Zobacz pełną wersję : Gra Wyspy indian/Bitwy morskie
wojtek91
25.03.2016, 10:23
Chciałbym wam mój nowy pomysł dotyczoncy bitw morskich.
Żeby były Bitwy morskie to trzeba było by wybudować stocznie,
farmy lny (lub coś innego) tkalnicy: lin i masztów.
Do budowy byłyby potrzebne materiały (zależy jaki okret)
Karawele (1500 desek iglastych, 20 lin, 4000 chleba, 5 żagli 30 armat)
Galeony (3000 desek liściastych, 300 lin, 8000 chleba, 15 żagli 100 armat)
Galera (3000 Desek iglastych, 1500 desek liściastych, 500 lin 20 żagli 150 armat)
Żaglowce (5000 desek iglastych, 3000 desek liściastycz 2000 desek egzotyczny, 4000 lin, 40 żagli 11000chleba 400 armat 100 możdzierzy).
Karawele 500HP 390Atak Celność 80-99%
Galeony 800 HP 600 Atak Celnosć 85-99%
Galera 1000 HP 800 Atak Celność 90%
Żaglowiec 1500HP 1000Atak Celność 55-80%
Bitwy morskie były by na nowej mapie gdzie możn było by walczyć z innyi graczami lub z komputerem na nowych przygodach.
PS. Próbowałem bezbłednie ,ale niewiem czy się udało.
misiasia
25.03.2016, 10:54
ale przecież to settlers, a nie statki.
poza tym, taka gra już jest, skrócona nazwa to WoW ;)
A ja bym się nie pogniewał, zawsze to jakieś urozmaicenie. Kto wie, może wyszłoby z tego coś lepszego niż ekspedycje. Świat idzie do przodu, settlers też może.
W każdym razie wstrzymałbym się od podawania jakichś parametrów jednostek a skupiłbym się na szczegółach samej koncepcji. Zwykłe naparzanie okręt versus okręt nie wydaje mi się specjalnie atrakcyjne, musiałaby za tym iść jakaś wymierna korzyść i mam na myśli coś więcej niż punkty osiągnięć. No i trochę obawiam się, że przy (braku) pomysłowości BB powstałby trzeci system walk i czwarte koszary.
Więc po kolei: na początek potrzebne byłoby pole lnu, tkacz do utkania płótna, i ze trzy typy krawców do uszycia żagla zwykłych, dobrych i wyśmienitych żagli. Do masztów mamy różne rodzaje drewna, potrzebne byłyby warsztaty do ich produkcji (iglaste+żelazo=prosty maszt, liściaste+stal=dobry maszt, egzotyczne+platyna=super ekstra mega video piano disco banjo maszt).
To już 8 nowych budynków. Armat mamy dwa rodzaje, więc tu nie potrzeba nic dodawać. No i stocznia, która - na zasadzie podobnej do introligatora - męczy jeden statek z wyprodukowanych części. Zwykły żagiel + prosty maszt = karawela, itd. I tu się kończy prosta część, ale co dalej? Co z tego że mam nowy łańcuch produkcyjny i 10, 20, czy 100 statków?
Misiorww
25.03.2016, 12:56
nie
wojtek91
25.03.2016, 13:20
A ja bym się nie pogniewał, zawsze to jakieś urozmaicenie. Kto wie, może wyszłoby z tego coś lepszego niż ekspedycje. Świat idzie do przodu, settlers też może.
W każdym razie wstrzymałbym się od podawania jakichś parametrów jednostek a skupiłbym się na szczegółach samej koncepcji. Zwykłe naparzanie okręt versus okręt nie wydaje mi się specjalnie atrakcyjne, musiałaby za tym iść jakaś wymierna korzyść i mam na myśli coś więcej niż punkty osiągnięć. No i trochę obawiam się, że przy (braku) pomysłowości BB powstałby trzeci system walk i czwarte koszary.
