Zobacz pełną wersję : Gra Generał na dropy
Cerber108
15.04.2014, 21:58
Miałem już wątek o takim genku, no ale zapomniałem ankietę dodać. Tak jak tam napisane: generał ten byłby do lootów lub dosyłek dodatkowego wojska jak się coś zwali przypadkiem. Pojemność 50 lub 100 jednostek, czas dojścia 5 lub 7,5 minuty. Byłoby do niego dodane drzewko umiejętności, ale takie małe np. na kilka jednostek więcej albo 1 minutę szybciej dochodzi. Koszt 250 klejnotów. Limit 2 albo 3.
Coś chyba nie do końca to przemyślałeś albo bardzo szybko myślałeś... Masz do wyboru tylu gienków, że można nimi choinki dekorować. No chyba, ze ten jest potrzebny na czubek zamiast gwiazdy :)
Duszysko40
16.04.2014, 02:26
nom 27general z autoramentu 8-9 roznych pojemnosci, specjalnosci to widac mało..
Shadow_mk
16.04.2014, 07:59
zrobcie premie typu katapulta/mikstura o sile ataku 5-10 koni ktora bedzie kosztowac pare fasolek/ lodyg czy innych surowcow ktora mozna uzyc tylko 1 raz na przygodzie i wtedy bedzie komfort bo nie trzeba wysylac gienkow a robiacy przygode moze zaprosic na sam koniec po blokach itp .. zeby nie blokowac innych pelen komfort ;)
ps albo wogole anulowac wymog zeby do zaliczenia dropa bylo wymagane ubicie co najmniej jednej jednostki ... tylko jesli wymogi ukonczenia przygody sa spelnione i zostanie ona ukonczona przez zakoncz (wypelnienie wszystkich zadan) i byl przyjety zapek to zaproszeni dostaja drop pomimo braku ataku
ps albo wogole anulowac wymog zeby do zaliczenia dropa bylo wymagane ubicie co najmniej jednej jednostki ... tylko jesli wymogi ukonczenia przygody sa spelnione i zostanie ona ukonczona przez zakoncz (wypelnienie wszystkich zadan) i byl przyjety zapek to zaproszeni dostaja drop pomimo braku ataku
To bylaby jeszcze wieksza patologia niz obecnie, bo nie dosc ze nagroda otrzymywana za przygode bylaby kompletnie nieadekwatna do wkladu w jej wykonanie, to jeszcze wkladu mogloby w ogole nie byc.
Rownie dobrze moznaby rozdawac nagrody za zadania dzienne za sam fakt ich posiadania (bez robienia).
Shadow_mk
16.04.2014, 09:27
przeciez jak ktos che robic na spolke przygode to zrobi a jak chesz zeby drop byl adekwatny do wkladu to rob kooperacyjne
w tym temacie chodzi tylko o sprzedawanie/odbieranie znajomemu dropa ...
No i wlasnie chodzi o to, ze sprzedawanie czy odbieranie dropa to jest patologia ktora nigdy nie powinna miec miejsca gdyby gra byla poprawnie zaprojektowana, co jakis czas pojawiaja sie pomysly jak to naprawic zamiast usprawniac cos co nie ma sensu.
Problem jest taki, że nie ma synergii w przygodach. Poza drobiazgami, jak możliwość równoległego przeprowadzenia niektórych ataków albo mniejsza liczba wymaganych rezydencji, co nadal nie uzasadnia trudności związanych z synchronizowaniem się, blokowaniem slota czy generałów.
A jedno z możliwych rozwiązań to umożliwienie wspólnych ataków (i idące za tym wzmocnienie obozów, żeby nie było za łatwo).
Pewnie trzeba by było grzebnąć głębiej w systemie walki, ale powinno wyjść ciekawie.
