Zobacz pełną wersję : Morskie podboje- pomysł dla graczy 50+
BrieCatti
16.03.2014, 10:51
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł i chciałabym rozpocząć dyskusję na ten temat.
Wprowadzenie bajkowych przygód na trochę ożywiło grę, więc może idąc dalej....
Potencjał morski w tej grze jest niewykorzystany całkowicie i wg. mnie niesłusznie, a widzę to tak:
1 dodanie do gry opcji odkrycia/przyniesienia przez odkrywcę fragmentów map do nowego świata (nowej wyspy)
2 budowa portu na wyspie macierzystej oraz floty gotowej by odszukać tą drogę zgodnie z mapą
3 przeznaczenie jednego generała który stawałby się admirałem i służył tylko do wypraw morskich
4 nowe koszary rekrutujące marynarzy, majtków bosmanów, nawigatorów
Wyspę trzeba byłoby oczywiście oczyścić z bandytów a potem odbudować (zje zalegające kamienie marmur deski tytan saletrę inne surowce które gracze chomikują nagminne), potem zdecydować czy będzie służyć do celów militarnych (kiedyś może pvp) czy ekonomicznych (rozwiązanie problemu braku miejsca).
Opcja taka była by tylko dla graczy z 50 lvl (może wrócą znudzeni i uciszy to maruderów), musi być oczywiście dość kosztowna i czasochłonna i da graczom zajęcie na kilka długich miesięcy
Co myślicie?? Oczywiście to tylko szkic pomysłu, ale chętnie wysłucham Waszych opinii :), może pomysł się sprawdzi i zbierze się grono graczy które go dopracuje a BB zechce z niego skorzystać.
Pozdrawiam
czemu 50+? za, ale zrób ankietę
czemu 50+?
lepiej 27+ jak są już przygody
BrieCatti
16.03.2014, 11:43
Ponieważ, nowa era (wyspa) jest dla tych, którzy już osiągnęli pełny rozwój w poprzedniej, a gracze 27+ mają jeszcze dużo do roboty. Taki bonus zamiast nowych lvl :)
a np mogło być 35+ bo wtedy same przygody robisz a i tak (ja) nie ma miejsca na wyspie
zibigame
16.03.2014, 12:01
Popieram pomysł, jest dla graczy chcących spędzać czas w TSO, a takie odkrywanie nowych terenów było by ciekawym dodatkiem do gry, tych wysepek mogło by być nawet 6, pomysł jest fajny... ale nasi BB tego nie zrobią. Liczę na przekazanie pomysłu wyżej :D
Przyszedł mi do głowy pewien pomysł i chciałabym rozpocząć dyskusję na ten temat.
Wprowadzenie bajkowych przygód na trochę ożywiło grę, więc może idąc dalej....
Potencjał morski w tej grze jest niewykorzystany całkowicie i wg. mnie niesłusznie, a widzę to tak:
1 dodanie do gry opcji odkrycia/przyniesienia przez odkrywcę fragmentów map do nowego świata (nowej wyspy)
2 budowa portu na wyspie macierzystej oraz floty gotowej by odszukać tą drogę zgodnie z mapą
3 przeznaczenie jednego generała który stawałby się admirałem i służył tylko do wypraw morskich
4 nowe koszary rekrutujące marynarzy, majtków bosmanów, nawigatorów
Wyspę trzeba byłoby oczywiście oczyścić z bandytów a potem odbudować (zje zalegające kamienie marmur deski tytan saletrę inne surowce które gracze chomikują nagminne), potem zdecydować czy będzie służyć do celów militarnych (kiedyś może pvp) czy ekonomicznych (rozwiązanie problemu braku miejsca).
Opcja taka była by tylko dla graczy z 50 lvl (może wrócą znudzeni i uciszy to maruderów), musi być oczywiście dość kosztowna i czasochłonna i da graczom zajęcie na kilka długich miesięcy
Co myślicie?? Oczywiście to tylko szkic pomysłu, ale chętnie wysłucham Waszych opinii :), może pomysł się sprawdzi i zbierze się grono graczy które go dopracuje a BB zechce z niego skorzystać.
Pozdrawiam
Pomysł ciekawy, choć już podobne pomysły pojawiały się wcześniej na forum. Proponuję dodać ankietę.