Więc po kolei: na początek potrzebne byłoby pole lnu, tkacz do utkania płótna, i ze trzy typy krawców do uszycia żagla zwykłych, dobrych i wyśmienitych żagli. Do masztów mamy różne rodzaje drewna, potrzebne byłyby warsztaty do ich produkcji (iglaste+żelazo=prosty maszt, liściaste+stal=dobry maszt, egzotyczne+platyna=super ekstra mega video piano disco banjo maszt).
To już 8 nowych budynków. Armat mamy dwa rodzaje, więc tu nie potrzeba nic dodawać. No i stocznia, która - na zasadzie podobnej do introligatora - męczy jeden statek z wyprodukowanych części. Zwykły żagiel + prosty maszt = karawela, itd. I tu się kończy prosta część, ale co dalej? Co z tego że mam nowy łańcuch produkcyjny i 10, 20, czy 100 statków?
Ja to po łepkach pisałem bo mi się spieszyło.
Tornados
25.03.2016, 13:47
Ja to po łepkach pisałem bo mi się spieszyło.
To usiadz sobie na spokojnie z karka i olowkiem i to rozpisz porzadnie :)
Bo poki co to nawet nie wiadome co by to dawalo (a jak napisal Larxand to byloby pewnie kilka budykow sluzacych tylko do lekkiego oderwania sie od przygod)
wojtek91
25.03.2016, 15:40
zrobie tak usiadem i na spokojnie napisze
BB_Penelopa
25.03.2016, 15:51
Witam!
Zapraszam do dyskusji. :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
broda102
25.03.2016, 18:25
Może najwyżej jakaś przygoda na morzu - nic więcej w tym temacie.
wojtek91
25.03.2016, 19:18
Dajcie mi tydzień lub dwa a coś jeszcze wymyśle bo tak człowiek zaganiany niema czasu
misiasia
25.03.2016, 20:33
jak nowa gałąź miałaby wejść, to w przemyślany sposób, bo będzie jak z ekspedycjami - byle do końca zamku, ewentualnie osiągnięć i porasta kurzem
wojtek91
27.03.2016, 10:25
Te bitwy morskie by nie tylko by się opierały na bitwy ale też dalekie podróże okretami nowe skarby mogli by odkrywcy przywożić na staku badawczym, lub geologi nowe surowce by też mogli przywożić generałowie kolonizować wyspy codziennie ataki piratów lub mieszkańców tych wysp. Bunty były by codzienościom dla graczy ale nie wojny domowe na wyspie macieżyńskiej. Na takich wyspach było by można uprawiać różne rośliny które nie dałoby na wyspie macieżyńskiej np. Bananowce, kawa, przyprawy, glina. A rudy były by też różne np. Diamentów itp.
Zastosowania tych przedniotów były by różne
przyprawy były by do premi
Banany też do premi
Kawą można by zastopić napitek na tej wyspie zkolonizowanej
Glina do wyrobu szkła
szkło do okien
a okna do nowych domów lub mozajek lub do nowych budynków
diamenty były by potrzebne dla ozboby wyspy miast lub jako waluta wymiany jenców lub okretów po przekranej bitwie morskiej z piratami za ludzi od 500 do 3000 a staku od 11000 do 50000 diamentów ale nie zawsze złożom takom oferte.
Żeby skolonizować wyspe trzeba póścić generała lub koloniste jak dotrze do wyspy (na statku) poinformuje nas odrazu i bedziemy mogli zobaczyć tą wyspe jeśli chcemy to musimy wybudować drewnionom przystań i za zaczyna się jakby przygoda o nowe ziemie. Ludzie z wyspy też bedą atakowali naszych generałów. A po zdobyciu wyspy zacznom nas atakować piraci co 2-5 dni co każdy atak to mocniejszy będzie.
