PDA

Zobacz pełną wersję : Potwierdzenie zamknięcia karty z grą

NattyNarwhal
17.12.2014, 17:47
Pewnie nie jednemu z nas zdarzyło się przez przypadek zamknąć kartę z grą. Oczekiwanie na ponowne załadowanie, może być frustrujące dla osób ze słabym łączem internetowym. Generuje to również niepotrzebne obciążenie dla serwerów. Moją propozycją jest, aby dodać potwierdzenie przy zamykaniu karty z grą.

Przykładowe rozwiązanie:

<script type="text/javascript">

window.onbeforeunload = function (e) {
e = e || window.event;

var text = 'Czy chcesz opuścić Settlers Online?';

// IE, Firefox < 4
if (e) {
e.returnValue = text;
}

return text;
};
</script>

FAQ
Jak to wygląda w praktyce?
http://iv.pl/images/75297543470938464162.png

Jak mogę z tego skorzystać już dzisiaj?
Na przykładzie Google Chrome:

Klikamy na menu -> Więcej narzędzi -> Narzędzia dla Programistów
Przechodzimy na zakładkę "Console"
Do konsoli wklejamy poniższy kod (Ctrl + V)

var script = document.createElement("script");
script.innerHTML = "window.onbeforeunload = function(e){e = e || window.event; var text = 'Czy chcesz opuścić Settlers Online?'; if(e){e.returnValue = text;} return text;}";
document.body.appendChild(script);
Potwiedzamy Enterem

Milady84
17.12.2014, 19:12
Jestem na nie. Może i czasem jest to frustrujące ale zdarza się rzadko. O wiele bardziej frustrujące byłoby potwierdzanie każdego wylogowania:-) Bardzo mnie takie coś denerwuje na niektórych stronach.

Polkjmn
18.12.2014, 10:52
Jestem na nie. Może i czasem jest to frustrujące ale zdarza się rzadko. O wiele bardziej frustrujące byłoby potwierdzanie każdego wylogowania:-) Bardzo mnie takie coś denerwuje na niektórych stronach.

Prawda to denerwuje. Ale mogłaby być taka OPCJA. chcesz to masz nie to nie

nieweim
18.12.2014, 13:29
ja jestem na nie
ale dobrze że wkleiłeś kod każdy będzie mógł sam wybrać czy chce go dołączyć do tej strony

YAHIKO_FX
18.12.2014, 13:45
jestem na tak, przeciwko tym na nie

Iphoris
18.12.2014, 18:41
Zgłoś pomysł do Brukseli, może wprowadzą obowiązkowo na wszystkich stronach. :]

Frustrujące to jest niepotrzebne klikanie bezsensownych komunikatów.

EX_Zakrecony
19.12.2014, 17:13
Temat bardziej nadaje się do tego działu ;)

Dodam że każdorazowe dodawanie kodu może być męczące i proponowałbym przerobienie tego na wtyczkę do chrome która robiłaby to automatycznie.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

zwolk
23.12.2014, 10:22
Ja mam prostszy sposób wykorzystujący to co już jest w przeglądarkach. Ustawiam opcję do ostrzegania przed zamknięciem kilku kart i otwieram dodatkową zakładkę. Może być nawet pusta. Ja z reguły i tak mam otwarty jakiś poradnik albo symulator. Tym sposobem bez zabawy we wklejanie jakichś magicznych skryptów mam ostrzeżenie przy próbie zamknięcia przeglądarki. Nie zmienia to faktu że odkąd gram w TSO, ani razu nie zdarzyło mi się przypadkowo zamknąć okna z grą.

Tindaloo
25.12.2014, 21:20
Przykładowe rozwiązanie:

<script type="text/javascript">

window.onbeforeunload = function (e) {
e = e || window.event;

var text = 'Czy chcesz opuścić Settlers Online?';

// IE, Firefox < 4
if (e) {
e.returnValue = text;
}

return text;
};
</script>

napisz sobie userscript w https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/

Shadow_mk
09.01.2015, 18:37
jestem na tak, przeciwko tym na nie

jestem na nie przeciwko tym ktorzy sa przeciwko tym na nie

rangarock
10.01.2015, 00:34
a dam na tak choć tak na prawde mi to obojętne bo przez przypadek to się w ciąże zachodzi a nie zamyka karty

Cloovn
10.01.2015, 05:55
powinno byc potwierdzenie zamknieci ale z HASŁEM dodatkowo proponuje wprowadzic PIN do hasła i pisemną zgodę KOMINIARZA