PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Kantor - wymiana klejnotów.

TaliMaur
24.01.2016, 11:42
Witam
Proponuje wprowadzić wymianę surowce -> klejnoty i klejnoty -> surowce w kantorze.
Tłumaczenie że to będzie nie opłacalne dla twórców jest bezzasadne, co więcej jak wskazują statystyki innych gier np (Tibia, czy WoW które takie rozwiązania wprowadziły) dowiodły iż twórcy zauważyli wzrost przychodów z tych gier.
Proponuje się zastanowić nad tym rozwiązaniem

RedJul
24.01.2016, 13:15
Pomysł dobry tyle że spóźniony.

browar69
24.01.2016, 19:02
Lepiej późno niż wcale, jak najbardziej za.

TaliMaur
24.01.2016, 21:58
fajnie było by, gdyby osoby na NIE w ankiecie uzasadniły czemu są na nie bo nie do końca rozumiem :)

Suneater
24.01.2016, 22:18
Brakuje mi opcji: "Nie mam zdania" lub "Jest mi to obojętne".

Premium można było handlować kiedyś, a później BB wycofało się z tego pomysłu, tak więc nie liczę na handel Klejnotami.

Rosadamascena
24.01.2016, 22:33
Wątpię aby przeszło. Zbyt duże udogodnienie dla multi - 32 lvl wbija się obecnie nawet w 3 dni. Czyli przykładowo: robię sobie 3-4 dodatkowe konta, poświęcam na nie (w pesymistycznej wersji) tydzień i mam na każdym gotowe 1750 klejków do przelania. Nawet nie za 1 rybkę by nie było to podejrzane. Za taką ilość kleju i możliwość szybkiego postawienia kopki klejnotów i/lub kupna czegoś z limitowanych produktów nawet wyzerowanie magazynów z milionów ryb czy desek igła to pikuś.

Nie twierdzę, że wszyscy tak zrobimy. Ale pytanie ilu cwanych faktycznie postapi w ten sposób. W każdym razie, z perspektywy BB odblokowanie handlu klejnotami niekoniecznie się opłaci. Teraz niecierpliwy chcąc coś od kupca musi wykonać przelew albo wysłać smsa, po zmianie wystarczyłoby zabrać żonie/dziecku/teściowi lapka, zacisnąć zęby na parę dni i klejki gotowe do przelania...

RedJul
25.01.2016, 00:08
Pisząc "za późno" miałem na myśli to, że oprócz handlu klejnotami powinno się zrobić jeszcze jedną rzecz.
Skończyć z darmowymi klejnotami ze strony BB (logowanie, poziomy).
Klejnoty tylko i wyłącznie za żywą gotówkę.
Ale na to to już na pewno nikt nie pójdzie, od tego trzeba było zacząć.

Rosadamascena
25.01.2016, 03:03
Pisząc "za późno" miałem na myśli to, że oprócz handlu klejnotami powinno się zrobić jeszcze jedną rzecz.

To dałoby się rozwiązać, z resztą już chyba kiedyś pisałam. Klejnoty za zadania, logowanie itp mogą zostać, trzeba by tylko wprowadzić podział na "związane" - z gry i "niezwiązane" - za kasę. Za klejki niezwiązane masz wszystko co chcesz, to nimi można handlować, za nie kupić upominek przyjacielowi, konto premium czy surowce eventowe. Za klejnoty związane można kończyć ZG, przyspieszać budowę i robić zakupy dla siebie we wszystkich zakładkach poza premium i eventową.
Oczywiście, w tym momencie podniósłby się krzyk osób, które ciułają klejki z logowań na zakup premki. Powiem tylko tyle, sama nie wkładam kasy w grę więc też bym cierpiała na tym. Klejnoty na premkę szło by zdobyć z handlu. W przypadku wprowadzenia takiej opcji BB musiałoby jednak mocniej ingerować w rynek. Chodzi mi o cenę minimalną w klejnotach. Żeby nie było sytuacji, gry opycham w kantorze opactwo urwane z eventu za 100 klejnotów, które u kupca kosztuje 2,5k niebieskich. Jedynie kwestia kopalni klejnotów budzi moje wątpliwości, nie mam pomysłu jak to rozwiązać by było uczciwie :)

Hor4cy
25.01.2016, 03:19

Jak rozmawialem przez lata z różnymi osobami i zarówno ja jak i wiele osób gra w tą grę między innymi dlatego, ze jest tutaj bardziej i lepiej uzasadnione "darmowa gra".
prawie wszystkie gry które sie reklamuja jako "darmowe" maja ceche, ze jak nie zapłacisz to wielu rzeczy nie zdobedziesz, wiec tak na prawde sa to wersje DEMO, bo masz ograniczenia a nie darmowa gre. chcesz miec gre i wszystko dostene, to płac.