RobertBrave
03.10.2015, 21:41
Witam
Chciałbym zaproponować nowego NAJSZYBSZEGO generała. Jego parametry to na przykład:
- zabiera 50 żołnierzy (lub mniej)
- długo odzyskuje siły po ataku (np 5 godzin)
- ma mało hp (np 1)
- ma mało ataku (np 10)
- inicjatywa zwykła
- PODRÓŻUJE TYLKO 3 MINUTY MIEDZY STREFAMI
Zadanie takiego generała to dosłanie armii kiedy jej nieoczekiwanie zabrakło. Ale pewnie znajdzie i inne zastosowania :)
Zachęcam do głosowania!
Jestem za, ale parametr 50 to za mało, przynajmniej 100.
Rosadamascena
03.10.2015, 21:51
podobne pomysły już były poruszane, niestety bez wielkiego odzewu...
Coś podobnego :) (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35522-Sprytny-Ma%C5%82y-Kwatermistrz)
Tornados
04.10.2015, 00:23
Niech przerobia drakule na takiego generala i bedzie warty ceny....
misiasia
04.10.2015, 09:23
pomysły na generała do lotów już były
@RobertBrave
Bardzo dobry i oryginalny pomysł ale jak Tornio zauważył, można ten pomysł ulepszyć, poprzez wprowadzenie szybkości poruszania do generała, który istnieje, lub zostanie wprowadzony niebawem. Przykładowo łącząc te dwa pomysły, że Dracula mógłby poruszać się 5 min na przygodę, dodatkowo na przygodzie poruszałby się 33% szybciej od innych (taka dodatkowa umiejętność jego). Co do pojemności można zostawić tak jak jest lub inną dać, przecież i tak każdy używałby go przy wymianie dropów lub po prostu zamiast premii. Dodatkowo zwiększyłbym jego wartość za dynie o jakieś 900 jeszcze, albo tak przynajmniej aby kosztował z 3,3k dyń.
Może pomyśl nad zmianą i wrzuceniu to jako nowego pomysłu.
Orzech-ndk
06.10.2015, 18:33
jak dla mnie kwatermistrz jest wystarczajacy do dosyłania armii..
natomiast posyłania 3x szybszego gienka na drop to juz inna kwestia, zreszta juz dawno upadła:)
Androm3da
06.10.2015, 23:18
Brawo za pomysł, gienek z 1 hp ? spadnie mu kasztan na głowę i po nim :P
MOD_Zeus4
07.10.2015, 08:17
Potknie się o własne nogi i zemrze :P
Rosadamascena
07.10.2015, 11:09
Takie chuchro to przecież nie dotrze na przygodę bo po drodze padnie z wycieńczenia :p
maniemar
07.10.2015, 12:27
lepiej zrobić generał na blok, za długo się czeka 30 min...
Tornados
07.10.2015, 12:42
lepiej zrobić generał na blok, za długo się czeka 30 min...
W teorii to juz masz gienka do blokow na ktorego czekasz 15 minut;p
maniemar
07.10.2015, 13:37
:cool:^^:confused:
Rosadamascena
07.10.2015, 18:40
W teorii to juz masz gienka do blokow na ktorego czekasz 15 minut;p
Szkoda tylko, że jest jeden + drugi za klejki. A bloki czasem potrójne... :) I że ten "gienek do bloków" nie zawsze się nadaje do blokowania :P
Tornados
07.10.2015, 18:43
Szkoda tylko, że jest jeden + drugi za klejki. A bloki czasem potrójne... :) I że ten "gienek do bloków" nie zawsze się nadaje do blokowania :P
Temu napisalem ze w teorii :D
Ale spokojnie na wielkanoc pewnie kolejnego bedzie mozna kupic :D
Potknie się o własne nogi i zemrze :P
To już mi się kiedyś zdarzyło. dokładniej mma.. Gienek szedł z miejsca lądowania do władka i po drodze zaginął w akcji.. mógł zostać napadnięty.. nie wiem. w każdym razie odzyskiwał się 2h..
The_BEAST_r10
11.11.2015, 23:24
Witam Wszystkich :)
Tak sobie pomyślałem że może by dało radę stworzyć gienka specjalnie na DROP.
