PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Targowisko Gildi

andrys13
10.12.2016, 01:29
Witam.

W związku z tym iż monety gildii są towarem wartościowym ale mało używanym Targowisko Gildii powinno być przynajmniej raz w miesiącu aktualizowane jak to zauważył gracz "krotos666" w jednym wątku.

Ale częściej powinna się na targowisku gildii zmieniać oferta i więcej atrakcyjnych rzeczy tam powinno być,
żeby aż chciałoby się wydawać monety gildii.
Wtedy taki nie będący w gildii płaciłby krocie na handlu za monety gildii, żeby zakupić coś z targowiska gildii.
To Targowisko Gildii powinni uatrakcyjnić, a nie graczom nie będącym w gildii je usuwać.

Ostatnie głosowanie było 24.06.2016 to chyba zbyt odległa data :)
Jeśli te zmiany w sklepie następowały częściej, monety gildii były by bardziej pożądane a i gildie by odżyły.

Misiorww
10.12.2016, 09:06
raz w miesiącu to trochę za szybko. ci, którzy robią zg, a nie kupują mg mogą nie kupić tego co chcą.
może np co 2 miesiące.

horis
10.12.2016, 09:45
wg mnie regularnie co 3-4 miesiace, 3-4 razy w roku bylo by optymalnie, zwlaszcza ze sa gildie w ktorych z zg mg nie wychodzi powyzej 100

RedJul
10.12.2016, 10:07
Jeżeli zmiany są co 1/2 roku to w leniwej gildii leniwy gracz uzbiera średnio 50 szt dziennie, 180 x 50 = 9.000, i na taka ilość MG powinna być oferta.
Choć oczywiście częstsze zmiany to lepsze rozwiązanie.

Freha
10.12.2016, 10:41
Raz w miesiącu to może faktycznie zbyt często, ale tak co 2-3 miesiące było nieźle. Tylko żeby wystawiane przedmioty miały realne ceny- bo takie wystawianie dla samego wystawiania jak się dzieje to teraz- mija się z celem.

Elelkal_
10.12.2016, 20:02
Co prawda teraz średnio mamy zmianę targowiska co 3-4 miesiące, więc zmiana na częściej nie byłaby zbyt dobry rozwiązaniem, chociaż biorąc pod uwagę, że najczęściej poza przedmiotem z 1 części głosowania nie ma za bardzo w czym wybierać, to nawet co 2 miesiące mogłoby się zmieniać. Najważniejsze, to regularność bo na obecną chwilę zmiany mają dość duży rozrzut (od 2 do bodajże 9 miesięcy) i "aktualizacja" cen bo niektóre to chyba z kosmosu są.

BB_Penelopa
12.12.2016, 17:08
Witam!

Ciekawy temat. Zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

ArturGrab
12.12.2016, 19:54
oczywiście że zmiany są za rzadko się zbiera zbiera a na co wydać nie ma
3-4x było by OK

tojanik
13.12.2016, 10:36
oczywiście że zmiany są za rzadko się zbiera zbiera a na co wydać nie ma
3-4x było by OK

Ja bym to robił co dwa tygodnie. Raz w miesiącu za często? Kolego. To i tak dla leniwców okres.

Ja bym tu zmienił rzeczy do kupienia. Stworzyłbym do targowiska inne produkty. Unikalne. Dodał bym ich 9 na 10.

Misiorww
13.12.2016, 10:39
Ja bym to robił co dwa tygodnie. Raz w miesiącu za często? Kolego. To i tak dla leniwców okres.

Ja bym tu zmienił rzeczy do kupienia. Stworzyłbym do targowiska inne produkty. Unikalne. Dodał bym ich 9 na 10.

jak z samych zg uzbierasz parę tysi monet na zakupy co 2 tygodnie?

Ranhea
13.12.2016, 10:53
Ciekawy temat do dyskusji :)

Jestem za zmianami co 2-3 mce.
I tak nie wierze w to, ze oferta bedzie atrakcyjna na tyle, ze za kazdym razem wszystko bedzie warte kupienia. Jak widac, niestety czesto wybierane są na Targowisko nie "unikalne" produkty (co wydaje sie najlogiczniejsze, moim zdaniem, no ale coz, taka cena demokracji), ale rzeczy, ktore i tak mozna roznymi metodami kupic.

Inną propozycja mogą być zmiane rotacyjne - mniejsza ilość produktów, ale zmieniana bardzo czesto, np co 2 tygodnie. Biorac jednak pod uwage, ze to koordynacja na poziomie roznych wersji jezykowych, nie chce mi sie wierzyc, ze to by przeszlo...

Elelkal_
13.12.2016, 18:30
Ciekawy temat do dyskusji :)

Jestem za zmianami co 2-3 mce.
I tak nie wierze w to, ze oferta bedzie atrakcyjna na tyle, ze za kazdym razem wszystko bedzie warte kupienia. Jak widac, niestety czesto wybierane są na Targowisko nie "unikalne" produkty (co wydaje sie najlogiczniejsze, moim zdaniem, no ale coz, taka cena demokracji), ale rzeczy, ktore i tak mozna roznymi metodami kupic.