Carbonara
16.03.2014, 12:05
albo kolonizacja Marsa - tak samo realne na dzień dzisiejszy. jak czytam niektóre tematy to odnoszę wrażenie, że część ludzi nie czyta tego forum w ogóle, tylko dodaje swoje posty.
Nibru2012
16.03.2014, 12:06
No trudno, kombinować trzeba by dobrnąć do 50 pz.
To by nowe tereny były dostępne od 50 pz jest dobrym pomysłem.
Poza robieniem w kółko krawców by postawić nowe budynki lub zdobyć generała niema od 50 pz zbyt wiele do roboty i gra zaczyna się robić monotonna...
P.S.
Ankieta to dobry pomysł.
Royalvee
16.03.2014, 12:53
Pewnie że pomysł dobry, ale mocno się obawiam dla bb łatwiej wprowadzać inne pomysły dla ożywienia gry/graczy , np. zamiast sprawnej poczty, wprowadza nową nie działającą, i przez kilka miesięcy co tydzień dodaje usprawnienia "Nowego interfejsu poczty" itp...
Od tego jest odpowiedni dział (http://forum.thesettlersonline.pl/forums/245-Gra). A takich pomysłów było wiele. No ale po co korzystać z wyszukiwarki, lepiej zaśmiecić kolejnym klonem to forum.
zibigame
16.03.2014, 13:41
No i jak zwykle, większa fala krytyki dla autora niż pomysłów, lepiej napisać że nie czytacie forum i takich pomysłów było wiele i zawsze o dwa posty więcej w rankingu :( - masakra, dlatego cieszy mnie fakt że nic nie pisze, tylko czytam :( A każdy pomysł jest wart dyskusji nawet ten najbardziej absurdalny. Po to właśnie jest forum aby wyrażać swoje pomysły i opinie.
Angelkaxd
16.03.2014, 13:43
I tak nie wypali, gdyż BB ma w (cztery litery) graczy 50+, ale pomysł fajny.
Było, nie było... kolejny klon, czy jawor... mniejsza o to ;P
Ważniejsze, że wszystko, co mogłoby rzeczywiście uatrakcyjnić grę dla graczy "50+", jest warte rozważenia.
A ten pomysł nie jest zły.
Inna sprawa, co zrobi z tym i innymi takimi projektami graczy BB...
Slavetti
16.03.2014, 15:37
Ludzie, fantazjujecie, piszecie o fantasmagoriach i pomysłach wyssanych z palca. Tymczasem BB nie potrafi wprowadzić najprostszych zmian:
- poprawnego nowego interface poczty pozbawionego bugów,
- zwiększenia limitów produkcji w koszarach,
- kolejkowania produkcji w introligatorze,
- mitycznego PVP,
- wysadzania skał,
- usuwania zbędnych drzew,
- itp...
A Wy piszecie o portach, morskich podbojach, wojnach gwiezdnych i kolonizacji marsa...
Carbonara
16.03.2014, 16:04
Ludzie, fantazjujecie, piszecie o fantasmagoriach i pomysłach wyssanych z palca. Tymczasem BB nie potrafi wprowadzić najprostszych zmian:
- poprawnego nowego interface poczty pozbawionego bugów,
- zwiększenia limitów produkcji w koszarach,
- kolejkowania produkcji w introligatorze,
- mitycznego PVP,
- wysadzania skał,
- usuwania zbędnych drzew,
- itp...
A Wy piszecie o portach, morskich podbojach, wojnach gwiezdnych i kolonizacji marsa...
starałem im się to uświadomić, ale na próżno:)
BrieCatti
16.03.2014, 16:09
post dodany po raz pierwszy a gram dwa lata, forum czytam ale na podobny wątek się nie natknęłam i jak zwykle fala krytyki mało konstruktywnej Pozdrawiam
Carbonara
16.03.2014, 16:29
post dodany po raz pierwszy a gram dwa lata, forum czytam ale na podobny wątek się nie natknęłam i jak zwykle fala krytyki mało konstruktywnej Pozdrawiam
dwa lata grasz, ale forum nie miałaś potrzeby czytać, za to podzieliłaś się z nami genialnym pomysłem!
I tak fala krytyki zalała wątek, bo krytyki na tym forum jest najwięcej a największym zbiorowym wrogiem tego forum jest MARUDA.
