PDA

Zobacz pełną wersję : Gra analiza cen rynkowych

seiko
23.03.2016, 18:07
Witam,
Czy znajdzie sie tutaj ktos, kto bylby w stanie na prostym przykladzie wytlumaczyc jak nalezaloby pod wzgledem arytmetycznym podejsc do zagadnienia analizy cen rynkowych w grze? Powiedzmy ze dysponujemy lista ofert handlowych na dana chwile. Naszym celem jest na ich podstawie obliczyc max/sr/min cene rynkowa wybranego produktu wyrazona w innym produkcie (jako ze rynek w grze pozwala na handel barterowy-produkt za produkt). Jak znajdzie sie tu jakis pomocny ekonom to chetnie wyklikam na uzytek graczy ladne wykresy cen na podstawie jego podpowiedzI.

Pzdr.
R

seiko
18.01.2017, 09:08
witam,

1. dysponując kompletną bazą sql dużo łatwiej będzie udostępniać wyniki przez www, ponieważ
a) nie każdy gracz ma excela a każdy ma przeglądarkę internetową
b) tabela sql jest na bieżąco uaktualniana (w czasie rzeczywistym) a plik xls nie

datar
10.05.2017, 08:31
Myślę, że analiza cen "na daną chwilę" nie jest za dobra. Myślę też, że niekoniecznie wiedza ekonomiczna jest tu potrzebna...

Skoro piszesz o bazie sql, to zakładam, że chcesz jakąś stronkę zrobić.
Zatem użytkownik powinien móc wybrać:
1. Okres czasu (np ostatni tydzień, ostatni miesąc od startu ewentu itp.).
2. Jaki towar.
3. Jaka ilość (zakres - wiele towaró jest dużo tańszych w hurcie).
Wtedy stronka powinna mu wyświetlić ile i czego za ten towar średnio rządano i za ile go średnio oferowano zgodnie z powyższymi warunkami.
Jakby do dodać wartość tych wymian w typowych walutach (monety, granit, fasolki...) to by było super.

EDIT: aha, należy odfiltrować oferty 'za rybkę'.....

kronus7
16.08.2017, 15:11
Witam,

seiko jeżeli pomysł jeszcze nie umarł, to poproszę o jakiś kontakt. Również myślałem o stronie internetowej lub blogu gospodarczym, na początek jednego serwera.

Mam trochę wiedzy ekonomicznej, a przede wszystkim doświadczenie i wiedzę w informatyce szerokopojętej.
Z sql jestem amatorem, ale jak połączymy siły to na pewno coś się uda stworzyć :)

Wyślij mi np. swojego maila w wiadomości.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Igorb1985
25.08.2017, 13:15
Ktoś tu widzę jakieś stare kotlety odgrzewa. Tu nie ekonomia się już liczy bo większości osób wszystko się już wysypuje z magazynu. Lepiej rozpiszcie przejście z flasha na coś bardziej ambitnego :D

the_Slave
03.12.2018, 04:59
...jeżeli pomysł jeszcze nie umarł...

:)
pomysł nie umarł ale ja się wyraźnie zestarzałem :P

przestałem sprawdzać czy ktoś odpisał w tym wątku ~ pół roku po jego napisaniu z uwagi na kompletny brak odzewu :)

więcej na pw

pzdr,
Rafał

rewertynPL
21.04.2019, 19:41
tutaj jest taka strona na angielski serwer:
i mogło by być coś podobnego w Polsce

https://en.tsomaps.com/price/