Zobacz pełną wersję : Excelsior
Witam co sądzicie o nowościach? Zamiana klejnotów z cotygodniowego logowania chyba raczej zasmuci większość graczy. Coś mi się wydaje że wydając klejnoty pewnie będziemy dostawać w prezencie cenną dosypkę do złoża kamienia lub coś podobnego.
Tornados
21.07.2016, 15:55
Witam co sądzicie o nowościach? Zamiana klejnotów z cotygodniowego logowania chyba raczej zasmuci większość graczy. Coś mi się wydaje że wydając klejnoty pewnie będziemy dostawać w prezencie cenną dosypkę do złoża kamienia lub coś podobnego.
Zmiana klejnotow...? Przeczytaj uwaznie co napisali
Na pewno urozmaici:)
Pogadamy więcej po próbach na testowym.
Tornados
21.07.2016, 16:06
O awatar zmieniles xD
Tez mysle ze dopiero proby na testowym pokaza co i jak
Z opisu wyglada to ciekawie ale wszystko zalezy od tego ile czego na ile czego bedzie potrzebne :)
Nie doczytałem "z wyjątkiem klejnotów" Ale zobaczymy kiedy to wejdzie i czy w ogóle wejdzie. BB lubi zaskakiwać.
Tornados
21.07.2016, 16:24
Nie doczytałem "z wyjątkiem klejnotów" Ale zobaczymy kiedy to wejdzie i czy w ogóle wejdzie. BB lubi zaskakiwać.
Raczej wejdzie :) Na testowym kolo 17 powinno byc to sie zobaczy
A te inne premki za codzienne logowanie to moga smialo brac :D
Misiorww
21.07.2016, 16:26
ciekawe ciekawe, ale wszystko wyjdzie w praniu na testowym
ps
rewolucją to nie będzie, ale być może miłym dodatkiem. oby tylko nie na parę dni/tygodni
Tornados
21.07.2016, 16:40
Testowy ruszyl :)
Ladnie to nawet wyglada. Juz 1 przygode tluc zaczynam to zobaczymy co wpadnie :D Niektore obozy maja nawet 400 jednostek do pokonania :( Ale mozna uzywac alibabowego wojska takze nie bedzie problemow
Z jakiegos mini zadanka 50klejkow wpada. Wymagana skora :)
Misiorww
21.07.2016, 17:03
premie strefowe, przygody itp itd :)
nabuchodonozor1
21.07.2016, 17:40
PIEC który przerabia KRYSZTAŁ na PAPIER.
Niezły towar oni tam biorą w tej germanii żeby takie cuda wymyślać.
m_ic_ha_l
21.07.2016, 17:54
Na razie nie wygląda źle. W końcu nie trzeba będzie z tego korzystać.
Tornados
21.07.2016, 18:01
Na razie nie wygląda źle. W końcu nie trzeba będzie z tego korzystać.
A czemu nie korzystac z czegos co sie dostaje calkowicie darmowo? Krysztal dostalem za logowanie i kolejne 3 za zadanie. To juz masz 1 losowanie xD
m_ic_ha_l
21.07.2016, 18:03
To w temacie tego czy rozbije grę czy wzniesie na wyższy poziom.
Skoro nie trzeba będzie używać to nie widzę powodu dla którego miałoby rozbić grę.
A te zadanka wyglądają całkiem przyjemnie - pytanie czy takie będą ostatecznie czy jeszcze coś pozmieniają.
Zapowiada się ciekawie. Fajnie ,że zastąpią dotychczasowa żałościwe nagrody za dzienne logowanie się tymi nowymi kryształami. No i dobrze ,że będzie to dostępne dla szerszego grona graczy a nie tylko lvl 70. Jestem tylko ciekawa, czy niższe niż 75 lvl będą dostawać w nagrodę sc czy doświadczenie za rozwiązywanie tych zadań związanych z Excelsiorem
Jestem tylko ciekawa, czy niższe niż 75 lvl będą dostawać w nagrodę sc czy doświadczenie
oczywiscie ze nie SC.
Wiadomo może już coś na temat epickiego gospodarstwa?
Szkoda, że nie ma go w zakładce testowej u kupca, szkoda i dziwne bo powinno być.
Jeśli chodzi o kryształy, nie można nimi handlować co myślę jest dobrym pomysłem.
marceliagdy
21.07.2016, 21:34
oczywiscie ze nie SC.
po wrzuceniu sporej ilosci krysztalu do pieca i wybraniu fairy tale, polecialo SC i fasole i to sporo
A to będzie hit:
Premia strefowa "Przewodnik Rekrutacji" - Zmniejsza czas rekrutacji w Koszarach oraz Elitarnych Koszarach o 3x (inna rzecz, że nie do końca wiem jak należy to rozumieć:), czas działania 4:00h , max czas 6:36h.
Tych premii jest więcej ale ta zrobi furorę:)
Paralimnus
22.07.2016, 11:21
Jeśli będzie działało tak jak premie z boiska, które się nakładają to elegancko. Będzie furora :)
Niestety własnie wyłączyli testowy, kolejna konserwacja a miałem właśnie to sprawdzić :)
Ale to jest premia strefowa, działająca na zwykłe i elitarne koszary na raz więc powinno się sumować. Swoją drogą ciekawe, dlaczego nie na ekspedycyjne:)
Za godzinę powinni odblokować to zajrzę i się dalej porozglądam.
Za pierwsze logowanie dostałem 1 kryształ, ciekawe czy tak codziennie czy będzie jakoś rosnąć, ewentualnie losowo.
Za jedno zadanie dzienne było 3 kryształy, za drugie 4 czyli bez premki 4-5 dziennie.
Najwyższe poziomy - jedno pociągnięcie wajchą, niskie - 4-5 :)
Tych losowań jest zresztą więcej.
Jak uzbierasz odpowiednią ilość części listów to nie kupujesz za nie przygód tylko są one losowane.
Oczywiście o procentowych szansach w losowaniach jeszcze nie ma co mówić choć w tej chwili na 1000 losowań wpadły 42 premki.
Na elitarnych koszarach oba bufy (skunks + obszarowe) skracają czas z 1 godziny do 6 minut i 40 sekund:) To musi być hit:)
Tyle, że na testowym nie da się tym handlować.
Epicka kopalnia miedzi jest na 7 poziomie i po wyczerpaniu nie wraca do gwiazdy.
Na elitarnych koszarach oba bufy (skunks + obszarowe) skracają czas z 1 godziny do 6 minut i 40 sekund:) To musi być hit:)
jedyny problem to ze jesli ktos kupil roczne premium idealnie na poczatek aktualizacji XXL to sie dlugo tymi cud buffami nie nacieszy (biorac pod uwage ze pewnie jeszcze ze 2 miesiace zanim to trafi na live), trzeba bedzie kupic kolejne zeby przerobic stos przygod ktory sie nazbieral :)
Misiorww
22.07.2016, 14:47
A to będzie hit:
Premia strefowa "Przewodnik Rekrutacji" - Zmniejsza czas rekrutacji w Koszarach oraz Elitarnych Koszarach o 3x (inna rzecz, że nie do końca wiem jak należy to rozumieć:), czas działania 4:00h , max czas 6:36h.
Tych premii jest więcej ale ta zrobi furorę:)
sprawdzałem wczoraj koszary, rzuciłem premię x2 i strefową i nie "połączyły" się. czas był tylko połowę krótszy.
skoro piszesz, że działa to może poprawili.
zgadza się poprawione :)
no to będzie rewelacja
chociaż z przeliczeniem chyba są problemy,bo:
na testowym rzucając premię x3 + premię strefowa x3 na budynek 6lvl powinno dać 36, a w podglądzie jest 30
tak samo jest przy premii x2 - po premii strefowej w budynku robi się 18, potem x2 i zwieksza tylko o 6
Dobrze jest masz 6lvl +200% + 200% daje nam 6+12+12=30.
Nie ma jeszcze porządnego opisu.
Paralimnus
22.07.2016, 15:35
No to rewelacja, wreszcie nie będzie się tak czekać na elitarne wojo, które nawet na 6 lvl z premką x3 robi się koszmarnie wolno.
Misiorww
22.07.2016, 15:40
Dobrze jest masz 6lvl +200% + 200% daje nam 6+12+12=30.
Nie ma jeszcze porządnego opisu.
zgadza się 2x dodałem podstawową produkcję :)
Z jednej strony rewelka, przez te 6,5 godziny naszkoli sie woja jak przez 19,5h bez tej premki jest tylko jedno ale.
Tej premii się nie kupuje a losuje. Los kosztuje 4 kryształki a z dotychczasowych obserwacji szansa na nią wynosi około 4%.
czyli (statystycznie rzecz biorąc, kwestie szczęścia i pecha pomijam) potrzeba będzie 100 kryształków na zdobycie 1 premii.
Dodatkowo, nie można nią handlować co oznacza, że jedna premka wpadnie raz na 2 tygodnie:)
Chyba, że gdzieś jeszcze będzie możliwość zdobywania kryształów którymi zresztą też nie można handlować.
Wracając do Twoich wyliczeń.
Wyszkolenie 1 konnego bez buffów to 5 minut, 12 to pełna godzina.
Z oboma bufami (strefowy i skunks) to 6 minut i 40 sekund czyli 400 sekund. Co oznacza, że mnoży bufy a nie dodaje bo prędkość szkolenia jest 9 razy większa (3600/400=9).
Kitikejt
22.07.2016, 16:25
Chyba, że gdzieś jeszcze będzie możliwośc zdobywania kryształów którymi zresztą też nie można handlować.
Oczywiście, że będzie możliwość... ;)
Możesz także użyć klejnotów w celu uzupełnienia brakujących kryształów (29 za Kryształ).
BB_Penelopa
Misiorww
22.07.2016, 17:32
właśnie przy koszarach nakładane premie nie obniżają czasu podstawowego tylko aktualny :)
ciekawie te dropy wygladaja:
http://s1.fotowrzut.pl/4NVZZQZ8ME/1.jpg
w ostatecznosci mozna bylo zdobyc wiecej nagrod z tej przygody.. ale wyszlo jak widac, calkiem , całkiem
jest to przygoda + scenariusz
1 zadanko to ubic 4 przywodcow żeglarzy
2 zadanko- zebrac informacje, (w miejscu obozow przywodcow sa ikonki ktore trza kliknac. potem w magazynie prowiantu , przerobic)
hotlink protect, z cba nie zalinkujesz screenem, lepiej na imgura dac
aTenSion
22.07.2016, 18:51
Wrzuci ktoś dropa z nowych przygód ? Składy w obozach naprawdę robią róźnice ;)
W dodatku na niektórych przywódców nie można rzucać strzał / assasynów / innych premii
Jurek12345
22.07.2016, 18:57
ciekawie te dropy wygladaja:
http://s1.fotowrzut.pl/4NVZZQZ8ME/1.jpg
Nie zapominaj że to dopiero jak 75 lvl osiągniesz (jeśli chodzi o GM)
ciekawie te dropy wygladaja
dla leveli nizszych niz max 150k expa, czyli tyle co z Drwala. Loot pewnie tez podobny, straty zgaduje ze wyzsze.
(...)
w ostatecznosci mozna bylo zdobyc wiecej nagrod z tej przygody.. ale wyszlo jak widac, calkiem , całkiem
jest to przygoda + scenariusz
1 zadanko to ubic 4 przywodcow żeglarzy
2 zadanko- zebrac informacje, (w miejscu obozow przywodcow sa ikonki ktore trza kliknac. potem w magazynie prowiantu , przerobic)
Na razie to chyba wszystko co mozna wyciagnąc z tej przygody jesli chodzi o drop.
Ja dostałem kopalnię miedzi. czyli można różnie trafić.
A wracając do "Przewodnika Rekrutacji" to ze względu na to, że będzie tak trudny do zdobycia to znajda się osoby co na czas jego uruchomienia będą kamieniem siedzieć w grze i wrzucać co godzinę Myersy:)
Z fishermana:
http://i67.tinypic.com/11l3ll0.jpg
Obozy można bić starym i nowym wojskiem,
w obozach bandyci ze starych przygód, bajkowych i z ekspedycji (do ubicia normalnym wojskiem, nie ekspedycyjnym)
Androm3da
23.07.2016, 00:54
Ja nie wiem czym tu się podniecać, co to jest 6.5 godziny działania premki na koszary i w dodatku raz na 2 tygodnie (wg obliczeń RedJula).
Mamy nowe wojsko, elitarne, ale premie "stare", każdy wie że to wojsko długo się robi, a dla zasady powinno szybciej się robić, bo są nowe przygody. Po 4 latach grania można zauważyć że na wszystko tylko czekamy, robimy wojsko, czekamy aż się zrobi, w końcu wysyłamy je na przygodę, czekamy aż na nią dojdzie, później znów tylko czekamy aż generał dojdzie do obozu, pokona go i wróci do garnizonu, znów czekanie, czekanie, czekanie, robiąc przygodę przez powiedzmy 2 godziny, wychodzi na to że większość tego czasu nic nie robimy tylko czekamy, może i bym się nie czepiał, tylko że do 50 poziomu było inaczej, bo raptem ponad 3kk expa do zdobycia i prędzej czy później ktoś ten poziom osiągnął, ale po wprowadzeniu xxl jest sporo więcej expa do zdobycia, a to ciągłe czekanie mija się z celem jeśli ktoś założył sobie żeby ten 70-75 osiągnąć w miarę szybko, bo jak wiadomo zajmie to sporo czasu, kilka lat, a do tego czasu wielu osobom gra po prostu się znudzi.
Mogę się mylić, ale na teraz przy pomocy obecnych dostępnych premii na koszary, możemy codziennie wyprodukować wojsko na 1 krawca i na 1 alibabę, w dodatku na te najsłabsze przygody, a to stanowczo za mało żeby myśleć o 75 poziomie.
aTenSion
23.07.2016, 05:22
Z fishermana:
http://i67.tinypic.com/11l3ll0.jpg
Obozy można bić starym i nowym wojskiem,
w obozach bandyci ze starych przygód, bajkowych i z ekspedycji (do ubicia normalnym wojskiem, nie ekspedycyjnym)
...
Szkoda że na testowym genki nie chodzą 10x szybciej, co z tego że masz po 20k każdego woja skoro musisz i tak czekać 15 min zanim dolecą
edit : większość obozów pada po zmiękczeniu ich wł,na tych przygodach weterani to będą padać jak muchy
http://s1.fotowrzut.pl/YZDKXYP66F/1.jpg
straty masakryczne (byc moze ze puszczam na pałę)
a drop jak widac..
(...)
1. Zła królowa, przykładowy drop:
http://minotaur.gbzl.pl/krotos666/EGP1.Zła królowa.jpg
2. Jaś i Małgosia, przykładowy drop:
http://minotaur.gbzl.pl/krotos666/EGP2.Jaś i Małgosia.jpg
3. Flecista z Hamelin, przykładowy drop:
http://minotaur.gbzl.pl/krotos666/EGP3.Flecista z Hamelin.jpg
4. Czerwony Kapturek, przykładowy drop:
http://minotaur.gbzl.pl/krotos666/EGP4.Czerwony Kapturek.jpg
5. Królewna Śnieżka, przykładowy drop:
http://minotaur.gbzl.pl/krotos666/EGP5.Królewna Śnieżka.jpg
(...)
Ciekawe, jak wyglądają szanse na budynki wpadające w dropach.
Pojawiła się na przykład świątynia o której nic nie wiemy.
krotos666
24.07.2016, 14:07
Ta świątynia to zwykła ozdoba.
A co do tematu, myślę, że tak, EXCELSIOR to bardzo ciekawa rzecz.
I z pewnością doda większego fanu z gry.
Szczególnie te małe zadania, za pomocą których wpadają klejki, tomy, manuskrypty i nie tylko.
WIELKI PLUS.
Ale najpierw niech poprawią błędy :)
Androm3da
24.07.2016, 21:18
Tak zerknąłem na testowy z ciekawości, tak ogólnie, niby są nowe zadania, niby są nowe przygody, czy te nowe premie strefowe (choć 4h czy 6h jak premię da znajomy to stanowczo za krótko), wszystko zależy od tego ile będziemy w stanie uzbierać tych kryształów codziennie.
Co do epickiego gospodarstwa, mamy ulepszone gospodarstwa/silosy/młyny wodne, nawet czasy produkcji w tych budynkach są krótsze niż w tym epickim, z końmi nie ma co robić, po prostu się zbierają, wg mnie te całe gospodarstwo to porażka, jedynie od strony graficznej nawet fajnie wygląda.
BB_Penelopa
25.07.2016, 13:25
Szczególnie te małe zadania, za pomocą których wpadają klejki, tomy, manuskrypty i nie tylko.
WIELKI PLUS.
Witam!
Bardzo dziękuję za miłe słowa! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Witam!
Bardzo dziękuję za miłe słowa! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Rzadko się to zdarza :D
marceliagdy
01.08.2016, 13:08
..... PLUS.
a jak sie ma temat z tym - tez tylko ozdoba ? ktos cos juz wyczaił na testowym ?
Kopalnie to wiadomo, reszta występuje w przygodach jako ozdoby lub (na pewno namioty) siedziby wrogów do rozwalenia.
wojtanir
10.08.2016, 12:08
no i jak tam z tym EKSELEM ? bedą te kryształki w jakiejś większej ilości bo teraz widzę że na te 60 kawałków do przygody to z rok będzie zbierania.
BB_Penelopa
10.08.2016, 13:31
Witam!
Jestem ciekawa opinii reszty Graczy odnośnie do Excelsiora. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
no i jak tam z tym EKSELEM ? bedą te kryształki w jakiejś większej ilości bo teraz widzę że na te 60 kawałków do przygody to z rok będzie zbierania.
Jeżeli codziennie się logujesz, przez tydzień za samo logowanie masz 16 kryształów.
Zadanie dzienne to 3-4 kryształy, jeżeli masz premkę wychodzi dziennie 6-8 kryształów.
Czyli tydzień logowania 37-44 kryształy bez premki, 58-72 z premką.
Krótki ten Twój rok:)
no nie zgadzam sie nie kazdy krysztal daje ten kawałek do zdobycia przygody. Na te 60 kawałków poszło mi ponad 400 krysztalow
Szanse (w tym okienku) wynoszą:
Kawałki przygód - 30%
Kryształy - 10%
Gwiezdne monety (20 szt) - 55%
Super buf na koszary - 5%
Co oznacza, że na przygodę potrzeba będzie 200 kryształów. Pamiętać trzeba jednak że to statystyka, niektórzy będą potrzebowali mniej, inni więcej.
Co oznacza, że na przygodę potrzeba będzie 200 kryształów.
Dla lepszej czytelnosci feedbacku proponuje podawac czas potrzebny na zdobycie czegos w tygodniach, nie w krysztalach.
Bedzie lepiej widac absurdalnosc tych czasow ;)
To jest Baśniowa Kampania.
Najdłuższa ale najlepsze nagrody.
Czasy i nagrody który podam są statystyczne, co oznacza, że jednym zajmie to więcej czasu, innym mniej, jedni dostaną więcej kryształów inni gwiezdnych monet.
Baśniowa kampania - zdobycie przygody 3-5 tygodni.
Dostajemy w tym czasie:
1 przygodę
20 kryształów
2200 gwiezdnych monet
10 Podręczników rekrutacji.
Nie chce mi się liczyć nagród w pozostałych cyklach, podam tylko czasy
Przygody Cenne Dane i Smocza Warownia 2-3 dni
Przygody El Chupacabra i Najazd Wikingów 5-8 dni
Przygody Zaginione Miasto i Jeden Krok Naprzód 10-16 dni
Misje od 1-2 dni najprostsze do 7-11 dni najtrudniejsze
Brałem pod uwagę tylko kryształy z codziennych logowań i robienia zadań dziennych.
W losowaniach też wpadają kryształy, nie wiem czy nie ma innych możliwości (poza kupnem za klejnoty:)) ich zdobycia .
Jak dla mnie czasy są do łyknięcia.
Basniowa kampania to ta w ktorej jest do zdobycia epicki warsztat ? Ten do ktorego pelnego odblokowania trzeba caly cykl zrobic (ponoc) 34 albo 37 razy ?
34 razy trzeba zrobic aby mieć wszytko na maxa.
Ale jest jedno dobre ze z każdej leci kontynuacja, tak więc jak tylko zdobędziemy pierwszą to możemy zacząć zabawe. Idzie tam wojsko elitarne i to niemało więc zanim koszary przemielą jednostki na wszystkie przygody, powinno nam się udać uzbierać na kolejną a być może jeszcze między czasie i coś innego. Tak jak kiedyś pisałem robione i tak będą tylko najopłacalniejsze ciągi. A ten baśniowy do takiego nie należy. Epickie gospodarstwo można tam powoli zdobywać, ale nie ma co się o nie zabijać. Zwłaszcza, że znaleźć miejsce aby go usadowić będzie wyzwaniem, bo większość osób(high lvl) ma już gospodarke ustabilizowaną i rozplanowaną, teraz co najwyżej zwiększanie prod. ale bez zmian w ustawieniach budynków (czyt. budynki ulepszone)
Czyli zbierajac wszystko do kupy : zeby w pelni ulepszyc nowy skladzik trzeba przez ok. 34 miesiace robic w kolko jeden cykl przygod i nic poza tym (albo prawie nic poza tym, bo _byc moze_ uda sie cos jeszcze wcisnac) ?
Od razu sie czlowiek bardziej cieszy z nowosci jakie serwuje nam BB :)
Czyli zbierajac wszystko do kupy : zeby w pelni ulepszyc nowy skladzik trzeba przez ok. 34 miesiace robic w kolko jeden cykl przygod i nic poza tym (albo prawie nic poza tym, bo _byc moze_ uda sie cos jeszcze wcisnac) ?
Od razu sie czlowiek bardziej cieszy z nowosci jakie serwuje nam BB :)
Jeżeli przez 3 tygodnie jesteś w stanie zrobić tylko te 5 przygód to faktycznie, przechlapane.
Dla Twojej wiadomości:
1. Gra w Settlersy nie jest obowiązkowa
2. Posiadanie nowego składu nie jest obowiązkowe
3. Rozwinięcie go na najwyższy poziom nie jest obowiązkowe
4. Marudzenie nie tylko nie jest obowiązkowe a nawet jest niemile widziane.
Serię będzie się robić raczej, bo jest fajna rzecz w którejś przygodzie (chyba przedostatniej), a do końca też już będzie niedaleko.
Jeżeli przez 3 tygodnie jesteś w stanie zrobić tylko te 5 przygód to faktycznie, przechlapane.
Dla Twojej wiadomości:
1. Gra w Settlersy nie jest obowiązkowa
4. Marudzenie nie tylko nie jest obowiązkowe a nawet jest niemile widziane.
Tak, masz rację, nie ma co marudzić, to przecież sama radość i mega motywacja klepać przez 3 lata w kółko te same przygody aby mieć możliwość produkcji większej ilości mąki i zboża... Już nie mogę się doczekać !!!
Jak dla mnie bardzo fajny dodatek i czekam z niecierpliwością jak wejdzie
Tak, masz rację, nie ma co marudzić, to przecież sama radość i mega motywacja klepać przez 3 lata w kółko te same przygody aby mieć możliwość produkcji większej ilości mąki i zboża... Już nie mogę się doczekać !!!
To się zbiegnie z chwilą gdy pierwsze osoby będą zahaczały o 75 poziom :D
Ale tylko 3 lata, może to zbyt optymistyczne założenie? ;)
Czego nie rozumiesz w punktach :
Jeżeli się nie przyjmie, podzieli los PvP które istnieje, niektórzy się w to bawią ale reszta gra i bawi się bez tego.
jednooka
12.08.2016, 03:34
Co wy wszyscy za bzdury piszecie ? Od kiedy BB coś na naszą korzyść robi ? Co wam urozmaci ? jak np: PVP - śmieszni jesteście.
Że gra się będzie, wam więcej MULIŁA :) albo zalogować się nie będziecie mogli. Zamiast poprawić istniejące błędy, to nowe wam dojdą.
Gram od początku i wiem coś o tym :) zresztą niektórzy gracze co tu się wypowiadają też wiedzą o czym pisze.
Szkoda mi was że się na plewy nabieracie.
.
Jeżeli się nie przyjmie, podzieli los PvP które istnieje, niektórzy się w to bawią ale reszta gra i bawi się bez tego.
Glupote nalezy wytykac palcami zamiast wyrazac na nia przyzwolenie.
Dlatego lepszy negatywny feedback niz siedzenie i udawanie ze wszystko jest OK, bo w tym pierwszym przypadku mamy przynajmniej wieksza szanse na poprawe, w drugim - wieksza szanse na wprowadzenie rzeczy na poziomie ulepszonej kopalnii granitu za 10k klejnotow.
Skoro marnuja czas i pieniadze na ludzi ktorzy za ta gra stoja, to niech przynajmniej efekty beda zadowalajace dla wiekszosci graczy, a nie warunkowo akceptowalne.
pirania1313
12.08.2016, 08:28
nie wiem ale jak bedzie to napisze
uwazam ze i tak malo klejnotek jest
moze zadanko wymyslicie dodatkowe z klejnotkami milego
Czego nie rozumiesz w punktach :
Rozumie wszystko Red. Lubię jednak grać w gry, które oferują wyzwania, które bawią, mają sens oraz oferują nagrody do których warto dążyć. Szkoda mi, że kolejny raz do gry którą lubię, jest wprowadzona nowość, która sprowadza się do klepania dalej tego samego przez lata. Jeśli celem ma być droga to niech ta droga jest ciekawa.
Misiorww
12.08.2016, 09:55
konstruktywna krytyka wg mnie jest najmilej widziana, szkoda tylko, że bb nie bierze jej często pod uwagę
konstruktywna krytyka wg mnie jest najmilej widziana, szkoda tylko, że bb nie bierze jej często pod uwagę
Konstruktywna krytyka – rodzaj krytyki, która charakteryzuje się tym, że osoba krytykująca przedstawia lub sugeruje jednocześnie sposób lub sposoby rozwiązania problemu poddanego krytyce (wikipedia)
Czyli mamy nie konstruktywną krytykę a krytykanctwo. Stawiam orzechy przeciw kamieniom, że większość osób które tak krytykują nawet nie zajrzała na testowy o przetestowaniu Excelsiora nie wspomnę.
To dzięki konstruktywnej krytyce czy raczej sugestiom graczy zwiększona została ilość kryształów z codziennego logowania przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów losowania.
Ale te sugestie nie padły na polskim serwerze. Bo oczywiście BB nie słucha. Czasami słucha i teraz jest najlepszy czas na zmiany. PRZED wprowadzeniem, bo potem będzie ciężko.
A jest kilka rozwiązań które nadały by sens nowemu składowi.
1. Skrócić czasy produkcji do 1/3 aktualnych.
2. Zwiększyć szanse na części przygód kosztem nieszczęsnych GM.
3. Zmniejszyć ilość potrzebnym fragmentów przygód (wszędzie, nie tylko w Baśniowej Kampanii).
4. Ukończenie Łańcucha Wypraw „Zła Królowa” wymagane tylko przy odblokowaniu nowej produkcji, podniesienie poziomu zrobić w inny sposób, zamiast 35 razy robić te same przygody wystarczy 7 a to już jest do przetrawienia.
5. Wprowadzić nowe źródła zdobywania kryształów (poza kupcem:))
Gdzie najważniejsze są punkty 1 i 4, choć i bez tego będzie parcie na robienie przygody "Czerwony Kapturek" a z niej wpada ostatnia w ciągu "Królewna Śnieżka".
Decyzja o wprowadzeniu Excelsiora już zapadła, dlatego tym wszystkim którzy tak krytykują proponuję zajrzeć na testowy, przetestować Excelsiora, przekalkulować sobie co i jak i wrócić jeszcze raz z konstruktywną krytyką czyli wytknąć palcem co jest źle i zaproponować zmiany które by to zmieniły na lepsze.
Misiorww
12.08.2016, 10:45
redzik nie musisz mi podsyłać wikipediowej definicji konstruktywnej krytyki ;p dobrze wiem co znaczy.
z polskiego forum (chyba) pomysły do zmian na testowym nie dochodzą za często. na forum tsotesting ruch jest i tam powinno się działać.
od groma osób nie wchodzi na testowy, raczej korzystają z tso wiki lub informacji od znajomych.
a chcąc coś zmienić trzeba wejść, bo widać na forum ile bugów jest czy to nowych z excelsiora czy nowych innych.
wracając do wrześniowej nowości, to chyba bb specjalnie zrobiło coś długo falowego, aby mieć chwilę spokoju. tak jak zrobili to z maksymalnym limitem lvl i ilością expa wymaganego do wbicia maksa.
nie widziałem też na forum pl informacji o tym, że kodeksy i tomy będzie można robić w sp.mag.prowiantu
czasy trochę mniejsze, niestety koszty wysokie:
-tom - 760 dobry papier, 520 czcionki drukarskiej, 100 łodyg, 7 manuskryptów - czas na 6lvl 9h
-kodeks - 700 najlepszy papier, 500 oprawa księgi, 100 gwiezdnych monet, 4 tomy - czas na 6lvl 10h 30min
Po dzisiejszych zmianach:
Manuskrypt: 770 Zwykły Papier, 620 Stalówka, 32 Monety, 100 Magiczna Fasola (7.5 godzin)
Tom: 790 Dobry Papier, 540 Czcionka Drukarska, 6 Manuskrypt, 100 Łodygi Magicznej Fasoli (9 godzin)
Księga: 730 Najlepszy Papier, 520 Oprawa Księgi, 4 Tom, 100 Gwiezdne Monety (10,5 godzin)
Podejrzewam, że mieli problem z kolejkowaniem u Introligatora (programista odszedł z pracy:)) więc rozwiązali to w ten sposób.
Wyższe koszty rekompensowane są szybszą produkcją (zwłaszcza przy użyciu Sezamowego Ciasteczka:)) i co ważniejsze kolejkowaniem.
Chyba, że planują nowe zastosowanie dla książek. Ale to nie w ich zwyczaju informować o planach.
(...).
1. Skrócić czasy produkcji do 1/3 aktualnych.
(...)
Dzisiaj zwiększono produkcję 2,5 krotnie czyli już jeden dobry ruch zrobili.
Trza cisnąć:)
Misiorww
12.08.2016, 11:35
a jeszcze nie zaglądałem na testowy. były wnioski o zmianę ksiąg i coś jednak to dało :)
co za problem było zrobienie kolejkowania w introligatorze?
zapomnieliśmy dodać, że zagubione miasto, z którego dostaje się receptury jest dostępne od 63lvl, tak jak i szczegółowy przewodnik, z którego może wypaść ww przygoda.
skoro badania ruszą pełną parą, prawdopodobnie będzie coś nowego do ulepszania.
Czyli mamy nie konstruktywną krytykę a krytykanctwo. Stawiam orzechy przeciw kamieniom, że większość osób które tak krytykują nawet nie zajrzała na testowy o przetestowaniu Excelsiora nie wspomnę.
To dzięki konstruktywnej krytyce czy raczej sugestiom graczy zwiększona została ilość kryształów z codziennego logowania przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów losowania.
Problem z konstruktywna krytyka jest taki, ze musza byc jakies podstawy do tego zeby byla konstruktywna.
Gdy wprowadzono krawce byl spory rozstrzal jesli chodzi o nagrody, ale generalnie koncepcja wysokolevelowa byla w porzadku, stad bylo pole do dyskusji nad zbalansowaniem nagrod biorac pod uwage rozne kwestie (np poziom trudnosci przygod byl zblizony wiec nagrody tez powinny byc zblizone, ale dostepnosc przygod byla rozna, wiec pewne roznice powinny byc etc), w ramach jakiegos w miare wąskiego przedziału mozliwosci.
Teraz w 2015/16 sytuacja jest odmienna, bo BB rzuca w nas nowosciami w ktorych wartosci/ zakresy itp sa wziete z kosmosu. W zwiazku z tym kwestia doprowadzenia tego do jakiegos akceptowalnego stanu nie lezy po naszej stronie, tylko po ich bo w koncu to im powinno zalezec na wizerunku powaznej firmy.
Wyobraz sobie np ze jakis koncern samochodowy prezentuje nowy model samochodu, tym razem z kwadratowymi kołami. Czy powinien byc wymagany konstruktywny feedback ze strony klientow zeby stwierdzic, ze pomysl jest poroniony, czy powinno byc to oczywiste od samego poczatku ze ktokolwiek kto byl za to odpowiedzialny robi z siebie wariata ?
Analogicznie w przypadku BB - jesli firma wprowadza nowosci ktore sa tak przeskalowane czasowo, ze pojedyncza akcja wymaga nakladu czasu parokrotnie przekraczajacego zywotnosc normalnej gry (nawet nie jednego updatu tylko jednej gry, a w skrajnych przypadkach nawet calej franczyzy) to czy nie powinno byc oczywiste ze to jest poroniony pomysl ? Czy jesli wprowadza sie do gry max level ktorego wbicie normalnemu graczowi zajmie -naście lat to czy to jest powazne traktowanie potencjalnego klienta ?
Zreszta updaty takie jak zwiekszenie produkcji 2,5 krotnie tylko potwierdzaja ze pierwsza iteracja byla w takim stanie ze nie powinna w ogole ujrzec swiatla dziennego.
co za problem było zrobienie kolejkowania w introligatorze?
Problem taki sam jak zmiana skalowania suwaka w koszarach z 1-25 na inne wartosci, ktory rozwiazano dodaniem drugiego suwaka, ktory, o ironio, juz sie dalo wyskalowac powyzej 25.
Z jednej strony piszesz że nie powinniśmy wytykać konkretnych błędów z drugiej, że BB słucha naszych uwag i poprawia bzdury.
Generalnie Twoja wypowiedź jest to usprawiedliwianie krytykanctwa.
Konstruktywna krytyka nie wystąpi w 2 przypadkach - gdy nie ma możliwości naprawy lub gdy się nie ma na to pomysłu.
Tu akurat możliwości poprawy są zostaje więc druga możliwość.
