PDA

Zobacz pełną wersję : [Dyskusja] Przygody kooperacyjne

BB_xaar
07.01.2014, 18:00
Temat główny: Przygody w trybie współpracy (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/33770)

Zapraszam do dzielenia się swoimi opiniami nt. powyższego rozwiązania! :)

Judosław
07.01.2014, 18:04
Rozwiązanie ciekawe, tylko czy będzie warte zachodu? Czy będzie opłacalne jak epicka szkółka drzewa :D Musi być dobry drop, inaczej będzie to tylko dodatek który ktoś zrobi z nudów.

Angelkaxd
07.01.2014, 18:10
Jak w tym przypadku wymienić drop? Z czterema osobami?
Może Xaar by tak wprowadzić większą ilośc slotów przygód?

Hakardrag
07.01.2014, 18:13
Drop proporcjonalny do wkładu - to jest super rozwiązanie :)

Ja mam pytania innego typu niż opłacalność (zaznaczam,tyż ważna):

Czy musi być koniecznie spełniony warunek np. kompletu czterech graczy by ukończyć tę nową przygodę ?
Dajmy na to, jeśli całą przygodę ukończy tylko dwóch z przewidzianych czterech graczy, to czy dostaną pełny drop z przygody ?

RedJul
07.01.2014, 18:15
Idea jak zrozumiałem jest taka, że nie ma opcji zaliczenia 1 konnym i zgarnięcia dropa.
Cała czwórka (czy dwójka lub trójka) wysyła wojsko do podbicia części wyspy i dopóki KAŻDY nie zrobi swojego przygoda nie jest zakończona.

Angelkaxd
07.01.2014, 18:16
Każdy ma swoje okreslone zadanie, bez ukończenia owego zadania przygoda nie zostanie ukończona, tak?

BB_xaar
07.01.2014, 18:16
Hakardrag, przygoda kooperacyjna może zostać zakończona tylko wtedy, gdy uczestniczą w niej wszyscy wymagani gracze.
Każdy gracz ma swoje zadanie do wykonania. Bez aktywnego udziału wszystkich uczestników, pomyślne ukończenie przygody nie będzie możliwe.

AndyKozakow
07.01.2014, 18:17
Właśnie DOŚĆ HANDLU DROPAMI!!!
Każdy musi zrobić 25% wtedy jest drop dla każdego:P

Judosław
07.01.2014, 18:17

Przecież odpowiedz sama sie narzuca. Dropa nie wymieniasz, każdy z 2-4 graczy wchodzi do przygody i robi iles tam obozów. Potem każdy zgarnia swój drop.

@Hakardrag

wydaje mi się że będzie to tak skonstruowane że każdy musi rozwalić swoją część, inaczej dostaniesz tylko PD. Ale okaże się to dopiero na testowym.

AndyMcQuinn
07.01.2014, 18:18
Mapy przygód kooperacyjnych są przygotowane w specjalny sposób (każdy uczestnik przygody rozpoczyna w innym miejscu), więc wszyscy wymagani gracze muszą aktywnie uczestniczyć w wyzwaniu, aby pomyślnie ukończyć przygodę.
Podejrzewam, że nie będzie dało się przejść ze swojej części wyspy na inną - więc jeśli nie będzie kompletu graczy, to nie będą wypełnione wszystkie zadania i z dropa nici...

edit:
echh... zanim napisałem, to xaar dał odpowiedź :)

Angelkaxd
07.01.2014, 18:20
A teraz to już 3cia nowość którą słychać, ale zaraz nastaje cisza i nic sie dalej nie dzieje.
Gdzie usuwanie skał i te kosmicznie wielkie budynki Xaar?

vovo
07.01.2014, 18:22
Nadal będzie konieczność wymiany. Może nie wymiany dropów ale wymiany przygód, bo przecież jeden z graczy musi być właścicielem przygody i musi ją "odpalić". Problemem będzie znalezienie graczy, którzy w podobnym czasie zrobią swoją część przygody nie blokując pozostałych. Przydałby się dodatkowy slot na ten typ przygód.

RedJul
07.01.2014, 18:22
W tej chwili mamy 2 sloty:
1 do przygody w której jesteśmy gospodarzami
1 do przygody do której jesteśmy zaproszeni
Myślę że dobrym pomysłem byłby trzeci slot do przygody kooperacyjnej (bez względu na to czy jesteśmy "gospodarzami" czy gośćmi.

Aver
07.01.2014, 18:23
A gdzie PvP i podwyższenie maksymalnego poziomu, który można osiągnąć? Czy może to kolejna zapowiedź zmian, "które KIEDYŚ nadejdą"?

Judosław
07.01.2014, 18:27
A gdzie PvP i podwyższenie maksymalnego poziomu, który można osiągnąć? Czy może to kolejna zapowiedź zmian, "które KIEDYŚ nadejdą"?

Jakby mieli dać PVP albo nowe lvl to by to zrobili, a nie dodawali przygody kooperacyjne. Kompletnie nie zrozumiale dla mnie jest jak gra online może się kończyć..

Gizmo09
07.01.2014, 18:28
Fajna sprawa, na coś w końcu gildie się przydadzą! Tylko jak się ma drop w tych przygodach, coś więcej warto by wiedzieć czy w ogl bd się to opłacało robić czy szkoda zachodu !?

UniżonySługa
07.01.2014, 18:28
vovo , RedJul
Nie widzę problemu:)
Sądzę,że te przygody będą trwały wystarczająco długo ,żeby można było spokojnie zrobić swoją część. Teraz też przecież się umawiamy na przygody.
Dodatkowy slot nie jest potrzebny. Bez przesady....ile przygód jednocześnie jesteśmy w stanie robić?

Tomekk87
07.01.2014, 18:31
Dla mnie bomba. Coś nowego, coś bardziej pod gildie. Jedyna sprawa jak to będzie skonstruowane, ale to czas pokaże. Pożyjemy, zobaczymy.

Duszysko40
07.01.2014, 18:32
vovo , RedJul
Nie widzę problemu:)
Sądzę,że te przygody będą trwały wystarczająco długo ,żeby można było spokojnie zrobić swoją część. Teraz też przecież się umawiamy na przygody.
Dodatkowy slot nie jest potrzebny. Bez przesady....ile przygód jednocześnie jesteśmy w stanie robić?

no własnie mozemy dziennie zrobic i 5 przygod z wymiana dropow a tak dooopa czasem ci 1 dna osoba slot zawali na 4-24g a co dopiero pozostałe..takie kooperacyjne przygody mialy by sens tylko przy 3ecim slocie specjalnie dla nich.
nie mam zamiaru czekac 3 dni patrzac w montor az ktos laskawie sie spamieta i skonczy swa czesc..teraz sam moge wyslac wojo i zakonczyc a tu nie ma takiej mozliwosci:(

Sevitor
07.01.2014, 18:36
Ciekawe jak uporają się ze skryptem bo z tego co widać na zdjęciu poglądowym to 1 gracz może skasować wszystkich 4 przywódców.
Idea będzie taka, że przygoda na 4 osoby a schemat taki jak w dotychczas.

Baca130
07.01.2014, 18:42
Rozwiązanie ciekawe, tylko czy będzie warte zachodu? Czy będzie opłacalne jak epicka szkółka drzewa :D Musi być dobry drop, inaczej będzie to tylko dodatek który ktoś zrobi z nudów.

Raczej on nic do tego nie ma, tylko BB

Judosław
07.01.2014, 18:46
On? Znaczy kto? Jeśli chodzi Ci o Xaara to do niego nic nie pisałem. Ja wiem jaką On pełni funkcje i zapewne nie raz złapał się za głowę jak zobaczył co Ci z "góry" wymyślili :D

okogi
07.01.2014, 18:47

nie musisz wymieniac bo masz 4 osoby ktore musza walczyc wiec sprzedaz loota bedzie niemozliwa ,tak samo wymiana

shaqoore
07.01.2014, 18:48
Moim zdaniem wprowadzone to jest zbyt późno. Biorąc pod uwagę poziom rozbudowania wysp większości z graczy to te przygody będą tylko ciekawostką. Żeby zachęcić graczy powinni wprowadzić kolejny (nowy) surowiec do zdobycia lub coś nieosiągalnego w normalny sposób np. jakiś budynek specjalny. Chodzi o to, że przygody bajkowe troszkę rozruszały rozgrywkę a to co jest szykowane tutaj będzie raczej dodatkiem w stylu Czaszki itp.
Fajnie, że sporo nowości jest szykowanych ale drogi Panie Xaar - podaj Nam daty kiedy zamierzacie to wprowadzić bo w ubiegłym roku też sporo obiecywaliście i sporo z tych rzeczy nigdy nie dodano.

Baca130
07.01.2014, 18:52
Judosław przepraszam to nie twój cytat chciałem zaznaczyć tylko Angelkaxd

On raczej nie ma możliwości wprowadzenia dodatkowego slota tylko BB.

okogi
07.01.2014, 18:56
Fajnie, że sporo nowości jest szykowanych ale drogi Panie Xaar - podaj Nam daty kiedy zamierzacie to wprowadzić bo w ubiegłym roku też sporo obiecywaliście i sporo z tych rzeczy nigdy nie dodano.

jak to ???
nie macie jeszcze u was takich budynkow ??
http://www.settlersonlinewiki.eu/images/pvp3.png

sa boskie i naprawde zmienily gre i jej miodnosc wynisly na szczyty szczytow

dario_j
07.01.2014, 18:59
Coś ciekawego się dzieje, nowych przygód nigdy za wiele. Jak kto ma zgrana gildię to bez problemu zbierze ludków.
Ktoś tu pisał o PvP. Mam niejasne przeczucie że takich przygód wyłoni się PvP, każdy otrzyma swój kawałek symetrycznej mapy, na który zabierze określona ilość woja, potem odliczanie do startu i wyścig do bossa, po jednym na zawodnika lub tylko jednego.

Edit:
Okogi, co to jest? Oo

Hakardrag
07.01.2014, 19:00
Hakardrag, przygoda kooperacyjna może zostać zakończona tylko wtedy, gdy uczestniczą w niej wszyscy wymagani gracze.
Każdy gracz ma swoje zadanie do wykonania. Bez aktywnego udziału wszystkich uczestników, pomyślne ukończenie przygody nie będzie możliwe.

Dzięki Xaar.

To także dobre rozwiązanie - skończy się raj dla oszustów. Na zysk z przygody każdy powinien zapracować.

krzyssa
07.01.2014, 19:02
dodatkowe sloty będą napewno, teraz są tylko dwa nawet jak przygoda jest trzyosobowa, tu muszą być 4, pozostaje pytanie czy będą one osobno i będzie można odpalić inną przygodę czy nie.

tvister69
07.01.2014, 19:14
Może zamiast nowych przygód lepiej wgrać zmianę w magazynie prowiantu i koszarach polegajacą na płynnej zmianie ilości dóbr lub żołnierzy do utworzenia.Robienie rekrutów po 25 sztuk jest wnerwiające......Ogólnie pomysł z tymi przygodami uważam za nietrafiony.

Ponczi
07.01.2014, 19:17
Wystarczy ze straty beda na poziomie ZE lub DS to pomysl szybko umrze i racja przydaloby sie cos wiecej warte
niz granit ktorego przy 2 latach grania i wprowadzeniu kont premium przestal byc jakims wielkim problemem.

krzyssa
07.01.2014, 19:19
Czy pomysł jest trafiony to bedzie można powiedzieć jak będzie wiadomo coś więcej, jezeli drop bedzie dobry i będzie można robić inne przygody niezależnie od przygody kooperacyjnej to kto wie, może to będzie hit, wystarczy że wprowadzą nowy surowiec tak jak fasolki w krawcach i już sie bedzie opłacać ja robić.

Van-de-Lord
07.01.2014, 19:20
Zapowiada się ciekawie a co z tego wyjdzie? Pokazali tylko jedną mapkę (chyba najłatwiejszą), gdzie więcej? Ciekawe czy wszyscy mają te same składy do pokonania? Jeśli każdy będzie miał coś innego a co za tym idzie inny exp to rozstawianie będzie losowe czy wedle kolejności dołączania?

Lipek
07.01.2014, 19:20
A mnie te nowe przygody zalatują zalążkami czy poligonem pod PvP...

Majamas
07.01.2014, 19:27
Bardzo dobry pomysł, pożądany od dawna. Obecnie istniejące przygody ilu by nie były osobowe to sa wykonywane w 99% zawsze jednoosobowo. Teraz może pojawi sie konieczność nawiazywania wspolpracy zamiast handlu dropami.

panghy
07.01.2014, 19:28
Mnie najbardziej zaciekawiło to:

Krótkie podsumowanie przygód (militarnych) w trybie współpracy znajduje się poniżej.

Czyli jednak pomysł z przygodami ekonomicznymi nie upadł? Czyżby miał wrócić? Czy to tylko nadgorliwość tłumacza?

tajwan02
07.01.2014, 19:35
Może zamiast nowych przygód lepiej wgrać zmianę w magazynie prowiantu i koszarach polegajacą na płynnej zmianie ilości dóbr lub żołnierzy do utworzenia.Robienie rekrutów po 25 sztuk jest wnerwiające......Ogólnie pomysł z tymi przygodami uważam za nietrafiony.

nooo też mnie słabi nastawianie w M. prowiantu i koszarach zwiekszyć powinni możliwość produkcji na jeden strzał ;)

MANOLO_PL
07.01.2014, 19:47
PO PIERWSZE !!!!

Jest coś takiego jak np. Mouse Recorder Pro v2 i robisz sobie kilka tyś wojska w dziesiąt sekund bez zbędnego klikania więc tylko kwestią ruszenia głową jest sprawa ograniczenia wszystkiego do 25szt. Nie chce się pomyśleć to KLIKAJ a nie marudź.

po wtaroje

Przygody nowe ... hmm jeżeli jak to się mówi będzie opłacalność to poleci, inaczej lipa na maksa. No chyba że za mapy wycofane zostaną takie przygody jak : czarni, byczek i inne. Poza tym są powroty azylanów i te kolejne zakazane, których ludziska zakupili i nawet po kilkaset szt na osobę więc na jakiś czas starczy :)

KZE wymiata obecnie więc nie ma się czym przejmować.

sparkz
07.01.2014, 19:50
Bardzo dobry pomysł, pożądany od dawna. Obecnie istniejące przygody ilu by nie były osobowe to sa wykonywane w 99% zawsze jednoosobowo. Teraz może pojawi sie konieczność nawiazywania wspolpracy zamiast handlu dropami.

Obecnie istniejace przygody byly wykonywane jednoosobowo, bo mogly byc wykonywane jednoosobowo. Ktos przy balansowaniu sily wrogich jednostek nie policzyl sobie jaka wydolnosc produkcyjna ma dobrze rozbudowana wyspa, wyszlo jak wyszlo i nie ma chyba nic bulwersujacego w tym, ze do przygody ktora mozna w 2 godziny ukonczyc samemu nie zaprzega sie zbednych graczy.

Nowe przygody jesli nie beda bardzo trudne albo nie beda dawaly jakiegos unikalnego lootu to natomiast spory krok wstecz, bo beda tym samym co wczesniejsze, minus zabrana graczom mozliwosc wyboru.

QwertusMaximus
07.01.2014, 19:56
PO PIERWSZE !!!!

Jest coś takiego jak np. Mouse Recorder Pro v2 i robisz sobie kilka tyś wojska w dziesiąt sekund bez zbędnego klikania więc tylko kwestią ruszenia głową jest sprawa ograniczenia wszystkiego do 25szt. Nie chce się pomyśleć to KLIKAJ a nie marudź.

Wszystko pięknie oprócz tego, że jest to niedozwolone :)

arul
07.01.2014, 20:12
Obecne "przygody" są beznadziejnie nudne, kolejne mapy tego typu nic dla mnie nie zmienią skoro sam sposób prowadzenia walki jest prymitywny i odmóżdżający. I co z tego że zamiast zrobienia samemu "przygody" będę mógł zrobić tylko jedną część? Żadnego szału w tym nie widzę.

Tornados
07.01.2014, 20:17
Lepsze klepanie przygod w ten sposob niz wysylanie wojska zeby samo walczylo jak to jest w innych grach
Przynajmniej cokolwiek sie robi...

