PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Sortowanie wpasku graczy

Rovana
24.03.2016, 15:28
Witam!

Zapewne wielu z was codziennie przewija pasek znajomych czy gildii, aby odszukać aktywną osobę czy sprawdzić jest li aktualnie zalogowana w grze ta czy inna osoba. Szczególnie nieporęczne jest to dla osób, które maja sporo znajomych, lub należą do wieloosobowej gildii. (Zdaję sobie sprawę, że wymiana całego tego systemu na bardziej wygodny byłoby czynnością pracochłonną i jest mało prawdopodobne, by ktoś chciałby tym się zająć).

Wersja 1.

Wydaje mi się, że pewne udoskonalenie można pozyskać znacznie mniejszym kosztem – po przez rozszerzenie sortowania graczy w pasku, tak, aby były sortowane nie tylko wg poziomu (jak jest obecnie), lecz, w pierwszej kolejności, wg obecności w grze, czyli na początku powinne być wyświetlone osoby z zieloną lampką (osoby zalogowane - OZ) sortowane wg poziomu, a dopiero na końcu – osoby nie zalogowane, znów sortowane wg poziomu. (jak przedstawione na rys.).

http://forum.thesettlersonline.pl/attachment.php?attachmentid=2708&stc=1&d=1458829446

(W pasku [Z gildii] dodatkowo jest sortowanie wg zajmowanego stanowiska. W tym przypadku, filtr na początku (od lewej strony) powinien wyświetlić osoby OZ sortując je wg już obecnych zasad - wpierw wg stanowisk, następnie wg poziomów, a dalej osoby nie zalogowane, sortując je wg dotychczasowych zasad).
Na pewno o tym wiedzą, ale na wszelki wypadek tylko przypomnę programistom, aby nie zapomnieli wprowadzić automatyczne odświeżanie paska, po zalogowaniu lub wylogowaniu któregokolwiek z graczy znajdujących się w danym pasku!

Wersja 2.

Dla tych, którzy z jakich bądź powodów potrzebują zachować obecny stan sortowania proponuję alternatywne rozwiązanie:
W puste miejsce (pod obecnym przyciskiem [Z gildii]) wprowadzić dodatkowy przycisk [on-line]*, który będzie współdziałał z powyższymi jako przełącznik.
Wciśnięcie przycisku spowoduje, że wybrana powyżej grupa osób (np. [Z gildii]) w pasku będzie sortowana wg zasad podanych w opisie wersja 1 (jak przedstawione na rys.),

http://forum.thesettlersonline.pl/attachment.php?attachmentid=2709&stc=1&d=1458829462

zaś przycisk w pozycji odciśniętej będzie przywracał sortowanie wybranego paska wg zasad obecnych (jak przedstawione na rys.).

http://forum.thesettlersonline.pl/attachment.php?attachmentid=2710&stc=1&d=1458829474

----------------
* - proponowana nazwa przycisku – [on-line] jest wersją robocza.
Możliwe, że zaproponujecie bardziej odpowiednią nazwą przycisku, jak np.: zalogowane/-ni, aktywne/-ni, obecne/-ni czy jeszcze jakoś inaczej. Ważne, by nazwa była przejrzysta i wyraźnie określała przeznaczenie przycisku.

Przy okazji miałbym zastrzeżenia co do formy, w jakiej zostały użyte pozostałe nazwy przycisków.
Może udałoby się to ujednolicić, np.:
- WSZYSTKIE (osoby)
- ZNAJOME (osoby)
- (osoby) Z GILDII
albo
- WSZYSCY (gracze, osadnicy)
- ZNAJOMI (gracze, osadnicy)
- (gracze, osadnicy) Z GILDII
To są tylko moje sugestie – może istnieją jakieś uzasadnienia, by było tak jak jest... (IMHO).
Zapewne są wśród nas filolodzy, lingwiści, znawcy języka polskiego, na ich pomoc w tej kwestii liczę przede wszystkim, ale do dyskusji, wypowiedzenia się w temacie zapraszam też wszystkich graczy, którym na co dzień lingua polonus nie sprawia kłopotów. ;)

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili chwilę uwagi tej oto propozycji. Zapraszam do głosowania, dyskusji oraz wyrażania opinii w danym temacie.