A krytyki być może jest najwięcej bo gra działa średnio, a developerzy mają nas w głębokim poważaniu, i marzą za pewne o tym, żeby nam pomóc zbudować porty i odkrywać nowe światy.
bachus1313
16.03.2014, 16:40
BrieCatti pomysł świetny. Gra by nabrała rumieńców
Warszawa2012
16.03.2014, 16:54
Niestety taki jest forumowy folklor. Nie należy się tym zbytnio przejmować. Pomysł jest ciekawy. Dodaj ankietę, aby była możliwość głosowania.
scorpix22
16.03.2014, 17:05
Temat by pewnie trzeba założyc od nowa w dziale z pomysłami i tam dodać ankiete, tylko musisz formułować jak najprościej zeby potem nie trzeba bylo od nowa głosować.
BrieCatti
16.03.2014, 18:01
dwa lata grasz, ale forum nie miałaś potrzeby czytać, za to podzieliłaś się z nami genialnym pomysłem!
I tak fala krytyki zalała wątek, bo krytyki na tym forum jest najwięcej a największym zbiorowym wrogiem tego forum jest MARUDA.
A krytyki być może jest najwięcej bo gra działa średnio, a developerzy mają nas w głębokim poważaniu, i marzą za pewne o tym, żeby nam pomóc zbudować porty i odkrywać nowe światy.
"Forum czytam, ale na podobny wątek się nie natknęłam" i podzieliłam się pomysłem, zapewne nie genialnym, ale takim po prostu więc daruj sobie nieuzasadniony sarkazm pod moim adresem, w końcu nikt nie każe Ci czytać moich "genialnych" pomysłów. Pozdrawiam
BrieCatti
16.03.2014, 18:07
Pomyślę o ankiecie i przeniesieniu wątku skoro aż tak niektórych kuje w oczy. Pozdrawiam
Carbonara
16.03.2014, 18:09
wpisz słowo - port - w wyszukiwarkę forum i zobacz ile było już takich wątków.
a jak czytasz forum, to powiedz mi, jak możesz mieć jakiekolwiek nadzieje, że ktokolwiek kiedykolwiek wprowadzi ten pomysł w życie? wytłumacz mi to bo ja nie rozumiem? skoro nasi kochani developerzy nie są w stanie naprawiać swoich błędów na bieżąco to naprawdę myślisz, że wezmą się za realizację projektu - "PORT"???????
Serdecznie pozdrawiam.
BrieCatti
16.03.2014, 18:32
wpisz słowo - port - w wyszukiwarkę forum i zobacz ile było już takich wątków.
a jak czytasz forum, to powiedz mi, jak możesz mieć jakiekolwiek nadzieje, że ktokolwiek kiedykolwiek wprowadzi ten pomysł w życie? wytłumacz mi to bo ja nie rozumiem? skoro nasi kochani developerzy nie są w stanie naprawiać swoich błędów na bieżąco to naprawdę myślisz, że wezmą się za realizację projektu - "PORT"???????
Serdecznie pozdrawiam.
Ja nie twierdzę, że mój pomysł jest odkrywczy lub genialny, a pojęcia port nie szukałam na forum, bo nie miałam takiej potrzeby co nie znaczy że forum jakiego takiego nie czytam. A skoro idąc twoją retoryka nasi kochani developerzy wprowadzili bajkowe przygody więc mogą ( czyt. nie muszą i z góry zaznaczam że nie mam w sobie tyle zadęcia by sadzić że wprowadzą akurat ten pomysł) wprowadzić wszelkie inne pomysły rozwijające grę. I zamiast siedzieć i marudzić jak to mi źle bo nie ma tego czy tamtego puściłam sobie wodze fantazji, ale widzę że akurat brakuje dystansu by to zauważyć, i skoro nie siedzę i nie biczuję się makaronem z powodu niekoniecznie dobrze działającej poczty i nie wylewam swojego cierpienia na forum to znaczy, że można mnie traktować w sposób protekcjonalny.
