PDA

Zobacz pełną wersję : System Osiągnięć - wykryte błędy

Idho
17.05.2014, 14:55
Witam,

Przedstawie poniżej zadania z błędami, które powinny trafić do supportu w pierwszej kolejności. Oczywiście pominę zadania z błędami w tłumaczeniu typu '[undefined text]' czy błędy stylistyczne, które wpływają na czytelność zadania.

1) Dar Budowniczego - 130 punktów (Ogólne/Wyspa macierzysta)
Niestety sporej grupie osób nie zalicza do zadania stałego miejsca w kolejce budowy, który został pozyskany za gildyjne monety. Prawdopodobnie spowodowane jest to tym, że slot został zakupiony i dodany przed wejściem Systemu Osiągnięć.

2) Znajomość terenu - 70 punktów (Ogólne/Wyspa macierzysta)
Posiadanie Niewyczerpalnej kopalni miedzi uniemożliwia zaliczenie tego zadania pomimo wyszkolonego geologa pod kątem umiejętności "szczęśliwy kilof".

3) Konie nie umieją pływać - 60 punktów (Przygoda/Zaginiona Czaszka)
Nie wiem czy to problem w tłumaczeniu czy może w samym kodzie tego zadania. W treści zadania mamy aby ukończyć przygodę bez użycia jednostki militarnej o nazwie konni, tylko że czytając szczegóły zadania mamy dokładny spis jednostek które możemy użyć a w nich także wyszczególnieni są konni, za to nie ma Żołnierzy. Podsumowując na daną chwilę (tj. 17.05) zadanie zostanie zaliczone jeżeli nie użyjemy żołnierzy, a nie jak treść zadania podaje konnych.

4) Wielka Budowa - 100 punktów (Ogólne/Wyspa macierzysta)
Problem polega że zadanie nie zawsze zostaje zaliczone pomimo posiadanego tymczasowego miejsca w kolejce budowy z premium. Prawdopodobnie spowodowane jest to tym, że premium zostało uruchomione przed wejściem Systemu Osiągnięć i nie zostaje zliczone.

btw. Chciałbym także zauważyć że użycie Mistrza Sztuk Walki uniemożliwia zaliczanie niektórych zadań (na przykład zadanie o tytule "Krótsze łuki te same strzały" w Przygoda/Matczynej Miłość ), więc proszę mieć to też na uwadze.

Mistrz Sztuk Walk nie zalicza zadań w dziale Przygoda typu gdzie nie mamy wyszczególnionej ilości jednostek. Przykładowo przejść przygodę bez straty żołnierzy, konnych, łuczników etc. Zaliczy nam za to zadanie gdzie liczba jest podana typu : "tracąc mniej niż 350 łuczników"

btw2. Będę w miarę możliwości aktualizował temat jeżeli pojawią się nowe błędy w zadaniach.

RedJul
17.05.2014, 14:59
Na początek pozbieraj uwagi z tego wątku (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35437-System-Osi%C4%85gni%C4%99%C4%87-problemy)

Tornados
17.05.2014, 15:02
A czerwone gory w ktorych nie zalicza 3/3 tylko 6/3? :)

Idho
17.05.2014, 15:07
A czerwone gory w ktorych nie zalicza 3/3 tylko 6/3? :)

nie jest to błąd. Na początku na testowym było w treści zadania 6/6, aczkolwiek było to dyskryminujące ze względu na posiadaczy niewyczerpalnych kopalń miedzi, dlatego kod został zmieniony i wygląda tak:

1) dla osoby które nie posiada niewyczerpalnej kopalni miedzi trzeba zrobić 6/6.
2) dla osoby które posiada jedną niewyczerpalną kopalnie miedzi trzeba zrobić 5/5.
3) dla osoby które posiada dwie niewyczerpalne kopalnie miedzi trzeba zrobić 4/4.
4) dla osoby które posiada trzy niewyczerpalne kopalnie miedzi trzeba zrobić 3/3.

Jakby nie patrzeć problem leży po stronie niezbyt jasnej treści zadania. Nie ma w tym zadaniu żadnego błędu.

