Zobacz pełną wersję : Gra URLOP - dodatkowa opcja
Moja propozycja jest następująca. Utworzyć możliwość brania urlopów (taka nazwa mi się nasuwa może być i inna) dla graczy.
Na pewno wielu z nas czasem musi wyjechać na dłużej z powodów osobistych zostawiając wioskę na pastwę losu. Proponuję stworzyć taką opcję dla graczy.
Polegałaby ona na tym że:
1. Gracz może wybrać długość urlopu
2. Urlop trwałby od 3 do maks. 30 dni.
3. W czasie urlopu wszystkie budynki produkcyjne (w tym koszary) miałby by wstrzymaną produkcję (osadnicy by produkowali się dalej)
4. Podczas trwania urlopu nie można by było wysyłać wojska do walki
5. Podczas trwania urlopu nie można by było handlować
6. Gracz nie mógłby zalogować się do gry podczas trwania urlopu (ale mógłby korzystać z forum gry)
7. Po upływie określonego przez gracza czasu może się on zalogować, a po zalogowaniu automatycznie wszystkie zatrzymane budynki zmieniły by swój status na produkcję
Mam nadzieję że jasno wszystko wyjaśniłem. Co sądzicie o takim pomyśle? Od razu zaznaczam że to nie jest ostateczna wersja mojej propozycji. Proponowane przeze mnie rzeczy (pkt.1-7) można by było przedyskutować i dodać lub zmienić parę punktów.
spyderek
22.04.2012, 17:22
to już lepiej po prostu zostawić na pastwę losu bo przynajmniej puki starczy kopalni czy pól i studni to się cokolwiek naprodukuje ;]
a według ciebie powinno wszystko stać w miejscu, i po co?
Taka opcja by miała sens, gdyby w grze mogło się nam przydarzyć "coś nieprzyjemnego", ale że nie ma tu atakowania graczy czy czegokolwiek bolesnego, to po co. Samemu można sobie też popauzować to co chcemy a reszta łańcuchów produkcyjnych niech se robi.
witam wszystkich. jak wszysy wiedza zbliza sie czas urlopow (wakacji). proponuje aby zostala zrobiona zakladka z mozliwoscia zatrzymania gry na czas wyjazdu aby gracze nie tracili bonusow z codziennego logowania.
Poznan_On
31.05.2012, 15:44
Hmmm... Ale chyba właśnie taki jest sens tych bonusów. Jak sama nazwa wskazuje dostajesz bonus w nagrode za codzienne logowanie sie...
No właśnie nie rozumiem tego. Przecież wrócisz do gry i od nowa zaczniesz łańcuszek dziennego logowania. Jakoś nagrody nie rosną z ilością tygodni.
Ale taka opcja by się przydała. W szczególności w gildii by Lider widział, że ktoś jest na urlopie. Albo jak wejdzie pvp. Zatrzymuje się produkcja, nie można kogoś zaatakować a on cieszy się spokojnym urlopem.
Sedzia_Dredd
03.06.2012, 15:41
ale po co zatrzymywać produkcję? przy dłuższej nieobecności pola, studnie i złoża się wyzerują, niektóre produkty zapełnią magazyn, inne się wyczerpią a po powrocie można od nowa postawić studnie i pola, odkryć złoża... myślę że brak urlopu jest obecnie lepszym dla gospodarki rozwiązaniem. jak wprowadzą pvp można by pomyśleć o wprowadzeniu urlopu.
Jak zapewne wiecie wykonywanie zadań w gildii wiąże się z aktywnością graczy. Są tacy którzy muszą z jakichś powodów zostawić grę na jakiś czas i wtedy ich brak aktywności może być powodem nie ukańczania zadań gildii. Dobrym pomysłem byłoby wprowadzenie opcji urlopu. Taki urlop musiałby trwać min 2 dni (max do uzgodnienia, po uaktywnieniu urlopu nie można go przerwać wcześniej niż po min 2 dniach) i wtedy gracz nie byłby wliczany do puli graczy potrzebnych do ukończenia zadania gildyjnego. Oczywiście ilość monet gildii dostępna za wykonanie zadania byłaby proporcjonalna do osób wykonujących je. Cała produkcja na czas urlopu zostaje wstrzymana w 100% od momentu aktywacji urlopu.
Komentarze, konstruktywna krytyka, głosy poparcia mile widziane poniżej.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Pomysł uważam za dobry. Przeciągające się gildyjne to prawdziwa plaga.
Z opisu jaki tu widzę wnioskuję, że grasz w Ogame, tam mają dokładnie tak samo.
