PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Alternatywa dla misji z robieniem przygód

Patryszon
23.07.2016, 11:32
Często pojawiają się zadania "Ukończ przygodę xxx". Jest to bardzo denerwujące gdy osoba dostaje takie zadanie, a ma wojsko pod ekspedycje. Tak więc pomysł jest prosty - zawsze gdy jest zadanie "Ukończ przygodę" powinno być dodane "lub zdobądź kolonie

Oczywiście pomińmy dyskusje czy ekspedycje się opłacają czy nie, w końcu tak czy tak niektórzy się za nie biorą
Pozdrawiam

Tornados
23.07.2016, 13:11
Z tego co pamietam to kiedys ekspedycje zaliczalo jako ukonczenie dowolnej przygody w zadaniu. No i musieli to popsuc.....

BB_Penelopa
25.07.2016, 13:50
Witam!

Zapraszam do dyskusji!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

misiasia
26.07.2016, 08:02
ode mnie poszło na tak. teraz robię sporo mniej kolonii (ale do nich wrócę, bo osiągnięcia czekają :P ).
na początku, jak wprowadzili kolonie, to można było nimi zaliczać zadania z dowolną przygoda, później w którejś aktualizacji to zmienili, ogromna szkoda :(
ale może kiedyś przywrócą ;)

Patryszon
29.07.2016, 15:05
Przygoda to jednak przygoda.
Nie byłoby to chyba zbyt sprawiedliwe, gdyby była misja wykonania małego krawca, a zamiast tego można by było po prostu zrobić 1. poziomową ekspedycje. W końcu krawiec wymaga dużo więcej wojska, dopiero 3. poziomowa ekspedycja mogła by go wyrównać.
Ale jednak brakuje misji z ekspedycjami, a pełno jest z przygodami.

Widze jest 9 głosów na nie, mógłby ktoś uzasadnić swoją opinie?

horis
29.07.2016, 16:47
jestem na nie- ekspedycje to takie pseudo pvp, settlersy mnie przyciagnely ze nie ma obligatoryjnego pvp, a ten pomysl by sprowadzal gre w tso do przymusowego pvp

BB_Penelopa
29.07.2016, 16:59
Witam ponownie!

Bardzo dziękuję za oddane głosy i zachęcam do dalszej dyskusji!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Patryszon
29.07.2016, 17:07
jestem na nie- ekspedycje to takie pseudo pvp, settlersy mnie przyciagnely ze nie ma obligatoryjnego pvp, a ten pomysl by sprowadzal gre w tso do przymusowego pvp

Jakie przymusowe?
Masz misje "zrób przygodę lub ukończ ekspedycje", no więc jak chcesz, to możesz robić dalej przygody, ignorując ekspedycje. Nie chciałbym bynajmniej by pojawiły się misje "Ukończ ekspedycje" bez alternatywy z przygodami.

Larxand
29.07.2016, 17:09
A co ma piernik do wiatraka. Pomysł zakłada opcję, która pozwala Ci skończyć zadanie wybierając między przygodą a ekspedycją. Gdzie tu ktoś komukolwiek każe robić ekspedycje?
Ja pierdykam...

horis
29.07.2016, 18:20
Nie byłoby to chyba zbyt sprawiedliwe, gdyby była misja wykonania małego krawca, a zamiast tego można by było po prostu zrobić 1. poziomową ekspedycje. W końcu krawiec wymaga dużo więcej wojska, dopiero 3. poziomowa ekspedycja mogła by go wyrównać.

pytano o opinie
- jest tu napisane ze brakuje misji z ekspedycjami

wiec swa opinie wyrazilem, a widac ci co sa na nie nie wyrazaja opini zeby nie bylo takiej reakcji jak na moja

Patryszon
29.07.2016, 18:50
pytano o opinie
- jest tu napisane ze brakuje misji z ekspedycjami

wiec swa opinie wyrazilem, a widac ci co sa na nie nie wyrazaja opini zeby nie bylo takiej reakcji jak na moja

Chodziło o opinie do pomysłu, może źle się wyraziłem. Zakładam więc, że do samego pomysłu nie dałeś jeszcze żadnego głosu?

sparkz
29.07.2016, 19:35
Kolonie powinni przebudowac od podstaw albo skasowac w ogole, przynajmniej oszczedziliby nieogarnietym zmagania sie z bugami.

Larxand
29.07.2016, 20:26
Dla uściślenia: jako wybór przygoda-ekspedycja, tak. Zastąpienie zadań z przygodami zadaniami z ekspedycjami, nie.

