieję, że powiększą to okno do wysyłania bo obecne do gienków jest za małe, co prawda nie posiada się geologów tylu, co gienków ale jednak.
czokolokospoko
27.05.2017, 06:20
witam , chciałbym zaproponować nowy system wybierania poleceń dla geologów i odkrywców.
zmniejszyło by to ilość miejsca w menu gwiazdy oraz szybkość wydawania poleceń.
przepraszam za jakość ale robiłem na szybko.
co wy o tym sądzicie?
https://zapodaj.net/images/5a715a92b9993.png
https://zapodaj.net/images/bcf6790ec9a49.png
przepraszam ale w odkrywcach tło mi wcięło w ostatnim etapie wyboru, miało być tak samo jak w geologach
Brawo!
Ma to sens,
Pozdrawiam,
Każdy sposób, który ograniczy liczbę bezsensownego klikania przy wysyłaniu specjalistów ma sens.
Można by jeszcze pomyśleć o możliwości przenoszenia przyniesionych z poszukiwań fantów do menu gwiazdy w sposób bardziej automatyczny - przy wysyłce odkrywców na poszukiwania takich np. artefaktów, po weekendzie w skrzynce pojawia się ponad 100 wiadomości, które wymagają dwuktrotnego kliknięcia....
BB_Penelopa
29.05.2017, 13:17
Witam!
Pomysł zostanie wkrótce przekazany.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
stoowa82
02.06.2017, 07:38
Powiem szczerze, że poszedłbym o krok dalej. Czy nie byłoby dobrze móc zadysponować geologa 6 razy do znalezienia złoża miedzi? Albo 8 razy do złoża żelaza? Albo choćby 3 razy do marmuru? Wchodzisz do menu, klikasz geologa, zadajesz mu zadanie znalezienia kilku złóż tego samego rodzaju. Jak skończy jedno szukać to staruje zaraz do drugiego i tak do wykonania zadania.
BB_Penelopa
02.06.2017, 12:43
Powiem szczerze, że poszedłbym o krok dalej. Czy nie byłoby dobrze móc zadysponować geologa 6 razy do znalezienia złoża miedzi? Albo 8 razy do złoża żelaza? Albo choćby 3 razy do marmuru? Wchodzisz do menu, klikasz geologa, zadajesz mu zadanie znalezienia kilku złóż tego samego rodzaju. Jak skończy jedno szukać to staruje zaraz do drugiego i tak do wykonania zadania.
Opisz proszę swój pomysł! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Tarczyńca
02.06.2017, 14:49
A nie lepiej to zrobić w menu ... np wybierasz jednego geologa z opcją zaznacz do pozostałych i potem klikasz w kwadracik koło kleju który znajduje się na geologu klikając w niego automatycznie np 6 geologów szuka złoża miedzi czy kamienia w zależności co wybierzesz w pierwszym geologu moim zdaniem to by było najszebciej.
BB_Penelopa
02.06.2017, 16:59
A nie lepiej to zrobić w menu ... np wybierasz jednego geologa z opcją zaznacz do pozostałych i potem klikasz w kwadracik koło kleju który znajduje się na geologu klikając w niego automatycznie np 6 geologów szuka złoża miedzi czy kamienia w zależności co wybierzesz w pierwszym geologu moim zdaniem to by było najszebciej.
Dodaj swój pomysł jako osobny temat! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
stoowa82
03.06.2017, 12:56
Sie robi... :)
Dziś jest sobota, wczoraj praca, impreza, czasu nie było, żeby odwiedzić wyspę dłużej niż 15 minut. Loguję się i widzę 6 padniętych kopalń rudy miedzi, 4 padnięte kopalnie rudy żelaza, 4 wyeksploatowane złoża marmuru. Mam kilku różnych geologów, wyspecjalizowanych w konkretnych złożach, niektórzy dublują funkcje.
Przystępuję do działania: wybieram wesołego geologa od rudy żelaza, dostaje zadanie: znajdź złoże rudy żelaza, ale nie jednokrotnie, tylko wybierając odpowiednią cyfrę przy wyborze złoża polecam mu wykonać to zadanie 4-krotnie. Zajmie to oczywiście czas również 4-krotnie dłuższy niż standardowo. To samo z miedzią. Wybieram geologa, klikam cyfrę 6 i geolog dostaje zadanie: znajdź 6 złóż rudy miedzi. Marmur podobnie.
Można mieć oczywiście większą liczbę geologów, ale żeby wyszkolić ich potrzeba sporo czasu, niekoniecznie zasobów. Czas jest tu kluczowy. Introligator może być na wyspie tylko jeden a pracuje bardzo długo.
Popieram temat , jest OK !!!! Oby dało się to zrobić w miare szybko .....
BB_Penelopa
09.06.2017, 15:20
Popieram temat , jest OK !!!! Oby dało się to zrobić w miare szybko .....
Witam!
Pomysł nie zostanie zrealizowany.
Temat zamykam i przenoszę do archiwum.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa