Zobacz pełną wersję : Jeden wielki muł !
Muli,muli i jeszcze raz muli,nic nie widac nic nie da sie zrobić,zeby wlączyć premie czy cokolwiek to mijają minuty...az w końcu relog i dalej to samo.
Chilout05
27.11.2014, 16:19
MULI to mało powiedziane, gra chyba jeszcze nigdy tak fatalie nie działała
Fleotria
27.11.2014, 16:53
Działała znacznie gorzej, wiec nie wszystkim działa tak źle jak u Was.
GarnekPierogów
27.11.2014, 17:32
Nie działała gorzej. Potwierdzam, że muli. Komp sprawny, RAMu sporo, net szybki. Rozumiem, że po wprowadzeniu nowych funkcji teraz dwa razy w tygodniu będą czyścić kesz serwera...
Tomasz12
27.11.2014, 18:12
Podejrzewam, że owo "mulenie" to sprawa odciążenia serwera. Kupę ludzi się naraz zalogowało.
ziolko666
27.11.2014, 18:24
Może ktoś pomoże... Ja to nawet nie mogę zaakceptować pierwszego komunikatu tej porady dnia, dosłownie nic czy to przez te ostatnie zmiany?
Chilout05
27.11.2014, 18:31
Wzroosły znacznie wymagania sprzętowe.
Obecnie minimum to procesor I5 2 rdzenie powyżej 2,5GHz conajmniej 2GB Ramu.
Jak Wam muli sprawdzcie zużycie procka ja mam 99% non stop do wczoraj max 65%.
SMutny koniec TSO dla ludzi ze słabszym sprzetem.
Żegnajcie :)
Na wstępie:komp stacjonarny 4x3,3GHz, 4GB RAM, net 20Mbps, ping 50-60 i d...a. Tak nigdy nie miałem. Nawet na lapku 1,5GHz i 1GB gra jeszcze wczoraj chodziła 50x lepiej niż dzisiaj na stacjonarnym.
Chcę szukać miedzi:
- gwiazda: ciemne okno
- znowu gwiazda: ciemne okno
- znowu gwiazda: poprzesuwane ikony..... po 10-15sek OK
- geolog: ciemne okno
- gwiazda: OK
- geolog: są surowce
- miedź: ciemne okno
- gwiazda: OK
- geolog:OK
- miedź: ciemne okno
i tak qrna kilka minut na wysłanie jednych poszykiwań
A gdzie 6 geologów? Na poszukiwania skarbów czy przygód to samo.
Chcę otworzyć introligatora: ciemne okno... za 4 razem jest. Dom Władyki - to samo.
Chcę podnieść kop. miedzi: klikam: ciemne okno. Klikam co innego, żeby je zamknąć, bo nie ma krzyżyka. Znowu kopalnia miedzi: brak przycisku zatrzymania produkcji.....
Grać się nie da!!!!
Relogi nie pomagają, użycie procka 20-30%, RAM-u 1,2GB z 4GB, net 0,1% więc nic nie przeciążone, a gra do d...y. Znowu g...no wcisnęli
dałem do produkcji szable szturmowe szt. 25 po nich piki szturmowe szt. 25
po wyprodukowaniu chciałem dać do produkcji żołnierzy i nagle trzask prask żołnierze się nie produkują a ilości świecą się na czerwono w domu władyki nie ma ich wyprodukowanych not zaglądam do zbrojowni a tam szable się robią pasek postępu połowa za nimi piki w kolejce :/
no to czekam aż się szable na nowo zrobia... po zakończeniu produkcji czekam czy piki się będą robić i nagle w połowie stop czas się nie odmierza :/
wychodzę z budynku wchodzę na nowo i co? szable się nadal robią... eh ciekawa jak to długo potrwa... przypuszczam że cofa premie na produkcje w jakiś dziwny sposób :/
niema co sie dziwic ....... poprawili jakosc gry
Dominat0rYT
27.11.2014, 20:03
f
hmmm mam kompa na którym odpaliłem fifę 15 na maxymalnych możliwościach i było 49 fps.... a tu ładuję się 10 min i pasek do połowy nie doszedł!!!!! Za to z telefonu po 10 sek.... Dziwne troszkę :P
wredniejszy
27.11.2014, 20:33
hehe potwierdzam gram prawie trzy lata i takiego babola jeszcze nie było :))
to jest dno 3 laptopy jeden stacjonarny kilka kombinacji z ustawieniami nic zero idzie na dno.Nie mogę PW odczytać kop. miedzi lev. up zanim załapie 3 minuty co to niby jest ??