Tak, dokładnie jest jak mówisz dario_j :)
daveandnokia
25.12.2013, 16:44
myślę, że lepszym pomysłem byłoby wprowadzenie zasady, aby do wykonania zadania gildyjnego każda osoba w gildii po prostu zaznaczyła pole z krzyżykiem w celu potwierdzenia, iż bierze udział w zadaniu. Szefostwo zatwierdza listę osób do zadania i wtedy zadanie rozpoczyna się. Osoba, która nie może wziąć udziału w zadaniu, poinformuje szefostwa o tzw. urlopie, aby mogli zamknąć jak najszybciej listę oraz wykonywać zadanie. W końcu gildią ma sterować szefostwo, a nie komputer. Myślę, że taki pomysł jest ciekawy...
Rewelacja szczególnie dla tych, którzy chcą się odciąć na 2 tygodnie od świata :) W pełni popieram, bo po moim ostatnim przyjeździe tydzień odbudowywałem wyspę :(
Młodociany
25.12.2013, 19:05
:cool: Rewelacyjny pomysł. Byłbym bardzo za tym, żeby coś takiego wprowadzono do gry. Pozdrawiam.
http://i42.tinypic.com/2dqmy6c.png
1 - nieaktywny gracz nie jest liczony do zadania gildii, wiec wyglada to jakbys nie wiedzial o czym piszesz. jak ktos na pare dni czy tygodni se wyjedzie to jak sie nie loguje to ma niaktywny status i widzisz to w gildii czy jest aktywny. jak ci powiedzial ze wyjechal czy poszedl na urlop a jest aktywny, to znaczy ze sie loguje wiec zadania ma robic.
2 - ie zadania to nie plaga tylko jakość gildii. jak wam sie wloka i nie potraficie nad tym zapanowac to idzicie do gildii która jest aktywna i robi na bieżaco albo zrobcie porzadek z grajacymi w kratke u was w gildii graczami. tak wiec administracja nawala a nie gra ma wade.
3 - jak ktos chce na urlop to nie jest żaden problem. zwłaszcza jeśli ma to byc na conajmniej 2 dni. wysyła wiadomość do szefa czy kogo tam w gildii macie ze bierzesz urlop i wychodzisz z gildii. jak wrócisz to dołaczysz z powrotem. po odejsciu od gildii i tak przez dobe nie mozna do zadnej dołaczyc wiec nie ma konfliktu skoro urlop jest dwudniowy... jesli masz nawet status aktywnego i masz zadanie przydzielone, a odejdziesz od gildii, to system w kilka sekund przeliczy i odswiezy, odejmujac Cie od liczby osob niezbednych do zakonczenia zadania. tym samym nie obciazysz nikogo przez to ze nie zrobiles.
4- jak wam sie zadanie ciagnie a ostatnia osoba jest nieaktywna, to jednej z niekatywnych co ma przydzielone, dajcie kopa z gildii i z miejsca zakonczycie pozwywnie zadanie a koles jak wroci to go przygarnijcie a bedzie mial ostrzeżenie.
5 - produkcje sobie mozna recznie wstrzymac jak ktos niechce aby mus sie cos robilo. w życiu jak na urlop jedziesz, tez sie przygotowujesz, wiec nie ma problemu.
jest dobrze jak jest, nie ma co mieszac.
Van-de-Lord
26.12.2013, 19:21
1. Jaremia widać że nie do końca wiesz jak działają zadania gildyjne. Lipkowi chodzi o to że gracz ma już aktywne zadanie bo przecież je dostał lub było oczekujące i nagle nie gra więc jest liczony że musi je wykonać i to ze nagle jest nieatywny nie powoduje odliczenia go od wymaganaej liczby a tak miałby kasowane zadanie i nie byłby wliczony.
2. On tu mówi o wypadkach losowych np dowiadujesz sie o delegacji w pracy i nie będziesz grać przez kilka dni więc aktywujesz urlop, zostajesz odliczona od zadania i gildia nie ma do Ciebie pretensji ze nie wykonujesz zadania.
4. Nie wiem jak obecnie ale takie wyrzucanie ludzi powodowało kiedyś zwiechę zadań i gildia nie mogła go zakończyć i nie dostawała kolejnego a skoro co 2 tygodnie resetują zadania to znaczy ze problem nadal występuje
5. Jak lubisz zatrzymywać a później uruchamiać 300 budynków to gratuluję.
1. Tak jak napisał mój przedmówca.
2. Moja gildia pod względem wykonywania zadań gildyjnych może być wzorcem. Nie pamiętam dnia kiedy zadanko ciągnęło się dłużej niż 1.5 dnia. Występuję z pomysłem urlopu dla ogółu, a nie tylko dla siebie.