BB_Penelopa
24.03.2016, 16:53
Witam!

Pięknie przedstawione propozycje! Brawo!
Oczywiście zachęcam do głosowania!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Shadow_mk
24.03.2016, 16:59
Witam!

Pięknie przedstawione propozycje! Brawo!
Oczywiście zachęcam do głosowania!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

sukces choc opcja numer dwa przewija sie przez suport i forum przez ostatnie 4 lata kinkanascie razy

Julianna6
24.03.2016, 17:05
Fajny pomysł Rovanie :) Pomocny jak chce się szybko sprawdzić kto jest on line.
Przydałaby się również np. szybka wyszukiwarka znajomych :)

Misiorww
24.03.2016, 17:09
dobra rzecz, jak najbardziej tak

Milady84
24.03.2016, 17:13
Dawno proponowałam,żeby coś z tym zrobili ale mnie sami gracze zakrzyczeli, że im to nie potrzebne i BB narobią tylko kolejnych błędów:) Oczywiście głos na tak, bo może inni nie mają z tym problemów ale mnie to przewijanie doprowadza do szału. Już nawet zwykłe ustawienie graczy alfabetycznie zamiast według poziomów by pomogło.

Maniak_91
24.03.2016, 18:30
Dawno proponowałam,żeby coś z tym zrobili ale mnie sami gracze zakrzyczeli, że im to nie potrzebne i BB narobią tylko kolejnych błędów:) Oczywiście głos na tak, bo może inni nie mają z tym problemów ale mnie to przewijanie doprowadza do szału. Już nawet zwykłe ustawienie graczy alfabetycznie zamiast według poziomów by pomogło.

Popieram, nawet zwykłe alfabetyczne zamiast malejących poziomów i byłoby super! Świetny pomysł

RedJul
24.03.2016, 20:41
Sam miałem odświeżyć temat.
Zwłaszcza, że ostatnio wrócił stary bug, że co chwila wracam na początek listy, jest to upierdliwe gdy kogoś szukam gdy muszę od nowa przeklikiwać te kilkaset osób.

Rovana
24.03.2016, 21:13
Milady84, Maniak_91 - dzięki za poparcie i interesującą sugestię.
Przyznaję alfabetyczne uporządkowania nie brałem pod uwagę, natomiast rozważałem wątek wprowadzeniem wyszukiwania graczy wg "nicku", podobnie, jak jest to zrealizowane w skrzynce pocztowej przy wyborze adresata. Poczynając od wbicia drugiej literki byłaby wyświetlana podpowiedź - spis graczy zaczynających się od tych dwóch literek, po 3-ej - od trzech i t.d. Zrezygnowałem na korzyść powyższego z braku miejsca w panelu na dodanie dwóch funkcji naraz.
Wymagało by to przerobienia również powyższych przycisków w jeden z wypadającym menu z którego można byłoby wybierać pożądaną grupę osób.
Jednak jak zaznaczyłem na początku, miałem też zupełnie inną koncepcję, jednak postanowiłem się ograniczyć do minimalnych przeróbek, mając w myślach przysłowie o wróblu i żurawiu. :) Jeśli nastąpi aprobata ze strony graczy, a BB wyrazi zgodę na realizację, z chęcią mogę dopracować pomysł pod tym kątem.

Shadow_mk - przepraszam, widocznie nie sięgnąłem tak głęboko w czasie. Nie o prymat bowiem mi chodzi, jeno aby projekt doczekał realizacji w grze. Jeśli byłeś wcześniejszym jego pomysłodawcą, bez chwili wahania odstąpię ci paczuszkę listków laurowych wraz z palemką. :)

RedJul - również przepraszam, jeśli cię uprzedziłem z propozycją i dziękuję za poparcie.

Misiorww, Julianna6 - dzięki za poparcie pomysłu.