poproszę o oficjalne wymagania co do tego gniota ;/
Z mojej strony to wygląda jakby problem były jakieś animacje na oknach dialogowych. Przyciski i ikony zmieniają położenie ale nie dzieje się to płynnie. Czasami wręcz zawiesza się i nie można zobaczyć części lub całości zawartości okna. Bardzo długo trwa teraz ich używanie. Przykładowo zburzenie wyczerpanej kopalni zajmuje mi kilkanaście do kilkudziesięciu sekund z powodu zaacinającego się okna potwierdzenia. Szkoda, że nie ma opcji w ustawieniach pozwalającej ograniczyć animacje w grze.
dionizos12
27.11.2014, 23:46
Wzroosły znacznie wymagania sprzętowe.
Obecnie minimum to procesor I5 2 rdzenie powyżej 2,5GHz conajmniej 2GB Ramu.
Jak Wam muli sprawdzcie zużycie procka ja mam 99% non stop do wczoraj max 65%.
SMutny koniec TSO dla ludzi ze słabszym sprzetem.
Żegnajcie :)
A gdzie oficjalnie te wymagania sa podane?
elwes222
28.11.2014, 09:22
Potwierdzam. Od wczoraj nie da się grać, tak muli! Może ktoś by się tym zainteresował w końcu!Wszystkie okna otwierają się bardzo wolno, to jest już męczące po prostu!
Chilout05
28.11.2014, 09:53
Po prostu to to nie jest męczące:)
Po prostu macie przestać grać, serwer będzie mniej obciążonyi te 75% graczy, którzy zostaną po ekspodusie tych, którzy już grać w to nie mogą, bo na takich płynnościach animacji grać się nie da,będą grać sobie płynnie :) Koszta obsługi w BB spadną przychody z klejnotów wzrosną.
Tak się robi biznes Panie i Panowie, sad but true :)
GreenLands
28.11.2014, 11:58
Po prostu to to nie jest męczące:)
... serwer będzie mniej obciążonyi te 75% graczy, którzy zostaną po ekspodusie tych, którzy już grać w to nie mogą, bo na takich płynnościach animacji grać się nie da,będą grać sobie płynnie...
jesteś pewny że to serwer BB jest winny ?
bo ja myślę że to wina kodu jakie nasze "maszyny" muszą go "analizować"
i nic lepszego nie będzie nawet jak zostanie 2 graczy...
hmmm mam kompa na którym odpaliłem fifę 15 na maxymalnych możliwościach i było 49 fps.... a tu ładuję się 10 min i pasek do połowy nie doszedł!!!!! Za to z telefonu po 10 sek.... Dziwne troszkę :P
Potwierdzam...na kompie nie tylko na przestawianie budynków trzeba czekać minutę...lub dłużej...na wszystko trzeba czekać. A na smartfonie z Puffinem wszystko płynnie. Szkoda tylko że nawigacja na Puffinie kulawa.
ja mam starego kompa AMD Athlon 3200+ 2 GHz (jeden rdzeń) 2 GB RAM, Radeon HD 4650, Kubuntu Linux, Opera 12.16, flash 11.2 (dla Linuksa już nowych wersji nie wydają paskudniki). Gra owsem muli, jest gorzej niż przed konserwą, ale odrobina cierpliwości wystarczy. Ja nie zauważyłem by w jakiś sposób wzrosło zużycie procka czy ramu. Wyraźnie widać że gra pewne elementy wczytuje wyraźnie później i stąd np przebicia z poprzednich zakładek w gwieździe, magazynach, oraz puste okna. Czasem jest lepiej czasem gorzej, ale jakoś da się grać.
MANOLO_PL
28.11.2014, 13:25
KOMUNIKATOR MANAGEROWY BB_cośtam : ZGŁASZASZ TO DO CENTRALI , bo walić bany na globalu to potrafisz .