Tak od podstaw to bym tych kolonii nie przebudowywał, jak na moje potrzeby wystarczyłoby dać więcej swobody i możliwości ich obrony. Niezależnie od ich (braku jakiejkolwiek) wartości są czasami miłym przecinkiem dla krawców i alibabek. A że robię je mniej czy bardziej regularnie, to fajnie byłoby móc wykorzystać je do zg.

Milady84
30.07.2016, 09:57

Ja jestem na tak. Oczywiście nie w przypadku kiedy chodzi o konkretną przygodę jak DMK (to powinni w ogóle usunąć, nie każdy ma taki nadmiar czasu, żeby go na to tracić). Ale kiedy w zadaniu ogólnie jest przygoda do zrobienia to niby czemu nie ekspedycja, kiedyś były. Ich zrobienie i tak zajmuje więcej czasu niż np przygody balonowej czy bliźniaków:)

Patryszon
06.08.2016, 11:20
Ja jestem na tak. Oczywiście nie w przypadku kiedy chodzi o konkretną przygodę jak DMK (to powinni w ogóle usunąć, nie każdy ma taki nadmiar czasu, żeby go na to tracić). Ale kiedy w zadaniu ogólnie jest przygoda do zrobienia to niby czemu nie ekspedycja, kiedyś były. Ich zrobienie i tak zajmuje więcej czasu niż np przygody balonowej czy bliźniaków:)

Więcej czasu? Bo według mnie to ekspedycje robi się o wiele szybciej, no i są przynajmniej są dużo ciekawsze. W przygodach czekasz 15/30 min aż gienki dojdą. W większości przygód jest zadanie "Zniszcz wszystko". W ekspedycji, gienki chodzą szybciej, cel zawsze "Zniszcz szefa" i nawet przy olbrzymich 3. poziomowych ponad 50% obozów jestem w stanie ominąć.

RedJul
06.08.2016, 11:40
Jeżeli jest wybór to oczywiście, że na tak.
Pomijając wszystko inne - robienie zadań nie jest obowiązkowe.
Mamy różnorodność graczy, również takich którym PvP się podoba i się w to bawią.
Brak w zadaniach PvP w pewien sposób ich krzywdzi.

BB_Penelopa
08.08.2016, 16:43
Witam ponownie!

Bardzo dziękuję za oddane głosy i zachęcam do dalszej dyskusji!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Patryszon
11.08.2016, 20:30
No więc, ja - autor tematu, chciałbym poprosić tych, co dali głos na NIE, o uzasadnienie swojej opinii

Kolonie powinni przebudowac od podstaw albo skasowac w ogole, przynajmniej oszczedziliby nieogarnietym zmagania sie z bugami.

Ja nie widziałem żadnych bugów, może co najwyżej gra się zacinała i żołnierze mi przez to ginęło, ale to raczej wina neta, niż samej gry

Larxand
11.08.2016, 23:55
No więc, ja - autor tematu, chciałbym poprosić tych, co dali głos na NIE, o uzasadnienie swojej opinii

Odpowiem za nich:

1. nie, bo nie
2. nie, bo nie doczytałem i nie zrozumiałem
3. nie, bo BB to zepsuje
4. nie, bo ja nie robię ekspedycji a inni mają grać tak, jak ja

(można wybrać wiele odpowiedzi)

RedJul
12.08.2016, 01:08
(...)
1. nie, bo nie
(...)

To jest kwintesencja podejścia wielu wypowiadających się w temacie nowych pomysłów.
To ci z bajki o złotej rybce
"A ty Polak co byś chciał - żeby sąsiadowi wyzdychały wszystkie krowy"

nieweim
12.08.2016, 10:48
Skoro ekspedycja nie jest przygoda(dla zadan) to dlaczego zajmuje slot na przygody? Ludzie z BB nie przemysleli aby to podzielic do konca, poniewaz teraz robiac dluzsza przygode(np wiekszosc alladynow) blokuje sie slot na ekspedycjei a robiac ekspedycje(wieksza) zajmuje sie slot na przygody. to tak jak skazac kogos na wiezienie ale wyrok mialby odbyc za 100 lat na dozywocie

Patryszon
13.08.2016, 20:59
Skoro ekspedycja nie jest przygoda(dla zadan) to dlaczego zajmuje slot na przygody? Ludzie z BB nie przemysleli aby to podzielic do konca, poniewaz teraz robiac dluzsza przygode(np wiekszosc alladynow) blokuje sie slot na ekspedycjei a robiac ekspedycje(wieksza) zajmuje sie slot na przygody. to tak jak skazac kogos na wiezienie ale wyrok mialby odbyc za 100 lat na dozywocie