Powtarzam nikt nie zmusza Cię do czytania. Pozdrawiam
Ja nie twierdzę, że mój pomysł jest odkrywczy lub genialny, a pojęcia port nie szukałam na forum, bo nie miałam takiej potrzeby co nie znaczy że forum jakiego takiego nie czytam. A skoro idąc twoją retoryka nasi kochani developerzy wprowadzili bajkowe przygody więc mogą ( czyt. nie muszą i z góry zaznaczam że nie mam w sobie tyle zadęcia by sadzić że wprowadzą akurat ten pomysł) wprowadzić wszelkie inne pomysły rozwijające grę. I zamiast siedzieć i marudzić jak to mi źle bo nie ma tego czy tamtego puściłam sobie wodze fantazji, ale widzę że akurat brakuje dystansu by to zauważyć, i skoro nie siedzę i nie biczuję się makaronem z powodu niekoniecznie dobrze działającej poczty i nie wylewam swojego cierpienia na forum to znaczy, że można mnie traktować w sposób protekcjonalny.
Powtarzam nikt nie zmusza Cię do czytania. Pozdrawiam
Znasz pojęcie lenistwa??? Ty nie dosyć że pojęcia "port" nie szukałaś na forum, Ty w ogóle nie szukałaś nic. Mi to zajęło kilka minut (jest tego więcej). Oto wątki i pomysły mniej lub bardziej zbliżone do Twojego. Wystarczy odrobinka chęci:
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/31352-Nowa-wyspa-Port-Nieaktywne-konta
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/30989-Wyspa-skarb%C3%B3w
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/26140-Najczesciej-zadawane-Pytanie-Co-dalej-i-maly-pomysl....
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/25697-przyszlo%C5%9B%C4%87-gry
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/26003-Stocznia
http://forum.thesettlersonline.pl/threads/25592-kilka-pomyslow-dla-graczy-50
Ja też kiedyś byłem entuzjastycznie nastawiony do pomysłów jak Twój. Teraz trochę ochłonąłem i zmądrzałem (uświadomiony przez innych graczy) i wolę aby twórcy wyeliminowali większość dużych błędów i niedoróbek, usprawnili trochę system gry, kierując się naszymi sugestiami, a na końcu ewentualnie wprowadzali tak egzotyczne pomysły jak Twój (nie twierdzę że jest zły).
BrieCatti
16.03.2014, 23:51
A co ma pojecie lenistwa do całej sprawy??? I oczywiście nigdy w życiu nic nie szukałam na forum !!! Po co czytasz i się wypowiadasz skoro już to widziałeś i się wypowiadałeś, i widzę że chęci nie brakuje by obrzydzić i ochładzać graczy, którzy chcą powiedzieć cokolwiek innego niż niekończące się marudzenie na to czy tamto. Pozdrawiam
P.S. co Wam przeszkadza tak ten wątek nawet jeśli już takich byłoby miliony, to nie zabieram miejsca innym a każdy chyba ma prawo do wypowiedzi i naprawdę nie każdy musi czytać skoro tak bardzo to Was irytuje
BrieCatti - mówisz że grasz już dwa lata, prawda? Jak rzekł Carbonara - skąd ci do głowy przyszło że tak wielki projekt jak Twój mieliby wprowadzić (chyba że za kosmiczny koszt w klejnotach)? Chłopakom z BB, 1szy przykład z brzegu, zajęło kilka(naście?) tygodni rozpracowanie problemu znikających dróg (poprawka ma wejść 18tego). Oni się męczą aby wprowadzić jakieś "ulepszenia" mające na celu zwiększenie miejsca pod zabudowę, mityczne PvP, zakurzony system badań dla generałów czy rozwoju wyspy. Zaraz pewnie Xaar się wypowie, że to wszystko nadal jest w planach i już za jakiś czas pojawi się odpowiednie info.
