PDA

Zobacz pełną wersję : Ekspedycje - Wykryte Bugi

Strony : [1] 2

Idho
01.12.2014, 13:57
Witam,

Chciałbym zebrać w całość wykryte bugi mające związek z ekspedycjami. Postaram się wątek w miarę aktualizować.

1) Problem z wyświetlaniem danych w menu kolonii. Zaznaczony pasek często, źle pokazuje wartości i trzeba chwilkę poczekać, aby wrócił do prawidłowego funkcjonowania. Nawet jak poczekamy nie jest pewne aby pokazał poprawnie, teraz produkcję bal egzotycznych uznaje za rudę tytanu.

http://oi60.tinypic.com/2heiql0.jpg

2) System osiągnięć.

Pomimo posiadania 6 kolonii nie zaliczyło mi osiągnięcia, aby posiadać 6 aktywnych kolonii w menu. Co ciekawe osiągnięcie z posiadaniem 3 kolonii zaliczyło mi jak posiadałem 4 kolonie. Prawdopodobnie bug jest związany z błędnymi koloniami.

Następne osiągnięcie, aby nazbierać 1k rudy tytanu, pochodzi z testowego. W pierwszej fazie kolonii, kolonie nie produkowały rude tytanu, tylko już gotowy tytan. Zmienili to później, niestety w osiągnięciach tego nie zmienili. Obecnie osiągnięcie nie do spełnienia. Możecie zwrócić uwagę, że moje kolonie produkują rudę tytanu, a ja mam nadal 0/1k.

http://oi60.tinypic.com/2ijjdjb.jpg

3) Błędne kolonie

Czasami może trafić nam się błędna kolonia. Jak ją poznać?? Wchodząc na nią widzimy jakby nasz limit został wykorzystany, są informację że jakiś pakiet medyczny został zużyty, informację że jakiś generał się znajduję, czasami nawet można zobaczyć, że niektóre jednostki wroga są "nadgryzione". Najbardziej ekstremalną sytuację miałem jak mój limit wyglądał 460/520 pomimo, że w szczegółach znajdowała się informacja, że nie wykonałem żadnego ataku oraz ekspedycja rozpoczęła się niecałą minutę temu.

Podbicie takiej kolonii nie jest niemożliwe, ale trzeba się liczyć z takimi problemami jak mnie spotkało na początku. Po wygranej kolonia nie wskoczyło na lewo i nie miałem aktywnego paska tworzenia obrony ani przejęcia kolonii pomimo że kolonia została zdobyta i miałem ją ciągle w aktywnym okienku.

http://oi57.tinypic.com/v6u7ud.jpg

4) Zablokowane zadanie w księdze.

Zanim mi się to zadanie pojawiło, posiadałem już 2 kolonie. Prawdopodobnie nie ma żadnego zabezpieczenia i osoby które zdobyły kolonie nie zaliczą tego zadania póki nie będą miały żadnej kolonii i dopiero podbiją. Mi się osobiście nie chce usuwać 6 kolonii tylko, aby otrzymać gwiezdną monetę. Opisuje błąd, abyście się nie spieszyli z podbiciem kolonii bo wskoczy wam takie zadanko.

http://oi57.tinypic.com/2ppboy0.jpg

Aktualizacja 16.02.2015. Bugi: 1-3 nadal występują.

Nowa lista błędów:

1) Przy anulowaniu ataku otrzymujemy punkty waleczności pomimo, że nie zabiliśmy żadnego wroga.

2) Osiągnięcie "Szef" które polega na niszczeniu przywódców spotkanych na wyspach kolonijnych jest niemożliwe. Problem możliwe że związany z błędnymi nazwami jakie zostały wprowadzone na serwer live.

Kalaman
01.12.2014, 14:18
Ja też mam zablokowane zadanie w księdze. Po najechaniu na podzadanie "Ukończ zadanie: Zadbaj o obronę" wyskakuje informacja, że "Aby odblokować to zadanie należy spełnić następujące warunki: Ukończone zadanie: Naprzód w nieznane". Oczywiście zadanie "Naprzód w nieznane" ukończyłem (co widać na screenie) - inaczej nie dostałbym nowego zadania "Twoja pierwsza kolonia", które wyskakuje automatycznie po zakończeniu "Naprzód w nieznane" i jest z automatu zablokowane...
http://images66.fotosik.pl/415/2108958e592c2375.jpg

Mr_SOLAR
01.12.2014, 14:26
Muszę przyznać drogi Idio że błysnąłeś resztką inteligencji, chylę czoła:)

Co do zadania z Księgi, to nie działa w ogóle.

Kolejna sprawa mimo że Ktoś mi podbił kolonie za 6 razem, dostałem kolejny piękny drop, kolonie posiadam nadal:) i teraz pytanie czy to tak ma być czy to bug, może tak czy siak będzie można mieć zdobytą kolonie aż do końca czasu, po czasie sama znika, a podbicie przez Kogoś to tylko taki bonus w postaci np kolejnego dropu.

Zauważyłem również że np dziś zdobyłem kolonie "jakiegoś gracza" na wieże z lukami nie dało sie wysłać ani wojsk atakujących ani blokujących.

jak mi sie coś przypomni to dopiszę.

ps. dla zniesmaczonych, poznacie to "pvp" a będziecie pykać, bo naprawdę robi sie interesująco, jest wiele dropów dodatkowych, pamiętajmy że ceny surowców rosną, wiele osób będzie musiało uruchomić produkcję, tak że dropy są fajnie zbalansowane, w końcu BB zaczyna robić grę nie dla "Idiotów" trzeba trochę pomyśleć a nie tylko budować bezsensownie domki, nie wspomnę o klepaniu tej samej przygody z poradnika, zero samodzielnego myślenia.

pozdrawiam
Mr_SOLAR

Lord_Crain
01.12.2014, 15:10
Dodatkowymi błędami są w osiągnięciach "Szef" nie zawsze zalicza pokonanie bosa. Oraz Zdobądź kolonie w czasie krótszym niż godzina, za każdym razem schodziło mi dłużej, a mam zaliczone.

@Idho farciarzu, mnie już poodbijali po 2 dniach kolonie, ni jak tego obronić :D

Idho
01.12.2014, 15:30
W szefie masz wyszczególnionych bossów, możliwe, że jakiegoś pominęli. Osobiście nie przyglądałem się temu, więc ciężko się na ten temat wypowiedzieć, ale najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest założenie że jest tam wpisana niepełna lista.

Co do poniżej 1 godziny, ja zawsze to zrobiłem poniżej 1 godziny, więc nie wypowiem się.

Odnośnie podbijania u mnie jako ciekawostkę powiem, że większość podbija moje małe kolonie, i nikomu się jeszcze nie udało, a chciałbym coś nowego podbić :P

Kon-Tiki
01.12.2014, 20:30
To ja dorzucę od siebie:

1. Na ekspedycjach, generała potrafi przechwycić obóz, który nie jest podświetlony na czerwono na ścieżce generała

2. Odwrót generała przy podbijaniu wyspy to chyba tylko przycisk dla ozdoby, po tym jak zauważyłem, że generał zmienia obóz to dałem odwrót i co? zaatakował obóz, który go przechwycił, po nim jeszcze jeden, po nim kolejny i gienek zdechł, odwrotu nie było.

3. Różne czasy wychodzenia z obozów, trochę bez sensu na ekspedycjach, które są pomyślane do blokowania. Po co ta synchronizacja wpływająca na czas wyjścia generała? Przecież tam i tak nie ma generałów innego gracza.

Dodatkowymi błędami są w osiągnięciach "Szef" nie zawsze zalicza pokonanie bosa.

Zauważyłem, że wlicza tylko bossów pokonanych przy odbijaniu kolonii. Nowe kolonie nie mają wpływu na zadanie Szef.

Tornados
01.12.2014, 20:46
2. Odwrót generała przy podbijaniu wyspy to chyba tylko przycisk dla ozdoby, po tym jak zauważyłem, że generał zmienia obóz to dałem odwrót i co? zaatakował obóz, który go przechwycił, po nim jeszcze jeden, po nim kolejny i gienek zdechł, odwrotu nie było.
.

Odwrot niestety ma spore opoznienie czasowe :(
I musialbys go dawac po kazdej walce w obozie bo inaczej go nie uzna i gienek pojdze dalej

Boskicom
01.12.2014, 21:29
Mam 3 i 4 :)
Ja taką kolonie jak opisana jest w punkcie 3 zdobyłem, miałem tak samo, ale po kilku godzinach wskoczyła z powrotem na lewo i mogłem ustawić obronę, śmiga już 18h.

Ja zauważyłem jeszcze jeden błąd a mianowicie czasami nie da się zaatakować wież (miałem już tak 2 razy).
Normanie jak wybieramy obóz do zaatakowania i najdziemy na wieże trzeba wybrać jednostkę która atakuje pierwsza i wszystko jest ok tylko że pokazuje mi skład tylko na 0,1 sekundy

Kon-Tiki
02.12.2014, 01:28
Odwrot niestety ma spore opoznienie czasowe :(
I musialbys go dawac po kazdej walce w obozie bo inaczej go nie uzna i gienek pojdze dalej

No właśnie nie da się po każdej walce bo cały czas kreci się klepsydra i nic nie da się zrobić :(

Lord_Crain
02.12.2014, 11:12
Premia "Dopalacz" nie działa poprawnie na offline. Zapodałem na noc produkcję nowego typu broni, odpaliłem premię i powinno wytworzyć w 7h, gdzie czas działa premii to 6h. Rano pokazuje czas produkcji 14h.

Dzisiaj ktoś musiał stracić kolonie którą mnie odbito, dostałem ponownie Valory za nie posiadaną już 2 dni kolonie.

Hmdw
02.12.2014, 12:34
5. Wysyłając generałów na misje giną razem z jednostkami.
Raz musiałem zrobić przygodę ze stratą 200 jednostek i 2 generałów na starcie
Ostatnio 500 jednostek mi padło wraz z dostawcą.

Przelogowywanie ani odświeżanie nic nie dało. Musiałem przerwać ekspedycje po 20 jednostkami nie da się wygrać.
Dzieje się tak przy atakowaniu wyspy innego gracza.

6. Nie wiem czy bug (ja się tam ciesze). Dostałem pełną nagrodę za straconą kolonie :)

mirq59
03.12.2014, 00:04
mam zablokowane zadania z zadania Moja pierwsza kolonia mimo że stworzyłem linie obrony i zająłem kolonię

Lord_Crain
03.12.2014, 21:59
Nie wiem, ale od dzisiejszej konserwy ciągle na dużą wyprawę znajduję tylko taki zestaw koloni, wysyłałem 4x po 4 odkrywców. Zero granitu, złota czy tytanu

Robig7
10.12.2014, 14:55
Mam pytanko czy ktoś zna zależności albo sposób wyszukania ekspedycji konkretnego levelu?
chodzi o to że wysyłam na poszukiwania ekspedycji niewielkiej i znajdują mi wszystkie z poziomem 3 a ja chciałbym podbić tę z levelem 1 lub 2 Poszukiwania ponawiam i za każdym razem wszystkie ekspedycje są 3 levelu, co jest grane?

Lord_Crain
10.12.2014, 15:01
Właśnie napisałem w dyskusjach ten sam problem, u mnie tak samo same lvl3, fakt przyjemność z podbicia ogromnej jest niezła :D ale chciałbym wykorzystać to niesamowite PvP i pobić innych graczy ;/

Idho
10.12.2014, 17:11
też mam ten sam problem od jakiegoś tygodnia ;p i szczerze nie widzę szansy aby to się zmieniło ;p też mam same kolonie poziomu 3 i nikogo tam nie ma oprócz mnie.

Obcy10
10.12.2014, 18:00
A ja sobie upodobałem kolonie z ruda tytanu... gram jedynie w tych "olbrzymich"...
Bez problemu wyszukałem 6 i je zająłem...
Ciekawie się zrobiło kiedy mi wygasły... Lekką ręką wykonałem już 100 (a pewnie sporo więcej) poszukiwań i nie znalazło ani jednej koloni z rudą tytanu... z braku laku zająłem te z granitem...

sparkz
10.12.2014, 18:04
też mam ten sam problem od jakiegoś tygodnia ;p i szczerze nie widzę szansy aby to się zmieniło ;p też mam same kolonie poziomu 3 i nikogo tam nie ma oprócz mnie.

dobrze rozumiem, ze BB wprowadzilo pvp w ktorym nie spotyka sie innych graczy ?

Lord_Crain
10.12.2014, 18:14
Dokładnie, zamiast losowo znajdywać od 1-3 lvl teraz znajduje tylko te 3lvl, a nie wiem czy ktoś poniżej 45lvl by się za nie brał, sporo wojska pada mimo bloków

RobinsonCrusoe
10.12.2014, 19:36
Jak to możliwe (limit ma sie 520):
http://i57.tinypic.com/fpbhht.png
Druga sprawa mam 6 kolonii a osiągniecie się nie zaliczyło...

Lord_Crain
10.12.2014, 19:48
BB próbowało podbić Twoją kolonię, wycwanili się i znieśli sobie limit wojsk na własne potrzeby. Niestety byli tak tępi, że nie zdołali Jej odbić i czas im się skończył.

Iphoris
11.12.2014, 10:35

Tak. Podbój wyspy innego gracza wygląda identycznie jak podbój niczyjej wyspy (z tą różnicą, że podobno można postawić dodatkowe obozy do obrony).
Do tego nigdzie nie jest napisane z kim walczysz, nie ma możliwości zrealizowania podstawowych rzeczy takich jak zemsta, nękanie, zaczepianie, szantaż i inne formy walki psychologicznej.

Ogólnie system jest do tego, co ma cztery litery i jedna z nich to U.
...do KITU

Idho
11.12.2014, 13:42

spotkać ludzi można na poziomie 1 kolonii. Obecnie może kilka osób awansowało i wyszukuje poziom 2 kolonii. Na Słonecznym Grodzie oprócz mnie chyba jeszcze nikogo nie ma na poziomie 3. Poziom 3 mam od przeszło tygodnia, niestety za bardzo się pospieszyłem z tymi podbojami ;p

sparkz
11.12.2014, 13:52
Tak. Podbój wyspy innego gracza wygląda identycznie jak podbój niczyjej wyspy (z tą różnicą, że podobno można postawić dodatkowe obozy do obrony).
Do tego nigdzie nie jest napisane z kim walczysz, nie ma możliwości zrealizowania podstawowych rzeczy takich jak zemsta, nękanie, zaczepianie, szantaż i inne formy walki psychologicznej.

