PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Propozycja wprowadzenia zmian w scenariuszach

Ranhea
18.05.2015, 14:36
Witam,

w ostatnich tygodniach przygladalam sie troche blizej tematowi scenariuszy (podobnie jak wiele innych osob :)).

Zgadzam sie z osobami z watku TedaMruczka (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37294-Scenariusze strona 14), ze "Osiagniecie" ma byc czyms specjalnym, przy zdobyciu czego nalezy sie zmeczyc, spocic, narobic itd.

Uwazam jednak, ze poprzeczka powinna byc ustawiona na TROCHE nizszej wysokosci niz obecnie, tak by mozna bylo sie zblizyc do zdobycia tego osiagniecia w sensownej perspektywie czasu, tzn ponizej 5-6 lat ;).

Stad trzy rozne propozycje:

1. Przynoszenie scenariuszy przez odkrywcow
Ilosc scenariuszy, przynoszonych przed odkrywcow, jest, powiedzmy sobie szczerze, zalosnie niska. Proponuje zwiekszyc prawdopodobienstwo przynoszenia ich przez odkrywcow (i nie piszcie, ze nie ma widelek procentowych, bo sa. Kropka :P)

2. Zawartosc dropu w scenariuszach
Dropy czesto zawieraja (w sumie cenne i fajne) dosypki. Dosypki nie dodaja zadnej wartosci do osiagniecia ("zdobadz 1 kk surowcow"). Proponuje dodac troche wiecej surowcow do dropow (uwaga: surowcow, nie dosypek!).
Nie do konca rozumiem, czemu dosypki nie sa wliczane do osiagniecia jako surowiec - argument, ze mozna je sprzedac mija sie z celem w swietle tego, ze surowce rowniez mozna sprzedac. Ale jesli nie mozna doliczyc dosypek do osiagniecia, uwazam zwiekszenie ilosci "zwyklych surowcow" w dropie ze scenariusza za sensowne.

3. Ilosc scenariuszy do robienia
Mamy do dyspozycji tylko cztery stale scenariusze (plus jeden eventowy), i z wiekszosci z nich drop nie jest w zaden sposob pomocny w ww osiagnieciu. Proponuje zwiekszenie ilosci scenariuszy.

I zapraszam do dyskusji i glosowania :)

Pozdrawiam,
Ranhea

PS. Ankieta jest wielokrotnego wyboru, wiec baaardzo prosze o sensowne glosowanie - wybranie glosow zarowno za jak i przeciw odnosnie tego samego zagadnienia spowoduje, ze ankieta straci swoj sens.

Tornados
18.05.2015, 14:59
Problem jest wlasnie w tym ze nie licza sie surowce z dosypek :(
Gdyby sie liczyly bylo by napewno duzo latwiej zdobyc to osiagniecie

Black_Patrick
18.05.2015, 15:07
Mi to nie przeszkadza, iz jest jak jest, gdyz to ma byc gra na lata, a nie ze ktos wbije w jeden dzien milion surowcow z scenariuszy.

kirk30
18.05.2015, 16:00
Mnie również nic nie przeszkadza w scenariuszach. Że są wymagające drogie i trudne do zdobycia? To bardzo dobrze. W końcu coś co zwraca na siebie uwagę. Jeżeli komuś tak trudno może warto zająć się czymś prostszym łatwiejszym? :-)

Ranhea
18.05.2015, 16:06
Mnie również nic nie przeszkadza w scenariuszach. Że są wymagające drogie i trudne do zdobycia? To bardzo dobrze. W końcu coś co zwraca na siebie uwagę. Jeżeli komuś tak trudno może warto zająć się czymś prostszym łatwiejszym? :-)

To nie jest kwestia, ze "trudno", ze "zbyt duze wyzwanie". Robienie jednego scenariusza (czy nawet czterech, jesli pominiemy fakt, ze reszta jest nieoplacalna pod wzgledem ilosci surowcow wchodzacych do osiagniecia) w kolko jest po prostu nudne, a nie trudne. Zwiekszenie liczby scenariuszy uatrakcyjni te czesc gry :)

Rosadamascena
18.05.2015, 18:07
Wg mnie scenariusze mogą być ale faktycznie, powinni troszeczkę ułatwić zaliczenie osiągnięć. Tak jak ktoś wyliczył, obecnie trzeba by na to ponad 10 lat - jak dla mnie trochę za dużo. Nie chciałabym zebrać kompletu w tydzień, jednak nie przesadzajmy też w drugą stronę :) Wydaje mi się, że możliwość zebrania wszystkich punktów w min 1-2, a max 4-5 lat byłaby uczciwa. Jest to czas na tyle krótki, że ludzie nie powinni się znudzić, a jednak zaliczenie osiągnięcia będzie stanowić pewien wyczyn. BB też bedzie mieć czas na wymyślenie nam i wprowadzenie kolejnego zajęcia. A już za zwiększeniem liczby istniejących scenariuszy podpisuję się rękami i nogami :D

Black_Patrick
18.05.2015, 19:57
To nie jest kwestia, ze "trudno", ze "zbyt duze wyzwanie". Robienie jednego scenariusza (czy nawet czterech, jesli pominiemy fakt, ze reszta jest nieoplacalna pod wzgledem ilosci surowcow wchodzacych do osiagniecia) w kolko jest po prostu nudne, a nie trudne. Zwiekszenie liczby scenariuszy uatrakcyjni te czesc gry :)

Jesli jest to dla Ciebie nudne to rob moze cos innego masz sporo przygod, osiagniecia, pvp (kolonie) albo najlepiej zmien gre jak widze. Wszystko wam sie nie podoba jak zauwazylem. Najpierw pretensje ze nic nie ma a jak cos jest to albo za nudne lub za trudne. Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.