Tornados
17.05.2014, 15:13
Tak czy inaczej ciagle sa o to pytania na forum/pomocy wiec moze jasno napisaliby o co chodzi a nie wprowadzaja zamet^^

RedJul
17.05.2014, 15:22
Fakt, to nie jest niejasny opis tylko ewidentny błąd w opisie.
Fajnie to wytłumaczyłeś, wstaw to do pierwszego posta.

Idho
17.05.2014, 15:41
Tak czy inaczej ciagle sa o to pytania na forum/pomocy wiec moze jasno napisaliby o co chodzi a nie wprowadzaja zamet^^

Niestety nie leży to w mojej gestii. Temat założyłem z błędami technicznymi, jak sam zaznaczyłem to w pierwszym poście. Wykryłem następny błąd.

Angel7212
17.05.2014, 16:30
zupełnym nieporozumieniem jak dla mnie jest zakładka "Umiejętności"

1. przy rosnących kosztach w introligatorni i nie zliczaniu całej dotychczasowej produkcji - koszt i czas wyprodukowania kolejnych 100 manuskryptów, 50 tomów czy 20 kodeków dla poszczególnych graczy jest różny

2. nie zalicza do zadań szczegółowych wcześniej wyszkolonych geologów i odkrywców - niby co mamy teraz resetować umiejętności?; natomiast zalicza do zadania głównego "miej w posiadaniu 5-ciu specjalistów"

Tornados
17.05.2014, 16:40
Ja akurat cala ta zakladke olewam...
Moze z czasem sie te ksiegi zrobi bo introligator i tak u mnie pracuje
Ale reszta to porazka :/

Idho
17.05.2014, 17:33
zupełnym nieporozumieniem jak dla mnie jest zakładka "Umiejętności"

1. przy rosnących kosztach w introligatorni i nie zliczaniu całej dotychczasowej produkcji - koszt i czas wyprodukowania kolejnych 100 manuskryptów, 50 tomów czy 20 kodeków dla poszczególnych graczy jest różny

2. nie zalicza do zadań szczegółowych wcześniej wyszkolonych geologów i odkrywców - niby co mamy teraz resetować umiejętności?; natomiast zalicza do zadania głównego "miej w posiadaniu 5-ciu specjalistów"

1) Podyktowane jest tym, że System Osiągnięć zaczął zliczanie manuskryptów/tomów oraz kodeksów z dniem jego implementacji tj. 29.05.2014 (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35275-Zmiany-w-grze-29.04.2014). Przykładowo osoba, która wcześniej nie wytwarzała tych przedmiotów, albo osoba, która dopiero zarejestrowała konto będzie miała łatwiej z zaliczeniem tego zadania. Ich produkcja wymaga mniejszych nakładów.

2) Zalicza, możliwe, że nie masz spełnionych wszystkich wymagań. Przykładowo: zadanie o nazwie "Naturalne" trzeba wyszkolić:
a)Bogate złoża miedzi (3)
b)Bogate złoża marmuru (3)
c)Bogate złoża złota (3)
d)Bogate złoża kamienia (3)
wystarczy nie spełnić jednego podpunktu i nie zaliczy zadania.

gonzales7
17.05.2014, 17:52
IDHO ,ja nie posiadam dodatkowego slotu w kolejce budowania a zadanie mam zaliczone

Angel7212
17.05.2014, 18:25
IDHO

nie zalicza, jeżeli wyszkoliłam geologa przed wejściem systemu, nie zamierzam go teraz resetować, tylko po to żeby wyszkolić ponownie:(

Idho
17.05.2014, 18:33
IDHO ,ja nie posiadam dodatkowego slotu w kolejce budowania a zadanie mam zaliczone

Nie wiem o którym zadaniu mówisz oraz o którym miejscu w kolejce budowy.

Są dwa rodzaje miejsc w kolejce budowy:
a)tymczasowe, które możemy pozyskać wydając 60 klejnotów lub uruchamiając premium.
b)stały, który obecnie pozyskamy wydając ~3k klejnotów. Istniała jakiś czas temu opcja wykupienia stałego miejsca w kolejce budowy za monety gildyjne.