Generał "DROP" bo tak go sobie nazwałem miałby tylko jeden cel. Wiadomo że to my gracze wymyśliliśmy sobie sprzedawanie dropów, bo twórcy nigdy się do tego nie przyznali i jest to tylko i wyłącznie nasz twór, ale skoro już od wielu lat zagościło w grze to czemu by nie zrobić czegoś w tym kierunku :)
Moja propozycja jest taka, kiedy by powstał to już od Twórców zależy i czy w ogóle , ale do rzeczy.
Generał "DROP" - 2 minuty podróż na przygodę, ilość 50szt wojska, powrót 30min
Uzasadnienie moje to:
- dla osób pracujących, czyli wstaje rano i mam zadanie na przygodę do zrobienia, patrzę na handel i kupuję dropa, szybko się na niego przemieszczam, atakuję. Robię sobie kanapki do pracy, kończę zadanie, powrót nie ma sensu bo już mnie nie ma :)
- osoby "no life" też takiego generała nie użyją zbyt często, jedynie do szybkiej podróży na drop. Powrót 30min wyrówna czas szybkiego generała 2x, więc nie ma mowy o przyspieszeniu gry :)
- dając go do sklepu, też Twórcy będą mieli z niego zysk, bo będzie dostępny i będzie kusiło posiadanie kolejnego :)
Teraz na koniec proszę Was o opinie, co o takim generale sądzicie, podsumowując w skrócie:
Generał "DROP" - Przemieszcza się na przygodę 2 minuty, wraca 30 minut, może zabrać 50 szt wojska.
Zapraszam do podzielenia się swoim zdaniem :)
The_BEAST_r10
11.11.2015, 23:34
Proszę o pomoc, nie wiem jak dodać ankietę :(
Rosadamascena
11.11.2015, 23:40
Proszę o pomoc, nie wiem jak dodać ankietę :(
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/22953-Poradnik-Jak-doda%C4%87-ankiet%C4%99
Tutaj masz ładnie opisane krok po kroku :)
The_BEAST_r10
11.11.2015, 23:45
Sukces, ankieta dodana :)
Dziękuję Rosadamescena :)
Misiorww
12.11.2015, 09:14
jak najbardziej ZA
Chyba nie myslicie powaznie, ze BB zacznie dodawac do gry rzeczy wspomagajace cos, co jest dosc oczywistym exploitem ?
Chyba nie myslicie powaznie, ze BB zacznie dodawac do gry rzeczy wspomagajace cos, co jest dosc oczywistym exploitem ?
A: Nie! Nie bedziemy wspierac tych idiotycznych dropow!!
B: 4500 klejnotow za sztuke?...
A: Dev team zdazy do grudnia??
:P
PS. Za, to jasne ;)
Rosadamascena
12.11.2015, 12:35
Ranhea sugerujesz by dali go na gwiazdkę? ;) To raczej nie przejdzie ale żeby tak zdążyli do lutego byłoby miło - np na walentynki mogliby wprowadzić, jakby miał mieć jakiś akcent związany z okazją to niech będzie garnizon z różowego pluszu w czerwone serca :p
Jeszcze bym dodał aby chodził szybciej po mapce
Tornados
12.11.2015, 12:42
:P
PS. Za, to jasne ;)
Trzeba dodac:
B: Którego roku???
Rosadamascena
12.11.2015, 12:44
Trzeba dodac:
B: Którego roku???
Stawiam na 2020 :D Ale jakby się spięli do połowy 2016 to się nie obrażę, może bym nawet kupiła klejki ;)
ech, trolle :P Mi chodzilo tylko o to, ze pieniadz rzadzi swiatem i moze nawet wygrac z "niechecia do wspierania dropow w przygodach" ;)
Bo na dropowca to sporo osob by sie skusilo, mysle.
Tornados
12.11.2015, 13:01
ech, trolle :P Mi chodzilo tylko o to, ze pieniadz rzadzi swiatem i moze nawet wygrac z "niechecia do wspierania dropow w przygodach" ;)
Bo na dropowca to sporo osob by sie skusilo, mysle.
