Zobacz pełną wersję : Gra Ulepszenie wspaniałych rezydencji za fasole
Witam
Temat kilka razy już się przewijał, ale ponieważ Penelopa tak chętnie ostatnio przekazuje pomysły developerom, to może teraz coś z tego będzie.
Ponieważ fasolek na rynku robi się zbyt dużo, a miejsca dla populacji wiecznie jest za mało proponuję aby wprowadzić możliwość ulepszenia wspaniałych rezydencji za fasole. Ulepszenie do maksymalnie 6 poziomu - koszt 20 tysięcy fasolek za ulepszenie na drugi poziom i stawka x 2 za każdy następny (40k na trzeci, 80k na czwarty, 160k na piąty i 320k na szósty). Wzrost pojemności o 100 osadników za każdy poziom ulepszenia.
Zapraszam do komentowania, bo z tego co widzę to Pani Penelopa zwraca uwagę tylko na ankiety z dużą ilością komentarzy, niekoniecznie zwracając uwagę na sensowność dyskusji;)
No kosztu troszkę przesadzone mimo wszystko, bo fasol nie zdobywa się w miliardach :) Myślę, że 5k, 7k, 10k, 15k, 20k by w zupełności wystarczył :)
Hakardrag
03.03.2016, 17:23
Pomysł bez sensu.
Na moim serwerze za 600k fasolek już dzisiaj można kupić 30 Domków z Piernika a to x 100 daje 3k populacji na 5lvl budynku :)
Wspaniała Rezydencja od początku jest pomysłem chybionym, ze względu na rozmiar i ustawność. Gracze z levelem powyżej 56 już pozbywają się Rezydencji za bezcen. I nie skusi ich nawet możliwość upowania do 1k populacji, bo z gry można zdobyć lepsze budynki.
Wspaniała Rezydencja m/w do 50 lvl gracza odgrywa jakąś tam pozytywną rolę - później należy ją szybko sprzedać, bo jej cena będzie stale lawinowo spadać w miarę rosnącego przeciętnego poziomu gracza.
Misiorww
03.03.2016, 17:30
tak jak piszą koledzy wyżej, za 20k fasol można spokojnie zakupić coś innego i mieć więcej niż tylko +100
Nie zależnie od ceny ulepszenia, jestem na TAK
Jestem na tak, ale ta cena to przesada
Lord_Crain
03.03.2016, 18:50
Z pogłosek chodzących podnoszenie wspaniałych ma się pojawić razem z ulepszeniem lodowych, czy innych budynków też nie wiadomo, natomiast up do 700 u wspaniałej. Co nadal jest kichą, gdzie lodowa ma mieć ponoć do 200 ludka.
Z pogłosek chodzących podnoszenie wspaniałych ma się pojawić razem z ulepszeniem lodowych, czy innych budynków też nie wiadomo, natomiast up do 700 u wspaniałej. Co nadal jest kichą, gdzie lodowa ma mieć ponoć do 200 ludka.
a te pogloski to skad ?
Wspaniała Rezydencja od początku jest pomysłem chybionym, ze względu na rozmiar i ustawność.
125 populacji per jedno miejsce budowlane, w dodatku dostepne w sposob absolutnie deterministyczny za latwo zdobywalny surowiec, w sytuacji gdy inne porownywalne budynki (np wieza ktora jest na dobra sprawe gorsza :)) maja niskie szansy wypadania z przygod.
Chybione ? nie sadze.
I nie skusi ich nawet możliwość upowania do 1k populacji, bo z gry można zdobyć lepsze budynki.
+500 populacji na rezydencje to dla mnie jest za darmo (nic nie musze przestawiac, nic nie musze przerabiac, nie musze sie trudzic ze zdobywaniem czekolwiek z przygod przy szansie rzedu paru procent ) 2500 wiecej ludkow.
I ktore budynki w grze oprocz lodowej sa lepsze od napompowanej Wspanialej ?