Jesteś trochę jak ten Smerf Maruda
- Zupa jest za mało słona
- To ją dosól
- Ale to kucharz ma zrobić, ja nie wiem ile soli
nabuchodonozor1
13.08.2016, 08:53
kodeksy i tomy będzie można robić w sp.mag.prowiantu
A skąd sie biorą "recepty" na te książki? Magazyn mowi ze bez "recipy" nie da rady ale nie moge jej nigdzie znaleźć do kupienia.
misiasia
13.08.2016, 09:56
A skąd sie biorą "recepty" na te książki? Magazyn mowi ze bez "recipy" nie da rady ale nie moge jej nigdzie znaleźć do kupienia.
z tego co pamiętam, to w dropie z nowej przygody, ale nie pamiętam z której.
polecam testowy, na Pomocy jest pięknie niebiesko i pytania nie zostają bez odpowiedzi.
jest też jeszcze jedna fajna nowa "rzecz". historia czatu ^^ więc można doczytać "wczorajszą" rozmowę np. właśnie z Pomocy i doczytać czasami sporo interesujących spraw.
mam nadzieję, że szybko doczekamy się historii czatu po tej stronie gry też ;)
Misiorww
13.08.2016, 10:37
zapomnieliśmy dodać, że zagubione miasto, z którego dostaje się receptury jest dostępne od 63lvl, tak jak i szczegółowy przewodnik, z którego może wypaść ww przygoda.
wystarczy czytać wcześniejsze posty
wojtanir
13.08.2016, 18:00
a o co chodzi z tymi nowymi ksiegami ?
nie nowe, a te same co są, tylko będzie je można produkować w spec mag prow po zdobyciu receptur. Receptury są z nowych przygód z excelsiora. Które nie wiem.
Misiorww
13.08.2016, 18:25
Problem taki sam jak zmiana skalowania suwaka w koszarach z 1-25 na inne wartosci, ktory rozwiazano dodaniem drugiego suwaka, ktory, o ironio, juz sie dalo wyskalowac powyzej 25.
czyli nie problem
Czlowiek_Lasu
14.08.2016, 17:52
Mi się nie podoba, że nie będzie klejnotów za logowanie.
kinia19910
14.08.2016, 18:25
Mi się nie podoba, że nie będzie klejnotów za logowanie.
Jak to???
Jak zdobyć Kryształy?
Zaczynając poziom 21, Kryształy zastąpią bonus za logowanie(z wyjątkiem nagród w postaci klejnotów) i będą nową nagrodą za dzienne zadania. Możesz także użyć klejnotów w celu uzupełnienia brakujących kryształów (29 za Kryształ).
Kolejna osoba niedoczytała... Czy czytacie tylko posty w dyskusji, bez sprawdzania?
:)
Czemu się dziwisz Kinia? Umiejętność czytania, a co dopiero czytania ze zrozumieniem nie jest obecnie tak oczywista jak by się to mogło wydawać.
MANOLO_PL
15.08.2016, 22:01
No będzie co z tego takie mam jakieś parcie w tym temacie. Będą tak ciułać po te 50 kleju aż się uciuła.
Poziomy do 58 będą miały parcie na robienie scenariuszy żeby zdobywać klejnoty
Poziomy 59-62 będą miały zgryza - klejnoty czy epickie gospodarstwo
Poziomy 63 i wyżej rzucą się z początku na Zaginione Miasto, po zdobyciu recept na książki staną przed tym samym dylematem co poziomy 59-62.
Jakby nie patrzeć, na pewno urozmaici to grę wbrew krytyce wielu malkontentów.
Jeśli jeszcze poprawią bilanse w kilku miejscach to będzie fajne:)
Nie bardzo widze powod dla ktorego ktos mialby sie rzucac na ksiazki, szczegolnie jesli gra przynajmniej od 2013 i od wprowadzenia systemu badan nadal nie ma zadnych nowych, sensownych mozliwosci ich wydania.
Misiorww
16.08.2016, 13:55
Nie bardzo widze powod dla ktorego ktos mialby sie rzucac na ksiazki, szczegolnie jesli gra przynajmniej od 2013 i od wprowadzenia systemu badan nadal nie ma zadnych nowych, sensownych mozliwosci ich wydania.
nie każdy ma wszystkich grubasów i geologów wyszkolonych
zjadaczasu
16.08.2016, 14:27
A ja bardzo się cieszę, że znowu coś nowego będzie. Marudy niepotrzebnie marudzą.
nie każdy ma wszystkich grubasów i geologów wyszkolonych
Nie napisalem nic o wszystkich specjalistach wyszkolonych, napisalem o sensownych mozliwosciach wydawania ksiazek.
Zabawne jest ze z czasem tych mozliwosci zamiast przybywac ubywa, bo albo sa podkopane zmianami w grze (jak np umozliwienie upgradowania budynkow ponad lvl 5 zmniejsza wartosc buffow ktore moga przyniesc grubi, albo zwiekszanie ilosci znajdywanych fragmentow map gdy praktycznie nic wartosciowego za nie nie mozna kupic) albo sa kompletnie wylaczone z gry (jak np zwiekszone ilosci surowcow z poszukiwan gdy na lvl 51+ mozesz te surowce w kontrolowany sposob zdobywac na wlasnej wyspie albo wszystkie skille zwiekszajace wydobycie zlota gdy z czasem traci ono kompletnie na znaczeniu).
No nie wiem, ja mam sześciu geologów wymaksowanych i chyba ośmiu grubasów - grubasom rzeczywiście nie ma w co dawać, ale geologów by się przydało chociaż na ten marmur. Do tego przekwalifikować niektórych (np. grubasów od szukania fasol/gildmonet, bo obecnie są bez sensu kompletnie). Jest w co ładować księgi, a nawet złóż granitu jeszcze nie mam.
Osobiście mam w planach totalną rewolucję jeśli chodzi o umiejętności poszukiwaczy i geologów.
Co oznacza utratę 1/2 zainwestowanych ksiąg w 24 poszukiwaczy i 8 geologów.
Na pewno zacznę od Zaginionego Miasta:)
Zwłaszcza, że strzyka mi w kościach że BB coś planuje nowego z tymi księgami:)
Misiorww
17.08.2016, 15:54
Nie napisalem nic o wszystkich specjalistach wyszkolonych, napisalem o sensownych mozliwosciach wydawania ksiazek.
Zabawne jest ze z czasem tych mozliwosci zamiast przybywac ubywa, bo albo sa podkopane zmianami w grze (jak np umozliwienie upgradowania budynkow ponad lvl 5 zmniejsza wartosc buffow ktore moga przyniesc grubi, albo zwiekszanie ilosci znajdywanych fragmentow map gdy praktycznie nic wartosciowego za nie nie mozna kupic) albo sa kompletnie wylaczone z gry (jak np zwiekszone ilosci surowcow z poszukiwan gdy na lvl 51+ mozesz te surowce w kontrolowany sposob zdobywac na wlasnej wyspie albo wszystkie skille zwiekszajace wydobycie zlota gdy z czasem traci ono kompletnie na znaczeniu).
tu się zgodzę, że niektóre umiejętności są w tym momencie praktycznie nie potrzebne. mogliby zrobić zmianę umiejętności.
sayanne2604
17.08.2016, 21:03
z czego mają lecieć klejnoty? ze zwykłych scenariuszy typy blizniaki itp.?
Z 6 ciągu zadań w Excelsiorze wpada po 50 klejnotów.
Takie pomieszanie zadań ze scenariuszem.
sayanne2604
17.08.2016, 22:17
dzieki :)
W dropie z jednej z przygód jest lodowa:)
Misiorww
19.08.2016, 08:17
W dropie z jednej z przygód jest lodowa:)
to już ktoś kiedyś gdzieś na forum tso napisał, ale jakoś bez echa przeszło.
a w której redzik? i pewnie % nie powalający.
Procentu nie było, widziałem tylko na niemieckiej stronie dropa.
CHYBA to była przedostatnia w ciągu a nie chciało mi się tłumaczyć, bo przeglądałem na szybko.
I nie mogę teraz znaleźć gdzie to było:)
to już ktoś kiedyś gdzieś na forum tso napisał, ale jakoś bez echa przeszło.
a w której redzik? i pewnie % nie powalający.
Można wyrwać z Najazdu Wikingów, ale procent ... lepiej nie mówić. 1,5% szansy że przygoda wypadnie w dropie z Wikingów, a potem ledwie 2% na samą lodową.
dario_j właśnie ponoć ma dropić z którejś z nowego bajkowego ciągu "Zła królowa". Podobnie jak i kościana katedra.
Nie zdziwiłbym się jakby to był Czerwony kapturek, to chyba najbardziej wymagająca ze wszystkich przygód tego ciągu
aaaa. Jak tak to fajnie, nie trzeba będzie się bawić z Wikingami
Androm3da
20.08.2016, 00:48
Tak darjo_j, fajnie, tym bardziej jak ktoś wcześnie napisał że trzeba zrobić 30 parę ciągów tych przygód żeby podnieść epickie gospodarstwo na maxa, a zajmie to jakieś 3 lata, czyli wychodzi na to że przez te 3 lata zrobisz 30 parę razy przygodę z której to może polecieć lodowa.
Podobnie fajnie jest że z księżniczki może wypaść arabski pałac... od wprowadzenia xxl minęło jakieś 10 miesięcy, zrobiłem do tej pory około 15 księżniczek i 0 pałacu... nie wspomnę już o tym że te 15 przygód kupiłem na handlu bo osobiście ani jednej nie wydropiłem z lampy...
Obawiam się tego że do każdego nowego projektu w grze, jak do Excelsiora zatrudniani są nowi pracownicy, którzy nie mają pojęcia o tym co już jest w grze, a tym bardziej tego żeby wszystko jakoś współgrało ze sobą, czy inaczej, żeby miało ręce i nogi.
sir-dario
20.08.2016, 08:53
Tak darjo_j, fajnie, tym bardziej jak ktoś wcześnie napisał że trzeba zrobić 30 parę ciągów tych przygód żeby podnieść epickie gospodarstwo na maxa, a zajmie to jakieś 3 lata, czyli wychodzi na to że przez te 3 lata zrobisz 30 parę razy przygodę z której to może polecieć lodowa.
Podobnie fajnie jest że z księżniczki może wypaść arabski pałac... od wprowadzenia xxl minęło jakieś 10 miesięcy, zrobiłem do tej pory około 15 księżniczek i 0 pałacu... nie wspomnę już o tym że te 15 przygód kupiłem na handlu bo osobiście ani jednej nie wydropiłem z lampy...
Obawiam się tego że do każdego nowego projektu w grze, jak do Excelsiora zatrudniani są nowi pracownicy, którzy nie mają pojęcia o tym co już jest w grze, a tym bardziej tego żeby wszystko jakoś współgrało ze sobą, czy inaczej, żeby miało ręce i nogi.
Nie ma tak źle z pałacami, mi już 4 wpadły, 10 rezydek, i kilka oaz, z czego trochę już sprzedałem, duuużo łatwiej jest trafić budynek z arabskich, niż wieże z byka.
Niestety wydropienie ciekawego budynku to kwestia szczęścia.
Zrobiłem ponad 30 Księżniczek i nie mam pałacu, znajoma 1 (jeden) raz i trafiła.
I co, do dyrekcji dzwonków tramwajowych na skargę?
Chinatsu
20.08.2016, 11:46
Czy te księgi, które można będzie robić w magazynie prowiantu to te same, co są u introligatora?
Tak.
Androm3da
20.08.2016, 15:17
Zrobiłem ponad 30 Księżniczek i nie mam pałacu, znajoma 1 (jeden) raz i trafiła.
I co, do dyrekcji dzwonków tramwajowych na skargę?
Kwestia szczęścia ? czyli co, jak ktoś nie ma tego szczęścia to ma sobie dać spokój z przygodami bo i tak żadnego budynku nie wydropi ? jak jednemu lecą budynki a drugiemu nie to chyba coś powinni z tym zrobić, a nie pisać że to od szczęścia zależy, bo tak tylko można się zniechęcić do robienia przygód.
Czyli jak to rozwiązać?
Z jednej strony budynek nie ma wpadać z każdej przygody z drugiej ma być sprawiedliwie (cokolwiek by to znaczyło).