TheMe
07.01.2014, 20:20
Zeby to mialo sens, dropy musza byc wyraznie lepsze od dropow z obecnych przygod. Komu bedzie sie chcialo szukac x osob, czekac na nie, koordynowac to i dostac mniej, niz dostalby ze zwyklej przygody+wymian? Albo sporo lepsze dropy, czyli przykladowo: kooperacyjny odpowiednik byka = drop na osobe minimum taki, jak 3 dropy z byka, albo szansa na rzeczy, ktorych nie ma w dropach innych przygod (np. silosy - ale nie przejdzie, bo sprzedaz klejnotowych spadnie ;) ). Albo tak jak sparkz pisal, jakis unikalny budynek, niedostepny gdziekolwiek indziej. Nie dekoracja oczywiscie :D

I oprocz osobnego slota na te przygody, powinna byc mozliwosc usuniecia jednego z graczy, wraz z resetem "jego" czesci przygody (i zaproszenia kogos nowego oczywiscie). Zeby uniknac sytuacji, ze 3 osoby zrobily swoje i czekaja caly dzien na ostatnia, bo cos mi sie wydaje, ze sporo z tym bedzie problemow :)

Ognos
07.01.2014, 20:28
Bardzo dobry pomysł i sprawiedliwy bo teraz 1 robi przygode a reszta robi looty a dostaje takie same dropy i w koncu bedzie jakas współpraca

Marcja
07.01.2014, 20:28
Świetny pomysł jak chodzi o element współpracy.
Oby tylko były trudne i z dobrymi dropami :D

Ale teraz jedna kwestia... Wiadomo, drop z takiej przygody musi być super. Tylko że... Mam takie skromne pytanie... Jeśli ktoś ma już 54 lvl (tak poglądowo - gdyby liczyć dalej ekspa ;) ) , wszystkie budynki łącznie z tartakami egzo na 5 lvl, złote wieże, itp itd i łańcuchy wszystkich geologów pokończone... to... po co mu te świetne dropy z nowych przygód? :)

Cardellino
07.01.2014, 21:04
bez sensu moim zdaniem, każdą trudniejszą przygodę można podzielić i dogadać się ze znajomymi a potem robić swoje części...

Lukasss1
07.01.2014, 21:05
to takie zmuszanie ludzi do multi. przecież teraz jak ktoś chce sobie robic przygodę we 3 to ja robi każdy się umawia na zabicie tego czy tamtego sektora/obozu i się tak robi. po co zmuszać do współpracy z innymi tych co tego nie chcą?

Judosław
07.01.2014, 21:06
Prawda jest taka, że to kolejna "nowość" dla graczy rozwijających się. Ci co się już rozwinęli prawie na maksa, mogą pakować manatki i znikać z serwerów. Niestety w nowym roku już kilku znanych mi graczy zrezygnowało z gry, kolejnych kilku się nad tym zastanawia. Dla Weteranów chcących grać trochę ambitniej niż robienie zapasów w gwiazdce, nie ma w tej grze miejsca. Szkoda że góra nie widzi prawdziwego problemu, tylko zajmuje się bzdetami które niby urozmaicają grę, ale albo na 2 dni, albo dla części graczy. Poza tym ostatnio zauważyłem tendencje do ułatiwiania gry. Obecnie żeby wbić 50lvl nie potrzeba kompletnie nic, tylko chęci. Za czasów starszych graczy trzeba było się pogłowić, teraz to tylko kwestia czasu. Czarni rycerze czy wikingowie to przygoda mega tania. Do tego premium 50% i można tanio i szybko wbijać lvl.

sparkz
07.01.2014, 21:10
Obecnie żeby wbić 50lvl nie potrzeba kompletnie nic, tylko chęci.

Do wbijania levelu nigdy nie trzeba bylo wiecej niz checi, exp lecial z kazdej przygody, wystarczylo klepac dowolne przez odpowiednio dlugi czas ... Szczegolnie od czasow pojawienia sie poradnikow, ktore nomen omen istnialy juz troche przed startem polskich serwerow ..

arkant
07.01.2014, 21:18
chetnie bym widzial przygode dla grupy graczy z gildy gdzie tylko w gildzie mogli by wspolnie ja zrobic w wiekszym gronie niz 10 osob

Hor4cy
07.01.2014, 21:20
to takie zmuszanie ludzi do multi. przecież teraz jak ktoś chce sobie robic przygodę we 3 to ja robi każdy się umawia na zabicie tego czy tamtego sektora/obozu i się tak robi. po co zmuszać do współpracy z innymi tych co tego nie chcą?

a kto zmusza ? przecież jak nie chcą to maja dziesiątki innych przygód.

Judosław - Wikingowie cene z grubsza trzymaja.

To jaka ludzie wałkuja przygode to nie jest kwestia fajności jej tylko zwykłego stosunku strat do zysku z niej. stad czarni i byk zyskali na atrakcyjności.
Pomysł jest dobry, slotów nie trzeba więcej. Jak się komuś nie podoba bo nie ma jak się wymienić z 3 osobami to dla niego to jest tez dobry pomysl bo nie trzeba sie wymieniac bo kazdy robi swoje, wiec wychodzi na to samo co wymianki, z tym ze w kazdej sie czesc ubija.

Choć czekam cały czas aż wpadną na pomysł losowych składów wpjsk przeciwnika, aby wymagało troche działania, liczenia, aktywności rozegranie przygody, zamiast powtarzac każdą przygode z pamieci w ktoryms momencie juz.

Alicija
07.01.2014, 21:24
Prawda jest taka, że to kolejna "nowość" dla graczy rozwijających się. Ci co się już rozwinęli prawie na maksa, mogą pakować manatki i znikać z serwerów. Niestety w nowym roku już kilku znanych mi graczy zrezygnowało z gry, kolejnych kilku się nad tym zastanawia. Dla Weteranów chcących grać trochę ambitniej niż robienie zapasów w gwiazdce, nie ma w tej grze miejsca. Szkoda że góra nie widzi prawdziwego problemu, tylko zajmuje się bzdetami które niby urozmaicają grę, ale albo na 2 dni, albo dla części graczy.

No ale pomysl... na co komu tacy z 50 poziomie. Maja wszystko, nie płacą bo i po co, zjadaja zasoby serwera i marudzą. Takich się zniechęca do gry bo nie ma ekonomicznego uzasadnienia aby ich trzymać...

Poza tym ostatnio zauważyłem tendencje do ułatiwiania gry. Obecnie żeby wbić 50lvl nie potrzeba kompletnie nic, tylko chęci. Za czasów starszych graczy trzeba było się pogłowić, teraz to tylko kwestia czasu. Czarni rycerze czy wikingowie to przygoda mega tania. Do tego premium 50% i można tanio i szybko wbijać lvl.

A to jest dowód na to że nie bardzo wiedzą co robią - z całym tym ułatwianiem to masz absolutnie rację, że popełnili błąd.

Co do tematu tego wątku, to jako 50'tka też uważam, że marnują czas - kolejna nic nie wnosząca dla mnie nowość - czyli podzielam zdanie kolegów krytycznie się do pomysłu odnoszących.

Judosław
07.01.2014, 21:33
Do wbijania levelu nigdy nie trzeba bylo wiecej niz checi, exp lecial z kazdej przygody, wystarczylo klepac dowolne przez odpowiednio dlugi czas ... Szczegolnie od czasow pojawienia sie poradnikow, ktore nomen omen istnialy juz troche przed startem polskich serwerow ..

Zgadzam się, ale poprzez mega niską cene map, zdobycie przygody to nie jest najmniejszy problem dla nikogo. Wcześniej trzeba było się dobrze zakręcić.

Kalmar
07.01.2014, 21:39
Pomysł ciekawy, tylko minus jest taki, że jeżeli jest więcej osób w przygodzie niż jedna to występują lagi... a to jak wszyscy wiedzą utrudnia robienie przygód

Naito
07.01.2014, 21:45
@Judosław

Faktycznie dla osób, które mają już 50 poziomy doświadczenia i wyspy rozwinięte do maksimum gra nie ma sensu. Sensu nie ma ona w tej chwili nawet dla osób z poziomem 40 i mniejszym, bo niby po co komuś to, skoro nie ma gdzie tego wykorzystać i nie jest do niczego potrzebne. ( patrz > brak wojen gildii, brak walk pomiędzy graczami, brak możliwości kontrolowania zamków czy jakichkolwiek innych ziem niż swoja własna, brak rankingów i wyjątkowych nagród zdobywanych dzięki determinacji, wiedzy, umiejętności i grze zespołowej ). Różnica pomiędzy tym co było kiedyś a dzisiaj po wprowadzonych zmianach jest natomiast spora. Nowi gracze mogą przejść drogę do 50 poziomu ( w oczekiwaniu na pojawienie się SENSU w grze ) w zdecydowanie przyjemniejszy sposób, niż było przed wprowadzeniem systemu kooperacji na przygodach. Dzisiaj jedynym sensem tej gry jest możliwość rozmowy na czacie i możliwość pojawienia się oczekiwanych przez wszystkich graczy zmian, do czego nie jest wymagany jakikolwiek poziom. Niestety nie zgodzę się z tym, że kiedyś trzeba się było nad czymkolwiek głowić aby wbić ten 50 poziom. Całe doświadczenie i mocno rozwinięte wioski są dziś w 98 %-ach przypadków zasługą tylko i wyłącznie męczenia przygód ze schematów. Osoby, którym monotonia, schematyczność i przewidywalność przygód nie przeszkadza i nigdy nie przeszkadzała mają dzisiaj wszystkiego w nadmiarze. Niestety nie mają natomiast satysfakcji z gry, której nie mieli nigdy. System kooperacji na przygodach z pewnością nikomu nie zaszkodzi, a delikatnie wzbogaci i doda odrobinę przyjemności podczas wykonywania przygód zachęcając osoby, którym obecny system przygód przeszkadzał do gry i wspólnej zabawy. Ogólnie cieszę się z proponowanych zmian i mam nadzieję iż gra będzie rozwijana w tym kierunku, natomiast sam system kooperacji i przygód w jeszcze lepszy sposób usprawniony.

Jedyne co bym tu zmienił to:

- Wprowadzenie limitu różnicy poziomów doświadczenia przez osoby wykonujące wspólnie przygodę w trybie kooperacji. Tak aby gracz z poziomem 50 nie miał możliwości wykonywania przygody z osobą, której poziom to np. 43 lub mniejszy.

- Dodałbym możliwość wybierania dowódcy podczas przygody. Patrz osoby, która ma możliwość poruszania się wybranymi jednostkami przyjaciół.

- Zlikwidowałbym również element w którym po zniszczeniu obozu przywódcy znikają wszystkie obozy w danej strefie. Obozy pozbawione przywódcy danej strefy powinny zmieniać swój tryb z agresywnego na spokojny i przestawać być agresywne.

- Usunąłbym również ograniczenie czasowe i dodał możliwość wyrzucenia osoby z przygody. Np za pomocą systemu głosowania, po akceptacji 3 z 4 osób.

- A i jeszcze jedno o czym dawno temu już pisałem i co zostało napisane w tym temacie również. Mianowicie wprowadziłbym losowość generowanych jednostek znajdujących się w obozach przeciwnika, jak również dodał różne właściwości danych jednostek polegające na szansie. Np. 25% szansy na unik lub 1% szansy na odbicie 10% otrzymanych obrażeń od przeciwnika, 3% szansy na podwójny atak, czy też 7% szansy na atak krytyczny, patrz 50% silniejszy. Takowe rozwiązanie zlikwiduje w zupełności kalkulatory do tej gry i schematyczne poradniki, dzięki czemu gra i przygody będą naprawdę ciekawe.

Na chwilę obecną raczej tyle :) Raz jeszcze dzięki za nową formę przygód o która od dawna zabiegałem :)

EwaMR
07.01.2014, 21:46
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - przyjmijmy, że mamy tych kilku graczy zaproszonych, a jeden się wyłamuje ( mi np kiedyś zdarzyło się, że padła mi sieć na kilka godzin i koledzy z gildii sami kończyli przygodę ). Nie widzę opcji "wywalenia" gracza w takiej sytuacji i zaproszenia nowego, a zakończyć przygody bez niego się nie da.....
Nie myślę tu nawet o jakiś celowych działaniach nieodpowiedzialnego gracza, ale o zwykłych losowych przypadkach.

Van-de-Lord
07.01.2014, 21:48
Pomysł ciekawy, tylko minus jest taki, że jeżeli jest więcej osób w przygodzie niż jedna to występują lagi... a to jak wszyscy wiedzą utrudnia robienie przygód
Dlatego najpierw robi się bloki a później zaprasza znajomych - mam na myśli pierwszy blok w czarnych bo tam nie puszcza się wszystkich równocześnie.

Hor4cy
07.01.2014, 21:49

nie utrudnia robienia przygody tylko utrudnia bloki a to pierwsza rzecz.
druga, nie wiesz jeszcze jaka bedzie przygoda ani czy bloki beda mozliwe ani czy sensowne.

trzecia sprawa to, w dalszym Ciągu nie ma obowiązku bycia wszystkich w tym samym czasie w przygodzie wiec to niczego nie utrudnia. nawet stosujac bloki, mozna sie z pozostałymi umowic ze teraz 10 minut dla Ciebie i maja nie wchodzic.

kilka osob z tego co pisalo, wynika jakby nie widzieli opcji robienia kolejno swoich sektorow.
narzekanie ze ktos nie robi i reszta wisi to nie jest powod do wieszania kotow na BB tylko na towarzyszach jakich sobie do przygody dobieracie.
jeśli ktoś ma awersje do czekania, może przeciez dołaczyć jak juz pozostali ukoncza swoje sektory i zrobic swoja czesc na koncu i zakonczyc przygode.

można byc rozgrywajacym, ustalic czas ile jest na zrobienie i przed zaproszeniem ustalic z goscmi ze bieżesz na przykład 1k monet zastawu za terminowe zrobienie przygody. jak się dany pacjent spóźni, to kaucja przepada na rzecz rozgrywajacego lub pozostalych aktywnych w przygodzie.

wszystko chcecie aby robić pod was a pozniej narzekacie ze gra jest nudna i łatwa, postarajcie sie czasem zastosowac do gry bo na tym polega granie. sie trzeba odnalezc w panujacych warunkach a nie narzekac na istniejace.

sparkz
07.01.2014, 21:51
- Wprowadzenie limitu różnicy poziomów doświadczenia przez osoby wykonujące wspólnie przygodę w trybie kooperacji. Tak aby gracz z poziomem 50 nie miał możliwości wykonywania przygody z osobą, której poziom to np. 43 lub mniejszy.

to sie prawdopodobnie samo unormuje jesli nie bedzie odgornie narzucone, bo bedzie sie do przygody zapraszac ludzi ktorzy sa w stanie ja rownolegle do innych pociagnac, a nie slabiakow ktorzy beda na niej wisiec tydzien.

Tornados
07.01.2014, 22:06
Moze byc ciekawie jesli tylko czegos nie zepsuja

Zawsze jakies urozmaicenie :)
Trooche radosci z gry ludzie ;p

Metz
07.01.2014, 22:10
Gracze swoje a developer swoje. Xaar, czy Wy jeszcze nie zauważyliście, że ludzie chcą robić przygody SAMI? Nie z kolegą, nie we trójke - tylko samotnie - zaczynają kiedy chcą i kończą kiedy chcą. Na palcach 1 ręki moge zliczyć przygody, które znane mi osoby zrobiły z kimś na 'spółke'. Więc zamiast brnięcia dalej w ten bezsens, zmieńcie istniejące przygody tak, żeby DROP za puste miejsca w przygodzie lądował u osoby, która ją wykonuje. Bez zbędnego szukania 'wymianek', sprzedawania i innych uprzykrzających gre czynności. Co to w ogóle za bezsens, że puste okna zaproszeniowe to przepadający drop, jeżeli nikogo w nie nie zaprosisz? Bo chyba nie uważasz za sensowne bujanie się dłużej ze znalezieniem chętnego na wymianke niż czas potrzebny na zrobienie przygody? A znajomi w końcu stracą cierpliwość i przestaną transportować...

Nikomu jeszcze nie udało się zmusić ludzi do współpracy. Jeżeli będziecie wprowadzać takie przygody, to zainteresowanie nimi będzie nędzne. Kto przy zdrowych zmysłach będzie się umawiał z innymi i czekał aż łaskawie zrobią swoją część zadań? Każdy gra wtedy kiedy ma czas, a nie wtedy kiedy czas mają jego koledzy.

Tornados
07.01.2014, 22:13
Metz nie sciemniaj bo jeszcze pol roku temu byl ogromny placz wynikajacy z pierwotnego planu bb, w ktorym to krawce byly JEDNOOSOBOWE

Duszysko40
07.01.2014, 22:15
@Judosław

Faktycznie dla osób, które mają już 50 poziomy doświadczenia i wyspy rozwinięte do maksimum gra nie ma sensu. Sensu nie ma ona w tej chwili nawet dla osób z poziomem 40 i mniejszym, bo niby po co komuś to, skoro nie ma gdzie tego wykorzystać i nie jest do niczego potrzebne. ( patrz > brak wojen gildii, brak walk pomiędzy graczami, brak możliwości kontrolowania zamków czy jakichkolwiek innych ziem niż swoja własna, brak rankingów i wyjątkowych nagród zdobywanych dzięki determinacji, wiedzy, umiejętności i grze zespołowej ). Różnica pomiędzy tym co było kiedyś a dzisiaj po wprowadzonych zmianach jest natomiast spora. Nowi gracze mogą przejść drogę do 50 poziomu ( w oczekiwaniu na pojawienie się SENSU w grze ) w zdecydowanie przyjemniejszy sposób, niż było przed wprowadzeniem systemu kooperacji na przygodach. Dzisiaj jedynym sensem tej gry jest możliwość rozmowy na czacie i możliwość pojawienia się oczekiwanych przez wszystkich graczy zmian, do czego nie jest wymagany jakikolwiek poziom. Niestety nie zgodzę się z tym, że kiedyś trzeba się było nad czymkolwiek głowić aby wbić ten 50 poziom. Całe doświadczenie i mocno rozwinięte wioski są dziś w 98 %-ach przypadków zasługą tylko i wyłącznie męczenia przygód ze schematów. Osoby, którym monotonia, schematyczność i przewidywalność przygód nie przeszkadza i nigdy nie przeszkadzała mają dzisiaj wszystkiego w nadmiarze. Niestety nie mają natomiast satysfakcji z gry, której nie mieli nigdy. System kooperacji na przygodach z pewnością nikomu nie zaszkodzi, a delikatnie wzbogaci i doda odrobinę przyjemności podczas wykonywania przygód zachęcając osoby, którym obecny system przygód przeszkadzał do gry i wspólnej zabawy. Ogólnie cieszę się z proponowanych zmian i mam nadzieję iż gra będzie rozwijana w tym kierunku, natomiast sam system kooperacji i przygód w jeszcze lepszy sposób usprawniony.

- Dodałbym możliwość wybierania dowódcy podczas przygody. Patrz osoby, która ma możliwość poruszania się wybranymi jednostkami przyjaciół.

- Zlikwidowałbym również element w którym po zniszczeniu obozu przywódcy znikają wszystkie obozy w danej strefie. Obozy pozbawione przywódcy danej strefy powinny zmieniać swój tryb z agresywnego na spokojny i przestawać być agresywne.

- Usunąłbym również ograniczenie czasowe i dodał możliwość wyrzucenia osoby z przygody. Np za pomocą systemu głosowania, po akceptacji 3 z 4 osób.

Na chwilę obecną raczej tyle :) Raz jeszcze dzięki za nową formę przygód o która od dawna zabiegałem :)
ale wiekszosc z tych pomyslow zalatwilby dodatkowy slot na te przygody..wlasciwie bez 3ecego slotu nikt powazny ktory tlucze wiele przygod nie zaryzykuje a napewno nikt na dorobku jakos bardzo watpie aby tam byl drop x 5 byk.dajmy na to.bedzie szkoda czasu naprawde.
Jeśliby był był slot dodatkowy..to zmieniloby calkowicie obraz.

Naito
07.01.2014, 22:15
@Metz
Zagraj sobie w jakiekolwiek MMORPG to nie będziesz wypisywał tego typu bzdur. Jeżeli przeszkadzają Ci ludzie w grze, to po co grasz w gry MMO ? Kup sobie jakąś ciekwą grę Single Player i sobie tam graj kiedy tylko będziesz miał czas i ochotę...

jaco_j
07.01.2014, 22:35
Właśnie DOŚĆ HANDLU DROPAMI!!!
Każdy musi zrobić 25% wtedy jest drop dla każdego:P
i koniec oszukiwania na dropach :)

Metz
07.01.2014, 22:39
Naito - to Ty sobie zagraj w jakąkolwiek gre MMO, bo na razie nie masz chyba pojęcia o czym piszesz. Żeby nie być gołosłownym:
Wow - blizz powywalał prawie wszystkie grupowe questy wplecione w fabułe do momentu end game'u ( max levela ) bo ludzie chcieli levelować sami.
W Vanilla i TBC było ich mnóstwo. Jeden z ostatnich patchów w WOTLKU wycofał prawie wszystkie.
TERA online - masowy odpływ graczy znudzonych szukaniem party do grupówek polegających na zabijaniu badassów
Lineage - Awaken umożliwił łatwy exp solo do 4 klasy, który we wcześniejszych kronikach był niemożliwy.

Chcesz jeszcze przykłady, czy będziesz dalej świecił swoją ignorancją?
PS: Jeżeli uważasz browserówke za gre MMO to lepiej nie pisz nic więcej...

PS2: to jest właśnie błyskotliwa polityka BB - być ślepym na swoje błędy i brnąć w nie dalej. Chociażby sprawa koszy. Wymyślili sobie, że wrzucanie ich samemu działa o 50% krócej, to mają teraz tysiące multi kont obciążające baze, bo nikt normalny nie będzie się prosił godzinami, żeby ktoś mu nabufował wyspe. Tyle osiągneli.

Kalmar
07.01.2014, 22:44
Dlatego najpierw robi się bloki a później zaprasza znajomych - mam na myśli pierwszy blok w czarnych bo tam nie puszcza się wszystkich równocześnie.

Zgadza się, tylko w nowych przygodach wszyscy będą w przygodzie jednocześnie...

Koenus
07.01.2014, 22:50
a ja tam lubie grac w kilku, z podzialem kto co robi ...

dobrze ze takie przygody powstaly teraz jest powod by wstapic do gildii a ci co chca solo to niech tłuką solo ... a co do firmy i logiki moge powiedziec " jak nie spróbujesz to sie nie przekonasz" poczekamy zobaczymy

Piotru70
07.01.2014, 22:59
Jak Ty chcesz wymieniać drop skoro każdy osobnik musi ubić obozy? Wymiana staje się bezsensowna.

TedMruczek
07.01.2014, 23:00
Sadzac po tej mapce przykladowej:

http://static.cdn.ubi.com/0034/archive/Forum_int/Pictures/2014_01_07_coop_adv_2.png

moze to wszystko wygladac tak ze jest to 4 razy ta sama przygoda na jednej mapie, czyli ze kazdy z 4 graczy ma do wykonania dokladnie te same zadanie, w swojej czesci mapki.

Nie rozumiem celu wprowadzania takich wlasnie mapek

Garenos
07.01.2014, 23:00
Metz tylko tobie się to nie podoba jak nie będziesz chciał z kimś robić to nie rób rób dalej okradać bogatych lub banitów nikt ciebie o zdanie nie prosi mi się podoba ten pomysł bo można milej spędzić czas z innymi i z gildią będzie można robić lepiej przygody.

Dracokrak
07.01.2014, 23:03
czy Wy jeszcze nie zauważyliście, że ludzie chcą robić przygody SAMI? Nie z kolegą, nie we trójke - tylko samotnie .
Ale koles gadzasz bzdury!! Dlaczego wypowiadasz sie za mnie? Robie 1 przygode tygodniowo bo uwazam ze ten system przygod jest idiotyczny, to jest gra ONLINE tzn ze przygody powinny byc robione przez kilka osob, chesz pograc sobie sam to masz sapera...

Brawo! swietny pomysł widac ze tworcy zaczeli cos robić tez dla normalnych graczy :)
dzieki!

Gram/grałęm w grepolis, bloodwars, ultime online, warcraft, diablo i te gry zdechły by po miesiacu majac taki system gry samotnej jak tutaj.

Nie rozumiem celu wprowadzania takich wlasnie mapek

Zeby wkoncu nazwa gry settlers ONLIONE nie była przekłamana, nie była singlowka z opcja czatu, wolał bym 1 wielka przygode ktora sie robi kilka dni niz tak jak to robią inni w owczym pędzie zbieractwa do gwiazdki - kilkanascie przygod dziennie
to mały krok do multi, dlatego dajcie im szanse! OBY TAK DALEJ

Naito
07.01.2014, 23:10
Naito - to Ty sobie zagraj w jakąkolwiek gre MMO, bo na razie nie masz chyba pojęcia o czym piszesz.

Zdecydowanie CHYBA w tym zdaniu, za chwilkę Ci to uświadomię.

TERA online - masowy odpływ graczy znudzonych szukaniem party do grupówek polegających na zabijaniu badassów

Zdecydowanie nie masz pojęcia z jakiego powodu ludzie przestają grać w tą grę. Odpływ graczy wynika tylko i wyłącznie z tego samego powodu co w The Settlers Online. Po ukończeniu kilkudziesięciu razy Manaya Core Hard, KN 20, Instancji z ostatniego patcha patrz Wonderholme Hard Mode, wykonaniu setek razy zbugowanych i nudnych battlegroud-ów, ubraniu się w topowy sprzęt i wymaksowaniu go, również po stworzeniu najlepszej, bądź dołączeniu jednej z najlepszych gildii, nie ma co robić w grze i po co w ogóle się logować. Tak jak i tu nie ma SENSU grania. Zamiast dodać jakieś ciekawe oblężenia zamków, ciekawe walki o terytorium, dodawane są setki kolejnych i nikomu nie potrzebnych kostiumów.

Lineage - Awaken umożliwił łatwy exp solo do 4 klasy, który we wcześniejszych kronikach był niemożliwy.

No właśnie tylko i wyłącznie do 4 klasy, która w tej kronice jest dopiero startem gry a wszystko przed nią zbędnym i w większości na szybko robionym samouczkiem, natomiast wymagany lvl do tej klasy patrz 85 jest ostatnim w poprzednich kronikach! Stosunkowo łatwy exp solo był w Lineage 2 właśnie w kronikach poprzedzających tą nową o której wspomniałeś. Lineage 2 - Goddess of Destruction wiosło do gry nie tyle co zwiększenie maksymalnego lvlu do 99 bodajże, ale i właśnie wymuszenie tworzenia dobrze zorganizowanych i stałych party, ponieważ granie solo po osiągnięciu 85 lvlu i przebudzeniu było niemalże niemożliwe i nieopłacalne. Awakening, został stworzony w celu przyciągnięcia nowych graczy do wymierającej gry, głównie za sprawą nowych profesji. Dodatkowe uproszczenie wbijania lvlu od 1-85 było koniecznością, ze względu na to iż nikt nowy, przy starych zasadach do tego poziomu by nie dotrwał, natomiast starzy gracze z maks lvlami zdecydowanie za bardzo odskoczyliby od nowych. Głównie za sprawą bardzo bardzo, ale to bardzo ciężkiego zadania jakim jest wbijanie lvli od nowego początku gry, czyli 85-99. Gra w Goddess of Destruction zaczyna się tak naprawdę dopiero od przebudzenia patrz 85 lvl i nie ma nic wspólnego z solo expem i czymkolwiek innym w wersji solo.

PS: Jeżeli uważasz browserówke za gre MMO to lepiej nie pisz nic więcej...

No dokładnie nie pisz już nic więcej, bo się tylko ośmieszasz. Nawet nie wiesz w jaki rodzaj gry grasz. Gra The Settlers Online jest strategią ekonomiczną w czasie rzeczywistym (RTS) wykonaną w rzucie izometrycznym (2D) i należy do gatunku gier MMO. Nie wierzysz to sprawdź sobie np tu: gry-online (http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=15624)

Z resztą szkoda mojego czasu na rozmowę z kimś kto prezentuje tak niski poziom i posiada opinie oderwane od rzeczywistości.

Pozdrawiam i radzę wrócić do tematu.

Piotru70
07.01.2014, 23:10
Kurde za szybko odpowiedzi są i nie nadążam z analizowaniem wcześniejszych postów... No ale nieważne.

W tej chwili mamy 2 sloty:
1 do przygody w której jesteśmy gospodarzami
1 do przygody do której jesteśmy zaproszeni
Myślę że dobrym pomysłem byłby trzeci slot do przygody kooperacyjnej (bez względu na to czy jesteśmy "gospodarzami" czy gośćmi.
Powinni dodać jeden slot i każdy z trzech slotów powinien byc na takiej zasadzie że nie ważne czy twoja czy z zaproszenia.
Co do tego pomysłu to nie chce przewidywać ale jeżeli Jeden gracz będzie mógł ubić (bez konieczności używania katapult/mukstur/itd.) ale oczywiście bez możliwości zakończenia zadania to znajdą się poradniki w których na ostatnich obozach zostaną nieliczne jednostki pozostawione przez sprzedającego drop. Ale to jest tylko odczucie jakie widzę po mapce. Co do samych przygód to boję się że może nie będą opłacalne ale drop będzie niezadowalający. Czekam na testowy niecierpliwie.

Dracokrak
07.01.2014, 23:17
bo ludzie chcieli levelować sami.

I znow piszesz za innych, levelowałem sam w gothikach, wieskach (singlowki) ale w grach typu wow,lotr... zawsze starałem sie latac w grupie dla ZABAWY, i dla korzyści np grajac wojem kumpel mag mógł mnie leczyc i nie musiałem marnować czasu na czekanie az odnowi sie zycie.
W ultimie online cwiczyliśmy w minimum 5-10 osob bandażując sie jednocześnie i uczać anatomi na sobie
Widac jestes typem samotnika i pustelnika ale to nie powod zebys narzekał za innych pisz za siebie!

nawet w Diablo 3 im wiecej graczy tym masz wieksza szanse na lepszy drop i wiekszy dostajesz exp! a D3 to gra single z elementami multi. Przechodzisz gre raz sam dla fabuły a potem czaskasz w drużynie!!
W grepolis dzis przejmowałem miasto, broniło je 2800 birem, sam bym tego nierozwalil nigdy - to był zmasowany atak 16 graczy idealnie dogranych co do minuty

okogi
07.01.2014, 23:29
a ja chcialbym by te mapy nie byle podobne do tej przykladowej .... jakies lustrzanki czy cos ... nawet w h3 takie mapy ignorowalem od razzu .... ani przyjemnosci w ogladaniu ich nienaturalnych ksztaltow ani przyjemnosci z losowosci przygody .. poprostu okaze sie ze kazdy ma tak samo kliknac ... glupota .... super by bylo jakby wprowadzili z dodatkowo losowsc wojsk w obozach na tych przygodach .. niewiele np +/- 20% i juz poradniki nie bbylyby tak toporne :D

Dracokrak
07.01.2014, 23:32
jakby wprowadzili z dodatkowo losowsc wojsk w obozach na tych przygodach .. niewiele np +/- 20% i juz poradniki nie bbylyby tak toporne :D

idealnie!
swirusy :) dalej by sobie robili singlowe przygody po 30 dziennie zeby zapychac gwiazdke a te były by dla klimatycznej gry

Dracokrak
07.01.2014, 23:35
Choć czekam cały czas aż wpadną na pomysł losowych składów wpjsk przeciwnika, aby wymagało troche działania, liczenia, aktywności rozegranie przygody, zamiast powtarzac każdą przygode z pamieci w ktoryms momencie juz.
Brawo! popieram w 100%

Naito
07.01.2014, 23:38

Ja również na to czekam. Od dawna o tym właśnie wspominałem do BB_xaar i często w grze. 100% jestem za tym :)

Hakardrag
07.01.2014, 23:38
Nie rozumiem tego lamentu - na prawdę.

BB wychodzi przecież naprzeciw naszym postulatom i co chwila dokłada do puli nowe przygody :)

Jeśli w tych nowych przygodach będą np. fasolki w dropie, to myślę że większość z nas przyjmie te nowinki z radością :)

Dracokrak
07.01.2014, 23:44
1 przygoda z losowym skladem wojsk oczywiscie multi i niech trwa nawet tydzien - nikt nie bedzie robił? jak bedzie konkretny drop np szansa na 10k granitu i jakies artefakty/budynki nigdzie nie spotykane ludzie beda robic - dla dropu i zabawy
albo np nagroda: szansa na odznake +% wiekszy dmg
oczywiscie wymagany 3ci slot
gier przegladarkowych jest od krocia mozna czerpać pomysły garsciami

Koenus
08.01.2014, 01:52
a ja chcialbym by te mapy nie byle podobne do tej przykladowej .... jakies lustrzanki czy cos ... nawet w h3 takie mapy ignorowalem od razzu .... ani przyjemnosci w ogladaniu ich nienaturalnych ksztaltow ani przyjemnosci z losowosci przygody .. poprostu okaze sie ze kazdy ma tak samo kliknac ... glupota .... super by bylo jakby wprowadzili z dodatkowo losowsc wojsk w obozach na tych przygodach .. niewiele np +/- 20% i juz poradniki nie bbylyby tak toporne :D
brawo dla tego pana :)

CoDiAl77
08.01.2014, 02:52
Po przeczytaniu wątków ... takie wnioski:
- losowość składów obozów - warto nad tym pomyśleć, bo TSO nie zasługuje na traktowanie w całości mechaniczne. Lubię tę serię, jak większość tutaj. Wielu zaczynało na Amidze. Ta wierność serii = wydane na nią pieniądze, a to = odrobiny szacunku dla graczy. Skrypty da się tak napisać, żeby generowały losowe składy.
- nowe typy jednostek wroga - jeśli nie "zapali" pomysł wyżej, to zawsze jest możliwość zrobienia jenostki o celności w zakresie 5-100%.
- przygody pod gildię - powinny być za monety gildii do kupienia (teraz prawie nic sensownego nie można za nie kupić),
- wyśrubujcie nawet poziom trudności, niech tam na 1 obóz idzie 5 fal, ale niech te dropy będą prawdziwie epickie (raczej budynki, niż jakieś abstrakcyjne ilości granitu czy desek egzo., bo rozdawanie surowców jest demotywujące),
- odnośnie poziomu trudności samej przygody - dla graczy z lvl 26-34 - np. po 2 - 4 obozy do pokonania, dla 35-40 po 5-8, itp.
- należy nie dodawać slota do przygód, to znowu obniży poziom trudności. Jak zaczynałem zabawę z TSO, było siermiężnie i ciężko, ale satysfakcja spora, niestety do 48 lvl,
- do przygód potrzeba "gienków", czekamy na drzewko badań i obniżenie trochę zbyt szybko rosnących kosztów manuskryptów i ksiąg. Niech one rosną, ale trochę wolniej.