Budyki nowe to były by
Plantacja lnu
Tkalnia lnu
Tkalnia żagli
Kowal
Stocznia Mała (mniejsze statki produkuje)
Stocznia Duża (wieksze okrety buduje)
Plantacja kawy
Palarnia kawy
Plantacja Bananów
Plantacja Przybraw
Plantacja Bawełny
Pszczelarz
Drwal hebanu
Leśnik Hebanu
Tatak Hebanu
Warsztat dzid
Łuczmistrz
gliniarz Bład Kaminiarz kwarcu
huta szkła błąd huta krwarcu
szklarz
Koszary
Stocznia Drewniana
Stocznia kamienna
Kopalnie diamentów
Lubiler
Chaty indian
Stajnia indiańska
Kopalnia rzeczkna złota
Huta złota
Menica
Koszary Indiańskie
Koszry Indiańskie
Apacz
HP 110 Atak 60 Celność 90%
Produkcja 10 Indian 50 kawa 10 dzida
łucznik Indiański
P. 10 Indian 50 kawa 10 Luk
HP 90 Atak 70 Celność 100%
Jeżdzieć indiański
HP 50 Atak 60 Celność 80% Atak pierwszy
P. 10 Indian 60 kawy 20 dzid 10 koni indiańskich
Tornados
27.03.2016, 10:36
Hmmm kazdy atak piratow mocniejszy? Czyli ze po jakims czasie atakuja cie milionowe armie? :D
wojtek91
27.03.2016, 12:13
bez przesady, ale jakoś tak, a co ci się stanie jak by ciebie zaatakowała milionowa armia jak byś miał na niej wojsko
A wogule się podoba pomysł
kinia19910
27.03.2016, 12:18
Z tymi surowcami to przesadziles....TSO to TSO a nie FoE (forge of empires) jakos mi się to od razu z tym skojarzyło :-)
A z gliny to się robi naczynia ceramiczne a nie szyby ....
Zanim zaczniesz cos pisac proponuję zweryfikować swoją wiedzę na dany temat.
Nie bardzo rozumiem tez po co Ci Indianie? W następnym pomyśle będzie szeryf i fabryka colt'ów???
I będziemy mieli TSO w klimacie westernu :O
O kosztach już nie mówię.
Ortografie tez pominę ( nie mam na myśli znaków diaktrycznych)
Głos na nie.
wojtek91
27.03.2016, 12:39
znaczy nie glina tylko kwarc i huta kwarcu
A indianie dlatego żeby to był lud pierwszy który był na wyspach
Tornados
27.03.2016, 12:50
O kosztach już nie mówię.
A powiedz mi co innego mam robic z setkami tysiecy surowcow ktorych juz nawet nie wrzucam do gwiazdy.....?
kinia19910
27.03.2016, 13:12
@Tornados 10 ludzi na 1 apacza? Ciekawe ile mialyby budynki kosztowac :-)
@wojtek91 Mamy chyba różną wiedzę na temat Indian :-) Poczytaj trochę na ten temat :-)
Powiedz mi co maja Indianie do plantacji kawy?albo bawełny?
Odziewali sie w skóry zwierzat o ile mi wiadomo... A jedli suszone mięso tzw"pemikan". Owoców się nie czepiam, bo jakieś tam jedli. Ale dopasuj tez surowce do kontynentów. I nie pili kawy :-)
Przed kolejnym pomyslem uzupelnij wiedzę :-)
Czyli co? Wcielamy sie w Brytyjczyków i tluczemy tubylców? Jestesmy w czasach gorączki złota o ile dobrze Cię zrozumiałam???
Ps.: Apacze to nie jedyne plemię... a Czejennowie? Plemię Arapahow? .... Dlugo moge wymieniac :-)
wojtek91
27.03.2016, 13:16
@Tornados 10 ludzi na 1 apacza? Ciekawe ile mialyby budtnki kosztowac :-)
@wojtek91 Mamy chyba różną wiedzę na temat Indian :-) Poczytaj trochę na ten temat :-)
Powiedz mi co maja Indianie do plantacji kawy?albo bawełny?