Tornados
20.08.2016, 15:52
Kwestia szczęścia ? czyli co, jak ktoś nie ma tego szczęścia to ma sobie dać spokój z przygodami bo i tak żadnego budynku nie wydropi ? jak jednemu lecą budynki a drugiemu nie to chyba coś powinni z tym zrobić, a nie pisać że to od szczęścia zależy, bo tak tylko można się zniechęcić do robienia przygód.
A jak w Lotto tylko jedna osoba trafia 6 a pare milionow nic nie trafia to nie jest kwestia szczescia? Tutaj jest podobna zasada
to jest losowosc, a nie mityczne szczescie. Na kogos musi pasc, i tyle : )
Androm3da
20.08.2016, 17:33
to jest losowosc, a nie mityczne szczescie. Na kogos musi pasc, i tyle : )
Nawet tego losowością bym nie nazwał. Dla mnie to po prostu bez sensu jest jeżeli komuś wpadają budynki a drugiemu nie. Nawet do matematyki tego porównać nie można, bo jeżeli jest 5% szansy na budynek, to praktycznie na 20 przygód powinien on wpaść, a jeżeli nie wpada to po co pisać o jakiejś procentowej szansie że wpadnie.
Czyli jak to rozwiązać?
Z jednej strony budynek nie ma wpadać z każdej przygody z drugiej ma być sprawiedliwie (cokolwiek by to znaczyło).
Jak to rozwiązać ? w prosty sposób.
Niech będzie więcej możliwości na zdobycie budynku.
Pierwsza możliwość, ta co jest, jakaś tam szansa że wypadnie albo nie.
Druga możliwość, dodać do przygód nowy slot, w którym to slocie będą do zdobycia fragmenty budynku, 100% na fragment i powiedzmy zbierze się 50-100 fragmentów, wtedy będzie je można scalić w cały budynek. Fragmenty na zasadzie fragmentów map.
Trzecia możliwość. Niech gra odlicza ile razy zrobiłem daną przygodę, zrobię 100x dostaję budynek.
To tylko przykłady.
Tornados
20.08.2016, 17:49
Nawet tego losowością bym nie nazwał. Dla mnie to po prostu bez sensu jest jeżeli komuś wpadają budynki a drugiemu nie. Nawet do matematyki tego porównać nie można, bo jeżeli jest 5% szansy na budynek, to praktycznie na 20 przygód powinien on wpaść, a jeżeli nie wpada to po co pisać o jakiejś procentowej szansie że wpadnie.
No nie do konca. Teoretycznie powinienes dostac 5 budynkow na 100 przygod ale te 5% szansy tyczy sie kazdego pojedynczego losowania. Nie ma tak ze jak zrobisz przygode 10x to masz 50% na budynek w nastepnej :) Pamietam jak sie nameczylem zeby anielska brame dostac a kumpel z pierwszej wymiany zgarnal az 2
Jak to rozwiązać ? w prosty sposób.
Niech będzie więcej możliwości na zdobycie budynku.
Pierwsza możliwość, ta co jest, jakaś tam szansa że wypadnie albo nie.
Druga możliwość, dodać do przygód nowy slot, w którym to slocie będą do zdobycia fragmenty budynku, 100% na fragment i powiedzmy zbierze się 50-100 fragmentów, wtedy będzie je można scalić w cały budynek. Fragmenty na zasadzie fragmentów map.
Trzecia możliwość. Niech gra odlicza ile razy zrobiłem daną przygodę, zrobię 100x dostaję budynek.
To tylko przykłady.
Pierwsza możliwość - tak jak jest czyli nic nowego
Druga i trzecia to dokładnie to samo. Czyli mamy pomysł, żeby za każde zrobione (przykładowo) 20 RB wpadała wieża. Za 20 razem.
A jak z pozostałymi surowcami które wpadają losowo?
Weź pomysł przedstaw jako osobny wątek z ankietą, zobaczysz co inni powiedzą na ten temat bo mi się nawet komentować nie chce.
Inna rzecz, że odchodzimy od dyskusji o Excesliorze na rachunek prawdopodobieństwa który już nieraz powodował niepotrzebne emocje.
jeżeli jest 5% szansy na budynek, to praktycznie na 20 przygód powinien on wpaść,
Jak już Tornados napisał to niestety tak nie działa. Te losowania są niezależne. Za kazdym razem siegasz do pudełka gdzie jest 5 kulek czarnych i 95 białych. Teoretycznie może być tak że możesz losować 1000 razy i za kazdym razem wyciągać białą
polecam klasyka :)
http://assets.amuniversal.com/321a39e06d6401301d80001dd8b71c47
Tak się niepodobieństwa nie liczy, tego nie można dodawać.
Jeśli szansa na jakiś budynek wynosi np. te 2% czyli 0,02, a my tłuczemy przygody jak głupie osły by wydropić ten budynek to szansa na budynek po "n" zrobionych przygód jest dana wzorem 1-(1-szansa)^n (jest to małe uproszczenie zakładające że szansa jest zawsze taka sama)
Kilka obliczeń:
n = 1; 1-0,98^1 = 0,02
n = 2; 1-0,98^2 = 0,0396; 3,96%
n = 5; 1-0,98^5 = 0,0961; 9,61%
i tak dalej, po 50 próbach mamy ledwie 63,6% szans na ten budynek
Dla szansy 5% po 20 próbach jest ledwie 64% szans
Chinatsu
28.08.2016, 15:49
Wie ktoś jak otrzymać recepturę na manuskrypty do tworzenie w specjalnym magazynie prowiantu?
Jako nagroda za ukończenie ciągu zadań: Zagubiony Kompas, Zagrożenie?, Osadnicy i Bandyci tylko nie wiem czy z każdego można trafić czy z którejś konkretnie. Te zadania są od 53lvl
gabizosia
29.08.2016, 18:52
ja zrobiłem z 200 razem czarnych i byka i ani jeden budynek nie wpadł mam tylko z zakupów od innych
kinia19910
29.08.2016, 18:56
ja zrobiłem z 200 razem czarnych i byka i ani jeden budynek nie wpadł mam tylko z zakupów od innych
I co w związku z tym?
misiasia
30.08.2016, 16:22
Zaglądam ostatnio na testowy i muszę przyznać, ze podobają mi się te nowe przygody. Mechanika oczywiście ta sama, ale dodatkowo zrób coś tam, wrzuć na coś... ładnie nam będą wietrzyły magazyny :D
Będą, jesli ktoś będzie je robił.
Kojarzy ktoś kiedy to uruchomią?
Misiorww
07.09.2016, 08:14
Kojarzy ktoś kiedy to uruchomią?
we wrześniu
MANOLO_PL
07.09.2016, 09:26
którego roku ?
Misiorww
07.09.2016, 14:44
którego roku ?
21xx. w iksy sobie coś tam wstaw ;)
Manuskrypt: 770 Zwykły Papier, 620 Stalówka, 32 Monety, 100 Magiczna Fasola (7.5 godzin)
Tom: 790 Dobry Papier, 540 Czcionka Drukarska, 6 Manuskrypt, 100 Łodygi Magicznej Fasoli (9 godzin)
Księga: 730 Najlepszy Papier, 520 Oprawa Księgi, 4 Tom, 100 Gwiezdne Monety (10,5 godzin)
Jeśli chcemy wyszkolić Odkrywce przez Specjalny magazyn prowiantu
M-T-K w układzie 5-10-6 to trzeba wytworzyć w 209 Manuskryptów 34 Tomy oraz 6 Kodeków
wszystko to będzie się produkować w Specjalnym magazynie Prowiantu przez 80 dni 16 godzin i 30 min.
Koszt produkcji w SMP plus minus 8-10 razy wyższy niż przez introligatora.
W introligatorze lvl 6 wyszkolimy odkrywce w układzie 5-10-6 (przy maksymalnym wykorzystaniu 145M-28T-6K) w ciagu 78 dni.
Dość sporo za dodatkowy slot Introligatora i zablokowany SPM:)
Misiorww
12.09.2016, 16:40
tyle, że introligator nie ma kolejki. czy to rekompensuje większe koszty, to już niech każdy sam zadecyduje.
Jak juz pisałem kiedyś, w smp najlepiej tworzyć tylko manuskrypty, w ciągu dnia na premii można ich kilka pyknąć, co spokojnie starczy żeby w tym czasie zrobić tomy w introligatorze.
Paralimnus
12.09.2016, 16:52
Pytanie z innej beczki - ktoś się orientuje czy do Excelsiora są osiągnięcia?
Misiorww
12.09.2016, 17:09
Pytanie z innej beczki - ktoś się orientuje czy do Excelsiora są osiągnięcia?
nie
misiasia
12.09.2016, 17:57
poczytałam sobie pamiętnik deva i... zakochałam się :o
mega mi się podoba
w pierwszej kolejności wezmę się za zdobywanie receptury na manuskrypty ;) oby wpadł wcześniej niż za 10 tym razem :P
Misiorww
12.09.2016, 18:10
najpierw trzeba trafić wyprawę a potem jeszcze % na trafienie receptury (chyba, że jest 100%)
więc tak szybko nie pójdzie
manuskrypt najszybciej powinno się zdobyć bo wypada z listów
Przydałby się drugi SMP, lub możliwość produkowania w zwykłym MP tego samego, co w SMP. Od 2 lat wszystko jest wpychane do niego, teraz dojdą jeszcze księgi, które na dobre go zapchają. Gdyby się jeszcze produkowało jedną rzecz, no max dwie, ale jeśli ktoś produkuje więcej (z najbardziej możliwych: odznaki, steki, premie strefowe, premie do ekspedycji, mapy na eventy, doładowania do łowców), a do tego dojdą choćby manuskrypty, to już naprawdę ciężko będzie uzyskać odpowiedni balans produkcji. Zaraz ktoś powie, że od tego są premie, ale przynajmniej dla mnie ich hurtowe ilości są nieosiągalne.
Misiorww
12.09.2016, 18:39
ja robię tylko steki więc nie będzie tragedii, a drugi smp mógłby być za kleje
Wyprawa - Królewna Śnieżka
Możliwe nagrody:
Plany (Studnia, Silos, Gospodarstwo, Młyn, Piekarnia, Piwowar, Stajnia) dla Epickiego Gospodarstwa: Odblokowuje łańcuchy produkcyjne w Epickim Gospodarstwie
I pozamiatane. Gospodarstwo z głowy, nikt nie będzie 3 lata ulepszał jednego budynku zwłaszcza, że odbywało by się to kosztem pozostałych zadań.
Czyli jak w starym dobrym filmie - od siedmiu wzwyż:)
mega mi się podoba
w pierwszej kolejności wezmę się za zdobywanie receptury na manuskrypty ;) oby wpadł wcześniej niż za 10 tym razem :P
Jeszcze przeklniesz tego Excelsiora bo to taki lizak przez szybkę.
Do wszystkiego potrzebne są kryształy a tych w tygodniu wpada 16 za logowanie, za zadanie dzienne dostajemy 3 lub 4 przy premce 6-8 i to wszystko.
Czyli bez premki 37-44, z premką 58-72 tygodniowo. Ewidentnie "zachęcają" do kupna premki:)
receptury leca 100% czy tez jak w przypadku odblokowań trzeba bedzie kilka miesiecy farmic zeby jedna wydropic ?
I pozamiatane.
Ewidentnie "zachęcają" do kupna premki:)
albo od razu do kupna za klejki :)
I pozamiatane. Gospodarstwo z głowy, nikt nie będzie 3 lata ulepszał jednego budynku zwłaszcza, że odbywało by się to kosztem pozostałych zadań.
Ty będziesz robił te łańcuchy.