Ja to akurat wiem, po prostu zabija mnie ironia tego, ze w wyczekiwanym od lat systemie pvp ciezko trafic na zywego przeciwnika :p

Doskonaly komentarz do jakosci wprowadzanych nowosci.

Lipek
17.12.2014, 13:56
Nie wiem czy to bug czy nie ale u mnie jest tak:
Wysłałem odkrywcę aby mi znalazł małą ekspedycję (czy jak to się tam nazywa). Tak na próbę. To była Kolonia z rudą tytanu. Zrobiłem jakieś tam wojsko, wysłałem. Puściłem atak na 1szy obóz - wygrana. Potem poszedł blok i atak na kolejne 2 obozy. Coś mi tam nie wyszło i wtopiłem w obu. Odpuściłem sobie tą Kolonię. Dostałem jakis tam raport i tyle pomyślałem. Po kilku dniach dostałem raport z tematem [Undefined text] (czy coś w ten deseń) i w wiadomości nagroda w postaci 5VP i 1 SC. Po 2-3 dniach kolejny raport że nie udało się z Kolonią, kolejne 5VP i 1SC a do tego druga wiadomość z lootem (!). I tak co kilka dni (nie regularnie) dostaję loota (całkiem przyzwoitego jak na nic nie robienie). Ktoś wie o co kaman?

Milady84
17.12.2014, 13:59
Nie wiem czy to bug czy nie ale u mnie jest tak:
Wysłałem odkrywcę aby mi znalazł małą ekspedycję (czy jak to się tam nazywa). Tak na próbę. To była Kolonia z rudą tytanu. Zrobiłem jakieś tam wojsko, wysłałem. Puściłem atak na 1szy obóz - wygrana. Potem poszedł blok i atak na kolejne 2 obozy. Coś mi tam nie wyszło i wtopiłem w obu. Odpuściłem sobie tą Kolonię. Dostałem jakis tam raport i tyle pomyślałem. Po kilku dniach dostałem raport z tematem [Undefined text] (czy coś w ten deseń) i w wiadomości nagroda w postaci 5VP i 1 SC. Po 2-3 dniach kolejny raport że nie udało się z Kolonią, kolejne 5VP i 1SC a do tego druga wiadomość z lootem (!). I tak co kilka dni (nie regularnie) dostaję loota (całkiem przyzwoitego jak na nic nie robienie). Ktoś wie o co kaman?

Taką drugą wiadomość też dostałam ale loota jeszcze nie:) Tak samo sprawdzałam i tylko 1 obóz skasowałam:)

Lord_Crain
17.12.2014, 15:10
Mnie tam sie podoba jak ciągle dostaje raport że straciłem olbrzymią bogatą kolonie. Raz dziennie wpada coś takiego :)
http://scr.hu/0fu4/a8rq3

Sabathani
17.12.2014, 15:42
Raz zdarzyło mi się podbić kolonię, która od razu na wstępie miała wykorzystany limit pakietów medycznych 4/4. Przelogowanie się nie pomogło. Trudno, poradziłam sobie bez.

Poza tym spotkałam się ze wszystkimi opisanymi dotąd błędami.
Do błędów zaliczyłabym także to, że gdy kolonia wygasa, to samemu trzeba ją sobie opuścić, slot się robi na szaro i uniemożliwia wstawienie się nowego okienka zdobytej właśnie kolonii. W opisie widnieje dodatkowo informacja, że gdy utracimy jedną z sześciu, to ponownie należy odblokować slot i zabulić 200 pkt. - nie obserwuję czy faktycznie mi podbiera te 200, ale kłódka jest odblokowana wiecznie.

jozioblabla
17.12.2014, 18:06
A ja zajalem kolejna kolonie i nie moge stworzyc lini obronnej, kolonia nie produkuje zasobow. Dzieki za ten zbugowany syf.

Wysmarowałem tekst do supportu...niepotrzebnie. Faktycznie jak ktoś napisał po około 2,5 godziny kolonia wskoczyła na lewo.

Warszawa2012
17.12.2014, 22:04
Moim zdaniem system levelowania odkrytych kolonii jest mocno niedopracowany i nieprzemyślany. Po 10 podbitych koloniach lev. 1 (kolonie jałowe), dostępny był level 2 kolonii. Po podbiciu 1 kolonii na levelu 2, dostępny jest wylacznie level 3. Wydaje się, że jednak osiagnięcie levelu 3 kolonii powinno wymagać podbicia 10-20 kolonii na levelu 2. Nie wiem czy inni tez tak błyskawicznie przeskoczyli level 2 kolonii, czy tylko u mnie ten problem wystąpił.

Lord_Crain
18.12.2014, 00:29
Ja już nie pamiętam że były inne lvl jak 3 :D

CoDiAl77
18.12.2014, 04:19
Podbiłem, zdobyłem, objąłem w posiadanie ... zwał, jak zwał. Nie zaliczyło mi zadania - to raz. Dwa, co tydzień dostaję PW z informacją o podbiciu/zdobyciu kolonii oraz dropem + druga PW z raportem. Oczywiście co 2-3 dni jeszcze wpada PW z jakimiś XP i punktami sławy, czy jak to się tam zwie? Aha, w osiągnięciach również nie mam, że kolonię zdobyłem. No i ostatnia kwestia - pomimo zdobycia tej cholernej KOLONII nie dostaję regularnie tego żelaza!!!!! Ale już na to położyłem krzyżyk. TO tylko tak dla informacji.

zwolk
18.12.2014, 11:51
wNo i ostatnia kwestia - pomimo zdobycia tej cholernej KOLONII nie dostaję regularnie tego żelaza!!!!!
A odbierasz to żelazo regularnie z menu kolonii czy czekasz aż samo wpadnie do magazynu?

Lipek
18.12.2014, 15:30
Mnie tam sie podoba jak ciągle dostaje raport że straciłem olbrzymią bogatą kolonie. Raz dziennie wpada coś takiego :)
http://scr.hu/0fu4/a8rq3
To ja mam tak samo. Oczywiście loot jest u mnie o wiele mniejszy, ale też podobną wiadomość dostaję raz na kilka dni.

Royalvee
18.12.2014, 18:02
W dalszym ciągu w ekspedycjach nie zlicza rudy tytanu do osiągnięć... ach tak inni pisali o tym dopiero tygodnie temu...")

RobinsonCrusoe
20.12.2014, 01:13
Osiągnięcie AS (podbijanie małych kolonii) nie działa porwanie. Mając poziom 3 ekspedycji nie zalicza odbitych wysp graczy do osiągnięcia. Powinienem mieć 13 odbitych a mam 8 (jak podbijałem na 1lvl). Żeby nie być gołosłownym (tylko szkoleniową ekspedycje zdobyłem od bandytów, reszta odbicie):
http://i61.tinypic.com/2dwdf8x.png
http://i61.tinypic.com/2s67qms.png

vovo
20.12.2014, 22:45
Próby odwołania generała, gdy zmienia cel ataku, prawie zawsze kończą się niepowodzeniem pomimo użycia przycisku przed wejściem do wrogiego obozu. Proponuje zlikwidować ten przycisk- nie będzie wprowadzał w błąd.

Tornados
20.12.2014, 22:54
On nie wprowadza w blad...

"Odwrot" ma niestety spore opoznienie i najczesciej na ekspedycjach gdy marszalek zmienia cel jest juz za pozno aby go uzyc

Lord_Crain
21.12.2014, 00:08
Jest efektem używania przez BB dobrych skrótów klawiszowych zwanych ctrl+c i ctrl+v

Warszawa2012
21.12.2014, 22:33
Osiągnięcie AS (podbijanie małych kolonii) nie działa porwanie. Mając poziom 3 ekspedycji nie zalicza odbitych wysp graczy do osiągnięcia. Powinienem mieć 13 odbitych a mam 8 (jak podbijałem na 1lvl). Żeby nie być gołosłownym (tylko szkoleniową ekspedycje zdobyłem od bandytów, reszta odbicie):
http://i61.tinypic.com/2dwdf8x.png
http://i61.tinypic.com/2s67qms.png

U mnie dokładnie to samo. Nie zlicza poprawnie odbijanych kolonii oraz liczby odpartych ataków.

CoDiAl77
22.12.2014, 03:50
Nie odbierałem, bo nie zaliczyło mi tej kolonii, jak zdobytej. Zamiast tego dostaję loota. W sumie mnie to dziwi, bo kolonia nie zdobyta (zadanie nie zaliczone), a loot wpada.

DankanDara
22.12.2014, 09:04
Lipa moje grubaski tylko 3 poziomy przynoszą.

GbrL
22.12.2014, 09:13
a moje sie uparly i na z 25 poszukiwan (duzej kolonii) ani sladu granitu...

DZOOZEF
23.12.2014, 17:55
zaliczylo mi zadanie z 6cioma koloniami sloty kupione tymczasowe..
http://i57.tinypic.com/bhc278.jpg

RobinsonCrusoe
27.12.2014, 13:06
Mi też zaliczyło. Teraz nie zalicza osiągnięć dotyczących podbijania i obrony. Ponadto jak masz aktywną przygodę np. DMR to nie możesz postawić linii obrony aż jej nie ukończysz:
http://i58.tinypic.com/11gkqw3.png

gosiaj
27.12.2014, 13:53
DZisiaj mi przy ataku zmienilo wojska przeciwnika tak jakby byly po 20 ustawione - mialam przeciwniko 60 konnych 60 piechoty i bosa - zmienialy sie co 20 i a boss wskoczyl zanim ubilam zwykłych :P

Avanger72
28.12.2014, 19:01
Podbiłem kolonię, ale nie mogę stworzyć linii obrony, mieliście taki problem? Normalnie wskakuje okienko z możliwością stworzenia linii obrony, u mnie tego nie ma, kolonia podbita, moi dzielni generałowie wrócili i nic dalej nie mogę zrobić.
Oczywiście slot zajęty inie mogę uruchomić żadnej przygody:(

RobinsonCrusoe
28.12.2014, 19:21
Podbiłem kolonię, ale nie mogę stworzyć linii obrony, mieliście taki problem? Normalnie wskakuje okienko z możliwością stworzenia linii obrony, u mnie tego nie ma, kolonia podbita, moi dzielni generałowie wrócili i nic dalej nie mogę zrobić.
Oczywiście slot zajęty inie mogę uruchomić żadnej przygody:(

Bo pewnie masz odpaloną jeszcze jedna przygodę (loot wymieniasz albo kupiłeś). Jak zakończysz 2 przygodę to będziesz mógł zrobić linie obrony.

Avanger72
28.12.2014, 19:36
Mam zajętego slota z zaproszenia, ale to nie powinno mieć chyba wpływu na tworzenie linii obrony.

Milady84
28.12.2014, 20:24
Nie powinno ale niestety ma...

ELIASZ1988
28.12.2014, 22:59
oki dzięki za info bo już chciałem pisać do nich:-)

Amber_Pl
31.12.2014, 20:05
BB chyba nie do końca przemyślało sprawę pvp, sugestie i bitwy na testowym nijak się mają do obecnej sytuacji,
proszę mi powiedzieć po jaką nędzę atakując zajętą wyspę mamy połączenie z właścicielem kolonii ? Przecież obrona jest automatyczna, broniący NIE ma żadnej możliwości ingerowania w walkę... infantylna informacja w poczcie ze statystykami jest warta tych lagów, które mamy podczas ataków ?
z tego też powodu nie jesteśmy w stanie wycofać generała, który jak na haju bije kolejne obozy aż nie zdechnie,

poza tym... obozy dowódców, których nie można zaatakować, pomimo zastosowania bloków a droga do nich jest czysta... to jakaś paranoja,
w obecnej mechanice pvp można o dupę strzelić atak na dużą wyspę, nie zdobędziemy jej, jedyne co pozostaje to odkrycie nowej i zdobycie nie zajętej kolonii,
postawienie kilku dodatkowych wież zapewni nam spokojną eksploatację do końca zasobów i to inni atakując nas będą klnąć i pisać to samo co ja dziś,

nie chcę tu poruszać sprawy kosztów wojska w stosunku do zysków, bo to zakrawa na kpinę / te 5k granitu dostane przez 2-3 dni przy co najmniej o połowę mniejszych stratach/
dostaliśmy coś co miało być dobre a okazało się wielkim bublem

Milady84
31.12.2014, 21:01
DZisiaj mi przy ataku zmienilo wojska przeciwnika tak jakby byly po 20 ustawione - mialam przeciwniko 60 konnych 60 piechoty i bosa - zmienialy sie co 20 i a boss wskoczyl zanim ubilam zwykłych :P
Coś w tym dziwnego? Oni przeskakują i Ty tez możesz tak samo przeskakiwać...

Amber czarno widzę nie zajęte kolonie. Ostatnio na 8 odkrywców szukających dużej 1poziomu tylko 1 znalazł zajętą granitową, tytanowej nie znaleźli wcale. Poza tym kilka z żelazem i sam węgiel..

NieMaNicka
01.01.2015, 00:02

To nie jest bug ty mozesz zmieniac jednostki wiec i wrogi obóz moze , tak samo miałem z jednym bosem trzeba pilnować co jest kolejne do ataku i dostosować swoje jednostki;)

Milady84
02.01.2015, 23:42
Ciekawotka. Gra zalicza podbite kolonie do przygód na doświadczenie. Przynajmniej ja koloniami zaliczyłam zadanie z 50lvl z 3 przygodami na doświadczenie.

GbrL
03.01.2015, 02:30
poza tym... obozy dowódców, których nie można zaatakować, pomimo zastosowania bloków a droga do nich jest czysta... to jakaś paranoja,
w obecnej mechanice pvp można o dupę strzelić atak na dużą wyspę, nie zdobędziemy jej, jedyne co pozostaje to odkrycie nowej i zdobycie nie zajętej kolonii,
postawienie kilku dodatkowych wież zapewni nam spokojną eksploatację do końca zasobów i to inni atakując nas będą klnąć i pisać to samo co ja dziś,

czytajac takie posty zaluje, ze nie ma podanego nicka gracza, ktorego kolonie sie atakuje ;) jeszcze mi sie nie zdarzylo by przy poswieceniu kilku chwil na znalezienie optymalnej drogi i przemysleniu blokow nie odbic wybranej kolonii :cool:

btw i nie uwazam sie za gracza pro, bo zawsze mam pod reka chinska karteczke z wypisanymi wskazowkami czym atakowac dana jednostke ;)

Royalvee
03.01.2015, 17:43
czytajac takie posty zaluje, ze nie ma podanego nicka gracza, ktorego kolonie sie atakuje ;) jeszcze mi sie nie zdarzylo by przy poswieceniu kilku chwil na znalezienie optymalnej drogi i przemysleniu blokow nie odbic wybranej kolonii :cool:

btw i nie uwazam sie za gracza pro, bo zawsze mam pod reka chinska karteczke z wypisanymi wskazowkami czym atakowac dana jednostke ;)

Witam, ja tam jestem graczem pro... nawet nie używam karteczek... i teraz nie mogę podbić najłatwiejszej małej koloni... po pierwszym bloku, z 3 blokujących, na dowódcę strefy,{nie najłatwiejsza kolonia} pakiet medyczny mogłem dać tylko na jednego gienka( limit 4 ) na reszte nie mogę dać...

ps. ani złotówki... nie wydam na tę grę, póki takie błędy będą, a i innym odradzę.

ps2. dopóki nie będą wpadały pkt doświadczenia za utraconą kolonię, jak było na początku, również ani złotówki... to jakaś kpina z graczy...

ps3. W końcu po zdobyciu koloni, poświęcając wielu towarzyszy broni, nie moźna jej zająć ani postawić obrony, zwis całkowity... ani grosza...")

ps4.Pamięć podręczną czyściłem ze trzy razy,,, restart ze cztery...

ps5. To są już równe żarty z graczy/sponsorów gry...

GbrL
03.01.2015, 22:35
Pewnie temat przewinal sie juz w roznych dyskusjach, ale obecna sytuacja to jakies jaja. Na poczatku odkrywcy wyszukiwali sporo kolonii granitowych (zarowno malych, srednich jak i ogromnych) a teraz wyslalem odkrywcow jakies 40 razy i granitowek ni widu ni slychu. Moze szanowny BB_Teromort dowie sie jak wyglada to wyszukiwanie w praktyce i zapyta ktory geniusz wymyslil, ze pojawiaja sie glownie kolonie z weglem albo balami lisciastymi (duze, bo na mniejsze szkoda czasu).

I nie dam sie zbyc tekstem w stylu - to jest losowe, bla, bla, bla, bo gdy wprowadziliscie te kolonie to w ciagu kilku dni podbilem sobie 6 duzych granitowek i nawet gdy ktos mi odbil jedna, to za 2, max 3 razem wyszukiwalem sobie kolejna do podbicia. Poza tym ta cala polityka firmy jest smieszna - jesli na znalezienie kolonii z granitem jest obecnie 1%, to napiszcie to wprost - przynajmniej ja (a moze i wielu innych graczy) odpusci sobie to pseudo pvp, ktore wprowadzaliscie w takich bolach.

Kolejna kwestia to naprawienie bledu z osiagniec - czy to takie trudne by zamienic jedna linijke kodu tak by zaliczalo zadanie z ruda tytanu? Czy w BB pracuja sami indolenci, ze przerasta ich tak proste, wielokrotnie zglaszane, zadanie?

Btw zeby nie byc goloslownym najnowsze 3 efekty poszukiwan (zielone grubasy wyszkolone na maxa, choc to nie ma znaczenia):

http://i.imgur.com/xAlL2eV.png

http://i.imgur.com/KFs6oAQ.png

http://i.imgur.com/7Urtb2D.png

potocanka
03.01.2015, 22:40
Ja już nie pamiętam że były inne lvl jak 3 :D

Nie wiem skąd ten szyderczy uśmiech. Poziom kolonii nie zależy w ogóle od doświadczenia czy historii podbojów.
Wystarczy mieć ciut mniej wojska gotowego a będziesz znajdywał kolonie z mniejszym poziomem.
Zejdź do 1700 i po problemie.

Pozdrawiam

Piotrek1980
03.01.2015, 22:51
Oni mają to w Dupie czekam na 4 gienkow z koloni parę dni a oni gdzieś pija i nikt nie wie gdzie~~

potocanka
03.01.2015, 22:52
Przydałaby się jeszcze informacja (tajna jak dotąd) na temat pozycji (1-3) znajdywanych kolonii.
90% graczy uważa, że zależy od "doświadczenia" w podbojach, ilości zdobytych kolonii czy ich wielkości.
Moje obserwacje wskazują, że to nic bardziej mylnego.

Moja hipoteza to: "Pozycja znajdywanych koloni, zależy od ilości gotowego wojska ekspedycyjnego".
Dla przykładu:
- masz poniżej 1000 wojska - znajdziesz wyłącznie kolonie poz. 1
- masz pow. 1500 (strzelam) wojska- znajdziesz wyłącznie kolonie poz. 2
- masz 2400 wojska - znajdziesz wyłącznie kolonie poz.3 . To akurat sprawdziłam czterokrotnie, bez żadnej zdobytej dużej kolonii.

Bez względu na to czy mam rację czy nie >>> Tego typu informacje nie powinny być tajne/poufne, ale powinny być podawane w Pamiętniku developera itp.
No chyba, że po raz kolejny programistom "tak wyszło" i sami nie wiedzą, że tak jest.

Pozdrawiam

jagodziak
03.01.2015, 23:01
Poziom znajdowanych koloni nie zależy napewno od ilości wojska przy niskim stanie tj.100 wojska losuje mi poziom3,to raczej od zdobytych punktów doświadczenia.

potocanka
03.01.2015, 23:09
Dzięki za kolejną wskazówkę. Niestety, ilość pkt. doświadczenia, z kolei nie zależy od niczego.

Mi za jedną obronę małej kolonii, przysłali 23k pkt.

Tak czy siak. Meritum sprawy, to brak podstawowych informacji o grze :)

jagodziak
03.01.2015, 23:12
Po co dodatkowe twierdze do obrony jak nie można ich postawić .Na początku jedną postawiłem na koloni z poz1 teraz nie mogę.

mam nadzieję że po evencie ogarną odnajdywanie koloni.Przydała by się jeszcze możliwość wyboru poziomu

Milady84
03.01.2015, 23:35
Pewnie temat przewinal sie juz w roznych dyskusjach, ale obecna sytuacja to jakies jaja. Na poczatku odkrywcy wyszukiwali sporo kolonii granitowych (zarowno malych, srednich jak i ogromnych) a teraz wyslalem odkrywcow jakies 40 razy i granitowek ni widu ni slychu. Moze szanowny BB_Teromort dowie sie jak wyglada to wyszukiwanie w praktyce i zapyta ktory geniusz wymyslil, ze pojawiaja sie glownie kolonie z weglem albo balami lisciastymi (duze, bo na mniejsze szkoda czasu).

I nie dam sie zbyc tekstem w stylu - to jest losowe, bla, bla, bla, bo gdy wprowadziliscie te kolonie to w ciagu kilku dni podbilem sobie 6 duzych granitowek i nawet gdy ktos mi odbil jedna, to za 2, max 3 razem wyszukiwalem sobie kolejna do podbicia. Poza tym ta cala polityka firmy jest smieszna - jesli na znalezienie kolonii z granitem jest obecnie 1%, to napiszcie to wprost - przynajmniej ja (a moze i wielu innych graczy) odpusci sobie to pseudo pvp, ktore wprowadzaliscie w takich bolach.

Kolejna kwestia to naprawienie bledu z osiagniec - czy to takie trudne by zamienic jedna linijke kodu tak by zaliczalo zadanie z ruda tytanu? Czy w BB pracuja sami indolenci, ze przerasta ich tak proste, wielokrotnie zglaszane, zadanie?

Btw zeby nie byc goloslownym najnowsze 3 efekty poszukiwan (zielone grubasy wyszkolone na maxa, choc to nie ma znaczenia):

http://i.imgur.com/xAlL2eV.png

http://i.imgur.com/KFs6oAQ.png

http://i.imgur.com/7Urtb2D.png

Chyba wiem skąd tak drastycznie mała liczba kolonii granitowych, na poczatku wszystkie były wolne, teraz podbilam granitową i już w ciągu doby ją odbili. Kolonia w czasie podbijania oraz ochrony 12h nie jest wyszukiwania. Dlatego teraz wyszukuje ich się o wiele mniej.

GbrL
03.01.2015, 23:41
Chyba wiem skąd tak drastycznie mała liczba kolonii granitowych, na poczatku wszystkie były wolne, teraz podbilam granitową i już w ciągu doby ją odbili. Kolonia w czasie podbijania oraz ochrony 12h nie jest wyszukiwania. Dlatego teraz wyszukuje ich się o wiele mniej.

Tez tak przez chwile myslalem, ale to juz bedzie dobry tydzien jak samo dziadostwo leci. Kolejne trzy perelki:

http://i.imgur.com/ZMzUZPD.png

http://i.imgur.com/pt9FFBF.png

http://i.imgur.com/QN5XMIM.png

potocanka
03.01.2015, 23:58
W końcu po piątym, nieudanym wyszukiwaniu kolonii poz.1... ruszyłam na kolonię poz. 3.
Niestety "obszar jest uszkodzony" i wywala mnie z gry :/

Zaraz poprosze o zwrot 150 monet i godziny z życia zielonego.

Oraz rekompensaty za czterogodzinny szlaban na przygody, bo anulować skopanej ekspedycji też się nie da.

Piotrek1980
04.01.2015, 00:08
Do nastepnej konserwy mozesz sobie prosic

browar69
04.01.2015, 08:27
Nie wiem skąd ten szyderczy uśmiech. Poziom kolonii nie zależy w ogóle od doświadczenia czy historii podbojów.
Wystarczy mieć ciut mniej wojska gotowego a będziesz znajdywał kolonie z mniejszym poziomem.

Pozdrawiam

Może z ignorancji? :D

Czytając niektóre posty można dojść do wniosku że na tych koloniach można zbić kokosy tylko trzeba być mega wtajemniczonym :D
Osobiście wątpię, że ktoś ma zysk większy niż zrobić byka raz dziennie i wymienić sloty, a koszty o wiele większe.

ozeo
04.01.2015, 15:10

Pozdrawiam

coś wątpię w słuszność tej teorii z ilością wojska mam go 2200 i znajduje poziom 2

GbrL
04.01.2015, 17:00
Usiadł i zapłakał :confused:

http://i.imgur.com/oj3IZ7r.png

BB_Teromorcie - zainteresuj sie, bo to sa juz ciezkie jaja!

zwolk
04.01.2015, 17:59

Pozdrawiam
Bzdura totalna. Nigdy nie miałem więcej niż 700 woja na kolonie, zacząłem od kolonii na 1 lvl a teraz wyszukuję wyłącznie kolonie na 3 lvl. Ostatnio nawet zrobiłem eksperyment żeby sprawdzić ile VP dostanę za pojedynczy atak 5 jednostkami piechoty, wyszkoliłem 5 wojaków i odkrywca znalazł kolonie na 3 lvl. Informacyjnie podam że taki atak po którym anulowałem kolonię dał mi 1 VP.

Milady84
04.01.2015, 19:20
coś wątpię w słuszność tej teorii z ilością wojska mam go 2200 i znajduje poziom 2

Co to za pomysł, mam ponad 2k woja i wyszukuje tylko 1 poziomu. Podbiłam tylko 4 kolonie.

potocanka
04.01.2015, 19:38
Ja podbiłam 6 małych i 4 zwykłe i żadnej dużej. A wynajduje mi wyłącznie poziom 3.

Pewnie moja teora była błędna. Ale każdą można storpedować.

Druga pojawiająca się teoria to: "poziom znajdywanych koloni zależy od zdobytych pkt. doświadczenia".

I tu kolejny problem, bo ilość zdobywanych punktów jest "od czapy". Za obronę jednej małej koloni dostałam 300 pkt. a drugiej 23 tys. punktów.

ozeo
05.01.2015, 01:29
Drobne bugi nieopłacalność to jeszcze mogłem strawić ale taką oto dziś walkę miałem. Brak możliwości zmiany wojska podczas "interaktywnej" bitwy zabolał .
http://i.imgur.com/uEijViO.jpg

MaRcel-tD
06.01.2015, 01:12
"ktoś" próbował podbić kolonie
My (gracze) mamy limit 520 jednostek, "ktoś" użył 8600 jednostek (policzcie sobie ile żelaza poszło na to wojsko)
http://scr.hu/4bac/lnryc
http://screenshu.com/static/uploads/temporary/6t/65/6m/v820kr.jpg

jagodziak
06.01.2015, 05:07
Fakt statystyki są dziwne ,ale podejrzewam że pokazują łączną sumę wojsk z wszystkich odpartych ataków .

pozdrawiam

set2g
06.01.2015, 13:14
bug o błędnym sumowaniu wojska istnieje odkąd dodali kolonie

Drwal81
06.01.2015, 16:19
Dno ,dno, dno i kupa mułu !!!!!!! Sam pomysł nie najgorszy ale wykonanie to jedna wielka kpina. Przygotowywali to miesiącami, a może i latami a takie gów..o zrobili! Błędy błędami, ale straty są nieadekwatne do łupu. Jaki ma sens podbijanie kolonii która moze trwac max 7 dni a traci się ja po 12h jak tylko minie okres kwarantanny. Dodam że kilka osób tylko je robi... Odbijamy sobie na wzajem z jednej gildii itd. *****izm totalny !!! Apeluje o bojkot tych ekspedycji bo większego badziewia nie widziałem! Produkcja woja i broni w zbrojowni i akademii tak samo nie dopraowana. Zbrojownia chodzi non stop na premii a akademia nie ma co robić bez niej...

jagodziak
12.01.2015, 18:02
MAM DOŚĆ kiedy zrobią olbrzymie kolonie prawie każda ma uszkodzony obszar serwera .STRATA 4 godz zanim wygaśnie dajcie ludzią pograć !!!na razie nie polecam nikomu odszukiwać olbrzymich ,raz wysłałem w ciemno wojo to po 24godz wrócili marszałkowie bo kolonia oczywiście nie działała .

ozeo
17.01.2015, 16:27
Dalej jest problem z tym że jak mam zajęty drugi slot przygodą to po podbiciu kolonii nie można przejść w tryb ustawiania obrony. Tak trudno to naprawić ?
http://i.imgur.com/PaJx5XJ.png

mirq59
17.01.2015, 20:59
hehe u mnie lepszy numer ....Na duzą kolonie w ogóle nie mogłem wejść. Mysle sobie trudno poczekam az się jej czas skończy to uruchomie nastepną. Czas minął, kolonia znikła z menu a marszałkowie nie wrócili -ba slot mam zajety że nie moge nawet odpalic żadnej przygody. Pisałem do suportu ciekawe co mi odpowie.

ozeo
18.01.2015, 13:18
Dziś dostałem zaskakujący raport po podbiciu kolonii
http://i.imgur.com/Gj4yBfs.png .
Gdzie moje punkty waleczności ?

