PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Stare pisanki za klejnoty

RedJul
22.02.2015, 13:49
BB zmieniło zasady i mamy małe (lekko powiedziane:)) zamieszanie związane z nadchodzącym eventem.
Wprowadzenie starych i nowych pisanek z określonymi ograniczeniami nikomu się nie podobają.
Dlatego proponuję, żeby wprowadzić możliwość kupna starych pisanek za klejnoty.(zachowując zasadę kto kupił w zeszłym roku, teraz nie może).
100 pisanek - 100 klejnotów.
Jednocześnie zmieniłbym ceny za stare pisanki:
MMA - 3499 pisanek
Weteran - 2499 pisanek
Zwiadowca - 499 pisanek
Młyn - 449 pisanek
Pływająca rezydencja - 145 pisanek.
Nawet gdy ktoś nie ma pisanek z ubiegłego roku, ma szansę kupić je za klejnoty, wyjdzie o 50% taniej niż gdyby bezpośrednio kupował za klejnoty.
A gdy nawet gracz nie ma klejnotów, sama możliwość kupienia pisanek za klejnoty spowoduje pojawienie się większej ich ilości na rynku, spadek cen i tym samym umożliwi większej ilości graczy zakupy.

mirmilek
Za szybki byłeś:) zanim skończyłem dodawać ankietę już się wpisałeś:)

mirmilek
22.02.2015, 13:52
swietny pomysł ja bym kupił tylko dodaj prosze ankiete bo znowu bedzie kosz

Piwonia
22.02.2015, 17:18
Pomysł dobry, co do cen się nie wypowiadam, bo się nie zastanawiałam nad tym jakie powinny być. Alternatywą do pomysłu jest umożliwienie zakupu starych rzeczy za nowe pisanki.

YAHIKO_FX
22.02.2015, 17:22
Wyższe ceny mi się nie podobają z twojej propozycji, jestem za tym by z przygód wypadały także żółte pisanki.
Na pomysł żółtych pisanek za klejki BB się nie zgodzi, bo to tak jakby taniej móc w ten sposób kupić MSW/ Weterana i resztę.
I dropy powinny nieco zmodyfikować, bo czasami ciągle zamiast granitu wygrywa się drewno egzotyczne, a szanse na coś z ostatniego slota (przygodę/ obiekt) prawie wcale nie da się upolować. A z przygód które gracze nie chcą grać dodać możliwość wygrania w nich 5 klejnotów, na przykład.

RedJul
22.02.2015, 17:44
Wyższe ceny mi się nie podobają z twojej propozycji, jestem za tym by z przygód wypadały także żółte pisanki.
Na pomysł żółtych pisanek za klejki BB się nie zgodzi, bo to tak jakby taniej móc w ten sposób kupić MSW/ Weterana i resztę.
Ale dokładnie o to chodzi.
Przeczytałem właśnie swoją wypowiedź jeszcze raz i widzę, że umknęło mi jedno zdanie:
Zachowując zasadę kto kupił w zeszłym roku, teraz nie może.
Bez tego zdania część o spadku cen pisanek nie do końca byłaby prawdziwa:)
"Zyskać" mają ci, którzy w zeszłym roku nie dokonali z różnych powodów zakupów, czyli mieliby w sumie zapłacić więcej niż w zeszłym roku ale taniej niż u kupca. To jest swego rodzaju kompromis.

YAHIKO_FX
22.02.2015, 18:04
Niestety tendencja jest taka by co event mniej dawać nowym, niektórym to życia zabraknie by zdobyć wszystko co przewidziano w grze, ale pewnie o to chodzi by wydawać realną kasę na klejki by wygrać, a komu to przeszkadza to cóż.
Tez jestem za tym by każdy nowy mógł zdobyć tego 1 weterana, mistrza czy przynajmniej pienia. To była marka tej gry, zachęcająca nowych do grania bez nich przez rok, a teraz połowa graczy zrezygnowała gry, słusznie zresztą uważając, "to co teraz mam czekać na kolejny event by może łaskawie dali jak innym mi zdobyć coś co ułatwi grę w trudniejsze przygody? Czy muszę się męczyć albo wydać klejki na tych weteranów?" To co zrobili to jak strzelić sobie w stopę.