IDHO

nie zalicza, jeżeli wyszkoliłam geologa przed wejściem systemu, nie zamierzam go teraz resetować, tylko po to żeby wyszkolić ponownie:(

Zalicza. Nie wiem dokładnie o którym zadaniu mówisz bo bym ci bliżej wytłumaczył, ale obecne umiejętności jakie miałem wyszkolone czy to u geologa czy u odkrywcy wszystkie zostały zaliczone przez System Osiągnięć. Serio Napisz jakie zadanie masz niezaliczone, wstaw screeny jak wyszkoliłeś geologa/odkrywce i ci z chęcią wyjaśnię.

Myvu
17.05.2014, 20:26
Co do punktu 1 mi zaliczyło bez problemu a mam kupione za gildyjne monety i to dobry kawał czasu temu.

Tornados
17.05.2014, 20:36
No to widzisz mnie nie zaliczylo a tez mam za monety gildii

Myvu
17.05.2014, 21:36
No to kolejny bug odklepany

Kociarz
18.05.2014, 04:10
W sekcji „Piraci Tropików” jest osiągnięcie „Piraci żądzą”. Wygląda na błąd ortograficzny, bo raczej nie jest to nic o pożądaniu, a o rządzeniu.

RedJul
18.05.2014, 09:23
Grubasy przynieśli mi dzisiaj 10 przygód.
Radość była przedwczesna, bo system zaliczył 9.
Podejrzewam że nie zaliczył mi jednej z dwóch przygód które przyniósł ulepszony grubas.

walet1957
18.05.2014, 09:26
W systemie osiągnięć są też bardzo nieprecyzyjnie określone wymagania. Nic się w opisie nie mówi o konieczności wykonania zadania bez MMA natomiast użycie tego generała wyklucza możliwość zaliczenia zadania.

Angel7212
18.05.2014, 11:42
Zalicza. Nie wiem dokładnie o którym zadaniu mówisz bo bym ci bliżej wytłumaczył, ale obecne umiejętności jakie miałem wyszkolone czy to u geologa czy u odkrywcy wszystkie zostały zaliczone przez System Osiągnięć.

no to obrazkowo na przykładzie odkrywcy, skoro nie wierzysz ;)

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/ry-owljxmusrhfnfyknnkvl.jpg
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/gl-gpsivaisdunxmwqqmetb.jpg
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/aa-boxupnqtwpcffsnpjoul.jpg

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/ti-rafvdzjptcsfykkwrydh.jpg

żeby było zabawniej u kolejnego odkrywcy (wyszkolonego jakiś tydzień temu) zalicza mi fasolandie, ale już nie zalicza pozostałych rzeczy ;)
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/tg-pbrovzrigzetpezhagnh.jpg
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/um-hhyfzbfmpihqvjsmbmyx.jpg

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/qs-owswlfjdawvduidnpvhv.jpg

Angel7212
18.05.2014, 15:50
właśnie wrócił kolejny odkrywca - (żeby ktoś nie wciskał, że księgi mają być u jednego i wtedy zalicza)
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/yr-mrgslptahapyjlhqquee.jpg

http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/screenshooter-legacy/pq-ghsbqcwjsbixcgubdhsr.jpg

bo nie zalicza ;)

Senlandia
19.05.2014, 11:08
W Mrocznych Kapłanach nie zalicza zadania Bezpośrednie błogosławieństwa.

Tornados
19.05.2014, 11:17
Zalicza jak mistrza nie uzyjesz :)

RedJul
19.05.2014, 11:21
99% pewności, że użyłeś mistrza.
Mi zaliczyło bez problemu.

Senlandia
19.05.2014, 11:22
a co ma mistrz do tego jeśli można używać konnych?

RedJul
19.05.2014, 11:26
A to drugie pytanie:)
Poczytaj forum - mistrz psuje większość jak nie wszystkie zadania typu "nie używaj łuczników" albo "użyj tylko rekrutów"
Dlaczego tak jest to najstarsi górale w BB nie wiedzą:)

Senlandia
19.05.2014, 11:30
A to dziekuje za wyjaśnienie, wydawalo mi sie ze mma psuje tylko zadania gdzie nie mozna uzywac konnych.

Minael
20.05.2014, 13:17
4) Wielka Budowa - 100 punktów (Ogólne/Wyspa macierzysta)
Problem polega że zadanie nie zawsze zostaje zaliczone pomimo posiadanego tymczasowego miejsca w kolejce budowy z premium. Prawdopodobnie spowodowane jest to tym, że premium zostało uruchomione przed wejściem Systemu Osiągnięć i nie zostaje zliczone.

Wielka budowa.
W Twojej kolejce budowy musi być jedno tymczasowe miejsce. To tymczasowe miejsce pojawia sie jak aktywujemy premium, wtedy też zalicza

Idho
21.05.2014, 15:14
no to obrazkowo na przykładzie odkrywcy, skoro nie wierzysz ;)

Nie że nie wierze, pisałeś o geologu. I swoją wiedze bazowałem właśnie na nim. Przykładowo ja nie dokonałem żadnych zmian ani nie szkoliłem geologa, odkąd mamy możliwość szkolenia odkrywców. Umiejętności które wyszkoliłem geologom, zaliczyło mi do Systemu Osiągnięć, odkrywce szkole podobnie i przez okres ostatnich 2 tygodni, wyszkoliłem jednego, więc nie mogę się wypowiadać za nich. Najwidoczniej problem leży w odkrywcach a nie geologach, i najlepiej jakbyś także wysłał zgłoszenie do supportu.

Wielka budowa.
W Twojej kolejce budowy musi być jedno tymczasowe miejsce. To tymczasowe miejsce pojawia sie jak aktywujemy premium, wtedy też zalicza

Proszę czytać ze zrozumieniem.
Oczywiście że uruchomienie premium zaliczy zadanie "Wielka budowa" aczkolwiek opisałem przypadek gracza który uruchomił miesięczne premium przed wejściem Systemu Osiągnięć i mu nie zaliczyło zadania. Prawdopodobnie system zalicza to zadanie jak widzi różnice miedzy obecnym stanem, a stanem po użyciu premium lub użyciu 60 klejnotów, a powinien rozpoznać defaultowo że są 3 miejsca w kolejce i wszystko co jest powyżej z zegarem to miejsce tymczasowe, a co nie ma zegara to miejsce stałe. Prawdopodobnie obecnie każdy kto uruchomił 1, 6, 12, -miesięczne premium przed zaimplementowaniem Systemu Osiągnięć będzie zmuszony do użycia 60 klejnotów aby zaliczyć to zadanie.

btw. wrzucę małą aktualizacje odnośnie Mistrza Sztuk Walki.

Angel7212
21.05.2014, 17:06
oczywiście, że wysłałam zgłoszenie do supportu, analizują problem
skoro zalicza u Ciebie wyszkolenie geologów, to niezaliczanie odkrywców jest jakimś błędem

Tatulo
21.05.2014, 20:25
Idho,

nie jest to błąd. Na początku na testowym było w treści zadania 6/6, aczkolwiek było to dyskryminujące ze względu na posiadaczy niewyczerpalnych kopalń miedzi, dlatego kod został zmieniony i wygląda tak:

1) dla osoby które nie posiada niewyczerpalnej kopalni miedzi trzeba zrobić 6/6.
2) dla osoby które posiada jedną niewyczerpalną kopalnie miedzi trzeba zrobić 5/5.
3) dla osoby które posiada dwie niewyczerpalne kopalnie miedzi trzeba zrobić 4/4.
4) dla osoby które posiada trzy niewyczerpalne kopalnie miedzi trzeba zrobić 3/3.

Jakby nie patrzeć problem leży po stronie niezbyt jasnej treści zadania. Nie ma w tym zadaniu żadnego błędu.

w osiągnięciu Czerwone góry błąd jednak jest,
mam jedną niewyczerpalną i nie zalicza zadania, pomimo posiadania 5 złóż > 800 jednostek,
http://imageshack.com/a/img841/7894/d9id.gif

Osiągnięć Dar budowy oraz Wielka budowa też mi nie zalicza, pewnie przez premke uruchomioną przed zaimplementowaniem osiągnięć, a do aktywacji kolejnej jeszcze troche czasu :(

Czy ktoś dostał zwrot inwestycji 60 klejnotów za zakup tymczasowego slotu żeby zaliczyć zadanie? :)

Idho
21.05.2014, 21:37
Idho,

w osiągnięciu Czerwone góry błąd jednak jest,
mam jedną niewyczerpalną i nie zalicza zadania, pomimo posiadania 5 złóż > 800 jednostek,
http://imageshack.com/a/img841/7894/d9id.gif