Tornados
28.11.2014, 13:37
Chcieliscie generowania losowych map i obozow to macie ich konsekwencje...
alemaniana
28.11.2014, 16:47
chodzi bardzo wolno to nie sprawa naszego sprzetu.niech chlopaki dzialaja
Chcieliscie generowania losowych map i obozow to macie ich konsekwencje...
Oj tornados Ty się chyba nie zmienisz nigdy. A sytuacja jest taka, zmiany wprowadzone, ok niech sobie będą chociaż są kompletnie w większości nieudane .
Tylko dlaczego za tym nie poszło przygotowanie od strony technicznej, nie da się po prostu grać, a w związku z tym że nie jestem masochistą, to oprócz logowania i gildyjnego ( jak przygoda to za klej) nie robię nic .
A przed nami ewent, to chyba gra już stanie całkiem , i co Pan na to to Panie CM ....się znowu wygłupiłem, przeciez nie ma potwierdzonych informacji :)
Tornados
28.11.2014, 17:11
Oj tornados Ty się chyba nie zmienisz nigdy.
Bo ja do gry podchodze na luzie :D
Chilout05
28.11.2014, 19:22
Zawsze mozna napisać do supportu :)
Poza tym oficjalnie nikt się nie wypowiadał ze strony BB a to znaczy, że problemu nie ma, zresztą chyba go nigdy nie było, tylko tak sobie narzekamy, w końcu gracze to taki własnie Klient tylko narzeka i narzeka :)
Ci którym laguje mają 3 opcje do wyboru:
- nowa wersja gry i jej nowa prędkość KAWOWA - to znaczy klikasz gwiazdę idziesz wstawić wode na kawę, wracasz klikasz odkrywcę, idziesz zalać kawę, wybierasz poszukiwania i idziesz posłodzić zaparzoną kawkę :) ale fajnie:D bierzesz pierwszego łyka kawki a Twój odkrywca własnie rusza na poszukiwania. Jeżeli masz odrobinę szczęścia to podczas jednej kawki wyślesz dwóch odkrywców na poszukiwania i załaduje CI się handel jesli jestes mega farciarzem może nawet uda Ci się posłać geologa na poszukiwania rudy miedzi :)
- czekać na oficjalny komunikat ze strony dewelopera gry, przecież oni tam ciężko pracują, znają problem i już prawie go rozwiązali,
- mieć to wszystko gdzieś idą święta poza tym masz szeroki wachlarz gier przeglądarkowych, pod kątem technicznym niezoawodnych, czy jest sens tracić nerwy na coś co ma być rozrywką?
Wybór należy do Was :)
pozdro czilałt
Mr_SOLAR
28.11.2014, 20:15
Rano działa jeszcze jak cie mogę teraz loguje sie pasek od 30min, maskara jakaś
Ja się loguję od około 90 min. Zmiany przeglądarki, czyszczenie pamięci i te wszystkie czary mary co zwykle radzą. Oczywiście nie działa. No cóż kolejny raz się udało zepsuć grę. pomijam wczorajsze walki generałów po 2-3 minuty, kilkukrotne atakowanie tego samego obozu, chodzenie generała to do atakowanego obozu to z powrotem> Aż się na to wszystko eventu świątecznego nie mogę doczekać. Wtedy to dopiero będzie chodzić.....
LordOrtega
29.11.2014, 00:23
na jaki ciul byly te testy obciażeniowe? jak to wszysto muli az chce sie z wszystkim skończyć juz mam brak cierpliwoscie zeby głupie ulepszanie budynkow tyle trwalo
mucha691
29.11.2014, 02:01
gra potwornie muli, także teraz, po północy, kiedy nie ma tylu ludzi... wniosek jeden - problem nie wynika z obciążenia zbyt wielką liczbą graczy
No I duu..a blade,dziś nawet wejść nie moge.Maaaasakra
Poszukiwacz03
29.11.2014, 10:42
Najbardziej denerwujące jest to że zawiesza się czas...... konczy sie produkcja, włacza sie kolejna i zachwilę zno wraca do pierwszej ....... to samo dzieje sie na ekspedycjach...... marszałek atakuje a po chwili pokazuje ze jest dopiero w połowie drogi do obozu wroga.......