Sporo tak ale i sporo nie :D
Tylko ci by kupili ktorzy chca jak najszybciej sie nudzic a potem marudzic :D
Sporo tak ale i sporo nie :D
Ale z nich jest jednak kasa.
Nie tylko. Jesli duuuzo gadzecia... eee kolekcjonerow ;)
Poza tym, mocno by to usprawnilo brania/dawanie lootow ("Loot w DMK sprzedam, tylko Dropiarz" ;))
Ale z nich jest jednak kasa.
I zazalenia=praca dla suportu ;)
I już widzę te ofki na handlu, sprzedam loot, tylko najszybszy generał -.-
wrzucisz premie masz to samo
gratki za pomysł
Tornados
12.11.2015, 15:12
Premie znaczy sie strzalki i skrytki?
Przeciez niedlugo malo kto to bedzie mial :D
A do 75 daleka droge jeszcze maja gracze z czolowki
2/5 minut i 100 wojska, moje marzenie....
Orzech-ndk
12.11.2015, 16:23
fajny pomysł jestem za.. Ale niestety wydaje sie mało realny do wprowadzenia..
von_Flaschke
12.11.2015, 17:29
Author=sparkz
a bloki to nie były na początku? a stały się ważnym elementem gry.
jest na testowym pomysł dodania "awaryjnego" kwatermistrza jako jednej z nagród "gwiazdkowego" eventu - niech się komuś blok posypie w sytuacji, gdy dropy wymienione/sprzedane - to też wspomaga exploit?
jestem za dodaniem takiego generała, tylko niech wraca godzinę, jakaś cena pośpiechu musi być;p
a bloki to nie były na początku? a stały się ważnym elementem gry.
jest na testowym pomysł dodania "awaryjnego" kwatermistrza jako jednej z nagród "gwiazdkowego" eventu - niech się komuś blok posypie w sytuacji, gdy dropy wymienione/sprzedane - to też wspomaga exploit?
Tak, bloki to jest dosc ewidentny exploit.
Roznice pomiedzy tym a tym czego dotyczy temat sa dwie :
1. BB oficjalnie przelknelo temat blokow, do tematu systemu dropow sie nie ustosunkowalo.
2. Skala - uzywanie blokow zmniejsza odrobine straty w pewnych miejscach przygody, jesli chodzi o dropy natomiast dostajesz pelny pakiet nagrod za zerowy wklad w przygode.
Nie mozna wykluczyc ze BB kiedys cos odbije i taki general powstanie, ale tak jak pisalem powyzej, nie nalezy oczekiwac ze BB od tak przychyli sie do propozycji lepszego wykorzystywania exploitow ;p To raczej precedens niz cos co mozna a priori zalozyc.
Jestem za, ale wracać powinien z 2h, a nie 30 min, można by było go wykorzystać do przenoszenia.
Shadow_mk
17.11.2015, 18:53
a nie lepiej jakas mini strzalka za 10 sc zabijajaca jedna jednostke (nie mniej nie wiecej) z hp nie wiekszym niz 200 ?
robin_waw
02.02.2016, 22:57
Generał Ninja:
statystyki takie jak MSW
może zabrać ze sobą maksymalnie 5 jednostek wojska
czas podróży na przygodę i z powrotem taki jak kwatermistrz mikołaj
kolejna odmiana tego samego :/ może od razu wyrzucić strzałki i skrytobójce ?
robin_waw
02.02.2016, 23:10
Generał Ninja:
statystyki takie jak MSW
może zabrać ze sobą maksymalnie 5 jednostek wojska
czas podróży na przygodę i z powrotem taki jak kwatermistrz mikołaj
Nie koniecznie, bo w przygodach czasem puszczasz MSW z 1R na pierwszą falę ataku.
