Zobacz pełną wersję : Gra Zmiana zasad resetowania umiejętności
Aktualnie resetowanie umiejętności u geologa czy poszukiwacza jest szalenie kosztowne.
Albo 50 klejnotów za każdą księgę - co u geologa daje 1550 klejnotów, albo utrata 50% włożonych ksiąg.
Proponuję klejnoty zostawić ale zamiast księgami płacić surowcami potrzebnymi do ich wytworzenia i może być to nawet 100%.
Przykładowo reset geologa 10 manuskryptów, 10 tomów i 11 kodeksów (akurat mam takiego, stąd przykład) kosztowałby mnie:
4.400 opraw ksiąg
6.160 najlepszego papieru
17.845 czcionki drukarskiej
26.015 dobrego papieru
105.750 stalówek
132.750 zwykłego papieru
5.400 monet
Niby dużo ale dla mnie i tak lepsze rozwiązanie niż utrata 5 manuskryptów, 5 tomów i 6 kodeksów.
Jednocześnie zwracam uwagę, że wyliczenia dotyczą gracza z maksymalnym kosztem wytworzenia ksiąg, Dla kogoś u kogo koszt wytworzenia tomu to 2 manuskrypty a nie 5 te koszty drastycznie lecą w dół.
Gelek222
27.07.2014, 18:48
Aż dziw że nie pracujesz jeszcze w BB.
Pomysły genialne, powinni Cie tam zatrudnić.
Szkoda, że te barany nie słuchają pomysłów graczy.
Van-de-Lord
28.07.2014, 12:06
Pierwszy reset mógłby być za darmo. No albo tak jak proponujesz po koszcie surowców + może jakieś badziewne surowce tylu saletra.
broda102
28.07.2014, 14:53
Pomysł świetny i dziwne, że od razu producenci na to nie wpadli - ale pewnie woleli wybrać bardziej ekonomiczne rozwiązanie dla siebie.
Co do kosztów to lepiej niech niech by to wyglądało tak jak proponuję RedJul
Gratuluję - fajny pomysł :D
A przecież to wystarczy pomyśleć przed daniem każdej księgi, tak aby nie żałować później
z mojego pktu widzenia zbedne (bo nie widze problemu w utopieniu paru ksiag przy resecie czegos, czego i tak nie bedzie sie regularnie zmieniac) ale moze sie komus przyda.
+
ElGrafitto
02.08.2014, 19:38
Mnie też strasznie wnerwiają te ceny :/ 200 klejnotów za reset kompletnego drzewka było by uczciwą ceną. A po wprowadzeniu specjalnego magazynu prowiantu sami powinni zresetować nam wszystkich poszukiwaczy, zainwestowałem wiele ksiąg w poszukiwanie mapek a teraz te perki są bezwartościowe.
Po wprowadzeniu nowego magazynu, z wielkim bólem serca zresetowałem 5 grubasów tracąc połowę ksiąg:/ Dodatkowo wydaje mi się że koszt wyprodukowania ksiąg się nie zresetował
Dodam jeszcze że bardzo mnie cieszy fakt iż księgami nie da się handlować ani kupować za diamenty ;) Mam nadzieje że to nie ulegnie zmianie;)
Uranos_old
11.02.2016, 21:42
Witam,
z uwagi na zainteresowanie otwieram wątek
Pozdrawiam,
MOD_Uranos
Odkopałem również ten temat, bo gdyby nie udało się z mini-eventem opisanym tu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/40690-Tydzie%C5%84-specjalist%C3%B3w-Reset-100-systemu-bada%C5%84?highlight=resetowanie) i wspomnianym tu (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/37525-Darmowe-resetowanie-drzewka-szkolenia-u-geolog%C3%B3w-i-odkrywc%C3%B3w?highlight=resetowanie), można spróbować zmienić zasady resetowania. Te opisane w pierwszym poście nie są najgorsze, ale można to zrobić prościej. Zobrazuję może jak ja to widzę, na podstawie badań odkrywców, ponieważ to drzewko umiejętności jest mniejsze. Mamy 5 poziomów:
lvl5
0/1 0/1 0/1 0/1
lvl4
0/3 0/3 0/3 0/3
lvl3
0/3 0/3 0/3 0/3
lvl2
0/3 0/3 0/3 0/3
lvl1
0/3 0/3 0/3 0/3
Obecnie idealna równowaga wygląda tak, żeby na poziomy 1-4 przydzielić po 5 ksiąg, a na 5 poziom 1 sztukę, przykładowo wyjdzie nam coś takiego:
lvl5
1/1 0/1 0/1 0/1 <- przydzieliłem 1 kodeks
lvl4
2/3 0/3 0/3 3/3 <- przydzieliłem 5 kodeksów
lvl3
0/3 0/3 3/3 2/3 <- przydzieliłem 5 tomów
lvl2
0/3 3/3 2/3 0/3 <- przydzieliłem 5 tomów
lvl1
3/3 2/3 0/3 0/3 <- przydzieliłem 5 manuskryptów
Czyli na pełne wyszkolenie 1 odkrywcy przydzieliłem 5 manuskryptów, 10 tomów i 6 kodekstów, w sumie 21 ksiąg. Jak to teraz wygląda z resetem?