Harthon
18.01.2015, 17:41
Gdzie moje punkty waleczności ?

Punkty waleczności dostajesz tylko w przypadku odbicia kolonii innemu graczowi.

RobinsonCrusoe
19.01.2015, 22:12
Czy osiągnięcia zalicza już poprawnie?

Harthon
22.01.2015, 02:59
Czy osiągnięcia zalicza już poprawnie? o ile wiem to nie ;]

Mam pytanko, czy ktokolwiek obronił jakąś zwykłą lub małą BOGATĄ kolonię i dostał punkty waleczności? Miałem ich sporo i jedyne co dostaję to raporty bez ataków ludzi. Oczywiście zdarza się, że ludzie tylko zerkają na kolonię i wychodzą, ale też przy atakach trwających kilka godzin dostaję puste raporty, nie wiem czy faktycznie nikt nie próbuje odbić mojej kolonii? czy może jednak jest to kolejny błąd :/

ozeo
22.01.2015, 15:06
Od kilku konserw raporty z dropem za obronę nie przychodziły. Chociaż wczoraj przed konserwą jakiś przyszedł i dał mi 200 punktów ale z jakimś dziwnym raportem w stylu kilka tysiecy strat przeciwnika.

Pocieszające jest to że nad tym jakoś w BB pracują bo na testowym w changelogu z 12 stycznia jest punkt "Cancelling attacks on player colonies without fighting gave the defender loot"

zwolk
22.01.2015, 23:34
To by świadczyło o tym, że po pierwsze - dalej nie poprawili poprawności zliczania atakujacych jednostek wroga podczas obrony kolonii (nad czym mam nadzieję pracują), a po drugie - że samo "odwiedzenie" cudzej kolonii nie daje SC ani VP, tylko musi się odbyć jakaś walka (choć wcześniej takie mini-nagrody wpadały). I może wreszcie zniknie [undefined text] pojawiający się tu i ówdzie.

Mam też nadzieję że coś zrobią żeby ludzie bardziej chcieli się bawić w podbijanie kolonii bo ciężko w tej chwili nawet o "gościa" na koloniach, o jakimś najeźdźcy nie mówiąc.

GbrL
23.01.2015, 15:54
taka mala ciekawostka- kolega z serwera odkryl kolonie z hm... zwlokami mojego generala? ;)

http://i.imgur.com/RgwaCjf.jpg

ozeo
23.01.2015, 18:17
Też takie coś GbrL miałem że widziałem generała kolegi na podbijanej kolonii .

jagodziak
24.01.2015, 06:21
Nie jest żle zaczyna mi szukać mapy na różnych poziomach bo ostatnio tylko poz3 miałem .Mi znak generała został jak robiłem obronę ale to pewnie dlatego że nie zdążył się przenieść a zakończyłem już .dalej jednak jest zagadką dla mnie wyszukiwanie poziomu kolonii? pozdrawiam

GbrL
24.01.2015, 14:54
Juz ktorys dzien z rzedu moj general wyslany do bloku zaginal w akcji i glowny atak zostal przejety przez oboz, ktory w normalnej sytuacji bylby blokowany... BB_Teromorcie, ktory jak sam przyznales czytasz to forum ukradkiem, wez tam zadzialaj w tej sprawie, bo gdy ostatni klejnociarze opuszcza te tonaca lajbe to i Ciebie kopna soczyscie w 4 litery :rolleyes:

samael266
30.01.2015, 20:13
witam wiszę na tym badziewiu
po kliknięciu stwórz linie obrona
wywaliło mnie z gry

efekt jest taki ze ani nie mogę zając koloni ani jej usunąć
stan taki się utrzymuje ze z 40 min
re-log nie pomaga

ps ekspedycja robiona na włączonym premium

Obcy10
03.02.2015, 17:17
koniec wachlowania gienkami z przerzutem wojsk :)

http://oi59.tinypic.com/71qn3b.jpg

gosiaj
05.02.2015, 15:54
oki , ale jak ubilam bosa to juz byl koniec- nie musialam wszystkich wojsk ubijac

DZOOZEF
10.02.2015, 21:33
bugi w osiagnieciach: mam lvl 3 koloni
nie zalicza bosow osiagniecie SZEF (byc moze trzeba wg kolejnosci jak w zadaniu, przed konserwa kazdego łapało)
nie zalicza osiagniecia AS -> odbij 100 malych wysp, (doswiadczony zolnierz dolicza)
nie zalicza osiagniecia WARTOWNIK-> obron zwykla wyspe
zwłoki generala mozna ustawic wystarczy przeniesc genarala (w momemencie gdy go przenosimy) zakonczyc kolonie slad zostanie:P

gosiaj
10.02.2015, 21:38
j/w nie zalicza bosów
dalej nie zalicza tytanu
- trzeba pamietac , że jak robimy kolonie to innych przygód ( z zapki) nie można miec otwartych , po zakonczeniu nie da sie ustawic obrony

DZOOZEF
10.02.2015, 22:17
Najwiekszy bug jaki znalazlem: Ktos odbil moja kolonie jakis czas temu, znalazjem ja i podbijam na nowo ze zwlokami starego generala:P zaznaczone na czerwono nie moglbym ustawic bo kolonia ma czas 4h
http://i61.tinypic.com/1zvx5w6.jpg

dorzucam tam kolejne zwłoki generałajak ktos podbije niech sie pochwali i dorzuci swego genka:)
http://i58.tinypic.com/2qnqj9k.jpg

gosiaj
18.02.2015, 19:42
nie działaja pakiety lecznicze

rysio55
18.02.2015, 21:48
szkoda ze jest ograniczenie wojska na podbicie kolonii

nicothlon13
21.02.2015, 21:17
no ja machnąłem wyspe DZOOZEFA :)
pzdr kolege ;)
może ktoś teraz zdobedzie i sie zaznaczy na wyspie :)

http://i.imgur.com/SPaLdNY.jpg

jagodziak
22.02.2015, 16:58
trafiem dziś na tą kolonię w losowaniu szkoda że to nie granitu bo bym podbił pozdrawiam

Marad
23.02.2015, 20:17
Najbardziej zdumiewającą sytuacją jest gdy posiadamy załóżmy 4 kolonie i odbijają nam tą, która została podbita ostatnia. Od tygodnia zacząłem obserwować dokładniej co się na nich dzieje i oto 3 obrazki które dobitnie mówią o specyfice wyszukiwania

2353
2354
2355

Kolonia która za parę godzin przejdzie w stan spoczynku miała 6 odwiedzin przez tydzień, a kolonia, która ma niecałą dobę już 14. Kolonia, którą znalazłem za 10 razem wysyłając odkrywce dorobiła się 1 odwiedzin przez 4 dni. Wnioski każdy niech wyciągnie sam ,wiem jedno wyszukiwanie mnie więcej kosztuje, ale spora część dłużej się zachowuje. Już 2 razy chciałem zrobić scrina po pierwszym dniu wyszukiwania za pierwszym razem ,ale niestety jak loguje się zazwyczaj po 16 kolonie już zostawały odbite, tą z 14 odparciami też się długo nie nacieszę :) ale taka jest specyfikacja, pewne kolonie są przez programistów tak ustawione, że ich motto to codziennie nowy właściciel. Chcesz mieć dłużej kolonię nie podbijaj tych, które za pierwszym razem wyskakują, odbiją Ci je bardzo szybko :). Publikując to pewnie kilku graczy moją sielankę przerwie ;) ,ale może to zrównoważy nieco odbicia.

Angel7212
23.02.2015, 21:30
u mnie za to na ostatnich 15 poszukiwań rezultat jest taki:

https://screenshooter.blob.core.windows.net/engine4files/tzueddoijzzrhzvdpskeuffsdfhkncaeyhlqfprxrpynleomrf xvgainucbyvdvhyvsznfxzbmmfgrhyqutieeyxzyvdoscnurop

zabawę z koloniami dopiero zaczęłam, podbiłam raptem 4, a teraz wyszukiwane są tylko i wyłącznie na poziomie 3

andrys13
25.02.2015, 10:46
Nie wiem ale ja się spotkałem z takim błędem:
mianowicie marszałek jak pędzi na obóz i zostaje przejęty to nie ma już całej drogi jego przejścia tylko jest natychmiastowy przeskok pod przejmójący obóz, nie ma możliwości anulowania ataku, ponieważ nie zdąży się marszałek wycofać.

I kolejne nie wiadomo co to ma być

Kolejnym błędem jaki mam, właściwie to od początku tak jest, iż jeśli ktoś usiłuje podbić moją kolonię i mu się to nie udaje otrzymuje wiadomość:
"udało Ci się pokonać agresora próbującego zając twoją kolonię" i jest tam raport.
Z tego co się dowiedziałem za każdą taką obronę powinienem otrzymać punkty waleczności, a tu niestety nic.

nicothlon13
26.02.2015, 19:06
JAK KAŻDY ZAUWAŻYŁ (OCZYWISCIE KAZDY TEN KTO WYKONUJE EKSPEDYCJE) IZ PO KONSERWIE NIE WSZYSTKIE BLEDY ZOSTALY USUNIETE.
A MIANOWICIE BLEDY W OSIAGNIECIACH PODBIJANIA JAK I OBRONY WYSPY KOLONI
U MNIE ZATRZYMALO SIE TO NA:
As:7
Bohater:12
Niepowstrzymana siła:2

Doswiadczony Zolnierz: (gdzie najsmieszniejsze jest to ze to powinna byc suma wszystkich w/w osiagniec) mam 65

a w obronie...

dobry straznik: 7
sokoleoki wartownik:7
niewzruszony czempion:2

Skała: (suma wszystkich obronionych wysp): mam 39

SUPORT PROSZONY ZATEM O NAPRAWIENIE TEGO ZNACZACEGO BLEDU!!!!!!

mase bledow jest
ostatnio mi nawet wojska walczyly i na wyspie koloni i na wyspie macierzynskiej lol
niedlugo to beda nam muchy lataly albo pajaki chodzily po morzu :) wokol wyspy .... lol

PUZELL
02.03.2015, 18:27
na wyspie tez mi walcza :)
ale sie zirytowałem bo to ze blok mi nie wyszedł to mniejsza o to , ale gienek który zboczył z kursu rozwalił obóz który go przechwycił , wpadłem na wyspe zeby woja dosłac i po powrocie ten obóz stał zpowrotem
naprawcie te kolonie !!!

zwolk
03.03.2015, 13:18
Pytanie czy w ogóle miały miejsce jakiekolwiek ataki. Jeśli nie, a potencjalny agresor tylko zajrzał na kolonię i ją anulował, to nikt żadnych punktów waleczności nie dostanie. Sprawdź sobie w takim raporcie ilość ataków i ilość przegranych - jak jest po zero, to jest po zero :)

nicothlon13
07.03.2015, 19:30
dodam iz bledne jest rowniez przeliczanie ilosci obronionych jak i zdobytych koloni w osiagnieciach....
nic sie nie zgadza.... od paru tygodni ilosci te stanely na martwym punkcie pomimo iz codziennie kogos pokonuje czy to w obronie czy to w ataku koloni...
takze kiedy to bedzie naprawione?

Idho
08.03.2015, 14:28
dodam iz bledne jest rowniez przeliczanie ilosci obronionych jak i zdobytych koloni w osiagnieciach....
nic sie nie zgadza.... od paru tygodni ilosci te stanely na martwym punkcie pomimo iz codziennie kogos pokonuje czy to w obronie czy to w ataku koloni...
takze kiedy to bedzie naprawione?

Zacznijmy od tego, że mylisz kilka rzeczy. Jeżeli chodzi przykładowo niezgodności wynikające z ataków Czyli między As + Bohater + Niepowstrzymana siła = Doświadczony żołnierz .... nigdy nie będzie taka sama bo Doświadczony żołnierz zlicza wszystkie podbite kolonie, nawet nie zajęte a te wcześniejsze trzy osiągnięcia zalicza tylko kolonie zajęte.

Jeżeli chodzi o obronę, niezgodności polegają przez błąd w grze gdzie podbijane czasami były 2 kolonie na raz. Przykładowo 1 kolonie podbijały 2 osoby, stąd inne naliczanie, a zdobyć mogła kolonie jedna osoba. Dodatkowo jest jeszcze inny problem, BB i tak go nie poprawi, więc lepiej nie wyjaśniać.

Jednak masz rację jeżeli chodzi o zadania:
As
Bohater
Niepowstrzymana siła
Dobry strażnik
sokolooki wartownik
Niewzruszony czempion

Tych 6 osiągnięć nie działa, i są niezliczane. Kiedy naprawią zapewne za jakieś 6-9 miesięcy.

Oprócz tego jest błąd z osiągnięciem Szef, który już trwa kilka miesięcy. Problem polega z błędnym nazewnictwem przywódców. Przykład w osiągnięciu mamy zabić przywódce o nazwie "Blizna" w gdzie jednak mamy przywódce "Blizna Boss". Kod programu nie odnajduje takiej wartości i nie dodaje, ją pomimo że go zabiliśmy. Jeżeli kilka miesięcy trwa poprawienie kilku nazw to sobie wyobraź jak błędy powyższe szybko poprawią ;p 9 miesięcy to optymistyczny plan ;-)

Mamy 28 osiągnięć w zakładce Kolonie, z czego 8 z nich są niedziałające. Czyli 30% zadań jest niedziałających, w tym tytanowe plony poprawiano ~5 miesięcy.