A premie nie tylko są używane do dropów ?
jak dla mnie drop powinien być adekwatny do poniesionych strat w przygodzie skończył by się ten cyrk :)
jak dla mnie drop powinien być adekwatny do poniesionych strat w przygodzie skończył by się ten cyrk :)
dokladnie, nalezaloby zaczac od naprawienia durnego systemu zamiast wynajdywac kolejne sposoby exploitowania go.
Hmmm policzmy trochę: podróż takiego gienia tam i z powrotem to ok 95 min (na zwinięcie obozu trzeba trochę dodać) w tym czasie jakikolwiek szybki ma szansę zgarnąć prawie 3 dropy przy dobrych wiatrach. Jak dla mnie pomysł chybiony o "kilometr od celu".
BB_Penelopa
03.02.2016, 14:00
Witam.
Generał Ninja. Super nazwa. :) A co na to inni gracze? Zapraszam do głosowania!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
nabuchodonozor1
03.02.2016, 15:16
Generał Ninja. Super nazwa. :)
Chyba raczej powinien się nazywać Kamikaze bo to lepiej oddaje nature jego użycia: do samobójczych ataków zmiękczających przeciwnika.
Jak już słusznie zauwazono to takie strzałki/skrytobójca tyle że wielokrotnego użytku.
Skoro to samobójca to najistotniejszym jego parametrem będzie recovery. Jeśli będzie taki jak nietawernianych generałów czyli 2h to powiedzmy ze będzie to ciekawy dodatek jesli ktos sie nie spieszy.
Na skrócenie recovery raczej nie licze, wydłuzenie tego czasu uczyni generała w praktyce bezuzytecznym.
Czas podrózy z/na przygode ma mniejsze znaczenie ale kompletnie nie rozumiem czemu wzorem ma byc akurat kwatermistrz mikołaj? Co nam daje koles jadący na wyspe w 2 minuty jesli wiezie tylko 5 ludzi ze sobą? Wydłuzony powrót to tylko wada więc tym bardziej nie widze powodu zeby sie o to prosić
Czas podrózy z/na przygode ma mniejsze znaczenie ale kompletnie nie rozumiem czemu wzorem ma byc akurat kwatermistrz mikołaj? Co nam daje koles jadący na wyspe w 2 minuty jesli wiezie tylko 5 ludzi ze sobą? Wydłuzony powrót to tylko wada więc tym bardziej nie widze powodu zeby sie o to prosić
chodzi o drop z przygody wiadomo że lepiej jak generał by szedł na przygodę 2 min niż 15, dodatkowo mógłby chodzi po mapie jak marszałkowie z ekspedycji
Na skrócenie recovery raczej nie licze, wydłuzenie tego czasu uczyni generała w praktyce bezuzytecznym.
recovery jest bez znaczenia bo a) licznik sie i tak resetuje przy zakonczeniu przygody, b) jesli juz na sile zakladac ze taki general kiedykolwiek powstanie to raczej rzadko bedzie wisiec na przygodzie wiecej niz 2 godziny, predzej przygoda sie skonczy krotko po jego ataku i c) i tak jest bezuzyteczny do czegokolwiek innego wiec nie bedzie go brakowac np do atakow w Twojej przygodzie.
nabuchodonozor1
03.02.2016, 17:33
recovery jest bez znaczenia
Owszem ma. Skoro ma miec "statystyki jak MSW" to bedzie mial 450-500 w pierwszym ataku. Jesli mial by bardzo krotkie recovery (pofantazjujmy - 2 minuty) to mozna by nim spamowac obozy do skutku.
Tyle, ze "statystyki MSW" oznaczaja standardowe 2h wiec sam sobie odpowiedzialem;)
Piotru70
04.02.2016, 01:20
Ten genreał będzie sensowny do czasu zniesienia limitu na zakup strzał i skrytków. No w sumie nawet gdyby limit podnieśli do 5 strzał dziennie to sens tego gienka staje się bezsensowny. NO chyba że na przygodę miałby lecieć w 15 sekund a po mapie łazić jak w ekspedycjach.
Co do powrotu z przygody... no sory ale trzeba by było mieć z 10 takich gienków.
