PDA

Zobacz pełną wersję : Katalog poradników - komentarze, uaktualnienie

EX_Cyferka
02.03.2015, 10:27
:cool:Witam,
pokusiłam się o zrobienie
- zestawienie poradników- przygody (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37679-Katalog-poradnik%C3%B3w)
- zestawienie poradników- ekspedycje (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/39717-Katalog-poradnik%C3%B3w-ekspedycje)
- zestawienie poradników- ogólne (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/39718-katalog-poradnik%C3%B3w-og%C3%B3lne)
które powstały dzięki uprzejmości i zaangażowaniu graczy. Mam nadzieję, że będzie to ułatwieniem dla poszukujących dobrego poradnika, troszeczkę wypromuje naszych graczy i ułatwi korzystanie z działu “Propozycje poradników”.

Jeżeli po drodze zgubiłam jakiś poradnik, to proszę dać mi znać w tym wątku, postaram się na bieżąco edytować.

W późniejszym terminie dodam zestawienie poradników do przygód kooperacyjnych i eventowych.

Ze względu na dużą ilość spoilerów w jednym wpisie, nie podpięłam jeszcze zestawów poradników Shadow_mk (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35483-Shadow_mk-Zbi%C3%B3r-Poradnik%C3%B3w-Przyg%C3%B3d-(Weteran-Major-Mistrz)-48-wersje-dla-leniwych), Steelkill (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/22942-PORADNIK-Steelkill-Zbi%C3%B3r-Poradnik%C3%B3w-Przyg%C3%B3d-Genera%C5%82-200-(R-%C5%81-%C5%BB-W%C5%81-K)), Steelkill 2 (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/29671-Steelkill-Zbi%C3%B3r-Poradnik%C3%B3w-Przyg%C3%B3d-Genera%C5%82-250-(R-%C5%81-%C5%BB-W%C5%81-K)) oraz The_BEAST_r10 (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/31041-Komiksowe-poradniki-dla-genera%C5%82a-250-z-puszkarzami). Jeżeli ktoś ma pomysł, jak to ugryźć, to proszę się nie krępować z sugestiami :)

edycja:
05.03.2015 - podpięcie poradników do przygód kooperacyjnych
09.03.2015 - podpięcie zbioru poradników Poznańczyka
11.03.2015 - podpięcie poradników eventowych
13.03.2015 - podpięcie przeliczeń do osiągnięć

Poradniki Steelkill, Steelkill 2, shadow_mk, The_BEAST_r10 zostały podpięte do katalogu

#Edit:
Victoria:
Dodano wszystkie poradniki powstałe od 19.03 do 17.06
w tym zbiory : Rademenesik , Evandar,
misiasia, Mikroclimat - (pozwoliłam sobie połaczyć Wasze poradniki w zbiory) i wiele innych :)

Wpisy dot. edycji katalogu,wykonane przeze mnie - (z datami podpięcia poszczególnych poradników) zostały usunięte.

Jeśli pominęłam jakiś poradnik - proszę o info w poście - uzupełnię :)

#Edit:
Nemezis:
Katalog poradników przygód zaktualizowany na dzień 06.10.2015

RedJul
02.03.2015, 10:39
Jeśli ktoś miał wątpliwości dlaczego powstał ten temat (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37436-MOD-Cyferka?highlight=cyferka) to ma właśnie odpowiedź. Można być modem i Modem. Wystarczy tylko chcieć:)
Oby Ci tej chęci Cyferko wystarczyło na jak najdłużej.
I sorki za off-topic ale nie mogłem się powstrzymać:)

Hugo256_
02.03.2015, 18:20
Przepraszam ale ja też off-topic. Szacun, szacun i jeszcze raz szacun.

Pozdrawiam

Angel7212
02.03.2015, 18:41
Dzięki:)

Piwonia
02.03.2015, 19:41
Znakomita praca, pozostaje tylko bić pokłony że się Tobie chciało.

W DMK w praktyce nie ma wersji MSW + Major bez weterana. Ja w opisie nie podawałam weterana bo dla mnie to jest dorozumiane, tak jak w innych opisach nie piszemy że przygoda jest na weterana i zwykłego generała, teoretycznie można zrobić te ataki majorem i czekać, ale tak w moim jak i w MariuszaKartofla używamy weteranów na pierwszej fali.

Czyli należałoby poradniki MSW + Major oraz MSW + Weteran + Major dać razem.

EX_Cyferka
02.03.2015, 21:30
Piwonia, poprawiłam w Dzielnym i przy okazji w Bohaterskim i Zdradzonym, bo też były nieścisłości. Dziękuję za wskazówkę :)

Idho
04.03.2015, 16:53
Pomimo, że cyferka ma sporo czasu i ciągle siedzi na forum/G-1 niestety ma bardzo małą wiedzę. Większym dobrem byłoby jakby wbiła kilka poziomów, bo coś czuje że 36 poziomu nie przekroczyła.

1) Wypisanych jest 33 przygody, to nie jest pełna liczba przygód, mamy ponad 55 przygód. Lista jest niepełna, nie ma tutaj dwóch ważnych kategorii Współpraca oraz Wydarzenia (takie nazewnictwo ma polska wersja na przygody, które zawierają przygody kooperacyjne oraz z różnych wydarzeń, które nadal są w obiegu i użyciu przez BB)

2) Brak odpowiedniej wiedzy, która pozwoliła prawidłowo przydzielić poziom. Przykładowo Proch, gdzie trzeba użyć skrytobójcy jest dla osoby z poziomem 50, która ma możliwość kupna lub odebrania tej premii. Jedyną szansą dla osoby z 48-49 poziomem na pozyskanie tej premii jest zrobienie KZE i liczenie na szczęście, że ta premia wpadnie.

3) Lenistwo - część, niektórych poradników to tak naprawdę nie są poradniki. Przykład: Żywot pirata wystarczy wejść w linka i przeczytać "Poradnik w budowie" aby stwierdzić, że ktoś chciał zrobić poradnik, ale nie zrobił, aż dziwne że żaden szanujący się moderator nie przeniósł tego 1,5 rocznego tematu do archiwum.

