PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Ciastko sezamowe na koszary

baqslaw
24.07.2016, 22:52
Pomysł jest prosty: dopisać do "celu" ciastka sezamowego koszary i elitarne koszary. BB nam właśnie ujawniło nową "premię" koszarową, która chociaż jest fajna, to nie rozwiązuje narastającego problemu skunksów.
Dopisanie nowego celu do premii nie powinno być wyzwaniem dla programistów, a przy okazji zwiększy opłacalność robienia przygód ali i sindbadów.

Zapraszam do głosowania oraz "dyskusji", bo mam wrażenie że Penelopa zwraca większą uwagę na ilość komentarzy niż głosów.

Edytka: Zastanawia mnie, dlaczego głosy na nie, bo nikt się nie wypowiada.
Gwoli uściślenia, bo obecne opisy przedmiotów mogą wprowadzać w błąd - sezamowe ciastko skraca czas pracy x4 wg. "starej" terminologii, a poza tym można je rzucać znajomemu. Do tego ilość możliwych do uzyskania ciastek nie jest odgórnie uwarunkowana jak ma to miejsce w przypadku skunksów.

BB_Penelopa
25.07.2016, 13:03
Witam!

Zapraszam do dyskusji i głosowania.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Edytka46
25.07.2016, 13:13
Głosowałam na TAK- mnie ten pomysł bardzo się podoba:)

kacperix20
31.07.2016, 10:54
dlaczego na nie, to nie wiem .Dałem obojętne bo nikt tak nie głosował.a tak bardziej serio to jestem na tak ;P

baqslaw
31.07.2016, 12:37
Ja też nie wiem, mogę się tylko domyślać że skunksowi handlarze boją się, że im cena zacznie spadać zamiast rosnąć jak do tej pory;) Ale chyba nie biorą pod uwagę tego, że im też kiedyś lepsza premia może się przydać.

BB_Penelopa
01.08.2016, 12:23
Witam ponownie!

Bardzo dziękuję za oddane głosy i zachęcam do dalszej dyskusji!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

BB_Penelopa
11.08.2016, 13:44
Witam!

Zachęcam do dalszej dyskusji i głosowania, ponieważ abym mogła przekazać pomysł deweloperowi, powinno być około 40 głosów na tak.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

baqslaw
14.08.2016, 14:56
No to półmetek minęliśmy :)

kinia19910
18.08.2016, 16:08
Pomysł jest prosty: dopisać do "celu" ciastka sezamowego koszary i elitarne koszary. BB nam właśnie ujawniło nową "premię" koszarową, która chociaż jest fajna, to nie rozwiązuje narastającego problemu skunksów.
Dopisanie nowego celu do premii nie powinno być wyzwaniem dla programistów, a przy okazji zwiększy opłacalność robienia przygód ali i sindbadów.

Skoro tak.. to analogicznie należałoby dopisać do zajączków i pralinek, bo niby dlaczego tylko sezamki? :)

W sumie to na tą chwilę nawet nie wiem co myśleć o tym pomyśle...

Misiorww
18.08.2016, 16:15
już niedługo ciastka będą w cenie

baqslaw
30.08.2016, 14:07
Skoro tak.. to analogicznie należałoby dopisać do zajączków i pralinek, bo niby dlaczego tylko sezamki? :)

W sumie to na tą chwilę nawet nie wiem co myśleć o tym pomyśle...

Zajączki i pralinki niepotrzebne, bo dublowałyby obecne premie. Ciastko dlatego, że to premia skracająca 4x czas produkcji czyli idealny następca dla skunsa który po pierwsze już się nie wyrabia, a po drugie coraz mniej go na rynku, bo przy obecnym systemie znajdek nikt nie jest w stanie pokryć nawet połowy własnego zapotrzebowania przy 2 koszarach. Nowej premii możemy się nie doczekać przez kilka następnych lat, a lekka modyfikacja obecnej nie powinna być dużym wyzwaniem nawet dla BB;)

horis
30.08.2016, 14:24
pomysl fajny- 3 x TAK

BB_Penelopa
30.08.2016, 14:25
Witam!