Coś tam fajnego w pomysłach było jeszcze, ale zapomniałem. TO tyle.

Sznur
08.01.2014, 03:31
po połączeniu wysłać do BB :D

Po przeczytaniu wątków ... takie wnioski:
- losowość składów obozów - warto nad tym pomyśleć, bo TSO nie zasługuje na traktowanie w całości mechaniczne. Lubię tę serię, jak większość tutaj. Wielu zaczynało na Amidze. Ta wierność serii = wydane na nią pieniądze, a to = odrobiny szacunku dla graczy. Skrypty da się tak napisać, żeby generowały losowe składy.
- nowe typy jednostek wroga - jeśli nie "zapali" pomysł wyżej, to zawsze jest możliwość zrobienia jenostki o celności w zakresie 5-100%.
- przygody pod gildię - powinny być za monety gildii do kupienia (teraz prawie nic sensownego nie można za nie kupić),
- wyśrubujcie nawet poziom trudności, niech tam na 1 obóz idzie 5 fal, ale niech te dropy będą prawdziwie epickie (raczej budynki, niż jakieś abstrakcyjne ilości granitu czy desek egzo., bo rozdawanie surowców jest demotywujące),
- odnośnie poziomu trudności samej przygody - dla graczy z lvl 26-34 - np. po 2 - 4 obozy do pokonania, dla 35-40 po 5-8, itp.
- należy nie dodawać slota do przygód, to znowu obniży poziom trudności. Jak zaczynałem zabawę z TSO, było siermiężnie i ciężko, ale satysfakcja spora, niestety do 48 lvl,
- do przygód potrzeba "gienków", czekamy na drzewko badań i obniżenie trochę zbyt szybko rosnących kosztów manuskryptów i ksiąg. Niech one rosną, ale trochę wolniej.

Coś tam fajnego w pomysłach było jeszcze, ale zapomniałem. TO tyle.

- A i jeszcze jedno o czym dawno temu już pisałem i co zostało napisane w tym temacie również. Mianowicie wprowadziłbym losowość generowanych jednostek znajdujących się w obozach przeciwnika, jak również dodał różne właściwości danych jednostek polegające na szansie. Np. 25% szansy na unik lub 1% szansy na odbicie 10% otrzymanych obrażeń od przeciwnika, 3% szansy na podwójny atak, czy też 7% szansy na atak krytyczny, patrz 50% silniejszy. Takowe rozwiązanie zlikwiduje w zupełności kalkulatory do tej gry i schematyczne poradniki, dzięki czemu gra i przygody będą naprawdę ciekawe.

sparkz
08.01.2014, 09:25
btw nie wiem czy ktos zwrocil na to uwage (oraz czy mozna na tym polegac), ale przygody na obrazkach sa szare, zielone i niebieskie, wiec jesli czyms radykalnie nas BB nie zaskoczy, to epickiego lootu sie z nich raczej nie spodziewajcie ...

Tornados
08.01.2014, 09:36
Sparkz ty talej sie kolorem kolka martwisz? ;p
Przeciez to nic nie znaczy chyba ze o czyms nie wiem

Maszkaran
08.01.2014, 09:43
Jestem na nie. Gra powoli robi się coraz mniej ciekawa i bardziej uciążliwa.

Tornados
08.01.2014, 09:54
Aha i mam nadzieje ze tym razem ktos trzezwy z BB wysle bron i napitek na testowy zeby mozna bylo sie pobawic ^^

sparkz
08.01.2014, 10:26
Sparkz ty talej sie kolorem kolka martwisz? ;p
Przeciez to nic nie znaczy chyba ze o czyms nie wiem

mozliwe, ze nie wiesz ;p

generalnie kolory nadal pokrywaja sie z klasami loota, w taki sposob, ze (poza wyjatkami) z zielonych nie wypadaja surowce wyzsze niz granit i bronie wyzsze niz stalowe miecze a z niebieskich surowce wyzsze niz tytan i bronie wyzsze niz kusze (ktore nomen omen tez z wiekszosci niebieskich nie wypadaja).

Na tym polu jedyny znaczacy wyjatek to Eksperymenty, czyli przygoda ktora niewiedziec czemu nie jest fioletowa.

AndyKozakow
08.01.2014, 10:35
Wystarczy te przygody fajnie wykorzystać i 50 będą piać z zachwytu JAK?
Ano tak żeby w dropie były jakieś ekstra kawałki map powlekane złotem:P
Zbierzesz kilkaset takich kawałków i możesz koło swojej wyspy odkryć teren spowity chmurami a tam?
Piękna wyspa opanowana przez tysiące piratów tubylców wystarczy że wybijesz wszystkich a masz teren na którym oprócz 30miejsc budowlanych masz złoża tytanu granitu i złota :)

Tornados
08.01.2014, 10:46
mozliwe, ze nie wiesz ;p

generalnie kolory nadal pokrywaja sie z klasami loota, w taki sposob, ze (poza wyjatkami) z zielonych nie wypadaja surowce wyzsze niz granit i bronie wyzsze niz stalowe miecze a z niebieskich surowce wyzsze niz tytan i bronie wyzsze niz kusze (ktore nomen omen tez z wiekszosci niebieskich nie wypadaja).

Na tym polu jedyny znaczacy wyjatek to Eksperymenty, czyli przygoda ktora niewiedziec czemu nie jest fioletowa.

No coz Czaszka myli ale dla mnie to i tak te kolka znaczenia zadnego nie maja bo porownujac drop z matczynej do wikingow czy wiktora i tak sie to mniej zgadza

Hakardrag
08.01.2014, 11:49
btw nie wiem czy ktos zwrocil na to uwage (oraz czy mozna na tym polegac), ale przygody na obrazkach sa szare, zielone i niebieskie, wiec jesli czyms radykalnie nas BB nie zaskoczy, to epickiego lootu sie z nich raczej nie spodziewajcie ...

Tak, zdaje się że masz rację :(

No to pozostało nam liczyć tylko na inne atrakcyjne budowle - i to z dużym prawdopodobieństwem trafienia, bo przypuszczam że te nowe przygody będą jednak wymagały sporych nakładów.

cofffi
08.01.2014, 12:07
Biorac po uwage zminy jakie sa wprowadzane do gry i nowe przygody spodziewam sie jakiegos kolejnego badziewia ale mam nadzieje ze sie milo rozczaruje :)

akerman1
08.01.2014, 12:25
Dla mnie pomysl bez sensu. Dajcie najpierw te wyburzanie skal a pozniej dodawajcie przygody ale takie normalne a nie ze 4 musi zrobic swoje ataki... Juz teraz trzeba czekac na ludzi godzine lub dwie az zrobia atak a co dopiero w tych nowych. Moja propozycja wprowadzcie nowego Krawca lub cos(poziom trudnosci 20), dajcie inna epicka przygode lepsza niz ryczacy byk(lepszy drop) i gracze beda bardziej zadowoleni niz te przygody druzynowe ktore beda mialy marny drop... Chyba nikt sie nie spodziewa ze bedzie ten drop jakis fantastyczny z tych przygod? A jak juz bedzie takie przygody wprowadzac to dodajcie opcje wybrania fasoli zamiast gwiezdnych bo to akurat dobry aspekt.

Metz
08.01.2014, 12:39
Zdecydowanie nie masz pojęcia z jakiego powodu ludzie przestają grać w tą grę. Odpływ graczy wynika tylko i wyłącznie z tego samego powodu co w The Settlers Online. Po ukończeniu kilkudziesięciu razy Manaya Core Hard, KN 20, Instancji z ostatniego patcha patrz Wonderholme Hard Mode, wykonaniu setek razy zbugowanych i nudnych battlegroud-ów, ubraniu się w topowy sprzęt i wymaksowaniu go, również po stworzeniu najlepszej, bądź dołączeniu jednej z najlepszych gildii, nie ma co robić w grze i po co w ogóle się logować. Tak jak i tu nie ma SENSU grania. Zamiast dodać jakieś ciekawe oblężenia zamków, ciekawe walki o terytorium, dodawane są setki kolejnych i nikomu nie potrzebnych kostiumów.

Do tego momentu, o którym piszesz dotrwała garstka zapaleńców. Większość wykruszyła się po lub przed końcem darmowego miesiąca gry dołaczonego do podstawki.

wymuszenie tworzenia dobrze zorganizowanych i stałych party, ponieważ granie solo po osiągnięciu 85 lvlu i przebudzeniu było niemalże niemożliwe i nieopłacalne.
Pozdrawiam i radzę wrócić do tematu.
Mozliwe i opłacalne - na każdy level range mogłeś znaleźć solo spoty ( swamps, ogródek z duszkami na którym ludzie zbijali karme :P ). Zaś co do party, to nie zapominaj że gra jest przede wszystkim PVP oriented.

No dokładnie nie pisz już nic więcej, bo się tylko ośmieszasz. Nawet nie wiesz w jaki rodzaj gry grasz. Gra The Settlers Online jest strategią ekonomiczną w czasie rzeczywistym (RTS) wykonaną w rzucie izometrycznym (2D) i należy do gatunku gier MMO. Nie wierzysz to sprawdź sobie np tu: gry-online (http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=15624)

To, że twórcy chcą aspirować do tej kategorii, nie znaczy że im się udało. Jakie MMO? To nie jest nawet gra multiplayer, co najwyżej co-op. Jak to ktoś dobrze nazwał kilka postów wcześniej - gra single player z chatem...Widzisz gdzieś możliwość interakcji z innym graczem?

A wracając do tematu - z tych przygód cieszą sie chyba tylko ci, którzy grają od wczoraj i nikt ich jeszcze nie przetrzymał w żadnej przygodzie. Powiszą sobie kilka razy przez tydzień, bo gracz Zdziś pojechał na urlop, to zmienią zdanie.

Marcja
08.01.2014, 12:45
BB MAM DLA WAS POMYSŁ
Tylko nie zmarnujcie tego.

Im więcej myślę nad tymi nowymi przygodami tym bardziej mi się nie podobają.

Chcecie wprowadzić takie przygody, żeby gracze robili je w więcej osób? Świetnie! Ale to, co zaprezentowaliście powyżej to nie jest dobra droga. Zapowiadają się kolejne nudne "przygody" typu "Słońce tropików" albo "Dzielny mały krawiec", gdzie nie ma nic do pokombinowania i jeszcze w dodatku trzeba będzie czekać na inne osoby, jak się skończy swoją część. Poza tym na drugi dzień Poznańczyk będzie miał już gotowe poradniki.

Ale jest jedno bardzo proste rozwiązanie: wprowadźcie HIPER-TRUDNE przygody z BARDZO KRÓTKIM czasem trwania ! Wprowadźcie w końcu taką przygodę, którą można przegrać ! Niech to będzie taka przygoda, którą gracze będą MUSIELI zrobić w więcej osób, żeby w ogóle była szansa ją ukończyć. Ale nie narzucajcie im drogi przechodzenia i nie dzielcie im z góry obozów! Niech pokombinują. To proste - wystarczy mapa taka jak 4xzakazane eksperymenty i 24h czasu. Niech będzie 8 slotów - i mniejsi gracze będą robić w 8 osób, więksi w 4 - ale nawet jak 4 osoby wpadną tylko po dropa to pozostałe 4 będą musiały siedzieć przez te 24h non-stop przy komputerze, żeby nie stracić przygody... I będą musiały poświęcić sporo dobrych jednostek typu kusznicy i elitarni.
Zobaczycie, że wszyscy będą zachwyceni.

Co do lota - to też proste. Dajcie z każdego lota tyle fasolek albo SC, żeby bardziej sie opłacało przejść 1/8 takiej przygody niż "Sprytnego małego krawca". I wtedy wszyscy będą się zabijać o tę przygodę!
Tylko że... jeśli chcecie, żeby fasolki były w cenie to dajcie jakiś fajny budynek za nie - np. bezpatentowego rybaka siedzącego na wodzie albo te rancha (gospodarstwo+silos) - tylko drogo!! - fasole tak podskoczą, że wszyscy ambitni gracze będą robić wyłącznie nowe przygody.

Coś powtórzyć? :)

Sonne
08.01.2014, 12:52
A i jeszcze jedno o czym dawno temu już pisałem i co zostało napisane w tym temacie również. Mianowicie wprowadziłbym losowość generowanych jednostek znajdujących się w obozach przeciwnika, jak również dodał różne właściwości danych jednostek polegające na szansie. Np. 25% szansy na unik lub 1% szansy na odbicie 10% otrzymanych obrażeń od przeciwnika, 3% szansy na podwójny atak, czy też 7% szansy na atak krytyczny, patrz 50% silniejszy. Takowe rozwiązanie zlikwiduje w zupełności kalkulatory do tej gry i schematyczne poradniki, dzięki czemu gra i przygody będą naprawdę ciekawe.

Tylko nie to. Jedni będa wysyłać 10 R i będa zabijać obóz, inni bardziej pechowy wysyłać 300 EŻ i odbije mu obrażenia i padnie 50 EŻ.
Ci pechowi tylko wkurzać się będą i przestaną w to grac. Wystarczy losowość w loocie.
No more RNG

set2g
08.01.2014, 13:03
Wprowadzanie coraz trudniejszych przygód nie jest rozwiązaniem, bo tak naprawdę tylko krótki czas ich trwania mógłby spowodować że sie jej nie ukończy samemu(dostarczenie wojska i wszystkie ataki), a mało kto nad kim by taki bat wisiał nie ryzykowałby. Dzięki lodowej rewolucji świątecznej populacja 15-20k to nie jest nic nadzwyczajnego. Łatwo dostępne premie na koszary 3x i 4x sprawiają ze wojsko to tez nie problem.

Jedynym elementem przyciągającym do przygód (nawet tych trudnych) jest drop.

Metz
08.01.2014, 13:05
Zgoda Marcja, ale tylko jak łaskawie dodadzą możliwość wyjścia z przygody lub usunięcia z niej innego gracza. Jeden z moich znajomych był 'zakładnikiem' jakiegoś gamonia przez 3 dni. Dziekuje, postoje.

Marcja
08.01.2014, 13:06
No trudno Metz, nie ma ryzyka, nie ma fasolek :) Zabiera się sprawdzone osoby na przygody. Poza tym tak jak set2g napisał wyżej, te przygody muszą mieć krótkie trwanie, żeby NAPRAWDĘ TRZEBA było je robić w więcej osób.

Ale swoją drogą trzeci slot na przygodę powinni wprowadzić.

Metz
08.01.2014, 13:10
Za ryzyko wystarczy mi to, że zamiast cennego granitu moge dostać śmieciowe drewno albo nic nie wartą saletre. A powierzanie mojego cennego czasu w ręce innych to po prostu głupota.

RedJul
08.01.2014, 13:12
Jeszcze nie ma tych przygód a już zrównano je z ziemią:)
Pomijając wszystko inne pamiętajcie o jednej rzeczy:
ROBIENIE TYCH PRZYGÓD NIE JEST OBOWIĄZKOWE.

Metz
08.01.2014, 13:19
Więc mają być kontrowersyjne i wątpliwej przydatności, zamiast czegoś sensownego? Tak w/g Ciebie powinny wyglądać oczekiwane przez wszystkich zmiany? Jak coś robić to z głową, a nie na pałe. A jeżeli masz jakieś wątpliwości co do tego, że developer ma zdanie graczy w głębokiej d..., to poczytaj sobie topiki o limicie koszar. Skoro mają nieodpartą chęć wprowadzania nowości co miesiąc, to niech to będą rzeczy o które dopominają się gracze od miesięcy, a nie wyssane z palca wizje jakiegoś kosmity, który nawet nie zadał sobie trudu zagrać we własną gre.

alicjasasor
08.01.2014, 13:24
Zgoda Marcja, ale tylko jak łaskawie dodadzą możliwość wyjścia z przygody lub usunięcia z niej innego gracza. Jeden z moich znajomych był 'zakładnikiem' jakiegoś gamonia przez 3 dni. Dziekuje, postoje.
dlatego nauczona smutnym doswiadczeniem na przygodach do tej pory dostepnych ..(gdzie po ktorejs tam godzinie czekania sama moge poslac i skonczyc)..bez 3eciego slotu to jest bez sensu.