4) Niedbalstwo - część poradników ma przekłamania odnośnie do nagrody z przygody. Nie zostało to w żaden sposób poprawione, tym bardziej że jedne poradniki są zamykane ze względu na brak aktualizacji, a inne daje się jako przykład i wstawia hiperłącza do nich z nieaktualnymi danymi.
Co dziwniejsze część poradników nie ma mapek lub mapki wygasły. Rozumiem, że moderator nie sprawdza jak aktualny jest poradnik.

5) Niechlujstwo - to jest ładny przykład Uśpiony Wulkan. Ktoś zrobił poradnik na podstawie przygody z testowego, zanim ta przygoda pojawiła się na naszym serwerze. Były mod zamknął ten poradnik z takim komentarzem:

dopóki przygoda nie trafi na normalny serwer wszelkie poradniki są bezcelowe gdyż składy obozów mogą ulec zmianie i wprowadza to tylko niepotrzebny zamęt.
Do, tego czasu temat pozostanie zamknięty.
Po tym zamknięciu niestety żaden z moderatorów nie sprawdził, czy składy się zmieniły, a autor nie ma uprawnień, aby otworzyć temat na nowo i poradnik zaktualizować.

Jurek12345
04.03.2015, 17:05
P

Ty masz coś wspólnego z tęczą?

Chilout05
04.03.2015, 17:36
Cyferka, kawał dobrej roboty.
Wreszcie mamy uporządkowane poradniki.
Dla mnie szalenie pomocna sprawa.
Wielkie brawa i podziękowanie za włożony trud.
Pozdrawiam
Czilałcior

EX_Cyferka
04.03.2015, 18:13
Idho gdybyś przeczytał pierwszy post, to byś zauważył, że zarówno kooperacyjne, jak i eventowe będą w późniejszym czasie dołączone.
W planach mam również zebrać osiągnięcia.
Podział przygód jest zrobiony na podstawie tego, co opisali twórcy przygód oraz od poziomu, na którym można uzyskać daną jednostkę wojskową.

Jak sam zauważyłeś, Assasyna można dostać w locie z KZE, a co za tym idzie można go użyć już od 15 poziomu.
Z częścią osób, które nadal pracują nad poradnikiem jestem w kontakcie i jeżeli dostałam info, że będą kontynuować, to nie będę wyrzucać czyjejś pracy do kosza.
Podobnie sprawa ma się z grafiką nagród z przygody. Nie usunę całkiem dobrego poradnika, bo jeden obrazek, który tak naprawdę nie ma kluczowego znaczenia, nie został jeszcze zamieniony na aktualny.

EX_Zakrecony
04.03.2015, 18:24
Pragnę przypomnieć że BB nigdy nie podało oficjalnej tabeli z nagrodami możliwymi do uzyskania z danej przygody, a wszelkie zamieszczone tabele są wytworem graczy.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

RedJul
04.03.2015, 18:24
Ty masz coś wspólnego z tęczą?

Tak, jest dobrym znajomym Biedronia, powiedziałbym nawet bardzo dobrym:)
Jeden jest jak uważa sporo osób najbardziej doświadczonym graczem TSO, drugi jak uznało sporo osób był najlepszym kandydatem na prezydenta miasta Słupsk :)

rapalek11
04.03.2015, 18:42
świetna robota Cyferka

Bgregor74
04.03.2015, 19:14
Chciałbym dodać, że poradnik Bgregor74 - od 48 poziomu (ochotnikooszczędny) (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37692-Dzielny-Ma%C5%82y-Krawiec-%28MSW-Major%29-Ochotnikooszcz%C4%99dny) powstał we współpracy z graczem darbam, i wg. mnie powinno to zostać uwzględnione w autorach poradnika ;)

Idho
04.03.2015, 21:02
Idho gdybyś przeczytał pierwszy post, to byś zauważył, że zarówno kooperacyjne, jak i eventowe będą w późniejszym czasie dołączone.
W planach mam również zebrać osiągnięcia.
Podział przygód jest zrobiony na podstawie tego, co opisali twórcy przygód oraz od poziomu, na którym można uzyskać daną jednostkę wojskową.

Jak sam zauważyłeś, Assasyna można dostać w locie z KZE, a co za tym idzie można go użyć już od 15 poziomu.
Z częścią osób, które nadal pracują nad poradnikiem jestem w kontakcie i jeżeli dostałam info, że będą kontynuować, to nie będę wyrzucać czyjejś pracy do kosza.
Podobnie sprawa ma się z grafiką nagród z przygody. Nie usunę całkiem dobrego poradnika, bo jeden obrazek, który tak naprawdę nie ma kluczowego znaczenia, nie został jeszcze zamieniony na aktualny.

Nie widzę w katalogu informacji o tym, że to niepełna lista, a tam taka wzmianka powinna się znaleźć. Znowu jakieś nieprzemyślane poczynania.

Czyli rozumiem, że nie chciało ci się sprawdzić poradnika, tylko zastosowałaś opis poradników jaki jest, bardzo nieprofesjonalnie z twojej strony. Może warto zajrzeć do nich i odpowiednio zmodyfikować nazwę, aby później ktoś nie miał niemiłej niespodzianki. Ten problem cie przerósł, ograniczenia sprawiają, że nie jesteś w stanie go rozwiązać... podpowiem, wystarczy w tytule wspomnieć, że trzeba użyć skrytobójcy przykładowo. A na dole dodać adnotację wyjaśniające taki opis.
Bo ja to wiem, ale ty lub inne niskie poziomy nie wiedzą, że takie rzeczy wypadają z KZE, baaaa jestem ciekawy czy niskie poziomy wiedzą że to wpada z epickiej przygody ZE , ale widzę , że ty to byś poradziła zrobić KZE, a żeby zdobyć KZE wcześniej zrobić z dziesięć ZE bardzo bystrze ..... tylko, że drop z ZE czy KZE czy samo KZE kosztuje ponad 20k monet, gdzie premie można kupić za 3k-6k monet.. a później płacz na pomocy i kilka zgłoszeń do supportu, że ktoś go oszukał bo nie może z maila do gwiazdy przerzucić tej premii.
Rozumiem, że masz kontakt z osobami co zrobili poradnik 2 lata temu, czy z osobami co temat jest zamknięty , lub osobami co ich grafika wygasła xD hahahaxD
To dobrze, pozazdrościć takich kontaktów ;-) Wiesz tylko ty kasujesz głownie posty, inni przeważnie je archiwizują, nie martw się szepnę do Zakręconego niech ci da jakiś fajny kurs, przenoszenia postów do archiwum ;-)

Grafika z nagród to pół biedy, ale też można wrzucić nową jak już się coś robi. Gorzej z poradnikami, które nie mają ani map, ani screenów z bloków. Lub poradniki, które w ogóle nie są zaczęte.

btw. dobrze wiedzieć ,że drop nie jest kluczowy dla ciebie ;-) na pewno sporo dropów rozdajesz ;-) taki czerwony pół księżyc wśród żydowskiej społeczności, aż się ciepło robi na nerce ;-)

RedJul
04.03.2015, 21:34
Nie widzę w katalogu informacji o tym, że to niepełna lista, a tam taka wzmianka powinna się znaleźć. Znowu jakieś nieprzemyślane poczynania.
(...)