W dalszym ciągu zachęcam do głosowania. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Misiorww
30.08.2016, 14:28
jestem na nie. ciastka będą potrzebne jak wejdą księgi + np stejki i już magazyn będzie poważnie obciążony.
inne pomysły były dobre np aby skunks czy inna premia koszarowa była możliwa do zrobienia ze zwykłych surowców, nawet z granitu.

baqslaw
31.08.2016, 10:15
jestem na nie. ciastka będą potrzebne jak wejdą księgi + np stejki i już magazyn będzie poważnie obciążony.
inne pomysły były dobre np aby skunks czy inna premia koszarowa była możliwa do zrobienia ze zwykłych surowców, nawet z granitu.

Ale ja nie proponuję, aby zmienić ich funkcję, tylko żeby dołożyć drugą. Jak ktoś regularnie robi przygody 1001 nocy, to spokojnie wystarczy na ulepszony magazyn prowiantu i elitarne koszary.

W1TT
31.08.2016, 12:25
Macie mój głos na TAK :) jest już 39 na TAK ;)

baqslaw
01.09.2016, 10:09
No to 4 dyszki minęliśmy i to ze sporym zapasem - dzięki wszystkim za głosowanie i dyskusję (oczywiście zachęcam do dalszej - im więcej głosów tym lepiej;).
Penelopo - Twój ruch :D

RedJul
01.09.2016, 11:10
http://emoty.blox.pl/resource/rotflwt.gif

Witam!

W dalszym ciągu zachęcam do głosowania. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

I nie spodziewaj się niczego więcej. http://emoty.blox.pl/resource/05.gif

BB_Penelopa
01.09.2016, 11:46
http://emoty.blox.pl/resource/rotflwt.gif

I nie spodziewaj się niczego więcej. http://emoty.blox.pl/resource/05.gif

Witam!

Do dyskusji też zachęcam. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Misiorww
01.09.2016, 12:04
Witam!

Do dyskusji też zachęcam. :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

wątek ma już 2 strony to mogłabyś dorzucić ponowne zachęcenie do głosowania
przecież masz wprawę w kopiuj wklej

Betooniusz
01.09.2016, 12:21
Jestem na NIE :)
Powodów kilka, jeden tkwi u zarania pomysłu.
Dlaczego właśnie ciastko sezamowe, nie jakaś inna premia, też nie przeznaczony pierwotnie dla koszar?
Mamy nadgodziny, zaciąg, Myersa, Skunksa, premii na ekspedycyjne koszary nie liczę. Dla produkujących wojsko 7 dni w tygodniu to może mało, ale czemu zmieniać przeznaczenie akurat tego buffa a nie np. torby śniegu? Albo czemu nie tworzyć kolejnej premii dostępnej dzięki recepturze z specjalnego magazynu lub boiska piłkarskiego? Jak się bawić, to się bawić ;)

A najprościej dodać wytwarzanie jakiejś ,,starej'' premii w specjalnym magazynie prowiantu (po zakupie przepisu!), albo dodanie do produkcji kolekcji u władyki jednej z 3 premii, które pojawią się w czasie Halloween.
Jeszcze prościej, fajniej byłoby gdyby błędny opis działania niektórych premii był samospełniającą się wróżba i bez wielkich modyfikacji można by premiować koszary na wyspach znajomych :)

malpitlen111
01.09.2016, 17:18
Jestem na Nie, Czemu???? powodów jest kilka, np. do koszar jest dostępny 5 premek, cytuje ,, Mamy nadgodziny, zaciąg, Myersa, Skunksa" i była (jest) jeszcze 1 premka która dawała x4 na 2h nazwy nie pamiętam, premek do magazynu prowiantu jest tylko 2 tzn . zajączek z czekolady i sezamkowe ciastko.
To po jakie licho zabierać premkę z jednego miejsca i dodawać do drugiego jak można by było zrobić aby jedna premkę od koszar zabrać ( wymienić) na taką która by dawała x4 na 12h np. Pytanie do właściciela pomysłu. Pomyślałeś o tym ze te ciastko wypada w dropach z przygód i deweloperzy by musieli pozmieniać co nieco dropów??? Bo jak najprawdopodobiej zeby ta premke zmienic deweloperzy by ja napewno nie zostawili ja do zdobyciach w dropach...... Reszte zostawiam deweloperom , do niech należy oistatnie słowo.