Inną propozycja mogą być zmiane rotacyjne - mniejsza ilość produktów, ale zmieniana bardzo czesto, np co 2 tygodnie. Biorac jednak pod uwage, ze to koordynacja na poziomie roznych wersji jezykowych, nie chce mi sie wierzyc, ze to by przeszlo...

Tylko, że nie ma problemu z tym, że nie wszystko jest unikalne bo niektóre przedmioty są nieraz ciekawe, niestety problemem jest ich cena z kosmosu. Co 2 tygodnie nie przejdzie na pewno, poza tym nikt nie dałby rady uzbierać tylu monet, żeby ciągle coś kupować, jeśli głosowanie i zliczanie głosów zajmuje coś koło miesiąca, to raczej na częściej niż 2 miesiące nie ma co liczyć.

kinia19910
14.12.2016, 12:35
Zbyt częste zmiany nie mają sensu bo będą narzekania, że ktoś nie zdążył nazbierać mg . Nawet gdyby targowisko było zmieniane raz na kwartał to i tak będą narzekania, na atrakcyjność oferty (jak zwykle :D), bo każdy lubi co innego.
Pomijam fakt, że niektórzy wybierają w głosowaniu przedmioty, które można zdobyć z handlu, zamiast tych "unikalnych" i do handlu niezdatnych.

Ankieta nie bardzo ma sens.
Miałaby, gdyby przedmioty z targowiska były dostępne tylko dla członków gildii albo... gdyby część przedmiotów/premii itd. była stworzona z myślą o gildii wyłącznie. I te rzeczy osobie będącej w gildii dawałyby jakieś bonusy, ludziom bez gildii dawałyby przykładowo 10% bonusu
(załóżmy, że ktoś by sobie coś tam nakupował w targowisku i wyszedł z gildii, więc żeby nie było,że przedmiot staje się całkiem bezwartościowy to "działa" tylko 10/100 %)
a mg byłyby niezdatne do handlu, ale na taką rewolucję moim zdaniem jest już za późno.

BB_Penelopa
14.12.2016, 19:23
Witam!

Proszę o sprecyzowanie co oznacza zwrot "częściej niż teraz". :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

andrys13
14.12.2016, 21:32
Proszę o sprecyzowanie co oznacza zwrot "częściej niż teraz". :)

Penelop to częściej niż 4-5 miesięcy co ma miejsce (zmiana 13 kwiecień, zmiana 23 sierpień i teraz ? w styczniu)
Oferta w targowisku już przy zmianie co 2 miesiące ożywiła by monety, ponieważ byłby sens je zbierać i coś za nie nabyć.
O zawartości oferty i cenach już nie będę dyskusji poruszał, ponieważ ją sami wybieramy :) ale zawsze fajnie jest nabyć coś ze sklepu nie tylko za klejnoty.
Gracz kinia19910 dobrze zauważył
gdyby przedmioty z targowiska były dostępne tylko dla członków gildii albo... gdyby część przedmiotów/premii itd. była stworzona z myślą o gildii wyłącznie. też by nie było złym rozwiązaniem.

BB_Penelopa
14.12.2016, 21:48
Witam!

Faktycznie tym razem trzeba było czekać dłużej niż zwykle. Chętnie przekaże pomysł deweloperowi, dlatego zachęcam do dalszego głosowania! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

kinia19910
14.12.2016, 22:34
zostałam facetem o.O

Adamynas
15.12.2016, 10:04
Brawo Ty!

CoDiAl77
19.12.2016, 15:47
Żonglowanie dobrami dostępnymi za mg jest delikatnie rzecz ujmując bez sensu. Co mogą nam tam zaproponować? Kolejną manufakturę, ulepszone gospodarstwo? Jak więc będą wyglądały eventy za 2-3 lata? Komu będzie się chciało bawić w zbieranie pisanek na coś innego, jak tylko msw?
Szczerze to nie mam DOBREGO pomysłu na mg. Choć po przeglądnięciu kilkunastu wątków natknąłem się na propozycje, które w połączeniu ze sposobem wydania mg byłyby chyba warte rozważenia. W każdym razie ciągła zmiana targowiska gildii jest zbędna. Przynajmniej aktualizacja powinna dotyczyć tylko i wyłącznie złóż, przygód i ewentualnie premii. Musi przy tym wykluczyć oferty budynków, zwłaszcza manufaktur, chatek, gospodarstw, i in. Nie wiem, czy nowy odkrywca to też dobry pomysł, choć głosowałem na niego. Nie czarujmy się, mając ich 22 po prostu event sobie kończę w kilka dni. Fajnie, że mam łatwo, ale za łatwo = nudno. Może byłoby wskazane te mg pożytkować na jakąś wspólną gildyjną budowlę zapewniającą choćby przyspieszony wzrost populacji, a umiejscowioną na wyspie każdego członka gildii (żeby sobie ją widział i mógł na bieżąco sprawdzić postępy? A gdyby gildia przestała istnieć albo gracz z gildii odszedł? To budyneczek wracałby sobie do poziomu sprzed ulepszeń i przestawał działać. Przy czym taki budynek nie mógłby też przesadnie wpływać na tę populację. Musiałby jej przyrost usprawnić nieco bardziej, niż robią to szkółki ... i tu się pojawia oczywisty problem, bowiem mamy szkółki.
To tylko takie sobie luźne przemyślenia, ale sami chyba widzicie, że po prostu zaczyna być niebezpiecznie nudno dla graczy starszych stażem.
Po prawdzie jedynym, przychodzącym mi na myśl, sensownym pomysłem byłby bank gildii, gdzie mg byłyby deponowane przez graczy na %, a w związku z takim budynkiem ranking dla każdego z serwerów i nagrody za produktywność/depozyt przyznawane raz na m-c w postaci choćby 100 klejnotów na gracza.

BB_Penelopa
22.12.2016, 18:38
Witam!

Proszę o więcej głosów, abym mogła przekazać pomysł.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

kinia19910
08.01.2017, 23:07
podbijam...

BB_Penelopa
09.01.2017, 14:46
Witam!

W dalszym ciągu zachęcam do głosowania. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

andrys13
04.02.2017, 22:25
Styczeń minął a targowisko nadal stare może minie pół roku niż się zmieni :)
a może tak zamiast budynków dać za te monety premium np 3 dniowe w odpowiedniej cenie

Elelkal_
05.02.2017, 16:29
Styczeń minął a targowisko nadal stare może minie pół roku niż się zmieni :)
a może tak zamiast budynków dać za te monety premium np 3 dniowe w odpowiedniej cenie

Bo oferta targowiska jest zwykłe zmieniana po 35-40 dniach po ogłoszeniu wyników. Obecnie minęło jakieś 25 dni, więc mają spokojnie ze 2 tygodnie na zmianę. Gdyby wymieniliby ofertę w styczniu, to oprócz graczy, sami siebie zaskoczyliby tak szybką zmianą :D

Misiorww
06.02.2017, 16:07
jacy ci ludzie teraz niecierpliwi
niech łykną coś na uspokojenie

niunia2101
06.02.2017, 16:31
Dokładnie raz na kwartał zmiana targowiska jest ok. Ale ceny też powinno się zmienić na tym targowisku bo teraz kiedy nie zawsze każdemu wyjdzie zrobienie zg, z powodów osobistych lub braku czasu wszyscy tracą z wysokością monet. targowisko dostępne oczywiście tylko dla osób będących w gildii albo dla wszystkich ale dla bez gildii ceny o 50% wyższe. A przede wszystkim lepsze oferty w tym targu. Nie tak jak do zadania kryzysowego dla osób z 56 lvl daliście młyn wodny a silos dla tych z niższym lvl. A to bardziej te niższe lvl potrzebowały wodnego a nie silos. Weźcie pod uwagę to przy kolejnych zadaniach dodatkowych.

hadzi4
08.02.2017, 11:26
Kiedy zmiana w targowissku wreszcieeeeeee?

sparkz
08.02.2017, 11:40
Nie tak jak do zadania kryzysowego dla osób z 56 lvl daliście młyn wodny a silos dla tych z niższym lvl. A to bardziej te niższe lvl potrzebowały wodnego a nie silos.

Jedyna rzecz jaka miala znaczenie przy ustalaniu tych nagrod to arbitralnie ustalony koszt w klejnotach. Mlyn zostal uznany za drozszy -> jest dla wyzszej grupy levelowej. Chatka mysliwego jeszcze drozsza -> jest jeszcze wyzej.

Standard dla BB to ceny ustalane wg widzimisie w oderwaniu od rzeczywistosci gry.

BB_Penelopa
08.02.2017, 13:48
Witam!

Pomysł został przekazany!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Elelkal_
08.02.2017, 19:08
Kiedy zmiana w targowissku wreszcieeeeeee?

Kilka postów wyżej została udzielona informacja ;) Dodatkowo pewnie będzie to podczas aktualizacji jak to zwykle bywało.

dziadek-1
04.03.2017, 01:14
W mojej opinii raz na kwartał byłoby OK

lukasz18888
08.03.2017, 12:46
jak z samych zg uzbierasz parę tysi monet na zakupy co 2 tygodnie?

no chyba z handlu bo z zg to sie nie da. ja bym dał zmane co 2 miesiące.

Adamynas
08.03.2017, 13:35
no chyba z handlu bo z zg to sie nie da. ja bym dał zmiane co 2 miesiące.

Jak się nie da? Nawet licząc 100 mg dziennie po miesiącu masz ponad trzy tysie, dzieląc co 2 tygodnie to i tak masz lekko ponad tyś, a są gildie gdzie dziennie 200 mg mają więc nie pitol że się nie da :) albo naucz się podstaw matematyki :D

MOD_Victoria
31.05.2018, 15:26
Dzień dobry

od 6 grudnia 2017 (https://forum.thesettlersonline.pl/threads/44737-Pamiętnik-Dewelopera-Opcja-głosowania-Targowiska-Gildii)r. możemy cieszyć się nowym systemem głosowania na Targowisko Gildii, wobec tego temat zamykam i przenoszę do archiwum.

Pozdrawiam
MOD_Victoria