Porit
22.02.2015, 18:14
...ale pewnie o to chodzi by wydawać realną kasę na klejki by wygrać...
Wygrać? Co chcesz wygrać w tso?

YAHIKO_FX
22.02.2015, 18:15
Wszystko to, co przewidział producent.

Porit
22.02.2015, 18:19
Wszystko to, co przewidział producent.
Obecnie jest konkurs na strój karnawałowy. Można wygrać 1000 klejnotów.
Uczestniczysz w konkursie?

RedJul
22.02.2015, 18:22
Niestety tendencja jest taka by co event mniej dawać nowym, niektórym to życia zabraknie by zdobyć wszystko co przewidziano w grze, ale pewnie o to chodzi by wydawać realną kasę na klejki by wygrać, a komu to przeszkadza to cóż.
Tez jestem za tym by każdy nowy mógł zdobyć tego 1 weterana, mistrza czy przynajmniej pienia. To była marka tej gry, zachęcająca nowych do grania bez nich przez rok, a teraz połowa graczy zrezygnowała gry, słusznie zresztą uważając, "to co teraz mam czekać na kolejny event by może łaskawie dali jak innym mi zdobyć coś co ułatwi grę w trudniejsze przygody? Czy muszę się męczyć albo wydać klejki na tych weteranów?" To co zrobili to jak strzelić sobie w stopę.

Z tą tendencją się nie zgodzę, była akurat odwrotna, BB rozpieściło graczy i teraz gdy event jest gorszy od poprzedniego płacz i narzekania.

YAHIKO_FX
22.02.2015, 18:42
Tak rozpieściło wcześniejszych, rozpiściło nowych. Teraz ci nowi nie chcą grać z wcześniejszymi, no chyba że starsi dadzą im łatwiejszego dropa, pomijając kooperacyjne. Ciekawy jestem jak daleko się posuną, czy dopiero jak statystyki im spadną?
Podkreślić chcę że generał lepszy to nie to samo co jakiś budynek do zdobycia w evencie. To nowi są w stanie zrozumieć, że wcześniej się nie załapali.

Porit, niestety nie uczestniczę w nim. Wiem do czego zmierzasz, i nie to miałem na myśli pisząc "wszystko co producent przewidział". Miałem na myśli wszystko co w normalniejszy sposób można ugrać. Takie konkursy są dla młodszych wiekowo graczy, którzy lubią szyć xD.

browar69
24.02.2015, 11:15
Brakuje mi opcji całkowitego wycofania oferty sprzed roku.
No i twierdzenie:

Z tą tendencją się nie zgodzę, była akurat odwrotna, BB rozpieściło graczy i teraz gdy event jest gorszy od poprzedniego płacz i narzekania.
Uważam za błędne, ja rok temu gdy też byłem nowym graczem nie miałem oferty zakupu przedmiotów sprzed dwóch lat, moim zdaniem BB nadal rozpieszcza graczy i tegoroczna oferta jest dwukrotnie lepsza od zeszłorocznej, a temat sugeruje, że trzeba ich rozpieścić jeszcze bardziej. Strach pomyśleć co gracze zechcą za rok, gotowe wyspy z magazynami pełnymi surowców i klejnotów jak na testowym?

Jednocześnie pragnę przypomnieć, że będzie można kupić stare pisanki za klejnoty, nabywając za klejnoty dowolne budynki/surowce u kupca i wystawiając je na kantor więc propozycja zawarta w temacie jest zupełnie nie potrzebna.

I zakładając, że obecnie ulepszony silos schodzi za około 1100 pisanek to sprzedając 4 sztuki warte 8k klejek możemy kupić mma+weta (2700+1700=4400) wartych 7+5k czyli 12k klejnotów więc niewiele drożej niż proponujesz.

zwolk
24.02.2015, 11:50
Jednocześnie pragnę przypomnieć, że będzie można kupić stare pisanki za klejnoty, nabywając za klejnoty dowolne budynki/surowce u kupca i wystawiając je na kantor więc propozycja zawarta w temacie jest zupełnie nie potrzebna.
Idąc Twoim tokiem myślenia, można kupić klejnoty za klejnoty. Mowa jest o zakupie bezpośrednim.

