Zobacz pełną wersję : Gra Czat gildii - zachowanie treści
Witam.
Jestem członkiem gildii i często sobie z kolegami coś opowiadamy, ale wiadomo jak jest: a to serwer się rozsypie, a to łącze sieci padnie, a to trzeba się wyłączyć na chwile. Za każdym razem gubi się treść gildyjnych pląsów. Zdarza się też, że ktoś potrzebuje pomocy, pisze na gildyjnym czacie, ale jego post jest niewidoczny dla tych, którzy dołączą później.
Czy można by wprowadzić zachowanie treści (żeby treść nie znikała bezpowrotnie) np. na jedną dobę, tak, aby to co było napisane od momentu utworzenia nowego zadania gildyjnego do następnego, było widoczne po zażądaniu przewinięcia w górę. Lub inny mechanizm, ale żeby była opcja zerknięcia na czat gildii danego dnia.
Mam nadzieję, że innym taki pomysł się spodoba i mnie poprą.
Seeggy, Nowa Ziemia
Pierwsza sprawa - brak ankiety.
To prawda denerwujące jest to gdy czat ucieka, ale pomysł by wszystko było widoczne wydaje się nie realny i jak dla mnie nie potrzebny. Prośby o pomoc - gdy piszę widzę kto jest (ma zieloną kropę) a wiec x, y, z byli nie pomogli zapytam gdy będą a, b i c...a przerywanie rozmów już trwających załatwiamy standardowym
"wywaliło mnie".
Orzech-ndk
13.04.2016, 11:40
Dodaj ankiete bo szybko watek zniknie i nie dowiesz sie czy twoj pomysl jest dobry:)
Sprawe pomocy w ZG u nas zalatwia sie "wiadomoscia z gildi", kazdy gracz ma dostep do takiej opcji
misiasia
13.04.2016, 11:55
pomysł z zachowaniem treści czatów był dosłownie kilka dni temu tutaj (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/41355-Czat)
ja tam ekspertem nie jestem, ale tak sobie myślę... jest 7 serwerów, każdy ma po 5 kanałów globalnych, tuż obok czat gildii ogólny + urzędowy (u nas ok 1k gildii na serwerze), do tego czaty do przygód no i szepty
i każdy miał by mieć swoje archiwum?
uhh...
BB_Penelopa
13.04.2016, 12:42
Witam!
Pamiętaj proszę o ankiecie.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
@Noem08: Czat gildii to nie tylko sprawy wyspy i zadań, ale też ogólnie, prywatnie o d.Maryny...
Mnie to denerwuje, że loguje się i nie wiem o co w dyskusji mojej gildii chodzi, bo mnie było.
Najbardziej denerwujące jest to w przygodach, bo nie wiadomo, czy ktoś już ubił, czy nie, czy wysłał genka, czy zapomniał.
Ja często łączę się z LTE i dostaję relog-a kilka razy na godzinę.
@Orzech-ndk: Poproszę o podpowiedź jak się z czegoś takiego korzysta, bo ja takiej opcji nie widzę. Chyba tylko liderzy taką mają.
@misiasia, nie każdy tylko Gildii i niekoniecznie każdej - np. niech lider zadecyduje, czy gildia tego potrzebuje.
I nie mówię o historii gildii, tylko o 1 dniu, żebym widział co się działo jak się musiałem przelogować.
kinia19910
13.04.2016, 13:51
To dopiero byłyby lagi...
Moim zdaniem nie ma szans na wprowadzenie tego pomysłu.
Ankieta dodana, ale co z tego, skoro tak jak pisze misiasia pomysł był?
Dla mnie jest to jeden i ten sam pomysł, chodzi o archiwizację czatów,a to że jedna osoba chce archiwum z ostatniej doby a druga z 3h nie ma najmniejszego znaczenia.
Pozwalamy na kolejne duble?
Generalnie byłbym przeciwny gdyby gra była stabilna.
Niestety nie jest i często zdarzają się kłopoty z serwerem rozmów co skutkuje wyzerowaniem informacji na wszystkich kanałach (poza prywatnymi rozmowami).
Dlatego pomysł nie jest wcale taki zły, może nie 24 godziny ale na przykład ostatnich 50 wypowiedzi mocno by ułatwiło grę.
I nie tylko czat gildii ale również pozostałe.
@kinia19910: tamten wątek trudno znaleźć w tym kontekście, ja szukałem i nie skojarzyłem, że to w temacie chat-cache-a
@RedJul: stabilność serwerów to jedno a drugie, że czasem sieć pada. Kwestie jak dużo należy przytrzymać i wypychać zostawiam BB
BB_Penelopa
15.04.2016, 15:31
Witam ponownie!
Bardzo dziękuję za oddane głosy.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Witaj BB_Penelopa.
I co dalej. Z ankiety wynika, że prawie 90% użytkowników widzi taką zmianę za pożyteczną.
Czy następne kroki będą opublikowane w tym wątku?
Pozdrawiam,
Seeggy.
Dobrawa_old
10.09.2016, 17:45
Dzień dobry,
zgodnie z informacjami zamieszczonymi przez CM BB_Penelopę (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/42205-Aktywacja-historii-czatu?p=239060&viewfull=1#post239060), od 6 września możemy cieszyć się historią czatów. W związku z tym, że pomysł został zrealizowany, przenoszę go do archiwum.
Pozdrawiam,
Mod Dobrawa