a tutaj...
wszystko, bez wyjątku, mozesz mieć za darmo. bez płacenia. i to sobie doceniam. nie mam parcia ze musze miec juz. jak ktos am kase albo uwaza ze warto to płaci. a ktos kto nie chce, to kwestia czasu i gospodarności i to samo może osiągnąć. bo gra jest za darmo.

tym sposobem, grajac od prawie początku, dorobiłem się zbieraniem i ciułaniem, dwóch kopalni klejnotów i niewyczerpalnej kopalni miedzi.
bo moge. bo gra jest darmowa. bez żadnych wałków i farmienia.
i to jest to co doceniam.
w miejscu gdzie gra zacznie dzielic graczy na tych ktorzy płaca i tych co nie płacą, ja kończę z tą grą i wiem że takich osób jest więcej.
mniej ludzi, mniejsza popularność, mniejsze zainteresowanie. sami Ci co płacą nie uciągną tej gry.

handel w kantorze klejnotami -> NIE.
uzasadnienie ? jak ktos wspomniał. kombinatorów i oszustów jest wielu. farmienie i multi sie szerzy i aż słabi jego rozmiar.
więc jak ktoś wspomniał, zaraz garstka zacznie to wykorzystywać. jest dobrze.

ps. a dlaczego Ci co TAK wybrali, nie musza uzasadniac ? :P

RedJul
25.01.2016, 09:56
Jesteś bardzo aktywnym graczem, robisz dużo przygód, masz rozbudowaną wyspę, pełno surki w magazynach.
I chciałbyś sobie dokupić MSW.
Ups - 7k klejnotów. Twoje pełne magazyny, Twoje zylion zrobionych przygód, Twoja na maxa rozbudowana wyspa nie pomogą.
Albo odczekasz minimum 1/2 roku nic innego nie kupując za klejnoty albo wyłożysz realne pieniądze.
Klejnoty na handlu rozwiązały by ten problem. To jest tylko kwestia odpowiednich zabezpieczeń przed oszustami (na przykład likwidacja darmowych klejnotów).
Temat był już poruszany (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32618-Rewolucja-pa%C5%BAdziernikowa) i to nie tylko przezemnie ale BB ma inną koncepcję i nie przeszedł.
Ktoś powie że zyskali by na tym "bogaci" gracze.
Oczywiście ale ich bogactwo wzięło się albo z czasu poświęconego tej grze albo z wyłożonej kasy.
Jeśli ktoś mało gra to trudno wymagać, żeby dorównywał "bogactwem" aktywnym graczom.
Hor4cy - ta gra została by darmowa, tyle że bardziej promowała by aktywność niż aktualnie.
Pomijam to, że BB nie wprowadzi tego więc dyskusja jest z leksza jałowa.

Piotru70
25.01.2016, 12:55
W niektórych grach handel walutą premium jest eventem. I co jakiś czas wprowadzają na kilka dni taka możliwość. Nie można by było tego zastosować i tutaj? Jakiś event dwa, czy trzy razy w roku na okres 4-5 dni gdzie przez ten czas będzie można handlować klejnotami. Nawet gdyby mieli wprowadzić specjalny pakiet, coś w stylu pudełka które musisz najpierw kupić w IS, dopiero potem możesz wystawić na handel. Z Pudełka wypada powiedzmy 100 klejków a cena tego zakupu w IS wynosi powiedzmy 110.
Tylko pozostaje kwestia multi. Co i jak z tym walczyć?

Tornados
25.01.2016, 13:18
RedJul juz sobie wyobrazam jakie by potem protesty wzniesli nowi gracze ktorzy nie maja zylionow surowcow a by im brakowalo 500 klejkow po zablokowaniu zgarniania darmowych :D
Toz to by byl zestaw gwozdzi do trumny bb

Fatamorgana
25.01.2016, 13:22
Była kiedyś taka możliwość, jak dobrze pamiętam można było przekazywać klejnoty jako prezent innemu graczowi, był to gwóźdź do trumny dla BB.

Tornados
25.01.2016, 13:29
Była kiedyś taka możliwość, jak dobrze pamiętam można było przekazywać klejnoty jako prezent innemu graczowi, był to gwóźdź do trumny dla BB.