To porównanie niezbyt dobre (choć lepszego nie wymyśle :P ), ale masz racje. Jak założysz taki pomysł tutaj na forum, masz pewny pozytywny głos ode mnie

Dobrawa_old
14.08.2016, 10:09
Dzień dobry,

o dodatkowym slocie na przygód, rozmawiamy tutaj (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32268-Dodatkowy-slot). Może warto wziąć udział w dyskusji również tam i wspomnieć, że taki slot mógłby być osobny np. właśnie dla ekspedycji?

Pozdrawiam,
Mod Dobrawa

Patryszon
17.08.2016, 13:01
Odpowiem za nich:

1. nie, bo nie
2. nie, bo nie doczytałem i nie zrozumiałem
3. nie, bo BB to zepsuje
4. nie, bo ja nie robię ekspedycji a inni mają grać tak, jak ja

(można wybrać wiele odpowiedzi)

Miałem nadzieje, że jakieś logiczne kontrargumenty się pojawią.
Naprawdę, z pośród wszystkich osób, które głosowały, 30% to hejterzy? Mamy aż tak "zepsute" forum?

kinia19910
18.08.2016, 16:03
Głos na TAK

Co innego zadanie np. "Ukończ przygodę Dzielny Mały Krawiec" a co innego "Poznaj nowe przygody conajmniej 2"
Co prawda ja wolałabym by zamiast konkretnej przygody można było zaliczać dowolną z tego samego rodzaju, np. bajkowa , epicka itp... ale to raczej temat na osobną ankietę :)
Natomiast w drugim przypadku - mimo, że kolonii nie robię - nie widzę przeszkód dla którego miałoby je zliczać do zadań . Przecież slota też zajmuje, nie ma oddzielnego do ekspedycji.

Wudz
18.08.2016, 23:00
Podejrzewam, że osoby głosujące na "NIE" źle zrozumiały pytanie. Nie doprecyzowałeś go niestety i przy odrobinie niezrozumienia można dojść do konkluzji, że chcesz wprowadzić zadanie "Ukończ ekspedycję" zamiast zadań "Ukończ przygodę [tutaj tytuł]", nie zaś przywrócić możliwość zaliczenia zadań "Ukończ przygodę (dowolną)" także przez ukończenie ekspedycji (tak jak było można kiedyś). To oczywiście jest świetny pomysł i jestem jak najbardziej na TAK. Faktycznie, jest aktualnie tak, że gracze ekspedycyjni, tacy jak ja, są permanentnie zmuszani do grania przygód (których osobiście nie lubię coraz bardziej, także z braku czasu), tak w zadaniach dziennych czy gildyjnych, ale także w trakcie eventów (brak surowców w dropach), nie mając w ten sposób żadnej alternatywy niż grać w inny sposób niż by chcieli. W ten sposób gracze ekspedycyjni są zdecydowanie dyskryminowani.

Osobnym zagadnieniem jest to, że ekspedycje całkowicie utraciły atrakcyjność dla większości graczy i jeśli BB nie wymyśli czegoś, by to pobudzić, będzie ten aspekt gry obumierał coraz bardziej. Rankingi nie dają nawet fejmu, nikt na to nie patrzy. Wystarczyłoby by BB dało za ranking czy krajowy czy międzynarodowy w danej kategorii jakieś fajne nagrody, mogą być unikalne ozdóbki, mogą być małe ilości kleju, cokolwiek co nie wpłynie jakoś specjalnie negatywnie na ekonomię, i już zachęci sie sporą część graczy by o te rankingi walczyć, co rozrusza też same ekspedycje. Co do opłacalności to mam inne zdanie niż większość graczy, mam naprawdę fajną dostawę granitu dziennie z kolonii. Na pewno poprawienie nieco dropów czy urobku, a zwłaszcza zwiększenie pojemności magazynu, bardzo by także podniosło atrakcyjność ekspedycji. W sumie to temat na osobny wątek i ankiety. Może znajdę czas to w wolnej chwili porobię takowe.

kraft42
19.08.2016, 20:35
W dużej mierze zgadzam się z moim przedmówcą. Pomimo, ze mało robię ekspedycji, to jestem zdania, że powinny one zaliczać zadania "Ukończ dowolną przygodę". W obecnej chwili gracz będący akurat w trakcie ekspedycji zmuszony jest do szybkiego ukończenia jej i zrobienia przygody, bądź zakupu dropa w celu zaliczenia zadania. Nie zawsze ma się na tyle czasu. Podsumowując, jestem na TAK.