Xiz218
08.01.2014, 13:36
Co za ludzie.....poczekajmy na możliwość przetestowania przygód i wtedy oceniajmy. W zasadzie nie podano jeszcze szczegółowych informacji na temat nowych przygód a na forum już lament...

Steelkill
08.01.2014, 14:01
To pare słów od Weterana

1. Ostatnio loguje się raz dziennie i to głownie po to żeby pogadać sobie... Nawet wyszedłem z gildii żeby nie obciążać nie robieniem zadań całej Gildii...
2. Gra straciła dla mnie sens w momencie gdy cała wioska na 5tym lvl, poziom 50ty, zamknęły się cykle wody, zboża, drzewa, węgla... bo po co robić setny raz ta sama przygodę? a niestety co do nowości zrozumienie przyszło już dawno ze BB nie robi nic żeby utrzymać graczy High lvl tylko przyciągać nowych którzy chcą szybko osiągnąć max lvl i wydaja kasę na klejnoty (co z pkt widzenia marketingu skądinąd słuszne)
3. Ktoś porównywał gre do wowa (grałem przez parę lat i co trzymało w grze? 1 raidy 2 ludzie 3. Achievmenty) i co 2 lata gra miała dodatek, który sprawiał ze chciało się grać. Po kilku dodatkach widać było wtórność ale aspekty PVP raidy achievmenty Handel sprawiały, ze każdy mógł znaleźć coś dla siebie dzięki temu ta gra nie bez podstaw jest uznawana za najlepsza gre MMO (gdyby nie trzeba jeszcze było płacić prepaida...)

WNIOSKI :
1. BB nie ma pomysłu na grę - a właściwie na jej rozwój - dodawane są upiększacze a nie rzeczy które maja zatrzymać graczy
2. Pomysł z przygodami kooperacyjnymi nic nie wnosi niech mi ktoś odpowie PO CO? mam je robić jak mam już wszystko
3. Pomysł na zatrzymanie graczy można mnożyć tysiące a choćby dodać lvl 60ty i na 60 tym lvlu nowy budynek typu wytwórca granitu za jakieś przygody dostępne od 60go lvla naprawdę można mnożyć w nieskończoność tylko trzeba jasno powiedzieć - Panowie PVP za pół roku to za rok i potem to robić wtedy można sobie czekać a oczekiwanie umilać duperelami typu przygody kooperacyjne
4. Z tego co widać po zamierzaniach na ten rok pozostaje poszukać sobie nowej gry i wrócić za pól roku...albo wrócic do Wowa ;)

Misiorww
08.01.2014, 14:14
poczekajmy, zobaczymy jakie dropy będą z tych przygód. póki co nie ma co narzekać, czy chwalić.

Gizma
08.01.2014, 14:29
Nie no fajny pomysł.
Tylko można by było wprowadzić coś dla graczy z max lvl. Np ukończenie tej przygody kooperacyjnej daje punkty, a odpowiednią sumę tych punktów można wymienić na kolejny lvl (51). Wtedy te przygody miałby sens. Bo pewnie i tak ludzie dalej będą robić przygody i sprzedawać looty ponieważ bardziej im się to opłaca. Bo nie sądzę żeby ktoś płacił za miejsce w przygodzie i jeszcze na dodatek tracił armie na ukończenie jej.

Misiorww
08.01.2014, 14:35
@gizma co da ci wbijanie kolejnych lvl? bez dodania jakiegos specjalnego budynku np od 55 lub wyzszego to tylko nabijanie cyferek

Poznańczyk
08.01.2014, 14:43
Kolejne przygody, eh po co to.
Już wprowadzenie bajkowych, przytrzymało na chwilę ludzi w grze. Zapowiada sie kolejna przerwa od gry.

Piotru70
08.01.2014, 14:47
Kolejne przygody, eh po co to.
Już wprowadzenie bajkowych, przytrzymało na chwilę ludzi w grze. Zapowiada sie kolejna przerwa od gry.
W pełni się zgadzam. Według mnie kolejne przygody nic nie wniosą do gry. Może w ostateczności ktoś zrobi po kilka razy te przygody i też się znudzą jak wszystkie inne. Tej grze nie ma dynamiki. I do tego wszystkiego deweloperzy projektują tą grę od dupy strony. Ale wydaje mi się ze to jest celowe, po to aby wydusić na daną chwilę z graczy jak najwięcej a później jak zaczną odchodzić to na siłę ich zawrócić.

NerwusFX
08.01.2014, 14:48
Nie wiem jak jest na innych serwerach ale przesadzacie z tym że ciągle jest wam mało budynków i lvli. Na moim serwerze max lvl ma może 10% graczy, z tych 10% może 10% ma rozwiniętą na maxa wyspe. czyli 1 na 100 graczy nie ma co robić. Mam 50 lvl a na rozbudowe wyspy takiej jaką chce potrzebuje jeszcze rok przynajmniej. Nie chce dodatkowych lvli bo nie bede w nieskonczoność gonił za poziomami. Niech no wprowadzą jeszcze 10 lvli to nowy gracz będzie miał przed sobą taką wizję "może za rok albo półtora będę miał max lvl, w tym czasie dołożą kolejne i znowu przez rok będę gonił za poziomami" wielu zrezygnuje wtedy na samym starcie. To gra przede wszystkim ekonomiczna, liczy się rozwój wyspy itp a nie kolejne lvle które w zasadzie nie wiele dają. A jak ktoś tak szybko rozbudował wyspę że nie ma co robić no to trudno, było nie grać całymi dniami i nie kupować klejnotów tylko grać na luzie i zabawa byłaby na lata.
I nie podoba mi się ograniczanie czasu przygody przy ogromnych stratach, wtedy te przygody będą zarezerwowane właśnie dla tych którzy już mają wszystko i populacje ponad 10k. Fajnie by było jakby w tych przygodach była malutka szansa na trafienie np silosu, młyna wodnego itp bo przy obecnych cenach 14-15k monet te budynki zwracaja sie po kilku latach.
To przede wszystkim gra dla ludzi ceniących sobie rozwój ekonomiczny, że mogą grać kiedy chcą i ile chcą, spać spokojnie bo w nocy nikt im nic nie rozwali.

krzyssa
08.01.2014, 15:05
Póki nie ma przygód na testowym to wszystkie nasze komentarze to jest koncert życzeń, wprowadzą przygody będzie można powiedzieć czy są opłacalne czy nie.

Metz
08.01.2014, 15:06
Nie wiem jak jest na innych serwerach ale przesadzacie z tym że ciągle jest wam mało budynków i lvli. Na moim serwerze max lvl ma może 10% graczy, z tych 10% może 10% ma rozwiniętą na maxa wyspe. czyli 1 na 100 graczy nie ma co robić.

Słabo Wam idzie, lub otaczasz się znajomymi o niskich levelach. Na PL 02 ciężko spotkać kogoś <50.

Mam 50 lvl a na rozbudowe wyspy takiej jaką chce potrzebuje jeszcze rok przynajmniej. Nie chce dodatkowych lvli bo nie bede w nieskonczoność gonił za poziomami. Niech no wprowadzą jeszcze 10 lvli to nowy gracz będzie miał przed sobą taką wizję "może za rok albo półtora będę miał max lvl, w tym czasie dołożą kolejne i znowu przez rok będę gonił za poziomami" wielu zrezygnuje wtedy na samym starcie.

Gonić za levelami? Myślałem, że exp sam wpada 'przy okazji' farmienia granitu z przygód. Chyba, że jesteś jednym z tych, którzy męczyli w kółko wikingów i obudzili się z 50 levelem, a wyspa jak z samouczka. Ja do 50 levela wikingów zrobiłem 3x, czarnych 4 albo 5, 1x wiktora i zanim go wbiłem, miałem większość wyspy na 5. Trzeba było wziąć się za przygody z lepszym przelicznikiem drop/exp.

To gra przede wszystkim ekonomiczna, liczy się rozwój wyspy itp a nie kolejne lvle które w zasadzie nie wiele dają. A jak ktoś tak szybko rozbudował wyspę że nie ma co robić no to trudno, było nie grać całymi dniami i nie kupować klejnotów tylko grać na luzie i zabawa byłaby na lata.

Tak, najlepiej minute na tydzień. To developer ma nadążać z nowościami za graczami a nie gracze szukać innej rozrywki, żeby zabić nude. Podstawowy grzech branży się kłania.

Piotru70
08.01.2014, 15:08
NerwusFX
To:

może 10% ma rozwiniętą na maxa wyspe. czyli 1 na 100 graczy nie ma co robić.
Nie zgadza się z tym:

To gra przede wszystkim ekonomiczna, liczy się rozwój wyspy itp a nie kolejne lvle które w zasadzie nie wiele dają.
Do tego jak możesz mówić że lvl'e nie dają wiele jak dzięki nim masz odblokowywane kolejne możliwości w grze. Zaczynając od przygód, kończąc na budynkach. Z początku expisz aby mieć puszkarzy, czyli 48. Później jakoś wbijesz 49 a jak zobaczysz nagrodę za 50 to wbijesz go jak najszybciej.

sparkz
08.01.2014, 15:12
Mam 50 lvl a na rozbudowe wyspy takiej jaką chce potrzebuje jeszcze rok przynajmniej. Nie chce dodatkowych lvli bo nie bede w nieskonczoność gonił za poziomami. Niech no wprowadzą jeszcze 10 lvli to nowy gracz będzie miał przed sobą taką wizję "może za rok albo półtora będę miał max lvl, w tym czasie dołożą kolejne i znowu przez rok będę gonił za poziomami" wielu zrezygnuje wtedy na samym starcie. To gra przede wszystkim ekonomiczna, liczy się rozwój wyspy itp a nie kolejne lvle które w zasadzie nie wiele dają.

Do tego zeby nowo przychodzacy gracz mogl szybciej wlaczyc sie do wyscigu szczurow sluzy m.in premium a takze wieksza dostepnosc przygod.

Co do tego czy to gra ekonomiczna to trzebaby sie zastanowic jaki jest jej realny cel, bo od poczatku historii serii produkcja wioski sluzyla wystawianiu wojska i walce, a nie temu, zeby sobie popatrzec na wyspe zabudowana budynkami (bo od tego sa gry w rodzaju SimCity). Tutaj tez tak masz - produkcja wszystkich lancuchow w mniej lub bardziej wyrazny sposob zbiega sie do produkcji komponentow wykorzystywanych przy budowie armii, a tej armii nie ma specjalnie jak wykorzystac.

Ponadto piszesz, ze wielu zrezygnuje na starcie jesli gra sie bedzie rozwijala i meta wyscigu bedzie caly czas przesuwana - zastanow sie ilu w ogole do gry nie podejdzie jesli beda miec swiadomosc, ze po spedzeniu X czasu wyczerpia wszelkie mozliwosci zabawy, i nie beda mogli liczyc, ze kiedykolwiek bedzie wiecej ?

NerwusFX
08.01.2014, 15:20
NerwusFX
To:

Nie zgadza się z tym:

Do tego jak możesz mówić że lvl'e nie dają wiele jak dzięki nim masz odblokowywane kolejne możliwości w grze. Zaczynając od przygód, kończąc na budynkach. Z początku expisz aby mieć puszkarzy, czyli 48. Później jakoś wbijesz 49 a jak zobaczysz nagrodę za 50 to wbijesz go jak najszybciej.

Niby tak ale po tym jak postawiłem mennice to kolejny przydatny budynek to tartaki egzo. Produkcja kusz czy armat i tak się nie opłaca więc co z tego czy są te budynki czy nie.

Na serwerze na którym gram mało osób ma problem że nie mają co robić, a póki co liczą sie gracze nowi bo to nowa gra, ciągle wersja beta. Jak będzie sporo osób co już faktycznie mają wszystko to i o was zadbają. Ta gra ma na siebie zarabiać, nie jest akcją charytatywną "dajmy ludziom grę za darmo by się nie czynili zła w wolnej chwili". Teraz liczą się ciągle nowi i nie mający wszystkiego. Ten co ma wszystko i tak przeważnie klejnotów nie kupi.

Co do przygód to może być ciekawie ale jak zwykle, rzucili hasło i nic nie wiadomo :)

Ponadto piszesz, ze wielu zrezygnuje na starcie jesli gra sie bedzie rozwijala i meta wyscigu bedzie caly czas przesuwana - zastanow sie ilu w ogole do gry nie podejdzie jesli beda miec swiadomosc, ze po spedzeniu X czasu wyczerpia wszelkie mozliwosci zabawy, i nie beda mogli liczyc, ze kiedykolwiek bedzie wiecej ?

Świadomość że będą nowe rzeczy to ma każdy w każdej grze. Ale jeśli tych rzeczy przybywa szybciej niż przecietny gracz może je zdobyć to ta "meta" mimo starań jest coraz dalej. I dalej jestem za tym że to gra głównie ekonomiczna, chcesz produkować broń to produkujesz broń, nie chcesz to robisz chleb i handlujesz. PD jest tylko potrzebne do lvla, reszte mozna kupić produkując co tylko się zechce.

Poznańczyk
08.01.2014, 15:26
NerwusFX skąd ty się urwałeś.
Zero wydanej kasy na grę, 50poziom wbity rok temu w styczniu, do czasu wprowadzenia bajkowych nie robiłem przygód, wprowadzili bajkowe zdobyłem Majora i do grudnia znowu przerwa od gry. Na wyspie obecnie podnosze piece do tytanu, płatnerzy, ludwisiarnie w górę, bo już nie mam co.

Wy się zastanawiacie, czy przygody będą opłacalne, że to zależy jaki będzie drop. Co ma drop do tego, że oprócz zmienionej mapy to nadal będzie przygoda która się znudzi, monotonia klepania w kółko tego samego.

Wprowadzili by do gry jakiś obszar poza wyspą, który można by odkrywać, bronić, zdobywać, to już by coś zmieniło, nawet wystarczyła by na obecną wyspę, wprowadzić najeźdźców, raz na 24, w wybranym sektorze na wyspie pojawiają się obozy, przeciwnika. Pokonasz to produkcja wraca, nie pokonasz, to po 24 zajmują kolejny sektor. Budynki nie znikają tylko są wyłączone.

Pomysłów jest mnóstwo, albo taka arena jak chinczycy mają, ale nie kolejne przygody.

sparkz
08.01.2014, 15:34
Świadomość że będą nowe rzeczy to ma każdy w każdej grze. Ale jeśli tych rzeczy przybywa szybciej niż przecietny gracz może je zdobyć to ta "meta" mimo starań jest coraz dalej.

Rzecz w tym, ze nowe rzeczy do zdobycia ktore wprowadzono przez ostatnie 2,5 roku mozna policzyc na palcach jednej reki. Reszta to zapychacze ktore nie sluza niczemu innemu niz tylko budowaniu wrazenia, ze jest wiecej do roboty.

NerwusFX
08.01.2014, 15:37
Poznańczyk
A po co mi kolejne części wyspy albo kolejne wyspy? abym zamiast po 10k surowca przerzucał po 100k? Niech wprowadzają lepiej takie budynki jak epickie składy drewna za fasole czy GM aby stare budynki zamienić nowymi. Przecietny gracz moze gra ze 2h dziennie w to, po pracy wieczorem. A takie rzeczy jak ataki na wyspe itp hmm... wyjeżdzam sobie na 2tyg na wakacje a tu mam wyspe zdemolowana tak? nie dzieki, wole sobie teraz na spokojnie coś pohandlować i rozwijać budynki.

Angelkaxd
08.01.2014, 15:40
Ja też nie widzę sensu w tych przygodach, nawet jak drop będzie zacny to po co mi to? gospodarka uregulowana, wszytkie budynki na maxa, lodowe stoją? i po co mam klepac te nowe przygody?
Niech BB się lepiej zajmie uszczęśliwianiem 50tek, bo te niskie lvl maja co robić na dłuższy czas.

Teraz wchodzę sobie rano i wieczorem tylko kosze wrzucić by monety chomikować, ale w sumie na co?

Metz
08.01.2014, 15:42
Pomysłów jest mnóstwo, albo taka arena jak chinczycy mają, ale nie kolejne przygody.