Osiągnięć Dar budowy oraz Wielka budowa też mi nie zalicza, pewnie przez premke uruchomioną przed zaimplementowaniem osiągnięć, a do aktywacji kolejnej jeszcze troche czasu :(

Czy ktoś dostał zwrot inwestycji 60 klejnotów za zakup tymczasowego slotu żeby zaliczyć zadanie? :)

Powiedz mi wybudowałeś niewyczerpalną kopalnie miedzi w ostatnich 4 tygodniach?? Rozpiska na pewno działa u osób co posiadają 2 oraz 3 niewyczerpalne kopalnie miedzi (sprawdzone na 200%), analogicznie powinna działać też i dla jednej.

sloonik
23.05.2014, 21:57
Powiedz mi wybudowałeś niewyczerpalną kopalnie miedzi w ostatnich 4 tygodniach?? Rozpiska na pewno działa u osób co posiadają 2 oraz 3 niewyczerpalne kopalnie miedzi (sprawdzone na 200%), analogicznie powinna działać też i dla jednej.

http://scr.hu/1jmv/6n5dl

Nie mam żadnej niewyczerpalnej, a pokazuje mi do zaliczenia 3/3. Nie zaliczało nawet jak miałem 4/3. Nie zaliczyło nawet jak użyłem uzupełniaczy. Czym według Ciebie różni się błąd w oprogramowaniu, od błędu w opisie/instrukcji czy jakkolwiek inaczej tego nie nazwiesz?

Błąd jest błędem i nim pozostanie bez względu na to czy jest w opisie czy w oprogramowaniu...

Nawiasem mówiąc, cały ten system osiągnięć to kolejna farsa i kolejna nieudolna próba podawania brzytwy tonącemu okrętowi. Tam gdzie mogłyby być rzeczowe statystyki konta (handel, przygody, etc.), to jednak w settlersach postawili na osiągnięcia w stylu wybuduj ławkę będziesz mega....A szkoda mogli zrobić coś funkcjonalnego, a zrobili kolejne martwe zadania w stylu wybuduj drogę, która i tak nic Ci nie daje. Spoko. Pełen szacun.

Nawiasem mówiąc, napisz swoje spostrzeżenia do supportu, bo oni tam chyba w ogóle nie ogarniają tego co się dzieje, poniżej odpowiedź na moje zgłoszenie:

[Treść niedozwolona]

pozdrowienia dla supportu

RedJul
23.05.2014, 22:22

Nie mam żadnej niewyczerpalnej, a pokazuje mi do zaliczenia 3/3. Nie zaliczało nawet jak miałem 4/3. Nie zaliczyło nawet jak użyłem uzupełniaczy. Czym według Ciebie różni się błąd w oprogramowaniu, od błędu w opisie/instrukcji czy jakkolwiek inaczej tego nie nazwiesz?

(...)

Masz rację, błąd jest błędem.
Ale gdybyś przeczytał cały wątek a nie wlazł od razu na ostatnią stronę z pretensjami to byś wiedział jak zaliczyć to zadanie.
Przez grzeczność nie powiem, że na forum wyjaśnione jest to kilkakrotnie.

wandrzej01
24.05.2014, 07:36
witam mam pytanie , w zadaniu znajomość terenu na 55 złóż odkrywa mi tylko 54

set2g
24.05.2014, 09:59
musisz wyszkolic geologa aby mógł znaleźć dodatkowe złoże marmuru lub żelaza

Idho
28.05.2014, 14:52

I co ja ci mam poradzić że nie czytasz tematu od początku do końca, tylko wolisz przeczytać dwa ostatnie posty i się wygłupić??

Błąd jest błędem i nim pozostanie bez względu na to czy jest w opisie czy w oprogramowaniu...

Ok, przecież ci nie zabronię napisania oddzielnego tematu z podziałem takim jaki sam sobie wymyślisz, w tym temacie w pierwszym poście nie będę poruszał błędnych tłumaczeń lub niejasnych opisów, ale z chęcią wyjaśnię innym graczom niejasności związane z systemem osiągnięć.

Nawiasem mówiąc, cały ten system osiągnięć to kolejna farsa i kolejna nieudolna próba podawania brzytwy tonącemu okrętowi. ....