Od wprowadzenia nowego trybu PvP i Kolonii,nie idzie grać Wszystko mam uaktualnione peceta też mam dobrego a tu same lagi.Czyżby tę grę testowały dzieci. Przecież to jest gra przeglądarkowa skąd takie problem na dość mocnym komputerze i szybkim internecie .Domyślam się że na słabszym sprzęcie i wolnym inernecie nic nie idzie zrobić .Niech wprowadzą jeszcze z dwa wątki i będzie po grze .Stracą graczu stracą siano .Gier jest tyle że nie potrzeba grać w tą ,tylko żal tyłek ściska że po kilku letniej grze trzeba kończyć.
GreenLands
30.11.2014, 16:21
Domyślam się że na słabszym sprzęcie i wolnym inernecie nic nie idzie zrobić .
i tu Cię rozczaruję, moc sprzętu i szybkość łącza akurat nie ma tu nic do tego ;-)
Milady84
30.11.2014, 22:42
Teraz i ja nie mogę się zalogować. 15 min sie loguję i jeszcze ten pierwszy pasek na białym tle jest. A po południu było w porządku.
To co opisałem wcześniej wynika chyba z jednego. Wcześniej po kliknięciu np. gwiazdy przychodziły wszystkie dane: okno gwiazdy, rozkład okienek i przycisków w nim, obrazki, dane liczbowe, wyrównania itd. i od razu się wyświetlały. Teraz wychodzi na to, że:
- przychodzi info o oknie i się ono otwiera, ale puste, bo nie ma informacji co się ma wyświetlić
- od razu albo po pół minucie (różne czasy są) przychodzi info o rozkładzie okienek i przycisków i się one wyświetlają, ale puste
- znowu po różnym czasie przychodzi treść (tekst czy grafika) i wstawiają się mniej więcej w swoje miejsca, ale są poprzesuwane, bo nie ma informacji o wyrównaniu
- ponownie ileś czasu i jest info, jak wyrównać treść - wszystko się ustawia jak trzeba
Tak jest przy otwieraniu wszystkich okien: geologa, budowy, księgi, itd, itp Czasem się trafi, że wszystkie informacje przychodzą bez lagów i okno się otwiera od razu dobrze, ale przeważnie w jednym albo w dwóch, trzech, a nawet wszystkich opisanych etapach są lagi i bywa, że okno otwiera się nawet kilkanaście sekund.
Nie jest to spowodowane przycięciami kompa, bo ten pracuje na 20-30%, a zresztą ognie premii rzuconych na budynki cały czas się kręcą, postęp budowy się zmienia itd. Wynika to tylko z wielkich lagów miedzy wysyłaniem danych z serwera tso.
Chilout05
01.12.2014, 13:34
Właśnie gram na komputerze służbowym znajomego.
Maszyna: 8Gb RAMu, procek i5 2,53 M540 Winda 7 32 bit, gra działa płynnie bez żadnych problemów na wyspie ani na przygodach.
Sprzęt o wartości około 800 złotych (za tyle można kupić używanego DELLa).
Moim zdaniem po wszystkich testach z FLASH PLAYEREM i różnymi komputerami są to obecnie minimalne wymaganie sprzętowe do gry w TSO.
Jedynym rozwiązaniem dla osób, które mają problem z opóźnieniami w wyświetlanych animacjach jest zmiana sprzętu na co najmniej taki jak powyżej opisałem.
Zatem moi mili myślę, że możemy zamknąć wątek o co proszę administratorów forum.
Pozdrawiam
Jurek12345
01.12.2014, 18:24
Maszyna: 8Gb RAMu, procek i5 2,53 M540 Winda 7 32 bit, gra działa płynnie bez żadnych problemów na wyspie ani na przygodach.
Jedynym rozwiązaniem dla osób, które mają problem z opóźnieniami w wyświetlanych animacjach jest zmiana sprzętu na co najmniej taki jak powyżej opisałem.
Hmm. a co powiesz na i-7 16Gb RAM, Windows 8. Do konserwy wszystko było ok, a po konserwie już nie. Tzn mam zmienić komputer na gorszy żeby wszystko działało jak przed konserwą?