Pomysł podnoszenia poziomu wspaniałej rezydencji bardzo dobry. Jestem za tym żeby to było za fasolki, przynajmniej zamek nie będzie stał bezczynnie.
Kwestia do dyskusji o ile by można ulepszyć i w jakiej cenie.
Rosadamascena
03.03.2016, 20:48
Głosowałam za ulepszeniem za łodygi, nich bajkowy działa. Ale ceny przesadzone, ktoś wyżej pisał o 5k, 7k, 10k, 15k, 20k w fasoli. Łodyg też powinno być tyle, ewentualnie 0.8*(5k, 7k, 10k, 15k, 20k) - ta ilość fasol przemielona na premii x4
Cena przesadzona?
Budynek już stoi, rozbudowa to tylko kwestia ilości łodyg/fasol.
Lodowa ma 140 ludków, zajmuje dodatkowe miejsce na wyspie a kosztuje ponad 50k fasol.
Czyli 100 wychodzi ponad 35k fasol.
Faktycznie 320k to lekka przesada, ale niewielka:)
Lord_Crain
03.03.2016, 21:24
Cena musi być wysoka, tak żeby też Ci co grają intensywnie nie mieli z górki. Ceny dropów przekraczają już kilka krotnie ilość wpadających fasol z przygód. Gracze magazynują spore ilości fasol i to bez żadnego celu. Po wgraniu xxl był przyjemny ich ruch do czasu robienia przez coraz większe rzesze nowych przygód z kosmicznymi jej ilościami, nie wspominając tu już o rudzie platyny, pomysłodawca chyba robił domniemane nocne konserwy i przyspał :D Wracając do tematu tak od 10k i podwajając cenę było by już optymalnie wg mnie.
Cena przesadzona?
Budynek już stoi, rozbudowa to tylko kwestia ilości łodyg/fasol.
Lodowa ma 140 ludków, zajmuje dodatkowe miejsce na wyspie a kosztuje ponad 50k fasol.
Czyli 100 wychodzi ponad 35k fasol.
Faktycznie 320k to lekka przesada, ale niewielka:)
blad logiczny.
lodowa kosztuje 50k fasol jesli maleje ich wartosc, jesli pojawi sie mozliwosc ich konstruktywnego wydawania i ich obiektywna wartosc wzrosnie to rownie dobrze moze spasc do 10k.
320k to wartosc absurdalna chociazby z tego powodu ze nawet zakladajac stale wplywy na poziomie 15k fasol dziennie to jest pare tygodni zbierania na jeden upgrade jednego budynku.
Nie możemy przewidywać przyszłych cen, równie dobrze może pójść na 100k.
Mi chodzi o to, że na dzień dzisiejszy 20k za poziom to za mało, 320k to za dużo, cena musi gdzieś pomiędzy.
Lord_Crain
03.03.2016, 23:45
Równie fajnie mogliby wprowadzić cykl zadań związany z ulepszaniem. Byłoby odrobinę zabawy, zamiast pustego klik klik i czekaj tydzień :)
Nie możemy przewidywać przyszłych cen, równie dobrze może pójść na 100k.
Mi chodzi o to, że na dzień dzisiejszy 20k za poziom to za mało, 320k to za dużo, cena musi gdzieś pomiędzy.
530 k to w sumie podniesienie na 6lvl
Hakardrag
04.03.2016, 10:08
a te pogloski to skad ?
125 populacji per jedno miejsce budowlane, w dodatku dostepne w sposob absolutnie deterministyczny za latwo zdobywalny surowiec, w sytuacji gdy inne porownywalne budynki (np wieza ktora jest na dobra sprawe gorsza :)) maja niskie szansy wypadania z przygod.
Chybione ? nie sadze.
+500 populacji na rezydencje to dla mnie jest za darmo (nic nie musze przestawiac, nic nie musze przerabiac, nie musze sie trudzic ze zdobywaniem czekolwiek z przygod przy szansie rzedu paru procent ) 2500 wiecej ludkow.
