Zobacz pełną wersję : Bardzo duże opóźnienia
Witam
Czasem się zdarza, że loguję się na domowym PC na którym Settlersi chodzą dość dziwnie, gra po załadowaniu i wczytaniu w pewnym sensie chodzi płynni, bo da się przesuwać mapkę, otwierają się okienka, problem pojawia się gdy chce wykonać jakaś akcję typu: postawić budynek, wysłać geologa czy odkrywcę, odebrać nagrodę z poczty bo po wybraniu tej czynności nie pojawia się kolejka budowania, odkrywca 30s "oczekuje" i zapomina o poleceniu, wiadomości są odbierane ale nie znikają albo potem wracają i tak można w kółko bezskutecznie powtarzać te same czynności, czasem coś po kilku-kilkunastu minutach załapie, po relogu okazuje się, że budynki z kolejki stoją, odkrywcy wyruszyli.
Flasha reinstalowalem, sprawdzałem na Chromie, Operze, Mozilli, IE... sprzęt może nie kombajn ale ma jakieś 2gb ramu, procek z serii C2D jaki by nie był model powinien dać radę i grafika zintegrowana, sterowniki są, myślałem, że może ta grafika nie daje rady no ale gra się wczytuje i nie muli za bardzo przy przesuwaniu mapki, nie wiem w czym problem.
Jak wyglądają u Ciebie pingi do serwera gry? czy też jakiegokolwiek innego?
The_Matius
24.05.2015, 21:35
mam ten sam problem. już nawet sprawdzałem na innym kompie i instalowałem na nowo system (przy okazji - nie z tego powodu) ale nadal mam problemy że gra się "przycina" i ma zawiechy a czasami chodzi płynnie że aż miło.
Internet jest z gniazdka i przechodzi przez router, do pc idzie po kablu, ale czasem jak przyjadę ze swoim lapkiem to łączę go po wifi, na lapku z tso nie ma żadnych problemów. Nie bardzo wiem jak zmierzyć ping do konkretnego serwera gry, ale ogólnie na testach łącze ma 60ms opóźnienia.
Akurat u mnie za każdym razem jak wchodzę to tak to wygląda, niewiele po za zaliczeniem zalogowania mogę zrobić, choć dobre i to... :p
Szkoda, że nie ma wsparcia pod smartfony.
Pytanie może dziwne ale nie masz czasami internetu z Vectry?
można tak:
win+r i wpisujesz cmd
potem polecenie np. ping google.pl -t
i lecą ci pingi do tego serwera,
a żeby konkretnie do gameserwera tso to nie wiem bo nie znam ip/adersu
generalnie jak masz ciągłe pingi bez strat w granicach <100 to problemu żadnego być nie powinno, jak będzie rwać połączenie (pakiety utracone) i wysokie pingi to i komfort będzie słaby możliwe zawiechy
Jak są problemy z TSO to generalnie zgłasza sie od razu większa liczba ludzi, pojedyncze osoby raczej mają problemy u siebie z kompem/netem.
Moim skromnym zdaniem winą należy obarczyć małą ilość ramu w kompie. Mój PC biega z 2GB Ramu i na Win7 zdarzają mi się czasem czkawki mimo iż jakiś prehistoryk to on nie jest (c2d 3.0GHZ i nvidia gtx660). Ogólnie Chrome + Flash = 0 ramu. Sam Win7 (home premium potrzebuje chyba minimum 1GB (o ile nie 2)).
Internet mam z orange, powtarzam, że jak korzystam z laptopa i łączę się przez ta samą sieć to tso działa i wszystko działa normalnie, na tym pc też wszystko, może nie ekspresem ale działa dość płynnie.
Sprawdzę te pingi potem.
A 2Gb ramu to aż tak mało? To komp pod neta a nie call of duty nic po za officem i przeglądarkami na nim nie ma. I problem nie jest z poruszaniem się po mapce wyspy czy przeskakiwaniu zakładek bo te się zmieniają, tylko ich zawartość ładuje i odświeża się wieczność.
Flash zjada Ram jak oszalały, u mnie wtyczka żre 450-600 MB a mam 4GB
BB_Teromort
26.05.2015, 11:31
Możesz porównać/opisać konfiguracje obu komputerów tutaj. Możesz też dać wklejkę z pingami, jakie Ci wyszły. Ostatecznie, jeśli nie tu, to zawsze możesz napisać do Supportu.
Włożę do tego PC kolejne 2gb ramu, a jak nie pomoże to jakąś prawdziwą kartę graficzną dla próby wsadzę, bo procek to C2D E64xx jakieś 2,4GHz najlepsza rzecz w tym zestawie, jeśli nic to nie zmieni to nie mam pojęcia co jest, bo robiłem i formata, i sterowniki najnowsze, i zaktualizowane...
Skoro piszesz ze na laptopie wszystko w porządku proponuję w miarę możliwości poszukać problemu w desktopie...
U mnie na kilkuletnim Athlonie X64 2,6 GHz plus 2 GB RAM, jakaś wiekowa już karta graficzna GForce 8600 z 512 MB działa to wszystko ładnie... na netbooku owszem przycina koszmarnie ale to zwalam na grafikę właśnie. Pingi 60 ms choć nie są rewelacyjne ale powinny wystarczyć do w miarę komfortowego grania
Właśnie sprawdziłem, ping do tso to 61-63ms, na speed teście wychodzi 33ms 3mbps downloadu i 0,7uploadu. Do tego 6gb ramu nie poprawiło sytuacji ani trochę, menadżer pokazuje właściwie minimalne użycie ramu i procka... nawet to forum zaczęło mulić, zgłupiałem już :D
Poradziłem sobie. Problem był jednak ze sterownikami karty graficznej, poprzednie były zainstalowane ze strony lenovo które musiały być latami nieaktualizowane, a teraz zainstalowałem bezpośrednio od intela i wszystko gra jak należy.
MOD_Zeus4
31.05.2015, 14:41
Szakael korzystaj z opcji edycji wątku :)
Problem rozwiązany zamykam.