Hmm. a co powiesz na i-7 16Gb RAM, Windows 8. Do konserwy wszystko było ok, a po konserwie już nie. Tzn mam zmienić komputer na gorszy żeby wszystko działało jak przed konserwą?
koniecznie taka konfiguracja :)
Maszyna: 8Gb RAMu, procek i5 2,53 M540 Winda 7 32 bit
najlepiej używany Dell, inne będą mulić :)
Chilout05
01.12.2014, 22:16
Ważne, żę jest konfiguracja pozwalająca płynnie grać a to oznacza, ze to nie wina BB tylko sprzętu.
Przykre ale co zrobić temat do zamknięcia.
Pozdrawiam
wredniejszy
01.12.2014, 22:34
Buhaha
Prometerion
01.12.2014, 23:00
muł to za mało na to je...chane bagno, gienek chodzi w te i we wte do obozu ktorgo nie ma, pokazuje ze zaladowalo armie jak trzeba a po ataku okazuje sie ze to niedobity z je..chanego ostatniego ataku no ku..chnia, jak przestalem narzekac na gre to drzucili do pieca ze az trzeszczy, nikt Ci tyle nie da co BlueByte spier...niczy :)
Krasnolubek
01.12.2014, 23:14
Chilout05 no bez obrazy ale większej bzdury niż tą którą napisałeś od lat nie słyszałam .... no zrobiłam oczy jak żaba jaja.....
nie wiem czy mam się śmiać czy płakać z twojego "niedoinformowania na polu techniki komputerowej"
- na myśl przychodzi mi tylko jedno - albo jesteś jednym z adminków pilnujących albo samym BB bo wciskasz nam tu taki kit jakich mało
Zastanawiam się czego się spodziewaliście? że co, że działało na testowym i że będzie działać na właściwym. Wolne, żarty, takie rzeczy w tej grze się nie zdarzały i zdarzać nie będą. Dziwi mnie tylko, że Ci z Was którzy grają już spory kawał czasu, dalej są zaskoczeni. Ja już przestałem pisać nawet do suportu, bo szkoda mi czasu i nerwów. Pusty śmiech mnie ogarnia i z politowaniem patrze na to wszystko co dzieje się z tą grą i każdą kolejną aktualizacją.
Co dalej z grą? Nic wszystko się ustabilizuje za jakieś 2-3 miesiące, kiedy programiści ogarną wszystkie Bugi łącznie z tymi które stworzą podczas poprawiania innych bugów. Takie życie. Nie denerwujcie się, tak, bo jak znam życie to najgorsze jeszcze nie nastąpiło. Wszystko pieprznie po kolejnej konserwie kiedy, próba naprawy kilku Bugów skończy się zrobienie kilkudziesięciu nowych.
Have Fun! :)
PS. Wieczorem zamiast TSO proponuję zimne piwo (+18) lub letarg zimowy.
Sprzęt o wartości około 800 złotych (za tyle można kupić używanego DELLa).
Moim zdaniem po wszystkich testach z FLASH PLAYEREM i różnymi komputerami są to obecnie minimalne wymaganie sprzętowe do gry w TSO.
Zatem moi mili myślę, że możemy zamknąć wątek o co proszę administratorów forum.
Pozdrawiam
Takie bajki to dzieciom opowiadaj. Moja konfiguracja: core2duo 1,86ghz i 1 GB ramu, ale Linux który zajmuje po uruchomieniu 100mb ramu i tylko tam siedzi :) przebiłem wszystkich. I do konserwy było ok, po konserwie kiszka. Co prawda widzę, że ramu ledwo ledwo starcza, ale objawy mam takie jak wszyscy. To co? Mam dokupować ramu, skoro mam dokładnie te same objawy co ludzie z 16gb pamięci? Pewnie, że nie. Nie dajmy się zwariować. Już mi ludzie mówią, że do Office czy internetu potrzebuję 4gb ramu, a ja się tylko pukam w czoło. Kwestia systemu i optymalizacji. Więc bajeczki zachowaj dla siebie.
Jest jakaś szansa żeby zagrać normalnie? znaczy bez lagów ?
Jurek12345
02.12.2014, 08:40
Ważne, żę jest konfiguracja pozwalająca płynnie grać a to oznacza, ze to nie wina BB tylko sprzętu.