O co zakład, że zdobędziesz gospodarstwo i kilka receptur?
manuskrypt najszybciej powinno się zdobyć bo wypada z listów
I tylko manuskrypt jest interesujący. Resztę się będzie robić w introligatorze. Książki z receptur mają podwyższone koszty (no chyba że w końcu nie mają) - o ile w przypadku manuskryptu jest to bez znaczenia, to już przy innych księgach robi dużą różnicę.
Misiorww
12.09.2016, 22:02
receptury są 3 i KAŻDY będzie na to polować (przede wszystkim na manuskrypt), nie tylko Redzik :P
receptury są 3 i KAŻDY będzie na to polować (przede wszystkim na manuskrypt), nie tylko Redzik :P
Miałem na myśli te świstki na odblokowanie łańcuchów w gospodarstwie. Inna sprawa czy będzie je stawiał i wrzucał, ale zdobywał będzie prawie w maksymalnym możliwym tempie.
misiasia
12.09.2016, 22:11
na testowym nie było 100% trafień, więc tłuczesz, aż wypadnie ;)
MANOLO_PL
12.09.2016, 23:33
O czym wy gadacie jakie recepty jakie prochy jakie łancuchy ? czy ja o czymś nie wiem czy BB dzwoniąc do mnie pominelo jakis wazny aspekt ?
Ty będziesz robił te łańcuchy.
O co zakład, że zdobędziesz gospodarstwo i kilka receptur?
O co zaklad ze nie zdobedziemy ? :)
Wielu ludziom niespecjalnie sie oplaca robic ten lancuch przygod chociaz raz, nie mowiac juz o klepaniu go regularnie przez kilka miesiecy.
Wielu ludziom niespecjalnie sie oplaca robic ten lancuch przygod chociaz raz, nie mowiac juz o klepaniu go regularnie przez kilka miesiecy.
Ten jeden raz:)
Choćby dla receptury na tom.
Pod warunkiem, że jest 100% szans bo jak nie to do skutku.
Nie ma informacji co kryje się pod pojęciem "dekoracje" w dropach z przygód. Na Wiki nie ma żadnych.
Tak samo co to za budynki Rezydencja w dżungli, Tipis (Rezydencja) czy Wieża portowa (magazyn).
Można się domyśleć jakie będą pełnić funkcje ale tylko domyśleć, zero konkretów.
Na recepture do tomow to sie moze skusze jak wejda jakies nowe drzewka umiejetnosci, bo przy obecnych szkoda mi na to czasu.
Jak wejdą to już będę czekał z tomami etc:)
A tak na poważnie mam zamiar zrobić reset u poszukiwaczy i ustawić ich od nowa.
Nad geologami pomyślę:)
BB_Penelopa
13.09.2016, 12:57
mega mi się podoba
Witam!
Dziękuje w imieniu całego zespołu! :)
Pozdrawiam,
BB_Pemnelopa
Ma ktos zestawienie tego jak czesto mozna z excelsiora wyciagac listy ? szczegolnie te ktore wg wiki daja 300+k expa ? Tak jak epicka przygode (raz na 2-4 tygodnie) czy czesciej ?
misiasia
14.09.2016, 12:50
dokładnych danych nie mam, bo nic sobie nie zapisywałam, ale tak z pamięci, to raczej w setkach kryształów trzeba liczyć. nie jestem pewna, czy nie wydałam ok 300 kryształów, żeby nazbierać na przygodę z kodeksem. robiłam 3 razy, za każdym razem była przemysłowa żelaza, ale ani razu nie trafiłam receptury
Jak wejdą to już będę czekał z tomami etc:)
A tak na poważnie mam zamiar zrobić reset u poszukiwaczy i ustawić ich od nowa.
Nad geologami pomyślę:)
Liczysz, że jednak zrobią coś z tym resetowaniem, o które tak zabiegaliśmy, czy jednak zdecydujesz się na obecne opcje (zwrot 50/100%)?
Ciekawe, czy jedna osoba będzie mogła wydropić dwie identyczne receptury, a jeśli tak, to co w takim przypadku stanie się z drugą? Będzie zdatna do handlu?
Ciekawe, czy jedna osoba będzie mogła wydropić dwie identyczne receptury, a jeśli tak, to co w takim przypadku stanie się z drugą? Będzie zdatna do handlu?
obstawialbym, ze bedzie mogla i beda one niezdatne do handlu, bo nikt sobie nie zadal trudu zeby to przewidziec.
Misiorww
14.09.2016, 16:35
po trafieniu receptury już ci nie wpadnie w dropie
Z pamiętnika dewelopera
Możliwe nagrody:
Przemysłowa kopalnia tytanu lub kopalnia saletry
Receptura kodeksu, (jeżeli nie jest jeszcze w posiadaniu), Premie, Uzupełnienia, Rezydencje, Dekoracje.
O pierwszą lodówkę, która ci poleci.
Inny świat niestety - czyli tylko o rację.
No chyba że zdecydujesz się odpuścić ostatnią przygodę z kampanii, żeby nie przegrać. Tam chyba grubo cement leciał jeśli dobrze kojarzę.
Ten jeden raz:)
Choćby dla receptury na tom.
Co wy z tym tomem? To bezużyteczna receptura. Na manuskrypt jest ważna, reszta jak się uda.
Receptura na tom jest użyteczna tylko hipotetycznie i bardzo mało, na kodeks bezużyteczna kompletnie.
--
*) - korzystam z informacji z testowego, które mogą się zmienić, doprowadzając nawet do tego, że nie będę miał racji ;)
Ma ktos zestawienie tego jak czesto mozna z excelsiora wyciagac listy ? szczegolnie te ktore wg wiki daja 300+k expa ? Tak jak epicka przygode (raz na 2-4 tygodnie) czy czesciej ?
Ogólnie te świstki (do złożenia zadania albo przygody) lecą na około 30%. Wpadnij na testowy i daj do pieca, będziesz widział :)
O pierwszą lodówkę, która ci poleci.
No chyba że zdecydujesz się odpuścić ostatnią przygodę z kampanii, żeby nie przegrać. Tam chyba grubo cement leciał jeśli dobrze kojarzę.
Cementu nie potrzebuje od ponad miesiaca, lodowek nie mam gdzie stawiac. Expa z nowych przygod i tak wiecej nie bede mial niz z Drwali wiec zostaje przy swoim.
Myslalem ze chodzi o zaklad o jakies sensowne pieniadze a nie towar w grze :)
Ogólnie te świstki (do złożenia zadania albo przygody) lecą na około 30%. Wpadnij na testowy i daj do pieca, będziesz widział :)
Wszedlem na testowy, zakrecilem raz korba i to wszystko, bo nie pokazuje sie popup z wynikiem losowania, a okno w tle jest nieaktywne, nie da sie go zamknac ani zrobic nic poza zamknieciem okna przegladarki. Tyle jesli chodzi o testowanie pożal się boże nowosci na tydzien przed wprowadzeniem.
Cementu nie potrzebuje od ponad miesiaca, lodowek nie mam gdzie stawiac. Expa z nowych przygod i tak wiecej nie bede mial niz z Drwali wiec zostaje przy swoim.
Myslalem ze chodzi o zaklad o jakies sensowne pieniadze a nie towar w grze :)
Wszedlem na testowy, zakrecilem raz korba i to wszystko, bo nie pokazuje sie popup z wynikiem losowania, a okno w tle jest nieaktywne, nie da sie go zamknac ani zrobic nic poza zamknieciem okna przegladarki. Tyle jesli chodzi o testowanie pożal się boże nowosci na tydzien przed wprowadzeniem.
Dziwne, bo u mnie działało, może już im się udało zepsuć. W każdym razie masz coś koło 30% na wylosowanie tego papiórka, to sobie musisz odpowiednio domnożyć przez liczbę kryształków na los i liczbę tych śmieci do uzbierania.
Jeżeli masz już wszystko, to raczej nic cię nie skusi - od bidy coś bardzo trudnego do zdobycia by mogło, ale pewnie też nie :]
Te przygody mają jednostki z krawców, ale można bić elitami (tylko że składy po 400 nawet). Wydaje mi się, że to może być zaleta.
Misiorww
15.09.2016, 06:29
u mnie bez problemu działa
Jeżeli masz już wszystko, to raczej nic cię nie skusi - od bidy coś bardzo trudnego do zdobycia by mogło, ale pewnie też nie :]
Gwarantowane pandy/monety z kazdej z tych przygod pewnie by mnie skusily. Tylko tyle i az tyle.
Te przygody mają jednostki z krawców, ale można bić elitami (tylko że składy po 400 nawet). Wydaje mi się, że to może być zaleta.
Co zabawne to nie jest zaleta, bo 400-450 jednostek lesnych wcale nie pokonuje sie latwiej ani taniej niz 200 jednostek elitarnych w alibabie, a pomimo tego ze jest ich ponad 2x wiecej dalej daja mniej expa (bo maja znacznie nizszy exp bazowy, wystarczy zobaczyc ile mozna dostac za calego krawca, a ile za drwala - za tego drugiego praktycznie 2x tyle).
MANOLO_PL
17.09.2016, 11:31
dobra skad brac te tomy manuskrypty i ksiegi na specjalny magazyn prowiantu ? jaka przygoda zadanie lub epitafium ?
nie wiem czy trolling czy nie, nie chce zgadywać, tu masz odpowiedzi na swoje pytania:
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/42255
dobra skad brac te tomy manuskrypty i ksiegi na specjalny magazyn prowiantu ? jaka przygoda zadanie lub epitafium ?
Polecam :) (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/42255-Pami%C4%99tnik-Dewelopera-Excelsior)
Dobrawa_old
17.09.2016, 18:07
Dzień dobry,
w Pamiętniku Developera poświęconemu Excelsiorowi (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/42255-Pami%C4%99tnik-Dewelopera-Excelsior) wszystko jest opisane, która receptura z których przygód.
No to Manolo masz do wyboru 3 linki:)
MANOLO_PL
18.09.2016, 09:27
zawiedziony jestem od lvl63
MANOLO_PL
18.09.2016, 11:26
To_nie_my :)
Jakieś 8 godzin PO wprowadzeniu problem nadal występuje. Nie wiem, po kij jest ten testowy, skoro nie wyłapują dzięki niemu błędów. A żeby to się jeszcze zdarzało sporadycznie, to nie, średnio co trzecie losowanie relog muszę robić.
krotos666
20.09.2016, 23:19
Wszystko na testowym u mnie śmiga w Excelsiorze.
ArturGrab
21.09.2016, 09:19
Na testowym nie byłem, wiedziałem że szkoda czasu i powiem że ta nowość duża lipa.
Zbieramy kryształki za codzienne logowanie + za zadanie dzienne. No super czyli lata świetlne na zbieranie trzeba poświecić.
Liczyłem że będzie można też w iny sposób zdobywać, dodatkowe zadania czy coś w dropie losowo.
No cóż pomarudziłem troszkę :)
krotos666
21.09.2016, 09:50
Zawsze będzie tak, że nowości będą miały swoich zwolenników i przeciwników.
A jeszcze niektórzy nie rozumieją co to takiego i na start negatywnie do nowości podchodzą.
A później milczą, jak zrozumieją i im się spodoba :p
Ja uważam, że Excelsior wprowadzi więcej fanu do gry i to się liczy.
jak do tej pory podoba mi się. Zawsze to jakieś urozmaicenie. Nie spieszy mi się- nie muszę od razu wszystkich przygód zdobyć i przerobić wszystkich misji więc losowość i czas jaki trzeba poświęcić nie przeszkadza mi jakoś szczególnie. O ile nie będą występowały jakieś rażące błędy to Excelsior to fajny dodatek do gry :)
Jakieś 8 godzin PO wprowadzeniu problem nadal występuje. Nie wiem, po kij jest ten testowy, skoro nie wyłapują dzięki niemu błędów. A żeby to się jeszcze zdarzało sporadycznie, to nie, średnio co trzecie losowanie relog muszę robić.