BrieCatti
17.03.2014, 00:32
Lipek, ja nie mam 5 lat i widzę bugi, lagi, błędy, niedoróbki, konserwy konserw, zapowiedzi rzeczy, które wprowadzane są lata albo giną w czeluściach zapowiedzi. I tak jak pisałam wcześniej pozwoliłam sobie puścić wodze fantazji bez zadęcia i nadziei, że ktoś to przeczyta choćby o wprowadzaniu nie wspominając. I może trochę z żalu nad marnowaniem przez BB potencjału tej gry. Nie spodziewałam się tylko takiego hejtu nawet nie samego pomysłu co mojej osoby. Tyle w temacie. Pozdrawiam
A co ma pojecie lenistwa do całej sprawy??? I oczywiście nigdy w życiu nic nie szukałam na forum !!! Po co czytasz i się wypowiadasz skoro już to widziałeś i się wypowiadałeś, i widzę że chęci nie brakuje by obrzydzić i ochładzać graczy, którzy chcą powiedzieć cokolwiek innego niż niekończące się marudzenie na to czy tamto. Pozdrawiam
P.S. co Wam przeszkadza tak ten wątek nawet jeśli już takich byłoby miliony, to nie zabieram miejsca innym a każdy chyba ma prawo do wypowiedzi i naprawdę nie każdy musi czytać skoro tak bardzo to Was irytuje
w zasadach widziałem ze czeba sprawdzić czy takiego wątku nie ma
No jest w zasadach napisane żeby użyć opcji szukania. No rzeczywiście ten temat powinien się znaleźć w dziale pomysły i sugestie.
Tyle że zamiast tracić energię na wyżywanie się na dziewczynie, chyba lepiej ją spożytkować na skomentowanie samej idei. Rozumiem, że to z powodu rozgoryczenia spowodowanego tym, jak BB nas traktuje w kontekście pomysłów, ale to nie jej wina. Trochę życzliwości nikomu na pewno nie zaszkodzi.
W każdym razie tak, chcę portów, statków, odkrywania, zasiedlania i walczenia o nowe wyspy. Ile takich wątków i pomysłów się pojawi, zawsze zagłosuję tak samo.
trzcianne
17.03.2014, 11:30
BrieCatti popieram Twój pomysł.
Mnie tylko zastanawia czemu tyle osob placze ze oni chca zmiany od 27 czy od 30 ktoregos levelu. Podbicie swojej wyspy to jest ile 2 tyg max? No moze miesiac jak czlowiek sie loguje raz dziennie na pare min.
Problem sie pojawia przy 50+ jak juz nie ma zbytnio celu w tej grze. Nie ma kolejnych lvl (nawet jak by nagroda za nie byla przyslowiowa marchewka) a i tak ludzie w mysl zasady "zlap je wszystkie" by wbijali na nowe lvl.
Mozna bylo robic przygody za SC i nastepnie kupowac sobie mixy i robic szybkie przygody i zgarniac dropy. Teraz to niestety ogranicza wiec ja juz kompletnie nie widze sensu robienia przygod. Wszystko czego ja potrzebuje moge sobie kupic na handlu. Lvl50+ juz maja prawie wszystko wybudowane jakos tam linie produkcyjne porobione to ewentualnie im zostaly upg na 5 lvl czesci budynkow tych ktorych nie mieli ale to sie da spokojnie zrobic bez robienia przygod.
Dlatego prosze o nie gadanie glupot ze za wysoki lvl.
Dla lvl 50+ BB moglo by zrobic:
-juz tutaj wymieniona jakas dodatkowa wyspe ktora sie podbija
-jakies mega przygody (czyli straty np po 40k rekrutow etc co by moze zmusilo by pare osob do tego zeby faktycznie robili przygody wspolnie bo jakos mimo iz dla ludzi z nizszymi lvl epickie przygody wydaja sie strasznie trudne to dla lvl 50 problemem sa tylko koszary ktore za wolno produkuja bo zaplecze produkcyjne potrafi uciagnac wiecej niz koszary na premkach x4)
-byly kiedys zadania kryzysowe ktore zmuszaly do oddawania surowcow. Moze i dla wiekszosci malo oplacalne ale wprowadzaja cos nowego w grze nie ma juz tego
Wymyslenie przez BB czegokolwiek zeby ludzie z lvl 50+ nie nudzili sie.
To byly oczywiscie moje opinie a teraz z innej beczki.