Przykre ale co zrobić temat do zamknięcia.
Pozdrawiam
A co ty z tym zamykaniem wątków? Nie masz racji mówiąc że to wina sprzętu. Przeczytaj dokładnie co napisałem wyżej.
Chilout05
02.12.2014, 12:46
Gracze,
Piszę, że to wina sprzętu, bo sprawdziłem kilka jego konfiguracji.
Na domowym lapku po konserwie grać już nie mogę (low endowy HP z kiepskim prockiem w dodatku integra grafa, w dodatku podłączony do dużego monitora, na którym rozdzielczość 1600x1200 Winda 8.1. LAGI, stacjonarna pucha Celeron 2,53GHz 4 GB ramu Winda XP SP3 LAGI, Sony Vaio I3 4GB Ramu integra grafa Winda 8.1 LAGI ale nieco mniejsze dało by się grać może nie tak jak przed tym armagedonem ale LAGI.
Do tego dwa mocniejsze lapki już na I5 z Windą 7 i 8.1 i tu płynność bardzo dobra.
Sprawdzałem też oczywiście w każdym przypadku Flash playera, i przeglądarki IE, Chrome i Opere.
Na jednym sprzęcie działa na innym nie, czyli musi to być kwestia sprzętu.
Też mnie wkurzają te lagi bo na służbowym sprzęcie nie pogram w domu, czyli wrócę do gry dopiero po wymianie kompa, czyli pewnie w połowie przyszłego roku.
Dodam też, że to nie moja wina, ze BB spieprzyło sprawę, natomiast to jest ich prawo, żeby zmieniać a to, że stracą dużą rzeszę Klientów to ryzyko, które z pewnością wkalkulowali.
Wcześniej grałem na STEAMie w CS 1.6 wiele lat i co mam mieć teraz pretensję do VALVE, żę już w CS Global Offensive nie pogram bo gra jest już nowszej generacji i trzeba mieć lepszy sprzęt?
Piszę, że temat jest do zamknięcia bo to ewidentnie kwestia sprzętu i albo BB zrobi coś w kierunku optymalizacji działania gry (co będzie niosło jakies konsekwencję dla działania gry) albo możemy zmienić sprzęt nie ma innej możliwości.
Pozdrawiam Arek
Gracze,
Piszę, że to wina sprzętu, bo sprawdziłem kilka jego konfiguracji.
Na domowym lapku po konserwie grać już nie mogę (low endowy HP z kiepskim prockiem w dodatku integra grafa, w dodatku podłączony do dużego monitora, na którym rozdzielczość 1600x1200 Winda 8.1. LAGI, stacjonarna pucha Celeron 2,53GHz 4 GB ramu Winda XP SP3 LAGI, Sony Vaio I3 4GB Ramu integra grafa Winda 8.1 LAGI ale nieco mniejsze dało by się grać może nie tak jak przed tym armagedonem ale LAGI.
Do tego dwa mocniejsze lapki już na I5 z Windą 7 i 8.1 i tu płynność bardzo dobra.
Sprawdzałem też oczywiście w każdym przypadku Flash playera, i przeglądarki IE, Chrome i Opere.
Na jednym sprzęcie działa na innym nie, czyli musi to być kwestia sprzętu.
Też mnie wkurzają te lagi bo na służbowym sprzęcie nie pogram w domu, czyli wrócę do gry dopiero po wymianie kompa, czyli pewnie w połowie przyszłego roku.
Dodam też, że to nie moja wina, ze BB spieprzyło sprawę, natomiast to jest ich prawo, żeby zmieniać a to, że stracą dużą rzeszę Klientów to ryzyko, które z pewnością wkalkulowali.
Wcześniej grałem na STEAMie w CS 1.6 wiele lat i co mam mieć teraz pretensję do VALVE, żę już w CS Global Offensive nie pogram bo gra jest już nowszej generacji i trzeba mieć lepszy sprzęt?
Piszę, że temat jest do zamknięcia bo to ewidentnie kwestia sprzętu i albo BB zrobi coś w kierunku optymalizacji działania gry (co będzie niosło jakies konsekwencję dla działania gry) albo możemy zmienić sprzęt nie ma innej możliwości.