3 i 4. Na końcu swojego posta piszesz - nie ma co mieszać. Wywalanie i przyjmowanie w szeregi gildii jest chyba troszkę bardziej zagmatwane, niż posiadanie jednego (czyt. JEDNEGO) guziora z podpisem Urlop. To co Ty proponujesz to jest dopiero mieszanie.
5. Bez komentarza...
W ogóle nie wiem co komu będzie przeszkadzał status urlopu (czy też inne dobre pomysły)? Czy wy narzekacie tylko aby sobie po marudzić? Zamiast zbijać bąki i wiecznie narzekać weźcie (tzw hejterzy) w obroty swoje szare komórki i zapodajcie jakiś dobry pomysł...
GarnekPierogów
27.12.2013, 10:44
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/33047-GILDIA-absencja-w-zadaniach
Moja propozycja była niemal identyczna a nie wzbudziła żadnego zainteresowania... ;)
Garnek, Twój pomysł też dobry. Myślę że połączenie obu byłoby najlepszym rozwiązaniem... Gdyby nie ci hejterzy.... :|
Shadow_mk
07.03.2016, 19:46
opcja umozliwiajaca wlaczenie urlopu na 3-30 dni (mozliwosc wylaczenia najwczesniej po 3 dniach automatycznie wylaczenie po 30 dniach)
- produkcja na wyspie sie zatrzymuje
- bufy sie zatrzymuja
- premium sie zatrzymuje
- moze nie musi byc dostepu do czatow
- premie dzienne sie zatrzymuja (w sensie bonusy za codzienne logowanie)
- wszystkie opcje odliczajace gre ciagla sie zatrzymuja ....
pomysl na szybko do dopracowania - moze byc inny czas 7-30 dni itd ...
Misiorww
07.03.2016, 20:03
jak wiadomo produkcja po 24h się zatrzymuje. jeżeli ktoś pomimo tego chce odwiedzać wyspę to zawsze może zatrzymać produkcję w budynkach.
jedyny + dla tego pomysłu to zatrzymanie premium, a na to bb nie pójdzie
podsumowując nie
Shadow_mk
07.03.2016, 20:14
jak wiadomo produkcja po 24h się zatrzymuje. jeżeli ktoś pomimo tego chce odwiedzać wyspę to zawsze może zatrzymać produkcję w budynkach.
jedyny + dla tego pomysłu to zatrzymanie premium, a na to bb nie pójdzie
podsumowując nie
cos za cos bb idzie na reke zatrzymujac premium bo jak ktos np odpala roczne a w wakacje na wakacje chce wyjechac czy w zimie czy inne niespodziewane wyjazdy sluzbowe i nie tylko ;) - moze byc nawet limit 2-3 razy w roku mozna uzyc a za to my idziemy na reke i oddajemy te surowce ktore by sie wyprodukowaly budynki poupowaly itd... nie mozemy tez od razu wylaczyc jesli sie zdecydujemy tylko po minimum 3 ? 7 dniach ... i zeby nie przedluzylo sie za bardzo to po 30 dniach automatycznie sie wylacza i premium dalej leci gramy czy nie gramy
ps produkcja zatrzymuje sie po 24 h ALE jak ktos wejdzie na wyspe znowu rusza bez znaczenia czy sie logujemy czy nie
Ja to widzę tak:
Jest gdzieś tam ikonka URLOP, po kliknięciu "zamraża" się wszystko, produkcja, szkolenie itd. Z drugiej strony zatrzymany jest czas premki (jeśli jest odpalona), nie ma przerwy w ciągłości codziennego logowania, u kupca "nie leci" czas od zakupów.
Podczas urlopu nie możemy wejść do gry - pojawia się napis "czy przerywasz urlop T/N".
Znajomi nie mogą bufować - pojawi się napis - gracz na urlopie.
W ciągu roku możemy wziąć (powiedzmy) 21 dni urlopu. Gdy podczas urlopu kończy się limit, gra automatycznie się "odmraża".