(...)
Jeżeli po drodze zgubiłam jakiś poradnik, to proszę dać mi znać w tym wątku, postaram się na bieżąco edytować.
W późniejszym terminie dodam zestawienie poradników do przygód kooperacyjnych i eventowych.

Ze względu na dużą ilość spoilerów w jednym wpisie, nie podpięłam jeszcze zestawów poradników Shadow_mk (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35483-Shadow_mk-Zbi%C3%B3r-Poradnik%C3%B3w-Przyg%C3%B3d-(Weteran-Major-Mistrz)-48-wersje-dla-leniwych), Steelkill (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/22942-PORADNIK-Steelkill-Zbi%C3%B3r-Poradnik%C3%B3w-Przyg%C3%B3d-Genera%C5%82-200-(R-%C5%81-%C5%BB-W%C5%81-K)), Steelkill 2 (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/29671-Steelkill-Zbi%C3%B3r-Poradnik%C3%B3w-Przyg%C3%B3d-Genera%C5%82-250-(R-%C5%81-%C5%BB-W%C5%81-K)) oraz The_BEAST_r10 (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/31041-Komiksowe-poradniki-dla-genera%C5%82a-250-z-puszkarzami). Jeżeli ktoś ma pomysł, jak to ugryźć, to proszę się nie krępować z sugestiami :)

Jeżeli z tego wpisu nie doczytałeś się, że lista jest niepełna to wróć do szkoły nauczyć się czytać ze zrozumieniem.
I nie wypominaj Cyferce jej niskiego levela bo po pierwsze nie znasz go a po drugie mając maksymalny (tak podejrzewam, skoro uważasz się za najbardziej doświadczonego gracza TSO:)) to sam walisz babole w swoim "poradniku" typu chata pirata do zdobycia w Banitach.
I odprowadź się od Cyferki bo to robi się żałosne.

Idho
04.03.2015, 21:41
Chcesz sprawdzić swoją umiejętność czytania .. to proponuje przeczytać ten temat (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37679-Katalog-poradnik%C3%B3w) i wskazać gdzie te informacje się znajdują ;-) ... nie odpowiadaj.. wiemy jak wyjdzie ;-) i się cieszę że mogłem wskazać problem twoich niejasności.. zdaje sobie sprawę, nie wszyscy skończyli to co ja skończyłem ;-)

RedJul
04.03.2015, 21:44
(...) zdaje sobie sprawę, nie wszyscy skończyli to co ja skończyłem ;-)

Masz rację, jak ja kończyłem szkoły nie było gimnazjum.

Piwonia
04.03.2015, 21:54
Idho zachowujesz się jak damski bokser. Dziewczyna odwaliła kawał dobrej roboty, poświęciła swój czas dla naszej wygody, a Ty jedziesz po niej. Jeżeli masz jakieś sugestie co do poprawek to je podawaj, ale naprawdę nie te słowa krytyki nikomu potrzebne nie są. Nawet jeżeli dziewczyna czy by miała 2 czy 50 lvl to nie ma większego znaczenia, bo mało kto zna wszystkie poradniki zamieszczone na forum. To naszą rolą jest teraz pomóc w udoskonaleniu katalogu i podać jakie poprawki nanieść, bo to my mamy wiedzę praktyczną na ich temat.

Cyferka mam nadzieję że się nie zrazisz jednym sfrustrowanym facetem i dalej będziesz działała na tym polu, bo katalog znakomicie ułatwia nawigacje po tej części forum.

inmydefence
04.03.2015, 22:01
Masz rację, jak ja kończyłem szkoły nie było gimnazjum.

to ty kończyłeś jakieś szkoły? patrząc na niektóre Twoje wypowiedzi, nawet bym na to nie wpadła ^_^ dzięki za cenną wiadomość o tobie, jednak można wdawać się z tobą w polemikę bez uszczerbku na zdrowiu intelektualnym ^_^ .. a czasem miałam wątpliwości

aaa btw. bo jak już jestem na stronie poradnika, to się wypowiem.. no więc ... niezła robota, widać że ktoś ma sporo czasu na nerdzenie, ale są pewne niedoróbki i dziwi mnie to, że moderatorka nie umie przyjąć słów krytyki "na klatę", tym bardziej jeśli krytyka jest konstruktywna, a poza tym wyraża ją jednak doświadczony gracz, więc nie ma się co wstydzić, tylko korzystać i wynieść jakąś naukę dla siebie Cyferko, z pewnością rady Idho weźmiesz do serca i poprawisz te rażące usterki, trzymam za Ciebie kciuki, bo o brak czasu z pewnością się nie martwie jeśli chodzi o Cyferkę ^_^ tylko chęci więcej i poradnik będzie dopieszczony, serio.. powodzenia! ;-)

RedJul
04.03.2015, 22:06
to ty kończyłeś jakieś szkoły? patrząc na niektóre Twoje wypowiedzi, nawet bym na to nie wpadła ^_^ dzięki za cenną wiadomość o tobie, jednak można wdawać się z tobą w polemikę bez uszczerbku na zdrowiu intelektualnym ^_^ .. a czasem miałam wątpliwości

Sugerowałbym na przyszłość czytać wypowiedzi a nie na nie patrzeć.
Mam nadzieję, że nie kolorowałaś emotikonek bo szkoda monitora:)

krotos666
04.03.2015, 22:11
A weźcie się zachowujcie jak cywilizowani ludzie, a nie jak stado wygłodniałych zwierząt na pustyni.

Cyferka odwaliła kawał dobrej roboty.