Sam się do tego walnie przyczyniłeś :P
Jakiś czas temu na stronie głównej był link do ankiety dotyczącej zmiany systemu walki. Jestem przekonany, że większość biorących udział w tej ankiecie chciała, żeby wszystko zostało 'po staremu'. A dlaczego? Bo ta gra przyciąga gamoni, którzy wyłączają myślenie i klepią bezmyślnie przygody z poradników. Dziwić się potem, że co minute na pomocy ktoś pyta jak zrobić quest z produkcją conajmniej 0/12h belek czy tam innego badziewia. Gdyby nie było poradników i pomocy, część graczy zostałaby zmuszona do ruszenia mózgownicą, a reszta poszła kopać rowy widząc swoją bezradność w grze PEGI 8. Wszyscy by na tym skorzystali...

Przecietny gracz moze gra ze 2h dziennie w to, po pracy wieczorem.

Przeciętny gracz gra w pracy, bo gry browserowe zostały stworzone z myślą o niszy rozrywki mało absorbującej i wymagającej niewielkiej uwagi w trakcie pracy; jako że nie są w stanie konkurować z blockbusterami, w które w pracy raczej nie pograsz. Propozycje rozrywki wirtualnej Ubisoftu w wolnym czasie to choćby serie might & magic, Assassin's creed czy Far cry.

Jak na razie wszystkie Twoje teorie są błędne Nerwus.

Majamas
08.01.2014, 16:05
Jakiś czas temu na stronie głównej był link do ankiety dotyczącej zmiany systemu walki.

ciekawe, była taka ankieta? musiałem wtedy nie grac

Ja nie narzekam że wprowadzaja cos nowego, dopoki nie psuje to nic ze starych rzeczy i nie mam obowiazku tego robic to jest tylko dodatkowa mozliwosc ktora wzbogaca wybor w grze.
Gra jest przyjemna i dopóki tu jesteśmy to sami to udowadniamy. Ilość aktywnych graczy to jedyny wymierny wskaźnik czy dzieje sie dobrze czy źle, więc przypuszczam że marudzenie na forum nikogo tam wyzej nie przekona tak jak konkretne cyfry.

Ja tu mam zabawe, a jak czuje zmeczenie to przerwa pare miesiecy i znowu jest fajnie.

Metz
08.01.2014, 16:24
Twoje argumenty są zrozumiałe, ale ja nie zarzucam twórcom braku innowacji, tylko wyobraźni. Zauważ, że każda jedna nowość jest wprowadzana bezmyślnie. Naszpikowana mnóstwem błędów, bądź zwykłym zapychaczem próbującym odciągnąć graczy od obiecanych WAŻNYCH zmian. Z konkretów:
PvP - chyba budzący największe emocje feature zapowiedziany rok temu - temat umarł
Brak miejsca na wyspie - był fajny pomysł z wysadzaniem skał, choć sugerowana cena w klejnotach ( około 14k za wszystkie dostępne miejsca ) wydaje mi się mocno wygórowana. Przesunięte na 'kiedyś tam'.
Zamiast tego mamy - niedopracowany system szkolenia geologów i odkrywców, pełen bezużytecznych skilli, który do tego jest tak rozciągnięty w czasie ( rosnące koszty produkcji ), że BB musiało obmyślić sposób na zdobycie książek 'na boku' (eventowy azyl).
Kolejne usprawnienia:
Drzewko egzo, które poza tym, że fajnie wygląda do niczego się nie przyda, bo ulega zniszczeniu. Up na 5 i do spania...
Bardzo kiepsko zaplanowane combo łańcuchów produkcyjnych w postaci super manufaktury - który rozwali balans gospodarki, jeżeli zostanie użyty do czegoś innego niż substytut smolarek.
Bank gildii, dla którego nie jestem w stanie znaleźć żadnego sensownego uzasadnienia, gdzie siedziba gildii wciąż nie została naprawiona ( textury i levele ).
Nowy system wiadomości, który już w pierwszym stadium wzbudził wielkie kontrowersje.
System łodygowo fasolkowy - to jeden z lepszych projektów, ale śpiący na wieki zamek kupiony za bajońską sume ( w przeliczeniu po cenach fasolek zaraz po wprowadzeniu tego systemu ) to zmarnowany potencjał.
Dodatkowe przygody, gdzie część już dawno gotowych jest tak kiepsko zaprojektowana, że nikt nie chce ich robić.

Mam wrażenie, że żadna ze zmian nie została przemyślana. Na tym polu poprawy nie widać, więc nie dziw się, że gracze narzekają. Nie wspomne o wiecznych problemach technicznych po każdej wprowadzonej poprawce.

Poznańczyk
08.01.2014, 16:29
Mnie ciekawi co się stało z planem : http://forum.thesettlersonline.pl/threads/14816-Pamiętnik-dewelopera?p=61676&viewfull=1#post61676

na 2013 rok. Z tego wszedł tylko system badań.

BB_xaar
08.01.2014, 16:32
Przygody kooperacyjne, które trafią dziś na serwer testowy, to rozwiązanie bardziej dla graczy ze "średnim" poziomem, niż dla osób z poziomem 50. Jest to 6 pierwszych przygód, a co będzie dalej? Pokaże czas. :)

Proszę pamiętać, że to co trafi dziś na serwer testowy, to pierwsza wersja testowa. Gracze regularnie odwiedzający serwer testowy wiedzą, że w przeszłości było już wiele sytuacji, w których dane rozwiązanie było zmieniane po otrzymaniu feedbacku z ich strony (przykład: Złota wieża). Mogę jedynie zasugerować, aby każda zainteresowana osoba sprawdziła samodzielnie jak wyglądają nowe przygody, a jeśli wg kogoś rozwiązanie to nie będzie "trafione", zachęcam do podzielenia się swoją opinią na forum serwera testowego.

Rozwiązania, które będą bardziej atrakcyjne dla doświadczonych graczy (wysokie poziomy) również się pojawią, jednak ich opracowanie jest dość skomplikowane. Gdy tylko pojawią się konkretne informacje, pojawi się także pamiętnik developera.

Metz
08.01.2014, 16:35
Zbiłeś mnie z tropu dyplomatyczną wypowiedzią, więc kończe narzekania.
W tym topiku offc ;)

Piotru70
08.01.2014, 16:36
zachęcam do podzielenia się swoją opinią na forum serwera testowego.
W końcu ktoś z BB powiedział graczom dlaczego to forum jest mało popularne. gdyż pomysły powinny być przedstawiane na testowym. Dlatego nic nie przechodzi.

Harthon
08.01.2014, 16:44
Hej,

Wracając do tematu. Fajna nowość, jak rozumiem, jest to jakiś etap przed PvP, czy też urozmaiceniem właśnie rozgrywki dla wysokopoziomowych graczy. Wystarczy, że drop będzie różnił się od podstawowych przygód. Przykładem są KZE oraz Powrót do Azylu. Gdzie są nowe przedmioty, których nie możesz zdobyć w innych przygodach.

Jeżeli:

1. nowe przygody będą wielkości i poziomem skomplikowania podobne do mapki poglądowej, będą to przygody pięciominutowe. Więc problem slotu i opóźnień jest praktycznie rozwiązany, tylko stracą na atrakcyjności.

2. będą rozbudowanymi przygodami. Martwi mnie trochę zmuszanie ludzi do przechodzenia przygód razem. Nawet dodatkowy slot nie pomoże, bo po co aktywniejsi gracze mają go sobie blokować czekając na mniej aktywnych? Skoro może zrobić sobie dwie - trzy przygody z kimś innym lub sam. Przez to Ci mniej aktywni z czasem zostaną wykluczeni. Zamiast dawać 10k granitu jak ktoś wspomniał, chyba lepiej ulepszyć drop w zależności od ilości aktywnych graczy. Np. jeżeli jest 3 aktywnych graczy w przygodzie, to szansa na budynek czy inny atrakcyjny przedmiot wzrasta, jeżeli robisz samemu to ta szansa jest mniejsza.

Jeszcze chciałbym odnieść się do innych pomysłów:
1. Losowość wojsk w obozach - super pomysł, nie trzeba tutaj żadnych dodatkowych cech, celności czy czegokolwiek, z takimi rzeczami gra byłaby tylko dla maniaków. Wystarczałoby, że każdy obóz trzeba przeliczyć samemu. Bloki byłyby też bardziej wymagające.
2. Ataki na wyspę - super pomysł. Ktoś się martwił o urlop, ale tak jak zasób ryb / mięsa można uzupełniać na czas urlopu, tak strażnice do obrony wyspy, można by uzupełnić na jakiś czas, więc taka obawa jest nieuzasadniona.
3. Kolejna wyspa, więcej terenu - nie jest to potrzebne, ograniczona przestrzeń powoduje to, że trzeba jakoś zaplanować gospodarkę, w zależności od swoich potrzeb. Mając np. dwa razy więcej terenu, pojawiliby się gracze, którzy robią kosmiczne ilości wszystkich surowców, co psułoby tylko handel. Fajnie gdyby można było kształtować wyspę, wyburzanie skał, karczowanie lasu, oraz co by mnie bardzo cieszyło obracanie budynków. Wystarczyłoby. Jak ktoś by chciał gołą wyspę to by miał. Więcej ziem nie jest potrzebne.

BB_xaar
08.01.2014, 16:46
Piotru70, to bardziej wycinanie słów z kontekstu, niż "powiedzenie graczom dlaczego to forum jest mało popularne". :P
Pomysły z polskiego forum są regularnie przekazywane do developerów. Skąd wiem? To ja je przekazuję. ^^

Podzielenie się swoją opinią na forum serwera testowego odnosiło się do rozwiązania, które już istnieje - na serwerze testowym.

Misiorww
08.01.2014, 17:21
Xaar, wszyscy chcą czegoś nowego. Klepanie misji i upanie kolejno mistrzowskich budynków robi się nudne. Składnica drewna czy wyburzanie to tylko tymczasowe (na krótki okres czasu) zapchanie graczy.

Steelkill
08.01.2014, 17:49
No ale dalej pytanie bez odpowiedzi do którego sie podłaczam BB_Xaar
1. Były tematy ogłaszane zrobimy to to i to......... (http://forum.thesettlersonline.pl/threads/14816-Pami%C4%99tnik-dewelopera?p=61676&viewfull=1#post61676)
2. Czy ktoś raczy poinformować nawet ogólnikowo -> PVP będzie ale trwaja prace wymagają zmian etc etc

Jedyna rzecz, która sie w zeszłym roku udała BB to przygody bajkowe (ponieważ były trudne, wprowadziły nowy element do rozgrywki fasole łodygi, nagrody były warte wysiłku i zatrzymało graczy na parę miesięcy), bo reszta to porażka i "gadżety" magazyny nowe, magazyny prowaintu itp itd

Muss
08.01.2014, 18:14
Jeśli mają to być przygody na zasadzie każdy musi ubić swoją cześć mapy to beznadziejny pomysł...

ozeo
08.01.2014, 19:02
Właśnie sobie siedzę i czekam bezskutecznie od paru godzin aż znajoma zakończy przygodę abym mógł wymienić slot w krawcu gdy będą przygody dla 4 osób gdzie każda zaproszona będzie musiała zrobić swoje to już widzę to nerwowe czekanie paru dni aż ktoś znajdzie się i zrobi swoje w przygodzie.

Współpraca z innymi graczami jest czymś fajnym ale pod warunkiem gdy jest to spowodowane potrzebą a nie sztucznie ustawiane .

Wieszcze tym przygodom niewielkie zainteresowanie .

Lepsze by były przygody do których każdy z gildii może dołączyć a osobę nieaktywna można by było z przygody wyprosić.

Gizmo09
08.01.2014, 19:46
Xaar to jak już przekazujesz to przekaż, że 100% graczy chce multiplikatora w koszarach, by nie klepać paczek 25 tylko większych TO JEST POMYSŁ NUMER JEDEN I NAJWAŻNIEJSZY

Polcyś
08.01.2014, 20:18
czemu nigdy nie zamieszczacie mozliwych nagrod z przygod jaki to ma sens? kazdy ma w ciemno robic? powinniescie zrobic profesjonalny i oficjalny loot atlas na forum

Steelkill
08.01.2014, 20:20
Po zakończeniu przygody Kooperacyjnej uwagi i sugestie :
Przygoda "Raiding the Raiders"

1. Loot to pomyłka - przy takich stratach (około 700 wojska)

http://imageshack.us/a/img545/2384/u5go.jpg

2. Ponieważ 3 osoby musza zakończyć 1 strefę żeby odblokować NASTEPNĄ to gwoźdź do trumny tej przygody i tego pomysłu jeśli w pozostałych przygodach jest podobnie lub jest więcej stref życzę powodzenia gdy 3 osoby będą musiały czekać na kolesia bo zapomniał zabrać wojska/ dziewczyna go zmolestowała/ ma pilny telefon itd...itp. poza tym o transporcie wojsk nie wspomnę chcecie takie przygody wprowadzić zróbcie transport wojsk INSTANTOWY ok wtedy i granie razem ma sens al czekac następne 30min bo koles pomylił oboz zapomniał i Bóg wie co stanowczo NIE

3. ILOSC SLOTÓW do PRZYGODY to dalej 2 - nie wspominam przez grzecznosc jaki sens ma robienie przygód na 4 osoby bo ktoś chyba czegoś nie przemyślał

4. Po co mam robić taka przygodę skoro a) nie ma nic nadzwyczajnego w niej b) nie ma extra dropu czy czegokolwiek co uzasadniałoby jakikolwiek wysiłek c) stopień możliwych przeszkód w przypadku 4 graczy którzy MUSZA ubić w danym czasie dane obozy jest nieporównywalnie większy

Na koniec uwaga ogólna zamiast przygoda integrować przypuszczam ze będzie tylko więcej pretensji w gildii z cyklu my tu czekamy na ciebie 2h a ty poszedłeś na fajkę albo obiad jeść.... bo jeśli jeszcze beda problemy z DC.... z winy BB jestem w stanie to przełknąć bo w histori tej gry przerabiamy to wiele razy

Zastanawiam się mocno jaki PLUS wstawić za ten pomysł i jakoś nic mi do głowy nie przychodzi...

zapodaje wojsko jak komus sie chce robic
1. 100No 100Wk - 87R 183E
2. 180Wk - 87R 183E
3. 150No 50KA - 118R 152E
4. 100No 50WK 48KA 2WB - 94O 176Pu
5. 30No 100WK - 110R 105Pu
6. 50No 150KA - 93Z 177E
7. 49No 100WK 1WB 50S - 70O 200Pu

Tornados
08.01.2014, 20:39
jednym slowem

FAIL

Polcyś
08.01.2014, 20:40
no porazka lepiej jest zrobic okradac bogatych z wymiana dropa ;p a tak w ogole to mogliby zrobic tak ze jak 1 osoba konczy przygode dla 2 czy 3 osob to dostaje sloty za wszystkie osoby

Tornados
08.01.2014, 20:47
Juz widze buga w tomb raiders
3 osoby maja sklad w obozie: 1x pomiot 1x arcykaplan 100 kultysta 48 siewca pozogi i 50 jezdzcow mroku
A 4 szczesliwa ma: 2x arcykaplan 100 kultysta 48 siewca pozogi i 50 jezdzcow mroku

Niby droga dojscia inna ale przywodca duzo latwiejszy

DZOOZEF
08.01.2014, 20:49
a gdzie przygoda w ktorej wpada np kosciana katedra 250 populacji zajmuje 1,5 pola szansa 1%?

Gizmo09
08.01.2014, 21:15
PORAŻKA, nie przyciągną takim dropem ludzi tylko zniechęcą jeszcze bardziej
FAIL po całej linii

Tornados
08.01.2014, 21:16
Dali by taka katedre jak dzoozef napisal i chociaz ten 1% ale by ludzi przyciagnac mogla...

Hugh
08.01.2014, 21:29
Jakieś screeny z dropów w poszczególnych przygodach...proszę - wrzucajcie...

arul
08.01.2014, 21:43
Drop z najtrudniejszych nowych przygód jest klasy dropu z "Na końskim grzbiecie". My wszyscy na 50-tych levelach powinniśmy sikać z niecierpliwości kiedy to wprowadzą na nasze serwery.... Ciekawe kiedy doczekamy się nowości, która nie będzie bezużyteczna.

http://forum.tsotesting.com/threads/19905-Cooperative-adventures?p=26648#post26648

Agnieszka_N
08.01.2014, 22:14
Pomysł całkiem niezły, jednak wymagane jest aby przygodę robiła zgrana drużyna bo będzie można dostać wścieklizny czekając aż ktoś nas przepuści nas dalej. Lepiej by było gdyby każdy mógł robić swoje a kończy przygodę ostatni który ukończy swoją część.
Co do dropów to porażka, patrząc na straty i to co otrzymamy to tak niezbyt opłacalne.

Oceniam to na poziomie nowej szkółki egzo - pomysł ok, fajnie wykonane ale finalnie nieopłacalne - szybciej i taniej można zrobić MK zyskując przy tym więcej.