Pozdrawiam Arek
Witam.
Ja pierdzielę ale piszesz bzdury, coby się nie rozwodzić nad nimi, TO CZEKAMY NA WYJAŚNIENIE PROBLEMU ZE STRONY BB, ....SE POCZEKAMY .
P.S. Pisownia zamierzona .
Odsyłam do mojego wątku z którego nic nie wynikło :
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/36812-Apel-do-bb_teromort-..ujawnij-si%C4%99-!!!!rozmawiaj-z-nami-!!!!
grafa do flasha własciwie nic nie ma. Niby jest jakaś akceleracja sprzętowa, ale to bardzo w nikłym procencie ma wpływ. Najważniejszy jest proc i dysk.
To jest gra przeglądarkowa niestety, a to oznacza, że nasze przeglądarki non stop zapisują i odczytują do bufora na dysku. Ja osbie przerzuciłem cashe na inny (fizycznie) dysk, wyłączyłem sobie dysk wymiany (wiem, wiem - mogę stracić dane, po wywałce systemu. Podpowiem - nic ważnego nie mogę stracić), dokupiłem ramu, aby wszelkie moje ekstrawagancje się zmieściły w nim i wsio mi działa ładnie. Mimo tego (sprzęt się nie zmienił) widzę jak "buduje się Menu. Nie jest to jakoś specjalnie uciążliwe, bo to szybciutko się robi, zanim ruszę myszką, ale jest to wyraźne. jednym słwem jest gorzej.
Jeśli chodzi o zmianę wersji gry i wymagań sprzętu - silnik gra ma ten sam. Skopali coś po drodze. Nie ma co gadać, że sprzęt mam za kiepski, bo tak nie jest. Ktokolwiek, kto ma pojęcie o programowaniu i bazach danych widzi, że jest to błąd optymalizacyjny ( ja mam swoją teorię czemu, bo widzę co się dzieje, ale nie będę ułatwiał pracy BB). "TO" tyle.
Margherita
02.12.2014, 20:52
Od czwartku czyli od wprowadzenia zmian nie da się grać. Muli, lagi wszędzie. Przychodza odkrywcy i geolodzy - najpierw ich słyszę, ale nie widzę. Zaglądam do gwiazdy - nie ma, wszyscy na poszukiwaniach. Zaglądam po paru sekundach - coś się pojawia. Dopiero można wysłać. Trwa to długo, o wiele dłużej niż wcześniej.
Otwieram magazyn prowiantu żeby nastawić produkcję - widzę ciemność. Zamykam ponownie otwieram - powoli coś się ładuje. To samo z koszarami, każdym magazynem, władyką, generałami - trzeba otworzyć, zamknąć, odczekac i znowu otworzyć. Minimum to 10 sek na każdym. Jak tak by policzyć to ze 2h dziennie więcej schodzi żeby to wszystko obrobić ale moja cierpliwość jest ograniczona. I nie będe dodawać, że wcześniej tak nie było. A nie było ...
Dzisiaj coś mnie podkusiło zrobić przygodę - DMK. Był wcześniej i nadal istnieje błąd w Okradać - przynajmniej u mnie. Jak ubija się pierwszego przywódcę (przynajmniejwg Poznańczyka) to major jakimś cudem po ataku się rzekomo teleportuje i jest z poworotem w swoim garnizonie. Niemożliwe, więc nauczyłam się ignorować. A dzisiaj w DMK okazało się, że generałowie mogą atakować ten sam obóz po kilka razy, w tym samym czasie chodzić po mapie, być w drodze do obozu wroga i jednoczesnie wracać do garnizonu. Koniki sobie chodzą w te i we wte, nie wiadomo już który, czyj i dokąd zmierza. Generałowie lądują i nie lądują, rozbijają wirtualne obozy, nawet są wirtualnie w garnizonie i można im wojsko przydzielić. Tylko klepsydra się kręci i kręci. Ale kręci się w nieskończoność nawet jak sa naprawdę w garnizonie. Jak się uda wypuścić gienka to idzie, zawraca, znowu wraca. Atakuje i jest po ataku, bije i jednoczesnie zaczyna walkę, i wygrywa zaczynając i wszystkie inne możliwości. Tak to tylko BB potrafi wymyśłić.