Dobrze jest mieć zbiór poradników w jednym wątku, a nie porozrzucane na 16 stronach poradników.
Jak będzie od czasu do czasu aktualka tego postu to będzie to bardzo przydatny post dla wielu graczy,
a szczególnie dla tych co niedawno zaczęli zabawę z TSO.

inmydefence
04.03.2015, 22:12
Sugerowałbym na przyszłość czytać wypowiedzi a nie na nie patrzeć.
Mam nadzieję, że nie kolorowałaś emotikonek bo szkoda monitora:)

czyżbyś sugerował mi jakieś ciekawe rozwiązania co do emotikonek i bazujesz na własnym doświadczeniu? nie ma się co oburzać, dostałeś pochwałę, a ty się rzucasz, co za ludzie... poza tym co się tak tego czytania doczepiłeś? jakaś trauma ze "skończonych" szkół?

RedJul
04.03.2015, 22:22
Jak zaczniesz pisać coś innego niż wychwalanie i bronienie swojego idola zaczniesz być traktowana poważniej, na razie dalej baw się kredkami.
A jak dorośniesz przeczytaj czym się różni konstruktywna krytyka (od doświadczonego gracza :)) od krytykanctwa.

Piwonia
04.03.2015, 22:22
...tym bardziej jeśli krytyka jest konstruktywna, ...
Trudno mówić o konstruktywnej krytyce jeżeli ktoś pisze: "bardzo nieprofesjonalnie z twojej strony", "Ten problem cie przerósł", " nie martw się szepnę do Zakręconego niech ci da jakiś fajny kurs"

inmydefence
04.03.2015, 23:07
Trudno mówić o konstruktywnej krytyce jeżeli ktoś pisze: "bardzo nieprofesjonalnie z twojej strony", "Ten problem cie przerósł", " nie martw się szepnę do Zakręconego niech ci da jakiś fajny kurs"

coś jeszcze dziadki chcecie dodać? srry ale poziom lukru przewyższa moje możliwości percepcyjne..

@RedJul, o moje kredki się nie martw, lepiej zainwestuj w mocniejsze bryle, bo jak tak dalej będziecie nerdzili z koleżanką Piwonia, to na pewno nie zostaniecie moimi idolami :( bo wzrok Ci to uniemożliwi i gdzie ja wtedy przeczytam te ody na cześć Cyferki? takich jak Wy lizuski to ze świeczką szukać ;-)

@Piwonia, zaciekawiłaś mnie tym określeniem "Damski bokser", skąd takie porównanie? Cytaty, które zamieściłaś odbieram jako "dobre rady" i podpinam pod konstruktywną krytykę, może się nauczy Cyferka jak ulepszyć swoje poradnikowe dzieło.

RedJul
04.03.2015, 23:29
Idho, dziękuję za aktualizację, dobra...

nie ma co się wstydzić ^^ zgłaszajcie się na szept do Idho, kto pierwszy ten lepszy ^^
naszemu solenizantowi na pewno będzie miło

nie rozumiem po co to jeszcze rozkminiacie skoro Idho napisał tu: http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37482-Lenistwo-BB

Jak widać masz już swojego idola i nie mamy szans na zajęcie jego miejsca.
Po czymś takim masz jeszcze cywilną odwagę napisać:

srry ale poziom lukru przewyższa moje możliwości percepcyjne..
No, chyba że piszesz o sobie.

inmydefence
04.03.2015, 23:54
Jak widać masz już swojego idola i nie mamy szans na zajęcie jego miejsca.
Po czymś takim masz jeszcze cywilną odwagę napisać:

No, chyba że piszesz o sobie.

Dobry jesteś w te klocki ^_^ .. rozumiem, że nie rozstajesz się z klawiaturką i z tym forum?? znajdziesz coś jeszcze??
przeszukaj całe forum i wklej jeszcze kilka cytatów, z pewnością poczujesz się "miszczem" .. wygrałeś .. cieszysz się??:>
no to teraz śmiało - zanotuj w "kajecie" (bo to pewnie z tych prehistorycznych roczników .. dlatego lepiej takie nazewnictwo 4u) "dziś odniosłem kolejny sukces - wkleiłem kilka cytatów na forum gry i tym samym pokazałem swoją wyższość, rodzina będzie ze mnie dumna"..

Poradnik jest niedorobiony i ktoś wyraził swoje zdanie, odmienne od Waszego i od razu poszła w ruch klawiatura i określenia "Damski bokser" etc.. no nie dorównam Wam poziomem.. próbowałam....

RedJul
05.03.2015, 00:06
Jak dorośniesz, to zrozumiesz że nie tyle bronimy Cyferki co piętnujemy chamski atak (kolejny zresztą na nią) Idho.
A ty dostałaś rykoszetem, bo trudno traktować kogoś poważnie kto ten atak nazywa konstruktywną krytyką.
I możesz teraz pójść do swojego idola na skargę (jest zalogowany w grze), że dorośli dali po łapkach:)

EX_Cyferka
05.03.2015, 01:48
Chciałbym dodać, że poradnik Bgregor74 - od 48 poziomu (ochotnikooszczędny) (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37692-Dzielny-Ma%C5%82y-Krawiec-%28MSW-Major%29-Ochotnikooszcz%C4%99dny) powstał we współpracy z graczem darbam, i wg. mnie powinno to zostać uwzględnione w autorach poradnika ;)

dodane :)

Inmydefence, to nie jest poradnik, tylko katalog propozycji poradników.

Idho, nadal nie mam zamiaru archiwizować poradników, bo komuś nie podoba się ich szata graficzna. Są odwiedzane, sprawdzane, są gracze, którzy się nimi sugerują, więc je zostawiam.
Nie mam zamiaru również ingerować ani w tematy, opisy, czy doklejanie obrazków. Jeżeli autor poradnika uzna, że coś powinien zmienić, to to sam zrobi, a jeżeli nie, to też ma do tego prawo, bo to jest jego propozycja poradnika i niczyja inna.

Nie musisz szeptać do Zakręconego. Mam z nim bardzo dobry kontakt i jeżeli czegoś nie wiem lub potrzebuję konsultacji, to nie krępuję się go zapytać. Ja nie z tych, którzy udają, że pozjadali wszystkie rozumy - jeżeli wiesz co mam na myśli.

