PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Kolonie z miedzią

Patryszon
21.07.2016, 19:48
To mój pierwszy temat, więc przepraszam za wszelkie możliwe błędy :D

No więc gdy organizujemy ekspedycje, pojawiają się kolonie między innymi z żelazem. Zastanawiałem się więc, czemu nie ma kolonii z miedzią. Na mapie mamy tylko 6 złóż miedzi (nie licząc tych zamorskich obszarów), a żelaza to ponad 10.
Pomysł polega właśnie na dodaniu złóż miedzi, produktywność mogła by być 20% większa niż w przypadku koloni z żelazem.
Pozdrawiam

BB_Penelopa
22.07.2016, 12:29
Witam!

Zapraszam do dyskusji!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Jurek12345
22.07.2016, 12:43
Wg mnie robienie jakiejkolwiek ekspedycji nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Nie mówiąc o miedzi, której nie zużywa się do produkcji wojska ekspedycyjnego. Jeśli zaś ktoś robi ekspedycje (np. z nudów) to zapewne znajdą się wśród nich i tacy, którym się miedź przyda. (btw: nie lepiej zamiast produkować broń ekspedycyjną z żelaza, sprzedać te żelazo za miedź, i zapewne wyjdzie taniej niż uzyskanie jej z koloni.

RedJul
22.07.2016, 13:20
(...). (btw: nie lepiej zamiast produkować broń ekspedycyjną z żelaza, sprzedać te żelazo za miedź, i zapewne wyjdzie taniej niż uzyskanie jej z koloni.

Wszystko kwestia ilości, ale zgadzam się że nie ma to racjonalnego uzasadnienia, równie dobrze moglibyśmy chcieć pól zboża.

set2g
22.07.2016, 18:12
Jaki jest sens dodawać do kolonii tak pospolity surowiec?
Jak komuś braknie to na handlu tego na pęczki i wcale nie drogo.

Patryszon
22.07.2016, 20:23
Wg mnie robienie jakiejkolwiek ekspedycji nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Nie mówiąc o miedzi, której nie zużywa się do produkcji wojska ekspedycyjnego. Jeśli zaś ktoś robi ekspedycje (np. z nudów) to zapewne znajdą się wśród nich i tacy, którym się miedź przyda. (btw: nie lepiej zamiast produkować broń ekspedycyjną z żelaza, sprzedać te żelazo za miedź, i zapewne wyjdzie taniej niż uzyskanie jej z koloni.

No nie wiem, miedź też tanio nie chodzi , chociaż zależy ile to dla kogoś "tanio". Patrze na obecne oferty:
1500 miedzi za 10 sztandarów
1000 miedzi za 20 prochu
10k miedzi za 10 zaprawy
Dla mnie to tanio nie jest.
Częściej spotykam się z sytuacją, że na handlu miedź jest droższa od żelaza. Nawet teraz
1000 żelaza za 400 monet
2,5 żelaza za 15 sztandarów
700 żelaza za 7 sztandarów
No co prawda, pomijam te absurdalne oferty.

Jaki jest sens dodawać do kolonii tak pospolity surowiec?
Jak komuś braknie to na handlu tego na pęczki i wcale nie drogo.

No chyba żelazo węgiel są bardziej pospolite od miedzi. A kolonie z węglem też występują.

Jurek12345
22.07.2016, 20:43
No nie wiem, miedź też tanio nie chodzi , chociaż zależy ile to dla kogoś "tanio". Patrze na obecne oferty:
1500 miedzi za 10 sztandarów
No chyba żelazo węgiel są bardziej pospolite od miedzi. A kolonie z węglem też występują.

Ale te ceny miedzi to z kosmosu. Przecież 1500 miedzi to masz z jednej kopalni na 3 poziomie z koszem, po 9 godzinach. wliczając 200 młotków na ulepszenie, które zrobisz z 50 rudy miedzi. NIe liczę budowy kopalni bo to jakiś drobiazg.

Patryszon
22.07.2016, 23:47
W pewnym momencie to kopalnie żelaza też stają się drobiazgiem. Trzeba jednak pamiętać że na miedź jest duże zapotrzebowanie, a tylko 6 złóż. W końcu na przygody to się wysyła w dużej większości rekrutów, poza tym młotki i ostatnio też trzeba mieć stalówki do ksiąg, które dużo miedzi wymagają. Żelazo to może miecze stalowe, ale to i tak niewielu żołnierzy (jeśli wgl) ginie w trakcie przygody (w sumie miecznik od stalowych u mnie często śpi), największy wydatek żelaza to ekspedycje. Więc moim zdaniem oba surowce są tak samo ważne, ale to jednak żelazo jest dostępne w ekspedycji i jakoś ceny mnie nie dziwią

PS: Prawdą jest też, że ekspedycje powinny być trochę bardziej opłacalne

RedJul
23.07.2016, 01:41
(...)największy wydatek żelaza to ekspedycje.(...)

I to właściwie zamyka dyskusję.
Na ekspedycję wydaje się żelazo a nie miedź i dlatego do zdobycia jest własnie żelazo.

Patryszon
23.07.2016, 11:18
I to właściwie zamyka dyskusję.
Na ekspedycję wydaje się żelazo a nie miedź i dlatego do zdobycia jest własnie żelazo.

Nie zmienia to faktu, że kolonie z miedzią mogły by być. W końcu taki tytan nie jest wgl wykorzystywany w ekspedycjach.

Dobrawa_old
06.11.2016, 18:54
Dzień dobry,

w ciągu ostatnich miesięcy temat nie uzyskał wystarczającej ilości głosów, aby móc go przekazać dalej. W związku z powyższym zostaje zamknięty i przeniesiony do archiwum.

Pozdrawiam,
Mod Dobrawa