Pozostałym graczom szczerze dziękuje za wasze głosy. Nie zależnie na którą opcję oddaliście swój głos, przede wszystkim liczy się zainteresowanie kwestią, co oznacza, że jest zapotrzebowanie.

misiasia
24.03.2016, 22:25
z tego co pamiętam, to taki pomysł już był

brylka79
24.03.2016, 23:59
ja bym dorobił jeden przycisk/przełącznik, a mianowicie:
A-Z/75-1
po włączeniu A-Z sortowało by alfabetycznie
przycisk 75-1 by wyświetlał tak jak jest obecnie

BB_Penelopa
25.03.2016, 12:38
z tego co pamiętam, to taki pomysł już był

Witam!

Uważam, że pomysł jest wart przypomnienia.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

RedJul
25.03.2016, 12:53
Witam!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

EEE, komu?
Może to Ty przypomnisz komu trzeba że mamy taką potrzebę.

kinia19910
25.03.2016, 19:29
sukces choc opcja numer dwa przewija sie przez suport i forum przez ostatnie 4 lata kinkanascie razy

Chyba chciałeś powiedzieć kilkadziesiąt :P

" Halo? Czy leci z nami pilot?"
Jest ktoś, ktokolwiek kto ogarnia to forum?!
Tak ciężko połączyć tematy?
(A może wyróżnienie dostanę i 500 klejków, za otwarcie kolejnych 30 tematów? Niezależnie od tego , że już były, bo przecież teraz każdy pomysł "jest wart przypomnienia" ? Chętnie podłubię w archiwum:P)

Pomysł już był , ale doceniam dodanie grafik i dopracowanie go.
Oczywiście popieram :)
Powyższe pretensje są skierowane do osób, które powinny wiedzieć co robić, a tymczasem zachowują się jak dzieci we mgle...

misiasia
25.03.2016, 21:09
Witam!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Owszem, więc go przypomnijmy, podbijmy, udoskonalajmy, dopracowujmy, a nie popierajmy zakładanie klonów. większą siłę przebicia ma jeden wątek z 5-cioma wpisami, niż pięć z jednym, nieprawdaż?

już tak fajnie, przejrzyście było, a teraz znowu forum zarasta dublami i wybrakami.

Androm3da
26.03.2016, 00:33
No to tak.
Sam pomysł ciekawy, tylko należało by zadać pytanie czy przydatny ? Wydaje mi się że nie. Pewnie jest wiele osób które mają sporo znajomych i pewnie są tacy którzy "przewijają" ich na zakładce żeby wyszukać jakiegoś konkretnego zalogowanego, tylko że jest to na co dzień od dłuższego czasu i każdy jest do tego przyzwyczajony, ponad to jest opcja która przewija "na raz" po kilku znajomych, więc wyszukanie tych zalogowanych nie jest aż tak skomplikowane.

Gracze mają po kilkudziesięciu znajomych, czy nawet po kilkuset, podobnie jest w gildiach które mają od kilku do 100 osób, tylko co z tego jak najwięcej czasu w grze poświęca się przygodom, a w większości przypadków graczy którzy robią owe przygody jest tak, że w wymianie "dropa" z nich czy jego sprzedaży i tak szuka się osób na czacie handlowym, a nie pośród znajomych (do przykładu obecny ewent), choć pewnie są osoby które to robią ze znajomymi (online).

Mnie bardziej przydała by się jakaś rozwinięta opcja z robieniem przygód, bo sporo czasu zajmuje też znalezienie osób na wymianę lub sprzedaż dropa, ale to inny temat.

Tak czy siak, do tej pory zdarza się, że niekiedy nie widać kto ze znajomych jest zalogowany przy aktywnej funkcji "wszyscy", a tylko przy funkcji "znajomi", czy odwrotnie. Tak że najpierw należało by naprawić obecny stan paska znajomych.

Dobrawa_old
07.10.2016, 17:52
Dzień dobry,

w ciągu ostatnich miesięcy temat nie uzyskał wystarczającej ilości głosów, aby móc go przekazać dalej. W związku z powyższym zostaje zamknięty i przeniesiony do archiwum.

Pozdrawiam,
Mod Dobrawa