Odziewali sie w skóry zwierzat o ile mi wiadomo... A jedli suszone mięso tzw"pemikan". I nie pili kawy :-)
Przed kolejnym pomyslem uzupelnij wiedzę :-)
Ps.: Apacze to nie jedyne plemię... a Czejennowie? Plemię Arapaha? .... Dlugo moge wymieniac :-)
Może apacze nie pili kawy ale jedni pili a teraz ich nazwa mi uciekła z głowy
A dywany indian z czego były robione ze trawy nie z kolorowych barwników i bawełny
I sama też popełniasz błedy
kinia19910
27.03.2016, 13:26
Popelniam,ale poprawiam :-) literówki a orty to dwie różne sprawy, pisanie z fona też
To nie ja pisalam o bawelnie tylko Ty :-)
Naprawdę uzupelnij wiedzę... bo mimo że nie wiem jak chcesz pogodzic świat TSO z Indianami i brak Ci elementarnej wiedzy na ten temat, faktem jest, ze może się z tego wywiązać ciekawa dyskusja :-)
wojtek91
27.03.2016, 13:28
oni robili dywany z bawełny
z kawom sie pomyliłem to było kakao
Tornados
27.03.2016, 13:47
A co za roznica co to bedzie xD
I tak na nazwy sie malo uwagi zwraca :)
Wazne zeby COKOLWIEK ciekawszego niz tluczenie ali/krawcow dodali do gry bo to mnie znudzilo w jakies 3 miesiace nim wbilem 56 lvl.....
kinia19910
27.03.2016, 13:58
oni robili dywany z bawełny
z kawom sie pomyliłem to było kakao
O ile jesteśmy w Ameryce południowej to z kawą i nawet bananami mogę się zgodzić (naciągane to trochę) ale z bawełną juz nie.
Bawełna pochodzi z Azji człowieku :-)
Jeśli już to mogłaby być WEŁNA z jakiejś lamy... no i skóry oczywiście :-)
Zdecyduj się na jeden kontynent , będzie prościej :-)
A i zapomniałeś o tytoniu... oni żuli tytoń :P
I polowaniu na bobry... bawoły..
misiasia
27.03.2016, 14:21
a jak chce, żeby Settlersi, byli Settlersami, a nie mieszankę jakiś tam innych gier.
jestem na NIE
a za chwile pewnie mi tu wlecisz statkiem kosmicznym ;/
kinia19910
27.03.2016, 14:28
Już pisałam , że pomysł przypomina FoE :-)
A teraz próbuję nakłonić kolegę Wojtka do uzupełnienia wiedzy nt. Indian :-)
Nie lubię jak ktoś dyskutuje na temat o którym nie ma pojęcia
wojtek91
27.03.2016, 14:30
Pomyliłem się a setty liczy sie nowe mapki i budynki a nie co jest prawdom a co kłamstwem
Wogule co wam się w tym pomyśle nie podoba że jesteście na nie Tylko jak ktoś powie że moje pismo nie recem za siebie
kinia19910
27.03.2016, 14:46
Już pisałam:
1. Nie wiem jak chcesz połączyć świat TSO i dzikiego zachodu.
Pomysł przypomina FoE, inna grę przeglądarkowa.
Jeśli już coś miałoby być wprowadzane to chciałabym by nie były to bzdury.
2. ortów się nie czepiam, ale mógłbyś nad tym popracować.
3. Posta pod postem się nie pisze...
wojtek91
27.03.2016, 14:51
bardziej miałęm pomysł kolonizacji wysp z indianami anie dziki zachód
A niekiedy pisz epost pod postem bo zapominam że jest opcja edytuj post
Tornados
27.03.2016, 15:21
a jak chce, żeby Settlersi, byli Settlersami, a nie mieszankę jakiś tam innych gier.
/
Akurat pomysl z dodaniem jakichs innych nacji np azjatow czy egipcjan bylby trafny :) Przeciez w settlers III byly to 2 z 3 frakcji
Osobne rodzaje wojsk?
Kolejne koszary?
Nie dziękuję. 3 mi wystarczą.
wojtek91
27.03.2016, 15:28
w III
Byli Azjaci Rzymianie i Egipcianie
Osobne rodzaje wojsk?