No wlasnie w tym byl problem ze odbywalo sie to jako prezent :)
Duzo osob dzieki temu oszukiwala i wycofali :)

RedJul
25.01.2016, 13:46
RedJul juz sobie wyobrazam jakie by potem protesty wzniesli nowi gracze ktorzy nie maja zylionow surowcow a by im brakowalo 500 klejkow po zablokowaniu zgarniania darmowych :D
Toz to by byl zestaw gwozdzi do trumny bb

No właśnie, podniósł by się krzyk i larum i to najważniejszy argument żeby nie wprowadzać.
To, że to dobre rozwiązanie również dla nowych graczy, którzy jeszcze mają ochotę grać ale nie mają bez wydawania pieniędzy szans na zakup mnóstwa fantów, że zmniejszyło by to parcie na multikonta (skoro by nie było darmowych klejnotów, ich przydatność mocno by zmalała), że (paradoks ale tak jest w innych grach), sprzedaż klejnotów za gotówkę by wzrosła jest już mniej istotne.
Jak napisałem w pierwszym poście - za późno.
Handel klejnotami i brak darmowego rozdawnictwa powinien być od początku.

SeptimusFlu
25.01.2016, 22:01
Jesteś bardzo aktywnym graczem, robisz dużo przygód, masz rozbudowaną wyspę, pełno surki w magazynach.
I chciałbyś sobie dokupić MSW.
Ups - 7k klejnotów. Twoje pełne magazyny, Twoje zylion zrobionych przygód, Twoja na maxa rozbudowana wyspa nie pomogą.
Albo odczekasz minimum 1/2 roku nic innego nie kupując za klejnoty albo wyłożysz realne pieniądze.
Klejnoty na handlu rozwiązały by ten problem. To jest tylko kwestia odpowiednich zabezpieczeń przed oszustami (na przykład likwidacja darmowych klejnotów).
Temat był już poruszany (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/32618-Rewolucja-pa%C5%BAdziernikowa) i to nie tylko przezemnie ale BB ma inną koncepcję i nie przeszedł.
Ktoś powie że zyskali by na tym "bogaci" gracze.
Oczywiście ale ich bogactwo wzięło się albo z czasu poświęconego tej grze albo z wyłożonej kasy.
Jeśli ktoś mało gra to trudno wymagać, żeby dorównywał "bogactwem" aktywnym graczom.
Hor4cy - ta gra została by darmowa, tyle że bardziej promowała by aktywność niż aktualnie.
Pomijam to, że BB nie wprowadzi tego więc dyskusja jest z leksza jałowa.

Można by było zrobić tak, że MSW i wszystko inne ze sklepu można kupić za klejnoty i za 100k granitu przykładowo. Kto będzie chciał mieć szybko to wyłoży kasę, będzie można też zdobyć normalnie grając. Bo takie czekanie na 100 klejek co tydzień to już nie jest gra.

Piotru70
26.01.2016, 01:04
Można by było zrobić tak, że MSW i wszystko inne ze sklepu można kupić za klejnoty i za 100k granitu przykładowo. Kto będzie chciał mieć szybko to wyłoży kasę, będzie można też zdobyć normalnie grając. Bo takie czekanie na 100 klejek co tydzień to już nie jest gra.

Co to jest 100k granitu... Bez sensu...

SeptimusFlu
26.01.2016, 01:08
Napisałem, że przykładowo

BB_Penelopa
26.01.2016, 12:40
Witam.

Ciekawy pomysł. A co na to inni Gracze?

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Piotru70
26.01.2016, 13:35
Napisałem, że przykładowo

Pisząc bez sensu miałem raczej na myśli pomysł z kupnem MSW za surowce zamiast za klejki. ;D
Po to macie cotygodniowy bonus za logowanie abyście sobie uzbierali.

RedJul
26.01.2016, 13:48
(...)

To zdanie świetnie puentuje i Twoje zdanie w tym temacie i w wielu innych.
Absolutna większość graczy by napisała:
"Po to mamy cotygodniowy bonus za logowanie abyśmy sobie uzbierali"
Ci "lepsi" napiszą "macie" i "abyście".

Czlowiek_Lasu
26.01.2016, 13:52
Popieram pomysł. Po podniesieniu maksymalnego poziomu nie ma gwiezdnych monet i zebranie klejnotów na odblokowanie jednej nowej wyspy zajmie ok. 8 miesięcy. Trochę za dużo.

Tornados
26.01.2016, 14:05
Popieram pomysł. Po podniesieniu maksymalnego poziomu nie ma gwiezdnych monet i zebranie klejnotów na odblokowanie jednej nowej wyspy zajmie ok. 8 miesięcy. Trochę za dużo.