Efekt jest taki, że przygodę robiłam tak ze 2-3x dłużej bo trzeba było wchodzić do przygody, wysłać, wrócić, zobaczyć, ze to raczej niemożliwe, wyjść i tak w kółko. Naprawdę, odechciewa się grać.
Nie wiem czy to tak tylko w krawcach namieszali - bo się zachciało pokombinować przy "niektórych" jednostkach, czy w innych też.
Dla mnie gra od paru dni stoi, wisi albo wariuje.
Nawet już m się nie chce pisać do supportu bo oni i tak oleją.
Margherita jutro konserwacja i podobno bedzie lepiej [ironia] :)
kinia19910
03.12.2014, 03:27
@Chilout05
to nie wina sprzetu.... Win7 bit 64 procek I-3-2350M, RAM 4GB i również działa płynnie
(sporadyczne lagi na przygodach - to sie da przezyc -normalka po solidniejszej konserwie ;))
Logowanie od kilku sec do 3 min a niektórzy przez kilka h nie mogą się zalogować... gwiazda nie wariuje:)
Geolodzy i grubasy też chodzą po skarby/złoża, up kopalni również bez problemu :)
A co do robienia się broni i wojska w nowych budynkach to potwierdzam - 1 paczka 25szt broni robiła mi się przez 3h podczas gdy wszystko inne działało normalnie.
Więc odpuść sobie tą wazelinę do BB -to ich wina .... skoro ktoś na lepszym sprzęcie ma problemy to chyba o czymś to świadczy?
No... a może wszyscy jesteśmy laikami - to nas oświeć :D
@Margherita
namieszali nie tylko w krawcach . mój wetek przeskakuje gienków z tawerny w wyniku czego bloki nie zawsze wychodzą, (bo wetek-cwaniak :D nie zawsze przeskakuje) i np rozwala jakiś obóz po czym wraca- jest w połowie drogi do garnizonu - znów zawraca i walczy z miejscem gdzie był obóz :D
Ale (na szczęście uff..) nie dzieje się to za każdym razem ;)
Margherita
03.12.2014, 11:38
Potwierdzam :) Dzisiaj to samo w Wikingach miałam. Major ominął obóz, który miał go ściągnać i poszedł na przywódcę. Oczywiście tak to tylko wyglądało na mapie. Naprawdę walczył w tym obozie bo w końću raporty dotarły.
Generalnie - generałowie szaleja i chyba w każdej przygodzie. A po mapie sobie chodza różne koniki i nie wiadomo czyje to.
kinia19910
03.12.2014, 20:26
:mad::mad:Wcale nie jest lepiej:mad::mad: Obszar serwera uszkodzony !!! Po dzisiejszej "cudownej" krótkiej przerwie technicznej !!!!
Nie miałam otwartych przygód ani nic .. Koszary i prowiant pracowały tylko... na noc załadowałam i teraz -próbuję się zalogować... i nic !!!!
" obszar serwera uszkodzony" W tym obszarze wystąpił błąd. Prosimy spróbować ponownie.
Naprawić mi to !!!!!
OK, zrobię to po kolacji.:)
A tak na poważnie, tylko support Ci pomoże, tutaj nawet nie ma sensu pisać.
kinia19910
03.12.2014, 20:57
Wiem ;/ Ale może ktoś przeczyta... Zastanawiam się czy jestem odosobnionym przypadkiem?
Napiszę, ale po konserwie .... Skoro podczas jednej konserwy zepsuli, to może podczas drugiej naprawią?
( Tak, wiem :D - nadzieja matką głupich... ).
Czy ktoś ma problem z ładowaniem gry? Od wczoraj trwa to dobre 20 min po kliknięciu przycisku GRAJ. Net mam w porządku, wszedzie smiga tylko na TSO co ś się dzieje...
Milady84
03.12.2014, 22:31
Czy ktoś ma problem z ładowaniem gry? Od wczoraj trwa to dobre 20 min po kliknięciu przycisku GRAJ. Net mam w porządku, wszedzie smiga tylko na TSO co ś się dzieje...
Tylko przy 1 logowania po aktualizacji miałam, potem ze 2 razy się jeszcze logowałam i było ok.