Kolejne koszary?
Nie dziękuję. 3 mi wystarczą.
ale to niowe wyspy to powinny być ich wojsko
Tornados
27.03.2016, 15:33
Moglaby to byc po prostu nowa niezalezna wyspa na ktorej budowaloby sie od nowa tylko ze ciezej :)
wojtek91
27.03.2016, 15:37
Moglaby to byc po prostu nowa niezalezna wyspa na ktorej budowaloby sie od nowa tylko ze ciezej :)
A troche w tedy jak była by sama bez żadnych strażników byłą by troche nódna
Tornados
27.03.2016, 15:39
A troche w tedy jak była by sama bez żadnych strażników byłą by troche nódna
To najpierw bys ja musial podbic :D Obozy po miliard jednostek typu mistrz miecza czy jak mu tam i by bylo zabawy na lata :D
wojtek91
27.03.2016, 15:41
no a budynki moje zostajom czy też zmieniamy
Tornados
27.03.2016, 15:44
Jak dla mnie nie liczy sie nazwa budynku tylko fakt ze cos robi (tak patrze na was moje zamki na wodzie i bajkowy ktore tylko ladnie wygladacie a pozytek z was juz zaden)
wojtek91
27.03.2016, 15:45
może jeszcze tu napisać łańcuchy produlkcji
kwarc ---> szkło (Huta) ----> szyba (szklarz)
Len (plantacja lnu) -----> tkaniny (tkalnia płótna) ----> żagle (tkalnia żagli)- droższe rozwiazanie (mcieżyńsk a wyspa)
żelazo + miedż (kowal) ---> okucia
Żagle + okucia + deski ---> statki(stocznia)
ziarna Kawy (Plantacja kawy) --> kawa (palarnia kawy) Na nowej wyspie zam iast napitku do szkolenia wojska
banany (Plantacja bananów )
Przyprawy ( plantacja przypraw)
Banany + przyprawy (kuchnia) --> premie
Bawełna plantacja bawełny ---> nitki (przedzarnia) ---> ubrania (tkaczka)
miód (pszczelaż) = pola uli
sadzonki Hebanu ---> drewno hebanowca ---> deski hebanowca
diamnety (kopalnia diamentóe) ----> kryształy (lubiler) = na okup
złoto (rzeczna kopalnia złota) ---> sztabki (huta złota) ---> monety (menica)
Diamenty + sztabki złota ----> ozdoby
szkło + okucia ---> okulary (?????)
kinia19910
27.03.2016, 17:26
Po co indianom okulary?
wojtek91
27.03.2016, 17:34
coś od życia im się należy
zapraszam do dyskusji :)
zapraszam też do głosowania :)
Tornados
27.03.2016, 18:00
Po co indianom okulary?
Zeby celniej z lukow strzelali w te bizony :D
wojtek91
27.03.2016, 18:04
Tornados czyli jesteś na tak
kinia19910
27.03.2016, 18:14
Tornados rozwaliłes mnie :D
A tak w ogóle to poszlabym w inna stronę: skoro mamy MSW to następną nacją powinni być samurajowie :-)
wojtek91
27.03.2016, 18:16
Ja o Japonii nie napisze ani słowa bo ich pismo mnie rozwala
Tornados
27.03.2016, 18:16
Tornados rozwaliłes mnie :D
A tak w ogóle to poszlabym w inna stronę: skoro mamy MSW to następną nacją powinni być samurajowie :-)
A niech sa i samurajowie i eskimosi i indiance i ninja i nawet pigmeje byle by cos ruszyli z miejsca :D
Tornados czyli jesteś na tak
Ja jestem na tak za kazdym pomyslem ktory rozwija gre na dluzej niz tydzien :)
wojtek91
27.03.2016, 18:23
Jak będe miał czas to będę mógł napisać o wszystkim
Tornados
27.03.2016, 18:30
Jak będe miał czas to będę mógł napisać o wszystkim
To pisz pisz bo jak nie napiszesz to po evencie znowu zapadne w sen zimowy ktory potrwa do czerwca :(
wojtek91
27.03.2016, 18:32
daj mi czas do kwietnia bo świeta
A dokładnie o kktórej nacji
Tornados
27.03.2016, 18:34
daj mi czas do kwietnia bo świeta
A dokładnie o kktórej nacji
Rozpisz wszystkie :) Bedzie mialo bb wiecej pola do manewru a ja wieksza nadzieje ze cos wprowadza :D
wojtek91
27.03.2016, 18:36
no tak to pisze o nacjach Azji i Ameryki
kinia19910
27.03.2016, 18:39
Tylko się nie pomyl z surowcami przy rozpisywaniu łańcuchów produkcyjnych :D
Najpierw poczytaj, później pisz.