RedJul
24.02.2015, 12:21
1. Błędne założenie - Aktualnie na Nowej Ziemi miałbyś problem ze sprzedażą za 800 pisanek i podejrzewam że na różnych serwerach jest to różnie. I jak by nie patrzeć, starych pisanek dla wszystkich chętnych na MMA na pewno nie wystarczy o pozostałych zakupach nie wspomnę. Więc całe Twoje wyliczenie jest chwilowe dla serwera Złota Góra. Piszę chwilowe bo cena pisanek ciągle rośnie.
2. Gdzie Ty widzisz event dwukrotnie lepszy od poprzedniego? Dla graczy którzy zrobili zakupy w zeszłym roku, oferta jest żałosna w porównaniu do poprzedniego roku, dla graczy którzy tych zakupów nie zrobili - oferta fajna tylko skąd wziąć stare pisanki? Dla wszystkich nie wystarczy a im ktoś ma krótszy staż (czytaj jest biedniejszy) tym ma mniejsze szanse na zakup.
3. Dlaczego liczysz tylko MMA i weterana? A gdzie poszukiwacz, młyny i pływające rezydencje? MMA kosztuje 2706 pisanek, Weteran 1746, poszukiwacz 537, młyny 1555 i pływające rezydki 255 co razem daje 6799 pisanek. Czyli nawet licząc silosy po 1100 pisanek (pomijam że 200 by zabrakło ale te dokupimy za monety czy coś innego) potrzeba 12.000 klejnotów, kupując pisanki za klejnoty wychodzi 7.000, naprawdę uważasz, że to niewiele drożej? Nawet jeżeli zależy mi tylko na MMA i wetku - potrzebuję 4452 pisanek, sprzedając 4 silosy za 4400 pisanek (o brakujących 52 pisankach nie wspomnę:)) wydasz 8k kleju, w/g mojej propozycji - 6k kleju, naprawdę uważasz że 2k klejnotów to pikuś?
4.
Uważam za błędne, ja rok temu gdy też byłem nowym graczem nie miałem oferty zakupu przedmiotów sprzed dwóch lat, mogłeś kupić tylko były nie w osobnym sklepie a jako normalna oferta.

Piwonia
24.02.2015, 12:23
I zakładając, że obecnie ulepszony silos schodzi za około 1100 pisanek to sprzedając 4 sztuki warte 8k klejek możemy kupić mma+weta (2700+1700=4400) wartych 7+5k czyli 12k klejnotów więc niewiele drożej niż proponujesz.
Nie będzie można kupić starych pisanek za klejnoty, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Liczba starych pisanek jest ograniczona zapasami w magazynach starych graczy, nowych zapasów nie przybędzie. Kilku graczy sobie generałów zakupi, a reszta choćby 100 silosów sprzedała to nie zdobędzie starych pisanek, bo ich już w magazynach nie będzie.

Zakładać to sobie możesz nawet że za silos 10k pisanek dostaniesz, realia jednak mocno odbiegają od prawdy. Na Nowej ziemi pisanki po 250-270 monet chodzą, a ulepszony silos po 185k monet.

krotos666
24.02.2015, 13:41
Powiedzmy sobie szczerze: że staremu (graczowi) trudno dogodzić.
Event zapowiada się ciekawie, biorąc pod uwagę możliwości nawet bym powiedział, że bardzo ciekawie.
Wymaga dopracowania, ale po to jest testowy, do zgłaszania sugestii i wytykania błędów.
(co do błędów to już raczej na każdym forum :D )

Ja zaliczam się do graczy co wszystko zakupili w zeszłym roku, ale i tak uważam, że ten event będzie ciekawy.
A to już niestety graczy problem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i chcieliby teraz np. po 4 ulepszone silosy do zdobycia.
Bez przesady ludziska, bez przesady :)

Piwonia
24.02.2015, 14:31
Ja zaliczam się do graczy co wszystko zakupili w zeszłym roku, ale i tak uważam, że ten event będzie ciekawy.
Powiedz mi tylko co będzie takiego ciekawego w tym evencie da starych graczy? Bo ja to jedynie widzę jajorezydkę i 2 pływajace rezydencje, ale to żaden szał.
Chyba nie masz na myśli legendarnie tandetnego weterana i generała transportowego do kolonii które, robią jedynie desperaci.