I ktore budynki w grze oprocz lodowej sa lepsze od napompowanej Wspanialej ?
Odpowiedź masz dzisiaj u Kupca ... jeśli masz wolną gotówkę o nic się nie musisz martwić :)
Po pierwsze primo, przy ocenie pomysłu nie można twierdzić, że jest bez sensu "bo na moim serwerze cośtam". Na moim serwerze inaczej, na innych też. Po drugie primo pomysł jest jak najbardziej słuszny. Ceny może nieco mniejsze, może nie stawka x2 tylko x1.25, bo mimo, że fasole zaczynają powoli wylewać się z magazynów, to jednak propozycja budzi wewnętrzny niepokój. Po trzecie primo mam wspaniałą z 500 człowiekami, która i tak stoi sobie i nikomu nie wadzi i zamiast szukać miejsca na kolejną zwykłą czy ohydną lodową, dobudowuję pięterko na 100 i gra gitara. Płacę dużo, ale wprowadzają się nowe rodzinki, a miejsca na wyspie tyle samo. Oczywiście, że tak.
BB_Penelopa
04.03.2016, 11:40
Witam!
Zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Lukasss1
05.03.2016, 11:41
pomysl tak ale cyfry nie. trzeba to zbalansować koszty/populacja
Z okazji wczorajszej oferty limitowanej ludzie na naszym serwerze wymieniali lodowe rezydki na pałac w stosunku 4:1, a widziałem nawet 5:1, gdzie koszt lodowej na handlu to przynajmniej 60k fasol - czyli wychodzi nawet 300k fasol za budynek o pojemności 200 luda (wiem, że dochodzi walor estetyczny i prestiż, ale tak samo będzie w przypadku wspaniałej na 6 poziomie jak się graficy BB postarają) a tutaj wychodzi 620k fasolek za 500 populacji i zero miejsca dodatkowo zajęte.
BB_Penelopa
07.03.2016, 11:57
Witam ponownie!
Bardzo dziękuję za oddane głosy.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
tak jak piszą koledzy wyżej, za 20k fasol można spokojnie zakupić coś innego i mieć więcej niż tylko +100
Zależy jak kto z hektarami stoi.
BB_Penelopa
12.10.2016, 10:48
Witam ponownie!
Bardzo dziękuję za oddane głosy i zachęcam do dalszej dyskusji!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
morgorothor
12.10.2016, 16:10
Podobny pomysł zgłoszono na serwerze ang. link (http://forum.thesettlersonline.com/threads/28792-Upgrades-to-the-Magnificent-Residence).
Nie ma co dyskutować, "chcem"!
BB_Penelopa
12.10.2016, 16:57
Podobny pomysł zgłoszono na serwerze ang. link (http://forum.thesettlersonline.com/threads/28792-Upgrades-to-the-Magnificent-Residence).
Nie ma co dyskutować, "chcem"!
:)
ArturGrab
12.10.2016, 18:54
Pomysł bez sensu.
Na moim serwerze za 600k fasolek już dzisiaj można kupić 30 Domków z Piernika a to x 100 daje 3k populacji na 5lvl budynku :)
Wspaniała Rezydencja od początku jest pomysłem chybionym, ze względu na rozmiar i ustawność. Gracze z levelem powyżej 56 już pozbywają się Rezydencji za bezcen. I nie skusi ich nawet możliwość upowania do 1k populacji, bo z gry można zdobyć lepsze budynki.
Wspaniała Rezydencja m/w do 50 lvl gracza odgrywa jakąś tam pozytywną rolę - później należy ją szybko sprzedać, bo jej cena będzie stale lawinowo spadać w miarę rosnącego przeciętnego poziomu gracza.
no chyba gry pomyliłem dam wam 20k fasol i kupcie mi coś lepszego +100
morgorothor
12.10.2016, 19:59
Koszt podniesienia jest oczywiście kwestia dyskusyjną, wg. mnie propozycje na ang. serwerze są...rozsądniejsze.