baqslaw
01.09.2016, 21:24
Jestem na Nie, Czemu???? powodów jest kilka, np. do koszar jest dostępny 5 premek, cytuje ,, Mamy nadgodziny, zaciąg, Myersa, Skunksa" i była (jest) jeszcze 1 premka która dawała x4 na 2h nazwy nie pamiętam, premek do magazynu prowiantu jest tylko 2 tzn . zajączek z czekolady i sezamkowe ciastko.
To po jakie licho zabierać premkę z jednego miejsca i dodawać do drugiego jak można by było zrobić aby jedna premkę od koszar zabrać ( wymienić) na taką która by dawała x4 na 12h np. Pytanie do właściciela pomysłu. Pomyślałeś o tym ze te ciastko wypada w dropach z przygód i deweloperzy by musieli pozmieniać co nieco dropów??? Bo jak najprawdopodobiej zeby ta premke zmienic deweloperzy by ja napewno nie zostawili ja do zdobyciach w dropach...... Reszte zostawiam deweloperom , do niech należy oistatnie słowo.

Nawet nie wiem, czy jest sens odpisywać, jak czytać Ci się nie chciało...
Ale... Nie chcę zabierać premii z magazynu prowiantu, tylko dopisać jej funkcjonalność rzucania na koszary. Też wolałbym całkiem nową premkę, ale jak po zapowiedzi nowej "wyjątkowej" premii na koszary okazało się, że będzie ona do rzucenia mniej więcej raz na dwa tygodnie na 6h, to przestałem wierzyć że sami doczekamy się czegoś sensownego. Ciastko wybrałem z tego powodu, że ma idealne parametry na nową premię koszarową, bo nie jest przegięte w żadną stronę - sposób i ilość zdobywania też nie są tu bez znaczenia i liczę, że jeśli pomysł zostanie przyjęty, to BB nic w lootach mieszało nie będzie. Jest to o tyle uzasadnione, że możliwość używania sezamka na elitarnych koszarach da nam możliwość zdobywania większej jego ilości, co zniweluje "ubytek" ilości tej premii w użytkowaniu na magazynie prowiantu (chociaż ja osobiście sporo na plus z nimi w tej chwili wychodzę i patrząc po spadających cenach na handlu nie ja jeden).
Nowa premia bezsprzecznie jest potrzebna nie tylko dla intensywnie grających, bo zużycie skunksa per serwer już jest pewnie większe niż możliwości jego produkcji, na czym stracą "biedniejsi" gracze, bo ich zwyczajnie na dokupowanie nie stać, a własnych potrzeb nikt z dwoma koszarami nie jest w stanie pokryć.

Misiorww
01.09.2016, 22:57
baqslaw chodzi o to, że jak księgi wejdą do mag.prow. to ciastka też się szybko pokończą.

baqslaw
01.09.2016, 23:29
Ale ja prawie cały czas mam specjalny na ciachu i 137 ciach w gwieździe aktualnie...

Aruzus
01.09.2016, 23:53
Ale ja prawie cały czas mam specjalny na ciachu i 137 ciach w gwieździe aktualnie...
To ja bym wolał kije i marchewki jako dodatkową premię na koszary, bo mam 99 a ciastka tylko 2 :(
Baqslaw chodzi o to, że pewnie więcej premi na koszary się przyda, ale BB nie zmieniało chyba nigdy ich przeznaczenia jak już je do czegoś przypisało by iść na rękę graczowi, więc i teraz tego nie zrobi
nie zmieni działania ciastka sezamowego bo masz potrzeby i 137 w magazynie, ani kijów i marchewek itp bo np. ja też mam potrzeby i 99 sztuk :D
Prędzej już w odpowiedzi na zapotrzebowanie mogą dodać kilka premii na koszary do sklepu i zrobić promocję na klejnoty ;)