Jak może okręt się chwytać brzytwy??:P poprawnie powinno być: tonący brzytwy się chwyta ... i chodzi o tonącego człowieka, a nie o jakiś okręt :P Wyjaśnić ci co to oznacza??:>

Tatulo
28.05.2014, 18:25

Idho,
kopalnie postawiłem dużo wczesniej, temat śledziłem od początku zanim wtrąciłem swoje trzy grosze :)
analogia analogią ale przy jednej niewyczerpalnej nie zadziałało, przynajmniej u mnie :(

Idho
28.05.2014, 20:19
Idho,
kopalnie postawiłem dużo wczesniej, temat śledziłem od początku zanim wtrąciłem swoje trzy grosze :)
analogia analogią ale przy jednej niewyczerpalnej nie zadziałało, przynajmniej u mnie :(

I jak support do tego się ustosunkował??

Warszawa2012
29.05.2014, 17:56
Idho,

Mam jedną niewyczerpaną kopalnie miedzi i bez problemu zaliczyło mi osiągnięcie "czerwone góry". Dodam, że kopalnia zostala postawiona na długo przed wprowadzeniem systemu osiągnięć.

krotos666
29.05.2014, 20:01
Myślę, że właściwe pytanie powinno brzmieć: ile miało złoże, jak stawiana była niewyczerpalna kopalnia miedzi?
Może w tym tkwi problem z tymi niewyczerpalnymi kopalniami.
Jak ktoś to wcześniej zauważył :)

Minael
30.05.2014, 17:36
Źródło problemu jest opisane tutaj:
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/35473-System-osi%C4%85gni%C4%99%C4%87-Zadania-i-rozwi%C4%85zania-Czerwone-g%C3%B3ry

Jeśli chodzi o poprawę będów jeszcze nic nie wiadomo, możliwe, że wejdzie wraz z nową aktualizacją (event, gwiezdne monety za zadania lub np. wraz z nowym targowiskiem gildii). Na razie np. z czerownymi górami można zrobić 2 rzeczy:
- czekać aż poprawią
- zburzyć niewyczerpalne, które mają (miały złoża w chwili znalezienia) poniżej 800, znaleźć nowe, powyżej 800 i odbudować je 0;))

MateuszPanek
02.06.2014, 08:11
W "Zaginionej czaszce" w ostatnim podpunkcie z treści wynika iż mamy nie używać konnych a z dokładnego opisu iż mamy nie używać żołnierzy. Jeżeli zabierzesz konnych to zadanie zaliczy a jeśli żołnierzy to nie. W sumie to taki "pozytywny" bug bo konni bardzo się przydają w pierwszym i ostatnim ataku a żołnierzy i tak nikt nie będzie tracił na takiej przygodzie. Radzę się pospieszyć z wykonaniem zadania bo naprawią i straty (bez użycia konnych) będą o wiele większe.

Senlandia
17.07.2014, 10:35
Mam problem z zadaniem "Tyle złota ile ważą". Od kilku tygodni puszczam grubasów na poszukiwania skarbów, był event piłkarski to przynosili piłki - ok, rozumiem.
Ale po evencie dalej nie przynoszą mi monet. Na jakich poszukiwaniach jest największa szansa na monety? Bo w tym tempie to przez rok nie zrobię tego zadania (potrzeba 1000 monet).

Idho
17.07.2014, 11:11
Mam problem z zadaniem "Tyle złota ile ważą". Od kilku tygodni puszczam grubasów na poszukiwania skarbów, był event piłkarski to przynosili piłki - ok, rozumiem.
Ale po evencie dalej nie przynoszą mi monet. Na jakich poszukiwaniach jest największa szansa na monety? Bo w tym tempie to przez rok nie zrobię tego zadania (potrzeba 1000 monet).

krótkie lub średnie.