Cyferka mam nadzieję że się nie zrazisz jednym sfrustrowanym facetem i dalej będziesz działała na tym polu, bo katalog znakomicie ułatwia nawigacje po tej części forum.
Kolejny projekt już w zarodku :)

Ten temat założyłam po to, żeby można było łatwo i szybko reagować na sugestie graczy.
Bardzo proszę o powstrzymanie się od spamu.

inmydefence
05.03.2015, 09:07
Mod_Cyferka:
Ten temat założyłam po to, żeby można było łatwo i szybko reagować na sugestie graczy.
Bardzo proszę o powstrzymanie się od spamu.

i niestety kolejny przykład braku profesjonalizmu i "powstrzymania się od spamu" (moderuje - ale parafrazując coś dzwoni, ale nie wie w którym kościele) .. kolejny komentarz i prywatna wycieczka w kierunku gracza w temacie, w którym prosi o powstrzymywanie się od spamu, sama spamuje (wg mnie takie rzeczy można załatwić w pw, ale po co? kiedy można dalej prowokować gracza do wypowiedzi, a co jej tam, troszkę pospamuje, ona może, to jej "katalog poradników" :) ):

Idho, Nie musisz szeptać do Zakręconego. Mam z nim bardzo dobry kontakt i jeżeli czegoś nie wiem lub potrzebuję konsultacji, to nie krępuję się go zapytać. Ja nie z tych, którzy udają, że pozjadali wszystkie rozumy - jeżeli wiesz co mam na myśli. (prowokowanie do dalszych zaczepek? .. to chyba można podpiąć pod próbę ironizowania ... nieee wg RedJul i Piwonia należy cieszyć się katalogiem poradników, a komentarz Mod_Cyferka jest jak najbardziej na miejscu, to jedynie gracz Idho jest "bee" .. ciekawe)...

RedJul
05.03.2015, 10:05
Parafrazując Kisielewskiego powiem tak:
"Polemika z głupcem nobilituje go".
Dlatego Królowo kończę z Tobą dyskusję.
Przypomnę tylko, że atak na Idho był nie za to co napisał tylko jak to zrobił.
Ale Ty zapatrzona w swojego zakompleksionego idola tego nie zauważasz.

EX_Cyferka
05.03.2015, 10:16
Tematem wątku jest katalog poradników, nie moja osoba.

Z wdzięcznością przeczytam wszelkie porady i wskazówki, jak można udoskonalić katalog tak, żeby służył nam możliwie jak najlepiej,
ale mój sposób moderowania należy omawiać z Supportem.

EX_Cyferka
06.03.2015, 10:40
Jak już emocje opadły, to chciałam wrócić do tematu broni dystansowej.

Czy jest potrzeba, żeby zaznaczyć, że w danym poradniku jest opcja z jej użyciem, czy nie?
I jeżeli tak, to czym się kierować, faktem, że jest tam niezbędna, czy występowaniem jako jedna z opcji też?

Piwonia
06.03.2015, 11:36
Jeżeli to jest tylko opcja, a przygoda jest również rozpisana na ubijanie jedynie generałami to myślę ze nie ma sensu tego pisać, jedynie gdy autor poradnika podał rozwiązanie z ubiciem premią bez opcji z generałami.

Idąc za przykładem tego prochu o którym pisał Idcho podać:
Starx - od 48 poziomu z 1 Assynem

karkadu
06.03.2015, 14:07
Proponował bym do listy dodać też poradniki Poznańczyka, które poza krawcami są jak najbardziej OK.

Piwonia
06.03.2015, 15:05
karkadu ale poznańczyk to zbiór poradników, a tu chyba było ideą uporządkować pojedyncze poradniki, choć taki zbiorczy katalog byłby fajną sprawą, ale to kolejny ogrom pracy.
Może na początek dobrym rozwiązaniem byłoby dodanie do katalogu kategorii "zbiory poradników" i na dalszym etapie podczepianie poszczególnych przygód z tych zbiorów.

Polkjmn
06.03.2015, 17:34
Znakomita praca :) Dziękuję :)

karkadu
06.03.2015, 22:07
Nie do końca się zgodzę, część linków już prowadzi do zbiorów

RedJul
06.03.2015, 22:54
A może tak:

Wyspa Piratów

Tu są inne poradniki
Poznańczyk Weteran Do 36 poziomu, Od 36 poziomu, Od 41 poziomu, Od 48 poziomu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/22022-Przygody-Pozna%C5%84czyk-Zbi%C3%B3r-Poradnik%C3%B3w-Weteran?p=36739&viewfull=1#post36739)

EX_Cyferka
07.03.2015, 01:37
Zbiory również są podpięte (oprócz tych wymienionych w pierwszym poście). Jeżeli w danym zbiorze każda przygoda ma swój post, to linkowałam do tego konkretnego postu, jeżeli były w spoilerach, ale np. tylko jeden typ generała, to również jest podpięte. Problem stanowią jedynie te, które mają dużą ilość przygód z wersjami na różnych generałów i różne poziomy gracza w jednym temacie w spoilerach. I o ile np. u Hor4cego jest jedna przygoda z wersjami na kilku generałów, o tyle u np. Shadow_mk w spoilerach są różne przygody na różnych generałów i na różne poziomy gracza. I tu leży problem, jak to sprytnie podpiąć. Ale chyba zrobię to w dokładnie taki sam sposób jak poradniki nalezyszdostada, czy Hor4cego - w osobnej linijce, bez przydzielania do konkretnego generała.

Poznańczyka nie przypinałam, bo on ma swoją wyróżnioną sekcję, ale mogę oczywiście to zrobić.
W spisie propozycji poradników nie ma również tych, które "są" linkami do stron zewnętrznych.

Poznańczyka oczywiście mogę podpiąć, pozaznaczam również przygody, w których broń dystansowa jest niezbędna.

MariuszKartofel
23.03.2015, 17:34
Nawet nie wiedziałem o tym spisie :) Super sprawa,brawo za chęci.

MOD_Victoria2
04.04.2015, 06:14
Witam serdecznie,

Kontynuuję dzieło Cyferki :)
Staram się dodawać poradniki na bieżąco :)

Jeśli Waszych poradników brakuje w katalogu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37679), a chcielibyście by się tam znajdowały,
proszę o kontakt w tym temacie, poprzez PW na forum lub na czacie w grze. :)

Owocnego tworzenia ! :)

Pozdrawiam,
Mod Victoria

szumisb
10.04.2015, 22:31
Chyba baśniowe niektóre zawarte w spisie są nieaktualne, warto by było je usunąć.

