PDA

Zobacz pełną wersję : AKTUALIZACJA FLASH - Oficjalny protest!

Ughu
20.01.2014, 12:35
:mad:

Od kilku lat zamiast Windowsa używam Ubuntu (dystrybucja linuxa).
Cieszyło mnie to, że gra The Settlers Online jest tak zrobiona, że i ja mogę w nią grać.
Przepraszam, mogłem :(
Dzisiaj rano podczas próby wejścia na stronę gry przywitał mnie radosny komunikat o konieczności aktualizacji flash playera.
Firma Adobe łącznie z wprowadzeniem wersji 12 przestała wspierać systemy linuxopochodne.
Aktualnie nie mogę nawet zalogować się na swoje konto w grze i poinformować moich współgraczy z gildii, że niestety ale muszę zrezygnować z gry :(

Zatem:

Protestuję przeciwko takiej polityce firmy,
która bez wcześniejszych ostrzeżeń odcina mnie od tego co moje - czyli mojego konta w grze!
Jednocześnie oczekuję przywrócenia możliwości gry, przynajmniej na kilka dni,
abym ja i mi podobni gracze mogli ten problem jakość rozwiązać.

Mam nadzieję, że społeczność graczy poprze mnie.

Achazu
20.01.2014, 12:39
no to lipa troszke :/ jedyna rada to wsadz jakiegos "legalnego" windowsa na druga partycje i graj dalej

Ja również mam system bazujący na Ubuntu (Debianie) i właśnie mnie przywitała opcja aktualizacji flasha. Jako że nie ładowałem pieniędzy w tę grę, tym mniejszy żal ją porzucić.

Kris-89
20.01.2014, 12:41
Jak by nie było, to Adobe Cie odcięło - trzeba do nich mieć pretensje. Skoro mogłeś założyć temat na forum, to możesz to przekazać tą wiadomość z forum dla członków gildii.
Poza tym, rozumiem Twoją złość.

Ranhea
20.01.2014, 12:45
Jak by nie było, to Adobe Cie odcięło - trzeba do nich mieć pretensje. Skoro mogłeś założyć temat na forum, to możesz to przekazać tą wiadomość z forum dla członków gildii.

Uwazasz, ze BB nie wiedzialo, ze takie dzialanie z ich strony odetnie czesc graczy?...

DarthQso
20.01.2014, 12:46
ja tak samo - tylko ubuntu i nic więcej. szkoda muszę zrezygnować z gry..

jawna kpina, ale skoro samo Settlers odwraca się od graczy.. na zachodzie ten problem będzie pewnie o wiele większy niż u nas.

pozdrawiam

BB_xaar
20.01.2014, 12:47
Niestety nie mamy wpływu na to, jakie systemy operacyjne wspiera Adobe® Flash® player.

Niemniej jednak przekazałem dalej informację o zaistniałej sytuacji. Gdy dowiem się czegoś nowego na ten temat, dam znać.

dario_j
20.01.2014, 12:49
Ja się przyłączam do protestu. Przez ostatnie miesiące cieszyłem się grą, która jako jedna z nielicznych nie dyskryminowała użytkowników systemów Linux.
Adobe mówiąc wprost olało Linuksy, proszę wiec by twórcy gry nie robili tego samego i pozostali przy ostatniej wersji Flashplayera dostępnej dla wszystkich systemów operacyjnych i przeglądarek internetowych. Ostatnio popularność Linuksa powoli idzie w górę, niedawno do rodziny dołączył SteamOS który ma potencjał by namieszać trochę na rynku. Wykluczenie użytkowników z grona graczy jest wielkim błędem.

Jakby nie było, to BB nas odcięło. Do wczoraj szafa grała, a dzisiaj nagle wielki problem z bezpieczeństwem.

PS. A przepraszam, teraz dopiero gra zacznie się rozwijać, normalnie ruszy z kopyta że nie nadążycie :)

Ughu
20.01.2014, 12:50
Uwazasz, ze BB nie wiedzialo, ze takie dzialanie z ich strony odetnie czesc graczy?...

Właśnie o to chodzi. BB nie musiało tak postępować.
Poza tym dopóki gra nie korzysta z jakiś "magicznych" funkcji dostępnych tylko w wersji 12,
to nie musieli blokować możliwości używania wersji dotychczas działającej poprawnie.
O wcześniejszej zapowiedzi takiej sytuacji nie wspomnę.

DarthQso
20.01.2014, 12:50
jak widać chyba BB nie było świadome sprawy. wnioskuje po odpowiedzi BB_xaar'a

pzdr

Ughu
20.01.2014, 12:54
Niestety nie mamy wpływu na to, jakie systemy operacyjne wspiera Adobe® Flash® player.
To oczywiste.
Ale z racji zawodu wykonywanego, wiem jak się osadza flasha na stronie i to co się dzisiaj wydarzyło to już BB magło przewidzieć.

Niemniej jednak przekazałem dalej informację o zaistniałej sytuacji. Gdy dowiem się czegoś nowego na ten temat, dam znać.
Dzięki wielkie.

pkey
20.01.2014, 12:59
Dziś dodano wymaganie do flash na wersję zdaje się 11.3, a ostatnia wersja na Linuxa to 11.2. Czyli teraz będzie można grać na Linuxie tylko na Chrome(on ma własny plugin chyba)?

Kris-89
20.01.2014, 13:05
Życzę wszystkim, aby coś się ruszyło z tym i aby wszyscy którzy zostali "odcięci" mogli grać dalej. Nie chciałbym doświadczyć czegoś takiego.

Doogie
20.01.2014, 13:07
Cóż widzę, że nie tylko mnie odcięli od gry.
Szkoda, bo gram w TSO od ponad roku - a tu taki numer... Cóż zobaczymy czy się przejmą odpływem graczy.

BB_xaar
20.01.2014, 13:23
Właśnie otrzymałem informację (nie z oficjalnego źródła), że gra powinna działać w przeglądarce Chrome (również na linuxie) - bardzo proszę spróbować.

ZjedzKota
20.01.2014, 13:24
Kto normalny używa unixów jako desktopów.
To są systemy pod serwery/ dedykowane urządzenia/ zastosowania specjalne. Sam mam BackTracka postawionego na jakimś starym blaszaku, ale gwarantuje, że nie służy do grania w TSO :D

PS.
Bezpieczeństwo aplikacji z punktu widzenia programistów jest najważniejsze, tym bardziej dziwi mnie, że ktoś używający unixów tego nie wie

Marek5510J
20.01.2014, 13:35
ja tez nie moge grac bo znowu cos głupiego zrobili

dario_j
20.01.2014, 13:38
Właśnie otrzymałem informację (nie z oficjalnego źródła), że gra powinna działać w przeglądarce Chrome (również na linuxie) - bardzo proszę spróbować.
Nie każdy chce używać tego czegoś do szpiegowania. Zmuszanie do korzystania z tej a nie innej przeglądarki to naruszenie wolności, ze strony wielkiego G i za to powinni mieć proces razem z Adobe.

To są systemy pod serwery/ dedykowane urządzenia/ zastosowania specjalne. Sam mam BackTracka postawionego na jakimś starym blaszaku, ale gwarantuje, że nie służy do grania w TSO :D

PS.
Bezpieczeństwo aplikacji z punktu widzenia programistów jest najważniejsze, tym bardziej dziwi mnie, że ktoś używający unixów tego nie wie
Normalni ludzie, którzy nie chcą instalować winzgrozy z powodu trochę słabszego sprzętu, lub nie chcą mieć pirata na dysku. A jeśli idzie o bezpieczeństwo to winzgroza "nie dorasta do pięt" linuksom. Słyszał o Steam OS ?

ichigo-san
20.01.2014, 13:39
Również jestem użytkownikiem systemu unixowego, jednakże nie mogę mieć pretensji do BB za to iż planują rozwój TSO. Zgadzam się z opinią Krisa, iż to jest wina Adobe.

Przecież nie od dziś było wiadome, że Adobe przestało wspierać systemy unixowe. A BB chcąc rozwijać projekt nie może stać w miejscu. Więc wszelkie pretensje do BB są nie na miejscu.Należało się spodziewać iż prędzej czy później do tego dojdzie. Co do instalacji drugiego systemu, nie trzeba go koniecznie instalować na drugiej partycji, bo istnieje coś takiego jak VirtualBox.

Nie wiem jak się ma sprawa z Chrome, ale na Chromium napewno nie działa i podejrzewam, że na Chrome również nie, z tego względu iż przeglądarka korzysta z zainstalowanego flasha w systemie, a nie wbudowanego jak bywa z niektórymi przeglądarkami na Android

BB_xaar
20.01.2014, 13:45
ichigo-san, według informacji zamieszczonej tutaj (http://www.adobe.com/software/flash/about/), "linuxowe Chrome" wspiera wersję 12.0.0.41.

Tak czy inaczej, nadal czekam na wiadomość zwrotną od techników, gdy tylko dowiem się czegoś więcej, dam znać. Jednak na chwilę obecną mogę "zaoferować" jedynie Chrome.

pewis
20.01.2014, 13:48
Dzięki za ponad rok gry! Dzisiaj zostałem odcięty od moich osadników... A szkoda, bo niedawno kupiłem opactwo i trochę mnie to kasy kosztowało... Ale przynajmniej już więcej kasy nie wydam ;) Przynajmniej na TSO. Znacie jakieś podobne gry, które śmigają na Linuxach? Pozdro!

dario_j
20.01.2014, 13:54
Chrome ma własną wersje na wyłączność, Adobe musi być z tym jakoś powiązane, bo wielkie G sam chyba raczej flashplayera nie robi.

ichigo-san
20.01.2014, 14:00
ichigo-san, według informacji zamieszczonej tutaj (http://www.adobe.com/software/flash/about/), "linuxowe Chrome" wspiera wersję 12.0.0.41.

Tak czy inaczej, nadal czekam na wiadomość zwrotną od techników, gdy tylko dowiem się czegoś więcej, dam znać. Jednak na chwilę obecną mogę "zaoferować" jedynie Chrome.

To jest wersja bazowana na Flash :) Klasycznego Chrome nie mogę zaisntalować na swoim systemie, bo wywala mi brak wtyczki (na stronie chrome mają tylko RPM skąd i właśnie ta wersja binarna krzyczy i pomste). Co do Chromium to zainstalowałem z konsoli. Szczerze mówiąc jestem największym przeciwnikeim google i ich wszystkich połączonych aplikacji. Jednakże ciężko się rozstać z TSO. Dlatego pierw spróbuję z alternatywami flash (GNASH i LightSpark). Chociaż wątpie by TSO na nich poszło.

Jeśli wszystko inne zawiedzie, trzeba będzie się poświęcić dla wyższego celu. Chociaż nie zgodzę się z głosami iż tylko google szpieguje :P ale to wątek na inne rozmowy.

RossLan
20.01.2014, 14:08
Tak zgodzę się że trzeba rozwijać grę, ale pretensję można mieć że wcześniej nie poinformowali o zmianie na najnowszą wersję flash'a i żeby użytkownicy, którzy nie wykorzystują jedynego słusznego systemu się przygotowali.

A BB chcąc rozwijać projekt nie może stać w miejscu. Więc wszelkie pretensje do BB są nie na miejscu. Należało się spodziewać iż prędzej czy później do tego dojdzie.

Można wirtualizować system drugi ale nie dość że flash obciąża to jeszcze maszyna zabiera dodatkową pamięć oraz moc procka.

Posiadam dystrybucję Centos 6.5 oparta o RedHat 6 rozwiązanie, które u mnie działa, znajduje się na stronie:
http://www.if-not-true-then-false.com/2013/install-chromium-on-centos-red-hat-rhel/

trzeba zainstalować chromium, przeglądarka chrom nie chciała się zainstalować jakieś zależności z libstdc++.so.6

DarthQso
20.01.2014, 14:22
zainstalowałem Chromium i nadal nie mogę wejść do gry.

pzdr

renegade79
20.01.2014, 14:22
Dziekuje bardzo za ta niemila niespodzianke, od teraz zamiast przynajmniej raz dziennie bedzie mi sie sypac Flash jak w zegarku. Jak to fajnie widziec komunikat "wtyczka Flash ulegla awarii". A z pozeraniem pamieci juz nie wspomne, po 2-3h trzeba wszystko zamykac i logowac sie od nowa bo zamiast gry to pokaz slajdow jest.

A mialo byc tak pieknie.... :(

jabol2012
20.01.2014, 14:35
Na ubuntu na chrome chodzi , dobre i co choć musiałem ją doinstalować

sir_galan
20.01.2014, 14:35
a ja tam siedze na mincie i ... tez nic juz kilka ladnych godzin walcze z tym :PP

sir_galan
20.01.2014, 14:40

PS.

zgadza sie UNIX nie LINUX

sir_galan
20.01.2014, 14:44
na linuxowym chromku smiga :))

bartm1234
20.01.2014, 14:45
Tak zgodzę się że trzeba rozwijać grę, ale pretensję można mieć że wcześniej nie poinformowali o zmianie na najnowszą wersję flash'a i żeby użytkownicy, którzy nie wykorzystują jedynego słusznego systemu się przygotowali.

Można wirtualizować system drugi ale nie dość że flash obciąża to jeszcze maszyna zabiera dodatkową pamięć oraz moc procka.

Posiadam dystrybucję Centos 6.5 oparta o RedHat 6 rozwiązanie, które u mnie działa, znajduje się na stronie:
http://www.if-not-true-then-false.com/2013/install-chromium-on-centos-red-hat-rhel/

trzeba zainstalować chromium, przeglądarka chrom nie chciała się zainstalować jakieś zależności z libstdc++.so.6

Dzięki za podpowiedz na Centos 6.4x64 działa
tylko że w Chrominium jest wersja Flash-a You have version 11,9,900,170 installed

Doogie
20.01.2014, 14:53
Potwierdzam na Ubuntu 13.10 wystarczylo pobrac i zainstalowac Chrome (na chrominium mi nie dzialalo). Pozdrawiam.

Vilq
20.01.2014, 14:59
a co to się stanęło? :P
mam z tego co widzę zainstalowaną najnowszą wersję flasha a tu lypa :(
i co teraz zrobić mam? prócz zmiany systemu oczywiście bo to nastąpi za kilka miesięcy :P

tutaj link z komunikatem na temat flash playera...

https://imageshack.com/i/f5c4fhj

Vilq
20.01.2014, 15:04
lol... problem znikł był nie wiadomo dlaczego, chyba, że wy coś naprawiliście ^^ bo restartowałem przeglądarkę i komputer kilka razy i ciągle miałem komunikat o konieczności instalacji flasha, a teraz z ciekawości kliknąłem "graj" i gra się uruchomiła o_O a jak podkreślam, niczego nie zmieniłem ani nie doinstalowałem...

dario_j
20.01.2014, 15:12
Zdaje się że BB wycofało się z forsowania wersji 12 flasha i wróciło do wcześniejszych wymagań. Właśnie pod Operą gra mi się załadowała.
Chromium zainstalowałem ale nie da się z tego normalnie korzystać i używa flasha 11.2. Ale za chiny ludowe nie idzie sprawdzić czy mam tam tą googlową wersje flasha,

Van-de-Lord
20.01.2014, 15:12
Raczej nie ma co liczyć na zmianę decyzji BB, w Anno zrobili to w czerwcu tamtego roku i zdaniem BB gracze powinni sobie zainstalować chrome lub spróbować pod WINE.

Link do tematu: Anno Online - Dyskryminacja użytkowników systemu Linux (http://forum.pl.anno-online.com/threads/1171-Dyskryminacja-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-sytemu-Linux)

BB_xaar
20.01.2014, 15:22
Van-de-Lord, a jednak :P tak jak już część z Was zauważyła, wymóg najnowszego flasha został tymczasowo dezaktywowany.
Gdy pojawią się nowe informacje, dam znać. :)

RossLan
20.01.2014, 15:26
u mnie to samo, zonk ???, to po co instalowałem nowe repo i chromium, zaśmiecam sobie system.
Zdecydujcie się czy zostajecie na nowym flash'u ( tzw wymogi bezpieczeństwa), bo to trochę dziwnie wygląda na brak planowania zmian w grze, a zmiany jakie wykonujecie są robione marszu, chyba planujecie swoje działania wcześniej. Rozumie że macie dużo roboty ????

KruczoCzarna
20.01.2014, 15:40
pytanie natury organizacyjnej - jak znowu zmienicie zdanie, to można się spodziewać stosownej informacji z wyprzedzeniem? nie tyle godzinę przed zmianą co np. cały dzień przed?

Ranhea
20.01.2014, 15:53
Van-de-Lord, a jednak :P tak jak już część z Was zauważyła, wymóg najnowszego flasha został tymczasowo dezaktywowany.
wow :)

dario_j
20.01.2014, 16:00
Ciekaw jestem ilu graczy korzysta z różnych dystrybucji Linuksa

RossLan
20.01.2014, 16:09
Ciekaw jestem ilu graczy korzysta z różnych dystrybucji Linuksa

dobry pomysł na ankietę

ichigo-san
20.01.2014, 16:11
Raczej bądźcie gotowi na zmiany w przyszłości. Do tych co zainstalowali nowe repo i im działało to tylko powinny się cieszyć. Dobrze, aktualnie małe zaśmiecenie powstało, ale skoro problem został rozwiązany (pomimo powrotu do starszej wersji) to oznacz iż w przyszłości nie będziecie musieli się głowić nad rozwiązaniem, bo będzie już gotowe :)

EX_Zakrecony
20.01.2014, 16:52
RossLan: cofniecie wymagań to prawdopodobnie rozwiązanie tymczasowe do czasu wprowadzenia wersji gry która będzie wymagała najnowszej wersji.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony

Kogucik1
20.01.2014, 16:55
:mad:

która bez wcześniejszych ostrzeżeń odcina mnie od tego co moje - czyli mojego konta w grze!

Tekst tygodnia :D

Ughu
20.01.2014, 17:09
:)
Jakby na to nie patrzeć - prawda to !

jabol2012
20.01.2014, 17:15

brzmi co najmniej złowieszczo

Duszysko40
20.01.2014, 19:43
RossLan: cofniecie wymagań to prawdopodobnie rozwiązanie tymczasowe do czasu wprowadzenia wersji gry która będzie wymagała najnowszej wersji.

Pozdrawiam
Mod Zakrecony
o matko jaki come back:))

Vilq
21.01.2014, 01:36

a co z moim problemem? :)
tymczasowo był znikł, ale pewnie powróci... więc jakie jest rozwiązanie nie licząc zmiany systemu? :P :)

Hajduk
21.01.2014, 07:53
:)
Jakby na to nie patrzeć - prawda to !

Nie żadna prawda, bo konto należy do Ubisoft, a nie do Ciebie.

Ughu
21.01.2014, 09:22
To konto pocztowe jak założę, np. na gmail-u albo onecie też nie należy do mnie?

Eowina1
21.01.2014, 09:34
Ja korzystam z systemu Ubuntu. Rozwiązaniem problemu z wtyczką Flash:
http://www.ubuntu-pomoc.org/ppa-instalacja-pepper-flash-plugin-dla-przegladarek-chromium/#more-16658

U mnie działa, mogę grac w Settlersy jak i inne gry, które wymagają najnowszego Flasha.:D

sforka
21.01.2014, 09:40
Dziekuje bardzo za ta niemila niespodzianke, od teraz zamiast przynajmniej raz dziennie bedzie mi sie sypac Flash jak w zegarku. Jak to fajnie widziec komunikat "wtyczka Flash ulegla awarii". A z pozeraniem pamieci juz nie wspomne, po 2-3h trzeba wszystko zamykac i logowac sie od nowa bo zamiast gry to pokaz slajdow jest.

A mialo byc tak pieknie.... :(

Przede wszystkim BB powinno zapędzić swoich informatyków do wyczyszczenia kodu gry z zahashowanych śmieci, których pewnie jest pełno patrząc na to jak z czasem ten kod puchnie i jak dzięki temu obciąża sprzęt. Żadna inna strona ani aplikacja nie dopala tak procka. Nawet w Maczku wiatraki kręcą się z taką prędkością jakby komp miał zaraz odlecieć po odpaleniu gry :D

dionizos12
21.01.2014, 10:28

Bzdura, macie wpływ, zaletą gry przeglądarkowej jest i powinna zostać dostepność na wszystkie przegladarki i systemy operacyjne. Gdy to sie skonczyło, to gry juz nie ma, jest kolejna aplikacja dla WImdowsa
Popieram wszystkich protestujacych....

Vilq
22.01.2014, 18:36
To konto pocztowe jak założę, np. na gmail-u albo onecie też nie należy do mnie?

a jak myślisz?
a jak wrzucasz zdjęcia i jakieś dokumenty, cokolwiek na dysk internetowy to czyje to jest? przykre to, ale ten kto udostępnia przestrzeń w chmurze może któregoś dnia powiedzieć koniec i wtedy wszystko co masz na takim wirtualnym dysku tracisz :) tak samo jest z kontami pocztowymi :)

a co z moim problemem? :)
tymczasowo był znikł, ale pewnie powróci... więc jakie jest rozwiązanie nie licząc zmiany systemu? :P :)

Xaar?

BB_xaar
22.01.2014, 19:37
Vilq, z tego co mi wiadomo, obecnie nie ma planów przywrócenia wymogu aktualizacji oprogramowania. Nie w najbliższej przyszłości.

Gdy tylko dowiem się czegoś nowego, ewentualnie plan się zmieni, postaram się o tym poinformować tak szybko, jak to możliwe.

Polkjmn
23.01.2014, 20:00
Uważam, że to dyskryminacja tych co mają Ubuntu. Sam mam legalnego windowsa 7, ale myślę, że powinno się wcześniej informować o aktualizacji... A jeżeli ładowałeś kasę w kleje to jest to zwykła kradzież.