Opcja 1 - resetujemy darmo, czyli odzyskujemy jedynie połowę ksiąg. Policzmy, koszt wyprodukowania 6 kodeksów to 18 tomów, koszt wyprodukowania 10+18=28 tomów to 140 manuskryptów, a więc manuskryptów potrzeba nam w sumie 145. Teraz czas, łącznie na wyprodukowanie tylu ksiąg trzeba 1870 godzin, co przy połowie zwrotu daje 935 godzin, czyli prawie 39 dni produkcji non stop bez uzywania premii, natomiast realna ilośc produkowanych ksiąg to 2 dziennie, a więc połowa zwrotu to jakieś 90 dni zabawy w badania w plecy. Nie wchodzi w grę.
Opcja 2 - resetujemy odpłatnie, czyli póki co całość. Zastanówmy się, czy to ma sens? Ile z tych 21 ksiąg realnie wymaga zmiany na inne? W moim przypadku są to 3-4 księgi, zależnie czy to geolog, czy odkrywca. Trzymając się dalej przykładu odkrywcy potrzebuje inaczej przydzielić 4 księgi, czyli realny koszt mojego resetu ksiąg to 200 klejnotów, ale niestety, obecnie muszę zresetować za 1050 klejnotów. Sensu w tym brak, ale łatwo można to zmienić. Jak?
Zamiast zbędnego usuwania całości proponuję wprowadzić usuwanie pojedynczych ksiąg. Mogłoby to być zrobione w formie nakładki z checkboxem na obecnie przydzielone księgi, co po zaznaczeniu checkboxa umożliwiałoby wyjmowanie ksiąg z już przydzielonych do danej umiejętności, lub bardziej czytelnie podzielenie tej opcji na 2 zakładki: 1) Dodawanie ksiąg 2) Usuwanie ksiąg. Koszt klejnotów byłby wtedy dopasowany do ilości sztuk, jakie zostały usunięte z drzewka. Zobrazuję.
Tak mam obecnie przydzielone księgi do tego odkrywcy (pokazowo):
lvl5
1/1 0/1 0/1 0/1
lvl4
2/3 0/3 0/3 3/3
lvl3
0/3 0/3 3/3 2/3
lvl2
0/3 3/3 2/3 0/3
lvl1
3/3 2/3 0/3 0/3
Teraz chcę wyciągnąć księgi. Sprawdzam, gdzie mogę usunąć:
lvl5
1/1 0/1 0/1 0/1 - wyżej już nic nie mam, spełniam wymogi minimalnie przydzielonych ksiąg, więc tu w końcu mogę usunąć sobie księgę, więc robię "klik"
lvl4
2/3 0/3 0/3 3/3 - tu nie mogę, ponieważ wyżej mam już przydzielone księgi, a minimalna suma na 4 lvlu musi być >= 20, usunięcie tutaj narazie jest zablokowane
lvl3
0/3 0/3 3/3 2/3 - tu nie mogę, ponieważ wyżej mam już przydzielone księgi, a minimalna suma na 3 lvlu musi być >= 15, usunięcie tutaj narazie jest zablokowane
lvl2
0/3 3/3 2/3 0/3 - tu nie mogę, ponieważ wyżej mam już przydzielone księgi, a minimalna suma na 2 lvlu musi być >= 10, usunięcie tutaj narazie jest zablokowane
lvl1
3/3 2/3 0/3 0/3 - tu nie mogę, ponieważ wyżej mam już przydzielone księgi, a minimalna suma na 1 lvlu musi być >= 5, usunięcie tutaj narazie jest zablokowane
Do dostępnych ksiąg w prawym górnym rogu drzewka dodało mi kodeks, koszt operacji w keljnotach wzrósł o 50. Jedziem dalej:
lvl5
0/1 0/1 0/1 0/1
lvl4
2/3 0/3 0/3 3/3 - ale o, tu mi się odblokowało, a więc pozbywam się 2 kodeksów z umiejętności 2/3, a więc "klik", "klik"