Pozdrawiam,
Idho

nicothlon13
10.03.2015, 17:21
Zacznijmy od tego, że mylisz kilka rzeczy. Jeżeli chodzi przykładowo niezgodności wynikające z ataków Czyli między As + Bohater + Niepowstrzymana siła = Doświadczony żołnierz .... nigdy nie będzie taka sama bo Doświadczony żołnierz zlicza wszystkie podbite kolonie, nawet nie zajęte a te wcześniejsze trzy osiągnięcia zalicza tylko kolonie zajęte.

Jeżeli chodzi o obronę, niezgodności polegają przez błąd w grze gdzie podbijane czasami były 2 kolonie na raz. Przykładowo 1 kolonie podbijały 2 osoby, stąd inne naliczanie, a zdobyć mogła kolonie jedna osoba. Dodatkowo jest jeszcze inny problem, BB i tak go nie poprawi, więc lepiej nie wyjaśniać.

Jednak masz rację jeżeli chodzi o zadania:
As
Bohater
Niepowstrzymana siła
Dobry strażnik
sokolooki wartownik
Niewzruszony czempion

Tych 6 osiągnięć nie działa, i są niezliczane. Kiedy naprawią zapewne za jakieś 6-9 miesięcy.

Oprócz tego jest błąd z osiągnięciem Szef, który już trwa kilka miesięcy. Problem polega z błędnym nazewnictwem przywódców. Przykład w osiągnięciu mamy zabić przywódce o nazwie "Blizna" w gdzie jednak mamy przywódce "Blizna Boss". Kod programu nie odnajduje takiej wartości i nie dodaje, ją pomimo że go zabiliśmy. Jeżeli kilka miesięcy trwa poprawienie kilku nazw to sobie wyobraź jak błędy powyższe szybko poprawią ;p 9 miesięcy to optymistyczny plan ;-)

Mamy 28 osiągnięć w zakładce Kolonie, z czego 8 z nich są niedziałające. Czyli 30% zadań jest niedziałających, w tym tytanowe plony poprawiano ~5 miesięcy.

Pozdrawiam,
Idho

bardzo fajny post ale ja w swoim poscie nie pisalem ze te trzy osiagniecia maja byc zliczane do osiagniecia DOSWIADCZONY ZOLNIERZ
tylko ze sa blednie liczone i ze stanely w martwym punkcie....
czytaj miedzy wierszami moze jak nie mozesz zrozumiec to co pisalem .....

poza tym zdobylem chyba ponad 300koloni a i tak dalej wszystko stoi, to chyba podejrzewam ze jestem tutaj z nielicznych ktorych moze cos powiedziec na temat wykrytych bugow...
pozdrawiam....

jagodziak
10.03.2015, 18:07
co do osiągnięć podbitych kolonii jesteście w błędzie zalicza wszystkie ale od początku tylko te kolonie na 1 poziomie.Pewnie losuje wam tylko poziom 3 lub2 .zszedłem do losowania na poziom1 i wszystko zalicza mi teraz .

Angel7212
10.03.2015, 18:46
co do osiągnięć podbitych kolonii jesteście w błędzie zalicza wszystkie ale od początku tylko te kolonie na 1 poziomie.Pewnie losuje wam tylko poziom 3 lub2 .zszedłem do losowania na poziom1 i wszystko zalicza mi teraz .

jak zmienic poziom wyszukiwanej kolonii?

jagodziak
10.03.2015, 22:17
Metodą prób i błędów doszedłem do tego że zmniejsza poziom losowania po przegraniu pod rząd paru ataków na kolonie .Robiłem atak 16 piechoty i anulowałem przygodę tzn .kolonię tak aby zaliczyło mi punkty po paru atakach losowało mi poziom2 po kolejnych paru nieudanych atakach losowało mi poziom1..dodaję że posiadanie koloni nie ma tu znaczenia bo miałem wtedy 6 koloni na poziomie3 .Po paru udanych atakach lub nawet udanych obronach podwyższa poziom losowania i jak chcemy utrzymać poziom losowania musimy powtarzać manewr z przegranymi.Ostatnio wchodzę tylko na kolonię wylosowaną tak abym otrzymał raport i też działa .Zaznaczam że trzeba przegrać parę razy tak koło 5 i najlepiej z zajętymi już koloniami ... pozdrawiam ps.też mnie denerwowało że losuje mi tylko poziom 3

Angel7212
11.03.2015, 19:30
Dzięki, udało się.
Po 'nieudanych' 8-9 podbiciach zjechałam na poziom 2, po kolejnych 5 na poziom 1, :)

bogdan3108
11.03.2015, 23:49
jak na tą grę to dziwne rozwiązanie bo po zastanowieniu się wydaje się być nawet logiczne jeżeli nie radzimy sobie z koloniami na danym poziomie tzn.przegrywamy bitwy losuje nam poziom niższy czyli łatwiejszy

PRZEMYSŁAW-6
16.03.2015, 15:26
Dzięki, udało się.
Po 'nieudanych' 8-9 podbiciach zjechałam na poziom 2, po kolejnych 5 na poziom 1, :)
witam mam prośbę możesz opisać dokładniej jak zbiłeś poziom wyszukiwanych kolonii - ja już z 15 atakowanych kolonii specjalnie przegrałem a nadal mi wyszukuje poz3

Angel7212
16.03.2015, 16:11
wysyłałam marszałka z paroma jednostkami wojska, atakowałam jakiś obóz i anulowałam kolonie, atakowałam tylko zajęte kolonie

DJPietka
21.03.2015, 23:36
Zakupiłem nowego szybkiego kwatermistrza, wysłałem na kolonie, efektem czego na owej kolonii mam obszar serwera.... nie da się anulować bo tez wyskakuje obszar.... mam nadzieje ze jak wygaśnie czas kolonii to powracają gienki i nie będę miał totalnego obszaru... PRZESTRZEGAM PRZED UŻYWANIEM W/W DELIKWENTA!!

http://i.imgur.com/olrddx2.jpg (http://i.imgur.com/olrddx2.jpg)

DZOOZEF
22.03.2015, 08:00
Zakupiłem nowego szybkiego kwatermistrza, wysłałem na kolonie, efektem czego na owej kolonii mam obszar serwera.... nie da się anulować bo tez wyskakuje obszar.... mam nadzieje ze jak wygaśnie czas kolonii to powracają gienki i nie będę miał totalnego obszaru... PRZESTRZEGAM PRZED UŻYWANIEM W/W DELIKWENTA!!

http://i.imgur.com/olrddx2.jpg (http://i.imgur.com/olrddx2.jpg)

jezeli wyslales go do najwiekszej koloni poz 3 to nie jego wina:)

Kon-Tiki
22.03.2015, 12:29
Problem z dodawaniem wciaz nierozwiazany. Granit liczony jako ruda tytanu. Przykre tez, ze kolonie poz 3. nie zaliczaja osiagniec. Podziwiam kreatywnosc programistow z BB. Zaczynam sie zastanawiac czy to nie jest specjalnie jako jakis zabieg psychologiczny majacy na celu przywiazac do gry.

http://i.imgur.com/ZYyHgmO.png

Lord_Crain
22.03.2015, 12:35
Już było to pisane w zeszłym roku, posiadasz błędny wskażnik wydobywanych surowców, ale już to co wydobywasz jest takie jakie masz kolonie.

DJPietka
22.03.2015, 14:18
jezeli wyslales go do najwiekszej koloni poz 3 to nie jego wina:)

Hehehe, dobre, wlasnie na taka kolonie wyslalem, dobra wiadomosc jest taka ze powrocili.... pozdro...

ozeo
23.03.2015, 14:03
Próbuje zdobyć olbrzymia kolonie znalazłem jakąś i też mam komunikat "Obszar serwera uszkodzony" . Można coś z tym zrobić czy trzeba czekać ? Bo przy anulowaniu to samo wyskakuje?

Angel7212
23.03.2015, 17:59
a ja nie mogę zaatakować dowódcy mapy..... wszystkie obozy można, dowódcy nie
kolonia olbrzymia lv2

DJPietka
24.03.2015, 21:41
Problem z dodawaniem wciaz nierozwiazany. Granit liczony jako ruda tytanu. Przykre tez, ze kolonie poz 3. nie zaliczaja osiagniec. Podziwiam kreatywnosc programistow z BB. Zaczynam sie zastanawiac czy to nie jest specjalnie jako jakis zabieg psychologiczny majacy na celu przywiazac do gry.

u mnie rude tytanu policzylo jako rude zelaza wiec w obecnych warunkach nie tak zle :p

http://i.imgur.com/Xw3Qjmf.jpg

night33
25.03.2015, 22:29
ma to samo co Angel7212 niech to ... cała wyspa ogarnięta a bossa nie da się zaatakować i tyle roboty poszło do du...

Muss
26.03.2015, 00:16
łatwiej będzie napisać co działa ;)
http://static.pokazywarka.pl/bigImages/5756497/14760246.jpg

Idho
26.03.2015, 03:11
@DJPietka

To jest raczej niedopracowanie ze strony BB niż błąd. Surowce zliczane są na podstawie miejsca w którym slocie się znajdują, a limit odcina resztę. Ogólnie uważam za pomysł poroniony gdzie przykładowo możemy mieć 6 miejsc na kolonie a max który wydobędziemy wynosi 2k, wychodzi z tego że nie możemy podbijać kolonii większych niż +333 ponieważ będziemy tracić, a naliczanie jest co 6h więc jeżeli byśmy mieli kolonie przykładowo +577 (6 sztuk) to co 6h kiedy możemy pobrać surowce z kolonii to i tak stracimy 1,5k surowca... a to prawie 50% wydobycia.

btw. Pisz do supportu i żądaj rekompensaty.

RobinsonCrusoe
28.03.2015, 09:54
Czy może ktoś dokładnie opisać jak należy zbić poziom spornych wysp z trzeciego na pierwszy? Już chyba z 15 ataków zrobiłem (na 15 różnych koloni małych poz. 3) tracąc w każdym po 20 piechotny i nadal mi wyszukuje bogate kolonie. Może wraz z aktualizacją uniemożliwili ten mechanizm?

Kon-Tiki
28.03.2015, 10:47
Podpinam się pod pytanie, atakowałem różne kolonie, należące do innych gracze i te nowe, robiąc ataki i nie robiąc ataków, łącznie koło 20 i nic, zostawiłem nawet na noc jedną kolonie żeby czas się wyczerpał i nic. Jeśli nie można już zbijać to jakaś porażka, bo nie da się bez tego osiągnięć zaliczyć :((((

dario_j
28.03.2015, 10:47
Podobno poziom koloni zależy od ilości posiadanego wojska. Teraz nie znajdę Ci posta gdzie to wyczytałem, ale mnie to też nurtowało.
PS. Na przyszłość takie posty zamieszczaj w dziale Pytania i dyskusje: http://forum.thesettlersonline.pl/forums/180-Pytania-i-dyskusje-dotyczące-gry

Exec_
29.03.2015, 20:06
Ja w zasadzie to chciałbym poznać uzasadnienie, czym kierowali się designarzy w ogóle zakładając ten limit 2000 surowców z dostaw. Nie rozumiem po co on jest i czemu on ma służyć. W zasadzie niech mi ktoś poda chociaż jeden powód, dlaczego te surowce, co 6h po prostu nie lecą prosto do magazynu lub gwiazdy jeśli w magazynie nie ma miejsca? Ewentualnie czemu nie pojawiają się jako wiadomość podobna do tej z dropa, gdzie sami możemy wybrać dokąd je dostarczyć? Jeden, jeden sensowny powód poproszę :)

Milady84
29.03.2015, 20:14
Ja w zasadzie to chciałbym poznać uzasadnienie, czym kierowali się designarzy w ogóle zakładając ten limit 2000 surowców z dostaw. Nie rozumiem po co on jest i czemu on ma służyć. W zasadzie niech mi ktoś poda chociaż jeden powód, dlaczego te surowce, co 6h po prostu nie lecą prosto do magazynu lub gwiazdy jeśli w magazynie nie ma miejsca? Ewentualnie czemu nie pojawiają się jako wiadomość podobna do tej z dropa, gdzie sami możemy wybrać dokąd je dostarczyć? Jeden, jeden sensowny powód poproszę :)

O czym Wy piszecie? Coś się zmieniło w tym i nie zauważyłam czy co? Na początku koloni to sprawdzałam i surowce leciały od razu do magazynu. To o czym piszecie było chyba tylko po to, żeby zorientować się ile ich było... Co do zamiany surowców to owszem na obrazku szczególnie po stratach koloni się zdarza ale z tego co sprawdzałam to do magazynu trafiały prawidłowe surowce.

RobinsonCrusoe
29.03.2015, 22:47
Podobno poziom koloni zależy od ilości posiadanego wojska. Teraz nie znajdę Ci posta gdzie to wyczytałem, ale mnie to też nurtowało.
PS. Na przyszłość takie posty zamieszczaj w dziale Pytania i dyskusje: http://forum.thesettlersonline.pl/forums/180-Pytania-i-dyskusje-dotyczące-gry

Dziwna teoria. Mając 0 armii też wyszukuje 3 poziom.

Angel7212
29.03.2015, 23:32
trzeba atakowac kolonie zajete przez innych graczy, mi zalicza samo wejescie na taka kolonie, nawet wojska nie wysylam-tylko mam raport o nieudanym podbiciu ;)

udane ataki na kolonie, udana obrona - podwyzsza lv kolonii

Idho
30.03.2015, 12:14
Od zawsze trzeba było użyć przycisku aby zebrane surowce z kolonii dodało do magazynu. Automatycznie one nie są dodawane do magazynu tylko zbierane w buforze z którego trzeba je dodać. Ten bufor ma limit tylko 2k.

dario_j
30.03.2015, 12:55
Dziś chciałem sobie podbić kolonię z rudą tytanu, no i kiszka, włóczykije 6 razy łazili po zwykłą i ani razu koloni jakiej chciałem. Pełno węgla, marmuru i liściastego, nawet ruda złota, kilka razy granit, ale ani razu rudy tytanu. Wczoraj to samo, 6 wysłań włóczykija i nic.