Steelkill
08.01.2014, 23:19
Pomysł całkiem niezły

Wypadałoby się zgodzić ale diabeł tkwi w szczegółach a jak mówi pewne przysłowie dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Zatem na chwilę OBECNA KLAPA.
Wg mnie w obecnym stanie te przygody będą tylko zajmować miejsce w gwiazdce mało kto będzie chciał je robić.

Niestety żeby umożliwić granie wspólne (w danym momencie i razem) trzeba mieć narzędzia i możliwości. Ja widzę więcej problemów które nastręczy ten pomysł niż potencjalnych zysków z zabawy.

Ukończyłem własnie przygodę Whirlwind (na 4 osoby) - pomysł fajny 2 pary atakują ze wschodu i zachodu i 2 z płd i płn jak dotrą do obozów granicznych odblokowują 2 pozostałym graczom możliwości pójścia dalej. Także KOOPERACJA jest a nawet musi być.

Fajnie to wygląda ale.... co jak jeden gość wypadnie?

Nie ma żadnej możliwości zrobić nic poza anulowaniem przygody. Kufle i Strzelby nie działają na Przywódcach (sprawdziłem więc nawet jakbyś chciał pomoc bo komuś coś wypadło - LIPA nie da się, jesteś w 100% uzależniony od innych) nie możesz tez osoby wywalić z przygody.... więc trzeba liczyć na innych co akurat nie odpowiada mi za bardzo (umiesz liczyć? licz na siebie). Całkowicie zablokowana możliwość zagrania za kogoś rozbicia jego obozów w przypadku gdy jest offline CO PSUJE zabawę. Można przecież wymyślić ze gdy któraś osoba nie gra jakaś opcja ze można dosłać wojsko przez włąsciciela przygody albo po glosowaniu vote wywalić gracza itp itd.

Od razu odpowiadam to nie rozchodzi sie oto żeby narzekać ale pokazać potencjalne zagrożenia od tego żeby je eliminować są przedstawiciele BB my możemy wyrazić opinie a że niekiedy jest miażdżąca....
No niestety jak ktoś wymyślił gniota i wziął za to (lub chce wziać) pieniądze.... sam się naraża

Zatem proponuje dołożyć możliwość używania strzelb i kufli na przywódcach zawsze to daje jakąś alternatywę ukończenia niż anulowanie przygody...

Dracokrak
08.01.2014, 23:19
Jeden z moich znajomych był 'zakładnikiem' jakiegoś gamonia przez 3 dni. Dziekuje, postoje.
brrrr az sie boje takich ludzi jak ty. czy ty nie wiesz ze siedzenie 24h przed monitorem niszczy nieodwracalnie psychike

TheMe
08.01.2014, 23:35
brrrr az sie boje takich ludzi jak ty. czy ty nie wiesz ze siedzenie 24h przed monitorem niszczy nieodwracalnie psychike

A od masturbacji rosna wlosy na rekach? ;) Czy ktos siedzi 24h na dobe przy tso, to jego sprawa, nawet jak siedzi godzine dziennie - siedzi zeby grac, a nie czekac na kogos, az laskawie pozwoli pograc dalej.

Patrzac na dropy (na forum testowego pojawily sie 2 screeny z innych przygod, podobna "niewartosc"), szkoda zachodu... Idea, teoretycznie, fajna, tylko w dropach ktos o zerze zapomnial, zeby warto bylo rezygnowac z innych przygod na korzysc tych... Pod wzgledem oplacalnosci przynajmniej. Dla ludzi, ktorzy chca sobie poklikac w ikonki, pobudowac pola i nie czuja potrzeby rozwoju w grze (a sporo takich osob jest, wbrew pozorom) bedzie w sam raz, do integracji ze znajomymi.

parsifal71
09.01.2014, 00:52
Chory pomysł i będą to kolejne przygody,których nikt nie będzie chciał robić. Na to żeby zmobilizować kilka osób do równoczesnego zaangażowania się w przygodę bez możliwości sprzedania loota,potrzeba konkretnego dropu i PD,poza tym w razie "poślizgu" jednego z graczy brak możliwości "ratunkowych" zmniejszających ewentualne straty,skazuje te przygody na porażkę i zapomnienie.Nawet jeśli znajdą się chętni "z ciekawości" to zrobią raz i nigdy więcej,według mnie to pseudo ulepszanie gry za wszelką cenę,nie wnoszące nic atrakcyjnego.

okogi
09.01.2014, 01:13
a nie uwazacie ze byloby logiczne wprowadzenie czegos na wzor ankiety czy to sie ludziom podoba ??? sama ankieta na poczatku watku kazdej nowosci na testowym bylaby wskazana , to samo z tematem nowosci na forum testowym , pod ankieta moznaby wpisywac uwagi ,,, zauwazylem ze straszny rozpierdziel jest tam na forum ..

Misiorww
09.01.2014, 12:21
sam xaar napisał, że nowe przygody kooperacyjne są kierowane do osób ze średnimi lvl, czyli 50-tki mogą dać sobie z nimi spokój :/

Tornados
09.01.2014, 12:28
Niby tak ale szczerze watpie zeby taki 42 lvl ucieszyl sie ze strat ~700 ludzi za az 220 granitu

wildcat28
09.01.2014, 15:00
Niby tak ale szczerze watpie zeby taki 42 lvl ucieszyl sie ze strat ~700 ludzi za az 220 granitu

http://i39.tinypic.com/wkpwxy.jpg

Tornados
09.01.2014, 15:03
A straty z tej przygody tak mniej wiecej podasz?

wildcat28
09.01.2014, 15:05
robione na pałe około 300R,chciałem zobaczyć drop czyli 6900PD nic nadzwyczajnego

Tornados
09.01.2014, 15:08
To moze nie wszystkie sa takie slabe ^^
Bo w raiding raiders czy jak im tam leci 700 jednostek a drop 220 granitu
Nawet screen tu byl

Po zakończeniu przygody Kooperacyjnej uwagi i sugestie :
Przygoda "Raiding the Raiders"

1. Loot to pomyłka - przy takich stratach (około 700 wojska)

http://imageshack.us/a/img545/2384/u5go.jpg

zapodaje wojsko jak komus sie chce robic
1. 100No 100Wk - 87R 183E
2. 180Wk - 87R 183E
3. 150No 50KA - 118R 152E
4. 100No 50WK 48KA 2WB - 94O 176Pu
5. 30No 100WK - 110R 105Pu
6. 50No 150KA - 93Z 177E
7. 49No 100WK 1WB 50S - 70O 200Pu

wildcat28
09.01.2014, 15:11
szału to raczej z tego nie będzie może w tych 4 osobowych jest lepiej

Tornados
09.01.2014, 15:14
Trzeba by bo kilkanascie razy kazda porobic moze leci jakis budynek albo cos (chociaz szczerze watpie)
Bo te kilka screenow jeszcze nie pokazuje calego dropa

wildcat28
09.01.2014, 15:18
trzeba poczekać podadzą opis co jest do zdobycia i wszystko będzie jasne czy warto sobie głowe zawracać

Tornados
09.01.2014, 15:21
BB samo od siebie nie da
My, gracze musimy poprobowac szczescia zeby sie dowiedziec

jagy
09.01.2014, 21:59
A jest coś takiego jak wspólny czat w tych przygodach?
Bo pół biedy jak osoby są z jednej gildii ale jak są z różnych to będzie to jak głuchy telefon no chyba że na globalu będą się dogadywać.

Gizmo09
09.01.2014, 22:01
A jest coś takiego jak wspólny czat w tych przygodach?
Bo pół biedy jak osoby są z jednej gildii ale jak są z różnych to będzie to jak głuchy telefon no chyba że na globalu będą się dogadywać.
Masz od tego szept by się dogadać

Dziedziczyk
09.01.2014, 22:32
Zaliczyłem chyba najtrudniejsza z przygód.

http://www.iv.pl/images/27337079810636793521.jpg

i dropy nieciekawe, bo stopień trudności nie mały i straty duże, chyba że opracuje ktoś bloki.

http://www.iv.pl/images/33173356908156235959.jpg
http://www.iv.pl/images/30883531969546749531.jpg
http://www.iv.pl/images/59607585026344824889.jpg
http://www.iv.pl/images/62859440534996385467.jpg

maxiss
09.01.2014, 23:09
dość spore rozbieżność pd w 1 tej samej przygodzie bo 6x monet a ponad 100 to troche roznica
ps straty nie propocjonalnie do nagrod
ekipa to nie problem bo z krawczykow jest pare osob ale czy warto to juz inna kwestia
pomysl dobry ale wykonanie jak zwykle beeee:(

Bielec
09.01.2014, 23:20
Widzą, że jest wiele przygód nierobionych ze względu na duże straty i słaby drop (Maryna, Proch itp), ten nowsze przygody Słońce i Czaszka to samo kicha, to dalej pchają się w przygody z gównianym dropem.

No to co wkleił Dziedziczyk to szkoda sobie dupy zawracać :(
Niech zrobią coś ciekawszego...

okogi
10.01.2014, 01:12
Zaliczyłem chyba najtrudniejsza z przygód.

dzieki , juz wiem ze ich robic nie bede

Gizmo09
10.01.2014, 10:06
Jak tak będą wyglądać dropy to JA też odpuszczam, nie warto zachodu ani woja na nie tracić

Larxand
10.01.2014, 10:18
Z tego co widzę po dropach, to rzeczywiście nie ma większego sensu tego robić. Już pomijając kwestię zgrania czterech osób.
Ale zastanawia mnie inna sprawa. Nie żebym chciał snuć spiskowe teorie, ale nie zdziwiłbym się, gdyby to był wstęp do całkowitej zmiany realizacji przygód wieloosobowych.

Igorb1985
10.01.2014, 10:27
Przeczytałem całe 17 stron uwag na temat tej bajecznej nowości i powiem jedno - nawet kijem nie tknę tych przygód. Ten drop z tej rzekomo najtrudniejszej przygody jest kosmicznie śmieszny a realizacja całej przygody wiąże się z czasochłonnością i sporymi stratami jak za taki loot. Jednym słowem kolejne półśrodki i półprodukty oderwane od rzeczywistych potrzeb tej gry.

Hugh
12.01.2014, 13:26
Jak tak będą wyglądać dropy to JA też odpuszczam, nie warto zachodu ani woja na nie tracić

W zupełności wyrażam podobną opinie. To będzie koszmarna strata czasu.

Ramiel
19.01.2014, 15:34
Są ludzie dla których zebranie ekipy 3-4 nie będzie problemem. Jednak powinni podnieść minimalny drop. Szansa na przejechanie się za 220 granitu jest (pewnie 22%-25%) więc wściec się można. To tak jakby robić krawca dla expa i dostać fasolki...

Ryfcyn
31.01.2014, 14:29
przygody kooperacyjne jak sama nazwa wskazuje sa po to aby stworzyc team. team ktory bedzie zgrany i zrobi ta przygode w 5min. ot to jest cala ich idea. nie sprzedawanie dropow i szukanie glupich a wspopraca:) w gildiach to wypali:) mnie sie to podoba:)

Poznańczyk
31.01.2014, 15:35
przygody kooperacyjne jak sama nazwa wskazuje sa po to aby stworzyc team. team ktory bedzie zgrany i zrobi ta przygode w 5min. ot to jest cala ich idea. nie sprzedawanie dropow i szukanie glupich a wspopraca:) w gildiach to wypali:) mnie sie to podoba:)

Takie "team" mialem gdy wbiłem 36poziom i robiłem Wiktora później, 42poziom, zacząłem jako pierwszy w gildii robić Czarnych, w 3osoby każdy swój sektor. Więc też mi wielka idea.

Tornados
31.01.2014, 16:11
Poznan ty nie pisz tylko licz obozy symulatorem bo poradniki musza byc :D

niedwiad
03.02.2014, 00:25
przygoda kooperacyjna - "wymuszenie" wśród graczy współdziałania, odpowiedź na przygody wieloosobowe robione na sprzedaż/wymianę dropów samodzielnie,
sztucznie wprowadzone ograniczenie w celu "uspołecznienia" gry.

Istnieje spore ryzyko z wprowadzeniem ich, jako zadań dziennych/gildyjnych z ww. celem.

Kris-89
03.02.2014, 13:12
Takie "team" mialem gdy wbiłem 36poziom i robiłem Wiktora później, 42poziom, zacząłem jako pierwszy w gildii robić Czarnych, w 3osoby każdy swój sektor. Więc też mi wielka idea.

Popieram Twoją opinie w 100%. Są przygody, które na pewnym etapie gry same z siebie zachęcają do współpracy. I nie są nazywane przygodami kooperacyjnymi.
Dzieci Sawanny, Wiktor, Bajkowe, jeżeli tylko nie zależy nam na zgarnięciu 100 % expa, to takie przygody znacznie lepiej robić z innymi graczami. Mniejsze straty, a drop ten sam - i to większy niż w dedykowanych przez BB nowych przygodach dla "wielu graczy".
Takie bajkowe nawet na 48 poziomie warto robić z innymi.
BB "odkryło" coś, co gracze robią praktycznie od początku.

set2g
03.02.2014, 17:39
Na pewnym etapie tak, ale juz coraz więcej ludzi jest na 50lvl, "stare" przygody dają niezależność, odpalam ją sobie i robię kiedy mi pasuje, na koniec sprzedaje czy wymieniam i spokój, w tym wypadku to trochę sztuczne zmuszanie, ale jak dropy beda spoko, to da sie to przeżyć, w końcu będzie to element który w jakiś sposób wpłynie na większą współprace chociażby w gildiach.

pajkun
05.02.2014, 18:37
przygoda robiona dla średnich lvli - mało opłacalna, na mrocznych kapłanach wyjdą lepiej

daliby w dropie odrobinke nowego surowca za który mozna byłoby podnosic budynki do 6 poziomu. to przygoda miała by branie :)
a odblokowanie upa wiazało by sie z misjami ekonomicznymi zawsze to jakies zajecie przed pvp :)

DrwalNadDrwale
13.02.2014, 03:16
Wprowadzanie przygód "kooperacyjnych" jest kompletnie pozbawione sensu.
Obecne przygody już są kooperacyjne. Do kooperacji nie dochodzi z powodu kretyńskiej matematyki udziału w łupach w opozycji do udziału w PD.
Kooperację wymusza jedynie metoda podziału łupu.
Podziału, nie iloczynu...
Obecna "kooperacja" i handel dropami jest rezultatem arcymądrego, niezgodnego z intuicją ustalania łupów.

Ludzie współpracują w sposób jaki jest opłacalny, nie da się tego zadekretować nazywając coś kooperacyjnym, bo nie wezmą w tym udziału.

Przyczyna dla której przygody kooperacyjne się nie sprawdzą to współdziałanie w czasie. Jednemu pasuje w czwartek rano, drugiemu w sobotę i będą zgrzyty.
Z tego właśnie powodu obecnie wygodniej jest zrobić przygodę samodzielnie a dropa wymienić i tutaj też jest ciśnienie związane z czasem dotarcia na dropa.

Czas i podział.

Harthon
13.02.2014, 04:28
Przyczyna dla której przygody kooperacyjne się nie sprawdzą to współdziałanie w czasie. Jednemu pasuje w czwartek rano, drugiemu w sobotę i będą zgrzyty.

Wszystko zależy czy to będzie przygoda typu 5 minutowa zbiórka na rozbicie obozów czy przygoda na kilka dni, wydaje mi się że opcja pierwsza. Jeżeli faktycznie tak, nie ma żadnego problemu ze zbieraniem się, czy zajmowaniem slotu.

DrwalNadDrwale
13.02.2014, 14:48
To zobaczysz jakie będą wyzwiska leciały po globalu jak to wprowadzą.

set2g
13.02.2014, 16:52
Dlaczego, takie coś będzie sie robic ze sprawdzonymi graczami raczej a nie z łapanki na Globalu, przynajmnie ja tak to widze.

Angelkaxd
13.02.2014, 17:30
Dodatkowo jesli jestes w gildii, to masz mnóstwo osób, z którymi mozna przygody robić, z reguły sprawdzone osoby ;p

Jakubboss
13.02.2014, 23:45
Zrobić dobre łupy, przygoda bardzo trudna i ograniczona czasowo bardziej niż inne - i jest zabawa! Wprowadziłbym tylko jakąś opcję, żeby pomóc koledze/koleżance, który nie daje rady w uporaniu się ze swoimi barbarzyńcami i np. wkroczenie na jego sektor po pokonaniu własnego (ewentualnie można dać jakieś mnożniki, które kosztem jakichś % łupu znajomego nam przypiszą w zamian za pomoc). Jeśli taką opcję przewidzieć, to tylko za zgodą i jednocześnie prośbą potrzebującego, żeby samowolki nie było.

Pomysł do przejścia, tylko dopracować i wprowadzić, nie na odwrót!