MOD_Victoria2
11.04.2015, 02:53
Chyba baśniowe niektóre zawarte w spisie są nieaktualne, warto by było je usunąć.

W spisie są poradniki, które powstały po zmianach w grze 27.11.2014 (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/36790-Kolonie-i-PvP?p=166857&viewfull=1#post166857)
Wszystkie są aktualne :)
Nieaktualne są poradniki Poznańczyka (krawce) - nie zostały one podpięte do katalogu.

szumisb
11.04.2015, 10:14
To coś nie tak musiałem wysłać ataki w poradniku Synowie małego krawca według Darq85, bo zupełnie wszystko się posypało :( Ale jak sprawdzam to niby wszystko ok zrobiłem.

RedJul
11.04.2015, 10:34
1. Nawet jeżeli faktycznie coś w poradniku jest skopane to mod nie musi o tym wiedzieć, gracze weryfikują ich poprawność.
2. Poradniki Poznańczyka są aktualne poza przygodami baśniowymi. O czym zresztą jest informacja na czerwono. Więc nie widzę powodu dlaczego by miały nie być dodane. Do dziś wiele osób tworzących nowe poradniki (z MMA na przykład) wzoruje się na jego blokach.

Rif1e
01.06.2015, 16:38
To ja może zaproponuję dodanie przekształconego przeze mnie poradnika do byka z którego korzystam od dawna i uważam, że jest najlepszy.

Potrzeba: MMA + MAJOR + 4 zwykłe do bloków + 4 dowolne (do blokowania drogi)

link (http://settlersonlinemaps.com/aventura.php?AventuraID=1532&LangCode=5#1)

Należy czytać komentarze do każdego z ataków, w nich sa zawarte wskazówki jak wysyłać i ustawiać generałów dokładniej.

Sugeruję dodanie jako autorów wszystkich wymienionych w zakładce "Informacje o przygodzie" jako, że jest efektem zmian kilku osób.

MOD_Victoria2
11.06.2015, 05:22
Rifle

Przykro mi ale ten poradnik nie zostanie dodany do katalogu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37679). Nie w tym celu został utworzony.
Pozwolę sobie zacytować MOD_Cyferkę :
Mam nadzieję, że będzie to ułatwieniem dla poszukujących dobrego poradnika, troszeczkę wypromuje naszych graczy i ułatwi korzystanie z działu “Propozycje poradników”.

Poradnik, który zaproponowałeś znajduje się w serwisie zewnętrznym.

Nie zamierzam brać odpowiedzialności za ewentualne zainfekowanie komputerów graczy złośliwym oprogramowaniem.
Jeśli ktoś chce korzystać z poradników zamieszczonych w tego typu serwisach nadal może to zrobić - ale robi to na własne ryzyko :)

Idąc dalej tym tropem - za kilka dni ktoś inny zaproponuje dodanie poradników z wiki, bo z nich korzysta i uważa, że są najlepsze :)

Ale dziękuję za dodanie propozycji :)

Pozdrawiam
Mod Victoria

Rif1e
13.06.2015, 17:56
Rifle

Przykro mi ale ten poradnik nie zostanie dodany do katalogu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37679). Nie w tym celu został utworzony.
Pozwolę sobie zacytować MOD_Cyferkę :

Poradnik, który zaproponowałeś znajduje się w serwisie zewnętrznym.

Nie zamierzam brać odpowiedzialności za ewentualne zainfekowanie komputerów graczy złośliwym oprogramowaniem.
Jeśli ktoś chce korzystać z poradników zamieszczonych w tego typu serwisach nadal może to zrobić - ale robi to na własne ryzyko :)

Idąc dalej tym tropem - za kilka dni ktoś inny zaproponuje dodanie poradników z wiki, bo z nich korzysta i uważa, że są najlepsze :)

Ale dziękuję za dodanie propozycji :)

Pozdrawiam
Mod Victoria

Poradnik został utworzony przeze mnie w oparciu o składy z różnych poradników (polaków), to jest serwis z programem do interakcyjnego tworzenia poradników, poradniki na nim zamieszcza społeczność nie autorzy strony (porównanie do zwykłych stron jest kompletnie bezsasadne) i już myślę większości osób znany.

Nie zamierzam się meczyć z BBcode i paintem dla przyjemności Moda, skoro nie chcesz mojej pomocy to bez łaski.

misiasia
14.06.2015, 00:55
Rif1e ty się nie obrażaj, bo to nie o to chodzi. to się nazywa katalog, ale jak zakryjesz nazwę to co ci zostanie?? nie mniej, ni więcej jak spis treści do poradników działu "propozycji poradników", a nie linki do linka linków. Tak samo jak wiki, osettlers, czy z czego tam jeszcze się korzysta mają swoje katalogi, tak i forum ma swój.

Nie sądzę, żeby tu chodziło o jakieś przyjemności moda, tylko o to, że settlersmap jest osobnym serwisem i z naszym forum ma niewiele wspólnego.
ja mam swoje "poradniki" na chmurce, to co też mam podać linka do niej?

A co do męczenia się z kodem... są tacy, którzy się nim nie przemęczyli publikując swoje poradniki, i są one równie dobre, jak te z kolorami, spojlerami itp.

johnyw
14.06.2015, 21:55
W pełni rozumiem podejście modów. Nie mogą brać odpowiedzialności za zewnętrzne serwisy. Jeśli jakiś serwis zostanie zarażony, to część odpowiedzialności za swoje problemy z komputerami hejterzy wrzucili by na barki BB.

MOD_Victoria2
14.08.2015, 22:12
Uaktualnienie katalogu od dnia 14.03.2015 do 09.07.2015:

Zbiory poradników:

Rademenesik
marzec/kwiecień 2015

zdrajcy -weteran od 36, 41, 48 lvl, gen 200 od 48 lvl, major od 48 lvl
słońce tropików – weteran od 41v\ lvl
łowca nagród - generał 200 od 26 lvl
uśpiona rafa - generał 200 od 26 i 36 lvl
uśpiony wulkan - generał 200 od 26. 36, 41 lvl
żywot pirata – weteran od 36/48 lvl, generał 200 od 36 lvl
banici – generał 200 od 41 lvl, weteran od 36/41 lvl
okradac bogatych – weteran od 48 lvl
na końskim grzbiecie – generał 200 do 36 lvl
Atak z zaskoczenia – generał 200 od 41 lvl, Weteran od 41 lvl
Proch – generał 200 od 41 lvl, weteran od 41/48 lvl (szybki drop)
Starzy przyjaciele – weteran od 41 lvl
Najazd Wikingów – weteran od 41 lvl
Czarni Rycerze – weteran od 41 i 48 lvl
Zakazane Eksperymenty – Weteran od 48 lvl
Trapper Garrun weteran od 41lvl, major od 48 lvl

misiasia

11.06.2015 połaczenie poradników w zbiór i podmiana linków
Arktyczna Eksplozja – MSW+major od 47 lvl
Wyspa Więzienna – MSW+weteran od 41 lvl
Dzieci Sawanny MSW+ major od 48 lvl (opcje jednofalowe)

Evandar

10.06.2015 Atak z zaskoczenia - Weteran od 41 lvl
12.06.2015 Bagienna Wiedźma - Weteran od 41 - 48lvl
12.06.2015 Azyl bandytów - MSW od 48lvl (bez bloków)
12.06.2015 Najazd Wikingów - Major od 47 lvl
12.06.2015 Skarb przy jeziorze - MSW od 48 lvl
17.06.2015 Banici - MSW + Weteran od 48lvl
17.06.2015 Wikingowie - Major + MSW(opcjonalnie) od 47 lvl
20.06.2015 Mroczne Bractwo - Weteran + MSW od 48 lvl (szybki drop)
09.07.2015 Uśpiona Rafa - MSW od 48 lvl
09.07.2015 Wyspa Więzienna – MSW+Wet od 41 lvl

Mikroclimat

17.06.2015 połaczenie poradników w zbiór i podmiana linków+ dodanie brakujących
Synowie MK
Azyl Bandytów
Czarni Rycerze – MSW+Mistrz obrony+major od 48 lvl
Ryczący byk

TsaiLun

20.06.2015 połaczenie poradników w zbiór i podmiana linków+ dodanie brakujących
bagienna wiedzma MSW+ Major od 48 lvl
ryczący byk – generał 200 od 41 lvl
wikingowie – generał 200 od 36 lvl
DMK (w spoilerze)
SMK (w spoilerze)
Synowie MK (w spoilerze)

Mariuszkartofel

dodanie poradników:
Wikingowie - MSW+Wet+Major od 48 lvl
Czarni Rycerze – weteran od 48 poziomu (szybki drop), MSW + Mistrz obrony od 41 lvl

pojedyncze poradniki:

truskawe3ka - trapper garrun weteran od 41 lvl
bogumil5 – Azyl Bandytów – MSW+ majod od 48 lvl
DOOZEF – starzy przyjaciele – Mistrz obrony+major od 48 lvl.
Turisme – Synowie Małego Krawca – MSW+Wet+Major od 48 lvl
RedAkkarin – banici bez bloków - MSW+Wet+major od 48 lvl
z3nfist – Ryczący Byk – MSW od 48 lvl
Makaron_gda – Trapper Garrun – major od 48 lvl
Mr-mario - Uśpiona Rafa - MSW od 41 lvl
war132012 – Powrót do Azylu Bandytów -MSW+ major od 48 lvl
krotos666 – Zakazane Eksperymenty (dla oszczędnych) MSW+major od 48 lvl
Drunky – Dzielny Mały Krawiec – MSW+Mistrz obrony+Wet+major od 48 lvl
adam3968 – Dzielny Mały Krawiec MSW+Wet+major od 48 lvl
adam3968 – Synowie Małego Krawca – MSW+Wet+major od 48 lvl
krs1988- Mroczni Kapłani – MSW+ Wet od 48 lvl , szybki drop

Piwonia
17.08.2015, 08:45
Mam propozycję zmiany ułożenia przygód z obecnego w podziale na rodzaj przygód, na alfabetyczny. Założyłam ankietę, zachęcam do wyrażenia opinii tu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/39698-Alfabetyczne-ustawienie-przyg%C3%B3d-w-katalogu-poradnik%C3%B3w)

EX_Nemezis
19.08.2015, 18:49
Powstały dwa kolejne katalogi
- zestawienie poradników- ekspedycje (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/39717-Katalog-poradnik%C3%B3w-ekspedycje)
- zestawienie poradników- ogólne (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/39718-katalog-poradnik%C3%B3w-og%C3%B3lne)

zachęcam do komentowania oraz do proponowania ulepszeń we wszystkich trzech katalogach.

Jurek12345
19.08.2015, 20:21
Powstały dwa kolejne katalogi

zachęcam do komentowania oraz do proponowania ulepszeń we wszystkich trzech katalogach.

Popraw kod w linkach bo nic sie nie otwiera

EX_Nemezis
19.08.2015, 20:31
Już poprawione

misiasia
27.08.2015, 16:48
co to za odliczanie w katalogu, jakąś bombową niespodziankę szykujecie za 60 czegoś tam? :D

Piwonia
27.08.2015, 17:30
No faktycznie coś się dzieje.

EX_Nemezis
27.08.2015, 19:58
misiasia wprowadzam propozycję zmian w życie

misiasia
28.08.2015, 11:24
ale po co tyle tematów? ;) przecież tam ci nikt niczego nie napisze :)

EX_Nemezis
28.08.2015, 12:15
A bo ja lubię pisać długie elaboraty, sama wszystko zagospodaruję :D. A na poważnie możesz już zobaczyć co się w nich znalazło. To na razie pierwszy krok, osiągnięcie ostatecznego efektu jeszcze troszeczkę potrwa.

misiasia
28.08.2015, 14:57
fajnie, serce rośnie, trzymam kciuki :)

EX_Nemezis
28.08.2015, 19:33
Mam prośbę do autorów poradników, jeżeli dodajecie nowy poradnik ale nie jako nowy wątek czy nowy post, ale jako edycję starego postu, to proszę o pw do moderatora lub o napisanie informacji tutaj, znacznie to ułatwi pracę.
Na chwilę obecną mamy zaktualizowane te poradniki które pojawiły się jako nowe wątki i posty. Przegląd katalogów, czy nie były edytowane, wykonam po zakończeniu prac nad nowym katalogiem.