Ranhea
18.05.2015, 20:34
Jesli jest to dla Ciebie nudne to rob moze cos innego masz sporo przygod, osiagniecia, pvp (kolonie) albo najlepiej zmien gre jak widze. Wszystko wam sie nie podoba jak zauwazylem. Najpierw pretensje ze nic nie ma a jak cos jest to albo za nudne lub za trudne. Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma.

Jak nie ma co sie lubi, to sie grzecznie i zgodnie z zasadami dziala w kierunku zmian na lepsze :)
Gro zmian w grze ma swoj poczatek w sugestiach graczy.

Rosadamascena
18.05.2015, 21:03

A co złego jest w dążeniu do wzbogacania gry o nowe rzeczy? Stawy rybne, multiplikatory i wiele innych to pomysły graczy, czy są złe? Gram ponad dwa lata, grałam na niedopracowanej, będącej w tracie tworzenia wersji Beta... Mam dobre porównanie i uważam, że wszystkie zmiany na lepsze, wszystko co wzbogaci codzienną rozgrywkę jest pożądane.

Polkjmn
19.05.2015, 13:52
Przydadzą się takie zmiany :D

uuu już 2 latka tu siedzę :D

misiasia
19.05.2015, 14:33
Zagłosowałam za zwiększeniem % wypadania scenariuszy z poszukiwań, bo faktycznie, jak się temu przyglądnąć, to wygląda średnio.
Od momentu wprowadzenia scenariuszy do gry (12 marca br.) przez dwa miesiące moi odkrywcy przynieśli - uwaga, uwaga- 5 scenariuszy (słownie: pięć). Czyli przy dobrym wietrze w ciągu roku przyniosą 30 scenariuszy, za 3,5 roku zaliczę osiągnięcie za 50 pkt ^^

Reszta mi nie przeszkadza. Osiągnięcia, to osiągnięcia, jak komuś zależy, to niech się postara, pokombinuje.

browar69
19.05.2015, 17:22
Jedyna zmiana w tej kwestii jaką powinni wprowadzić to zmniejszyć szansę na kopalnie złota do poziomu jak na wieżę w RB ewentualnie dodać jakieś nowe scenariusze do urozmaicenia ;)

DOMEL22000
02.06.2015, 21:09
scenarusze to tylko klikanie, kooperacyjne uatrakcyjnic prosze :)

karkadu
03.06.2015, 12:52
Skoro jest taka możliwość to jestem za, przeciw i jest to mi obojętne :)

fenixpiotr
04.06.2015, 19:43
ja zgadzam się co do przygóg kooperacyjnych -
gdyby jeszcze możnabyło podielić zadanie poiędzy uczestników - to jeden by walczył a drugi rozwiązywał zagadkę czy produkwał surowce na potrzebne rzecy, a inny jeszcze z koleii trenował wojsko - ale niestety wojskie nie można handlować...

Milady84
04.06.2015, 21:08
Mnie % ich przynoszenia specjalnie nie przeszkadza. Ale wnerwia mnie to, ze gracze z 50 lvl zostali potraktowani gorzej. Niby dlaczego mam do osiągu mieć liczone prawie 10x mniej niż np 49 lvl, chociaż robię to samo? Rozwiązanie jest proste, niech do zebranych surowców liczą się dosypki, a nie liczy PD lub SC z ostatniego slota.

Lipek
07.06.2015, 13:27
ja zgadzam się co do przygóg kooperacyjnych -
gdyby jeszcze możnabyło podielić zadanie poiędzy uczestników - to jeden by walczył a drugi rozwiązywał zagadkę czy produkwał surowce na potrzebne rzecy, a inny jeszcze z koleii trenował wojsko - ale niestety wojskie nie można handlować...
I tak powinny właśnie wyglądać zadania gildyjne...

ToNieJaBylamEwA
08.06.2015, 22:32
PS. Ankieta jest wielokrotnego wyboru, wiec baaardzo prosze o sensowne glosowanie - wybranie glosow zarowno za jak i przeciw odnosnie tego samego zagadnienia spowoduje, ze ankieta straci swoj sens.

swietnie i w koncu jet jakis sensowny wybor a nie tylko jedna opcja...glosowalam na wszystkie...wygralam

Uranos_old
15.02.2016, 21:15
Witam,

z uwagi na brak zainteresowania (ostatni wpis 08.06.2015 r.) zamykam wątek i przenoszę go do archiwum.

Pozdrawiam,
MOD_Uranos