Sa gwiezdne ale w znacznie mniejszej ilosci :( Ja mialem zapas 11k i zostalo mi jakies 9,5k jeszcze a kupuje co tydzien 100 kleju

Piotru70
27.01.2016, 00:30
To zdanie świetnie puentuje i Twoje zdanie w tym temacie i w wielu innych.
Absolutna większość graczy by napisała:
"Po to mamy cotygodniowy bonus za logowanie abyśmy sobie uzbierali"
Ci "lepsi" napiszą "macie" i "abyście".

Bez sensu... pisałem macie bo ja już uzbierałem i kupiłem... Zejdź na ziemie a nie bujasz w chmurach...
Dodam jeszcze ze zauważyłem pewną zależność. Opierając się głównie w ostatnich dwóch tematach w jakich się wypowiadam, w tym i w temacie gdzie omawiałem nową cenę klejek za ZG. Zauważyłem że osoby które zadań gildii nie kończą przy użyciu klejek mają tak naprawdę w dupie to że dla mnie to jest ździerstwo... i piszą jakieś bzdury abym był optymistą i trele morele... Ale jak jak pojawia się temat aby coś można było kupić omijając walutę premium, to od razu wszyscy startują ze jest spoko pomysł i żeby to wprowadzić. Przecież wasz tok rozumowania jest tak absurdalny że nie zdziwiłbym się gdyby MOD brał popcorn aby podziwiać ten spektakl kabareciarzy. Ja uzbierałem na MSW, inni coś mają z tym problem, ja mam problem z ZG. No ale wasz problem jest ważniejszy, bo każdy by chciał ale nie każdy jest OPTYMISTĄ tylko jak widać zniecierpliwionym kolekcjonerem dla którego nie mieć wszystkiego w tej grze to jak nie mieć nic...

RedJul
27.01.2016, 01:30
Bez sensu... pisałem macie bo ja już uzbierałem i kupiłem... Zejdź na ziemie a nie bujasz w chmurach...
(...)

Dalej nie rozumiesz o co chodzi, a skoro nie rozumiesz nic dziwnego że dla Ciebie jest bez sensu.

SeptimusFlu
27.01.2016, 04:37
Pisząc bez sensu miałem raczej na myśli pomysł z kupnem MSW za surowce zamiast za klejki. ;D

Ty jesteś głupi czy jak? xd Teraz ja Ci odpowiem że o cholere pyszczysz , że masz taki duży wydatek na klejnoty za zrobienie zg, kto ma to zaplaci kto nie ma ten nie zapłaci i nie zakończy zg :D A z generalami jest o tyle problem i z innymi rzeczami ze sklepu, że nie ma szans ich zdobyc z gry tylko trzeba płacić lub czekać. Ale co ma z grą wspolnego, że trzeba czekać żeby grać i zdobyć msw a nie grać i zdobyć dzieki temu msw. Jasne można msw zdobyc z eventu wielkanocnego ale co ? Ktos zacznie w wielkanoc lub po wielkanocy i nie ma siły żeby uzbierał pisanki na msw, i musi czekać ROK albo zaplacić, albo czekać ileś tam czasu żeby uzbierał klejnoty. To jest bez sensu, (żeby nie było - ja mam 2 msw patrze tylko z perspresktywy normalnego gracza ktory wchodzi do gry wbije troche lvli i co widzi - nie ma opcji zeby wykonal ktorejs przygody bez tego generała patrzy na cene ahaaa musze kupic klejki albo czekac pare miesiecy zeby moc robic lepsza przygode.. super) Idź se tam chłpoie przygody usuwaj a nie pieprz głup[ot :D

nieweim
27.01.2016, 18:04
Ty jesteś głupi czy jak? xd Teraz ja Ci odpowiem że o cholere pyszczysz , że masz taki duży wydatek na klejnoty za zrobienie zg, kto ma to zaplaci kto nie ma ten nie zapłaci i nie zakończy zg :D A z generalami jest o tyle problem i z innymi rzeczami ze sklepu, że nie ma szans ich zdobyc z gry tylko trzeba płacić lub czekać. Ale co ma z grą wspolnego, że trzeba czekać żeby grać i zdobyć msw a nie grać i zdobyć dzieki temu msw. Jasne można msw zdobyc z eventu wielkanocnego ale co ? Ktos zacznie w wielkanoc lub po wielkanocy i nie ma siły żeby uzbierał pisanki na msw, i musi czekać ROK albo zaplacić, albo czekać ileś tam czasu żeby uzbierał klejnoty. To jest bez sensu, (żeby nie było - ja mam 2 msw patrze tylko z perspresktywy normalnego gracza ktory wchodzi do gry wbije troche lvli i co widzi - nie ma opcji zeby wykonal ktorejs przygody bez tego generała patrzy na cene ahaaa musze kupic klejki albo czekac pare miesiecy zeby moc robic lepsza przygode.. super) Idź se tam chłpoie przygody usuwaj a nie pieprz głup[ot :D