Patryszon
25.08.2016, 23:44
Jeszcze tylko 3 głosy i wysyłamy. Będzie to pierwszy krok w nadaniu sensu ekspedycjom.
Można by mówić, że mało expa, mało surów, marne nagrody, duże koszty, ale moim zdaniem najbardziej kluczową sprawą jest brak misji na ekspedycje, a właściwie, można by rzec konieczność inwestycji w przygody, jak się jest w gildii. No pewnie, że można iść i w to i w to, ale po co? Nie lepiej zrobić jedną ciężką przygodę/ekspedycje, niż łatwą przygodę i ekspedycje?
Nie ma co mówić, że "Ekspedycje są złe, nieopłacalne", a jednocześnie sprzeczać się przy każdej propozycji nadania opłacalności. Co prawda, nawet jak będzie można zastąpić ekspedycje, pewnie większość i tak będzie kontynuować przygody. Ale pierwszy krok będzie :) Poza tym, moim zdaniem ekspedycje są dużo ciekawsze, niż oklepane sposoby na przygodach, szkoda więc, że mają tyle słabych stron

Podejrzewam, że osoby głosujące na "NIE" źle zrozumiały pytanie. Nie doprecyzowałeś go niestety i przy odrobinie niezrozumienia można dojść do konkluzji, że chcesz wprowadzić zadanie "Ukończ ekspedycję" zamiast zadań "Ukończ przygodę [tutaj tytuł]", nie zaś przywrócić możliwość zaliczenia zadań "Ukończ przygodę (dowolną)" także przez ukończenie ekspedycji (tak jak było można kiedyś).

Nie sprecyzowałem może, ale nawet sa komentarze ze zwykłym "Jestem na tak", ale "Jestem na nie" sobie odpuszczają :P

CACIB
26.12.2016, 20:34
A co to epicka przygoda? Mam w zadaniu i nie wiem którą wybrać

BB_Penelopa
27.12.2016, 10:19
Witam!

Pomysł zdobył 40 głosów, jednak proszę autora i więcej szczegółów dotyczących sugestii.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Ranhea
12.01.2017, 14:38
Mam nadzieje, że autor się odezwie tutaj i opisze więcej, bo szkoda, zeby to przepadło : )

Również oddałam głos na tak - przywrócenie wersji wcześniejszej, czyli zmiana "Ukończ dowolną przygodę" na "Ukończ dowolną przygodę lub ekspedycję" to zmiana warta wprowadzenia moim zdaniem : )

kinia19910
29.01.2017, 23:25
Podbijam :)

BB_Penelopa
21.04.2017, 14:34
Mam nadzieje, że autor się odezwie tutaj i opisze więcej, bo szkoda, zeby to przepadło : )

Również oddałam głos na tak - przywrócenie wersji wcześniejszej, czyli zmiana "Ukończ dowolną przygodę" na "Ukończ dowolną przygodę lub ekspedycję" to zmiana warta wprowadzenia moim zdaniem : )

Witam!

Prosimy autora o szerszy opis! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Patryszon
05.06.2017, 22:03
Witam,
Powiem szczerze że ja już zaprzestałem gry w Settlers Online, ale mogę jeszcze powalczyć o ten pomysł :D
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym "szerszym opisem". Wszyscy już chyba zrozumieli o co chodzi, nie jest to nic wymyślnego, skomplikowanego, rozbudowanego.
Po prostu opcja gdy jest zadanie "Ukończ przygodę X" było dodane "lub ukończ ekspedycje Y"
Np. Jeśli byłoby zadanie "Ukończ przygodę Bagienna Wiedźma" to jako alternatywa "lub zdobądź małą kolonię poziomu 1,2 lub 3"
Jeżeli będzie to ukończenia Alibaba to alternatywą byłoby "Zdobądź dużą kolonię poziomu 3"
Zdobytej kolonii nie trzeba przejmować (dzięki czemu produkuje surowce), by zadanie zaliczyć oczywiście.
Jak trzeba to mogę zaproponować alternatywy dla wszystkich zadań.
Pozdrawiam

BB_Penelopa
06.06.2017, 12:16
Witaj!

Bardzo dziękuję! :)

Pozdrawiam,
BB_Penelopa