PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Wydarzenie letnie (event)

Black_Patrick
07.05.2015, 23:08
Witam wszystkich.

Chcialbym was poprosic o zdanie na temat wydarzenia letniego lub eventowego, gdyz juz rozne nazwy tutaj slyszalem. Czy jestescie za tym, aby wymiana starych surowcow eventowych byla w takiej samej formie jak obecnie na serwerze testowym czyli tylko dla starych graczy ktorzy posiadaja dane surowce dyskryminujac tym samym nowych graczy, ktorzy by musieli kupic tokeny tylko za klejnoty lub normalny event dla wszystkich, zeby tokeny wpadaly z przygod i odkrywcow albo wymiana starych surowcow na monety tak jak to bylo podczas tegorocznego eventu wielkanocnego? Dziekuje wszystkim za wyrazenie swojego zdania. Pozdrawiam.

YAHIKO_FX
07.05.2015, 23:30
Jestem za: eventem dla wszystkich.

Tornados
07.05.2015, 23:37
Malutka korekta: tokenami mozna handlowac wiec zdobycie dla nowych nie bedzie tylko za klejki :) (tylko ze cena bedzie zapewne kosmicza)

mario1964
07.05.2015, 23:46
Każdy nadchodzący event będzie wykorzystywał nowy rodzaj surowca. Wszystkie stare surowce (takie jak stare pisanki, czy Prezenty) nie będą bezwartościowe! Na lato planowany jest specjalny okres, w trakcie którego będzie można wykorzystać wszystkie stare surowce, by zdobyć przedmioty z poprzednich eventów (Wielkanoc, Mistrzostwa, Halloween, Święta Bożego Narodzenia itd.)

Tak zapowiadano ten letni Event przed eventem Wielkanocnym więc nie powinni zmieniać zasad w trakcie gry i tyle w temacie.

P.S nie gram długo i nie mam naskładanych surowców z poprzednich eventów,ale np skupiłem mnóstwo na targu za nie małą cene jak dużo innych graczy zresztą.

YAHIKO_FX
07.05.2015, 23:49
@ Tornados
Skoro cena będzie kosmiczna i zaporowa, to nadal będą nowi mogli ?

Rosadamascena
08.05.2015, 00:01
@ Tornados
Skoro cena będzie kosmiczna i zaporowa, to nadal będą nowi mogli ?

Wystarczy pokombinować. Poznałam wielu graczy, którzy bez wydawania złotówek i mimo dość krótkiego stażu gry mają lepsze wyspy niż moja. Wszystko jest do osiągnięcia tylko trzeba trochę posiedzieć i poeksperymentować z handlem.

Znajomy w 24-48h z 200 monet robi 20k. Jedynie kupując i sprzedając. Tylko do tego trzeba cierpliwości i wytrwałości, czyli czegoś, czego jak widzę, brak wielu nowym graczom

Misiorww
08.05.2015, 10:55
jak już napisałem pod innym tematem, to nie jest event dyskryminujący nowych graczy. to wydanie zalegających eventowych surowców. nowych graczy nie było podczas wcześniejszych eventów, więc nie mają zachomikowanych surowców.

zwolk
08.05.2015, 10:57
Ten event ma być okazją do pozbycia się starych przedmiotów eventowych, a nie okazją do zdobycia nowych w postaci tokenów. Ktoś, kto podczas wcześniejszych eventów włożył w grę sporo wysiłku żeby uzbierać zapasy pisanek, prezentów czy futbolówek zostanie teraz nagrodzony. Ktoś, kto się średnio w eventach udzielał i nie ma zapasów, nie zostanie nagrodzony, bo i za co. Podobnie zresztą jak ktoś, kto w poprzednich eventach w ogóle nie brał udziału. Domaganie się tutaj jakiegokolwiek "wyrównania szans" jest co najmniej nie na miejscu. A event wbrew pozorom jest dla wszystkich bo przecież będzie dostępny dla każdego gracza, obojętnie czy zaczynał grę na początku 2012 czy wczoraj. Pod tym względem wszyscy są jednakowo traktowani.

Opcja "Event tylko dla starych graczy posiadajaych surowce eventowe w ilosciach hurtowych" dyskryminuje starych graczy którzy nie posiadają surowców eventowych w ilościach hurtowych, oraz nowych graczy którzy ich w ogóle nie posiadają.
Opcja "Event dla wszystkich (tokeny wpadaja z przygod i poszukiwan)" dyskryminuje nowych graczy bo mają niższą wydajność robienia przygód i małą ilość odkrywców.
Opcja "Wymiana od razu starych surowcow na monety" to w ogóle pomyłka - przykład takiego przeliczania mieliśmy przy pisankach w paski. Nie dość że spec od obliczania kursu błysnął umiejętnościami matematycznymi (choć wymagane obliczenia były na poziomie podstawówki), to do wyliczenia kursu użyto przelicznika, który może jakoś pasował do realiów gry wtedy gdy ona ruszała te ponad 3 lata temu, ale nie teraz. Poniekąd rozumiem też skąd u autora wątku taki pomysł - takie zachowanie przysłowiowego psa ogrodnika - ja nie mam więc czemu inni mają mieć lepiej.
Opcja "W takiej samej formie jak obecnie na serwerze testowym." - optymalne rozwiązanie, bo obejmuje zarówno starych hurtowników, starych detalistów, jak i nowych którzy nie mają starych przedmiotów eventowych, ale mogą próbować zdobyć tokeny.

Black_Patrick
08.05.2015, 11:30
Ten event ma być okazją do pozbycia się starych przedmiotów eventowych, a nie okazją do zdobycia nowych w postaci tokenów. Ktoś, kto podczas wcześniejszych eventów włożył w grę sporo wysiłku żeby uzbierać zapasy pisanek, prezentów czy futbolówek zostanie teraz nagrodzony. Ktoś, kto się średnio w eventach udzielał i nie ma zapasów, nie zostanie nagrodzony, bo i za co. Podobnie zresztą jak ktoś, kto w poprzednich eventach w ogóle nie brał udziału. Domaganie się tutaj jakiegokolwiek "wyrównania szans" jest co najmniej nie na miejscu. A event wbrew pozorom jest dla wszystkich bo przecież będzie dostępny dla każdego gracza, obojętnie czy zaczynał grę na początku 2012 czy wczoraj. Pod tym względem wszyscy są jednakowo traktowani.

Opcja "Event tylko dla starych graczy posiadajaych surowce eventowe w ilosciach hurtowych" dyskryminuje starych graczy którzy nie posiadają surowców eventowych w ilościach hurtowych, oraz nowych graczy którzy ich w ogóle nie posiadają.
Opcja "Event dla wszystkich (tokeny wpadaja z przygod i poszukiwan)" dyskryminuje nowych graczy bo mają niższą wydajność robienia przygód i małą ilość odkrywców.
Opcja "Wymiana od razu starych surowcow na monety" to w ogóle pomyłka - przykład takiego przeliczania mieliśmy przy pisankach w paski. Nie dość że spec od obliczania kursu błysnął umiejętnościami matematycznymi (choć wymagane obliczenia były na poziomie podstawówki), to do wyliczenia kursu użyto przelicznika, który może jakoś pasował do realiów gry wtedy gdy ona ruszała te ponad 3 lata temu, ale nie teraz. Poniekąd rozumiem też skąd u autora wątku taki pomysł - takie zachowanie przysłowiowego psa ogrodnika - ja nie mam więc czemu inni mają mieć lepiej.
Opcja "W takiej samej formie jak obecnie na serwerze testowym." - optymalne rozwiązanie, bo obejmuje zarówno starych hurtowników, starych detalistów, jak i nowych którzy nie mają starych przedmiotów eventowych, ale mogą próbować zdobyć tokeny.

Tak jak napisales w ostatnim zdaniu "moga probowac zdobyc tokeny" Tak moga ale w jakim sposob tylko przez zakup u kupca czyli wydanie realnej gotowki a to nie na tym polega. Zaden nowy gracz nie wie co wybrac z zakladki wiec najchetniej by wszystko kupil a na to potrzeba ponad 40tys klejnotow czyli koszt okolo 600zl a bardzo rzadko na to kogokolwiek stac a w szczegolnosci nowych graczy.

zwolk
08.05.2015, 11:43
Teraz to pojechałeś :) Ostatnim zdaniem sugerujesz że starzy gracze to krezusi którym BB regularnie robi przelew na konto, dzięki temu stać ich na zakup klejnotów (o zapasach starych surowców w grze nie wspomnę), a nowi gracze to biedota, która nie może sobie pozwolić na zakup klejnotów bo jak je kupi to nie będzie miała co do garnka włożyć. A kto nowemu graczowi zabroni wydać i 5000 zł na klejnoty? A kto ci teraz broni skupować żółte pisanki, prezenty albo dynie? Jak się postarasz to gdy ruszy event będziesz miał tego wszystkiego więcej niż niejeden stary gracz. Tym co mają zapasy, te przedmioty z nieba nie spadły. To są dziesiątki, czy nawet setki godzin poświęcone na grę. Nie oczekuj, że będziesz miał to samo co gracz, który na samych eventach spędził w grze więcej czasu niż ty odkąd założyłeś konto.

Misiorww
08.05.2015, 11:49
zwolk niektórzy uważają, że bez względu na wszystko należy im się i nie przegadasz. szkoda kontynuować ten temat.

RedJul
08.05.2015, 12:22
I tak polityka wchodzi w grę.:)

misiasia
08.05.2015, 14:01
To nie jest event, to jest tylko okazja do wydania starych surowców. Będzie prawdziwy event, będą nowe surowce do zdobycia, nowe przedmioty do kupienia.
Może, żeby było fair, powinnam oddać swoją 3-letnią wyspę nowemu graczowi i sama zaczynać od początku?

Drogi nowy graczu, czujesz się pokrzywdzony? No to wyobraź sobie, ze ja tez kiedyś zaczynałam. Nikt mi za darmo nie przelewał tony surowców, nie bufował wyspy, nie zasypywał budynkami, nikt się nie przepychał do kogo teraz mam iść na lota. Jak mnie kolega zaprosił na darmowego wiktora, to myślałam, że Pana Boga za stopy łapię, więc z łaski swojej, wsadź sobie pretensje, w buty, będziesz wyższy. Czy to na prawdę wina kogoś kto dłużej gra, że ma okazję wydać zgromadzone surowce na coś fajnego? Przecież oni jakoś je zdobyli, poświęcali czas na przygody, wysyłali grubych, niejednokrotnie wyprzedawali wszystko co mieli na magazynach, niektórzy inwestowali realne pieniądze, żeby coś tam sobie zdobyć.

Mi została garstka eventowych, bo co mi zostało, to pomagałam innym w gildii coś tam sobie kupić, ale strasznie żałuję, że nie jesteśmy na tym samym serwerze, bo z przyjemnością bym ci to wszystko wysłała, jeszcze granitu na tokeny dała. Bierz to wszystko, napchaj się i bądź szczęśliwy z tym swoim kurde weteranem.

Proximus14
08.05.2015, 15:00
No i właśnie tak jak i zwolk jak i misiasia napisali, to ma być event na wyzbycie się zaległych eventowych surowców a nie na boostowanie starych graczy. Oni i tak sobie i bez tego poradzą bo przecież mają tysiące jak nie miliony w magazynach. Jak twierdzi Black_Patrick najlepiej jak by zabrać starym graczom surowce i oddać je nowo grającym albo bardziej łaskawie dać wszystkim po równo czyli albo po milionach albo nic.
Przecież logika mówi, że jak ktoś był na poprzednim evencie to ma a jak zaczął po nim to nie będzie mieć. To jak bym zaczynał to należy mi wypłacić równowartość dropów z wszystkich eventów do tej pory? Bo tak by było sprawiedliwie przecież :]

Pozdrawiam malkontentów co szukają dziury w całym.

RedJul
08.05.2015, 15:33
No i właśnie tak jak i zwolk jak i misiasia napisali, to ma być event na wyzbycie się zaległych eventowych surowców a nie na boostowanie starych graczy. Oni i tak sobie i bez tego poradzą bo przecież mają tysiące jak nie miliony w magazynach. Jak twierdzi Black_Patrick najlepiej jak by zabrać starym graczom surowce i oddać je nowo grającym albo bardziej łaskawie dać wszystkim po równo czyli albo po milionach albo nic.
Przecież logika mówi, że jak ktoś był na poprzednim evencie to ma a jak zaczął po nim to nie będzie mieć. To jak bym zaczynał to należy mi wypłacić równowartość dropów z wszystkich eventów do tej pory? Bo tak by było sprawiedliwie przecież :]

Pozdrawiam malkontentów co szukają dziury w całym.

Logika mówi, że surowców pozbywają się ci co je mają.
Pozdrawiam malkontentów co szukają dziury w całym. :)

set2g
08.05.2015, 16:17
jako że jest możliwość zagłosowałem na każdą opcje :D

Proximus14
08.05.2015, 18:04
RedJul źle się wyraziłem, w tym "Logika mówi..." (zacząłem pisać o czymś innym a skończyłem zupełnie innym tematem - wyszedł bełlkot), wiadomo, grasz to masz (o ile troszkę zaradny jesteś) więc skoro dali opcję nabycia towaru to niech i dadzą opcję wyzbycia się nadmiaru. Jeśli pisanki/prezenty/dynie/piłki są w obiegu to niech na coś się przydadzą. Młodzi też na pewno by skorzystali jeśli weszła by opcja tokeny z przygód i wymiana surowców eventowych na tokeny. Stary sprzeda a młody kupi (a czy go będzie stać to inna bajka). Nie stać to weź kredyt, mi też nikt za darmo nie daje.
Zawsze musi być ktoś kto ma więcej żeby od niego mógł nabyć ten co ma mniej.

RedJul
08.05.2015, 18:21
RedJul źle się wyraziłem, w tym "Logika mówi..." (zacząłem pisać o czymś innym a skończyłem zupełnie innym tematem - wyszedł bełlkot), wiadomo, grasz to masz (o ile troszkę zaradny jesteś) więc skoro dali opcję nabycia towaru to niech i dadzą opcję wyzbycia się nadmiaru. Jeśli pisanki/prezenty/dynie/piłki są w obiegu to niech na coś się przydadzą. Młodzi też na pewno by skorzystali jeśli weszła by opcja tokeny z przygód i wymiana surowców eventowych na tokeny. Stary sprzeda a młody kupi (a czy go będzie stać to inna bajka). Nie stać to weź kredyt, mi też nikt za darmo nie daje.
Zawsze musi być ktoś kto ma więcej żeby od niego mógł nabyć ten co ma mniej.

Przez grzeczność nie przeczę.
Gorzej że dalej coś Ci nie wychodzi.
więc skoro dali opcję nabycia towaru to niech i dadzą opcję wyzbycia się nadmiaru - będą 4 nowe zakładki u kupca i tam będzie można wydać.
Młodzi też na pewno by skorzystali jeśli weszła by opcja tokeny z przygód i wymiana surowców eventowych na tokeny - przecież dokładnie tak to działa. (Pomijam to, że nie przypominam sobie tokenów z przygód).
Stary sprzeda a młody kupi (a czy go będzie stać to inna bajka). Nie stać to weź kredyt, mi też nikt za darmo nie daje. - i tak to ma działać o ile stary będzie chciał sprzedać.
Podsumowując - nie bardzo wiem o co Ci chodzi :)

Polkjmn
08.05.2015, 19:06
Znajomy w 24-48h z 200 monet robi 20k. Jedynie kupując i sprzedając. Tylko do tego trzeba cierpliwości i wytrwałości, czyli czegoś, czego jak widzę, brak wielu nowym graczom

Sam zarabiam dziesiątki k tylko handlując. Da się. Ale cierpliwość to podstawa

YAHIKO_FX
08.05.2015, 20:04
Ankieta pokazuje że większość jest starych graczy niż nowych, i się nie dziwie. Starzy zagłuszą na forum nowych.
Z większością starych graczy się nie zgadzam.

set2g
08.05.2015, 20:26
sam grasz ponad rok, witamy w gronie starych graczy

Rosadamascena
08.05.2015, 20:28
Sam zarabiam dziesiątki k tylko handlując. Da się. Ale cierpliwość to podstawa

Polk, akurat pomyślałam o kimś innym ale fakt, jesteś kolejnym przykładem :D

YAHIKO_FX nie chcemy nikogo zagłuszyć. Nowi płaczą, że są "dyskryminowani". A jakoś nikt z nich nie zapyta czy jest uczciwe by gracze z długoletnim stażem nie mieli mieć jakiegokolwiek bonusu za lojalność. Oferty dla "stałych klientów" są wszędzie, czemu i tu nie może chociaż raz takie coś wystąpić?

YAHIKO_FX
08.05.2015, 20:37
Bonus za lojalność potraktujcie w postaci łatwiejszych eventów z nagrodami o których nowi gracze mogą zapomnieć.

RedJul
08.05.2015, 20:43
A o jakich nagrodach ci gracze mają niby zapomnieć?

Black_Patrick
08.05.2015, 20:44
Polk, akurat pomyślałam o kimś innym ale fakt, jesteś kolejnym przykładem :D

YAHIKO_FX nie chcemy nikogo zagłuszyć. Nowi płaczą, że są "dyskryminowani". A jakoś nikt z nich nie zapyta czy jest uczciwe by gracze z długoletnim stażem nie mieli mieć jakiegokolwiek bonusu za lojalność. Oferty dla "stałych klientów" są wszędzie, czemu i tu nie może chociaż raz takie coś wystąpić?

O jakiej lojalnosci mowisz? To nowi gracze najwiecej kupuja pakietow z klejnotami, aby dorownac graczom z dwu-, trzyletnim stazem i to oni utrzymuja gre przy zyciu. Gdyby nie klejnoty(tzw. mikro platnosci) to gra juz dawno by nie istniala. Dlaczego jest zakaz handlu lootami w grze i surowcami na allegro, a mimo tego on jest i nikt nic z nim nie robi. Aby sciagnac nowych graczy ktorzy wydadza pieniadze na zakupy klejnotow. Wiec jesli BB chcialoby zyskac to powinni dac tokkeny w przygodach i odkrywcach, zeby nowi gracze tez zyskali, a nie tylko starzy, ktorzy maja po paredziesiat tysiecy surowcow eventowych i wykupia wszystko w jeden dzien mimo limitow(kupiec+handel w grze, allegro)

Rosadamascena
08.05.2015, 20:46
Bonus za lojalność potraktujcie w postaci łatwiejszych eventów z nagrodami o których nowi gracze mogą zapomnieć.

Przecież właśnie po to jest ten letni sklep - by starzy wydali co mają i od halloween startowali od zera jak nowi

O jakiej lojalnosci mowisz? To nowi gracze najwiecej kupuja pakietow z klejnotami, aby dorownac graczom z dwu-, trzyletnim stazem i to oni utrzymuja gre przy zyciu. Gdyby nie klejnoty(tzw. mikro platnosci) to gra juz dawno by nie istniala. Dlaczego jest zakaz handlu lootami w grze i surowcami na allegro, a mimo tego on jest i nikt nic z nim nie robi. Aby sciagnac nowych graczy ktorzy wydadza pieniadze na zakupy klejnotow. Wiec jesli BB chcialoby zyskac to powinni dac tokkeny w przygodach i odkrywcach, zeby nowi gracze tez zyskali, a nie tylko starzy, ktorzy maja po paredziesiat tysiecy surowcow eventowych i wykupia wszystko w jeden dzien mimo limitow(kupiec+handel w grze, allegro)
Guzik prawda, starzy też kupują regularnie klejnoty, czasem przeznaczają na to po parędziesiąt-kilkaset złotych miesięcznie

YAHIKO_FX
08.05.2015, 20:49
Zaraz znów ci odpiszą to miał być sklep tylko do wydania starych surowców a nie żaden event. Bo przecież zbieranie ciągle trwa starych surowców w kantorze na ten event letni, więc na pewno większość od razu po pojawieniu sie u kupca oferty wykupi co się da, może dlatego to nazwali eventem nocy letniej, bo możliwe że tylko 1 noc będzie on trwał.

Black_Patrick
08.05.2015, 20:51
Przecież właśnie po to jest ten letni sklep - by starzy wydali co mają i od halloween startowali od zera jak nowi

Jak to BB napisalo "Potrzebna była poważna zmiana w celu ulepszenia 2 aspektów: Fair play, niezależnie od stażu w grze oraz balansu rozgrywki." Wiec gdzie jest ten Fair play oraz niezalezny staz w grze czy ktos gra trzy lata czy miesiac np.?Jak zauwazylas letni sklep jest dla graczy , ktorzy maja po paredziesiat tysiecy surowcow eventowych czyli 99% starych graczy. Dlaczego nowi gracze maja nic nie miec z tego wydarzenia tylko, aby zyskac tokkeny musza je kupic za bezcenne klejnoty, gdyz innej opcji nie ma

Rosadamascena
08.05.2015, 20:58
Jak to BB napisalo "Potrzebna była poważna zmiana w celu ulepszenia 2 aspektów: Fair play, niezależnie od stażu w grze oraz balansu rozgrywki." Wiec gdzie jest ten Fair play oraz niezalezny staz w grze czy ktos gra trzy lata czy miesiac np.?Jak zauwazylas letni sklep jest dla graczy , ktorzy maja po paredziesiat tysiecy surowcow eventowych czyli 99% starych graczy. Dlaczego nowi gracze maja nic nie miec z tego wydarzenia tylko, aby zyskac tokkeny musza je kupic za bezcenne klejnoty, gdyz innej opcji nie ma

Na stałe w ciągu roku masz eventy w październiku, grudniu i kwietniu. Kwietniowy był fair - dali nowe pisanki. Teraz chcą by gracze pozbyli się resztek z poprzednich lat - zaoszczędzi to pracy informatykom bo zamiast wymyślać zielone dynie i skarpety z upominkami wgrają stare dynie i prezenty. Na halloween wszyscy startujemy z jednego poziomu, Event Nocy Letniej ma służyć wyczyszczeniu gry z surków tak by można było je wykorzystać powtórnie

RedJul
08.05.2015, 21:01

99% starych graczy ma śladowe ilości tych surowców.
A to zdanie tyczyło się zwykłych eventów a nie tego (który nawet trudno nazwać eventem a próbą posprzątania bałaganu który BB samo narobiło).

YAHIKO_FX
08.05.2015, 21:03
Kwietniowy był fair, letni nie będzie, październikowy będzie fair, grudniowy też...

@ zwolk

I właśnie dlatego event powinien być dla wszystkich, bo nowi i tak "mają niższą wydajność robienia przygód (mniejsza ilość generałów szybszych) i małą ilość odkrywców." Ale całkowite pozbawienie ich szans na ugranie czegokolwiek ?!(kupowanie za klejnoty nie jest graniem).
"jak i nowych którzy nie mają starych przedmiotów eventowych, ale mogą próbować zdobyć tokeny."
Mogą próbować, próbować mimo ze nie mają zbyt wiele do zaoferowania, granit z przygód, może miecze i żelazo, czyli to co nowym przydaje się bardziej do rozwoju wyspy macierzystej, niż starym, więc będą postawieni przed dylematem, rozwijać gospodarke czy wyprzedawać by zdobyć trochę tokenów, które na pewno ci co je mają nie będą tanio sprzedawać mając aż 4 oferty z poprzednich eventów, więc sami będą za klejnoty je kupować niż sprzedawać. A jak nowym graczom w ogóle nie dadzą tej oferty to nawet nie będą mogli handlować limitami, np. jak ktoś wykupił 3 ulepszone magazyny a potrzebuje ich więcej to wtedy zgłosi się do tych których w ogóle nanie nie stać, wtedy jest faktycznie szansa ze taki nowy gracz zdobędzie tokeny.

Rosadamascena
08.05.2015, 21:08
Kwietniowy był fair, letni nie będzie, październikowy będzie fair, grudniowy też...

Letni to ostatnie echa lat 2012-2014, ma otworzyć szansę na robienie równych eventów w przyszłości....

Odnośnie wspomnianego dylematu - ja do eventu przygotowuję się cały rok, tzn zaraz po zakończeniu dyniowego 2013 skupowałam od innych resztki dyń. Czy to moja wina, że ktoś inny zaczął grać miesiąc przed eventem i nie zdołał kupić tyle co ja zbierająca zapasy od 11 miesięcy? Poza tym w eventach w przeszłości też by coś kupić musiałam czyścić magazyn do zera i to z potrzebnych surowców, każdy to przechodził

Black_Patrick
08.05.2015, 21:13
99% starych graczy ma śladowe ilości tych surowców.
A to zdanie tyczyło się zwykłych eventów a nie tego (który nawet trudno nazwać eventem a próbą posprzątania bałaganu który BB samo narobiło).

Mimo tego, iz gram krotko to znam pare osob co maja po minimum 50tysiecy np. prezentow i to gracze z stazem dwu-trzyletnim. Kazdy mial startowac z jednego poziomu od 0 od tegorocznego eventu wielkanocnego. Wiec najlepszymi wyjsciami by bylo, aby BB wymienilo stare surowce eventowe na monety jak z pisankami w tym roku lub surowce wpadaja z przygod i od odkrywcow, aby kazdy mial rowne szanse na ich zdobycie. Gdyz na chwile obecna nowi gracze mogli by kupic tokeny tylko od kupca za klejnoty, a starzy gracze juz surowce maja i wystarczylo by, zeby je wymienili w magazynie prowiantu.

Rosadamascena
08.05.2015, 21:25
Mimo tego, iz gram krotko to znam pare osob co maja po minimum 50tysiecy np. prezentow i to gracze z stazem dwu-trzyletnim. Kazdy mial startowac z jednego poziomu od 0 od tegorocznego eventu wielkanocnego. Wiec najlepszymi wyjsciami by bylo, aby BB wymienilo stare surowce eventowe na monety jak z pisankami w tym roku lub surowce wpadaja z przygod i od odkrywcow, aby kazdy mial rowne szanse na ich zdobycie. Gdyz na chwile obecna nowi gracze mogli by kupic tokeny tylko od kupca za klejnoty, a starzy gracze juz surowce maja i wystarczylo by, zeby je wymienili w magazynie prowiantu.

1. Takich co mają po 50k jest niewielu, poza tym te ilości zdobyli prawdopodobnie częściowo za klejnoty.
2. Czemu starzy mają być stratni? BB zastosuje niemal napewno przelicznik podobny do wielkanocnego - około 2-3 monety/1 szt. Kupując te piłki, dynie, jajka, prezenty płaciłam średnio 20-70 monet/1szt
3. Kto ci broni iść do kantoru i skupować wyżej wymienione surowce? Przecież możesz już częściowo przygotować się do eventu.

RedJul
08.05.2015, 21:30
1. Sam piszesz kilka osób, to jest ten 1%
2. Kazdy mial startowac z jednego poziomu od 0 od tegorocznego eventu wielkanocnego. - i tak będzie od haloweenowego, to nie jest event tylko czyszczenie magazynów, czyszczą ci co mają - logiczne.
3. Wiec najlepszymi wyjsciami by bylo, aby BB wymienilo stare surowce eventowe na monety dla kogo najlepszym?
Polak, Francuz i Amerykanin złapali złotą rybkę. Ta obiecała im spełnić po jednym życzeniu jak ją wypuszczą.
Ja chcę mieć winnicę 2 razy większą niż mój sąsiad - mówi Francuz.
Ja chcę mieć rancho 2 razy większe niż mój sąsiad - mówi Amerykanin.
A ja chcę, żeby mojemu sąsiadowi wyzdychały wszystkie krowy - mówi Polak.
I ty jesteś własnie tym przysłowiowym małym, zawistnym i zazdrosnym Polakiem.
Ja po grudniowym evencie miałem śladowe ilości surowców eventowych. Gdy pojawiła się informacja o letnim evencie po cichu spokojnie skupowałem te surowce.
Teraz mam ich na tyle, że spokojnie mogę pójść do kupca.
A ile ty w tym czasie kupiłeś? - miałeś takie same informacje co ja.
Więc nie mów mi teraz że jesteś pokrzywdzony.
Powiedziałbym kim jesteś ale za to co najmniej ostrzeżenie bym dostał.

Tbag
08.05.2015, 21:32
(...) Wiec gdzie jest ten Fair play (...)
Rozumiem, że jeśli po wprowadzeniu sklepu do gry zobaczysz, że możesz kupić np. opactwo lub żniwiarza to też przyjdziesz na forum się pożalić, że to nie fair w stosunku do starszych graczy?
A dlaczego to chyba tłumaczyć nie muszę?

SimcikQ
08.05.2015, 21:39
Oferta u kupca podczas wydarzenia letniego będzie prawdopodobnie limitowana.
Czyli gracze którzy kupili w poprzednich eventach MSW już raczej w tym nie zdobędą.

P.S. Ja tak przypuszczam. nie wiem jak będzie ...

set2g
08.05.2015, 21:45
Black_Patrick event letni (chodz nie wiem czy można to tak nazwać bo nie ma żadnych zadań, misji itp, bardziej to jest zbliżone do oferty limitowanej, jakie miały miejsce wcześniej, chodz jedynie za klejnoty) to jest ostatnia szansa na pozbycie sie resztek zalegających surowców, które sie nagromadziły przez te pare lat, wprowadzone tylko po to aby gracze, którzy jeszcze w grudniu zeszłego roku byli zapewniani że zdobyte prezenty a wcześniej dynie itp. nie przepadną, nie czuli sie poszkodowani. BB Chcąc wyjsć z twarzą daje ostatnią szanse na zamieni ich na coś pożytecznego.
Piszesz że jakby bb dało możliwość zdobywania żetonów np odkrywcami to by było sprawiedliwe, a guzik prawda, bo ja majac 20 odkrywców nazbieram na co chce a jakiś młodzian z 3 wolnymi bedzie mógł jedynie popatrzeć na oferte w sklepie. To jakby przystępować do wyścigu, każdy startuje z tego samego miejsca, ale ja jade bolidem F1 (mam duży staż, mase gen. odkrywców duża produkcję, populację) a Ty biegniesz pieszo (dopiero co zaczynasz, podbiłeś może wyspe, zaczynasz pierwsze przygody) , kto ma większe szanse na wygranie ? Nigdy nie będzie równości między graczami o różnym stażu, i nad tym nie ma co dyskutować.

Jeżeli nie zrozumiesz że letni sklep to nie jest typowy event (event = nowe itemy) to nie ma sensu dalszej dyskusji.

3k

Black_Patrick
08.05.2015, 22:02
Black_Patrick event letni (chodz nie wiem czy można to tak nazwać bo nie ma żadnych zadań, misji itp, bardziej to jest zbliżone do oferty limitowanej, jakie miały miejsce wcześniej, chodz jedynie za klejnoty) to jest ostatnia szansa na pozbycie sie resztek zalegających surowców, które sie nagromadziły przez te pare lat, wprowadzone tylko po to aby gracze, którzy jeszcze w grudniu zeszłego roku byli zapewniani że zdobyte prezenty a wcześniej dynie itp. nie przepadną, nie czuli sie poszkodowani. BB Chcąc wyjsć z twarzą daje ostatnią szanse na zamieni ich na coś pożytecznego.
Piszesz że jakby bb dało możliwość zdobywania żetonów np odkrywcami to by było sprawiedliwe, a guzik prawda, bo ja majac 20 odkrywców nazbieram na co chce a jakiś młodzian z 3 wolnymi bedzie mógł jedynie popatrzeć na oferte w sklepie. To jakby przystępować do wyścigu, każdy startuje z tego samego miejsca, ale ja jade bolidem F1 (mam duży staż, mase gen. odkrywców duża produkcję, populację) a Ty biegniesz pieszo (dopiero co zaczynasz, podbiłeś może wyspe, zaczynasz pierwsze przygody) , kto ma większe szanse na wygranie ? Nigdy nie będzie równości między graczami o różnym stażu, i nad tym nie ma co dyskutować.

Jeżeli nie zrozumiesz że letni sklep to nie jest typowy event (event = nowe itemy) to nie ma sensu dalszej dyskusji.

3k

A tokeny(zetony) nie sa moze nowymi itemami wedlug Ciebie?

Tornados
08.05.2015, 22:27

A co ma nowy item do eventu???

Przypomne ci ze chocby takie balony (ktore byly w WYDARZENIU letnim bodajze 2013) nie dawaly ZADNEJ nagrody w sklepie (a byly zupelnie NOWYM surowcem)

Rosadamascena
08.05.2015, 22:29

Ile razy mamy jeszcze powtórzyć żebyś zrozumiał? Tokeny zostają wprowadzone dla ujednolicenia walut eventowych. Już gdzieś wcześniej pisałam - są jak euro w części krajów Unii Europejskiej - jeden ogólny zamiennik zamiast kilku mniejszych walut wprowadzony dla ułatwienia sobie życia.

Tornados
08.05.2015, 22:35
Rosa im nie przekadasz ;p
My swoje racje mamy, oni swoje, a wygra i tak BB

Rosadamascena
08.05.2015, 22:52
Cóż, jeśli będzie limitowane i nie będę MMA itd to płaczki zawaliły sprawę :D rozdawałabym tokeny ale teraz z czystej złośliwości wolę kupić 500 kwietnych flag niż dać roszczeniowcom :D

Tornados
08.05.2015, 22:54
Zalezy jakim :)
Np u mnie w gildii jest sporo fajnych graczy ktorzy nie sa w stanie sami zebrac surowcow na zakupy w evencie :)
To sie im pomaga bo i tak nie ma nic lepszego do roboty

Rosadamascena
08.05.2015, 23:06
Zalezy jakim :)
Np u mnie w gildii jest sporo fajnych graczy ktorzy nie sa w stanie sami zebrac surowcow na zakupy w evencie :)
To sie im pomaga bo i tak nie ma nic lepszego do roboty

Takim owszem :) chodzi mi o płaczków i krzykaczy ;)

jaco_j
09.05.2015, 00:03
3. Kto ci broni iść do kantoru i skupować wyżej wymienione surowce? Przecież możesz już częściowo przygotować się do eventu.

Nie może bo płacze na forum

Z tym że wyrównanie szans to bym polemizował.
Nowi gracze będą mieli teraz dużo ciężej. Brak zapasów waluty ewentowej drastycznie podniesie ceny, dodatkowo gracze będą sobie zbierać a dopiero później pomagać. Ja czesto miałem takie zapasy skupując po ewencie że ewent trwał 2-3 dni i rozdawałem potrzebującym. Formą pomocy nowym mogłoby być wprowadzenie np ulepszonych silosow do sklepu ewntowego. Ponieważ gracze by wymienili a zwykle silosy by staniały, czy lodowych/wieża wiedzmy by się pozbyć tych gorszych

Lipek
09.05.2015, 01:04
Drodzy starzy gracze (w tym i ja), dajcie sobie spokój z dyskusją z ludźmi o pokroju Black_Cośtam. To jest typowa postawa ludzi którzy mówią już osławione "nikt nie będzie nam wmawiał że białe to białe, a czarne to czarne..."
Odpuście sobie bo to jak walenie grochem o ścianę...

YAHIKO_FX
09.05.2015, 01:37
@ Lipek
A jest odwrotnie. Z tego co widzę to starzy wiedzą lepiej co jest bielsze, co czarniejsze. Mając 1 na uwadze o czym Rosa już wspomniała.
Swój interes nad interes młodszych graczy, niby to takie oczywiste każdy broni swojego.

Proximus14
09.05.2015, 01:54
Off-Topic

Przez grzeczność nie przeczę.
Gorzej że dalej coś Ci nie wychodzi.
więc skoro dali opcję nabycia towaru to niech i dadzą opcję wyzbycia się nadmiaru - będą 4 nowe zakładki u kupca i tam będzie można wydać.
Młodzi też na pewno by skorzystali jeśli weszła by opcja tokeny z przygód i wymiana surowców eventowych na tokeny - przecież dokładnie tak to działa. (Pomijam to, że nie przypominam sobie tokenów z przygód).
Stary sprzeda a młody kupi (a czy go będzie stać to inna bajka). Nie stać to weź kredyt, mi też nikt za darmo nie daje. - i tak to ma działać o ile stary będzie chciał sprzedać.
Podsumowując - nie bardzo wiem o co Ci chodzi :)

Wiem RedJul, że masz lvl50, długi staż i wiedzę o mechanice tej gry nieporównywalnie większą do mojej ale nie do końca wiem czemu ma służyć to wytykanie i czepialstwo się?

Popatrzmy...

"Przez grzeczność nie przeczę." - za za chwilę "przecież dokładnie tak to działa." - niby przez grzeczność nie przeczysz ale jednak "dokładnie" przyznajesz rację.

"będą 4 nowe zakładki u kupca i tam będzie można wydać." - Skąd wiesz, że tylko 4 zakładki (czyżby z testowego)? A może jeszcze zmienią i będzie tylko jedna albo może 5. Nie tylko Ty zdążyłeś się z tematem zapoznać.

"Młodzi też na pewno by skorzystali jeśli weszła by opcja tokeny z przygód i wymiana surowców eventowych na tokeny. Stary sprzeda a młody kupi (a czy go będzie stać to inna bajka)" - tylko przez grzeczność napisałeś, że tak to właśnie działa czy faktycznie tak to działa??

"(Pomijam to, że nie przypominam sobie tokenów z przygód)." - "Młodzi też na pewno by skorzystali jeśli weszła by opcja tokeny z przygód i wymiana surowców eventowych na tokeny." - Ja też sobie nie przypominam ale za to frazę "weszła by opcja" już tak. Lubisz wytykać na forum czy czytać Ci się do końca nie chce?

"i tak to ma działać o ile stary będzie chciał sprzedać." - przecież wiem, że tak to ma działać, przecież napisałem. Sprzedać nie zechcą tak dla zasady czy im się opłacać nie będzie (przecież z tego jest dla hi-lvl graczy największy interes, sprzedać - kupić - wymienić)?

"Podsumowując - nie bardzo wiem o co Ci chodzi :)" - Podsumowując - nie bardzo wiem o co Ci chodzi ;)

"A to zdanie tyczyło się zwykłych eventów a nie tego (który nawet trudno nazwać eventem a próbą posprzątania bałaganu który BB samo narobiło)." - tak, to w sumie nie event a mechanizm (miejmy nadzieję, że przypisany na stałe) na utylizacje "śmieci" po eventach.

Jestem ZA opcją z testowego jak również dodatkowo za tokenami z przygód jeśli ktoś z BB miałby kiedykolwiek wprowadzić.

Tak czy inaczej stoimy po tej samej stronie barykady (więc skończ proszę wytykanie, pogrubianie i przez grzeczność potwierdzanie).

Nie wiem ile jeszcze mi z tego RedJul pogrubisz bo już sam "bold'a" nadużyłem.
Pozdrawiam i nie złość się za ripostę w Twoim stylu.
Jeśli coś chcesz skomentować napisz na priv, nie będziemy spamować w temacie.

Dziękuję za konwersację i nie zaglądam tutaj już więcej.

Proximus14
09.05.2015, 02:03
YAHIKO_FX zaproponuj więc opcje na wymianę eventowej surki?
Wymienić po 1m, wykasować ustawowo, przekazać na cele charytatywne dla początkujących?
A może graczom na 50lvl należy pozabierać fasolki bo sobie nazbierali w setkach tysięcy i pokupowali 3-4 wieże złote i teraz im monety za frajer lecą?
Każdy na coś zapracował. Mi właśnie hi-lvl gracze pomagają i dzięki nim rosnę, jak się im zabierze to i ja nie dostanę.
Ta gra poniekąd wymusza kooperatywę i handel dla szybkiego rozwoju bo samemu zajmuje to miesiące/lata.
Skoro zaczynasz grę to tak jak byś się zatrudnił. Więc nie tłumacz mi, że przez wzgląd na ciebie prezes będzie musiał przesiąść się na autobus.

YAHIKO_FX
09.05.2015, 02:31
Proponuje nie popadać w skrajności. Są sposoby by młodsi gracze w inny sposób zdobyli tokeny niż tylko przez kantor i kupca.

Zojkin
09.05.2015, 03:07
Jak czytam te wszystkie wypowiedzi to nie wiem czy się śmiać czy płakać? Zauważyłam tylko jedno, że starym graczom odbiła woda sodowa do głowy. Zamiast stawiać nowe wyższe poprzeczki sobie wzajemnie, WY idziecie z tą grą na dno. Nie gram od samego początku gry ale pamiętam czasy kiedy to rezydencje stały na wadze po 80-90monet, a teraz? 7-8K i to niektórym mało myślicie, że dlaczego są takie a nie inne ceny? Większość starych graczy zrzuci winę zapewne na założycieli, a winą obarczyć się głównie powinno WAS- graczy z doświadczeniem bo to WY ceny zawyżacie. Zamiast wesprzeć nowych graczy podpowiedzieć im jak grać, tylko próbujecie im dokopać. Gdzie Wasze maniery? Chciwość Was od środka zżera! Widać że teraz leżącemu się ręki nie podaje tylko trzeba mu dowalić.

Jestem za, aby tokeny wpadały z przygód i poszukiwań, bo jak sami wiecie dla nowego gracza to też jest wysiłek zrobić przygodę, przeciętny NOWY gracz ma limit populacji około 2K a stary 10K, zauważa ktoś różnice ? Gracze z długoletnim stażem gry znają już na pamięć większość ataków, przygody takie jak "Wiki", "RB" czy "CR" itp. robią z zamkniętymi oczami.

Czy ktoś z Was czytał post "Dev Blog: Nowe surowce eventowe i Wielkanoc 2015" zamieszczony przez BB_Teromort ?

Od eventu wielkanocnego miała być gra Fair play, specjalnie zostały wprowadzone pisanki w paski tylko po to aby każdy gracz mógł zacząć event od 0, a teraz gdzie ona jest? Najlepszym wyjściem byłoby gdyby wszystkie zasoby z eventów były zamienione na monety 1 surowiec eventowy= 5-10 monet (odzyskają cześć zainwestowanych zasób w grze) poprzez wymianę starych zasobów eventowych na monety a nowi nie będą już płakać iż nie mogą nic wykupić podczas planowanego wydarzenia letniego z powodu obecnego podbijania cen na handlu w grze przez starych graczy, którzy mogą dać więcej niż gracze z krótszym stażem.

Jednym słowem boicie się, że jakiś młody "szczeniak", który stawia pierwsze kroki w The Settlers Online mógłby Was przebić czy dorównać poziomem. A może macie obawy, że nowa osoba będzie wstanie wykupić więcej oferowanych przedmiotów u kupca, i w ten o to sposób Was poniży ?

Po prostu brak słów.

YAHIKO_FX
09.05.2015, 03:27
Zamiana od razu na monety starych surowców jest niewypałem, bo wielu poza eventem w kantorze wydawała granit, inne obiekty by mieć na ten event letni stare surowce na coś cenniejszego co bardziej chcą mieć. Do tego nowi / młodsi gracze nie powinni mieć pretensji, bo wtedy wszyscy gracze którzy już zaczęli zbierać stare surowce byli by poszkodowani.

sparkz
09.05.2015, 08:04
Ta gra poniekąd wymusza kooperatywę i handel dla szybkiego rozwoju bo samemu zajmuje to miesiące/lata.

Troche off-topic, ale paradoksalnie lepiej sie rozwijac miesiace/ lata, bo przynajmniej nie wyprzedza sie tempa rozwoju gry o kilkanascie dlugosci.

Nie gram od samego początku gry ale pamiętam czasy kiedy to rezydencje stały na wadze po 80-90monet, a teraz? 7-8K i to niektórym mało myślicie, że dlaczego są takie a nie inne ceny? Większość starych graczy zrzuci winę zapewne na założycieli, a winą obarczyć się głównie powinno WAS- graczy z doświadczeniem bo to WY ceny zawyżacie. Zamiast wesprzeć nowych graczy podpowiedzieć im jak grać, tylko próbujecie im dokopać. Gdzie Wasze maniery? Chciwość Was od środka zżera! Widać że teraz leżącemu się ręki nie podaje tylko trzeba mu dowalić.

Nie zrzuci winy tylko wprost wyjasni to tym, ze gra sie rozwija w slimaczym tempie a produkcja wrecz przeciwnie.

Od powstania gry (nawet liczac od wczesnych wersji beta na serwerach niemieckich) minelo pare lat, a mozliwosc wykorzystania monet stoi dalej na tym samym poziomie, ograniczonym iloscia budynkow ktore mozna postawic i upgradowac. W takiej sytuacji zrozumiale, ze jesli produkcja monet caly czas dziala to beda one galopowac w strone bezwartosciowych. Klejnoty niekoniecznie.

Nikt nie ma obowiazku sprzedawac za bezcen przedmiotow ktore w wiekszej ilosci laduja na handlu tylko i wylacznie dlatego, ze zostaly kupione za klejnoty.

set2g
09.05.2015, 08:30

nowe itemy = coś nowego do kupienia, jak swego czasu był to staw rybny, mistrz sztuk walki czy nowy magazyn prowiantu, widzę że nadal nie rozumiesz

Generalnie to czy tokeny będą miały inne źródło jak kantor/kupiec ani ziębi ani grzeje, poradzę sobie jak pewnie i większość ogarniętych graczy. Ważniejszym pytanie niż to zadane w ankiecie jest informacja o limitach, bo jak będą stare to wiele osób nie będzie miało co kupić, i na tym skorzytają jakże uciemiężeni nowi gracze.

Rosadamascena
09.05.2015, 08:48
(...) Ważniejszym pytanie niż to zadane w ankiecie jest informacja o limitach (...)
No właśnie, to pytanie padło już kilka razy. BB_Teromort, mógłbyś się jakoś ustosunkować? Nie proszę nawet o pewne informacje, wystarczyłoby jakieś podszepnięcie jak będzie PRAWDOPODOBNIE tak byśmy wiedzieli na co się nastawiać

Od eventu wielkanocnego miała być gra Fair play, specjalnie zostały wprowadzone pisanki w paski tylko po to aby każdy gracz mógł zacząć event od 0, a teraz gdzie ona jest? Najlepszym wyjściem byłoby gdyby wszystkie zasoby z eventów były zamienione na monety 1 surowiec eventowy= 5-10 monet (odzyskają cześć zainwestowanych zasób w grze) poprzez wymianę starych zasobów eventowych na monety a nowi nie będą już płakać iż nie mogą nic wykupić podczas planowanego wydarzenia letniego z powodu obecnego podbijania cen na handlu w grze przez starych graczy, którzy mogą dać więcej niż gracze z krótszym stażem.

Ludzie oddawali lodowe dla 1000 pisanek, mają teraz dostać za to 5k monet? Chyba nie wiesz co piszesz, z miejsca odeszłoby wielu graczy, w tym tych, którzy regularnie ładują niezłą kasę.
Nikt nie chce dowalać nowym. Oni zaś (nie mówię, że wszyscy) są obrażeni, że starzy mają więcej. Cóż, tak to działa w KAŻDEJ grze online. Trochę takie czepianie się garbatego że ma proste dzieci.
Fair play będzie od najbliższego NORMALNEGO eventu (halloween). Ten tzw Event Nocy Letniej to bardziej wyprzedaż posezonowa dla wyczyszczenia gry ze starych walut eventowych tak, by po odświeżeniu można było ich użyć ponownie (nie trzeba będzie co roku projektować nowych jaj, dyń, prezentów tylko będą mogli znów wgrywać stare. Jedyną różnicą będzie fakt, że nikt ich już nie zachomikuje).
Z resztą, paradoksalnie teraz nowi będą mieć jeszcze gorzej. Do tej pory starzy mieli zapasy więc nie było takiego parcia na skupowanie. Jak wszyscy będą na zero to ceny nieźle poszybują w górę - bo starego stać, i tak kupi. Za to dla młodego staną się całkiem zaporowe.
Cen nikt celowo nie podbija. Znasz pojęcie inflacja? Właśnie to mamy w tej grze. Wartość monet spada bo cały czas ich przybywa a wydawać nie ma na co. Zatem ceny innych rzeczy rosną.

RedJul
09.05.2015, 09:37
Off-Topic

Wiem RedJul, że masz lvl50, długi staż i wiedzę o mechanice tej gry nieporównywalnie większą do mojej ale nie do końca wiem czemu ma służyć to wytykanie i czepialstwo się?
(....)

"Przez grzeczność nie przeczę" to ironiczne zgodzenie się z czyimś zdaniem i tyczyło się tylko pogrubionego tekstu w Twojej wypowiedzi. Przypomnę Twoje słowa "wyszedł bełlkot". I z tym się zgadzam :)
Tak samo jak w pozostałych dwóch postach. Nie chce mi się wypunktować ale jedna wypowiedź jest ekstra

więc skoro dali opcję nabycia towaru to niech i dadzą opcję wyzbycia się nadmiaru
- będą 4 nowe zakładki u kupca i tam będzie można wydać.
Nie jest ważne czy będzie 1 zakładka czy 4 czy 5, ważne jest że to co proponujesz już jest a Ty dalej tego nie zauważasz.
I nie traktuj tego co piszę jako atak na Ciebie ale piszesz tak chaotycznie i niespójnie że aż momentami zęby bolą:)

Xiz218
09.05.2015, 10:22
Nie chce mi się czytać tego co piszecie, ale napisze krótko: ANKIETA BEZ SENSU. Wydarzenie letnie jest po to żeby gracze, którym zalegają stare surowce eventowe mogli je wykorzystać. Od początku było to wiadomo więc ten cały lament i płacz żeby tokeny były w dropach czy nosili je odkrywcy to poroniony pomysł. Koniec kropka

Milady84
09.05.2015, 12:31
Chyba poszaleliście z lekka. Może od razu wysłać młodym w pw po 20 silosów, manufaktur, chatek itp, do tego po 3 mistrzów, wietków i nie zapomnijmy o majorze, żeby krzywdy nie mieli:) A no i oczywiście zestaw PD wystarczający na wbicie 50 poziomu, żeby się biedni nie przemęczyli:) Ja pamiętam jak na swoim pierwszym ewencie haloweenowym kupowałam z limitu silosy i sprzedawałam drożej za dynie, żeby tylko uzbierać na szybkiego żniwiarza. I wcale nie mogłam zrozumieć czemu ludzie płacą za nie więcej... Z innych rzeczy nic nie kupiłam, bo nie było za co. Nawet 1k kamienia za darmo nikt mi nie dał. A teraz wpada ekipa młodych, ma masę udogodnień, starzy gracze im co chwilę coś podsyłają i jeszcze źle. To po co grać jak Wam się nic robić nie chce? Do pogaduch na czacie nie trzeba surowców ewentowych. To nie jest ewent, tylko opcja wydania zalegających surowców zanim znikną. Młodzi powinni się cieszyć, ze maja szansę kupienia czegoś czego nie powinni w ogóle mieć, bo wtedy nie grali. Co do starych graczy no cóż ja też miałam zerko surowców ewentowych ale kto pomyślał to na wszelki wypadek skupił i teraz nie płacze.

Lipek
09.05.2015, 12:42
@ Lipek
A jest odwrotnie. Z tego co widzę to starzy wiedzą lepiej co jest bielsze, co czarniejsze. Mając 1 na uwadze o czym Rosa już wspomniała.
Swój interes nad interes młodszych graczy, niby to takie oczywiste każdy broni swojego.
Mnie osobiście to ani ziębi, ani parzy co i jak będzie z letnią WYPRZEDAŻĄ (nie ewentem). Powtarzam, co z tego, że ja będę miał pierdylion MMA a ty jednego? Czy będę mógł ich wykorzystać by podbić Twoją wyspę? Czy gdy zakupię kolejnych dwóch zielonych grubasów to stanę się dzięki temu lepszy niż ty bo będą mi znosić więcej pierdółek?
Ile razy trzeba powtarzać, żeby dotarło do tych zakutych łbów że to nie jest żaden Wielkanocny/Bożo Narodzeniowy/Helloweenowy/Inny event. To jest wyprzedaż ofert ewentowych z poprzednich lat. Jeśli ktoś nie brał w nich udziału to nie nazbierał surowców ewentowych i tyle w temacie. Ci co grali zachomikowali gdyż BB, w każdym z pamiętników developera, podawało info iż będzie je można wykorzystać w przyszłym roku. Teraz zmienili zadanie, surowce zalegają w magazynach i dzięki temu że grają fair play, (wobec tych co te surowce mają i było im obiecane, że będą je mogli wykorzystać) pojawia się oferta wyprzedaży. Nowi gracze, którzy nie brali udziału w poprzednich ewentach, również mają szanse na zdobycie tych nagród, jednak jest to związane z wydawaniem prawdziwych pieniążków. A to czy kogoś na to stać czy nie to już nie mój problem. Ani ja, ani BB ani inni gracze nie są fundacją charytatywną.

Wyprzedaż letnia to nie jest żaden Event !!!

robin_waw
09.05.2015, 13:08

Jestem starym graczem, nie mam zachomikowanych starych duperelków wszystko wydawałem albo rozdawałem. Jak zauważyłeś kolejne eventy będą już z nowymi surowcami, dlatego będzie ta akcja żeby można było starych się pozbyć. Są to rzeczy na które ktoś zapracował i zdobył. Dlatego BB postanowiło że to na co ktoś zapracował i kupił będzie mógł, sprzedać albo coś za to kupić. Inaczej starzy gracze bądź nowi którzy te rzeczy zakupili, mogli się chwalić do końca gry znajomym że mają pełne magazyny prezentów kolekcjonerskich. Dlaczego ktoś kto zapracował na te rzeczy ma mieć z tego guzik. Będą kolejne eventy które nie będą wyprzedażą staroci to sobie nowi gracze zarobią, teraz też przecież mogą kupić, dostać od innych staro eventowe rzeczy. Starzy gracze nie dostaną nic za darmo.

zwolk
12.05.2015, 13:48
99% starych graczy ma śladowe ilości tych surowców.Ja mam od kilkudziesięciu do kilkuset sztuk każdego przemiotu ze starych eventów. Teraz dokupiłem troszkę pisanek, tak że może do 1K dociągnę :) Choć wiadomo, że są i tacy którzy mają ich w setkach tysięcy.

Gdyz na chwile obecna nowi gracze mogli by kupic tokeny tylko od kupca za klejnoty, a starzy gracze juz surowce maja i wystarczylo by, zeby je wymienili w magazynie prowiantu.BRAWO!!! Właśnie odkryłeś sens tego "eventu". Właśnie o to chodzi, żeby STARE surowce eventowe przerobić na tokeny i wydać na jakieś STARE rzeczy które były w trakcie STARYCH eventów do kupienia. Dlatego jest adresowany do STARYCH graczy którzy te przedmioty posiadają bo zdobyli je na STARYCH eventach.

Jednym słowem boicie się, że jakiś młody "szczeniak", który stawia pierwsze kroki w The Settlers Online mógłby Was przebić czy dorównać poziomem. A może macie obawy, że nowa osoba będzie wstanie wykupić więcej oferowanych przedmiotów u kupca, i w ten o to sposób Was poniży ? .Daję sobie rękę i nogę uciąć, że jest wielu graczy dużo młodszych stażem ode mnie, którzy są w grze znacznie bardziej rozwinięci niż ja. I obstawiam też, że spora część z takich właśnie graczy już się cieszy na nadchodzący event letni, bo odkąd pojawiła się informacja o nim, skupują surowce których nie mieli okazji zdobyć na eventach bo wtedy jeszcze nie grali. Ale oni raczej siedzą na Handlu w grze, a nie na Forum.

Piszesz że jakby bb dało możliwość zdobywania żetonów np odkrywcami to by było sprawiedliwe, a guzik prawda, bo ja majac 20 odkrywców nazbieram na co chce a jakiś młodzian z 3 wolnymi bedzie mógł jedynie popatrzeć na oferte w sklepie.Tak właśnie wyglądał mój pierwszy event - Wielkanoc 2012. Grę zacząłem 7.04.2012, event ruszył 12.04.2012. Otwierałem zakładkę u Kupca tylko po to, żeby sobie popatrzeć na weterana. Wszelkie pisanki jakie zdobyłem sprzedawałem na handlu w zamian za surowce które potrzebowałem na rozwój i podbój wyspy. Z eventu nie kupiłem absolutnie nic, bo wyszedłem z założenia, że i tak nic wiele nie uwalczę, a przynajmniej podciągnę trochę gospodarkę. Może ktoś powininen mi zrekompensować tamten "stracony" event, na przykład ten gość który dodał mnie do znajomych gdy potrzebowałem tego do jednego z pierwszych zadań. On wtedy miał 42 level i będąc jednym z czołowych graczy na pewno wtedy zdobył za dużo.

jozioblabla
12.05.2015, 14:15
Powinna być opcja, że zachomikowani nie mają możliwości zdobywania tokenów w innej drodze niż konwersja.

Reszta nie posiadająca surowców eventowych, np. do pół roku przed tym eventem, dostaje tokeny w dropach, z poszukiwań i ewentualnie ze zmiany droższych surowców typu granit, saletra, ruda tytanu.

Tokenami nie można handlować, surowcami eventowymi nie można handlować :)

Jak miałeś zachomikowane po 50k :) to chomikowanie nie poszło na marne, jak zdobywasz przez przygody i poszukiwania to kwestia twojej pracowitości i szczęścia. Dla mnie uczciwe. Słabi gracze raczej polegną, ale tak było od początku gry.

Tornados
12.05.2015, 14:22
To dopiero jest zly pomysl;p

Znajac magiczne zdolnosci BB to bedzie dokladnie odwrotnie i dropic bedzie starym graczom a nowi beda mogli zmieniac....

misiasia
12.05.2015, 15:33
Powinna być opcja, że zachomikowani nie mają możliwości zdobywania tokenów w innej drodze niż konwersja.

Reszta nie posiadająca surowców eventowych, np. do pół roku przed tym eventem, dostaje tokeny w dropach, z poszukiwań i ewentualnie ze zmiany droższych surowców typu granit, saletra, ruda tytanu.

Tokenami nie można handlować, surowcami eventowymi nie można handlować :).

Nie chomikowałam, gram dłużej niż pół roku przed nadchodzącym eventem, czyli co dla mnie nie należy się i nie przysługuje?
Chyba do końca nie przemyślałeś swojego pomysłu.

set2g
12.05.2015, 16:04

Powiedzmy że mam zachmikowana 1 dynie, i to już by czyniło to że w dropie bym nie mógł zdobywać innych?
Bez sensu, gdzie jest granica i czemu akurat taka?

zwolk
12.05.2015, 17:15
Po evencie Halloween 2013 zrobiłem sobie przerwę w grze i wróciłem do niej 9 miesięcy później. W międzyczasie odbyły się następujące eventy:
- Boże Narodzenie 2013
- Wielkanoc 2014
- Event piłkarski 2014

Proszę o rekompensatę z tytułu niewykorzystanych szans. Zrzutka surowców eventowych zarówno od starych graczy, jak i od nowych, którzy brali udział w tych eventach. Grali wtedy więc 99% z nich na pewno ma spore zapasy. Ewentualnie niech BB im automatycznie przeliczy na monety, a mi sprzeda za monety po zawyżonym kursie 2,cośtam. Albo niech grubasy mi przyniosą tyle surowców eventowych ile średnio wypadło na każdego gracza biorącego udział w każdym z tych eventów. Najlepiej niech przyniosą to za jednym razem, żebym zdążył to wszystko przerobić na tokeny. Nie chcę gotowych tokenów, ma być Fair Play.

A, byłbym zapomniał - proszę o automatyczne przyznanie ksiąg potrzebnych do wyszkolenia wszystkich posiadanych przeze mnie Odkrywców i Geologów, bo Eldorado z Powrotami do Azylu też mnie ominęło.

YAHIKO_FX
12.05.2015, 19:13
@ zwolk
Nieodpowiedni i skrajny przykład podałeś.
Zacząłeś grę przed eventem, podobnie jak ja tylko ja nie odpuszczałem go i pozdobywałem wiele ciekawych rzeczy, fakt że zacząłem gdzieś z półtora miesiąca przed eventem i miałem nieco klejnotów na odkrywców, ale resztę zdobywałem z ugrania, więc jest szansa na dobrą zabawę nawet jeśli jest się nowym graczem.
@ jozioblabla
1 z prób rozwiązania, lecz niezbyt trafiona.
Wymiana w kantorze musi być dla wszystkich.
Poszukać przydało by się rozwiązań typu, młodsi / nowi gracze mogą ugrać cokolwiek np. ze scenariuszy i przygód, eventualnie niewiele odkrywcami.
Starzy gracze już swoje pozdobywali, a nowi / młodsi i tak nie zdołają zdobyć wiele z tego a przynajmniej będą mieli sens grania wtedy w tą grę, niż patrzenia się w kupca na to co nie zdołają zdobyć. To że ubi.bb naprawia swój błąd z możliwością chomikowania surowców evetowych nie powinno się odbijać negatywnie na nowych graczach, zniechęcając ich do gry przed i w trakcie tego eventu letniego.

W kółko powtarzanie że ten event jest tylko dla starych graczy w celu wyzbycia się starych surowców eventowych jest kłamstwem, każdy może w każdej chwili zdobyć te surowce w kantorze, tutaj bardziej się rozchodzi o nowych / młodszych graczy czy zdołają uzbierać tego wystarczająco tyle by kupić coś sensownego potem. Nowi gracze nie będą mieli łatwiejszych eventów jak starzy mieli i nie mówię tutaj o skrajnych przykładach.

misiasia
12.05.2015, 19:27
Ale znowu myślicie kategoriami eventu, a to nie jest event... naprawdę
to tylko "wyprzedaż". z resztą sporo się wyjaśni, jak już będzie wiadomo, czy będą nowe limity, czy zachowane stare.

YAHIKO_FX
12.05.2015, 19:36
Sorry, ale skoro nazwali to eventem to, co się dziwisz że takimi kategoriami się to ocenia.

Rosadamascena
12.05.2015, 20:05
Urodziny w 2013 roku (te balonami) też były nazwane eventem, a nie obowiązywały tam zasady jak na wielkanoc/halloween/gwiazdkę/piłkarski na mistrzostwa w Brazylii.
"Event" to po prostu "Wydarzenie" (z j. ang.) - oznacza zatem właśnie jakieś wydarzenie, coś nietypowego w porównaniu do codziennej rozgrywki. Nazwanie czegoś "eventem" nie gwarantuje, że to coś odbędzie się na identycznych zasadach jak wcześniejsze "eventy".

fazi2000
22.05.2015, 12:45
Ja też

Polkjmn
23.05.2015, 10:38
Uważam, że powinno zostać jak jest. Od halloween każdy będzie miał równe szanse. A jeśli teraz tak zrobimy to pokrzywdzeni będą starsi gracze :)

MOD_Victoria2
24.06.2015, 02:19
Black_Patrick znane są już szczegóły nadchodzącego wydarzenia (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/39343).
Jesli nastąpią zmiany "Pamietnik developera" zostanie zaktualizowany.

Zapraszam do udziału w dyskusji (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/39344).

Temat zamykam
Mod Victoria