EX_Zakrecony
24.02.2015, 19:12
Pragnę przypomnieć, że obecna wersja jest "testowa" i przed wprowadzeniem mogą zostać naniesione poprawki tak jak poprzednio było z MMA który również z kiepskiego stał się bardzo przydatny.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

RedJul
24.02.2015, 19:15
Pamiętamy.
Między innymi dlatego go tak krytykujemy, żeby krytyka dotarła gdzie potrzeba i żeby został ulepszony:)

Piwonia
24.02.2015, 19:49
Dokładnie tak jak pisze RedJul. A niestety BB swoim olewaniem pokazało że łagodne sugerowanie niewiele daje, potrzebna jest intensywna krytyka.

YAHIKO_FX
24.02.2015, 19:58
Znów się zgodzę z Piwonią. Taa jeszcze się okaże że specjalnie tak zrobili z legendarnym, by ożywić fora xD.

sparkz
24.02.2015, 21:00
Zmienili legendarnego:
http://forum.tsotesting.com/threads/21033-quot-Legendary-quot-Vet?p=35503&viewfull=1#post35503

teraz jest ciut mniej beznadziejny.

Idho
24.02.2015, 21:07
Zmienili legendarnego:
http://forum.tsotesting.com/threads/21033-quot-Legendary-quot-Vet?p=35503&viewfull=1#post35503

teraz jest ciut mniej beznadziejny.

stare info.... zmienili z 1k na 5k i dodali obrażenia obszarowe zieeew ale nic ciekawego, już ten ekspedycyjny jest lepszy nie trzeba czekać 30min.

... a u mnie jak coś gracze ze Słonecznego Grodu mogą się zapisywać na pisanki w kropki.

Piwonia
24.02.2015, 21:38
O znowu mogę wgrać wyspę na testowym, ciekawe czy jutro ponownie będzie zablokowana, jak dwa poprzednie razy.

Ale jest jeszcze jedna zmiana w dobrym kierunku, w osiągnięciach potrzeba 50/200/500/800 pisanek z ekspedycji. To już "tylko 40 a nie 60 ekspedycji trzeba będzie zrobić.

Legendarny- uszkodzenia obszarowe to krok w dobrym kierunku, ale jak to ma być weteran, to musi zabierać więcej jednostek lub rekompensować ograniczenie siłą ataku, tak jak to ma miejsce w przypadku mistrza.

YAHIKO_FX
24.02.2015, 22:01
Niech dadzą 260 jednostek do legendarnego ;D albo zwykłego niech nazwą legendarnym a tego gorszego bez legendy.

Idho
24.02.2015, 22:04
O znowu mogę wgrać wyspę na testowym, ciekawe czy jutro ponownie będzie zablokowana, jak dwa poprzednie razy.

Ale jest jeszcze jedna zmiana w dobrym kierunku, w osiągnięciach potrzeba 50/200/500/800 pisanek z ekspedycji. To już "tylko 40 a nie 60 ekspedycji trzeba będzie zrobić.

Legendarny- uszkodzenia obszarowe to krok w dobrym kierunku, ale jak to ma być weteran, to musi zabierać więcej jednostek lub rekompensować ograniczenie siłą ataku, tak jak to ma miejsce w przypadku mistrza.

Lepiej się dokładniej przyjrzyj ;-) Już ktoś wrzucił info na testowym, ale znając życie będzie to samo co z osiągnięciami z kolonii i osiągnięciem z tytanem/rudą tytanu.

http://i.imgur.com/rfVGNHm.png

Piwonia
24.02.2015, 23:00
A no tak dokładnie się nie przyglądałam, no mam nadzieję że poprawią.

browar69
25.02.2015, 08:06
Idąc Twoim tokiem myślenia, można kupić klejnoty za klejnoty. Mowa jest o zakupie bezpośrednim.