lvl3
0/3 0/3 3/3 2/3 - ani tu
lvl2
0/3 3/3 2/3 0/3 - tu też
lvl1
3/3 2/3 0/3 0/3 - tu nadal nie mogę nic usunąć
Kolejne 2 kodeksy dodało mi do puli, a koszt w klejnotach wzrósł do 150. Teraz dam przykład, jak mam w rzeczywistości na swoich odkrywcach:
lvl5
0/1 0/1 1/1 0/1
lvl4
0/3 0/3 1/3 3/3
lvl3
0/3 3/3 0/3 3/3
lvl2
0/3 0/3 3/3 0/3
lvl1
3/3 0/3 1/3 3/3
W takim ułożeniu jest już troszkę więcej mozliwości:
1. Pierw usuwam 1 księgę z poziomu 5
2. Odrazu mogę usunąć jedną księgę na poziomie 3
3. Potem mogę dodać gdzieś te 2 wolne księgi, aby następnie zaś usunąć coś z poziomu 3, lub niżej, zależnie jak je przydzielę.
Myślę, że nie jest to skomplikowane do zaprogramowania. Drzewko umiejętności nie posiada większej dynamiki, więc na samych instrukcjach warunkowych można polepszyć graczom stan ich portfeli, jeśli już dojdzie do usuwania ksiąg. 50 klejnotów od resetu księgi, którą ja chcę, a nie 50 od resetu wszystkich, za które obecnie jestem zmuszony zapłacić w klejnotach.
Oczywiście ideałem byłby darmowy reset (jednorazowo każdego geologa/poszukiwacza) w ramach jakiegoś tygodnia promocyjnego.
Drugim dobrym rozwiazaniem to to samo tyle że za odpłatnością rzędu 10-15%.
Mało skromnie powiem, że też dobrym rozwiązaniem jest mój pomysł:)
Pomysł konkura zmodyfikował bym lekko - wprowadzić ikonkę "zmień lokalizację".
Klikam na umiejętność i "odzyskuję" tom/manuskrypt/księgę nastepnie przenoszę ją na inną umiejętność.
Oczywiście za rozsądną opłatą:)
badziewne surowce tylu saletra.
Jak widać trzeba 2 lat, by saletra była bardzo w cenie ;)
No i co? Temat istnieje prawie 2 lata, a nikt z administracji przez ten czas nie wypowiedział się, czy jest możliwa taka zmiana czy nie, czy zostało to gdzieś przekazane. Do bzdurnych pomysłów komentarze Penelopy są, a do konkretnych cisza.
Widać, że nie jesteśmy górnikami, nie pójdziemy na Warszawę opon palić więc można nas ignorować.
czujecie sie olewani przez bb? piszcie do ich przelozonych do ubisoftu, narzekanie na forum jest warte jak umarlemu kadzidlo
Czlowiek_Lasu
05.08.2016, 12:30
Proponuję zrobić dwa tygodnie nowej oferty limitowanej, polegającej na resetowaniu drzewka umiejętności specjalistów, bezstratnego, za łodygi lub fasole, a nie za klejnoty.
Z łodygami już za bardzo nie ma co zrobić.
I można by przeczyścić magazyny w taki sposób.
Obecnie koszt resetowania drzewka bez utraty woluminów to zdaje się 50 klejnotów za jeden wolumin, obojętnie jaki.
Zatem podczas trwania takiej oferty koszt mógłby wynosić na przykład 50 łodygi/księga, albo 100 łodygi/księga, to już do ustalenia.
I można by dać znać przynajmniej tydzień wcześniej, byśmy zdążyli naprodukować, jeśli ktoś nie ma.
