PDA

Zobacz pełną wersję : Gra Opóźnienie planu wdrożeń na polskiej wersji językowej TSO.

Idho
19.03.2014, 14:46
Witam,

Proponuje opóźnienie planu wdrożeń:
a)o tydzień, jeżeli prace konserwacyjne będą się odbywały we wtorki, to proponuje opóźnić prace o tydzień, aby zostały zmiany wprowadzone nie w tym tygodniu (wtorek) tylko następnym (we wtorek).
b)o 5 dni, jeżeli prace konserwacyjne będą się odbywały w czwartek, to proponuje opóźnić prace o pięć dni, aby zostały zmiany wprowadzone nie w tym tygodniu (czwartek) tylko następnym (we wtorek).

Propozycja jest podyktowana tym, że polska wersja językowa TSO najbardziej cierpi, ze względu na informowanie nas o nowościach, wprowadzanych zmianach. Przykładowo zmiany, które zajdą 20.03 na serwerze Europejskim zajdą 27.03, nas poinformowali na 4 dni przed zmianą (+2 dni z przesunięcia, czyli całkowicie 6 dni), w Europejskiej wersji przykładowo na 2 tygodnie przed zostały opublikowane zmiany, różnica wynika z tego, że zmiany u nas dokonywane są o prawie 1,5 tygodnia szybciej niż na innych wersjach językowych.

http://oi57.tinypic.com/2hmj9ft.jpg

http://oi62.tinypic.com/16m3sig.jpg

TomIII
19.03.2014, 14:54
czyli my to taki testowy? dobrze wiedzieć

Angelkaxd
19.03.2014, 14:55
no dokłądnie, powinniśmy mieć tyle samo czasu co każdy inny ''swiat''

TomIII
19.03.2014, 14:56
Angelkaxd;''swiat''

serwer

sparkz
19.03.2014, 15:30
czyli my to taki testowy? dobrze wiedzieć

Grasz od ponad 2 lat a nie zauwazyles, ze przez wiekszosc tego czasu wszystkie nowosci laduja na PL w pierwszej kolejnosci ? w tym jako pierwsi otrzymujecie eventy ? ;p

__
A co do tematu to malo prawdopodobne, ze jest mozliwe przeprowadzenie konserwacji na wszystkich serwerach w 1 dzien, wiec ktorys serwr musi byc pierwszy w kolejce. Jedyne do czego mozna miec zastrzezenia to wlasnie terminy informowania o zmianach (co przy odrobinie dobrej woli moznaby ujednolicic) i niekompetencja internal testingu, przez co gracze czuja sie krolikami doswiadczalnymi.

TomIII
19.03.2014, 15:35
Grasz od ponad 2 lat a nie zauwazyles, ze przez wiekszosc tego czasu wszystkie nowosci laduja na PL w pierwszej kolejnosci ? w tym jako pierwsi otrzymujecie eventy ? ;p

__
A co do tematu to malo prawdopodobne, ze jest mozliwe przeprowadzenie konserwacji na wszystkich serwerach w 1 dzien, wiec ktorys serwr musi byc pierwszy w kolejce. Jedyne do czego mozna miec zastrzezenia to wlasnie terminy informowania o zmianach (co przy odrobinie dobrej woli moznaby ujednolicic) i niekompetencja internal testingu, przez co gracze czuja sie krolikami doswiadczalnymi.

ja nie sprawdzam co mają inni a pyzatym gram 3 miesiące bo długo nie grałem

gilek26
20.03.2014, 14:20
Zagłosowałem na tak, mimo iż uważam, że 2 tygodnie to stanowczo za mało w co niektorych przypadkach, np. jak ten ostatnio z miksturą... i wsparciem... .
Ale to bardziej jest kwestia palnowania zmian i informowania nas odpowiednio (w przypadku mikstur i wsparć uważam, że to powinno być conajmniej 3 miesiące) wcześniej o tym w pamiętniku dewelopera (o miksturach nie było tam żadnej informacji z tego co kojarze). Wole się wstrzymać od oceny tego jak obecnie sytuacja wyglada chyba nie musze pisać czemu:D
Podsumowując zadam pytanie: na czym polega "strategia" (TSO to chyba "strategia")?:D Chyba nie na tym co obecnie ma miejsce:P

Obcy10
20.03.2014, 14:37
wszystkie nowosci laduja na PL w pierwszej kolejnosci ? w tym jako pierwsi otrzymujecie eventy ?

event to też nowość... więc sobie testowy na PL zrobili... pewnie za mało kleju jest kupowanego na PL serwerach - więc najmniejsza strata jak ludzie z gry odchodzą...

gracze czuja sie krolikami doswiadczalnymi.

gracze PL się nie czują, gacze SĄ królikami i dobrze już o tym wiedzą...

Polkjmn
20.03.2014, 16:38
a ja myślałem, że serwer testowy to tsotesting...... Ehhhh BB kórliki (to nie błąd, że tak napisałem) A więc KÓRLIKI doświadczalne zostawcie w spokoju i nie rocie ich z nas.

Co do kórlików BB wie coś o tym :)

sparkz
20.03.2014, 17:03
serwer testowy to przede wszystkim powinni miec wewnetrzny, zeby najpowazniejsze bledy byly wylapywane zanim w ogole trafia na widok publiczny ..

Idho
20.03.2014, 18:45
serwer testowy to przede wszystkim powinni miec wewnetrzny, zeby najpowazniejsze bledy byly wylapywane zanim w ogole trafia na widok publiczny ..

Nie widziałem w żadnej poważnej firmie takiego podejścia.

...
A co do tematu to malo prawdopodobne, ze jest mozliwe przeprowadzenie konserwacji na wszystkich serwerach w 1 dzien, wiec ktorys serwr musi byc pierwszy w kolejce. ....

Wiem, że za dużo wymagam ale czytaj ze zrozumieniem, nie chodzi tutaj o wykonywanie prac konserwacyjnych jednego dnia na wszystkich wersjach językowych, ale o zbliżenie ich, aby przynajmniej były wykonywane w tym samym tygodniu.

Masz przykład innych wersji językowych, abyś przynajmniej miał zielone pojęcie o czym pisze.

http://oi60.tinypic.com/jv16b4.jpg

sparkz
20.03.2014, 21:12
Nie widziałem w żadnej poważnej firmie takiego podejścia.

Pytanie jakie w takim razie powazne firmy widziales, bo ja jak zyje nie widzialem z kolei takiej, w ktorej dopuszczanoby do tego zeby krytyczne czy blokujace bledy wylapywali klienci. Co innego field testing a co innego release produktu o jakiejs sensownej jakosci.

Wiem, że za dużo wymagam ale czytaj ze zrozumieniem, nie chodzi tutaj o wykonywanie prac konserwacyjnych jednego dnia na wszystkich wersjach językowych, ale o zbliżenie ich, aby przynajmniej były wykonywane w tym samym tygodniu.

Jesli piszesz :

"Proponuje opóźnienie planu wdrożeń:
a)o tydzień, jeżeli prace konserwacyjne będą się odbywały we wtorki, to proponuje opóźnić prace o tydzień, aby zostały zmiany wprowadzone nie w tym tygodniu (wtorek) tylko następnym (we wtorek)."

to ja to interpretuje jako probe ucieczki od bycia pierwszym w kolejce do updatow ( zwlaszcza, ze sprawe terminu podawania samych informacji poruszasz - oddzielnie - pozniej). Odnoszac sie do tego podalem Ci przyklad ekstremum, ktore oczywiscie raczej jest nierealne, ale do ktorego bysmy dazyli gdyby wszyscy zaczeli tak uciekac.