Idho
30.03.2015, 13:33
Dziś chciałem sobie podbić kolonię z rudą tytanu, no i kiszka, włóczykije 6 razy łazili po zwykłą i ani razu koloni jakiej chciałem. Pełno węgla, marmuru i liściastego, nawet ruda złota, kilka razy granit, ale ani razu rudy tytanu. Wczoraj to samo, 6 wysłań włóczykija i nic.

Przeczyść sobie listę znajomych. Od pewnego czasu nie pokazuje w liście kolonii znajomych. Lepiej zrobić sobie porządek bo później będziesz się męczył z szukaniem, jeżeli masz listę znajomych zawaloną.

Kon-Tiki
30.03.2015, 14:05
Przeczyść sobie listę znajomych. Od pewnego czasu nie pokazuje w liście kolonii znajomych. Lepiej zrobić sobie porządek bo później będziesz się męczył z szukaniem, jeżeli masz listę znajomych zawaloną.

To by wiele tłumaczyło. 50x wysyłałem grubasów w poszukiwaniu dużej bogatej z rudą złota do osiągnięć i nic. Sam marmur i bele.

Ludwi13
31.03.2015, 10:22
Mam dwie kolonie zdobyte 9 i 7 godzin temu a więc powinienem jeszcze mieć kilka godzin okresu ochronnego, mimo to w szczegółach już widoczne są informacje o odpieranych atakach.

http://s22.postimg.org/86n8ll8lt/ekspedycja.png

Milady84
31.03.2015, 10:26
Ech te bugi, ja wczoraj dostałam informację o podbiciu mojej koloni bez jakiegokolwiek raportu z ataku i pkt walki.

WasilijZajcev
31.03.2015, 11:52
W ekspedycjach a mianowicie w osiągnięciach nie zalicza mi wcale jednego osiągnięcia związanego z bosami.
Kolonie -> Atak -> Szef.
Zrobiłem już 14 koloni i nawet jednego bosa nie mam zaliczonego.

Milady84
31.03.2015, 13:31
W ekspedycjach a mianowicie w osiągnięciach nie zalicza mi wcale jednego osiągnięcia związanego z bosami.
Kolonie -> Atak -> Szef.
Zrobiłem już 14 koloni i nawet jednego bosa nie mam zaliczonego.

Najedź na bossów to Ci wyświetli, których masz ubijać, nie każdy się liczy. Ja po podbiciu ok 35 koloni mam tylko 7 bossów zaliczonych...

dario_j
31.03.2015, 14:32
Ich to trzeba ubijać chyba w jakiejś kolejności (Skunks, Bert, Kieł, Chuck, Mary, Drak, Blizna Cień, Szarobrody), tylko że na koloni to można różnie trafić. Nie bardzo wiem czy trzeba ich ubić w podanej kolejności, czy ubić bez dublowania.

Milady84
31.03.2015, 15:32
Ich to trzeba ubijać chyba w jakiejś kolejności (Skunks, Bert, Kieł, Chuck, Mary, Drak, Blizna Cień, Szarobrody), tylko że na koloni to można różnie trafić. Nie bardzo wiem czy trzeba ich ubić w podanej kolejności, czy ubić bez dublowania.

Musisz ich dublować, bo na liście jest tylko 9, a masz ubić 100:) Po prostu na koloniach bosi z tej listy występują sporadycznie.

akerman1
31.03.2015, 16:18
mi sie wydaje ze ci bosownie to jest bug ktorego BB jeszcze nie naprawilo... byl juz o tym temat. Nie trzeba w zadnej kolejnosci ich rozwalac. Jestem na 99% pewien ze nie nalicza bo to osiagniecie jest naprawiane przez BB od miesiaca... A ci bosowie to raczej sa dostepnie na kazdej kolonii a nie sporadycznie ;)

dario_j
31.03.2015, 18:13
Na każdej koloni jest zamczysko a w środku boss. Może te Skunksy Kieły czy Berty których sporo widziałem występują w jakiś specjalnych odmianach, lub może zalicza tych z wysp na wyższych lewelach. Ja jak na razie, podbijam jałowe i mogę sobie co najwyżej po spekulować. Milady pamiętasz może ile wysp na 2 i 3 poziomie podbiłaś?

Kon-Tiki
31.03.2015, 19:01
Robię małe/duże lvl-3 i liczba ubitych bosów w osiągnięciu stoi w miejscu, a na 100% Ci z listy się pojawiają. U mnie jest 8/100 i mam wrażenie, że bug polega na tym, że każdy rodzaj liczy tylko raz. Jak ktoś ma więcej niż 9 to proszę żeby mnie poprawił.

akerman1
31.03.2015, 22:52
Kon-tiki ja mam 64/100 wiec na bank osiagniecie nie nalicza ubitych bosow z listy

jowitt1
31.03.2015, 23:49
Witam, nie wiem, czy juz o tym było, ale mam problem z podbiciem kolonii.
Chodzi o olbrzymią, obiecującą kolonię (z rudą żelaza) poziom drugi z trzech. Nie mogę zaatakować bossa, jak najeżdżam myszką, na ułamek sekundy pojawiają się skrzyżowane mieczyki, potem znikają i nie da się"kliknąć" żeby zatakować...
Mieliście taki problem?

Milady84
31.03.2015, 23:49
Na każdej koloni jest zamczysko a w środku boss. Może te Skunksy Kieły czy Berty których sporo widziałem występują w jakiś specjalnych odmianach, lub może zalicza tych z wysp na wyższych lewelach. Ja jak na razie, podbijam jałowe i mogę sobie co najwyżej po spekulować. Milady pamiętasz może ile wysp na 2 i 3 poziomie podbiłaś?

I tu Cię żdziwię, ja tych bosów mam zaliczonych z 1 lvl gdzie podbiłam ze 2 małe, 2 duże i kilkanaście średnich. Potem olałam kolonie aż do ewentu. W ewencie nie zaliczyło mi żadnego nowego bosa, podbiłam kilka na pierwszym lvl i resztę na 2, wczoraj wskoczyłam na 3ci ale zbiłam do 2, bo pisanek szukam nie strat:)
Przyjrzałam się ostatniej podbijanej koloni i rzeczywiście było tam kilku bosów z listy, szłam środkiem bez kasowania obozów przywódców to ubiłam tylko 1go Cienia z zamku i go nie zaliczyło także akerman może mieć rację:)

Idho
01.04.2015, 12:57
Osiągnięcie Szef kiedyś działało. Zliczało przywódców z kolonii już zajętych. Obecnie nieważne jaką kolonie wykonujemy to osiągnięcie nie zostaje zliczane z prostej przyczyny. Pomyłka w nazewnictwie. Nazwy przywódców są inne na koloniach, niż te które są potrzebne do zliczania.. dlatego nie są uwzględniane.

Problem już dłuższy czas trwa. Nasz CM reagował tak jakby problem był znany, tylko BB ma ważniejsze sprawy do rozwiązywania ;p

btw.

http://oi60.tinypic.com/2mhj4fq.jpg

Angel7212
01.04.2015, 15:09
Witam, nie wiem, czy juz o tym było, ale mam problem z podbiciem kolonii.
Chodzi o olbrzymią, obiecującą kolonię (z rudą żelaza) poziom drugi z trzech. Nie mogę zaatakować bossa, jak najeżdżam myszką, na ułamek sekundy pojawiają się skrzyżowane mieczyki, potem znikają i nie da się"kliknąć" żeby zatakować...
Mieliście taki problem?

tak,miałam tak na największych koloniach z tytanem lv2 - trzeba było anulować

teraz na wszelki wypadek po wylądowaniu zawsze sprawdzam czy da się zaatakować bossa

Lord_Crain
01.04.2015, 17:44
Miałem zaczynać kolejny temat, ale to zbyteczne, kto będzie potrzebował to wyczyta, a kwestia i tak chyba podchodzi pod błąd. A o co dokładnie chodzi, mianowicie o osiągnięcia, które zalicza tylko na 1lvl koloni, przynajmniej tak jest u mnie i u wielu znajomych którzy mając 3lvl, robiąc regularnie nie mają żadnego progresu na paskach. Tutaj zachodziło pytanie błąd, czy ki czort, support milczy i ni jak było się zabrać za osiągi jeśli sie zaczynało kolonie na początku ich istnienia i szybko wskoczyło na owy 3 poziom. Otóż istnieje innowacyjna metoda którą wprowadziło BB polegająca na masie przegranych prób zdobycia czyjejś koloni. U mnie po 22 udało się zredukować do poziomu 2, za chwilę będę próbował zbijać na poziom 1. Niestety jest to głupota, gdyz nie każdy ma w zamyśle przegrywać :(

Ps. Na zagranicznych serwerach już też to przerabiali :)

RobinsonCrusoe
02.04.2015, 07:07
W lepszych koloniach masz Boss w nazwie i dlatego nie zalicza.

Milady84
02.04.2015, 13:01
Jest chyba jeszcze 1 błąd. Podbijając niezajętą kolonie nie otrzymujemy pkt walki i z tym się zgodzę. Ale w momencie kiedy ktoś nam te kolonie odbija to ona jest zajęta i powinniśmy pkt walki z obrony dostać, a jednak ich nie ma...

adamus402
02.04.2015, 16:32
Nie mogę zaatakować bossa, jak najeżdżam myszką, na ułamek sekundy pojawiają się skrzyżowane mieczyki, potem znikają i nie da się"kliknąć" żeby zatakować... Miałem to samo. Za atakowałem obóz obok i go ściogneło na ten właściwy

Milady84
02.04.2015, 16:51
Nie mogę zaatakować bossa, jak najeżdżam myszką, na ułamek sekundy pojawiają się skrzyżowane mieczyki, potem znikają i nie da się"kliknąć" żeby zatakować... Miałem to samo. Za atakowałem obóz obok i go ściogneło na ten właściwy

Czytaj ze zrozumieniem... Jak nie może zaatakować obozu to owszem atakując następny go ściągnie. Ale jak nie może zaatakować obozu przywódcy albo gorzej białego zamku to nie ściągnie, bo one nie mają pola przyciągania. Na zwykłym obozach ze 3 razy to miałam, na przywódcy jeszcze nie na szczęście:)

zwolk
03.04.2015, 10:04
(...)Otóż istnieje innowacyjna metoda którą wprowadziło BB polegająca na masie przegranych prób zdobycia czyjejś koloni. U mnie po 22 udało się zredukować do poziomu 2, za chwilę będę próbował zbijać na poziom 1. Niestety jest to głupota, gdyz nie każdy ma w zamyśle przegrywać :(

Ps. Na zagranicznych serwerach już też to przerabiali :)
Wygląda na to, że ilość przegranych potrzebnych do zbicia poziomu jest zależna od ilości podbitych kolonii na wyższym poziomie. Jedni piszą o 8-9, ty o 22 przegranych żeby zbić z 3 na 2. Ja też zbijałem z 3 na 2, jak już mi się udało i odkrywca znalazł kolonie na 2 lvl, po zdobyciu jednej, kolejna była z powrotem na 3 lvl. Zdobyłem jedną na 3 lvl, następnie "przegrałem" raz i znów miałem 2 lvl.

Nie do końca zgodzę się że jest to głupota. Ktoś może sobie dobrze radzić z koloniami na 2 lvl, ale nie daje rady na 3 lvl (czy to ograniczony populacją czy innymi czynnikami). Po podbiciu iluś tam kolonii na 2 lvl i wskoczeniu na 3 taka osoba praktycznie nie mogłaby już podbijać kolonii. Obniżenie poziomu w przypadku przegranej daje szansę na powrót do "swojego" poziomu. A to, że gracze wykorzystują to teraz do innych celów niżby normalnie potrzebowali, to zupełnie inna sprawa.

Exec_
03.04.2015, 11:39
Gracze wykorzystują to do innych celów bo inaczej się nie da. Mi nie przeszkadza wisieć na poziomie 3 do końca życia - tylko niech ktoś zrobi swoje i sprawi, żeby mi zaczęło zaliczać osiągnięcia. Ja podbiłem około 40 kolonii na 3 poziomie, jak ja mam to teraz zbić to mi się odechciewa, biorąc pod uwagę, że prawdopodobnie będę musiał około te 40 razy przegrać. Jak znam życie, to jak już zejdę na 1 poziom to wejdzie poprawka która naprawi ten bajzel :)

DZOOZEF
03.04.2015, 13:44
wie ktos by obnizyc poziom musi byc przegrana taka sama kolonia jak podbita? (Chodzi mi: niewielkich i zwyklych poziom 3 przegralem juz okolo 30 szt. na najwiekszych 3ci poziom nadal blad z zablokowanym obszarem mam)

podbilem okolo 40 poziom 3 najwiekszych oznacza to ze musze tyle przegrac poziom 3 najwiekszych? czy obojetnie jakich 40 z 3ciego? zajetych czy wolnych?

jareks1984
03.04.2015, 14:10
wie ktos by obnizyc poziom musi byc przegrana taka sama kolonia jak podbita? (Chodzi mi: niewielkich i zwyklych poziom 3 przegralem juz okolo 30 szt. na najwiekszych 3ci poziom nadal blad z zablokowanym obszarem mam)

podbilem okolo 40 poziom 3 najwiekszych oznacza to ze musze tyle przegrac poziom 3 najwiekszych? czy obojetnie jakich 40 z 3ciego? zajetych czy wolnych?

hej DZOOZEF, podbijałem różne z 3lvl a żeby zbić wchodziłem tylko na niewielkie podbite przez graczy. Odpalałem i anulowałem. około 20 raportów miałem o nieudanym przejęciu. Udało się jestem na 1lvl.