EX_Nemezis
31.08.2015, 12:29
No i nastąpiła wiekopomna chwila, katalog w nowej formie jest już na miejscu. Dla niepotrafiących rozstać się ze starym katalogiem i na wypadek błędów w nowym, stary katalog znalazł się w drugim poście.

Czekam na opinie, sugestie, uwagi, wytknięcie błędów, itp.

janum77
31.08.2015, 17:32
Cyferko Droga

Szacunek wielki ogromniasty :). Gigantyczna praca. Co tu dużo mówić . DZIĘKUJĘ

misiasia
31.08.2015, 20:32
chapeau bas :)

EX_Nemezis
09.09.2015, 08:34
W katalogu pojawiła się pierwsza przygoda Ali Baby.

W spisie (pierwszy post) wprowadziłam już odnośniki ale jedynie w kategorii: "Podział wg rodzaju". Tak będzie aż ostatecznie nie poznamy parametrów przygód, czyli pewnie do czasu wgrania nowości na nasze serwery. Mimo że przygoda ma opis epicka to wydzieliłam osobną kategorię "Ali Baba".

Proszę o uwagi, rady, sugestie.

EX_Nemezis
06.10.2015, 16:21
Przygody Alibaby dodałam już we wszystkich kategoriach katalogu.

Katalog aktualizowałam na dzień dzisiejszy, czyli 06.10.2015.

Zaktualizowane są zestawy poradników Rademeneska i Mikroklimata- więcej autorów nie zgłosiło zmian w swoich katalogach.

EX_Nemezis
14.10.2015, 22:51
Katalog zaktualizowałam na 14.10.2015 poprawiłam informację o poziomach na których można odpalić przygody Ali baby.

Na tym kończę moją przygodę, dziękuję Wam za opinie, komentarze i sugestie które przekazywaliście mi różnymi kanałami.

Proszę autorzy katalogów poradników, podawajcie tutaj informacje o poczynionych przez Was aktualizacjach, gdy zjawi się moderator który przejmie pałeczkę, będzie mu łatwiej wszystko ogarnąć.

Rosadamascena
15.10.2015, 00:47
Może to złe miejsce, najwyżej za chwilę to skasuj... Ale powodzenia Nemezis, trzymaj się. I serdeczne dzięki za pracę, jaką tu wykonywałaś :)

EX_Jarpen
15.10.2015, 14:03
Dobra robota :) po takim Czasie wszystko pozbierać podziwiam :D

Piwonia
21.11.2015, 22:50
Piwonia, wreszcie wszystko jest w jednym wątku. I pochwała za pomysł na nabijanie postów:)
Proszę nie rób bałaganu w katalogu, a komentarze umieszczaj tutaj.

Co do nabijania, to gdybym odczuwała taką potrzebę, to bym się udzielała w wątkach typu odliczanie do miliona, ale naprawdę nie jest mi to potrzebne do szczęścia. Tworzenie osobnych postów do każdej przygody ma praktyczne uzasadnienie, dodawanie poradnika gdy post ma setki wierszy jest naprawdę bardzo uciążliwe i niesie z sobą ogromne ryzyko popełnienia błędu, a edytowany post nie wygląda tak czytelnie i kolorowo jak to co widzisz ostatecznie.

sirthomas77
27.11.2015, 12:53
:)

kinia19910
22.04.2016, 17:16
Pytanie do moderatorów forum :
Ktoś pracuje nad katalogiem ?
Cyferka napracowała się nad katalogiem, przykro patrzeć jak się marnuje.

Podziękowania dla Piwonii, za stworzenie nieoficjalnego katalogu i dbanie o to by zawierał wyłącznie aktualne poradniki.

Dobrawa_old
21.05.2016, 18:28
Dzień dobry,

Katalog poradników (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37679-Katalog-poradnik%C3%B3w-przygody) został zaktualizowany.

Pozdrawiam,
Mod_Dobrawa

MOD_Victoria
04.07.2017, 15:01
Witajcie! :)

Zauważyłam, że niektórzy z Was publikują już poradniki do przygód z uwzględnionymi umiejętnościami generałów.
Mam do Was pytanie, czy ktoś ma pomysł, w jaki sposób podpiąć je do katalogu? Tę samą przygodę można przechodzić z różnymi stratami, zależnie od tego, w które umiejętności zainwestujemy. W ten sposób poradników z uwzględnionymi umiejętnościami może być całkiem sporo.
Jeżeli ktoś ma jakąś sugestię, to proszę się nie krępować :)

Pozdrawiam,
MOD_Victoria

p.s: Nadal ze względów bezpieczeństwa nie zamierzam wpinać do katalogu poradników znajdujących się w serwisach zewnętrznych, do których na forum są podane linki .

krotos666
04.07.2017, 16:18
Jak na chwilę obecną zauważyłem, szczególnie tracąc kilkadziesiąt godzin z symulatorem,
że są dwa główne podziały dla umiejętności:
1) Więcej punktów doświadczenia czyli więcej expa z przygód
2) Mniejsze straty w przygodach.

Ja postawiłem na więcej expa, bo czas jest w życiu bardzo drogi.
Lepiej będzie jak ten zaoszczędzony czas poświęci się dla rodziny niż na grę w internecie.
;)

Freha
21.07.2017, 12:30
Ja postawiłem na więcej expa, bo czas jest w życiu bardzo drogi.
Lepiej będzie jak ten zaoszczędzony czas poświęci się dla rodziny niż na grę w internecie.
;)
i za to lubię Twoje poradniki :)

MOD_Victoria
15.09.2019, 17:52
Dzień dobry!

Jeden z popularnych serwisów hostingowych przestał istnieć. Proszę wszystkich autorów poradników sprawdzenie, czy grafiki są w porządku oraz info, czy będziecie aktualizować poradniki, w przypadku gdy grafiki znikły wraz z serwisem.

- z katalogu usunięto poradniki Rademenesika (tylko 2 w całym zbiorze były nadal aktualne jeszcze miesiąc temu, a z tego co mi wiadomo, Rade nie gra)
- usunięto również poradniki Poznańczyka
- poradniki MariuszKartofel również zostały usunięte z katalogu

Pozdrawiam
MOD_Victoria