wojtek91
27.03.2016, 19:10
Kinia napisze ci o tych Samurajach osobnom nacje
już o kilka nacji napisałęm
misiasia
27.03.2016, 22:47
wojtek91 litości, zamiast dopisywać coś pod swoim postem, skorzystaj z funkcji "edytuj"
a do tematu:
niech bb wprowadzi jeszcze z 10 łańcuchów produkcyjnych, po 8 budunków na każdy i niech się pną po linach jak "Verticalu" R.Kosika
(gdyby ktoś miał wątpliwości, tak, to był sarkazm)
franekzpoczty
28.03.2016, 13:27
Fantazje chlopie to ty masz :). Nad stylem moglbys popracowac.
Misiorww
29.03.2016, 15:38
nie
agusta222
30.03.2016, 10:36
Przepraszam ale gdzieś mi umknął fragment o Bitwach Morskich.
Czy mógłbyś rozwinąć ten temat?
EX_Persefona
01.04.2016, 13:17
Witam,
z uwagi na bardzo duże podobieństwo, tematy zostały połączone.
Pozdrawiam,
MOD_Persefona
Gra w statki ... Tu tego nie widze !
koniknabiegunach
04.04.2016, 19:22
Gra w statki może nie ale nowa wyspa na wodzie gdzie można by dostać się właśnie statkiem po pokonaniu przeciwników na wodzie
Misiorww
04.04.2016, 21:21
Gra w statki może nie ale nowa wyspa na wodzie gdzie można by dostać się właśnie statkiem po pokonaniu przeciwników na wodzie
i co dalej? kolejne miejsca pod zabudowe?
BB_Penelopa
06.04.2016, 13:47
Witam!
Ciekawa propozycja, zapraszam do dyskusji!
Pozdrawiam,
BB_penelopa
misiasia
06.04.2016, 16:58
Witam!
Ciekawa propozycja, zapraszam do dyskusji!
Pozdrawiam,
BB_penelopa
już przecież zapraszałaś do dyskusji, o http://forum.thesettlersonline.pl/threads/41325-Wyspy-indian-Bitwy-morskie?p=198590&viewfull=1#post198590
poza tym, 60% osób biorących udział w ankiecie nie popiera pomysłu, to co w nim ciekawego i do dalszej dyskusji?
Misiorww
06.04.2016, 17:02
misisia nie zauważyłaś, że nowy cm nabija posty ctrl+c ctrl+v, żeby nie było, że sie słabo komunikuje z graczami.
99% postów to: zachęcam do głosowania,ciekawy pomysł, itp itd
von_Flaschke
08.04.2016, 21:06
Wojtek, idź na anno-online, tam są piraci do bicia, produkuje sie liny i żagle i też jest BB:)
PS. ...i zapomniałem dopisać, że okulary też tam są
Dobrawa_old
04.09.2016, 10:44
Dzień dobry,
w ciągu ostatnich miesięcy temat nie uzyskał wystarczającej ilości głosów, aby móc go przekazać dalej. W związku z powyższym zostaje zamknięty i przeniesiony do archiwum.
Pozdrawiam,
Mod Dobrawa