Przypomnę, że po wprowadzeniu aktualizacji XXL nie było jakichś ułatwień resetowania drzewka, a pasowałoby, bo warunki się zmieniły.
BB_Penelopa
05.08.2016, 12:54
Witam ponownie!
Bardzo dziękuję za oddane głosy i zachęcam do dalszej dyskusji!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Patryszon
05.08.2016, 15:07
Jestem jak najbardziej za, nawet za darmo, tylko z jakimś ograniczeniem czasowym, może 1 miesiąc
Darmowy reset drzewek wszystkich specjalistów stanowczo się należy po zmianach jakie wprowadzono. Właściwie to przydałby się im kompletny rewamp, tak by uwzględniać nowe złoża i poszukiwania.
pomysły na resety pojedynczych ksiąg bardzo mi się podobają, ale mamy teraz poszukiwanie nowych surowców u geologa(zez bonusów)
i przedłużone poszukiwania skarbów i przygód tez bez bonusów u odkrywców
może należało by dodać po 1 gałązce do umiejętności.
Przypominam, że początkowo opisy umiejętności odkrywców nie były jednoznaczne.
Tych najgorzej wyszkolonych zresetowałem ale popieram pomysł.
ArturGrab
02.10.2016, 12:34
Również popieram możliwość resetu bez wkładu klejek. Na początku gry nie było wiadomo jak to będzie się rozwijało tak jak ktoś pisał że szkolił pod mapki a wprowadzony specjalny magazyn prowiantu wszystko zmienił.
Sam resetowałem za klejki ale uważam że powinna być inna opcja. BB i tak nic nie daje od siebie wiec chce jakoś zarabiać dlatego nie zmieni sposobu resetowania bo dla nich to zysk a tylko tym się kierują zyskiem.
morgorothor
02.10.2016, 17:25
W pierwszej kolejności zmiana umiejętności - dostosowanie do aktualnego stanu gry, następnie darmowy reset i na koniec dodanie opcji resetu za coś co można zdobyć w grze (może być np. jakiś rzadki drop)
Dla kogoś u kogo koszt wytworzenia tomu to 2 manuskrypty a nie 5 te koszty drastycznie lecą w dół.
Nie lecą.
Koszt zmiany = utracony wkład + utracona zniżka.
Co prawda odbudowanie księgi _teraz_ jest tańsze, ale powoduje zwiększenie kosztów produkcji niektórych ksiąg w przyszłości.
W rzeczywistości żeby wyjść z księgami na równo będziesz musiał zainwestować max - no chyba że do tego etapu nie dojdziesz.
BB_Penelopa
04.10.2016, 14:56
Witam!
Pomysł został przekazany! :)
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Bzdura, zostawić jak jest. Zakładanie wątków żeby coś było tańsze łatwiejsze nie mających nic wspólnego z mechanika gry powinno być zakazane
Bzdura, zostawić jak jest. Zakładanie wątków żeby coś było tańsze łatwiejsze nie mających nic wspólnego z mechanika gry powinno być zakazane
Nie bo nie.
A co, taki jestem.
Rozumiem w takim razie, że nie masz ani jednego Weterana, nigdy nie skorzystałeś(-aś) ze strzałek, darmowego konta premium i innych dobrodziejstw niemających nic wspólnego z mechaniką gry.
Patryk007-89
13.03.2017, 20:49
Proponuje zamiast resetowania ,dodać możliwość rozszerzenia dodawania książek ,moze byc na takiej zasadzie jak do tej pory 50 klejnotow za mozliwosc dodania ksiazki wtedy jest mozliwosc rozszerzenia danego drzewka na full fajna sprawa dla nas i dla bb tez
BB_Penelopa
14.03.2017, 17:43
Proponuje zamiast resetowania ,dodać możliwość rozszerzenia dodawania książek ,moze byc na takiej zasadzie jak do tej pory 50 klejnotow za mozliwosc dodania ksiazki wtedy jest mozliwosc rozszerzenia danego drzewka na full fajna sprawa dla nas i dla bb tez
Witaj!
Dodaj osobną sugestię!
Pozdrawiam,
BB_Penelopa
Miałoby to sens tylko i wyłącznie przy umiejętnościach generałów, a tam nie przejdzie bo byliby zbyt mocni - no ale próbuj, może się zdziwię;)