Ha, dzisiaj po wprowadzeniu tego na DE mam dokladnie to samo.
30 sek po zalogowaniu i juz koniec zabawy z nowoscia do czasu naprawienia buga.
BB_Penelopa
21.09.2016, 11:04
Witam!
Poproszę o więcej opinii. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Ma to jakieś znaczenie, czy wrzucam do kuźni 1, 2, 5 czy 10 kryształów? Jak jest najoptymalniej?
Misiorww
21.09.2016, 13:16
Ma to jakieś znaczenie, czy wrzucam do kuźni 1, 2, 5 czy 10 kryształów? Jak jest najoptymalniej?
nie ma znaczenia
THEBADDEST
21.09.2016, 13:53
Ja wrzucam pojedynczo :) na 29 kryształów mam 10 strzępów "Złej Królowej", jeden podręcznik rekrutacji, 4 x po 2 klejnoty, a reszta gwiezdne, więc chyba spoko :)
amigajoy
21.09.2016, 18:17
a ja sie pochwale :)
mam juz recepture na manuskrypty - 1 raz zrobiłem "zagubiony kompas " i jest
nie narzekajcie i nie zazdroście tylko róbcie długie listy :)
Misiorww
21.09.2016, 22:13
a ja sie pochwale :)
mam juz recepture na manuskrypty - 1 raz zrobiłem "zagubiony kompas " i jest
nie narzekajcie i nie zazdroście tylko róbcie długie listy :)
prędzej czy później każdy zdobędzie.
nie narzekam, nie zazdroszczę.
a chwaląc się próbujesz się dowartościować?
grajek81
21.09.2016, 22:56
Możesz napisać co dokładnie daje receptura manuskrypt - nigdzie nie ma na ten temat info
Misiorww
21.09.2016, 23:05
TUTAJ (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/42255-Pami%C4%99tnik-Dewelopera-Excelsior?p=239478&viewfull=1#post239478) "Receptura: Tom: Receptura odblokowująca produkcję tomu w Specjalnym Magazynie Prowiantu"
Szkoda ze znowu w specjalnym, lepiej by było gdyby w zwykłym, bo w nim to już prawie nie ma co robić.
Misiorww
22.09.2016, 09:08
kufle do zg :)
nie wolno zapominać o sprowadzaniu osadników, nawet Kanclerz Merkel tak nie potrafi :P
Robię sobie właśnie El Chupacabrę i już wyłapałem błąd.
Kiedy lądujemy na wyspie mamy tylko zadanie główne, po pokonaniu pierwszego obozu drzewa z małpami wyskakuje zadanie poboczne. I tu jest błąd. W opisie jest "Zniszcz jeszcze dwa drzewa w dżungli" tymczasem trzeba zniszczyć jeszcze 3, tego pierwszego nie zalicza. Chyba że ja coś sknociłem i nie zaczekałem na zadanie poboczne.
Tak czy siak, lepiej jest zniszczyć więcej drzew niż bić się potem z tubylcami. I jeszcze jedna uwaga, brać kuszników, puszki nie będą tak bardzo przydatne.
aTenSion
22.09.2016, 13:22
nie wolno zapominać o sprowadzaniu osadników, nawet Kanclerz Merkel tak nie potrafi :P
Robię sobie właśnie El Chupacabrę i już wyłapałem błąd.
Kiedy lądujemy na wyspie mamy tylko zadanie główne, po pokonaniu pierwszego obozu drzewa z małpami wyskakuje zadanie poboczne. I tu jest błąd. W opisie jest "Zniszcz jeszcze dwa drzewa w dżungli" tymczasem trzeba zniszczyć jeszcze 3, tego pierwszego nie zalicza. Chyba że ja coś sknociłem i nie zaczekałem na zadanie poboczne.
Tak czy siak, lepiej jest zniszczyć więcej drzew niż bić się potem z tubylcami. I jeszcze jedna uwaga, brać kuszników, puszki nie będą tak bardzo przydatne.
Poradnik zrób ;P
Mam tyle szkółek że osadników robić nie muszę, jak przychodzi kampania eventowa to jedynie rzucam cytrynki.
Jak dla mnie za mało kryształów się dostaje. Powinna być dodatkowa możliwość zdobycia kryształów np. z przygód lub poszukiwań skarbów.
Jak dla mnie za mało kryształów się dostaje. Powinna być dodatkowa możliwość zdobycia kryształów np. z przygód lub poszukiwań skarbów.
Malo krysztalow dostaje sie z tego prostego powodu, zeby BB malym kosztem moglo probowac zatrzymac gracza przy tej nowosci na lata. Z naciskiem na 'probowac' bo kto madry to sie nie da ;p
m_ic_ha_l
22.09.2016, 18:29
Albo żebyś klejnoty wydał. Utworzenie 60 stron Złej Królowej to mniej więcej wydanie 5k klejnotów. A to tylko na jeden komplet przygód i odblokowanie epickiego gospodarstwa. Potem po 5k na każdy kolejny komplet pozwalający odblokować łancuchy.
Gluciorek
23.09.2016, 10:20
Kryształki mogłyby lecieć za pozbieranie wszystkich pokemonów na wyspie - przynajmniej by się chciało to zrobić :) i byłaby jakaś premia dla zbieraczy.
Może do grubasów dorobić "poszukiwanie złóż kryształu" - i tutaj jakieś losowe wartości.
Za personalne gildyjne też by było miło jakby wypadały kryształy - niekoniecznie zawsze, ale z szansą x% że zamiast monet będą kryształki. (choć miałem wrażenie, że w pierwszy dzień właśnie mi kryształy wpadły za gildyjne)
Ja rozumiem, że chcą zatrzymać graczy, ale jak ktoś sobie policzy, że 3 lata mu zejdzie na wymaksowanie - to może stwierdzić, że nie ma sensu się sprężać.
Teraz mamy tak: poranne logowanie, zadanie dziennie - kryształy do lottomatu, miąchamy i koniec zabawy na dany dzień.
Z zadań gildii to by można zmienić, że kryształki dostajesz za swoje "podzadanie" a za całość monety gildii.
THEBADDEST
23.09.2016, 18:42
Ja tam mam już 20 stron Złej Królowej, a nie wydałem ani jednej klejki ;) cierpliwość to cecha, której nam Polakom od zawsze brakuje :f
dla mnie ok :)
http://i64.tinypic.com/w71nd2.jpg
scorpion63
23.09.2016, 23:58
Ile kleju na to poszło?
Jego pieniądze, jego klej.
Chociaż też mnie stać na kupno około 150 (może mniej, zależy od szczęścia) kryształów to ja akurat wolę je wydać na coś innego.
A na grę nie wydałem ani złotówki.
W sumie na coś ten klej trzeba wydać:)
Misiorww
24.09.2016, 09:21
też bym wydał, ale nie z takim przelicznikiem
aTenSion
24.09.2016, 09:55
DZOOZEF miał 10k kryształów jeszcze zanim się pojawił excelsior ;P
Jedną z wad tej nowej kampanii jest mały exp, w ali z podobnymi stratami jesteśmy w stanie wyciągnąć wiele więcej, niby lecą dropie budynki, ale ciekawe kiedy ktoś doświadczy jakiegos :p
spokojnie od wtorku leca kryształy u nas w gildii rekord już 23 kawałki na Królową. Nawet licząc ze tygodniowo będzie 15 czyli w miesiąc przygoda wpadnie. Raz na miesiąc jak wpadnie Królowa to na kolejny miesiąc mamy łańcuszek do zrobienia i tak będziemy latać na wahadełku.
Tygodniowo ma być 16 kryształów za logowania.
Plus 7x3 za zadania (przy premce dodatkowo 21) razem daje minimum 37.
Z tym, że niektóre zadania są za 4 kryształy.
Czyli na premce tygodniowo 58-72 kryształy. (górna granica raczej nieprawdopodobna) co oznacza, że przy 30% szans można mieć od 17 do 24 kawałków.
Szczęściarze odpowiedni więcej - pechowcy mniej:)
Tygodniowo ma być 16 kryształów za logowania.
Plus 7x3 za zadania (przy premce dodatkowo 21) razem daje minimum 37.
Z tym, że niektóre zadania są za 4 kryształy.
Czyli na premce tygodniowo 58-72 kryształy. (górna granica raczej nieprawdopodobna) co oznacza, że przy 30% szans można mieć od 17 do 24 kawałków.
Szczęściarze odpowiedni więcej - pechowcy mniej:)
Ale to są jakieś sprawdzone albo oficjalne liczby? Bo mi się wydaje, że u mnie wpada więcej.
I też nie policzyłeś jednej rzeczy, ale nie będę podpowiadał. :) Poza tym nie wiem ile żeby nanieść poprawkę.
Źle jest, ale nie tragicznie. Trochę głupio że tak długo trzeba tłuc po jedną rzecz tak w zasadzie, ale z drugiej strony będzie co robić do wprowadzenia następnej nowości. ;)
Ogólnie zmiana jest na plus, wychodzi na korzyść dla wszystkich graczy oprócz jednej grupy ;)
Ja tam mam już 20 stron Złej Królowej, a nie wydałem ani jednej klejki ;) cierpliwość to cecha, której nam Polakom od zawsze brakuje :f
Ale jak? Bo mi się to matematycznie nie składa do kupy.
Przychodzi mi na myśl albo bardzo duży fart albo rozwiązanie podobne do tego z zagadki o trzech żółwiach na pustyni ;)
Ale to są jakieś sprawdzone albo oficjalne liczby? Bo mi się wydaje, że u mnie wpada więcej.
(...)
16 za logowania w tygodniu to sam możesz sprawdzić,1,2,3 dzień po 2, 4,5 dzień po 3, 6 dzień 4, siódmy 100 kleju.
W sumie daje 16.
Za robienie zadań dostajesz 3 lub 4.
Jeśli chodzi o szanse to dane są z testowego i nie oficjalne a moje empiryczne:)
Przy 2000 prób wyszło mi 30% jak w pysk strzelił:)
Może coś zmienili a może masz szczęście.
Andre_NH
25.09.2016, 09:57
dla mnie ok :)
Czyli pierwsza wyprawa kampanii nie nazywa się "Rybak i jego żona"
Misiorww
25.09.2016, 10:03
i z losowań mogą też wpaść kryształy ;p
Andre_NH
25.09.2016, 10:21
no mogły od zawsze przecież, masz na myśli kuźnię rozumiem :)
Z losowań też mogą wpaść kryształki. Dziś startowałem z 5 kryształkami, a losowałem i losowałem. O ile dobrze pamiętam to miałem chyba ze 5 losowań po 2 kryształki i raz za 3. Wpadły ze 4 strzępy długiego listu :D
THEBADDEST
25.09.2016, 17:23
Ale jak? Bo mi się to matematycznie nie składa do kupy.
Przychodzi mi na myśl albo bardzo duży fart albo rozwiązanie podobne do tego z zagadki o trzech żółwiach na pustyni ;)
Normalnie :D od początku kryształy inwestuje tylko w królową :) Teraz mam 22.. na 10 kryształów z 2 dni, wpadły tylko 2 kawałki :(
scorpion63
25.09.2016, 23:32
(...)
Za robienie zadań dostajesz 3 lub 4.
(...)
Są zadania dzienne także za 2 kryształy.
aTenSion
27.09.2016, 20:42
Odradzam nowy najazd, strasznie ochotko-żerny w dodatku poza expem to drop mizeria
http://images84.fotosik.pl/39/ff106614c60d4103.jpg
Andre_NH
02.10.2016, 07:20
Są zadania dzienne także za 2 kryształy.