może ja jestem idiotą ale której przygody NIE DA SIĘ SKOŃCZYĆ BEZ msw, majora czy wetka lub pienia? może trzeba zrobić poradnik dla kumatych oparty jedynie na tawernianych? wiem ze tu grają dzieci co dobrze liczyć nie umieją no ale bez przesady symulatory są dostępne. więc nie przesadzaj że ten MSW jest niezbędny skoro ludziom się nie chce to nie zrobią gildyjnego a na łatwiznę i zgrywać twardziela każdy potrafi tylko przychodzi że coś nawala i cena lota 2x podstawowej ( tak jak było po tym drobnym retuszu jednostek na bajkowych szkoda że to jednorazowy wybryk BB :( obłowiłem się nieźle w 1 tygodniu potem było dużo poradników i się skończyło) co do nowych osób jak dostaną tą bagienną do zrobienia to faktycznie tyle trzeba tych nowych generałów że ho ho może przygodę trzeba zlikwidować ?

SeptimusFlu
27.01.2016, 20:38
Na pewno da się wykonać każdą przygode bez MSW ale z o wiele większymi stratami czyniąc te przygody nieopłacalnymi.

konkur4
27.01.2016, 21:00
To teraz przenieśmy się do czasów, kiedy msw nie było... nie było płaczu, nie było żalu, jedyne co było, to wetek, którym większość teraz gardzi... bo co? abo je msw, je major, bo w dupach się poprzewracało. Dla niektórych najlepiej by było, gdyby na starcie dawano ten pakiet wsparcia z testowego. Choć pewnie te osoby za długo się tam nagrały, bo od kiedy pamiętam, w settlersów grało się, żeby mieć, a nie miało, żeby grać.

SeptimusFlu
27.01.2016, 21:22
Kiedyś też pamietam, że wypadała broń z dropów więc wiesz. Kiedyś to było kiedyś a teraz to jest teraz i wiem, że wiele osób rezygnuje z gry bo nudzi im sie wykonywanie 2-3 przygód tych najprostszych bo innych się im nie opłaca robić :D

nieweim
27.01.2016, 21:29
jak by dostali MSW to by przestali też grać bo by im się innych przygód nie opłacało robić to zwykła wymówka za wiele przygód nie ma więc wiele więcej by nie pograli ...

Royess
04.02.2016, 10:22
Nie dla handlu klejnotami w kantorze.Gra ma bawić,uczyć a nie rozpieszczać się portfelem.Handluj,buduj,zwyciężaj. Bądź dobrym gospodarzem swojego królestwa z tego co masz o kredyt z banku nietrudno ale po co ? Dla chcącego nic trudnego kupić od razu...jak Cię stać 70 l v l ... ale dla mnie osobiście wątpliwa satysfakcja z gry... to nie Cannon Fodder! (też grałem i przeszedłem z Joolsem :))

Drugi ważny powód aby do kantoru nie wprowadzać handlu klejnotami, w tę grę grają dzieci(opłakane skutki dla rodziców ) i dla nich została stworzona .

Wiem co mówię... .

RedJul
04.02.2016, 12:44
(...)

Wiem co mówię... .

Chyba jednak nie.
To w tej chwili chcąc szybciej się rozwijać możesz wspomóc się klejnotami - ale te musisz kupić za realną gotówkę.
W przypadku handlu klejnotami też możesz wspomóc się klejnotami ale te możesz zdobyć płacąc inną walutą - poświęconym czasem.
Dziś również odbywa się taki handel, osoby najpierw kupują klejnoty, za klejnoty kupują budynki premiowe a te potem sprzedają za surowce.
Lepiej zlikwidować fikcję zakazu klejnotami i wprowadzić je normalnie. Jak napisał TaliMaur wzrośnie zakup klejnotów a rynek trochę by się rozruszał.

BB_Penelopa
12.02.2016, 16:38
Witam ponownie!

Bardzo dziękuję za oddane głosy!

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

BB_Penelopa
19.02.2016, 13:41
Witam!

Pomysł został przekazany deweloperowi.

Pozdrawiam,
BB_Penelopa

Dobrawa_old
07.10.2016, 17:49
Dzień dobry,

dostałam informację od CM, że na najbliższą przyszłości nie ma w planach wznowienia handlu klejnotami, w związku z tym temat zamykam i przenoszę do archiwum.

Pozdrawiam,
Mod Dobrawa