Boskicom
17.07.2014, 18:15

Od razu powiem że nie chce mi się czytać 6 stron czy ten problem został poprawnie opisany. Zadanie zalicza tylko wtedy jak kopalnie są w jedne strefie. Jak zaliczałem to osiągnięcie miałem 2 niewyczerpalne i każdą w innej strefie. Próbowałem wszystkich kombinacji (dosypki/geolog) i nic nie pomagało (miałem 5/6 - pasek cały zielony), zaliczyło dopiero jak usunąłem niewyczerpalną kopalnie i miałem 3 dóże złoża w jednej strefie

Idho
17.07.2014, 18:22
Od razu powiem że nie chce mi się czytać 6 stron czy ten problem został poprawnie opisany. Zadanie zalicza tylko wtedy jak kopalnie są w jedne strefie. Jak zaliczałem to osiągnięcie miałem 2 niewyczerpalne i każdą w innej strefie. Próbowałem wszystkich kombinacji (dosypki/geolog) i nic nie pomagało (miałem 5/6 - pasek cały zielony), zaliczyło dopiero jak usunąłem niewyczerpalną kopalnie i miałem 3 dóże złoża w jednej strefie

Ja też miałem w innych strefach i zaliczyłem zadanie bez burzenia niewyczerpalnych kopalń. Ogólnie z tego co zaobserwowałem BB zmieniło na pewno dwa razy kod tego zadania, więc proszę zwracać uwagę na datę posta.

Boskicom
17.07.2014, 21:53
Ja też miałem w innych strefach i zaliczyłem zadanie bez burzenia niewyczerpalnych kopalń. Ogólnie z tego co zaobserwowałem BB zmieniło na pewno dwa razy kod tego zadania, więc proszę zwracać uwagę na datę posta.

Miałem sporą przerwę w grze, zacząłem grać w drugim tygodniu eventu (przerwę rozpocząłem jak przygody korporacyjne weszły) Osiągnięcie zaliczyłem 2 tygodnie temu, teraz zęby zaliczyć to osiągnięcie trzeba mieć złoża w jednej strefie.

Idho
17.07.2014, 22:44
Miałem sporą przerwę w grze, zacząłem grać w drugim tygodniu eventu (przerwę rozpocząłem jak przygody korporacyjne weszły) Osiągnięcie zaliczyłem 2 tygodnie temu, teraz zęby zaliczyć to osiągnięcie trzeba mieć złoża w jednej strefie.

Niestety zmiany w systemie osiągnięć nie pojawiają się zawsze w changelogu i jest to raczej wyjaśnianie przez graczy na podstawie obserwacji. Dodatkowe tym ciężej śledzić zmiany jeżeli zadanie zostało wykonane, a przykładowo na testowym masz na stałe 5 niewyczerpalnych kopalń.

Boskicom
18.07.2014, 19:07
Niestety zmiany w systemie osiągnięć nie pojawiają się zawsze w changelogu i jest to raczej wyjaśnianie przez graczy na podstawie obserwacji. Dodatkowe tym ciężej śledzić zmiany jeżeli zadanie zostało wykonane, a przykładowo na testowym masz na stałe 5 niewyczerpalnych kopalń.

Tak za bardzo nie rozumiem o co ci chodzi. Nie wierzysz mi na słowo? :) twój problem :)

Payoo72
14.09.2014, 10:46
Zainwestowałem po 3 księgi we wszystkie 4 zdolności potrzebne do osiągnięcia "Awanturnik" i nie zaliczyło. Nie odfajkowuje też osiągniętych zdolności. Podobnie z innymi osiągnięciami dotyczącymi odkrywców.
Inaczej ma się sprawa z geologami. Tam każda zdolność, w którą zainwestowałem odpowiednią ilość ksiąg, jest zaliczona (zielona fajka), a osiągnięcie jest bez problemu zaliczane po skompletowaniu wymaganych zdolności.

Dlaczego tak się dzieje???

misiokar
17.09.2014, 14:12
ja musiałem wywalić wszystkie trzy niewyczerpalne kopalnie i dopiero wtedy mi zaliczyło.... to jest błąd...

patologiaxxx
17.09.2014, 22:22
mam odkrywcę ze zdolnością "fasolada" zrobionego zanim weszły zadania i też nie zalicza mi zadania ODŚWIEŻENIE w którym jest napisane "posiadaj jednego odkrywcę ze zdolnością fasolada" ale do zadania RADA "posiadaj 5 w pełni wyspecjalizowanych specjalistów" już mi go zalicza. I teraz nie wiem czy mam robić kolejnego na poziom fasolady ( gdzie go nie potrzebuję bo w większości przynosi węgiel niż fasole więc jest to kant) Stwierdzam że jest wiele błędów których BB nie może ogarnąć.