Jak mysli BB
-ludzie z lvl 50+ juz kupili paczki klejnotow i pobudowali sobie kopalnie klejek wiec nie kupia nowych klejnotow
-ludzie z lvl50+ nie wydadza realnych pieniedzy zeby kupic cos u kupca (w stylu doladowanie kopalni czy jakas przygoda etc)
Poprostu im sie to nie oplaca finansowo.
ja bym byl za odkryciem nie nowej wyspy a calej planety albo nawet systemu planet badz nawet galaktyki :D budowalo by sie Gwiezdne Wrota :p ... a reszte chyba juz znacie z filmu o SG-1 :cool:
Carbonara
17.03.2014, 14:27
ja bym byl za odkryciem nie nowej wyspy a calej planety albo nawet systemu planet badz nawet galaktyki :D budowalo by sie Gwiezdne Wrota :p ... a reszte chyba juz znacie z filmu o SG-1 :cool:
świetny pomysł w pełni popieram, a gra mogłaby zmienić nazwę na star settlers:)
Jak mysli BB
-ludzie z lvl 50+ juz kupili paczki klejnotow i pobudowali sobie kopalnie klejek wiec nie kupia nowych klejnotow
-ludzie z lvl50+ nie wydadza realnych pieniedzy zeby kupic cos u kupca (w stylu doladowanie kopalni czy jakas przygoda etc)
Poprostu im sie to nie oplaca finansowo.
Kompletna bzdura.
Finansowo nie oplaca im sie sytuacja w ktorej ludzie rezygnuja z gry wlasnie dlatego, ze wiedza ze na nich nic nie czeka i moga wbijac sobie levele przez nastepny rok a potem nie beda mieli co robic.
W takiej sytuacji ci z max levelem odchodza, wiec na pewno nie kupia klejnotow, reszta ma podwazony sens kupowania klejnotow, bo po wbiciu max levelu odejdzie, a klejnoty tylko to przyspiesza.
W interesie zarowno BB jak i graczy jest to zeby systematycznie podwyzszac progi levelowe i atrakcyjnosc gry tak aby ludzie grali i caly czas ladowali w gre pieniadze, innymi slowy zeby byl kroliczek ktorego caly czas mozna gonic, bo to jest to co przynosi realne i stale dochody.
Pomysl dobry kiedys poruszalem podobny z xaarem na testowym odpowiedz nie planuja czegos takiego . Miala byc mozliwosc powiekszania wyspy za SC dalej cisza nawet te glupie premie do rozwalania skal nic Za to wprowadzono epicki sklad drewna totalna lipa , jak widac ewoluja w ta strone co nie trzeba ale takie juz zycie .
Odnosnie wydawnia kasy, jezeli by weszlo cos takiego jak morskie podboje duza liczba graczy sklonna jest wydac jakies tam monety na nowe zabawki
Kompletna bzdura.
Finansowo nie oplaca im sie sytuacja w ktorej ludzie rezygnuja z gry wlasnie dlatego, ze wiedza ze na nich nic nie czeka i moga wbijac sobie levele przez nastepny rok a potem nie beda mieli co robic.
W takiej sytuacji ci z max levelem odchodza, wiec na pewno nie kupia klejnotow, reszta ma podwazony sens kupowania klejnotow, bo po wbiciu max levelu odejdzie, a klejnoty tylko to przyspiesza.
W interesie zarowno BB jak i graczy jest to zeby systematycznie podwyzszac progi levelowe i atrakcyjnosc gry tak aby ludzie grali i caly czas ladowali w gre pieniadze, innymi slowy zeby byl kroliczek ktorego caly czas mozna gonic, bo to jest to co przynosi realne i stale dochody.
I masz rację sparkz, problem w tym, że z tego co widzę, to BB myśli właśnie tak jak napisał użytkownik, którego cytujesz.
Spokojnie mogliby pomyśleć nad nowymi poziomami. Nie wiem taką większą nagrodą byłaby nowa wyspa za wbicie 60 czy 70 poziomu. Cokolwiek co po przemyśleniu miałoby ręce i nogi (mój przykład niekoniecznie musiałby być dobry). Ale z tego co widać i co przekazuje nam Xaar, nie mają planów rozwijania gry w tym kierunku.
A wiara w pvp w tej grze wymaga więcej sił niż wiara w cokolwiek innego.
Aktualna sytuacja nawet nie pozwala wierzyć w to, że coś ciekawego zostanie dodane do gry w tym roku. Tyle problemów, tyle błędów, ciągłe zlewanie graczy. Multum obietnic których jeszcze nie spełnili programiści a zapowiedzieli rok, lub parę miesięcy temu. Na głupią nową ofertę targowiska gildii trzeba było czekać 2 miesiące chyba.