Ja miałem też za 5 kryształów
ArturGrab
03.10.2016, 18:07
Zawsze będzie tak, że nowości będą miały swoich zwolenników i przeciwników.
A jeszcze niektórzy nie rozumieją co to takiego i na start negatywnie do nowości podchodzą.
A później milczą, jak zrozumieją i im się spodoba :p
Ja uważam, że Excelsior wprowadzi więcej fanu do gry i to się liczy.
Może masz racje, jednak nie podoba mi się tylko dlatego że moje konto jest wybrane z opcją jak najtrudniej.
W koło słyszę jak co niektórzy odblokowali juz manuskrypty jak pokończyli wyprawy a u mnie ledwo kilkanaście części na 1 wyprawe.
Losowość BB nie zna granic.
adamus402
03.10.2016, 18:26
Niestety ja też mam pod górkę i mam to gdzieś.Jak się trafi to dobrze a jak nie to jakoś przeżyje.
THEBADDEST
03.10.2016, 18:54
Ja już 37 skrawków i dalej zbieram :D cierpliwość, cierpliwość drodzy moi! ;)
Jeżeli uda Ci sie trafić recepturę tomów to można zakolejkowac produkcje tomów
Produkcja jednego tomu zjada 6 manuskryptów
Ciekawe ile osób to zakolejkuje :D
Każdy, kto ma również recepturę na manuskrypty.
THEBADDEST
05.10.2016, 19:39
pewnie, że każdy.. ;) trafisz recepturę i masz z bani introligatora... w końcu na coś przyda się te 500 ciastek sezamowych :)
Bzdura
receptura na manuskrypty jak najbardziej, możesz je sobie zakolejkowac bo nie potrzebujesz do tego innych ksiąg. Tomy i kodeksy możesz sobie robic u introligatora
No tak nie bardzo, bym powiedział.
5 manuskryptów robisz w 37,5h, na dopalaczu x3 w 12,5h.
W introligatorze L6 zrobisz tom w 12h, w L5 w 14 z hakiem, bez premii.
Na tym najgorszym kleju przerabiasz manuskrypty na żywo.
Nie zapomnij o:
- istnieniu lepszych klejów,
- konieczności wsadzania manuskryptów w edukację,
- konieczności robienia innych rzeczy w magazynie prowiantu,
- ogranicznonej dostępności x3 na prowiant.
Spokojnie nadążysz robić tomy
6 manuskryptów robisz w 45 godzin, na dopalaczu x3 w 15 plus jeszcze czas produkcji tomu. (Całkowity czas produkcji tomu jest dłuższy o produkcję jednego tomu i jednego manuskryptu).
Teraz proszę wytłumacz mi po co zapychać magazyn prowiantu bez potrzeby, opóźniać rozwój i tracić premie też bez potrzeby, skoro można normalnie kulturalnie puścić introligatora na tomy i kodeksy, a manuskrypty robić z receptury.
Teraz proszę wytłumacz mi po co zapychać magazyn prowiantu bez potrzeby, opóźniać rozwój i tracić premie też bez potrzeby, skoro można normalnie kulturalnie puścić introligatora na tomy i kodeksy, a manuskrypty robić z receptury.
Mam ten sam pogląd, dlatego recepta na manuskrypty priorytetowa, a reszta ani ziębi ani grzeje
Chinatsu
13.10.2016, 19:29
Już trzeci raz podchodzę do zadania, aby zdobyć recepturę manuskryptu. Mam nadzieje, że tym razem się uda.
Już trzeci raz podchodzę do zadania, aby zdobyć recepturę manuskryptu. Mam nadzieje, że tym razem się uda.
Optymista ;)
laress123
13.10.2016, 22:14
mi wpadla za 2 :D
ja dzis 22 raz i nic, tzn 50 klejnotow
czy ma ktos juz recepte tomu lub kodeksu?
Ja trafiłem tom za pierwszym razem ze złej królowej, do tego 2x polowanie na manuskrypt dało kleje :/
czy ma ktos juz recepte tomu lub kodeksu?
Receptura tomu jest mało przydatna, receptura kodeksu jest bezużyteczna.
Adamynas
16.10.2016, 11:44
Ona pytała czy ktoś trafił receptę tomu czy kodeksu a nie czy jest to użyteczne czy też nie. Czytamy, rozumujemy i ewentualnie odpowiadamy, a nie posty nabijamy jak ja w tym przypadku :p
Ona pytała czy ktoś trafił receptę tomu czy kodeksu a nie czy jest to użyteczne czy też nie. Czytamy, rozumujemy i ewentualnie odpowiadamy, a nie posty nabijamy jak ja w tym przypadku :p
No to właśnie rozumowałem i doszedłem do wniosku, że skoro pyta, to przypuszczalnie w jakimś celu.
Jeżeli pyta w jakimś celu, to może chodzić o to, że osoba w jakiś sposób posiadanie tych receptur bierze pod uwagę. Jeżeli bierze pod uwagę, to pewnie chce zdobyć. A jeżeli chce zdobyć w celu innym niż kolekcjonerski albo dekoracyjny, to próbuje zrobić błąd i należałoby odradzić, co właśnie uczyniłem.
Receptura tomu chyba leci dość lekko i przy okazji zdobywania i ulepszania PGR-u, więc nie jest to coś, o czym warto myśleć.
Receptura kodeksu jest kompletnie bezużyteczna, więc też nie jest to coś, o czym warto myśleć.
Gdybym nawet trafił recepturę kodeksu, to się publicznie nie przyznam do marnowania kryształów w głupi sposób :)
A może pytała z ciekawości, bez głębszych kontekstów?
I wtedy cały Twój wywód jest funta kłaków wart :)
No to właśnie rozumowałem i doszedłem do wniosku, że skoro pyta, to przypuszczalnie w jakimś celu.
Jeżeli pyta w jakimś celu, to może chodzić o to, że osoba w jakiś sposób posiadanie tych receptur bierze pod uwagę. Jeżeli bierze pod uwagę, to pewnie chce zdobyć. A jeżeli chce zdobyć w celu innym niż kolekcjonerski albo dekoracyjny, to próbuje zrobić błąd i należałoby odradzić, co właśnie uczyniłem.
Receptura tomu chyba leci dość lekko i przy okazji zdobywania i ulepszania PGR-u, więc nie jest to coś, o czym warto myśleć.
Receptura kodeksu jest kompletnie bezużyteczna, więc też nie jest to coś, o czym warto myśleć.
Gdybym nawet trafił recepturę kodeksu, to się publicznie nie przyznam do marnowania kryształów w głupi sposób :)
nie zapominaj ze tam też dropia kopalnie tytanu i saletry
marceliagdy
31.12.2016, 22:05
dorobilem sie w koncu epickiego gospodarstwa i tak powoli bede odblokowywal co tam jest do odblokowania ale mam pytanie - o co tutaj chodzi :
http://osettlers.com/pl/buildings/epic-farmyard
z tymi poziomami ? od 1 do 5 ? to sie ulepsza ? z tego co widze to nie .. wiec ??
jak wylosujesz plan to albo odblokowujesz produkcję albo podnosisz jej poziom, do 5 poziomu.
marceliagdy
01.01.2017, 17:36
jak wylosujesz plan to albo odblokowujesz produkcję albo podnosisz jej poziom, do 5 poziomu.
czyli te wartosci ( nie do konca sa prawidlowe ale nie wnikajmy w ułamki ) odpowiadaja temu dla epickiego gospodarstwa - planu , co ubywa ze zloza pola dla jednego slota a sloty sa 3 czyli zeby zaplanowac np prod zboza z EG to musialbym policzyc to tak zeby silosy uzupelnialy zloze ( dla planu na 5ym lvlu ) w ilosci 2887 x3 czyli okolo 8500 , tak ? no to jakies 9 ulepszonych silosow wychodzi ... czy sie myle ?
Jeśli tylko zboże zapuścisz, to opróżni pola, muszą być silosy. A ilość do policzenia:)
marceliagdy
01.01.2017, 19:22
Jeśli tylko zboże zapuścisz, to opróżni pola, muszą być silosy. A ilość do policzenia:)
chpdziło mi o to czy te liczby to dla jednego slota czy dla wszsytkich 3ch - co sa tam podane bo to nie jest napisane poza tym na osettlers jest podane dla opcji z 10 na 1ym lvlu a ja widze w EG jak rozwine menu zeby produkcje ustawic/przestawic z czegos na cos ze jest jeszcze 20 czyli 2x wiecej ....
A co podpowiada zdrowy rozsądek?
Liczby tyczą się jednego slota.
Jak masz odblokowaną produkcje to jeden pasek (bieżącego poziomu) masz na jasno, kolejnego na ciemno.
Jeżeli nie masz odblokowanej produkcji masz tylko ciemny pasek.
Jeżeli jasny pasek pokazuje 20 oznacza to, że jesteś na 2 poziomie, nie jest pokazywany wcześniejszy poziom tylko kolejny na ciemno (w tym przypadku byłoby to 30)
marceliagdy
02.01.2017, 13:20
no tak myslalem ze dla jednego, dzieki za potwierdzenie
http://screenshot.sh/ouA0UJ1bVQxoF
czemu w ksiazkach mam tylko jedna opcje?
wczesniej mialem ich wiecej i innych a teraz to....
o co chodzi?
Jurek12345
13.04.2017, 20:49
Książka jest jedna, przewodniki i listy są po 3
To jakiś żart. Czwarty dzień nie mogę skompletować jednego zadania za trzy fragmenty listu! Zauważyłem, że wyraźne obniżenie częstotliwości wypadania fragmentów nastąpiło po wprowadzeniu nowych zadań z odłamkami kryształu. W chwili obecnej fragmentów listów dostają zdecydowanie mniej z tymi dodatkowymi kryształami niż bez nich! Przepraszam ale ten kto wymyślił taki system powinien go sobie bardzo głęboko ws... przemyśleć.
Widocznie za mało ludzi jeszcze odeszło z setków skoro BB sięga po takie metody.
AndrewBoss
22.08.2018, 16:49
Mam pytanie jak u Was z losowaniem bywa ? Odnośnie długiego listu a konkretnie nagrody za uzbieranie 18/18. U mnie na 11 uzbieranych kompletów wypadło: 8x Zagubiony kompas, 2x Osadnicy i Bandyci (Książka z Postaciami) i 1x Zagrożenie? (Tajemnicza Anonimowa Groźba). Z czego kompas 5 razy pod rząd co mnie zdziwiło bo szansa jest niby w przybliżeniu 33,3%. Support tłumaczył, że przy każdym losowaniu jest to niby zerowane i nie liczą się poprzednie próby ale coś mi tu nie gra.
Chciałbym się dowiedzieć jednej rzeczy, odnośnie Excelsioru: Czy listy/zadania typu - "Dziwny Posążek", "Naprawdę ostry pazur" czy "Annoholicy w trasie" są ograniczone czasowo (jak przygody) czy też można je porzucić i wrócić do nich w każdym momencie gry?
Chciałbym się dowiedzieć jednej rzeczy, odnośnie Excelsioru: Czy listy/zadania typu - "Dziwny Posążek", "Naprawdę ostry pazur" czy "Annoholicy w trasie" są ograniczone czasowo (jak przygody) czy też można je porzucić i wrócić do nich w każdym momencie gry?
Wiszą, aż nie zrobisz. Możesz odpalać wszystkie naraz (ale nie dwie takie same naraz), wskakuje Ci to jako zadania do bocznego menu.
urządskarbowy
25.10.2018, 16:52
hej, czy gdzieś można zobaczyć jak wygląda excelsior z halloweenową skórką?
https://i.imgur.com/g5neoKp.png
urządskarbowy
26.10.2018, 00:13
ślicznie dziękuję <3 :)