Dając możliwość podniesienia wspaniałej w jakimś sensie podnosimy jej wartość (czytaj: postawienie wspaniałej ma sens)
Wg mnie budynek wymagający "specjalnego traktowania" (ustawienia) powinien dawać coś więcej i nawet jeśli będzie to 1k populacji to lodowa i tak nie straci (z uwagi na możliwość upchnięcia).
A to, że BB dało ciała (wersja ocenzurowana) z "lodową" to inna sprawa.
ktoś wie czy na serwerze angielskim ten pomysł przeszedł ? Jeżeli tak to kiedy zostanie wprowadzony
BB_Penelopa
13.10.2016, 12:41
ktoś wie czy na serwerze angielskim ten pomysł przeszedł ? Jeżeli tak to kiedy zostanie wprowadzony
Witam!
Wprowadzenie sugestii do gry zajmuję zwykle trochę czasu.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
kinia19910
06.12.2016, 13:18
Ja też jestem "ZA" :)
Czy to było już przekazywane do DevTeamu?
BB_Penelopa
06.12.2016, 14:55
Witam!
Głosy są bardzo zróżnicowane, dlatego zapraszam do dalszej dyskusji.
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
To dodatkowo rozszerzyć opcję o lodowe posiadłości i także dać łodygi, ponieważ bajkowe nic nie robią.
Oprócz tego dodałbym zaprawę. Łodygi + zaprawa.
Witam!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Głosy są zróżnicowane, bo dałem za dużo opcji do wyboru, ale zdecydowana większość jest za, a różnice zdań dotyczą głównie kosztów i materiału.
morgorothor
06.12.2016, 17:32
To dodatkowo rozszerzyć opcję o lodowe posiadłości i także dać łodygi, ponieważ bajkowe nic nie robią.
Oprócz tego dodałbym zaprawę. Łodygi + zaprawa.
1. lodowe posiadłości - nie - budynek zdobyczny i niech tak zostanie
2. łodygi / fasole wsio ryba.
1. lodowe posiadłości - nie - budynek zdobyczny i niech tak zostanie
2. łodygi / fasole wsio ryba.
tylko że to ma być opcja luksusowa, a nie dla biedaka który kisi fasole ... zaprawa i lodowe to muss a mordobiedakom mówimy sioo
morgorothor
06.12.2016, 18:19
tylko że to ma być opcja luksusowa, a nie dla biedaka który kisi fasole ... zaprawa i lodowe to muss a mordobiedakom mówimy sioo
Zaprawa OK, może być i granit i ryby.
Podnoszenie budynków z przygód - nie (poza tym czemu tylko lodowa? a wieża, kościół, pałac itd?)
PS. TSO nie rozróżnia na "biednych" / "bogatych" każdy ma prawo grać jak mu się podoba.
Misiorww
07.12.2016, 18:10
może niech stworzą konta premium z abonamentem miesięcznym gdzie bez premii pograsz max 2h na dobe ;p
kinia19910
08.01.2017, 20:45
podbijam ;)
Witam!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Głosów na "TAK" jest zdecydowana większość, oraz powyżej 40 a nawet 100.
Również głosuję na tak, i mam nadzieję, że pomysł ze względu na liczbę głosów zostanie bez dużej zwłoki przekazany dalej :)
kinia19910
29.01.2017, 23:29
Ruszy się coś w tej sprawie?
BB_Penelopa
03.02.2017, 19:01
Witam!
Pomysł został przekazany!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Adamynas
04.02.2017, 11:41
Kurka a już przeczytałem ze pomysł został wprowadzony, idę se oko przemyć bo mnie tu mydlą za ostro...
W tym problem, że nie można.
Możliwe sposoby wydania fasoli to:
- wspaniała rezydencja dla mniejszych graczy,
- zupa z fasoli,
- proch piaskuna,
- dodruk manuskryptów.
Z czego to pierwsze też ma ograniczoną pojemność, ale dość dużą, więc wymieniłem jednak.
Fasola to odpad.