Zobacz pełną wersję : Biały ekran
Akiliana
21.01.2014, 16:49
Po zakończeniu dzisiejszej konserwacji moja gra polega na oglądaniu białego ekranu. Mogę się zalogować na stronie głównej ale po wydaniu polecenia "graj" wszystko z ekranu znika i "światłość widzę". Moje szczere podziękowania dla informatyków BB. Jeszcze około południa gra działała, ale dodatkową konserwą usprawniono mi ją.
W tym momencie następuje na widowni niesamowity aplauz.
Mi zaś wczytywanie się gry utyka na ekranie ładowania.
DrwalNadDrwale
21.01.2014, 17:16
Wywalić Flasha z menadżera, nowa wersja flasha wysypuje się z ramki regularnie, Adobe zrobiło takie zabezpieczenia że jest niebezpiecznie.
Po wywaleniu Flasha kasowanie tymczasowych i restart przeglądarki.
EX_Zakrecony
21.01.2014, 18:24
Akiliana: miałem tak po rannej konserwacji, u mnie wystarczyło odświeżenie strony, sprawdź może zadziała jeśli nie to standardowo czyszczenie przeglądarki lub zmiana na inną.
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
szpic_pl
21.01.2014, 18:24
Super u mnie to i tak nie zadziałało.
Rano kolejna aktualizacja, ze nie mozna było grać. Teraz kolejny bug. I oni usuneli napis beta xD
@Up mam to samo na chrome, IE ( specjalnie odpalilem...), Firefox ( specjalnie sciagnalem)...
Nie ładuje się - dzięki za konserwację BB.
I co teraz ?
Puchatek408
21.01.2014, 20:23
nie działa brawo BB
Stiflerpl
21.01.2014, 20:35
po załadowaniu pierwszego paska wskakuje drógi obraz i ładuje się drógi pasek i tyle.....wszelkie próby zmiany lub naprawy, aktualizacji przeglądarki zawiodły
bartkooo1
21.01.2014, 20:47
U mnie to samo :(
tez nie moge dostac sie do gry zatrzymuje sie na ladowaniu-kreska dochodzi do konca i koniec
vlad1997
21.01.2014, 21:58
u mnie to samo pasek dochodzi do końca i nic wiecj
TechCraft
21.01.2014, 22:15
Zgłaszam ten sam problem, posiadam przeglądarkę Chrome i XP sp3. Czyszczenie pamięci przeglądarki nie pomogło.
eS_de_ville
21.01.2014, 22:26
mam tak samo,, i po błędzie z "przestawianiem budynków" znów mnie chyba czeka kilkudniowa przerwa,,
szkielek15
21.01.2014, 22:27
ja mam podobnie pasek łądowania dochodzi do konca i nic sie nie zmienia..........o co tu chodzi ?????????????????!!!!!!!!!!!!!
Krog_a_Goad
21.01.2014, 22:36
tez nie moge dostac sie do gry zatrzymuje sie na ladowaniu-kreska dochodzi do konca i czekam ponad 20 min i nic prosze o pomoc bo dzien bez settlersow jest dniem straconym :)
darekcsw
21.01.2014, 23:11
Zgłaszam ten sam problem. Naprawić bo się obrażę ;)
GrzegorzKowadło
21.01.2014, 23:15
Ten sam problem, a jutro przypada mi 6 dzień logowania pod rząd...a tak blisko 100 klejnotów to aż żal ściska.
Krog_a_Goad
21.01.2014, 23:18
okej udalo mi sie wejsc na gre - jak to zrobilem: prawy przycisk myszy na ladujacej sie grze i wybieram ustawienia globalne tak by wejsc do ustawien adobe flash playera. Potem w zakladce magazyn jest przycisk usun wszystko - zrobcie to i odswiezcie zresetujcie przegladarke ( dodatkowo mozna i historie przedladania np z ostatniej godziny usunac) Gra powinna pojsc. Dodam ze gram na Firefoxie - nie wiem jak na innych przegladarkach sprawa sie ma
szkielek15
21.01.2014, 23:19
smiech na sali po prostu..............nikt nic nie pisze.a takie czekanie to bezsensowne jest....po ko nserwie jest gorzej niz przypuszczalem....zawsze jest jakis nieogar....zapewne dzis nie bedzie szansy na gre :/:/:/
Wyczyszczenie plików cookie , pamięci podręcznej i danych aplikacji pomogło w Chromie - a też miałem ten sam problem jak powyżej.
darekcsw
21.01.2014, 23:27
Sposób Krog_a_Goad nie pomógł
eS_de_ville
21.01.2014, 23:30
okej udalo mi sie wejsc na gre - jak to zrobilem: prawy przycisk myszy na ladujacej sie grze i wybieram ustawienia globalne tak by wejsc do ustawien adobe flash playera. Potem w zakladce magazyn jest przycisk usun wszystko - zrobcie to i odswiezcie zresetujcie przegladarke ( dodatkowo mozna i historie przedladania np z ostatniej godziny usunac) Gra powinna pojsc. Dodam ze gram na Firefoxie - nie wiem jak na innych przegladarkach sprawa sie ma
na operze za trzecim razem pomogło,, już się "cieszę" na proste logowanie do gry w przyszłości;P
chyba z baranka w ścianę walnę, może szybko usnę bez dąsów, rano lipa, teraz lipa i nic nie pomaga, kocham te nasze konserwy... :/
Akiliana
22.01.2014, 00:41
Mój problem został rozwiązany !
Rzecz polega na niedoinformowaniu graczy przez BB. Kilka dni temu pojawiło się ogłoszenie o konieczności zaktualizowania flascha i tu powstał problem. Mianowicie nie poinformowano nas, że planowane jest dopiero udostępnienie nowej jego wersji, która jeszcze nie była dostępna w chwili nadania ogłoszenia. Ja natychmiast po jego przeczytaniu sprawdziłem aktualność f.p. i wówczas była najnowsza. Dzisiaj wszedłem do gry normalnie, po dodatkowej konserwie i gra działała. Jednak po kilkunastu minutach zaczęły mi znikać budynki więc postanowiłem odświeżyć stronę. Natychmiast otrzymałem w prezencie biały ekran. Czyszczenie pamięci podręcznej, ciasteczek i co tylko nie pomogło więc napisałem zgłoszenie do supportu. Dopiero wieczorem, kiedy córa sprawdzała coś w kompie i weszła w tym celu na wtyczki, okazało się, że pojawiła się nowa wersja 12 f.p. Po aktualizacji settlersi się pokazali. A wystarczyło w informacji sprzed kilku dni dodać, że planowane jest dopiero wdrożenie nowej wersji wtyczki. Zamiast tego stępiono moją czujność stwierdzeniem, że program TSO sam nas poinformuje o nieaktualności koniecznej wtyczki. Chyba, że wspomnianą informacją jest biały ekran ?
Tak przy okazji witaj Zakręcony. Już myślałem, że Cię straciliśmy.
Ja tą wtyczkę zaktualizowałam 1,5h temu i też nie pomogło, pasek logowania idzie do końca i już tak zostaje. No nic, chyba trzeba to przespać
krotos666
22.01.2014, 02:06
U mnie ta sytuacja jest już parę dni, naciskam gram i biała ściana.
Żeby uniknąć odświeżenia strony za którymś razem nacisnąłem na niej prawym przyciskiem myszy i następnie wybrałem "zbadaj element", no i pojawia się okno badania, ale także za nim okno gry.
I tak już od paru dni. W ten sposób na chrome unikam opcji odświeżenia strony. W tym przypadku przydatne.
Mi się ta biała ściana pojawiła po zaktualizowaniu javy pary dni temu.
MasteRiusPL
22.01.2014, 02:32
Pomocy...
Wyczyszczone w Adobe flash player.
Zaktualizowane Adobe flash player
Przeglądarka Firefox 26.0 aktualna
Nic nie pomaga..
Drugi pasek ładuje się do końca i tyle.
DrwalNadDrwale
22.01.2014, 03:40
Należy wejść w menadżer zadań (alt ctrl del), wywalić zapełnionego flasha (ta gra zżera ponad 750mb RAMu, wygląda trochę lepiej niż gry na Amigę, które zajmowały 128 kb :D ). Po wywaleniu Flasha czyścimy cache przeglądarki (ctrl shift del) i wywalamy domyślnie wszystko. Wyłączamy przeglądarkę, włączamy przeglądarkę i nie przywracamy sesji. Włączamy grę i działa. Jeśli używacie przeglądarki do jeszcze czegoś we Flashu (na przykład coś z YT) to wywala się co kwadrans. Trzeba poczekać aż w BB dojdą do tego że oprócz zapełniania rejestru trzeba go jeszcze czyścić, a nie dopisywać bez końca z nadzieją, że wtyczka służy tylko temu programowi.
jozioblabla
22.01.2014, 09:25
Tez dzisiaj to samo miałem, czyszczenie ciasteczek i całej przeglądarki nic nie dało. Nic nie aktualizowałem. Natomiast zawsze wtedy odłączam kabel internetowy, czekam z 10 sekund, włączam i zawsze działa w takiej sytuacji... :)
Rikardo84
22.01.2014, 10:10
A u mnie było inaczej, tzn jest tak samo, że pasek pierwszy dochodzi do końca i nic, ale wczoraj do godziny północ bo grałem to działało, a dzisiaj już nie działa.
W pracy czyli wczoraj z rana od 9:00 do chyba 16:40 grałem i się po 16:40 wylogowałem i działało nawet jak z rana wgrałem nowego Playera. Potem w domu grałem do północy i działało, a dzisiaj rano już nie mogę wejść do gry z racji jak wyżej nieładującego się paska.
Edit: Tzn pasek nie ładuje się na drugim ekranie ze zdjęciem settlersa budowniczego i miasta za plecami :D
EX_Zakrecony
22.01.2014, 11:20
Akiliana: wersja flash playera sprawdzana jest w 2 momentach
-na stronie głównej po wciśnięciu graj (brak odpowiedniej wersji powinien być sygnalizowany wyskakującym powiadomoieniem że brak wtyczki)
-po wczytaniu strony z grą (wówczas strona jest biała a na górze wyświetla się informacja o braku flasha)
Jeśli gra była już załadowana to nie powinno być takich problemów ale zapytam czy coś na ten temat wiadomo
krotos666: aktualizacja javy nie powinna mieć wpływu na grę, przeglądarki wykorzystują własne silniki javascriptu
DrwalNAdDrwale: nie u każdego pożera tyle ramu, u mnie na chwilę obecną jest 435MB zajęte
Pozdrawiam
Mod Zakrecony
Wszystko wskazuje na to, że problemem jest cache nie po stronie przeglądarki, a po stronie proxy.
Bardzo uproszczony schemat działania serwera proxy:
1. Ktoś odwiedza stronę XYZ
2. Serwer proxy zapisuje daną stronę "u siebie"
3. Gdy inna osoba "podpięta" pod ten sam internet odwiedza stronę XYZ, wyświetla się zawartość przechowywana po stronie serwera proxy, a nie serwera danej strony
Kilka plików zostało zaktualizowanych podczas wczorajszej dodatkowej konserwacji, być może nie wszystkie serwery proxy zaktualizowały dane.
Tak czy inaczej: informację o utrudnieniu przekazałem dalej, postaram dowiedzieć się czegoś więcej. Gdy tylko otrzymam odpowiedź zwrotną od techników, dam znać.
Co do białej strony to w przypadku Chrome (przynajmniej pod windą) należy wejść w ustawienia "chrome://plugins" i wyłączyć wbudowany flash "Typ: PPAPI (poza procesem), natomiast zewnętrzny flash ma być włączony "Typ: NPAPI"
Natomiast co do wiecznego wczytywania mapy, miałem taki przypadek na IE gdy zmieniłem procesor z Phenom x4 na na FX 8320, gra nie ruszała i nic nie pomogło poza użyciem innej przeglądarki (widocznie flash wykłada się przy rożnych konfiguracjach sprzętu, albo gra coś jest z kodem gry),
A co jeśli komuś pasek się wczytuje do końca i stoi? Od konserwacji nie mogłam się zalogować, czyszczenie przeglądarki nie pomogło. Zmiana też nie. Dopiero uruchomienie w trynie prywatnym zadziałało, ale i tak wczorajsze logowanie przepadło a miałam dostać kryształy :(
Rikardo84
22.01.2014, 17:45
Pisałem o 9 rano z minutami o tym, że nie mogę się zalogować bo pasek ładuje i się zatrzymuje.
O godzinie 15 jakieś 30 minut postanowiłem ponownie się zalogować i tym razem się udało, przynajmniej na kompie w pracy
zobaczę czy uda mi się zalogować w domu.
DrwalNadDrwale
23.01.2014, 03:57
Wszystko wskazuje na to, że problemem jest cache nie po stronie przeglądarki, a po stronie proxy.
#sum jest indywidualny, i tak za każdym razem jest pobierana całość bezpośrednio z serwera.
Gacek666
23.01.2014, 11:06
Do czyszczenia polecam:
CCleaner, Comodo System-Cleaner (w opcjach czyszczenia trzeba uważać, bo przywróci foxa do stanu początkowego) i AdwCleaner (też trzeba uważać bo usówa takie programy jak "YTD Video Downloader"- jeśli sie nie odchaczy)-święta trójca czyszczenia ciastek, rejestru i dzikich przeglądarek.
A do zwalczania wszelkiego rodzaju robactwa polecam niezależnego Eset online Cleaner'a (esetsmartinstaller)
DrwalNadDrwale, wszystko zależy od tego, jak jest skonfigurowany serwer proxy. Powiedzmy, że po stronie proxy ustawiono "świeżość" treści na jedną godzinę.
Oznacza to, że jeśli strona zostanie wywołana po raz pierwszy, jej treść zostanie zapisana po stronie serwera proxy, po czym wyświetlona użytkownikowi. Jeśli użytkownik wywoła tę samą stronę ponownie (nawet jeśli wyczyści cache po stronie swojej przeglądarki), załadowane dane będą pochodziły nie ze strony, a z serwera proxy. W przypadku "świeżości" ustawionej na 1 godzinę, dopiero po tym czasie nastąpi ponowne pobranie treści i zaktualizowanie danych po stronie serwera proxy.