DZOOZEF
03.04.2015, 14:16
ok jak odblokuje mi sie strefa to "przegram" jeszcze z 20 troche monotonne to ale che zaliczyc zadania z 1 lvlu koloni:)

jagodziak
03.04.2015, 15:32
nie wiem w czym problem z osiągnęciami z bossami ale można je zrobić bo dawno już mam zrobione pozdrawiam

DZOOZEF
03.04.2015, 18:20
hej DZOOZEF, podbijałem różne z 3lvl a żeby zbić wchodziłem tylko na niewielkie podbite przez graczy. Odpalałem i anulowałem. około 20 raportów miałem o nieudanym przejęciu. Udało się jestem na 1lvl.

mam raporty ze przegralem kilkanascie razy, kilkanascie raportow o nieudanym przejeciu, grubasy nie odnajduja juz zajetych koloni poziom nadal 3:(

jareks1984
03.04.2015, 18:38
mam raporty ze przegralem kilkanascie razy, kilkanascie raportow o nieudanym przejeciu, grubasy nie odnajduja juz zajetych koloni poziom nadal 3:(

kurde nie wiem co ci mam powiedzieć. Znajomemu też udało się zbić, zrobił ponad 20 prób. Natłukłeś sporo, to i może sporo musisz przegrać. Sam nie wierzyłem w to zbijanie dopóki nie spróbowałem. Trzymam kciuki żeby się udało :)

DZOOZEF
03.04.2015, 18:57
po wielu probach udalo sie dziekuje:) jak juz nie znajdowalo zajetych koloni wysylalem po kilkanascie wojska do "wolnych" ubijalem i zakanczalem

jareks1984
03.04.2015, 19:02
po wielu probach udalo sie dziekuje:) jak juz nie znajdowalo zajetych koloni wysylalem po kilkanascie wojska do "wolnych" ubijalem i zakanczalem

no to baja :)

jagodziak
04.04.2015, 07:44
zauważyłem że czym więcej woja tracę tzn.. więcej mam punktów waleczności z przegranych to szybciej mi zmniejsza poziom losowania koloni polecam iść tą drogą bo faktycznie ciągłe odnajdywanie jest męczące i monotonne . Zależność ilosci podbitych koloni do ilości potem przegranych przy zmianie poziomu polecam włożyć między bajki pozdrawiam

RobinsonCrusoe
04.04.2015, 10:04
Nie trzeba woja wysyłać. Wystarczy wejść u wyjść. Mi po 40 razach się udało :) I już zaliczam osiągnięcia.

PS. Od 2 dni moja ekspedycja na bogatej dużej kolonii wygasła (i ją usunąłem z listy). Dziś rano raport z datą 04.04.2015 że ktoś się rozbił i dostałem pkt waleczność :D Wygląda na to, że nadal jestem jej właścicielem.

http://scr.hu/0uoo/tth9g

Boskicom
04.04.2015, 10:22
Nie trzeba woja wysyłać. Wystarczy wejść u wyjść. Mi po 40 razach się udało :) I już zaliczam osiągnięcia.

PS. Od 2 dni moja ekspedycja na bogatej dużej kolonii wygasła (i ją usunąłem z listy). Dziś rano raport z datą 04.04.2015 że ktoś się rozbił i dostałem pkt waleczność :D Wygląda na to, że nadal jestem jej właścicielem.

http://scr.hu/0uoo/tth9g

To powrót starego błędu :) - na samym początku też tak robiło
A może mi ktoś powiedzieć dlaczego poziom zbijacie - jakie są z tego korzyści :)

RobinsonCrusoe
04.04.2015, 10:31
Bo wtedy zalicza osiągnięcia.

Lord_Crain
04.04.2015, 12:03
Nie do końca zgodzę się że jest to głupota. Ktoś może sobie dobrze radzić z koloniami na 2 lvl, ale nie daje rady na 3 lvl (czy to ograniczony populacją czy innymi czynnikami). Po podbiciu iluś tam kolonii na 2 lvl i wskoczeniu na 3 taka osoba praktycznie nie mogłaby już podbijać kolonii. Obniżenie poziomu w przypadku przegranej daje szansę na powrót do "swojego" poziomu. A to, że gracze wykorzystują to teraz do innych celów niżby normalnie potrzebowali, to zupełnie inna sprawa.

Wystarczyłoby, żeby odkrywcy znajdowali różne poziomy podczas poszukiwań, a nie zabawa w partyzantke ;)

jagodziak
04.04.2015, 12:31
Wystarczyłoby, żeby odkrywcy znajdowali różne poziomy podczas poszukiwań, a nie zabawa w partyzantke ;)

Zgadzam się z tobą jest 9 rodzajów koloni i tyle powinno być możliwości wyszukiwania ale taka zmiana zajmie im pewnie z rok czasu więc na razie bawimy się w partyzantów i tracimy czas żeby zrobić osiągnięcia które powinno normalnie zaliczać na koloniach na poz3 a jak zakończymy zabawę pewnie to poprawią . pozdrawiam

Boskicom
05.04.2015, 19:49
Osiągnięcia zalicza tylko na 1 czy na 2 lvl też?

jagodziak
06.04.2015, 16:41
osiągnięcie z atakiem czyli zajmij 100 małych średnich dużych kolonii tylko na poz 1 natomiast obrony na wszystkich lev już /a z bossami dokładnie nie wiem na którym jaki jest ale napewno wszyscy są bo mam to zaliczone pozdrawiam

Qulleczka
08.04.2015, 05:38
w spoilerze obrazek, pod spodem wyjaśnienie.
przyjmę każdą konstruktywną pomoc...
https://screenshootereu.blob.core.windows.net/engine4files/mupeenrvzzcbvsvzzrrrdondvurrdxnzumaocubfbefgusbzhk cycstygljkvzscmcgirhxepmqyigjcsrksuowbtchrkrjcmcur
wyszukałam ekspedycję, wysłałam normalnie wojsko, podbiłam.
cuda nastąpiły po kliknięciu w powrót.
1. dostałam normalnie raport oraz loot;
2. zaliczyło mi zadanie "podbij pierwszą kolonię";
3. pojawiło się następne zadanie - otwórz zarządzanie koloniami oraz ustaw obronę;
i tutaj najlepsze
4. w zarządzaniu koloniami moja nowa włość była od razu w slocie jako już przypisana do mnie, nie można było kliknąć obu przycisków skreślonych na zielono;
5. nie pojawiło się odliczanie ani możliwe surowce [kolejne zielone znaki zapytania];
6. zaliczyło mi pierwszą część zadania [to z otwieraniem zarządzania];
7. mimo braku przycisków nagle otworzyła mi się wyspa, na której mogłam ustawić obronę;
8. zaliczyło mi drugą część zadania [ustawienie obrony];
9. wyspa nadal pozostaje "aktywna" w przygodach [czerwone koło po prawej] i blokuje mi slot z przygodami i kolejnymi ekspedycjami;
10. po kliknięciu w to miejsce [po prawej] przenosi mnie do okienka na screenie...

rozwiewając wszelkie wątpliwości - wielokrotne przelogowywanie nie dało efektu.

rapalek11
08.04.2015, 07:55
zakończ z zaskoczenia

Angel7212
08.04.2015, 09:44
jak masz przygode na slocie z zaproszenia to sie blokuje, musisz miec wolny slot

maniemar
08.04.2015, 09:49
są błędy i to sporo generał atakuje byle jak

Qulleczka
08.04.2015, 14:11
rapalek i Angel - owszem, pomogło :) zakończenie przygody z zaproszenia odblokowało wyspę :) dziękuję bardzo :)

Exec_
09.04.2015, 20:07
http://i.imgur.com/ctYCkpT.png

Lord_Crain
09.04.2015, 23:15
Exec lepsze są linie obrony w strefie rozstawiania xd

http://scr.hu/0fu4/z7uhu

Jurek12345
11.04.2015, 14:40
Nie podaje mi jakie wojsko jest w obozach mieszanych. W obozach gdzie jest jeden rodzaj wojska, bądź u bossów wyświetla się poprawnie. I jakie w takim razie wojsko wysłać? Błąd to jest, czy też jakiś pojedynczy wybryk?
http://screenshooter.net/102373434/11_04_2015__14_34_46

jagodziak
11.04.2015, 15:15
to obóz postawiony do obrony nie podaje wojska bo jest pusty

Boskicom
11.04.2015, 20:21
to obóz postawiony do obrony nie podaje wojska bo jest pusty

do obrony? a co on broni? Raczej ktoś zapomniał wojsko uzupełnić, bo stawianie pustych obozów nie daje żadnych korzyści -no chyba ze o czymś nie wiem to mnie oświeć proszę

Angel7212
11.04.2015, 23:51
ktoś postawil oboz i zapomnial umiescic wojsko;)

Royalvee
12.04.2015, 13:05
Zapomniał, albo pkt. obrony temu komuś brakło do obsady, lub dla picu postawił...

Zliczanie bosów to już chyba nawet na 1 lvl nia działa?

DZOOZEF
17.04.2015, 22:20
1 i 2gi lvl zalicza tylko do osiagniec z odbiajiniem wyspy. 3 lvl nadal nie dolicza.

nieweim
19.04.2015, 12:08
te sloty na kolonie za punkty waleczności nie powinny trwać 7 dni lub do odbicia koloni ? jeśli tak to coś im nie działa bo już lecę na tym chyba 2 tydzień a przynajmniej 3 kolonie mogę na tym podbić

Tornados
19.04.2015, 12:53
te sloty na kolonie za punkty waleczności nie powinny trwać 7 dni lub do odbicia koloni ? jeśli tak to coś im nie działa bo już lecę na tym chyba 2 tydzień a przynajmniej 3 kolonie mogę na tym podbić

To jest staly slot ;p

GbrL
19.04.2015, 16:06
Parodysci z BB, naprawcie osiagniecia zwiazane z koloniami. Licznik ubitych bossow zatrzymal sie u mnie na 88, a podbitych kolonii na 64...

PS. Oddajcie nam Molika!

tim27
19.04.2015, 18:30
Zadanie nie zalicza zabicia żadnego z bossów w koloniach.

adamus402
19.04.2015, 19:56
Kolonie! Problemy są i szybko nie znikną, ja już mam dość!

misiasia
19.04.2015, 21:06
już chyba gdzieś jest temat o bugach w koloniach, zdaje się, ze w dyskusjach o nowościach

zwolk
20.04.2015, 10:10
Zadanie nie zalicza zabicia żadnego z bossów w koloniach.
Zdaje się że zalicza tylko bossów z kolonii na 1 levelu, poziomy 2 i 3 są zbugowane.

już chyba gdzieś jest temat o bugach w koloniach, zdaje się, ze w dyskusjach o nowościach
Spokojnie, zaraz wpadnie MOD_Victoria i posprząta (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37090-%29?p=180531&viewfull=1#post180531):)

deep_water
20.04.2015, 11:29
Na 1 lvl również nie zalicza.

GbrL
20.04.2015, 14:44
zwolk na 1 tez nie zalicza...

zwolk
20.04.2015, 14:57
Gdzieś na forum zdaje się ktoś pisał że 1 level zalicza osiągnięcia. Jeśli tak nie jest to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Przyznaję się bez bicia że sam nie sprawdzałem bo mi się nie chce zbijać poziomów, jakoś nie mam parcia na jak najszybsze wbicie osiągnięć tylko cierpliwie czekam aż to naprawią. Sam też jakiś czas temu wysłałem zgłoszenie kilku błędów z koloniami, nawet dostałem jakiegoś maila zwrotnego (i nie był to automat :) ), ale coś nie widać żeby naprawiali nawet tak proste błędy jak [undefined text] w wiadomościach, o braku raportu z podbicia średniej kolonii nie wspomnę - dobrze że choć drop jest i kolonia wydobywa surowce :)

nieweim
20.04.2015, 19:00
to ja chce zwrot bo 1 mi wygasły i musiałem ponownie kupić

misiasia
20.04.2015, 20:10
Gdzieś na forum zdaje się ktoś pisał że 1 level zalicza osiągnięcia. Jeśli tak nie jest to przepraszam za wprowadzenie w błąd.
o ja! zwolk taki haniebny błąd popełniłeś :D
zaraz pewnie wpadnie ktoś inny z kredkami (chyba nawet z twojego serwera :P ) i wytłuści ci pomyłkę :P

(ps. czy spamowanie przed zamiataniem jest dozwolone? :D)

DZOOZEF
20.04.2015, 21:54
Parodysci z BB, naprawcie osiagniecia zwiazane z koloniami. Licznik ubitych bossow zatrzymal sie u mnie na 88, a podbitych kolonii na 64...

PS. Oddajcie nam Molika!

wyglada ze na poczatku zaliczalo kazdego bossa, potem naprawili to zadanie i rob wg listy:P
dzis postanowilem zrobic 3 lvl koloni patrze jest jakas do odbicia:) drop:
http://i59.tinypic.com/10riesk.jpg
CM masz kolejna szanse wypowiedzi typu: """tak tak udalo sie troche naprawilismy hura"""?????
ps oddajcie im Molika!

GbrL
20.04.2015, 23:01
DZOOZEF,
a masz moze jakis patent na taki problem? bo o ile jest to jakis zwykly oboz to mozna cos pokombinowac z przejmowaniem ataku, ale w przypadku bossa nie mam pomyslu :confused:

http://i.imgur.com/zlPBXI4.png

PS. Oddajcie nam Molika!

DZOOZEF
20.04.2015, 23:09
zrobilem ponad 100 ale 99% odbilem zawsze sprawdzam sciezki ataku jezeli bym taka sytuacje mial anulowalbym i poszukal innej ekspedycji, moze tez naprawia kiedys ten problem:)
ps trafil ktos jeszcze budynek obronny czy to jest nowosc?

Suneater
21.04.2015, 11:44
Ja trafilem na weekendzie wiezyczke piechoty.

Odnosnie przywodcy mapy , to zauwazylem, ze po zrobieniu pierwszej fali tak wlasnie sie blokuje, ze nie mozna puscic drugiej. Po relogu mozna bez problemu leciec z druga fala.

Anulka0105
21.04.2015, 15:46
Siemka gdzie moje wojsko co wysłałem na podbój koloni. PRZEPADŁY?

co z tym zrobić ?

Agnieszka_N
21.04.2015, 19:10
... CM masz kolejna szanse wypowiedzi typu: """tak tak udalo sie troche naprawilismy hura"""?????

Raczej tobie się wydawało że naprawili, zdobyłam właśnie taka kolonie i nic mi nie zaliczyło :-(

mirq59
21.04.2015, 20:02
jakos tak sie robi ze niktórych obozów nie da sie bezposrednio atakować, trza kombinowac wysyłać atak na następny i wtedy obóz przejmuje -niestety nie da się odwołać genka po wygranej walce

zwolk
22.04.2015, 11:17
Wysyłanie ataku na obóz następny z przechwyceniem przez ten który chcemy zaatakować to jedna z technik blokowania, zresztą dość często ją stosuję zwłaszcza przy atakach na przywódcę i blokowaniu więcej niż jednego obozu.