I takie coś mi by się mocno przydało:)
Lord_Crain
07.03.2016, 20:22
Fajny pomysł. Dodałbym bym opcję, aby w czasie urlopu jak się trafi event z kalendarzem, automatycznie otwierało nam okienko. 2 Lata temu wyjeżdżałem na wakacje podczas eventu piłkarskiego na kompletne odludzie nad Polskim morzem i nie miałem dostępu do neta. Okienka i nagroda końcowa przepadły :D
Misiorww
07.03.2016, 20:39
Dodałbym bym opcję, aby w czasie urlopu jak się trafi event z kalendarzem, automatycznie otwierało nam okienko
za darmo nikt ci nie otworzy, nie było cię więc nie będzie otwarte
RedJul Twoja wersja tego pomyslu bardzo mi sie podoba ale niestety na wersje podstawowa zaglosuje nie nie
Adamynas
07.03.2016, 20:47
A czy ten urlop jest płatny? tak, za 1 dzień trzeba zapłacić 1500 niebieskich... łeh łeh łeh
temat w stylu, szukanie dziury w całym
gra jest tak stworzona ze nawet jak nie gramy regularnie to i tak nic złego z wyspą się nie dzieje a wy tu o urlopach
browar69
07.03.2016, 20:52
Fajny pomysł. Dodałbym bym opcję, aby w czasie urlopu jak się trafi event z kalendarzem, automatycznie otwierało nam okienko. 2 Lata temu wyjeżdżałem na wakacje podczas eventu piłkarskiego na kompletne odludzie nad Polskim morzem i nie miałem dostępu do neta. Okienka i nagroda końcowa przepadły :D
Nic nie przepadło po to twórcy dali otwieranie za klejnoty by nadrobić brakujące dni.
Wersja RedJula ciekawsza ale chodzi o pomysl wiec dalem tak.
RedJul Twoja wersja tego pomyslu bardzo mi sie podoba ale niestety na wersje podstawowa zaglosuje nie nie
(...)
pomysl na szybko do dopracowania (...)
Więc go dopracowałem, to dalej jest pomysł Shadow_mk
Angel7212
08.03.2016, 11:39
pomysł przydatny przy ZG;)
BB_Penelopa
08.03.2016, 13:38
Witam!
Zachęcam do głosowania! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Duszysko40
08.03.2016, 16:34
Jak najbardziej na TAK.
EX_Persefona
09.03.2016, 12:05
Witam,
ponieważ istniało kilka podobnych tematów, wątki zostały połączone.
Bardzo proszę używać wyszukiwarki, aby tematy się nie dublowały.
Jeżeli watek znajduje się w archiwum, proszę poprosić moderatora forum o otwarcie w celu podbicia tematu.
Pozdrawiam,
MOD_Persefona
Shadow_mk
10.03.2016, 07:27
Witam,
ponieważ istniało kilka podobnych tematów, wątki zostały połączone.
Bardzo proszę używać wyszukiwarki, aby tematy się nie dublowały.
Jeżeli watek znajduje się w archiwum, proszę poprosić moderatora forum o otwarcie w celu podbicia tematu.
Pozdrawiam,
MOD_Persefona
ta wersja rozni sie od mojej propozycji prosze o rozdzielenie tych tematow i glosowania bo glosy z tematu z mojej ankiety wyparowaly i nie sa tu podpiete
EX_Persefona
10.03.2016, 15:24
Witam ponownie,
watki zostały połączone, ponieważ tematy są niemal identyczne.
Przy połączeniu tematów zawsze zostaje ankieta z większą ilością głosów.
Zachęcam do głosowania, gdyż temat jest ciekawy!
Pozdrawiam,
MOD_Persefona
Shadow_mk
10.03.2016, 22:16
Witam ponownie,
watki zostały połączone, ponieważ tematy są niemal identyczne.
Przy połączeniu tematów zawsze zostaje ankieta z większą ilością głosów.
Zachęcam do głosowania, gdyż temat jest ciekawy!
Pozdrawiam,
MOD_Persefona
a ja nadal twierdze iz jest to znaczaco inny propozycja i prosze o rozdzielenie tematow
EX_Persefona
10.03.2016, 23:25
Witam ponownie!
Dalej twierdzę, że tematy są niemal identyczne. Tym bardziej że pomysł jest do dopracowania.
Jeżeli kilka osób założyłoby podobne tematy różniące się minimalnymi szczegółami to pisanie na forum ani nie miałoby sensu, ani nie byłoby przyjemne.
Watek zostanie w takiej formie. Serdecznie zachęcam do głosowania oraz dyskusji o dopracowaniu pomysłu!
Pozdrawiam,
MOD_Persefona
Shadow_mk
12.06.2016, 06:48
Witam!
Zachęcam do głosowania! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
było już głosowanie poprosimy o przekazanie pomysłu dalej
BB_Penelopa
20.04.2017, 18:10
Witam!
Pomysł wkrótce zostanie przekazany dalej!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa