PDA

Zobacz pełną wersję : Chrome - wtyczka flash PPAPI i NPAPI - problem

Xuna
19.03.2015, 13:49
Żeby ą działało w Chrome trzeba włączyć wtyczkę flash NPAPI a wyłączyć PPAPI, tak jak opisano wwątku http://forum.thesettlersonline.pl/threads/27990-Chrome-i-literka-%C4%85

Od pewnego czasu (mam niejasne wrażenie, że od ostatniej jakiejś aktualizacji) mam jednak problem, i takie ustawienie blokuje mi odtwarzanie flasha na stronie Twitch.tv - działa tylko przy włączonym PPAPI, nie zaś NPAPI.
Albo ą w Settlersach albo Twitch. Nie cierpię pisać bez polskich liter i mam paru ulubionych streamerów.
Ma ktoś pomysł, jak to naprawić?

PS. dodam wersje: przy obu wersja to 17.0.0.134, Chrome 41.0.2272.89 m.

Dance69
19.03.2015, 14:26
Ja ze wzgledu na to zmieniłem przegladarke na mozille do grania w tso ;)

set2g
19.03.2015, 15:51
na mozilli tso wolniej sie ładuje, przynajmniej u mnie, widać to bardzo wyraźnie np. podczas przechodzenia do znajomego i próbie wrzucenia buffów (jak gra działa normalnie, a nie jak teraz)

Rosadamascena
19.03.2015, 17:14
ja polecam maxthon - nie tnie, ą wchodzi bez problemów :) i wtyczka nie pada a na google mi fisiowała

edit: tzn lekko muli ale na takim poziomie jak google, a na pewno mniej niż mozilla

misiasia
19.03.2015, 20:35
Xuna ostatnio jak wyłączyłam peppera, to też mi zablokowało flasha w innych miejscach, ale tam gdzie jest potrzebny, po prawej stronie paska adresu pojawia się przekreślony puzelek. wystarczy w niego kliknąć i tam w opcjach zezwolić na używanie flash. u mnie taka metoda się sprawdza, może tobie pomoże ;)

Xuna
21.03.2015, 14:16
Niestety to nie pomaga; ten puzelek pojawia mi się owszem, na stonie głównej twitch.tv, klikam i zezwalam, jednakże na konkretnych streamach to nie działa.
Trudno, pozostaje mi przełączanie flashy przed każdym oglądaniem. Dzięki misiasia.

hans79
22.03.2015, 16:28
u mnie tez lipa z tym ą

krotos666
22.03.2015, 21:35
Co do litery ą w chrome zrobiłem tak i działa:

1. Wpisz chrome: plugins (bez spacji) w pasku adresu, by otworzyć stronę Wtyczki.
2. Na stronie Wtyczki znajdź pozycję „Flash”.
3. Po ostatniej aktualizacji wyłącz oba pepflashplayer.dll / dla 32 i 64 bitowego systemu, jak masz zainstalowany 64 bit chrome

http://pics.tinypic.pl/i/00646/2eq806cgq4hf.jpg

Ale co do Twojego problemu to musisz pokombinować.

Piwonia
17.04.2015, 08:31
A u mnie w dodatkach obecnie jest już tylko jedna wersja PPAPI ta C:\Program Files\Google\Chrome\Application\42.0.2311.90\Peppe rFlash\pepflashplayer.dll

ktoś ma sugestie co zrobić żeby mieć "ą" i możliwość grania na chrome?

Orzeszkuwloski
17.04.2015, 09:18
Problem z "ą" w nowej wersji chrome'a można rozwiązać tak samo jak do tej pory tylko trzeba odblokować opcję npapi. W tym celu wchodzimy w chrome://flags/ i szukamy #enable-npapi, a następnie dajemy włącz. Później standardowo w chrome://plugins/ wyłączamy ppapi i wszystko działa jak dawniej :-)

Piwonia
17.04.2015, 12:18
Nie wiem jak Tobie dziękować (tu wielokrotne pokłony). Wersja npapi się pojawiła, gra śmiga, "ą" działa prawidłowo.

Xuna
17.04.2015, 21:56
Przypominam informację z tego wątku (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/38747-Nowy-Flash-i-problem-z-logowaniem), że wymuszona obsługa NPAPI będzie możliwa tylko w bieżącej wersji Chrome, tj. 42. Przy następnym upgrade ta możliwość zniknie. Cieszmy się ą póki można ;)

Piwonia
17.04.2015, 23:24
Niech pracują nad naprawą "ą"

ilek
19.04.2015, 09:07
aha, czyli jeśli ja nie mam we wtyczkach NPAPI (od dziś bo zniknęło w nocy) to już nic nie mogę zrobić? nie będę mieć a z ogonkiem?
już nieaktualne, przegapilam post Orzeszkuwloski, sorki.

zwolk
20.04.2015, 10:13
Problem z "ą" w nowej wersji chrome'a można rozwiązać tak samo jak do tej pory tylko trzeba odblokować opcję npapi. W tym celu wchodzimy w chrome://flags/ i szukamy #enable-npapi, a następnie dajemy włącz. Później standardowo w chrome://plugins/ wyłączamy ppapi i wszystko działa jak dawniej :-)
Dzięki za te wskazówki, po tym jak TSO wymusiło aktualizację Flasha, ta instrukcja krok po kroczku pomogła pozbyć się problemów :)

Hegemon
10.07.2015, 10:39
Dla tych co mają problem z nowymi wersjami Chrome, bez zmiany PPAPI.

Oto poradnik:

Najpierw instalujecie dodatek do Chrome "Shortcut Manager".

I dodajecie ten dodatek do przeglądarki.

Po prawej u góry jest ikonka z niebieskim napisem "Key". Klikacie na nią a następnie na:
"See all settings / Add new shortcuts"

W rubryce "Shortcut key" naciskamy przyciski Ctrl+Alt+a (Razem!)
Następnie przy opcji "Action" jest rubryka, w której wybierasz "Insert free text at the cursor position".
I niżej "Text or "signature" wpisujesz ą

Po wypełnieniu naciskamy "Save" i uruchamiamy Chrome ponownie. :-)