baqslaw
02.09.2016, 00:08
To ja bym wolał kije i marchewki jako dodatkową premię na koszary, bo mam 99 a ciastka tylko 2 :(
Baqslaw chodzi o to, że pewnie więcej premi na koszary się przyda, ale BB nie zmieniało chyba nigdy ich przeznaczenia jak już je do czegoś przypisało by iść na rękę graczowi, więc i teraz tego nie zrobi
nie zmieni działania ciastka sezamowego bo masz potrzeby i 137 w magazynie, ani kijów i marchewek itp bo np. ja też mam potrzeby i 99 sztuk :D
Prędzej już w odpowiedzi na zapotrzebowanie mogą dodać kilka premii na koszary do sklepu i zrobić promocję na klejnoty ;)

Ale ja nigdzie nie napisałem, że mają zmieniać bo mam ich za dużo w magazynie, nie będę się co stronę się powtarzał dla leni co czytają tylko trzy ostatnie posty :P Kije i marchewki mam x187 BTW.
BB do pewnego czasu w lootach też nic nie zmieniało, "bo balans", a w pewnym momencie się okazuje, że może więcej zaprawy lecieć z niektórych i piracka rezydka z banitów np. więc nie tracę nadziei.

Misiorww
02.09.2016, 00:26

rzucając tylko sobie co 12h starczy ci na 68 dni, jeżeli znajomy to 103 dni, a jak się skończą to napiszesz kolejną propozycję o kolejną zmianę buffa?

jeżeli doszła by jeszcze możliwość buffowania koszar to jeszcze krótszy czas wychodzi.

zrozum nie jestem przeciwny twojemu pomysłowi, ale komplikuje trochę grę.

Aruzus
02.09.2016, 00:26
Ale ja nigdzie nie napisałem, że mają zmieniać bo mam ich za dużo w magazynie, nie będę się co stronę się powtarzał dla leni co czytają tylko trzy ostatnie posty :P Kije i marchewki mam x187 BTW.

Akurat ja się nie lenię, czytałem temat od początku i byłem neutralny. Dopiero jak zobaczyłem jeden z powodów dla jakich lobbujesz akurat za ciastkami napisałem te parę zdań ;)
Tylko że poważnie patrząc na sprawę, akurat to proponowane ciastko mi się nie podoba przeciez nie z powodu ilości różnych premi w magazynie!
Chyba zapomniałeś napisać na początku że taka premia będzie głównie dla graczy od 56 levela, bo wcześniej nikt nie robi alibabek by mieć do nich większy dostęp? Może poza handlem gdzie by miała kosmiczne ceny? (''zwykły'' skunks już teraz kosztuje tysiąc fasolek)
A jakbyś sam się nie lenił to byś przeczytał choćby 3 posty wstecz gdzie pisali, że na następnym evencie pojawią się nowe premie na koszary. Może wystarczy tylko wprowadzić któryś z nich do produkcji i odczujemy poprawę - co chyba jest bardziej realne niż ta proponowana zmiana.

sparkz
02.09.2016, 08:22
''zwykły'' skunks już teraz kosztuje tysiąc fasolek

powaznie ? :)

wychodzi na to, ze nie tylko nie bedzie 75 lvl do wakacji jak sie niektorym w zeszlym roku marzylo, ale jak sie premie skoncza to moze nawet do 2020ego zaden sie nie pojawi :)

baqslaw
02.09.2016, 10:31
Akurat ja się nie lenię, czytałem temat od początku i byłem neutralny. Dopiero jak zobaczyłem jeden z powodów dla jakich lobbujesz akurat za ciastkami napisałem te parę zdań ;)
Tylko że poważnie patrząc na sprawę, akurat to proponowane ciastko mi się nie podoba przeciez nie z powodu ilości różnych premi w magazynie!
Chyba zapomniałeś napisać na początku że taka premia będzie głównie dla graczy od 56 levela, bo wcześniej nikt nie robi alibabek by mieć do nich większy dostęp? Może poza handlem gdzie by miała kosmiczne ceny? (''zwykły'' skunks już teraz kosztuje tysiąc fasolek)
A jakbyś sam się nie lenił to byś przeczytał choćby 3 posty wstecz gdzie pisali, że na następnym evencie pojawią się nowe premie na koszary. Może wystarczy tylko wprowadzić któryś z nich do produkcji i odczujemy poprawę - co chyba jest bardziej realne niż ta proponowana zmiana.