Odwrót na koloniach faktycznie jest mocno utrudniony bo marszałkowie zasuwają na turbodoładowaniu, ale nie jest to niemożliwe. W zasadzie jak obozy są bardzo blisko siebie, jest to praktycznie niewykonalne bo zanim klikniesz garnizon i odwrót, to marszałek zdąży wleźć do kolejnego obozu, ale przy ciut większej odległości da się zawrócić, tylko trzeba się mocno sprężać. Ja i tak profilaktycznie w razie jakbym nie zdążył z odwrotem ustawiam taki skład, że po ataku prawie nic nie zostaje na kolejny żeby ograniczyć straty, albo jednostki które zostaną osłabią kolejny obóz rozwalając pierwszy skład.

akerman1
23.04.2015, 11:57
Po koneserwie osiagniecie w koloniach 'Szef' nadal nie zostalo naprawione. Ciekawe ile BB zajmie zebym to naprawic... Zalosne to jest. Wszystko robia, dodaja jakas beznadzieje extra grafiki ale osiagniec to nie naprawia.

RobinsonCrusoe
23.04.2015, 17:50
Istnieje obawa, że obrona się nie zapisuje na wyspie. Każda znalezione przeze mnie kolonia nie ma obrony ...

PS. Potwierdzone, przychodzą mi raporty że straciłem kolonie. W szczegółach nie ma ani jednego obozu obronnego przeze mnie postawionego. Dodam, że kolonie były zdobyte przed konserwą i postawiałem tam obronę.

Shadow_mk
23.04.2015, 18:23
zdobylem dzis dwie kolonie nie uplynelo jeszcze 12h i jedna z nich zostala odbita xD nie miala obrony pomimo ze ustawilem

a to znajomego xD https://screenshootereu.blob.core.windows.net/engine4files/irdjmjuyprftssouggmxckskkgsceecmdnstmqnqdumjlsovgm zkbrzyyszfqsukotpeaviptwuhxiyrsxwrfskmotvtrhzkabvs

doradz
23.04.2015, 19:58
U mnie to samo.
Kolonie zdobyte przed konserwą z ustawioną obroną i dziś stracone - w raporcie nie ma ani jednego obozu obrony :/

Jurek12345
24.04.2015, 05:51
Potwierdzam, wczoraj zaatakowano mi 2 kolonie, zdobyte 2 godziny wcześniej - zostały zajęte przez agresora :). Wychodzi na to ze mamy nowego buga. Na razie chyba trzeba odpocząć od koloni do czasu naprawy.

Iver1982
24.04.2015, 10:49
Czy wypowie się ktoś z BB w temacie braku ochrony 12h i ustawionej obrony na ekspedycjach??

wigles
24.04.2015, 11:19
Podobna sytuacja u mnie

misiasia
24.04.2015, 11:20
dzisiaj podbiłam kolonię z granitem i strasznie mnie dziwiło, że nikt obrony nie postawił... no to już wiadomo co się stało :P

DJPietka
24.04.2015, 13:48
Ja podbiłem wczoraj i tak jak wyżej, kolonia padła łupem po dwóch godzinach...

Ekspedycje to siedlisko robali a BB swoim zwyczajem zamiast naprawić to co już mamy to trąbi juz o nowościach z rankingami, ręce opadają. ..

Jurek12345
24.04.2015, 19:05
Chyba jest już ok:

nie jest ok, bo w 2 koloniach, które ktoś mi odbił, nie widzę w raportach obozów obrony, które postawiłem.

RobinsonCrusoe
24.04.2015, 19:08
nie jest ok, bo w 2 koloniach, które ktoś mi odbił, nie widzę w raportach obozów obrony, które postawiłem.

Bo pewnie to kolonie zdobyte przed konserwą.

GbrL
24.04.2015, 20:00
u mnie tez nie jest ok - w raportach o odbitych koloniach ani sladu po postawionych obozach... no coz, zemsta bedzie slodka ;)

Iver1982
24.04.2015, 21:08
Zdobyłem dzisiaj 2 kolonie (oczywiście obie bez obrony) a do teraz obie już straciłem. Ani widu o postawionej przeze mnie obronie, nie mówiąc już o 12h ochrony.

Jurek12345
25.04.2015, 08:06
Od suportu dostałem standardową odpowiedź, że zostało zgłoszone do działu technicznego w celu najszybszej poprawy sytuacji.

DulceIglesias
26.04.2015, 11:02
Napisałem właśnie zażalenie do supportu. Ciekawe co z tym zrobią i kiedy.
Posiadałem 2 kolonie, których nikt nie chciał odbić. Dzisiaj od rana podbiłem olbrzymią obiecującą granitu. Zostało sporo wojska to zrobiłem zwykłą obiecującą granitu. Były łącznie 4 kolonie. Na szybko zrobiłem jeszcze 2 małe żeby zaliczyć zadanie "Siła kolonialna" - wykupiłem sloty za punkty. Wszystko to w przeciągu 4 godzin maks. I tu niespodzianka ! W trakcie odbijania ostatniej, szóstej kolonii ktoś mi zaatakował i zdobył olbrzymią, obiecującą granitu. Nic by w tym dziwnego nie było gdyby nie miała zaledwie 3 godzin. A miała być chroniona przez 12.

I to są poprawki, usprawnienia i wielkie plany BB związane z ekspedycjami. To ja poproszę o oddanie mojej kolonii granitu i zaliczenie zadania "Siła kolonialna", bo nie chce mi się już w to bawić. Ja się spieszę, robię wojsko i broń przez kilka dni, żeby na szybko podbić 4 kolonie pod rząd a przez ich bug wszystko mogę sobie wsadzić - wiadomo gdzie.

rapalek11
26.04.2015, 13:25
https://screenshootereu.blob.core.windows.net/engine4files/iincipjqdhhvrqavtbldikchgopatvyeppocehlvwurcanwxcj zbbtqxffwuajwhidgbbxqmqqgoszhsrryjwxcvzqwzkqvmykux

gosiaj
26.04.2015, 16:14
dzisiaj, podczas blokowania obozów - zmienialo mi ustawienia wojska atakujacego bosa - kilka razy !!!

Jurek12345
26.04.2015, 16:24
dzisiaj, podczas blokowania obozów - zmienialo mi ustawienia wojska atakujacego bosa - kilka razy !!!

no to akurat jest normalne, jeśłi w obozie wroga jest lilka różnych jednostek, to trzeba uważać bo mogą się zmieniać. Wtedy u siebie, po zmianie u wroga wybierasz najlepszy typ wojska

jagodziak
26.04.2015, 17:57
Dobra wiadomość to że zalicza do osiągnięć podbij kolonie już na wszystkich trzech poziomach . pozdrawiam

gosiaj
26.04.2015, 18:25
to nie jest normalne - co innego mam zaatakowac a walcze z innym rodzajem

zwolk
27.04.2015, 08:22
Jeśli tylko pierwsza grupa wystawiona we wrogim obozie się zgadzała, to to jest normalne. Każda kolejna może być dowolna, nawet nie musi to być kontynuacja z grupy tego samego rodzaju, który zaczynał walkę.

Dobra wiadomość to że zalicza do osiągnięć podbij kolonie już na wszystkich trzech poziomach . pozdrawiamOsobiście wolałem działającą obronę i 12h ochrony przed atakami. Z mojego punktu widzenia osiągnięcia mogą sobie w buty schować.

Iver1982
30.04.2015, 09:18
Kolejny błąd jaki mi się dzisiaj rzucił w oczy to odbieranie surowców z kolonii.
Ostatni raz zbierałem surkę z 2 kolonii wczoraj wieczorem ok godziny 23. Wpadam rano po 8 na wyspę, chcę zebrać złoto (2x po 113/6h) i tu zonk. Obie kolonie są atakowane a w okienkach napis "nie posiadasz żadnych kolonii" i żadnego złota do zebrania po ponad 9h! Po jakimś czasie dostaję wiadki że agresor przejął twoja kolonię i do odebrania miałem kolejno 6 i 7 szt złota????!!!! SIC!!

sir-dario
30.04.2015, 16:56
Kolejny błąd jaki mi się dzisiaj rzucił w oczy to odbieranie surowców z kolonii.
Ostatni raz zbierałem surkę z 2 kolonii wczoraj wieczorem ok godziny 23. Wpadam rano po 8 na wyspę, chcę zebrać złoto (2x po 113/6h) i tu zonk. Obie kolonie są atakowane a w okienkach napis "nie posiadasz żadnych kolonii" i żadnego złota do zebrania po ponad 9h! Po jakimś czasie dostaję wiadki że agresor przejął twoja kolonię i do odebrania miałem kolejno 6 i 7 szt złota????!!!! SIC!!
zdobyłem największą tę na 3 poziomie i po 3-4 godzinach już mi ktoś odbił, dzień wcześniej to samo, tylko po 5-6 godzinach, myślę że więcej jest chyba takich przypadków.

Jurek12345
30.04.2015, 17:26
zdobyłem największą tę na 3 poziomie i po 3-4 godzinach już mi ktoś odbił, dzień wcześniej to samo, tylko po 5-6 godzinach, myślę że więcej jest chyba takich przypadków.

W dalszym ciągu jest bug ze obrony nie ma (choć się ją postawiło), bądź jest atak na kolonie przed upływem 12h, tylko nikt o tym głośno z BB nie mówi, bo po co?

robbstark91
30.04.2015, 18:04
wydaje mi się, że bug z brakiem obrony uaktywnia się jeśli kolonia jest atakowana po raz drugi, dzisiaj dostałem dwa raporty o obronie tej samej kolonii, w jednym obrona stała (agresor nie zdecydował się atakować tylko od razu anulował ekspedycje) parę godzin później dostałem raport o podbiciu tej samej kolonii (miałem tylko jedną) i tym razem obrony nie było... BTW ciekawe kiedy będzie można skorzystać ze zdobytych twierdz, do kiedy będą się kisiły w gwieździe...

misiasia
30.04.2015, 18:27
jakieś dwa dni temu odbiłam kolonię, czyjaś obrona stała, więc przypadek losowy, tak szybko tego nie naprawią ;/

alatrosz
01.05.2015, 15:51

Mam podobnie kolonie niby w slocie a napis nie posiadasz żadnych kolonii.W raporcie szczegółów nic się nie zmieniło.Chciałam zaznaczyć że około 13-14:00 jeszcze wszystko było ok, mogłam zebrać surowce.Czy mam opuścić wyspę?

ozeo
02.05.2015, 13:16
Dzis miałem dziwny bug . Podbijam kolonie pokazują się numerki które obozy będzie bił generał. Posłałem walka trwa na pierwszym i nagle walka znika i generał bije drugi obóz . Dodatkowe 100 wojska w plecy przez to byłem .

SeptimusFlu
02.05.2015, 15:32
Osiągnięcia Szef nie zalicza

Agnieszka_N
02.05.2015, 19:26
Dzis miałem dziwny bug . Podbijam kolonie pokazują się numerki które obozy będzie bił generał. Posłałem walka trwa na pierwszym i nagle walka znika i generał bije drugi obóz . Dodatkowe 100 wojska w plecy przez to byłem .

Numerki to kolejność atakowania obozów, jeśli marszałek został przechwycony to po skończonej walce jeśli obóz wroga jest blisko to przechwytywany jest do dalszego obozu i nieraz nawet nie widać jego drogi. Wiec warto atakować obozy opisywane jako nr 1, wtedy nie ma opcji że po walce Ci przechwyci marszałka.
Jeśli twój przypadek był inny to może faktycznie to jakiś bug, ja nie miałam takiego przypadku.

roy33
03.05.2015, 17:22
Szef nie zalicza tak samo Mistrz podboju zaczyna być to meczące

jagodziak
03.05.2015, 18:55
Szef nie zalicza tak samo Mistrz podboju zaczyna być to meczące

To dziwne bo mam to pozaliczane .

jajo029
03.05.2015, 19:39
czy kolonia jest wolna od ataków przez pierwsze 12 godzin. dziś o 12,30 zdobyłem kolonie a o 18 ją straciłem - ktoś mi to jest wstanie wytłumaczyć
?

Tornados
03.05.2015, 19:46
W obecnej chwili jest blad przez ktory nie ma czegos takiego jak ochrona koloni przez 12h

jajo029
03.05.2015, 20:20
przyjąłem do wiadomości , aczkolwiek to mnie nie zadawala - przejmując kolonie pisało że jestem chroniony przez 12 dodz..

Tornados
03.05.2015, 20:29
Temu pisalem ze to jest blad ;p
Moze za pare lat naprawia :D

Jurek12345
04.05.2015, 07:10
nie tylko jest brak 12godzinnej ochrony, ale nieraz brak jest również postawionej przez gracza obozów obronnych.

Shadow_mk
04.05.2015, 18:41
przy probie wejscia na kolonie aby ustawic obrone wyskoczyl komunikat "ten serwer zostal wylaczony z przyczyn technicznych .... "

montanes
04.05.2015, 21:13
wydaje mi się, że bug z brakiem obrony uaktywnia się jeśli kolonia jest atakowana po raz drugi, dzisiaj dostałem dwa raporty o obronie tej samej kolonii, w jednym obrona stała (agresor nie zdecydował się atakować tylko od razu anulował ekspedycje) parę godzin później dostałem raport o podbiciu tej samej kolonii (miałem tylko jedną) i tym razem obrony nie było... BTW ciekawe kiedy będzie można skorzystać ze zdobytych twierdz, do kiedy będą się kisiły w gwieździe...

Potwierdzam.
Scenariusz jest taki:
1 Zdobywam kolonie i ustawiam obronę.
2 Pierwszy atak na kolonię - w raportach obozy które ustawiłem są.
3 Drugi atak na kolonię - w raportach brak obozów które ustawiłem.
Nie ma znaczenia czy ktoś wykonał jakikolwiek atak czy nie. Każdy drugi atak na kolonię kasuje obozy ustawiane przez gracza.
W ten sposób pozbyłem się 6 kolonii w przeciągu jednego dnia. Odbijając kolonię dziwiłem się, że nikt nie ustawiał w niej obrony.

nieweim
05.05.2015, 13:17
takie pytanie mam czy już naprawili błąd z tym czasem ochrony 12h? bo jak nie to nie warto nawet startować na kolonie