Kris-89
14.02.2014, 14:23
Ciekawe jak będzie wyglądać ostateczna wersja tych przygód. W ogóle ostatnio się uparli na wprowadzanie nowych przygód. Bajkowe, ulepszony azyl i zakazane, oraz ich nowość. Nie bardzo tylko rozumiem idei tych nowych przygód. Materiałów nowych nie będzie, budynków nowych też nie, expa dla lvl 50+ też nie będzie.
Więc właściwie po co to ?
Tak, będą nowe przygody, które będą jarać ludzi przez może 2 tygodnie.

Jakubboss - w sumie to ograniczenie czasowe, to nie głupi pomysł. Ciekaw tylko jestem ilu ludzi faktycznie by robiło te przygody i jak często, skoro byłyby ogromne rystrykcje czasowe. A przecież nie zawsze, a raczej rzadko kilku ludzi ma czas, aby zrobić trudną i bardzo ograniczoną czasowo przygodę, bo po prostu są trudności z zgraniem się. W dodatku mówimy tutaj o kilku graczach.
Jeżeli chodzi o drop. To wystarczy, że zmienią w już istniejących i nie cieszącym się zainteresowaniem przygodach i ludzie zaczną je robić.

Osobiście byłbym za "eventami" 2,3,4 tygodniowymi. W których podbijałoby się jakąś wyspę, zapraszając do tego paru graczy i walcząc przez ten okres na niej.

Chciałbym po prostu coś nowego. Co nie byłoby kalką przygody czy budynku. Tylko do tego potrzeba czasu, aby zaplanować i stworzyć. Oraz potrzeba umiejętności, aby to działało, a od 1 stycznia BB niezbyt przekonuje mnie do tego, że posiadają jakiekolwiek umiejętności, nawet logicznego myślenia.

sparkz
14.02.2014, 14:30
Zrobić dobre łupy, przygoda bardzo trudna i ograniczona czasowo bardziej niż inne - i jest zabawa!

jakie ograniczenie czasowe proponujesz, skoro najtrudniejszych krawcow da sie po zbankowaniu odpowiedniej ilosci wojska przejsc w kilka godzin solo (a limit jest 12 dni chyba) ? ;p

RedJul
14.02.2014, 16:01
jakie ograniczenie czasowe proponujesz, skoro najtrudniejszych krawcow da sie po zbankowaniu odpowiedniej ilosci wojska przejsc w kilka godzin solo (a limit jest 12 dni chyba) ? ;p

Losowy (w jakimś tam zakresie) skład obozów i lecisz bez poradnika a z kalkulatorem.
I wtedy mając 1 dzień (przykładowo) zrób w 4 osoby przygodę z powiedzmy 15 atakami każdy (i każdy z graczy ma inny skład obozów).
To byłby hardcor:)
Oczywiście wtedy ta nagroda musiała by być naprawdę atrakcyjna:)

sparkz
14.02.2014, 16:06
Jesli masz losowy sklad obozow, to nagroda tez musialaby byc losowa, bo z tego skladu mozesz trafic obozy trudne, jak i latwiejsze niz zwykle.

zabojcasłabych
14.02.2014, 16:08
Zrobić dobre łupy, przygoda bardzo trudna i ograniczona czasowo bardziej niż inne - i jest zabawa! Wprowadziłbym tylko jakąś opcję, żeby pomóc koledze/koleżance, który nie daje rady w uporaniu się ze swoimi barbarzyńcami i np. wkroczenie na jego sektor po pokonaniu własnego (ewentualnie można dać jakieś mnożniki, które kosztem jakichś % łupu znajomego nam przypiszą w zamian za pomoc). Jeśli taką opcję przewidzieć, to tylko za zgodą i jednocześnie prośbą potrzebującego, żeby samowolki nie było.

Pomysł do przejścia, tylko dopracować i wprowadzić, nie na odwrót!

Co do czesci pomyslu o pomocy jestem przeciw...
multi konterzy sobie klepnal prosbe o pomoc i tyle...
Mozna by zorganizowac pozyczanie jednostek :) cos na ksztalt najemników.

RedJul
14.02.2014, 16:14
Jesli masz losowy sklad obozow, to nagroda tez musialaby byc losowa, bo z tego skladu mozesz trafic obozy trudne, jak i latwiejsze niz zwykle.

Hm, czyli system ma rozpoznać czy obozy były łatwe czy trudne, ile było łatwych, ile średnich a ile trudnych i na tej podstawie wylosować nagrodę?
Bez obrazy, taki sobie pomysł.
Dziś robiąc MB nie masz losowości obozów ale możesz wygrać granit i wieżę lub saletrę i doładowanie zboża.
Dwa skrajnie różne wartościowo dropy kwestia szczęścia lub pecha.
I niech tak będzie również w kooperacyjnych:)

sparkz
14.02.2014, 16:26
Hm, czyli system ma rozpoznać czy obozy były łatwe czy trudne, ile było łatwych, ile średnich a ile trudnych i na tej podstawie wylosować nagrodę?

Nie tyle ma, ile mialoby to sens, gdyby w jakis magiczny sposob rozpoznawal ;p Poza tym to nie pomysl tylko zwrocenie uwagi na kwestie konsekwencji losowosci.

Dziś robiąc MB nie masz losowości obozów ale możesz wygrać granit i wieżę lub saletrę i doładowanie zboża.

Ale masz jasno okreslone ilosci nagrod ktore mozesz zdobyc. I lekko niesprawiedliwe byloby, gdybys sobie w obozach wylosowal kombinacje jednostek ktorych byloby albo mniej, albo slabsze, a w ostatniej wiezy wylosowal sklad bez Pomiotow, rozjechal wszystko rekrutami, i na koniec dostal taka sama nagrode jak ktos tracacy 1000 konnych.

RedJul
14.02.2014, 18:05
(...) I lekko niesprawiedliwe byloby, gdybys sobie w obozach wylosowal kombinacje jednostek ktorych byloby albo mniej, albo slabsze, a w ostatniej wiezy wylosowal sklad bez Pomiotow, rozjechal wszystko rekrutami, i na koniec dostal taka sama nagrode jak ktos tracacy 1000 konnych.

Losowy (w jakimś tam zakresie) skład obozów (...)

Losowy nie znaczy dowolny. Stąd zastrzeżenie.
Losowość byłaby potrzebna de facto po to, aby nie można było zrobić poradnika.
Na tym (poza krótkim czasem) ma polegać trudność przygody.

Jakubboss
14.02.2014, 21:48
Kris-89, sparkz

Ta przygoda ma być wyzwaniem, które nie zawsze będzie można pomyślnie ukończyć. Co to za gra, w której praktycznie każda przygoda kończy się sukcesem? (Oczywiście chodzi mi o samo jej przejście, nie o łup, bo wiadomo jak jest z tym drugim ;] )

Dlatego najlepiej wprowadzić dość restrykcyjne, ale możliwe do osiągnięcia reguły tychże przygód. W jakim celu? Nie będę powielał wniosków wielu poprzednich uczestników dyskusji, ale chodzi głównie o dodatkową rozrywkę i to taką, która daje adrenalinę. Pamiętam swoją podczas prób pierwszych bloków, pierwszych poważniejszych łupów z przygód takich jak CR, Mroczne Bractwo... Teraz potrzeba czegoś podobnego, dlatego takie a nie inne propozycje - nie wszystko się w życiu udaje i przydałoby się to uwzględnić w tej grze. Dodatkowo wcześniej proponowana losowość również będzie miała na to wszystko dodatkowy wpływ.

Brak czasu? Trudno, wszystkim się nie dogodzi, ale kto go będzie miał na tyle dużo, żeby wziąć udział w takiej przygodzie, to nie powinien go potem żałować - a to już leży głównie w rękach tych na górze, żeby tak nie było (no i po części nasze propozycje, ale to jakieś mniej niż 1%, żeby nie powiedzieć mniej :) ).

sparkz
14.02.2014, 21:51
Wiadomo, ze trzeba wyzwan, pytanie jak chcesz te wyzwania osiagnac ? ;p

Przelec sie po liscie znajomych, popatrz jaka jest maksymalna wydajnosc dobrze rozbudowanej wioski i napisz co wg Ciebie bedzie dla takiego delikwenta wyzwaniem, bo ja tu widze dosc ambitne zadanie biorac pod uwage jak obecnie wyglada sprawa sily wrogich jednostek ..

Szczegolnie teraz, gdy za SC mozna dostać strzelałki ;p

Jakubboss
14.02.2014, 22:30
Zawsze można w jakiś sposób zablokować te twoje "strzelałki" ;P Na przykład 1 na strefę albo każdy ponad to obcięcie w łupie czy coś takiego, możliwości jest kilka, więc to nie problem. a dla delikwentów co stracili trochę życia i teraz mają po ileś set tysięcy zasobów w Gwieździe to... Właśnie czas będzie stanowił wyzwanie, głównie rekrutacja wojska, bo jeśli padną ci elitarni z Twojej armii to tak szybko ich nie wyrobisz, nawet z koszarami na 5 i skunksem... Są metody na takich, trzeba pomyśleć, ale tu znowu wszystkim nie dogodzisz, zawsze się znajdą tacy co będą mieli wszystkiego od cholery i takie przygody większych problemów im nie sprawią, ale... Jakieś na pewno sprawią i to większe niż Krawcy czy MB... ;)

Althair
15.02.2014, 12:10
ten rodzaj przygód to dla mnie wspólna przygoda robiona oddzielnie. Cieszę się, że coś się ruszyło w tym kierunku, ale .....cóż.

Kris-89
16.02.2014, 12:18
Kris-89, sparkz

Ta przygoda ma być wyzwaniem, które nie zawsze będzie można pomyślnie ukończyć. Co to za gra, w której praktycznie każda przygoda kończy się sukcesem? (Oczywiście chodzi mi o samo jej przejście, nie o łup, bo wiadomo jak jest z tym drugim ;] )

Dlatego najlepiej wprowadzić dość restrykcyjne, ale możliwe do osiągnięcia reguły tychże przygód. W jakim celu? Nie będę powielał wniosków wielu poprzednich uczestników dyskusji, ale chodzi głównie o dodatkową rozrywkę i to taką, która daje adrenalinę. Pamiętam swoją podczas prób pierwszych bloków, pierwszych poważniejszych łupów z przygód takich jak CR, Mroczne Bractwo... Teraz potrzeba czegoś podobnego, dlatego takie a nie inne propozycje - nie wszystko się w życiu udaje i przydałoby się to uwzględnić w tej grze. Dodatkowo wcześniej proponowana losowość również będzie miała na to wszystko dodatkowy wpływ.

Brak czasu? Trudno, wszystkim się nie dogodzi, ale kto go będzie miał na tyle dużo, żeby wziąć udział w takiej przygodzie, to nie powinien go potem żałować - a to już leży głównie w rękach tych na górze, żeby tak nie było (no i po części nasze propozycje, ale to jakieś mniej niż 1%, żeby nie powiedzieć mniej :) ).

Oj tak, zastrzyk adrenaliny przydałby się w tej grze. Problemem jest jednak to, jak zrobić to tak, aby jak najwięcej ludzi go otrzymało.
Przygody z dużą ilością bloków odpadają - ludzie już się tyle nablokowali, że adrenaliny w tym coraz mniej :p
Widzę też w tym interesie inny problem. Mianowicie poradniki, które gdy się ukażą, z miejsca opiszą z grubsza czas potrzebny na daną przygodę, co, gdzie i jak zrobić itp.
Losowy wybór obozów do atakowania ? To jest jakiś pomysł, tylko jak napisał sparkz, musieliby dodać losowe nagrody. Aby jedne odpowiadały drugim.

Jeżeli chodzi o mnie to uważam, że ten rok to naprawdę ostatni termin, aby do gry dodać coś co pozwoliłoby na nowo spojrzeć na nasze osadki.
Do osiągnięcia poziomu osadek wyexpionych i pobudowanych na 100000% trochę mi brakuje i jeszcze pewnie trochę mi zejdzie, ale widać że ludzie coraz częściej logują się raz na ruski rok, aby skontrolować osadkę, lub pokupować coś w trakcie eventu.
Staje się to powoli dość nużące, więc zastrzyk nowości jak najbardziej jest potrzebny. Może nowy pamiętnik uchyli rąbka tajemnicy ?

Van-de-Lord
16.02.2014, 14:41
Co z tego ze losowe? I tak by powstały poradniki po prostu jeśli ilosć by była w zakresie np 20-40 jakiejś jednostki to poradnik zrobiony dla 40stu jednostek też by pasował do tych 20. Nawet gdyby były losowe ilości i losowe jednostki to jednak kiedyś by się powtarzały i poradniki wyglądały by jak tabelka gdzie trzeba by odszukać rodzaj jednostek jako kolumna i ilość jednostek jako wiersz i po kłopocie.

Myvu
21.02.2014, 00:32
Prawda jest taka, że jeśli nie będzie się opłacało tych przygód robić to po pierwszej fali ciekawości nikt nie będzie ich robił.

Amber_Pl
25.02.2014, 13:17
Kris-89, sparkz

Dlatego najlepiej wprowadzić dość restrykcyjne, ale możliwe do osiągnięcia reguły tychże przygód. W jakim celu? Nie będę powielał wniosków wielu poprzednich uczestników dyskusji, ale chodzi głównie o dodatkową rozrywkę i to taką, która daje adrenalinę. Pamiętam swoją podczas prób pierwszych bloków, ..

sam sobie przeczysz...
po co Ci bloki skoro chcesz adrenaliny ??
nowe restrykcje i zasady.... buhahaha
już to widzę, zacznie się szukanie nowych poradników i podobnego gówna by sobie ułatwić

co do czasu... nikt z nas go nie ma, ta gra ma cieszyć a nie wpędzać w doły i kompleksy więc pozostaw swoją filozofię dla emerytów /chociaż akurat Ci też stwierdzą, że nie mają go więcej od młodych/

RedJul
25.02.2014, 13:30
sam sobie przeczysz...
po co Ci bloki skoro chcesz adrenaliny ??
nowe restrykcje i zasady.... buhahaha
już to widzę, zacznie się szukanie nowych poradników i podobnego gówna by sobie ułatwić

co do czasu... nikt z nas go nie ma, ta gra ma cieszyć a nie wpędzać w doły i kompleksy więc pozostaw swoją filozofię dla emerytów /chociaż akurat Ci też stwierdzą, że nie mają go więcej od młodych/

Są ludzie którzy lubią wyzwania i ci co idą na łatwiznę.
Ci pierwsi w Settlersach pierwsi robią przygody i piszą poradniki, ci drudzy z tych poradników korzystają.
A jak nie masz czasu to nie graj w Settlersów tylko zajmij się czymś innym.

Amber_Pl
25.02.2014, 17:27
widzę, że same mastahy tu piszą, gdyby jeszcze otrzeć tę wazelinę z pisaniny, mógłby człowiek przymknąć oko na resztę,
RedJul nie cytuje się poprzednika i czytaj proszę ze zrozumieniem... należysz do Tych pierwszych czy też do drugiej grupy ?
więc po co komentujesz wypowiedzi o wyzwaniach, skoro sam ich nie podejmujesz ? adwokat diabła się znalazł

PS
zmień swój podpis... radziłbym to:

żadna książka nie wyleczy nas z lekceważenia czy ignorowania kogoś lub czegoś,
brak wyobraźni to nie koniecznie brak wiedzy, ale podejmowanie złych decyzji na pewno jest głupotą.

============================================
zastanawiam się co chcesz udowodnić sobie lub innym wstawiając ten spam ?
nie stać Cię na coś własnego tylko stale posługujesz się cytatami innych ?

nie prowokuj mnie do potyczki słownej, bo może nie będziesz tym który w niej zwycięży ?

wracając do samego meritum sprawy:

jakie niby BB ma nam dać wyzwania w tych przygodach ?
zwiększyć siłę obozów na mapie ? przecież już teraz na bajkowe potrzeba ponad 3k wojska, to jest Waszym zdaniem wyzwanie ?
czy podnieść wymagania co do posiadanych budowli lub zasobów na własnej wyspie by móc uczestniczyć w nich ?
a może ustawić kilku NPC, którzy w formie quizu zadadzą nam kilka pytań, których odpowiedzi zadecydują o tym czy skończymy przygodę lub też nie ?

nikt nie czeka na produkt finalny tylko wstawia infantylne "gdybanie" co bym chciał lub będę z tego miał,
może lepiej poczekać i przetestować to co otrzymamy a dopiero wówczas zgłosić swoje uwagi i spostrzeżenia ?

nie można dostać "gwiazdki z nieba" ... to powiedzenie zawsze ma pokrycie

RedJul
25.02.2014, 17:35
(...) podejmowanie złych decyzji na pewno jest głupotą.

Zgadzam się w zupełności jak i z tym, że złymi decyzjami były rozpoczęcie gry przez Ciebie i wypowiedź na forum.