Misiorww
04.02.2016, 09:31
jeżeli będzie miał statystyki mma, to kolejny gienek byłby do ataku jednostek pierwszego ataku :)
a na wielkanoc piąty mma będzie, więc raczej ten nie potrzebny
misiasia
04.02.2016, 10:03
niemal identyczny wątek był TUTAJ (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35139-Nowy-genera%C5%82-na-looty-lub-dosy%C5%82ki).
Dlaczego tak ciężko jest podbić stary wątek, zamiast tworzyć klony i w kółko wypisywać to samo?
Adamynas
04.02.2016, 10:38
Coś w czasie nieistniejących przerw technicznych trzeba robić :D
Shadow_mk
04.02.2016, 11:15
to juz lepiej dajcie strzalke ninja zabija 1 jednostke z hp nie wiekszym niz 501 hp koszt z 5-10 sc bez limitu w kupieniu - limit mozna uzyc 1 raz w przygodzie
Adamynas
04.02.2016, 11:33
a może tak niech dadzą "granat bbzbuk": zabija wszystkich w okolicy 10m a reszcie się odechciewa :)
Piotru70
04.02.2016, 13:03
niemal identyczny wątek był TUTAJ (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35139-Nowy-genera%C5%82-na-looty-lub-dosy%C5%82ki).
Dlaczego tak ciężko jest podbić stary wątek, zamiast tworzyć klony i w kółko wypisywać to samo?
Może od niechcenia? Z resztą niema wymogu. Wystarczy że jedna rzecz będzie inna i pomysł juz regulaminowo ma prawo być osobnym wątkiem. Wystarczy jedna sekunda różnicy. I to już nie jest klon...
kinia19910
24.02.2016, 04:19
Może od niechcenia? Z resztą niema wymogu. Wystarczy że jedna rzecz będzie inna i pomysł juz regulaminowo ma prawo być osobnym wątkiem. Wystarczy jedna sekunda różnicy. I to już nie jest klon...
Zaraz napiszesz że 20 wątków o menu gwiazdy to też nie były duble :D
Uwielbiam myślenie typu " skoro BB nie reaguje na mój pomysł, stwórzmy X watków na ten sam temat, może zauważą ... " :D :D :D
Ale jak widać graczom się nie chce szukać tematów , a moderacji wyłapywać dubli :)
Wracając do tematu jestem na nie :)
Piotru70
24.02.2016, 11:11
Zaraz napiszesz że 20 wątków o menu gwiazdy to też nie były duble :D
Uwielbiam myślenie typu " skoro BB nie reaguje na mój pomysł, stwórzmy X watków na ten sam temat, może zauważą ... " :D :D :D
Ale jak widać graczom się nie chce szukać tematów , a moderacji wyłapywać dubli :)
Wracając do tematu jestem na nie :)
No to skoro się nie chce ani tym ani tym to po co marudzisz?
browar69
24.02.2016, 12:32
BB nie popiera sprzedaży dropów drugi/trzeci slot miał służyć wspólnemu wykonywaniu przygód, ja popieram stanowisko BB. Od generała na dropy wolałbym możliwość odebrania trzech dropów.
To chyba powinno być oczywiste, jeśli ktoś nie jest w stanie wykonać sam przygody lub chce się podzielić nagrodą ze znajomym zaprasza tą osobę i drop dzieli się na pół. Jeśli nie chcę biorę całą nagrodę sam. Obecnie jest dokładnie tak samo, tylko w celu odbrania całego dropa samemu BB zmusza nas do wykonania szeregu zbędnych czynności jak szukanie osoby na wymianę lub sprzedaży dropa więc to samo BB jest winne źle zaprogramowanemu systemowi zmniejszającemu intuicyjność i obniżającemu grywalność.
EX_Persefona
05.03.2016, 10:45
Witam.
Ponieważ istniało kilka podobnych tematów, wątki zostały połączone.
Zachęcam do głosowania!
Pozdrawiam,
MOD_Persefona