Idąc moim tokiem myślenia, można kupić za klejnoty wiele rodzajów surowców dostępnych w kantorze, nawet jeśli bezpośrednio nie są dostępne u kupca.
Abyś lepiej zrozumiał, podam Ci przykład: U kupca nie nabędę pakietu wózków z jedzeniem, ale kupując rezydencję i wystawiając ją na kantor mogę je nabyć od innych graczy. Tak samo mogę kupić piłki, pisanki czy dynie, niedostępne u kupca nawet jeśli ich rynkowa ilość jest ograniczona.

Pozostałe odpowiedzi do mojego posta pozostawię bez komentarza, bo krytykują błędne założenia samemu zakładając, że pisanek starzy gracze mają mało i cena będzie rosnąć, co również może się okazać błędne bo to czyste spekulacje i nikt nie wie ile naprawdę jest chętnych na tego mma, a ile pisanek zostało sprzed roku.

Dla przykładu widziałem na forum posta gdzie ktoś się ogłaszał iż posiada 200k starych pisanek (1 gracz może zaspokoić potrzeby na mma dla ponad 70 graczy, a na pewno jest takich więcej).

RedJul
25.02.2015, 09:57
Prawie robi wielką różnicę.
Prawie masz rację tylko nie widzisz różnicy między "mało" a "za mało".
Ludzie będą chcieli kupić nie tylko MMA (choć będzie on ich priorytetem) a to oznacza popyt na 2 razy więcej pisanek niż Ty zakładasz. A że większość będzie wolała na ich zakup wydać monety a nie klejnoty więc cena pisanek będzie wysoka i liczenie na wyprzedaż za grosze przez starych graczy jest naiwnością. Oni będą chcieli zarobić a to będzie dobry moment.
Pomijając, że nie wierzę specjalnie w te 200k pisanek, to też widziałem takiego posta tyle że tam widziałem 20k a nie 200k, ale może widzieliśmy różne posty:)

MayQel14
25.02.2015, 13:15
Ale skąd te nowe ceny ? Szczerze pomysł okey ale zostałbym przy starych cenach, nowe ceny będą koszmarem dla ludzi bez klejnotów :D

browar69
25.02.2015, 17:58
Prawie robi wielką różnicę.
Prawie masz rację tylko nie widzisz różnicy między "mało" a "za mało".
Ludzie będą chcieli kupić nie tylko MMA (choć będzie on ich priorytetem) a to oznacza popyt na 2 razy więcej pisanek niż Ty zakładasz. A że większość będzie wolała na ich zakup wydać monety a nie klejnoty więc cena pisanek będzie wysoka i liczenie na wyprzedaż za grosze przez starych graczy jest naiwnością. Oni będą chcieli zarobić a to będzie dobry moment.
Pomijając, że nie wierzę specjalnie w te 200k pisanek, to też widziałem takiego posta tyle że tam widziałem 20k a nie 200k, ale może widzieliśmy różne posty:)

To widocznie widziałeś inny post, w sumie nie dziwne bo raczej jest wielu graczy którzy mają po 20-200k pisanek więc możliwe, że na forum jest sporo ogłoszeń z takimi ilościami. Post który miałem na myśli:
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37530-Wydarzenie-wielkanocne-2015-Pierwsze-informacje-dyskusja?p=176433&viewfull=1#post176433

@MayQuel14 też nie rozumiem tej sprzeczności dlaczego akurat wyższe ceny niż obecnie proponuje BB, skoro autor twierdzi że pisanek w rynku jest mało to ceny powinny być przykładowo 900 za mma 500 za wetka 160 odkrywce 90 młyn itd i nie trzeba by wtedy wprowadzać sprzedaży za klejnoty. Swoją drogą dziwią mnie też wynik ankiety z punktu psychologicznego - wielu krytykuje że wszystko za klejnoty kasa kasa, jednocześnie popierając wprowadzenie czegoś za klejnoty. Ludzie są pełni sprzeczności i hipokryzji.

RedJul
25.02.2015, 18:58
Co nie zmienia faktu, że pisanek dla wszystkich chętnych nie wystarczy.
Co do sprzedaży pisanek za klejnoty - to nie hipokryzja a zdrowy rozsądek. Inni też uważają, że pisanek będzie za mało a możliwość kupna za klejnoty spowoduje spadek ich cen.