Akurat zawartość mojej gwiazdy ma w tym wszystkim żadne znaczenie i nie to jest powodem "lobbowania", bo skunksów mam dwie setki. Gdyby którakolwiek z halloweenowych premii załatwiała problem, to nie było by tego tematu bo stać mnie na kupienie zapasu na rok, ale premia na godzinę czy dwie może być traktowana co najwyżej awaryjnie, albo jako wypełniacz żeby "wyrównać" godziny, bo bezgłowy jeździec ma niestety błędny opis (można go rzucać na stajnie i elitarne stajnie).

Cena skunksa jest wynikiem jego niedoboru na rynku i będzie jeszcze rosła, gdyż nie ma możliwości zwiększenia jego produkcji per serwer poza przyrostem graczy (którzy z założenia też go będą potrzebowali), mogą na tym skorzystać jedynie nieuczciwi gracze, bo tylko przez multikonta można sobie podnieść produkcję tej premki.

O ciastkach w mojej gwieździe napisałem tylko w odpowiedzi na post Misiora, że będzie ich brakować na magazyn prowiantu, bo z mojego przykładu wynika że wcale nie musi tak być. A argument, że nie przeszkadzało Ci, dopóki nie okazało się, że mi pomoże jest... słaby.

rzucając tylko sobie co 12h starczy ci na 68 dni, jeżeli znajomy to 103 dni, a jak się skończą to napiszesz kolejną propozycję o kolejną zmianę buffa?

jeżeli doszła by jeszcze możliwość buffowania koszar to jeszcze krótszy czas wychodzi.

zrozum nie jestem przeciwny twojemu pomysłowi, ale komplikuje trochę grę.

Ale ja cały czas 1001 noc robię i ciastek mi cały czas przybywa. Nie mam rzuconych non stop ich na magazyn, tylko raz na dobę znajomy mi rzuca czyli mam ok 4-5h przerwy. A jak będzie je można rzucić na koszary elitarne, to jeszcze więcej ich będzie leciało, bo częściej drwala będę mógł robić.. Poza tym nie jest chyba dla Ciebie problemem wybranie na co masz torbę tęczowego śniegu rzucić, więc nie wiem dlaczego wybór na co rzucić ciastko ma Ci grę komplikować...

RedJul
02.09.2016, 10:50
Po pierwsze - nowy buf z excelsiora nie rozwiąże sprawy gdyż trwa 6 godzin a jest do zdobycia (średnio, bo to losowanie) co 5-7 dni i to pod warunkiem, że nie używamy kryształów na zadania niższego poziomu.
Po drugie - Ciastko jest na magazyn prowiantu i niech tak zostanie, potrzebny jest nowy buf x4 na 12 godzin najlepiej własnej produkcji.
Po trzecie - problem z niedoborem skunksów można rozwiązać albo przynajmniej mocno złagodzić wprowadzając możliwość bufowania przez znajomych.

baqslaw
09.09.2016, 19:47
Witam!

Zachęcam do dalszej dyskusji i głosowania, ponieważ abym mogła przekazać pomysł deweloperowi, powinno być około 40 głosów na tak.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Ja tylko chciałem nieśmiało zapytać, czy propozycja została przekazana?

Misiorww
09.09.2016, 19:52
oby nie :)

Ranhea
11.01.2017, 13:01
Podbijam, 80 na tak ; )

BB_Penelopa
11.01.2017, 13:58
Witam!

Pomysł został przekazany! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa